Inlägg

Inlägg som dagas har skrivit i forumet
Av dagas

Klarar definitivt mer än ett 970.

Begagnat RTX 2070-2080ti eller 3060, 3060ti vore något att titta på. Eller RX 6700XT.

Av dagas

GTX 970 är för gammal för att stödja moderna VRR lösningar. Den behöver Gsync modul och det är
Inte vanligt längre.

Om det är freesync eller g sync har inte så stor betydelse längre. Moderna Nvidia kort fungerar med Freesync lika bra som AMD.

Men du behöver GTX 1060 eller bättre för att kunna använda det.

Om du kan hålla FPS på Max alltså 170 på en 170hz skärm så spelar Freesync osv ingen roll. Men då det för nytta är om man hamnar under det.

Så om spelet kör i säg 100fps så anpassar sig skärmen för det istället för att köra i 170hz oavsett och det blir tearing.

Idag har alla gaming skärmar värda namnet stöd för VRR (Variable Refresh Rate) som är allmänna namnet på g sync och Freesync.

Av dagas

12 sekunder om den varit stängt och gått nere i viloläge som man oftast har den.

24 om det är kall start.

Har en Lenovo budget dator från 2023 med quad core Ryzen.

Jämför man med en Mac från 2009 dock uppdaterad med SSD startar den på 35 sekunder kallt. Däremot när den bara varit stängt tar det typ 1-2 sekunder. Med gamla hårddisken hade det nog varit flera minuter kallstart. Från vad jag minns av gamla Windows laptops tog de väldigt lång tid även från viloläge. Över minuten.

Av dagas

Skillnaden mellan 1440p och 4k är inte enorm men 720p borde vara suddigt om det verkligen var 720p.

Ska du spela på datorn kan du dock gott spela i 1080p utan att det ser allt för illa ut. Skala upp till 4k med tex DLSS skulle såklart bli bättre men beror på hur kraftfullt grafikkort du tänkt dig.

Spel som minecraft tex lär kunna köra 4k till och med på ett billigt kort för det är så lättdrivet.

Skärmen du har är betydligt bättre än en LCD från 00talet och man kunde spela då.

Ska man vara seriös gamer vill man såklart ha bästa skärmen för det men den där lär inte vara sämre än att spela på en 4k TV. Dessutom med äldre dator som du har blir det svårt att driva spelen i mer än 60hz.

Men som sagt kolla vad du kan ha för grafikkort i den som passar. Det brukar vara största problem när man har en gammal kontorsdator att de inte har plats eller strömkabel för grafikkort.

Av dagas

Klart det fungerar att spela på den. Bara för det inte är en Gaming skärm betyder det inte att det inte går bra att spela. Fram till bara några år sedan var 60hz standard och på konsol är det fortfarande det.

Du bör köra PS5 i 4k. Finns ingen anledning att köra mindre för spelen renderas ändå i 4k eller den upplösning de är i och skalar ner sig. Har du 4k skärm ska du köra i 4k.

Du bör inte ha problem att spela i 1080p med datorn dock. Kolla vad för grafikkort du kan få
Plats med i burken och som du har tillräckligt med ström för bara innan du väljer något. Intel 6500 är inte så bra idag men bör fungera till lättare spel utan problem. De du nämnde är inte så krävande. Ska du köpa nytt skulle jag rekommendera RX 6600 som mest prisvärt. Finns ingen mening köpa allt för dyrt med den processorn.

Har du inte PCIE ström så kan du inte ha något bättre än RTX 3050 6GB. Det är bästa kortet som inte kräver extra PCIE strömkabel. Alternativt titta på begagnade 1650. Även gammalt 750ti som du kan hitta för ett par hundringar begagnat skulle vara stor förbättran mot inbyggda grafiken även om det är gammalt idag och inte räcker till spel från senaste 5 åren.

Av dagas
Skrivet av Joppis:

Köpte ett GTX 1660 Super på Tradera för runt 900kr till dotterns speldator och det kortet var förvånandsvärt bra. Som en annan skrev önskar jag drivrutinsstöd några år till.

De lär stödjas länge till. Maxwell har fortfarande stöd och innan Turing kommer Pascal.

Av dagas

Du får spela i vilken upplösning du tycker är bäst.

1440p i 16:9 brukar anses som bästa kompromissen mellan 1080p och 4k.

Bredden spelar såklart roll men det är fortfarande ganska niche med ultrabred skärm. Har personligen ingen erfarenhet av dem.

Grafikkort beror på spel och vad för FPS du är ute efter men ju mer pixlar desto mer krävande blir det såklart så bredare skärm kräver mer än vanlig 16:9 skärm.

Av dagas
Skrivet av Pantburk:

Jag har märkt att laddar man inte batteriet fullt ofta så försämras batteri hälsan fortare.

