Inlägg

Inlägg som dagas har skrivit i forumet
Av dagas

Min första och ännu enda iPad är en iPad Mini 6 som jag köpte när den kom i slutet av 2021. Känner absolut inte något behov av något snabbare än den A15 som sitter i den.

M4 skulle vara mer intressant i Mac mini eller nått.

Av dagas

Har du kollat på en luft/luft? Kostar betydligt mindre i inköp typ 15-20k.

Du får visserligen inte nytta av vattenradiatorer och liknande som jag antar du har pelletpannan ansluten till men jag kör med vanlig luftvärmepump och värmer huset rätt bra även om det blir lite ojämt komfort så ett par grader lägre i de rum som är långt från pumpen.

Räkna även med att en värmepumparna håller 10-15 år så du måste ha sparat ihop till en ny sådan på 10 år.

Ska du ha luft/vatten så beror det på ränta du får. Fonderna ökar kanske med ca 6% om året efter skatt så om räntan är typ det kan det vara värt det men inte om den är 10% eller mer.

Av dagas

FPS. Men beror på. Väljer alltid 60 före 30 på konsol. På dator minst 60 men gärna runt 120. Skulle dock inte välja säg 240 över 120 om det är mycket sämre upplösning.

Men valde FPS för är så trött på 30 fps spel som tyvärr börjar komma tillbaka igen på konsol.

Av dagas

Jag skulle nog valt 4070 Super. Ganska mycket bättre än vanliga 4070 och inte så mycket sämre än 4070ti.

7590kr så inte så mycket dyrare än 4070 men ganska mycket billigare än 4070ti.

Inte koll på just denna modell men borde duga. Den drar inte så mycket ström så borde inte krävas extrem kylning. https://www.proshop.se/Grafikkort/Inno3D-GeForce-RTX-4070-SUP...

Av dagas

Vilken specifik modell är det?

Av dagas

Det är lite roligt hur man på den tiden tyckte 5800 Ultra drog extremt med el och blev varmt. Enligt Techpoweredup har den ett föreslaget nätaggregat på 200W. Numera drar korten betydligt mer än 200W själva. Men då var separat ström inte något som behövdes. De flesta Korten drog typ 30W vilket är att jämföra med GT 1030 idag. Men bara något år innan hade grafikkort inte ens kylfläns än mindre någon fläkt.

Det är otroligt hur kort numera är enorma mot då och drar mycket mer energi. På 90 talet drog de inte mer än ett ljudkort.

Av dagas

Trodde först de tillverkade nya men är bara att de samlat in gamla och fixar till dem.

Är väl svårt att tillverka gamla saker på nytt då alla leverantörskedjor inte finns kvar. Delarna inte längre tillverkas osv.

Skulle gärna se SONY återlansera WEGA CRT TVs annars. Och tex Nintendo tillverka helt nya NES osv. Inte NES mini utan riktig konsol som kan spela kadetterna.

Av dagas
Skrivet av Grumbledock:

Ytterligare ett skäl att inte använda Youtube, en plattform full av politisk desinformation och diverse wannabes som vill ah en "plattform" för att slippa jobba.

Någon enstaka gång per år är det värt ett besök, då oftast för någon konstruktionsvideo och de är turligt nog oftast reklamfri. Resten? Bara skräp som iaf jag klarar mig gott utan. Spel de spelar jag själv, nyheter finns att läsa och allt annat finns att tillgå i vettigare format utan 95% reklam och produktplaceringar.

Pinsamt. Vissa av oss minns vad Youtube en gång var...videos som buffrade klart, kunde spela smed släkt skärm och reklamen var minimal. Kanske inte lika snabbt som nu, men långt mycket användarvänligare

Håller inte med alls. Betalt för premium så får inte reklam. Använder youtube mer än annat. Finns massor med bra youtubers. Följer allt från små med typ 1000 följare till stora som LTT. Förutom tech finns massor med bra kanaler för historia betydligt bättre än något på TV. Ekonomi, filosofi, eller bara ren underhållning. Finns massor. Självklart mycket skräp också och sådant som är vinkat till höger och vänster men att säga att allt är skräp är verkligen att ta i. Det är som att säga att alla böcker är propaganda bara för att man bara läst Mein Kampf och Das Kapital.

Av dagas

Min dotter spelar på Wii U ibland. Du behöver inte senaste grejerna. Äldre kan ofta ha betydligt billigare spel också.

Hon har min Series S i hennes rum nu också. Men hon är nöjd med minecraft på Switch med men vi bytte till Series S för laddningstiderna är snabbare och hon och jag båda tyckte det tog så lång tid att ladda in världen när vi skulle spela.

Av dagas

Visste inte att detta fanns. Trodde det bara var burk eller stor kompressormaskin som gällde.

Lite dyrt men nog bättre alternativ än att blåsa med munnen.

