Inlägg

Inlägg som spacedebree har skrivit i forumet
Av spacedebree
Skrivet av Gaius Julius Caesar:

Jag är i behov av ett nytt tangentbord, men jag kan inte bestämma mig för vilket av dessa två jag ska köpa men jag har några dagar tills lönen kommer så jag får fundera lite till.Dock så är det ett bra pris på båda. https://www.proshop.se/Tangentbord/ASUS-ROG-Claymore-II-Wirel...
https://www.proshop.se/Tangentbord/Mountain-Everest-Max-MX-Br...

Finns inte klassiska K55 till bra pris? Funkar utmärkt. Kablat då.

Av spacedebree

Ingen deal på Apples trådlösa lurar (in ear) denna BF ?

Av spacedebree
Skrivet av Lorault:

Har idag 1660 Super. Funderar på uppgradera till 3060. Det är väl ingen stor uppgradering från mitt nuvarande kort? Vänta på ett billigare 3060 Ti istället?

https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/grafikkort/nvidi...

Ja, absolut. TI-versionen är bättre, ganska mycket dessutom.

Av spacedebree
Skrivet av NodCommander:

Teflon är slit-och-släng skräp som bara orsakar massa hemska föroreningar.

Nej, välj mellan ren rostfri, kolstål eller gjutjärn beroende på vad man har för stil på matlagningen. De två sistnämna håller i flera livstider så länge man inte ger dom en kallchock och böjer botten.

Kolstål och gjutgärn kräver lite kärlek och skötsel för att vara riktigt bra. Olja in med *lite* rapsolja och hetta upp ifall det blir rostfläckar, osv. Rostfritt är bara att diska rent ordentligt i och steka på med tillräckligt med fett. Beter sig som en belagd panna då, men utan allt det otrevliga. Kräver viss teknik med att inte steka för varmt eller att peta på maten innan den fått sig en stekyta.

Teflon används såklart inte längre. Det är ett varumärke. Det är vad jag fått höra. Att steka potatis, ägg osv i gjutgärna är ingen höjdare. Används en slippery-slide (som inte är Teflon då och ett ord jag just hittade på) så funkar det bra OM man inte bränner eller plågar pannan på andra vis. Man kan ju absolut inte använda den som en gjutjärn om någon undrar. Olika pannor för olika bruk.

Av spacedebree

Köpte på Dollarstore. Någon Tefal. Ganska tjock. Funkar prima om man använder den på rätt sätt, dvs INTE hetta upp innan man lägger i kall mat, INTE skölja med kallt vatten på varm panna, INTE använda metallredskap, INTE bränna maten.

Tror jag gav 250 kr. Känns mkt mer premium än så. Men gjutgärnspannan kommer fram när det ska stekas kött "på riktigt".

Av spacedebree

Hm.. Ska uppdateringen synas i Microsoft Store som vanligt, eller? Inget so far iaf....

Av spacedebree
Skrivet av blackcoffee:

Jag intygar att detta funkar. Jag gjorde det själv mot Tele2 förra veckan. Genom hot om uppsägning + ombindning + att jag även lät dem ta över min privata mobil och binda även den i ett år så halverade jag mina priser för bredband och telefon, och fick dessutom "dubbla hastigheten" för samma pris i ett halvår. Men jag var alltså tvungen att prata med "uppsägningsavdelningen" som har till jobb att behålla dig som kund.

Eller rättare, jag hotade inte så mycket, jag ringde dem, valde "Avslut av abonnemang" i menyn och sade "Jag vill egentligen inte byta, men det börjar bli dyrt - vad kan du göra på priset?". Den trevliga kvinnan bakom telefonen avslutade samtalet med "då är det här avklarat för ett år framåt, sen får du ringa oss igen och förhandla på samma sätt".

Sidokommentar: ComHem heter numera Tele2. De köptes upp och varumärket är nedlagt nu.

Har faktiskt gjort likadant med Tele2. Vi är på samma linje där och kommer testa. De vill behålla kunderna, och det finns ju redan vinst på oss, så....hoppas på att det lär funka.

Av spacedebree
Skrivet av Hasson39:

Men är det inte så att det sitter inbakat i hyran? Eller har ni möjligheten att få bort detta? Har nämligen densamma hos min bostadsförening, där bredband+tv ligger inbakad i hyran/avgiften

Nope. Hade varit fantastiskt om vår BRF kunde fixa den bra deal. Kommer nog ta upp dett framöver. Var så på vår förra BRF - och det blev ju en behagligare pris, såklart. Så i det fallet så var det bara postiivt.

