Inlägg

Inlägg som 9inety9ine har skrivit i forumet
Av 9inety9ine
Skrivet av Red Onion:

Förstår inte hur människohandel ens i någons vildaste fantasier kan liknas med brytning av kryptovaluta. Människohandel är något av det vidrigaste som finns. Skäms med dig.

Däremot håller jag med dig på punkt två. Jag försöker få mina kort utbytta till 3070s alternativt få tag på ett gäng 6700XT när de släpps.

Någon som vet hur 6700XT kommer förväntas prestera sett till mining?

Eftersom 6700 XT har 12GB Vram blir nog busbredden 192 bit. Skulle gissa mellan 40-50MH/s @110w

Av 9inety9ine
Skrivet av vinylens:

Vilken är den bästa Wallet och lättast att få ut pengarna ifrån?

Jag kör Ethermine -> Exodus -> Coinbase Pro -> Revolut > Bank. Det funkar finfint dock har Exodus blivit hackade förut så jag skulle nog rekommendera en annan plånbok som t.ex. Atomic Wallet.

Av 9inety9ine
Skrivet av fetakniven:

Jag har precis dragit igång med mitt 3070. Kör T-rex och ligger på 60 MH/s vid 119W, rapporterat av programmet. Fläkten är på 70% men tråkigt nog går det ju inte få någon tillförlitlig temperaturavläsning. GPU ligger på 43 grader i mitt H1 men den avläsningen är irrelevant.

Imorgon tänkte jag försöka närma mig siffrorna i videon.

Återkom gärna med resultat! Själv får jag invalid shares om jag kör mer än +1100 på minnet.

Av 9inety9ine
Skrivet av fetakniven:

På tal om att vara nybörjare, ni som använder 3070 eller under, hur gör ni för att avgöra om temperaturen på minnet sticker iväg? Mitt 5700 xt hade utmärkta sensorer för det.

Det närmsta jag kan komma med 3070 är hot spot temp, men den visar 60 grader när jag minar och högsta temperaturen är definitivt högre än så.

Blundar ni bara och hoppas på det bästa?

Jag kollar bara om hash rate på korten sjunker efter ett par minuter. Om inte, är jag nöjd, annars höjer jag fläkt %. Dock så har jag min rigg i garaget som för tillfället ligger runt 15C så korten går relativt svala.
Annars så får man nog sätta fläktarna på 75% och hoppas på det bästa.

Av 9inety9ine
Skrivet av Red Onion:

Är 3060 verkligen dubbelt så svagt som ett 3060Ti??? Då tänker jag på andra coins än ETH

Hash rate för andra mynt är inte halverad

edit: algoritmer som inte är hårda på minnet bör alltså inte vara halverade

Av 9inety9ine

Ethereum är just nu mest lönsamt. Vill du få betalt i Ethereum eller Bitcoin? Antingen kan du bryta Ethereum direkt eller använda dig av Nicehash och bli betald i BTC.

Om du vill ha ETH, ladda ner T-Rex miner från github. I mappen du nyss laddade ned finns det olika .bat-filer. De intressanta är .bat-filerna är de som har "ETH-" i namnet följt av poolnamnet. T.ex. ethermine, flexpool, nanopool. Välj den pool du har lägst ping till och öppna .bat-filen med notepad och klistra in din plånboksadress efter "-u". Alternativt kan du använda Nicehash och sälja BTC mot ETH.

Om du vill ha BTC, ladda ner Nicehash och gör ett konto. Sedan tror jag du ska klistra in din BTC-adress som står på din Nicehash-profil. Det var ett tag sedan jag använde Nicehash så jag kan minnas fel. Nicehash kan börja bryta automatiskt när datorn varit inaktiv i x antal minuter.

Man bör få ungefär lika mycket om man bryter Eth direkt eller använder Nicehash.

Av 9inety9ine
Skrivet av Takyon:

Har sett detta påstående i flera trådar här men jag har svårt att hitta källa. Gäller inte detta den totala inkomsten, inklusive inkomst från arbete etc.?

Jo, precis. Blev rättad av någon här på forumet om att det gäller den totala inkomsten som du säger.

