Inlägg

Inlägg som BjornS har skrivit i forumet
Av BjornS
Citat:

Ursprungligen inskrivet av vadå cpu?
Nu är jag inte riktigt hajj på det här.
Men anledningen till varför man går över till 64-bit är väl för att vi ska kunna adressera fler fack i minnet? Adressen blir dubbelt så lång och tar därför längre tid att processa, i gengäld kan vi ha större minnen på datorn vilket i längden gör den snabbare, är jag rätt ute nu??

Jag tycker du beskriver det rätt bra! Du kan adressera större mängd minne med 64-bit och därmed ha mer minne i maskinerna. Du får snabbare beräkningar av (väldigt) stora tal. Nackdelen är overhead, 64-bitars program kräver mer minne och jag är tveksam om det egentligen blir någon prestandavinst i de flesta vanliga applikationer. Så det ligger någonting i vad din lärare säger...

Om det är Athlon 64 som är anledningen till att du funderar på det här så har du ju själv möjlighet att välja 32- eller 64-bits operativsystem med den i och med att den funkar väldigt bra med båda typerna. En så kallad win-win situation. Välj själv!

Av BjornS

Är 4-pols 12V ATX-kontakten ansluten till moderkortet? Grafikkortet ska väl också ha extra ström - är även den/de strömkablarna anslutna?

Av BjornS

Mina Value S verkar också palla 230 Mhz med original- timings och volt. Mera volt verkar inte hjälpa i mitt fall. Vid 232-233 är det stopp! För att komma högre så måste jag nog försämra timing-värdena.

Av BjornS

Samma sak där. Det kortet använder sig av samma krets (VIA K8T800) och det är en begränsning i den kretsen att den inte klarar AGP/PCI-bus lås!

Det här bör däremot funka t.e.x.:
http://www.datorbutiken.com/se/default.php?artId=EP8KDA3J

Av BjornS

KV8-Max3 har inte AGP/PCI-lås så det är svårt att åstadkomma några fantomklockningar tror jag. Prova att höja bussen från 204 till 210 som en start. Funkar det så prova att höja vidare 1-2 Mhz i taget.

Av BjornS

Jag kan väl bara hålla med de som skrivit innan om att mer minne inte vore fel. Speciellt som det är just det som Windows klagar på.

Sen är det väl så att det mesta i den där burken är rätt dåligt och mycket skulle behöva uppgraderas. Jag skulle satsa på att hitta begagnat SDRAM till och börja med och se om minnet gör någon avgörande skillnad. Nytt känns som lyx i den där typen av burk.

En gratisgrej är att börja med att gå igenom vilka program som autostartas av OS:et och plocka bort så mycket som möjligt. Har man bara 128MB så gäller det verkligen att hushålla med resurserna. En hårddisk-defragmentering är väl aldrig fel heller.

Av BjornS
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Olofson
Kollade just om det var nån ide att ta nåt fetare än den 3400+ jag tänkt, men det händer liksom inget när man slänger på extra tusenlappar. Inte ens en FX-53 (som kostar ca 3 ggr så mycket och kräver dyrare moderkort) är mer än några få % snabbare... Ingen ide, liksom. Då lägger jag heller pengar på ett 6800 Ultra Extreme (om man kunde fått ett sånt i år, typ ) och ett par Raptor-diskar, eller vad man nu får för de pengarna.

Jag håller med till 100%!

Av BjornS
Citat:

Ursprungligen inskrivet av peetteerr
Om man har ett 6800GT eller X800pro så undrar jag om man utnyttjat dem till fullo med en A64 3000+. Undrar också om någon speciell processor är lättare/bättre att klocka med?

3000+ kommer du ganska långt med. Se länken från Anandtech,s Doom3-tester. Du kommer iofs ännu lite längre med någon dyrare variant, men frågan är om det är värt de extra pengarna...

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2149&p=7

Av BjornS
Citat:

Ursprungligen inskrivet av H3NPHLO
aaa...

