Inlägg

Inlägg som spacedebree har skrivit i forumet
Av spacedebree
Skrivet av Henry Rollins II:

Folk nämner att de vill klämma på saker. Men samtidigt så vill de betala lägsta möjliga pris. Så man åker till mediamarkt för att klämma, och sedan beställer man samma grej på komplett. Jag anklagar ingen personligen, men statistiken visar tydligt på att det är på det viset. Så vi konsumenter har ju gjort vårt val!

Jag personligen kommer inte sakna dom här butikerna där man får stå och vänta i evigheter på att få prata med okunnig och/eller otrevlig personal i något av köpcentrumens snattarparadis. Sortiment och lagerhållning är på en helt annan nivå på onlinebutikerna. Om jag skulle vara lite framstegsfientlig(yeah jag är en gammal gubbe) så skulle jag istället sakna dom små TV/Radio/Data-butikerna som fanns en gång i tiden. På dom ställena kunde man hitta folk som som verkligen kunde sin grej. Bland det närmsta man kommer det idag är om man åker till något av webhallens utlämningsställen och pratar med den som står bakom disken - jag vet att nivån på deras kunskap varierar kraftigt då de flesta är mycket unga - men dom är enligt min erfarenhet oftast mycket hjälpsamma och inte sällan mycket kunniga med.

Nääää. Så gör inte jag. Det har hänt, absolut. Men jag både testar, köper och får support av min "lokala handlare" i den mån det går. Gillar egentligen inte kedjor. Kunskapen är väldigt grund (foto pratar vi då). Viktigast att tänka på är att man ska kunna få bra hjälp även när det krånglar. Där är iofs inte Elgiganten något problem (hittills, men verkar bero på ort och storlek på butik). Men hellre att någon kan sin sak och har tid för mig även efter köpet.

Av spacedebree

Som fotograf var jag ofta i deras butik i Göteborg (Högsbo). Mycket stort utbud och möjlighet att klämma och testa.

Vad hände sen? Bara massa kids som jobbade där. Råkade även ut för deras kundtjänst som visade sig vara mycket mer krävande och invecklad än vad Elgiganten var, exvis vid byte eller reklamation.

Efter några år började butikerna falla ihop. Äcklig inredning, smutsiga golv osv.

Jobbade någon här på MM och kan förklara vad som hände? Från avlägsen källa så ska ett uppköp varit på gång länge.

Lite trist ändå. Känns tyvärr som Elgiganten också börjat sjansera. Har ni sett deras fotoavdelningar? Sen känns personalen i många av deras butiker inte helt..."rätt person på rätt plats".

Bra annars. 👍🏼

Av spacedebree
Skrivet av medbor:

Jag kör dammsugaren, framförallt på fläktarna så de varvar upp ordentligt, då släpper dammet snabbt!

Med risk för att vara en VisserBajser. Har hört att det kan skada bladen. (någon som har en sanningshalt i det?)

Av spacedebree

Missade med EN dag.

Vet inte vad som dammar mest: köra lufttrycksspray i maskinen eller tömma min skaftdammsugare. Därför kör jag inte lufttryck. Blir blåsa lätt med salivdroppar och allt. Heja!

Av spacedebree

"SD-kortet är inte skrivskyddad med den där fysiska lilla plastflärpen. Något annat är det. På alla kort jag provat."

Så: ja.

Min mac fixade detta direkt. Case closed (om ni inte vill hjälpa andra i samma sits, såklart).

Av spacedebree

Alla SD-kort är "skrivskyddade" enligt Win 10.

Skulle lägga in en uppdatering till en kamera på ett SD-kort. Gick sådär. Har en SD-kortsläsare och slänger i SD-kortet. Men så fort jag ska föra över något får jag ett fönster som säger att det är skrivskyddat.

SD-kortet är inte skrivskyddad med den där fysiska lilla plastflärpen. Något annat är det. På alla kort jag provat.

Börjar få lite brådis här... Hur tusan får jag filen på kortet? Filen är någon .LIN fil från Panasonic.

Har formatterat som man ska, både testat i Win och i kameran.