Av spacedebree
Skrivet av Nautilus011:

Ni betalade 700kr för 100/100 och tv kanaler.
Säg 300kr/mån för bredband, då låter 400kr rätt mycket (beroendes på vad ni har för tv-utbud givetvis)

Det brukar gå få ett bättre pris om man "hotar" med att säga upp.
Om man ringer till kundtjänst och väljer "säg upp abbonemant" så kan jag nästan garantera att du kopplas vidare till säljavdelningen.

Jag har själv inte bytt operatör på 22 år
En gång under denna tid har dom "lyckats" höja kostnaden med 30kr/månad.

Vi gjorde exakt så med vårt mobilabbonemang och fick en redigt bra deal. Värt att testa!

"Lagom" paketet så inget märkvärdigt. Fick bra pris första året, men sen ... njae.

Av spacedebree

Ny Nvidia drivare ute! Troligen med fixar som matchar ändringarna i morgondagens släpp av SU11.

https://www.techpowerup.com/300938/nvidia-geforce-526-86-whql...

Av spacedebree
Skrivet av DennisOlof:

@spacedebree om du vet att du måste ha bredband via något bolag typ 100/100 så blir nästan alltid streaming paket billigare.

Det finns dessutom flera val med fler olika utformningar av paket etc. Så du bör kunna hitta något som passar dig. Det är ju bara börja sondera marknaden.

Alleten har via streaming (finns även HBO Max, Viaplay, Sky Showtime att lägga till)
Discovery Plus
Tele2 har streaming paket
Telia

Osv, det finns massor av olika varianter beroende på vad du vill ha.

Tack. Ska kika på detta. Streaming duger bra. Däremot bonus om "TV" finns som live-stream med, men det kanske blir ett tillägg? Blir till att sålla lite här då. Ska kolla vad vänner osv har med.

Av spacedebree
Skrivet av Smör-Leif:

Är sugen på en m.2 (blir min första någonsin) och kikar lite på WD Blue SN570 1TB som inet brukar köra lite kampanjer på ibland.

Har kollat lite på 12:e gen i3 12100F som jag har sett för 1190:- men som för en vecka sedan gått upp till ca 1500:- och då är ju inte hoppet till en i5-12400F så stort längre varpå jag hellre vill hitta en deal på den.

Är också på utkik efter en 1660 Super.

Hm...var det inte något om den där "blue", kanske var en annan gen. Men något med hastigheten, att black hade annan teknik eller standard. Men här får någon annan fylla i (eller ta detta i annan tråd). Lär finnas en del att läsa. Lycka till

Av spacedebree
Skrivet av NordhNet:

Ajdå, då kan det vara så att ni sitter på Telias egna stängda nät, dvs inget "öppet" nät med flera olika leverantörer att välja mellan.

Det finns "öppna" nät där företag x bygger själva nätet och sen får olika leverantörer hyra in sig och använda nätet för att leverera sina tjänster till kund.

tv-tjänsterna via stream som de olika företagen (telia, tele2, telenor, comhem mfl mfl(?)) brukar dock vara oberoende av vilken leverantör man har på bredbandet så där är det bara att välja fritt

Priset på bredband kan ibland gå att förhandla ner mot att man binder sig, dock finns det ingen direkt risk att ni lämnar så utgångsläget för förhandling är dåligt

Bor ni i bostadsrätt kan det vara en idé att kolla upp om ni har uppkopplingen på avtal genom föreningen. Då kan man förhandla genom föreningen.

Sen är det alltid en bra idé att höra runt med grannarna som inte bor i er förening om vad man har där. I vissa fall kan det finnas flera fibernät i området och det kan då finnas möjlighet för er att koppla in er på ett annat nät en Telias

Men jo...vi hade tydligen det öppna. Men fick höra vid inflytt att vi "bara" kunde ha Comhem och Telia. Lär ju inte stämma. Så läget är lite bättre nu då. Men tar fortfarande tips med det som utgångspunkt...

Av spacedebree
Skrivet av Lorault:

Gå över till ett streampaket. Billigare. Telenor erbjuder ju ett streampaket för 79 kr/mån om man klarar sig utan TV4.
https://www.telenor.se/handla/stream/stream-mini/

Men det vill vi nog ha ändå. Varför inte TV4? =P

Av spacedebree
Skrivet av m4gnify:

Har du Telia Öppen fiber så är det https://www.bredbandswebben.se/start/

Japp, så hette det vi hade. Tack. Någon som kan tipsa redan med den infon?

Av spacedebree
Skrivet av NordhNet:

Mycket beror på vart ni bor, eller närmare bestämt, vilket nät ni tillhör.
Gå in på bredbandsval.se eller liknande jämförelsesajter och kolla vad som går att leverera på er adress.