Den låter inte speciellt mkt, men varvar 2800, 60mm fläkt

Eh...min "boxade" hade definitivt 80mm fläkt och varvade upp till 5500 om jag inte minns fel!

Av BjornS

Du behöver inte lägga på SATA RAID-drivrutinerna under XP-installationen om du bara kör en vanlig SATA-disk.

I och för sig så verkar du ha testat med bara IDE så det gör nog ingen skillnad...

Kanske du skulle kunna få problem om SATA RAID-bioset är aktiverat?!? Själv kör med RAID disabled i bios och har heller aldrig brytt mig om att lägga på RAID-drivrutínen under XP. Känns onödigt att ha det igång om jag bara har en Raptor-disk...

Av BjornS
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ekengren
ok, bra att veta! satsar på zalman.. men hur högt klockar du din 3000+ då??

undrar också ifall någon har erfarenhet av att klocka en 2800+

förresten, är det värt att köra 7000B-CU för ~100kr mer än 7000B-ALCU?

Jag klockar inte något extremt. 2300(230 x 10) kör jag min 3000 i. Jag kan få upp den i mer genom att köra sämre inställningar på minnena, men jag tror att det här är den här inställning som ger mig bäst helhetsprestanda (har iofs inte orkat jämföra olika varianter så noga).

7000B-CU är väl en bättre kylare, men den väger 300 gram mer än ALCU så det är frågan vad ditt moderkort klarar av.

Av BjornS

Jag har en TT Silent boost K8. Den kyler helt OK, men ljudnivån är ganska hög och det hade jag inte väntat mig!

Jag kommer förmodligen gå över till en Zalman 7000-B ALCU i stället!

Av BjornS

Jag skulle nog köra A64-systemet ändå och uppgradera grafiken vid något senare tillfälle när du har råd. Det händer mer på grafikkortsfronten på t.e.x. ett år än vad det gör på CPU-fronten (tror jag).

Av BjornS

333 Mhz minne verkar lite konstigt! Det är väl knappast billigare än 400 Mhz?

Gå på 400 Mhz i stället eftersom det är vad moderkort & CPU stödjer!

Av BjornS

Det har en hel del finesser, men saknar AGP/PCI-bus lås och är därför inte så lämpligt för överklockning. Priset är det inget fel på.

Av BjornS

Så kan det bli om inte den 4-poliga 12V ATX-kontakten är inkopplad(strömförsörjningen till processorn)!

Av BjornS
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ykalon
Athlon64 2800+ ska du ha, Sempron är inte i närheten så bra trots att ratingen är högre.

Sempronen 3100 är väl i princip en A64 2800 med halva cachen bortskalad och utan 64-bits stöd. I de tester jag sett så har den varit någon procent långsammare än A64 2800...så jag skulle nog säga att "i närheten" är precis vad den är!

Sen skulle jag nog personligen hellre välja A64:an i vilket fall som helst, men det är i alla fall inte något stort prestanda gap mellan dem...

Av BjornS
Citat:

Ursprungligen inskrivet av johan.k
hm socket 939 ger ju ungefär dubbelt så mycket bandbredd:) men när har man nytta av så mycket? i nya spel? speciella program typ 3-d eller film skapande?

Det är skillnad på teoretisk bandbredd och vad ger för prestanda-resultat i praktiken.

I de tester jag läst sägs det att de dubbla kanalerna ger cirka 3% prestandaökning för 939:an jämfört med 754:an!

Av BjornS

Jag såg att Komplett har med Sempron 3100+ i sin prislista nu. Den kostar till och med 100:- mindre än en XP 2800!

http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=301878&cks=PRL

Sen skulle jag kanske hellre lägga på några hundra och ta en A64 2800+ eller 3000+ i stället, men är budgeten tight så kanske det inte går...

Av BjornS

Sempron 3100+ skulle kunna vara ett alternativ som CPU. Den bör kosta ungefär som XP 2800 och spöar nog den rätt ordentligt i spel. Se t.e.x. Anantechs test av CPU:er i Doom 3 här: http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2149&p=7

Frågan är väl när den kommer till Sverige?!?