Detta var sant på batterier för 25 år sedan. Med dagens batterier ska man inte ladda fullt eller låta dem dra ur helt.

Har fortfarande 100% hälsa med min iPhone 14 PRO efter ett år. Jag håller den nästan alltid mellan 50-80%.

Min mamma har 90% på en iPhone 7 med originalbatteri. Medan man ser folk med 2 år gamla telefoner som är nere på 85%. Vet inte hur de lyckas slita dem så fort.

Av dagas

För att svara på original posten.

Det är flera som känner av det men även de som inte gör det.

Själv är det en perfekt storm av saker som gjort att ekonomin är väldigt dålig. Köpte hus 2021. Bodde i billig bostadsrätt innan. Kostnaderna för boende dubblade. Fick flytta 5 mil bort till liten håla för att hitta något man hade råd med vilket gör att man måste pendla till jobb och mataffär. Enda som finns här är Ica nära vilket är svindyrt så blir 2 mil enkel resa för att handla på Lidl.

Lägg till att vi utökade till två barn 2022 och att vi inte haft två fulla inkomster på 2 år pga frun var hemma sedan jag och nu pluggar jag för att kunna få
Bättre jobb och har bara CSN bidrag och jobbar vid sidan av studierna men för inte mycket jobb nu så får 4-5k i månaden bara.

Sparkontot sjunker varje månad och det är lite över ett år kvar på utbildningen. Oklart om det kan räcka till dess. Speciellt då bindningen på elen går ut i sommar så om elpriserna rusar i vinter vet jag inte hur det ska gå. Har redan ganska låg värme och inte något annat sätt att värma på än luftvärmepumpen plus element för finns inte skorsten.

Men om vi klarar detta och jag blir klar med utbildningen ser det ljust ut så hoppas verkligen på det. Än så länge har det gått bra. Ska ut på första praktiken Lärande i Arbete imorgon.

Av dagas

Kör med solid svart bakgrund som jag alltid gjort.

Av dagas

Ingen bra koll på film då den kollas på en projektor som inte har HDR men det är väldigt olika med spel hur bra HDR är. Har bara en LG A1 48 tum OLED så den är inte speciellt ljusstark jämfört med din och kör med energibesparing på för jag gillar inte för starkt ljus men svärtan är bra oavsett på OLED och vissa spel blir väldigt bra som Mass Effect Remaster på Xbox Series X. Medan Starfield var en grå smet som såg ut som en dålig LCD från 2006.

Känns inte som HDR prioriteras mycket i många spel.

Av dagas
Skrivet av Selmalagerlöf:

vad är det för skillnad mellan denna och remake?
spelade 7an för läänge sedan och 9'an är favvon

Remake är del 1 och detta är del 2. Rebirth tar vid där Remake slutade och fortsätter storyn.

Det ska komma en del 3 så småningom som ska avsluta det.

De lägger in betydligt mer än i originalet. Midgar delen i originalet tar typ 5 timmar medan hela Remake på ca 50 timmar utspelade sig i Midgar. Så därför de behöver dela upp det i flera delar annars hade spelet blivit för stort.

FFVII var mitt första spel i serien. Spelade det när det 1998 ca ett år efter det hade släppts när jag fick min Playstation. Det är fortfarande mitt favorit spel genom tiderna alla kategorier. Finns en mod till PC som heter New Threat 2.0 som för om det som är väldigt bra också. Uppdaterar striderna och gör det svårare och bättre balanserat. Remake var bra med även om de ändrade väldigt mycket från originalet. Lite för mycket kanske. Men fortfarande bra så kommer skaffa Rebirth så småningom.

Angående censuren är jag emot all form av censur generellt men bryr mig inte så mycket i detta specifika fall. Förstår att de gjort det i scenen när hon är 15.

Av dagas

Har en Canon. Kostade typ 500kr för en 6 år sedan eller så. Köper färg för en liten peng typ vartannat år eller mindre. Skulle aldrig betala månadskostnad för skrivare.

Av dagas

Plasma var väl bäst för sport men finns inga nya sådana. Digital Foundry pratade nyligen om att endast CRT slår plasma i motion clarity.

Av dagas

Är totalt värdelös på att spara kvitton. Eller snarare hitta dem. Plötsligt kan man hitta kvitto för något från 2010 som man sparat. Men har aldrig koll på sånt.

Finns det på ens profil tex på inet är det lättare men inte alla sidor man har login för där det sparas.

Generellt är jag dålig på att använda garanti. Oftast går saker sönder för man själv tappat dem eller dåligt ändå. Oftast är de Dead on arrival och då har man ju kvittot kvar och fixar det på en gång eller så håller de i evigheter. Kan knappt komma på något som bara dött utan orsak inom 5 år om det inte redan var dött när det kom. Enda jag kommer på är väl Xbox 360 som fick red ring of death och man skickade in för många år sedan som många andra fick.