När det kommer till tv:n så har jag personligen helt gått över till streampaket, ser ingen anledning till att ha boxar och annan extra hårdvara

Ah..

Kollade bredbandsval, tyvärr var vår adress inte med och har frågat dem om detta.

När man pratar om "nät", då menar du fibernätet. Tror nog att det är Telias. Vad innebär det, är vi gravt begränsade då? Finns det "fria" fibernät med? Berätta gärna.

Av spacedebree

Behöver lurar med mic!

Av spacedebree

Telia bredband / tv börjar bli väldigt dyrt. Alternativ?

Hej!

Vi bor i bostad med fiber. har Telia "lagom" + "100/100" internet. Vi har även "gammel-tv" inkopplat.

Känner nu att vi absolut inte behöver ha vanlig "gammel-tv" med Telias puck osv. Däremot är det ju käckt att ha "lagom-paketet" som Telia Play, då det kan vara smidigare ibland så vi klurar på om man kan ha detta löst istället. Annars finns ju det mesta på stream osv. Sen har vi det med internet. Det har funkat helt okej, inga större problem.

Men...det är dyrt nu, allt detta ihop. Vi betalar efter senaste höjningen över 700 spänn / mån och vill därför ha tips på alternativ. Vet inte om det är kopplat till var man bor osv, men från början fick vi höra att man "bara" kunde ha ComHem eller Telia, och det är väl lite som pest eller kolera?

Tyvärr har vi ingen gemensam lösning för alla bostäder här, det hade ju kunnat få ner priset gissar jag. (Upphandlat, eller vad det heter, påminn mig gärna).

Tar mer än gärna tips! Får vi snabbare nät på köpet så klagar jag inte.

Av spacedebree

Hörlurar med mikrofon under tusenlappen?

Tjo!

Ska sälja av min Yeti X då den inte blev använd, och istället köpa ett par bra lurar med bra mikrofon för mig flygsimmande. Vill kunna prata med andra under flygning, samt även ha något för Discord och dyl. Sen gör det ju inget om ljudet är bra när man drämmer på lite musik också. Men det är väl på det sistnämnda det faller, tänker jag. Så vi skippar just den biten. Har ju ändå bra högtalare.

Vad är bra val under 1000 kr? Ska man köra med sån som har splitkabel till hörlur och mic, eller ska man satsa på usb? (och ev med eget ljudkort...vilket jag nog inte lär behöva iofs).

Av spacedebree
Skrivet av Southswedish:

Jag var först i Sverige med att få denna redan i maj månad från Telia - jag bad om en teknisk PDF om Routern och dom skickade mig en sådan. jag kan inte klistra in en PDF, så jag har bara kopierat texten nedan. Bilden på routern på PDF.:en jag fick är exakt samma som jag har hemma nu, så texten nedan stämmer och är rätt modell. Hoppas Ni har någon nytta av den.
Min har fungerat perfekt sedan jag fick den. Men jag ändrar heller inga inställningar eller liknande, jag bara kör på med grundinställningarna. den har aldrig krånglat eller gått ner.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GAZELLE Le
EWA1330TCS for Telia Company