Av 9inety9ine
Skrivet av hellmix:

Vilka siffrorna är det jag ska kolla efter för att se om den throttlar?

I minern du använder, kolla om hash rate går ner efter x antal minuter av brytande. Om hash rate går ned efter några minuter throttlar den.

Av 9inety9ine

Vad händer med miningkorten efter de inte längre duger eller är utdaterade? Andrahandsvärdet blir ju klappkasst och det går ju inte sälja dem till gamers. Rent spontant känns det som att många av dessa kort kommer dumpas i nån grop i Kina..

Av 9inety9ine
Skrivet av Mayomayo:

Har minat ETH några veckor nu och kör med ett RTX 3080. Har snittat runt 90-94 MH/s när jag inte använder datorn för annat. Nu helt plötsligt så har mitt snitt sjunkit till 80-82 MS/s.

Jag har inte ändrat några inställningar (kör MSI afterburner för att tweaka lite) utan det känns som att effektivitet bara sjunkit utan några förändringar.

Någon som har tips?

Minnena överhettas. Ibland räcker det med att köra fläkten på 100%, om inte måste man byta eller sätta på värmeledande tejp på minnena. Om du har en Trio måste du göra det sistnämnda.

Skrivet av Molotov:

Skriver samma fråga här som jag gjorde i Nvidia nyheten.

Kan man tjäna nått på mining om man har en vanlig dator?
Var hos tandläkaren idag och började snacka dator (borde kanske vart tänder )och han sa att han köpte ny dator med 3090 som han även minar med, på så sätt finansierade han sina datordelar bla.

En 3090 @120 MH/s drar för tillfället in runt 0.0077 Eth per dag, eller 93kr med skrivandestunds kurs. Det man ska kolla på är belöningen man får i Eth, inte SEK/USD/EUR. Eftersom totala hash rate i Eth-nätverket har ökat markant minskar därmed belöningen man får. För stunden finns det att tjäna men hur länge det håller vet ingen.

Av 9inety9ine
Skrivet av vasbydaniel:

Om 3060 ti ger 60 mh/s så ligger den på det mitt 3070 ger, varför skulle man använda 3070 kort ist för 3060 ti då? (Jag gör det för jag minear på min speldator)

Det är betydligt lättare att hitta 3070 än 3060 ti. Eftersom jag inte har något liv har jag varje dag sen i december har jag gått in på sidor som Webhallen, Inet, etc., och de kort som oftast kommer in är 3070 som jag sett det. Ibland finns det dock enstaka 3090.

Själv köpte jag 3070 just för att det inte fanns något annat.. Annars hade jag nog köpt en bunt 3060 ti eller 3080.

Skrivet av upf:

Ok, kör Phoenixminer idag, men är sugen på att testa hiveos. Har du testat hiveos? Hittar inget om det när jag söker i forumet.

Jag kör HiveOS. Snabbt och lätt att komma igång. Det är gratis upp till en rigg om du använder en annan pool än Hiveon, vilket är deras egna pool. Om du använder Hiveon är det gratis upp till fyra riggar. Enda nackdelen är att ibland är deras servrar sega eller helt nere vilket gör att du inte kan styra riggen från deras web GUI. Riggen fortsätter däremot bryta.

Rekommenderas starkt över Windows.

Av 9inety9ine
Skrivet av Bardropper:

Finns det någon uppskattning på vad man kan räkna med för slitage på ett kort som minear ~12-16 timmar/dag? Har ett 3060Ti jag leker lite med nu och kan pressa ut 57-60MH/s, då är powerlimit på 58%, core clock -500 och minnet klockat till 8000MHz (+1200). Stabil temp på 63 grader och fläktarna körs på 67%.
Det är ju småpengar man får ut, men alltid något, speciellt om man tror på ökade värden för krypto. Dock kanske inte värt det om man bränner kortet på kuppen.

Svårt att säga när korten då korten är relativt nya men så länge minnena hålls så svala som möjligt bör korten klara sig i flera år.

Av 9inety9ine
Skrivet av vasbydaniel:

Har hört att 5700 korten ska vara de bästa till mining, är de inte det?

