Inlägg

Inlägg som dagas har skrivit i forumet
Av dagas
Skrivet av fora:

Håller med. Teknikerna som fixar dessa blir bara surare och surare varje gång man träffar på dom eftersom företagen gör det bara svårare med varje ny modell.

Ja det är sjukt hur de gör datorerna svårare och svåra att reparera. Eller uppgradera för den delen.

I helvetet får designers serva sina egna maskiner som min handledare sa när jag var på LIA som kyltekniker. De byggde in kompressorn så man fick svetsa av massa rör och ta den massor med skit för att komma åt den så inte bara datorer det gäller. Även bilar. Vem som helst kan byta lampa på
En 740 men för modern bil får man plocka bort hela motorn känns det som. Allt för att det ska se snyggt ut och kosta så lite som möjligt att tillverka. Reparera är inget de tänker på eller så gör de medvetet det svårare att reparera så ma köper nytt istället.

Av dagas

Det låter helt sjukt. Men tyvärr är det så numera att reparationer är mer eller mindre en Scam verksamhet.

Kan du tacka nej till reparationen och kolla med någon datorkunnig som kanske kan fixa lite eller köra med tangentbord inkopplat även om det inte är lika smidigt som tangentbordet på datorn.

Jag skulle inte ha råd att betala 6700kr för det och jag är vuxen och läser på yrkeshögskola Min laptop kostade 4000kr i sin helhet. Förstår att det blir tufft som gymnasieelev. Vi hade inte laptops i skolan när jag gick. Men vet att vissa skolor hade sådant redan då för 20 år sedan.

Av dagas
Skrivet av jejja:

Tack för all input

Blev en 5700x3D och ett 4060 Ti jag fick köpa av en vän.

Börjar så här. Behövs en ny HDD blir det ett senare inköp.

Det låter som en rätt bra kombination och lär ge stor prestanda ökning mot innan. Gamla processorn och grafikkortet kan du nog sälja också om du vill. Ca 1500kr tillsammans skulle jag säga. Där grafikkortet står för mesta av värdet.

Av dagas
Skrivet av CoolingenJulian:

Nja alltså helst vill man ju uppgradera till AM5. Mitt nuvarande moderkort är ganska kasst och jag vill futureproofa. Mitt nuvarande moderkort har även endast PCIe 3.0. Så mitt grafikkort får inte rätt bandbredd.

5800X3D är ungefär lika bra som Ryzen 7700X så bättre än 7600. Den kräver inget super moderkort heller för drar inte mycket ström. PCIE 3 räcker då du har ett kort med 8 banor. Skillnad om det var 6500XT med bara 4 banor.

Du köpte en plattform som var “Future proof”. Nu är det dags att uppgradera den. Var glad att du har AM4. Skillnad för mig som köpte intel istället för Ryzen 3000 serien och behövde köpa AM5 för att kunna uppgradera.

Som visas kan du till och med få råd med bättre grafikkort inom budgeten då. Eller så köper du bara processorn och sparar till helt nytt när nästa generation av CPU och grafikkort kommer. 5800X3D som bästa CPU för AM4 kommer hålla sitt andrahandsvärde länge dessutom eftersom många fortfarande är ute efter att uppgradera äldre AM4.

Av dagas
Nytt bud: 500 kr Plus frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av dagas

Det är nästan lika sjukt som Hyuandai som skulle ha 50000 dollar för fixa batteri efter en SUV kört på en grusväg.

Hur kan en liten plastbit kosta mer än hela kortet? Snacka om att saker inte är gjorda för att reparera längre.

Av dagas

Känns som att Meta inte bryr sig ett smack om något.

Jag sköter ett Facebook konto åt ett stort företag i Sverige med miljoner kunder och de bryr sig inte om oss ens. Blir bombarderade med spam från folk som låtsas vara från Meta om att kontot kommer stängas ner om vi inte går in och klickar på en länk. Också erbjudanden om att köpa likes, följare osv. Även folk som låtsas vara oss och scammar folk som blir sura på oss för de tror att de är oss.

De verkar inte bry sig alls för bara blivit värre med åren. Jag använder inte deras tjänster privat. Hela Facebook känns som en stor scam.

Av dagas

Grafikkortet och RAM är ju bra så bara processorn som behövs uppgraderas.

5800X3D är bästa som passar. Så köp den om du har råd. Annars den bästa processorn du har råd med från 5000 serien. 5700X3D är nästan lika bra. Det grafikkort för den upplösningen skulle jag säga är värd en X3D processor som är bäst i spel. Men 5600X som nämns är ändå klart bättre än 3400G.

Se som nämnt till att BIOS är uppdaterat först bara så att den har stöd för professorer ur 5000 serien.

Av dagas
Skrivet av Oneone:

Klicka på Settings under ... Vid Connect knappen. Där kan du välja default settings on eller off för skärm.

<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

Tack! Såg inte riktigt ut så som du visar dock och såg ingen connect knapp men lyckades komma in och ändra iaf genom att högerklicka på själva desktop symbolen inne i appen och ta settings så nu gick det med 2 skärmar!

Programmet verkar finnas i två versioner på datorn. För när jag söker kommer det två med samma namn och ikon men ena står app under. Valde den som inte heter app nu och då fungerade det bättre mot innan när jag hade den med ”app” under. Väl inne ser det mer ut som förr också. Istället för förstoringsglas och prickar så är det som förr med långsmal toolbar med connection info och annat.

Av dagas

Krävs nog att Nvidia gör en tabbe eller väljer att fokusera på AI kort enbart i toppen. Eller om AMD lyckas komma på något helt nytt.

Pris/prestanda och lägre segmenten är dock en helt annan sak och personligen bryr jag mig inte om kort som kostar över 10000kr ändå.