Features at a Glance
„ 2.5 Gigabit Ethernet WAN port
„ 2.5 Gigabit Ethernet LAN port
„ 3 Gigabit Ethernet LAN ports
„ Dual-Band concurrent Wi-Fi radios
2.4 GHz (4x4) Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax)
5 GHz (4x4) Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax)
„ Enabled to support
„ Technicolor Wi-Fi XL™
„ 1 superspeed USB 3.1 Gen 1 port
„ Seamless media sharing
„ Future-proof Added Value Services platform supporting
Technicolor HOMEWARE
„ Extensive remote management
„ Non-service-affecting platform software upgrades
(dual bank memory)
„ IPv4 & IPv6 enabled
„ Designed according to the latest ECO standards
Hardware
„ CPU 1.5 GHz dual-core ARMv8 CPU (8k DMIPS)
with XRDP Runner hardware acceleration
„ Memory 512 MB Flash
512 MB RAM
„ Interfaces WAN 1 autosensing 10/100/1000/2500 Base-T Ethernet WAN port
„ Interfaces LAN 1 autosensing 10/100/1000/2500 Base-T Ethernet LAN port
3-port autosensing 10/100/1000 Base-T Ethernet LAN switch
1 Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) 2.4 GHz radio
1 Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) 5 GHz radio
1 USB 3.1 Gen 1 master port
„ Buttons & LEDs Wi-Fi on/off button
WPS button
Reset button (recessed)
Power button
3 status LEDs
„ Power input DC jack
„ Power supply 12 VDC external PSU
„ AC Voltage 100 - 240 VAC, 50 - 60 Hz (switched mode power supply)
„ Operating temperature 0 - 40 °C (32 - 104 °F)
„ Operating humidity 20 - 80 % RH non-condensing
„ Storage temperature -20 - 70 °C (-4 - 158 °F)
Wi-Fi
„ Full dual-band concurrent Wi-Fi radios, Wi-Fi certified®
4x4 Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) 2.4 GHz access point
4x4 Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) 5 GHz access point
„ Wi-Fi security levels WPA2™-Enterprise
WPA3™-Personal / WPA2™-Personal
WPA3™ + WPA2™ mixed mode (SAE, AES)
„ Wi-Fi Protected Setup (WPS™)
„ Wi-Fi Multimedia (WMM®) and WMM-Power Save
„ Up to 4 BSSIDs (virtual AP) support per radio interface
„ Wireless hotspot capabilities
„ Band Steering
„ MIMO 2.4 GHz Wi-Fi features
2.4 GHz frequency bands
2400 - 2483.5 MHz
2.4 GHz Wi-Fi power up to 20 dBm (100 mW EIRP)
SGi (Short Guard Interval)
STBC (Space-Time Block Code)
20, 40 MHz bandwidths
4x4 antenna
„ MU-MIMO 5 GHz Wi-Fi features
5 GHz frequency bands
5150 - 5250 MHz
5470 - 5725 MHz
with Dynamic Frequency Control (DFC)
5 GHz Wi-Fi power up to 30 dBm (1000 mW EIRP)
SGi (Short Guard Interval)
STBC (Space-Time Block Code)
LDPC (FEC)
Multi-User MIMO
TPC (Transmit Power Control)
OCAC (Off Channel Availability Check)
20, 40, 80, 160 MHz bandwidths
4x4 antenna
„ RX/TX switched diversity
„ Dynamic rate switching for optimal wireless performance
„ Manual/auto radio channel selection
Management
„ Customizable user-friendly GUI via HTTP and HTTPS
„ Command Line Access SHell (CLASH)
SSH v2
„ Web services API for remote access (portal, management, diagnostics, applications, ...)
„ Web-browsing intercept (install/diagnostics/captive portal)
„ AutoWAN sensing™ (automatic selection and configuration of WAN interfaces)
„ TR-069 CPE WAN Management Protocol (CWMP)
TR-098 Internet Gateway Device (IGD) management
TR-111 home network device management
TR-140 storage service provisioning
TR-143 network throughput performance tests and statistical
monitoring
TR-157a3 Life Cycle Management (LCM)
TR-181i2 Device:2 data model
„ Zero-touch autoprovisioning
Services
„ Life Cycle Management (LCM) for developing advanced services support
„ Open architecture for 3rd party application and UI development
„ 3G/LTE/4G mobile fall-back WAN connection (through USB adapter)
„ Enabled to support Technicolor Managed Services
Wi-Fi XL™ (sold separately)
„ VPN client/server scenarios L2TP/IPSec
PPTP
OpenVPN
„ Wireless hotspot (optional, on request)
Based on HotSpot 2.0 technologies
Passpoint™
GRE tunneling
EAP
Fon
„ Parental control URL- and (optional) content-based website filtering
Time-based access control (Time of Day)
„ Printer sharing IPP
LPD
Server Message Block (SMB) Samba printer sharing
„ Content sharing Server Message Block (SMB) Samba file server
Metadata support
Networking
„ Symmetrical NAT with application helpers (ALGs)
„ Game and application sharing NAT port maps
„ DHCP conditional serving & relay
„ DNS server & relay
„ IGMPv3 proxy (Fastleave)
„ IGMP snooping (full routed)
„ DHCP spoofing
„ IEEE 802.1q VLAN bridging, multiple bridge instances
„ MLD Proxy for IPv6
„ Port Control Protocol (PCP)
„ Multicast to unicast translation on Wi-Fi interfaces
IPv6 networking
„ IPv4 / IPv6 dual IP stack
„ Supported models PPP(oE)
IPoE
„ Transitioning 6rd/6to4/6in4
DS-Lite
„ Stateful connection tracking / stateful inspection firewall
„ DHCPv6 Stateful/stateless DHCPv6 client
Stateless DHCPv6 server
Relay
Prefix Delegation
„ ICMPv6
„ 464xlat
„ MAP-T

Tack för infon (som i och för sig inte säger mig som lekman något). Men hur verkar den jämfört med .... om du hade den förra, typ Sageaem eller vad den nu heter. Är det någon direkt anledning till att byta? Frågar då jag uppelver vårt WIFI som lite trött, både när jag manuellt valt 5ghz såsom äldre standarden. Alltid ett litet delay man stör sig på (mest på min macbook m1). Finns det stora anledningar att byta, liksom?