De är väldigt bra! Anledningen jag bytte var att andrahandsvärdet på 5700 var högre än jag köpte dem för och att 30-serien är nyare. Dessutom slipper man pilla i 30-seriens bios för att uppnå samma hash rate som 5700 XT. Ett stort plus för mig som inte ids flasha bios till höger och vänster.

Av 9inety9ine

Tagen i januari. När bilden var tagen bestod riggen av 1x3060 ti & 4x5700 XT. Har sen dess sålt av alla 5700 och bytt ut mot ännu en 3060 ti samt 2st 3070. Svalt och skönt i garaget

https://i.imgur.com/VUYSJcH.jpg

Av 9inety9ine
Skrivet av Ragnvlad:

Har nu kört ett tag men fortsatte av rena farten med Nicehash för att jag varit lat. Funderar dock på att gå på min ursprungliga plan att gräva ether istället. Vilken är den absolut bästa poolen för detta i er mening? Min totala förbrukning sedan jag startade denna tråd är i dagsläget 61,44kWh.

Jag har testat Flexpool, Nanopool och Ethermine men fastnade för den sistnämnda av ingen riktig anledning. Flexpool kan man välja sin pooldonation från 0-100%, dock krävs det att man har MyEtherWallet för att kunna ändra detta.

Pinga olika pooler och välj den ni har lägst svarstid till.

Av 9inety9ine
Skrivet av Horvendile:

Hej! Fråga om värmeutveckling kontra hashrate.

Jag drog igång lite ethereum-mining igår, mest av nyfikenhet. Jag har ett RTX 3-kort och det överordnade målet är inte att pressa ut så hög hashrate som möjligt, utan att köra kortet på en nivå som inte väsentligt förkortar någon livslängd. Just nu kör jag på ca 70 % board power, 65 % fläkt och memory junction temperature 98 grader, men jag kan komma att justera allt detta.

Schablonmässigt brukar det väl vara så att om man vill pressa ut de sista procenten prestanda ur något chip tenderar värmeutvecklingen att öka mer än prestandan. Jag hade därför förväntat mig att jag skulle kunna gå ned i värmeutveckling en hel del utan att tappa lika mycket hashrate, men så verkar det inte alls vara. Snarare tvärtom. Jag har inte gjort några grafer - kan förstås göra senare - men jag skulle säga att oavsett om man ser till totaleffekt för kortet eller memory junction temperature så sjunker hashrate mycket, mycket snabbare än jag sänker dessa (om jag inte sänker med bättre kylning förstås, men jag menar sänka genom att minska strömtillförseln).

Är detta väntat och välkänt?

Den förklaring jag på rak arm kan tänka mig är att det som totalt dominerar för prestandan är hur mycket minnet på grafikkortet jobbar - detta verkar vara okontroversiellt - och att det helt enkelt har en normal arbetstemperatur på strax över 100 grader; att man för att komma väsentligt under 100 grader måste minnet nästan ta semester.

Hur många MH/s får du?

Vissa 3080-kort har ju bättre förmåga att kyla minnena medan andra 3080 kräver att man byter eller sätter dit lite värmeledande tejp. Trots att kortet "bara" ligger på 100C är det ändå lite varmt för 24/7 mining. Vi vet inte än vad de exakta konsekvenserna från att ligga runt 100C dag in dag ut är men några positiva följder lär det knappast ha. När folk börjar paniksälja sina utbrända 3080 kan vi förvänta att se en del inlägg på diverse forum från stackare som köpte dessa kort.

Av 9inety9ine
Skrivet av Zidious G:

Provade revolut nu och det var ju smidigt men Swedbank blockerar det också! I alla fall till viss del. Kan bara föra över 1000 kr då och då.

Revolut i sig var bra. Växlade till EUR sen förde jag över till coinbase, pengarna kom fram direkt.

Hur för du överför du pengarna?

Av 9inety9ine
Skrivet av ChuniaC:

Att köra fläktar på högvarv 24/7 kommer bränna ut dem, kanske tar ett par månader men det är ett säkert sätt att behöva fixa nya inom allt för lång tid. Mina brummar lugnt på 47% och gör inte ett sus. Undervolt + underclock core är A och O

Absolut men hellre trasiga fläktar än trasigt kort. Fläktarna går ändå att byta.

