Inlägg

Inlägg som joakim99 har skrivit i forumet
Av joakim99
Skrivet av Gurrrra:

Generellt sett inte mellan förstärkare nej, om man inte går på nå billigare klass-D eller omoderna ineffektiva rörstärkare där utimpedansen kan vara hög o därmed kan påverkar frekvensgången (o dist en del) i tillsammans med var enskilds högtalares unika impedans, dock tenderar dom skillnaderna ligga på max runt +/-1dB vilket gör att det går att höra men ändå inte jättetydligt, speciellt inte med tanke på hur extremt mycket mer ett rum påverkar.
Skivspelare däremot har jag inte så mycket kunskaper om då jag aldrig brytt mig. Men kan förstå om nålar o olika RIAA-förstäkare påverkar (den senare är återigen frekvensgången som är störst påverkan).

I stort sätt så delar jag din uppfattning om att skillnaderna mellan olika förstärkare så länge de klarar att leverera tillräckligt med effekt med bibehållen kvalitet är liten, framförallt i jämförelse med den påverkan som rummet har.

Av joakim99
Skrivet av Gurrrra:

För övrigt dom audiofiler som har dedikerade lyssningsrum finns ju garanterat, o där är det just rummet (o sen högtalarna) som bör få största budgeten, medans elektroniken bara är materialsport utan en egentligen objektiv vinning (förutom DSPn ) dom pysslar med, vare sig dom är medvetna om det eller inte.

Tolkar jag dig rätt att det objektivt sätt inte är någon skillnad på olika förstärkare, skivspelare etc? Jag hoppas att jag tolkar dig fel.

Att dyrast inte är lika med objektivt det som är bäst är något annat.

Av joakim99
Skrivet av adfactory:

kostar din hi-fi anläggning mer än 250.000:-?

Går det en magisk gräns där?

Av joakim99
Skrivet av Kablash:

Nu räknade jag också in månadsavgiften. Så det är inte bara lånet.
Men enligt deras "Hur mycket kan jag låna" kalkyler så verkar det vara ok iaf.
Så för att ge lite mer information så får jag ut typ 34 700 efter skatt, lånekostnad för en bostad (450 000 i insats, lån 2 550 000) skulle kosta ca 14 000 i månaden (efter ränteavdrag) och så en månadsavgift på kanske 3500. Det var detta jag räknade på.

Så lite över 17 000 över efter dessa betalningar kvar.

Det borde vara ok kan jag tycka. När du skriver lånekostnad är det inklusive amortering? Det är kanske inte en kostnad men det påverkar onekligen kassaflödet.

Av joakim99

Mina föräldrar skulle sälja sin husvagn (dock för ett betydligt lägre belopp) och när köparen dök upp så ville han betala med guldklockor och några guldsmycken. Det blev ingen affär om man säger så.

Jag tror att det säkraste sättet är att genomföra affären på banken.

Av joakim99
Skrivet av Dinkefing:

Det är konstigt för det ser inte ut att de får plats 3st 140mm på fronten om man kollar bilderna.

https://www.fractal-design.com/products/cases/define/define-7...

Du får väl fråga Fractal Design om det som står på hemsidan stämmer?

Av joakim99
Skrivet av Dinkefing:

Någon som vet om man får plats 3st 140mm fläktar på fronten? Det står 3 i specen men gäller det 120mm fläktar ej 140mm?

I specen står det väl 3 x 120/140 mm dvs 3 st 140 mm skall fungera.

Av joakim99
Av joakim99

MsSmith och Gurrrra kanske kan ta sin diskussion via PM istället?

Av joakim99
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag umgås för övrigt med snickare. De jag känner är egenföretagare som anlitas av ett större företag. (jag vet ej vad de har för avtal, folk tror att de är anställda av det större företaget) I vilket fall, de har också prylar som en vanlig snickare bara skulle kunna fantisera om att få ha på sin arbetsplats.

Det är väl fortfarande arbetsgivaren som har köpt in utrustningen i det fallet antar jag. Istället för att ta ut en högre lön/vinst så köper de dyrare/bättre verktyg.

Av joakim99
Skrivet av Swedishchef_90:

Menar öst som Asien?

Jag antar att det är Finland som avses med vårt östra grannland.

Av joakim99
Skrivet av Dinkefing:

Nej! Visa mig någon form av bevis att de hade sådana billiga fasta avtal då. En faktura räcker inte.

Jag postade en bild på bekräftelsen på mitt 3-åriga avtal. Det är inte samma sak som en faktura.

Av joakim99
Skrivet av Dinkefing:

Ledsen men svårt att tro på det. EON hade inte sådana priser på sina fasta abonnemang då för varken SE3 eller 4.

Tror du på det nu?

Av joakim99
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag frågade generellt med avdrag. Som stod här: https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/a...

Men inser att det i praktiken inte gäller någon. Och man inser lätt varför duktiga personer är egenkonsulter ibland anlitade av företag. Jag har stött på många egenkonsulter i mitt liv, alla har schyssta arbetsredskap. Resten kanske har bra laptop och mobil, men sedan har de ofta sämre prylar än en teknikintresserad student.

Vad är det för prylar du menar?

Av joakim99
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Snarare borde ha, nu får de byta ut prylar som de inte kan mäta om de är hela eller inte. Men bra saker kostar, sedan kostar det att lära sig använda dem.

Men jag har nog insett att det är kört, lycka till att övertyga skattemyndigheten att man bör ha bra teknikprylar när det inte går övertyga folk här.

Det är väl återigen din arbetsgivare som du skall övertyga? Det känns som om du vill köpa prylar som du vill ha privat men vill att vi andra skall sponsra.

Av joakim99
Skrivet av Debu:

Det enda positiva med dyra kablar, och i många fall också hifi-komponenter, är att dessa oftast är mer estetiskt tilltalande.

Jämfört med EKK-kabel så är många lite mer påkostade kablar dessutom lite enklare att använda då de inte är lika styva.

Av joakim99
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det känns komisk att seniora elektriker har med sig sämre prylar på sin arbetsplats än vad vissa datanördar privat inköpt har i sin väska.

Kanske för att de inte behöver dessa prylarna för att göra sitt jobb?

Av joakim99
Skrivet av Gurrrra:

Så det lämnar rum o högtalare, o där krävs det lite mer, men framför allt rum är nåt som tyvärr alldeles för sällan nämns in audiofilsammanhang, vilket säger en hel del om vad highend-marknaden fokuserar sin marknadsföring på.

Det är väl inte ett dugg konstigt att de som säljer apparater inte fokuserar på att det är rummet som är viktigt? De tjänar inga pengar på att du fixar med akustiken. För alla som är seriöst hifiintressarade är det en självklarhet att rummet är viktigt.

Jag hängde rätt så mycket på olika hififorum tidigare och jag har uppfattningen att det var tydligt att rummet och placering av högtalare etc var viktigt.

Det fanns väldigt gott om personer som hävdade att strömkablar etc gjorde underverk med ljudet också för all del. För att inte tala om shakti-stenar och andra saker som man absolut inte kunde klara sig utan.

Av joakim99
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Min fråga är finns det någon chans att på något sätt dra av något eller är man helt körd?

Du är körd.

Varför förser din arbetsgivare dig inte med verktygen du behöver?

Av joakim99
Skrivet av Dinkefing:

Ledsen men svårt att tro på det. EON hade inte sådana priser på sina fasta abonnemang då för varken SE3 eller 4.

Uppenbarligen hade de exakt de priserna. Årsavgiften innebär att priset hamnar på 65 öre per kWh.