Av spacedebree
Skrivet av Dr.Mabuse:

Dessa ligger normalt under C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\StartUp (eller shell:common startup)
Användarespecifika: Win+R shell:startup
Tjänster hittar du här: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services key

Hej! Hittar inte \Services key

Vet inte om det blev fel, eller om det kan / ska finnas något sådant?

Ligger inget när jag går in på autostart på det sättet ni tipsade om. Däremot på den grafiska biten i "autostart appar" https://imgur.com/a/zmIkwb1

Cortana - Lär jag ju inte behöva
E_YATIWKE - Minns inte exakt vad detta var
Simmarket - En app för att köpa saker till flygsim (försvann inte med avinstalleraren av Simmarket)
Telefonlänk - Nyttjar inte den appen

Vad det gäller RtkAudUService64 tror jag den tillkom när jag uppdaterade till realteks senaste program, men kan ha legat där innan med. Vet inte skillnaden mot Vanliga "Realtek HD-ljudkonfiguration". Detta med ljud är ju bara en enda röra när det kommer till Realtek-drivrutiner, om ni frågar mig.

Av spacedebree

Stort tack! Ska ta mig an detta snarast.

Av spacedebree

Avinstallerade program som ligger kvar i autostart...

Ett himlans skit för nån som inte vill ha en massa bös liggande.

Hur sjutton kan ett avinstallationsprogram INTE ta bort saker i autostart? Visst, bara att skjuta reglaget åt sidan så det inte laddas, men jag vill inte ens ha skiten där. Hur får man bort dessa?

Av spacedebree
Skrivet av Specias:

För ni som kanske vet vad ni pratar om. Jag har fiber från Telia och använder deras router. Kan jag rätt och slätt byta ut den routern eller måste man göra en slags brygga? Vill ju om jag nu ska ha en bättre router helst ersätta och inte bara ha ”vid sidan”

Jooo...det måste man väl ännu? Vet inte hur det funkar dock. Bäst att checka med Telias kundtjänst.

Av spacedebree
Skrivet av CatchMe:

Pixel 7 med 2500kr rabatt + inbytesvärde på din S10e. Tror det blir svårt att hitta något som ger mer värde om ditt tak är 7000kr.

https://www.elgiganten.se/product/mobiler-tablets-smartklocko...

Tack. Trodde först inte den hade sladdlös laddning men det hade den visst....eller? =P

Av spacedebree

Vad skulle ni ha köpt istället för dessa? Vill ha något bra som ska ersätta min s10e. Inte för stor, trådlös ladd, bra kamera, inte massa skräp. Senaste Google Pixel? Ngt annat? =P Pristak: Ca 7000:- MAX.

Av spacedebree
Skrivet av reflux:

Adobe RGB är en färgrymd som rymmer fler färger än sRGB, som används på de flesta skärmar. Det handlar helt enkelt om hur många av dessa skärmen kan återge. Wide gamut handlar om hur starka dessa färger kan återges på skärmen. Hur röd är en maximalt röd färg, ja det beror på skärmens färgomfång, gamut. Professionella, kalibrerade redigeringsskärmar brukar köras i färgrymd Adobe RGB men då krävs också program som fungerar med kalibreringen och många program i Windows och de flesta spel brukar inte förstå hur de ska tolka färger i dessa lägen och drar iväg med överdrivet starka färger.

För att göra det riktigt enkelt för sig är en skärm med god sRGB-täckning och kalibrering smidigt. Då slipper man tänka på vilka program som stödjer vad och kommer att se bilderna som de flesta ändå gör på sina skärmar. Nästa steg är att använda dels Adobe RGB vid redigeringen av bilderna, men också en färgläge som tillåter wide gamut och kan återge dessa på skärmen.

Refreshraten är 60 hz på skärmen så det kvittar att det "bara" är HDMI 2.0, då den ändå inte kan använda högre uppdateringsfrekvens än så.

Bra info. Jag ska klura vidare här. Dök just upp en kandidat som du såg...

Av spacedebree
Skrivet av reflux:

Fick tips om denna på annat håll från en kille som jobbar med postproduktion/grading/videoredigring. "Aldrig varit så nöjd med en skärm" skrev han.

https://www.amazon.se/dp/B088BMZ41V/ref=asc_df_B088BMZ41V/

Åh, tack. Ska kikas vidare på!