De har dock svårare än någonsin då Nvidia får in massvis med pengar just nu mer än någonsin.

Av dagas
Skrivet av MrShizzle:

Jag har tyvärr ingen lösning på ditt problem, och även om det kanske inte är möjligt för dig att byta så vill jag ändå tipsa om en potentiell ersättare som jag bara kan tala gott om - https://parsec.app/

Tack men jobbet kör allt Microsoft nu. Vi får inte ens använda Chrome längre.

Av dagas

Hur får man 2 skärmar i Windows Remote Desktop?

Tidigare har jobbet använt gamla programmet för Remote Desktop när man loggar in för att jobba hemifrån. Där var det inga problem att använda 2 skärmar.

Nu kör vi med Microsofts app från MS store och hur jag än försöker lyckas jag inte hitta hur man använder 2 skärmar. Jobbets skrivbord hamnar ena eller andra skärmen men aldrig båda. Inställningar för skärm får inte ändra på vanligt sätt som man gör på egna datorn eftersom det är fjärrskrivbord. Hittar inget i appen om det heller.

Går betydligt sämre att jobba nu med bara en skärm och jobbets IT säger bara att de inte har någon aning vad som är är fel och verkar inte tycka det är något problem.

Uppdaterade till Windows 11 för någon påstod de lyckades få 2 skärmar med det men inte 10 men gjorde ingen skillnad för mig.

Tacksam om någon vet hur man gör. När man söker på nätet är all info om gamla programmet inte det nya som man laddar ner via Windows App Store eller vad den heter. Men jobbet stödjer inte gamla versionen längre.

Nya är en röd symbol medan gamla ser ut som något från Windows 7 tiden med en silver LCD skärm med blå desktop.

Av dagas
Skrivet av tBiorrith:

Varför reklam? Kan man inte göra som i film och ta in produktplacering istället?

Så kan man döda aliens med Head and Shoulders shampoo istället för kulspruta?

Av dagas
Skrivet av jnsson:

Jösses, är det redan 10 år sedan Dragon Age: Inquisition kom ut.

Minns hur jag köpte ett begagnat Radeon 280X för att spela det. Det känns inte som så länge sedan.

Men jag tycker inte serien varit densamma sedan Origin. Båda tvåan och Inquisition var betydligt sämre men får hoppas på nya är mer som Origin.

Av dagas

Känns som gedigna paket för de flesta. Sett det chassit blivit renommerat också. Vet inte om det är något att ha dock. Kanske dags för en recension av det.

Av dagas

Svårt runt 4000kr numera. Förr fick man bra kort för det. Men jag skulle nog ta Radeon 7600XT 16GB. Finns från 4100kr och inget annat ger 16GB för runt det priset förutom intel.

Annars 4060 för 3649kr. Ungefär lika bra men med bara 8GB VRAM.

Annars titta på begagnade 3060ti för ca 3000kr som är bättre men då begagnad med vad det innebär.

Av dagas

Har Apple Care men aldrig behövt använda det.

Hemförsäkringens självrisk är 1800kr för att gå 900kr var det så dyrt. Dessutom är det väl avdrag för ålder och generellt bökigt att ha med försäkringsbolag att göra. Fick inte ett smack av Folksam när min dotter hade sönder sin tablet. Enda gången jag använt försäkring i mitt liv där jag faktiskt fick något var vid brand då hade jag if tror jag. Frun har Folksam via jobbet så därför har vi inte if längre men tycker inte folksam är roliga att ha att göra med.

iPhones är också svindyra att laga utan försäkring.

Bästa är förstås om man undviker ha sönder sakerna.

Av dagas

Ser lik ut 3310 som de gjorde en remake av för några år sedan. Den hade batteri man kunde byta ut precis som på gamla goda tiden. Men någon större nytta av sådana här telefoner har man väl tyvärr inte idag. Barnen vet inte vad knapptelefoner är och även gamlingarna har bytt till smartphones för länge sedan nu. Så är väl lite av en hipster grej, eller om man vill tvinga sig själv att använda mobilen mindre.

Av dagas

Bara en tidsfråga innan de köper saker åt en utan någon input alls baserat på vad de vet om en. Skulle inte förvåna mig om om ett antal år folk låter AI göra allt från att göra deras inköp åt dem till att rösta åt dem. Är ju redan nu folk som premenurerar på matkassar och annat och algoritmer bestämmer vad man lyssnar på och vad man tittar på och vad för varor som föreslås köpa.

Kanske låter absurt nu men skulle man på 90 talet berätta om hur övervakad man är idag skulle de bara skrattat åt en och säga att folk aldrig frivilligt skulle fylla sina hem med mikrofoner och kameror kopplade till Amazon och Google mm

Av dagas
Skrivet av spicy_mama:

Folk lever i inflations förnekelse. Tycker det är en bra telefon för pengarna räknat tidigare priser

Med tanke på att ingen under 40 har varit med om inflation som vi haft senaste åren år det inte konstigt att man förnekar det. Jag personligen klagar fortfarande varenda gång man handlar mat i affären.

Man lever på hoppet att priserna ska bli mer normala igen och förnekar att detta är nya normala. Att budget GPU kostar 3999kr när man förr fick high end kort för det eller att mobiler och iPad är så dyra är svårt att acceptera. Och ännu svårare att ha råd med för inkomsten har inte ökat på samma sätt.

7 år av uppdateringar är dock ändå ett bra argument. Det blir mindre än 1000kr per år att äga den. Förutsatt att man inte tappar den och den går sönder under tiden då. Vet inte vad pixel kostar att laga men det är ett stort problem numera när en iPhone kostar typ 7000kr att laga skärmen på.

Finns fortfarande budget telefoner som Poco och Xiaomi men de har inte uppdateringar så många år ännu.