Inlägg

Inlägg som BjornS har skrivit i forumet
Av BjornS

Versionen av Flashmenu som du får med moderkortet på CD är säkerligen en för gammal version. Du hittar en ny här http://www.abit.com.tw/page/en/download/download_utility_deta...

Uppdatera bios är i regel inte någonting du behöver göras det första du gör.

Du får faktiskt läsa på själv om hur man gör själva BIOS uppdateringen - moderkorts manualen har ett antal sidor om det.

Av BjornS

BIOS-uppdateringen hämtar du från Abits hemsida http://www.abit.com.tw/

Du behöver inte lägga på den. Jag ville bara påpeka att OM du gör det så måste du först uppdatera Flashmenu-programmet OM du väljer att göra BIOS-uppdateringen via det. Även Flashmenu programmet finns på Abits site.

Av BjornS

Var försiktig om du tänker uppdatera BIOSet på moderkortet. Använder du Abits windowsbaserade flashmeny så måste du först installera den senaste versionen av det programmet INNAN du försöker flasha bioset!

Det var en del som slarvade med det för någon månad sedan och fick sina kort förstörda.

Av BjornS

Nöj dig med nytt grafikkort. Att uppgradera processorn känns som slöseri med pengar.

Av BjornS

Här är Anandtechs test av G0-chippet om någon har missat det;
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel/showdoc.aspx?i=306...

Av BjornS

Vad jag fattat det så funkar minnesstrategin i Vista närapå tvärtom mot vad den gör i XP.

I XP strävas det efter att frigöra maximalt med minne medans Vista istället plockar att sig av ledigt minne för att för-cacha applikationer från hårddisken så att de kan starta snabbare när du väl bestämmer dig för att starta dem. Förhoppningsvis släpper Vista minnet direkt om du behöver använda det för ett aktivt program istället.

Det här var säkert väldigt förenklat men någonting åt det hållet är det..

Av BjornS

X38 skulle jag nog satsa på om pengarna inte spelar någon roll.

Av BjornS

Det kan jag bara hålla med om....de ville väl rensa lagret. Men jag tycker inte det finns någon anledning trassla ihop det ytterligare för honom så när diskussion börjar glida över till att säga att kortet inte stödjer 1066 MHz så vill jag bara påpeka att enligt Gigabytes site så gör det faktiskt det...

Av BjornS

Kortet ska stödja 1066 MHz buss. Kolla på Gigabytes site! OK? Sen att det inte verkar fungera i det här fallet är en annan sak och att kortet förmodligen är ett uselt val i dagens läge har inte heller direkt med saken att göra.

Av BjornS

Håller helt med vad föregående två har skrivit. Jag kan i alla fall lägga till att den är väldigt lättmonterad i och med att den kör med Intels standardfästen så man behöver inte plocka ut moderkortet ur lådan för att fästa någon platta på baksidan eller så.

Jag kör den själv och även hos mig är den ohörbar trots en moderat klockning. Men visst är det så att en monsterkylare med 120 mm fläkt räcker längre och har större möjligheter att behålla en låg ljudnivå även under kraftigare överklockning. Frågan är bara om det är värt 200-300 kronor till... Det kan vara värt att komma ihåg att skillnaden mellan maximal överklockning med en Intel standardkylare och en Termalright Extreme inte handlar om mer än drygt 200 MHz. Det kan nog röra sig om större marginal när vi pratar Quad-processorer.

Av BjornS

Kollade på hur manualen såg ut.

Jag tycker det står ganska tydligt att du ska sätta "CPU Host Clock Control" till Enabled. Därefter ska några fält bli upplåsta. I "CPU Host Frequency (Mhz)" ska du då skriva 266 MHz. Det är alltså busshastigheten. Tydligen klarar inte moderkortet att sätta den automatiskt.

Alla andra inställningar bör du kunna lämna på auto. Se till att spara när du går ur bioset. Funkar inte det så är det läge att returnera kortet.

Av BjornS

Då är det busshastigheten som spökar som jag misstänkte i alla fall. Du måste nog helt enkelt läsa i manualen eller söka på Gigabytes site om ingen här råkar veta exakt hur du ska göra för att få upp den från 200 till 266 för just det här moderkortet och bioset.

Av BjornS

Det låter lite konstigt ändå. Om allt är korrekt inställt så ska Speedstep ta ned CPU-hastigheten från 9 * 266 = 2400 MHz till 6 * 266 = 1600 MHz.

1800 MHz låter mera som du faktiskt inte har ställt in busshastigheten korrekt i bios och att den kör 9 * 200 = 1800 (nu menar jag utan Speedstep - alltså med full fart).

Kolla att busshastigheten verkligen står som 266 i bios så att den inte går på 200 MHz som default.

Av BjornS

Trist - prova attt leta på Abits USAs diskussionsforum om du inte redan gjort det: http://forum.abit-usa.com/index.php

Av BjornS

Om du inte redan gjort det: Prova att köra respektive par separat och kanske till och med enbart en modul i taget för att se att det inte är något tillverkningsfel på nån modul.

Om det här ABit-kortet har en display för POST-koder direkt på kortet så skulle du kunna kolla på den också och se om det står någon felkod.

Av BjornS

Tyskland och Sverige är båda med i EU. Du behöver därför inte betala någon extra moms eller annan skatt.

Av BjornS

Det här är en fråga som ställs säkert 4-5 gånger om dagen...

JA, det är helt normalt. Det är Intels Speedstep funktion som drar ned hastigheten på processorn för att spara ström när den inte belastas. Prova att köra något program som belastar processorn till max så kommer du se att hastigheten poppar upp till 1800 igen.

Speedstep går i regel att slå av i bios, men det bör du bara göra om du ska köra extrem överklockning (då sägs Speedstep kunna störa). Det är helt onödigt att processorn drar full ström när den inte används - tänk på växthuseffekten.

Av BjornS

Jag misstänker att AMD inte direkt högprioriterar att göra motsvarande uppdatering för Intel-varianten. Synd!

Av BjornS

Jag misstänker tyvärr att de där DB-siffrorna är ganska lögnaktiga. De kanske kan stämma på en lågvarvig 120 mm fläkt som snurrar i 1000 rpm, men knappast på en 60 mm fläkt som surrar i 3000 rpm.

Tyvärr tror jag det är svårt att få till en riktigt tyst 60 mm fläkt. Det du kan göra är kanske att minska spänningen till den och på så sätt få ned varvet, men då kommer ju luftflödet bli värdelöst.

Av BjornS

Enligt tester på Internet så brukar Nexus, Noctua och Scythe prestera minst lika bra som Papst numera.

Personligen skulle jag köra på Nexus Real Silent. En sån köpte jag själv. Den kostar dessutom mycket mindre än de andras alternativ.