Av dagas

50000kr har jag aldrig lagt på något i mitt liv förutom hus eller bil. Så måste bli betydligt billigare innan jag har råd.

Av dagas

Som någon som tittar på Louis Rossmann närmast religiöst så låter detta som en vinst men samtidigt är jag väldigt skeptisk. Vad hindrar dem från att ha reservdelar som kostar mer än en ny produkt så ingen i praktiken köper dem ändå?

Av dagas

Tror jag handlar på systemet typ en gång vartannat år så inte något som påverkar mig. Dricker i stort sett bara folköl. Dricker inte för att bli full. Vin eller sprit är ytterst sällan. Typ när mamma fyller år och man köper någon fin flaska vin åt henne.

Men surt för vissa. Oavsett är det inget livsviktigt även om vissa kanske tycker det.

Av dagas

1TB. Mindre än jag hade för 15 år sedan lol. Då var det dock hårddisk och nu är det PCIE 4.

Inte känt så mycket behov av det som förr då jag inte har så mycket på datorn.

Men tycker ändå vi borde kommit längre. Kollade igenom gammal reklam från 2007 för 1TB hårddiskar. Skulle aldrig tro då att 1TB fortfarande skulle användas 2024. Mac börjar ju med bara 256GB. Ungefär vad jag hade 2004. Svårt jämföra HDD och SDD men ändå. Tycker man borde kunna få 10TB SSD för 1000kr vid det här laget.

Av dagas
Skrivet av Dinkefing:

Tack!

Hur är det med bidrag då? Följer de samma uppgång? Bostadsbidrag, socialbidrag mm?

Barnbidraget höjdes 2006 till 1050kr från 950kr om jag minns rätt. Var precis efter jag slutade vara barn. Sen var det samma ända till runt 2017 när det höjdes till 1350kr då hade jag redan haft barn ett tag så väldigt långt mellan höjningen. Det var då ganska precis så 1350kr var värt samma som 1050kr var 2006. Ingen mer höjning har gjorts sedan dess och med inflationen senaste åren är 1350kr nog mycket mindre än 1050kr var 2006.

CSN låg på ca 9k nånting när jag hade det runt 2009 med lån och bidragsdelen till fullo. Nu är det på 13k tror jag efter senaste höjningen. För de som har 100% lån och bidrag från CSN.

Inte koll på socialbidrag nu. Hade det en kort period runt 2008 och var då ungefär som CSN på 9k har jag för mig.

Av dagas

Tänk på att inflationen enligt målet är 2% så även utan senaste årens höga inflation är faktiska ökningen knappt 1% om året.

Mitt jobb har legat på mellan 1,8 och 3% ökning så knappt med inflationen. Endast senaste ökningen i höstas var rätt rejäl med 4,5% men då var inflationen ändå högre än det.

Räknar man istället i dollar eftersom kronan tappat i värde tjänar jag mindre nu än för 10 år sedan och det är innan inflationen! Så inte konstigt det känns dyrt med datorgrejer och annat som är väldigt beroende av dollarvärdet.

23000kr delat på 11 är ca 2100 dollar.
16000kr delat på 6 som dollarn låg på runt 10-12 år sedan blir 2600 dollar så man var rikare med 16000kr i lön än 23000kr nu.

Av dagas

Verkar åtminstone som 2500K och 980X har 4.2 så fortfarande rätt gamla processorer som går att använda. Men inte säkert att de inte gör så de slutar fungera med.

Linux finns ju dock för de som tycker att gamla datorn fortfarande fungerar. Windows 10 stöds i ett och ett halvt år till också.

Men lite tråkigt är det ändå. En C2D och speciellt C2Q räcker bra för enklare surfing fortfarande. Men som sagt Linux stödjer fortfarande det.

Provade Linux på en 2009 MacBook Pro förra året med C2D och fungerade bra.

Av dagas

Kanske de skulle göra det olagligt att betala ransomware. Typ böter på 100x vad ransom kostar. Så ingen betalar. Om ingen betalar så slutar de väl med attackerna.

Av dagas

De köpte på sig massor och så när räntan steg så hade de för mycket lån. Så tolkar jag det åtminstone. Känns så onödigt att köpa upp massor och sedan behöva sälja eller lägga ner.

De tre bolagen som nämns är ju bara en bråkdel av alla spel de äger. Var väl de som köpte Tomb Raider och Deus Ex mm eller är det sålt igen.

Av dagas

Verkar inte ha BIOS Flashback enligt kortets hemsida. Så blir svårt om du inte har en äldre processor att uppdatera med.

Att BIOS står på kartongen hjälper tyvärr inte om man inte bor i närheten av någon försäljare och måste köpa på nätet.

Jag skulle rekommendera köpa moderkort med BIOS Flashback funktion. Alternativt titta på annan CPU. Om du inte råkar på i närheten av en butik eller vill krångla med att skicka tillbaka det om det inte fungerar. Inte alls ställen som har återköp för sådant dock.