Av spacedebree

@laxpudding @clnr Grejen är att för nu ska den användas som skärm på en hobbynivå liksom. Behöver bara hyfsad korrekta färger och jag kan ju fixa med mätare osv om jag vill ha bättre, och mer korrekta färger. Men vill absolut bli av med sjavig svärta och hörnljus (vad det nu heter...). Tänker väl runt 5000 kr mer. Men då kanske jag lägger mig lågt?

Tack för er input.

Av spacedebree
Skrivet av reflux:

4K bör funka (disclaimer, jag kör inte Mac, men en kompis gör och köpte 4K-skärm till den).
Kolla Rtings.com, de gör rätt bra tester av skärmars färgomfång och avvikelser, och ge rekommendationer i olika prisklasser:
https://www.rtings.com/monitor/reviews/best/by-usage/photo-ed...

Rekommendationen för mid-range 27" 4K är denna:
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5858478

Hej och tack för din hjälp.

Kollade lite vilka negativa omdömen den hade fått av sidan och det var bland annat detta. Vet inte om det är sämre eller bättre än genomsnittet men... Vad innebär det i stort?

Only decent color accuracy and limited Adobe RGB coverage.
Limited to 60Hz refresh rate and HDMI 2.0 bandwidth.
Can't display a wide color gamut.

Av spacedebree

Bra 4K+ skärm för bildhantering (då nuvarande är för ojämn i svärta osv)

Hej!

Gick för några år sedan från en Dell U2414H, en vanlig "kontors" 60hz 24" Full HD till en 27" LG 27GL83a. Detta då jag börjat spela mer...

Dock känner jag att den här skärmen inte duger för bildhantering, vilket jag bland annat hade använt den förra skärmen till, då i dess standard sRGB läge (som faktiskt var hyfsat rätt), men som jag även profilerade i standardläget. Då ännu bättre.

Nuvarande skärm känns lite "hejcon bacon" om man får säga så. Det märks att den är skapt för gaming med bra responslägen, 144hz osv. 1440P är den ju.

Känner nu att när fotointresset ökat igen, så vill jag ha en annan skärm som ger svart svärta (behöver inte vara oled), och som är jämn i färg, bilder och svärta. I vart fall på en nivå som en gammal hobbyfotograf kan leva med. Tänker något som både funkar med min PC och min Macbook. Macarna idag gillar väl inte skärmar under 5K har jag förstått. Klarar man sig annars med 4K?

Något som är lite budget men ändå över genomsnittet. Är den fortfarande ok för gaming, så är det ett plus (någon form av gsync kompatibilitet eller så...men 60hz borde nog räcka). Annars skiter vi i den biten och siktar bara på en bildmässigt bättre skärm.

Tar gärna tips från er som testat skärmen ni rekommenderar, eller som har läst någon bra recension.

Av spacedebree

Var är de vita skärmarna som skulle matcha? Skärmar i snyggt trä och lack-vitt? (möjligen med grå ram runt skärmen).

Av spacedebree
Skrivet av Icetec:

Det finns inga gränser för hur många problem som man inte tycker borde vara ett problem som orsakas av Windowsbrandväggen. Stäng av den helt och hållet på båda datorerna och se om det fungerar. Skulle det fortfarande vara problem vet du ju åtminstone att det sannolikt inte har med något nätverksrelaterat att göra.

Okej. Så det skulle isf bara vara brandväggen som skulle kunna vara problem? Vad skiljer förresten gamla HL2 DM mot Black Mesa... Tänker varför det funkar i gamla spelet men inte i det nyare... Sånt här "brukar" väl funka rakta av (du har nog mer erfarenheter), för att för det mesta funkar både mina spel på Xbox och även det på min PC. Brukar å andra sidan inte spela så mkt dator till dator här hemma.

Finns det någon app som kan säga till om något inte funkar (som att en app vill använda port som inte funkar osv)

Av spacedebree

Hittade detta men jag blev ännu mer yr än jag redan är...

https://steamcommunity.com/app/362890/discussions/0/163979465...

Kändes som en himla massa saker för att få igång det? Standalone serverapp känns också mer än vad jag väntade mig..