Men jag tycker inte det är konstigt speciellt inte om det är en relativt ny produkt. Typ en halvår gammal dyr MacBook. Men jag köper mest 10 år gamla saker om jag köper något begagnat då bryr jag mig inte om kvitto.

Av dagas
Skrivet av headphoneninja:

ST60 var inte flagskeppet men VT60 och själv slängde jag den plasman i samband med inköp av LG 77C1 för 2 år sedan.

Tråkigt tycker jag. Så länge de fungerar är det synd att slänga. Finns många som skulle tycka det var en jättebra TV.

Man kan skänka dem om man inte vill ha dem och inte tycker det är värt sälja. Någon blir glad och man gör en insats för miljön.

Själv kör jag fortfarande med en Sony 52 tum LCD från 2008 i vardagsrummet. Två döda pixlar som varit sen jag köpte den begagnad 2013 men var länge sedan de störde en för man är så van med dem.

Men det slängs mycket fungerande saker i dagens samhälle.

Av dagas
Skrivet av SuperDuperKillen:

Jag vet inte jag, när jag var liten betalde vi för runescape/wow. Lägger barnen en liten summa på tex skins i fortnite per månad ser jag inte problemet riktigt.

Jag var 18 när WOW kom så inte barn men skillnaden är att WOW och andra spel betalade man en fast avgift för och sen kunde man spela så mycket man ville.

Dagens spel är bottenlösa hål speciellt om de är Pay 2 win. Fortnite är bättre för du kan vara lika bra utan att betala men pressen från andra är det jobbiga. Om de nöjer sig med 100kr i månaden är det en sak men om de måste ha massor med pengar hela tiden för att deras skin blir omodernt efter en vecka då är det betydligt jobbigare speciellt för familjer med mindre pengar.

Men samma är med kläder i verkligheten. Minns hur mamma alltid lyckades skrapa ihop till det som
Var populärt precis när det kom
Något nytt alla skulle ha. Själva poängen med det är ju att det ska vara exklusivt. När alla barn skaffat sig Adidasbyxor med knappar eller vad det än är som är populärt så går de vidare till
Nästa sak. Kollar man bland vuxna är det likadant. Folk köper en klocka för en miljon bara för att visa att de är annorlunda. Vi har inte kommit ifrån det som kungar och adelsmän gjorde för hundratals år sedan.

Enda sättet är att lägga hela ens liv åt att försöka passa in eller att säga jag bryr mig inte. Jag har 100kr mjukisbyxor på mig när andra går i 5000kr jeans and I don’t care.

Sen får man hitta kompisar som gillar en för den man är och inte vad för prylar man har råd med.

Men det är svårt för barn att inse detta. Det ätningen ens många vuxna som gör det. Är man 10 år vill man bara tjata på föräldrarna att ha samma saker som de andra har så man inte känner sig utanför.

Av dagas

Plasma verkar inte så värt numera. Jag lyckades få en för ca en tjugolapp 50 tum 1080p. Visserligen inte flaggskepp model utan kostade ca 7-8000kr ny runt 2010-2011 men kan inte klaga för priset.

Möjligen att plasma kan gå upp i pris som CRT gjort men jag betvivlar det då även om plasma är väldigt bra så är OLED bättre på i stort sett allt. Plasma ser betydligt bättre ut än LCD från den tiden dock.

Av dagas

Hoppas AMD och Intel lyckas konkurrera åtminstone i mellansegmentet för Nvidia verkar vara intresserade av att sälja kort till företag för AI.

Av dagas
Skrivet av INCSlayer:

Horizon Forbidden West
Homeworld 3
Stalker 2
Satisfactory
Vampire The Masquerade Bloodlines 2
Frostpunk 2
The Legend of Heroes Trails Through Daybreak
Ara History Untold
Hades 2 (ska får early Access Q2 2024)
Visions of Mana

Som enda konsoll så får ju även switchen lite kärlek
Paper Mario: The Thousand-Year Door
Luigi's Mansion 2 HD
Disney Epic Mickey: Rebrushed

Med den listan i hand så får jag nog tycka att 2024 ser ut att kunna bli ett helt okej spel år

sedan vill jag ju inte inkludera den men jag lär säkert falla ner i WoW hålet iallafall en månad när expansionen kommer ut

(ni på peta på era kollegor på FZ iallafall Horizon har ju ett datum nu istället för bara 2024)

Kommer Bloodlines äntligen få uppföljare? Älskade originalet för 20 år sedan. Försiktigt optimistisk för det.

Ny Legend of Heroes? Trodde Reverie var sista som knöt ihop allt. Låter intressant men samtidigt ligger jag så långt efter. Fortfarande inte klarat Cold Steel 3 eller Trails from Zero sen har man uppföljarna till dem och Reverie att spela.