Av 9inety9ine

Lite angående Ethereum mining, dess lönsamhet och Eth 2.0 PoS

Jag kommer inte skriva så mycket om grafikkort, mest om Eth-nätverket, Eth 2.0 och de nya ASICs som snart släpps då det var det som fick mig att skriva detta.

Svårighetsgrad & belöning i Eth
Från 1 jan 2021 till 18 feb 2021 har hash raten på Ethereums nätverk ökat från ~300 000 GH/s till ~403 000 GH/s - en ökning på ~30%. Detta gör att svårighetsgraden för att lösa block ökar och dina mining rewards i ETH minskar.

Nu tänker ni säkert "men jag drar fortfarande in lika mycket pengar som jag gjorde för en månad sen!" Absolut, så är det, men inte riktigt. Eftersom värdet, ~1 900 USD , och svårighetsgraden, 5,099.79 TH, på Ethereum gått upp ordentligt de senaste månaderna får du mindre betalt i Ethereum jämfört med tidigare månader, men omvandlat till USD/EUR/SEK är det ungefär lika mycket som du fick tidigare.

Förra månaden drog jag i genomsnitt in 0.025 Eth (~30 USD) per dag @ 240 MH/s. Nu får jag in runt 0.0170 Eth (~30 USD). Om jag enbart kollar på fiat-värdet skulle jag tro att jag fortfarande får betalt lika mycket som förra månaden, vilket jag får beroende på hur man ser det.

ASICs, Break Even/ROI-räknare
Innosilicon släpper snart sin nya ASIC kallad A11. Den bryter med en hastighet på 2 000 MH/s @ 2 500 watt och kostar en halv förmögenhet på 24k USD, enligt Coin Mining Central som säljer dessa. Denna ASIC hovar alltså in runt 260 USD om dagen, före el. För jämförelse, en vanlig 6 GPU-rigg med 3060 ti har en total hash rate på 360 MH/s @ 720 watt, 45 USD före el. En 6xRTX3080 ~600 MH/s @ 1 400 watt, 75 USD före el.
Länk till A11: A11

Företag som Innosilicon brukar med största sannolikhet använda deras ASICs själva ett tag innan de säljs. En annan sak att ha i åtanke är att när ASICs som dessa väl släpps till allmänheten sjunker deras lönsamhet rejält. Det går därför inte att lita på sk "Break even calculators" eller "ROI calculators", som finns på sidor som Whattomine eftersom de uppenbarligen inte kan se in i framtiden. De använder gårdagens eller förra veckans data och gissar sig fram och de tar inte heller in nästa veckas eller nästa månads nya svårighetsgrad i beräkningarna. Tiden för break even som dessa sidor visar är inte helt korrekt. Ta det med en tesked salt och använd sunt förnuft.

Eth 2.0
Nu lite om Eth 2.0.
Eth2 fas 0 startades förra året i december. Kort sagt var det som skedde bla att man öppnade upp dörrarna för att kunna bli en sk "validator" genom att skicka och låsa in 32 ETH. Just nu har över 3 000 ETH skickats in och låsts. Här kan ni se hur mycket ETH som skickas in i realtid: Etherscan

Fas 1 startar, enligt ethereum.org, någon gång 2021. Q3 om jag skulle gissa. Då kommer en del av nätverket integrera, Pos, dvs Point of Stake. Proof of Work kommer fortfarande finnas ett tag till jämsides med PoS.

Fas 2 startas 2022, enligt Ethereum.org, detta tar bort PoW helt och ETH-nätverket övergår helt till PoS.

Utöver det finns det risk att EIP 1559 går igenom och en BASE FEE införs. Denna Base Fee kommer variera beroende på efterfrågan och belastning av nätverket. Vill man skynda på sin transaktion kan man ge "dricks" åt miners, då hamnar din transaktion längst fram och miners bearbetar den först. Jag vet inte vad BASE FEE kommer sättas till men lönsamheten för miners kommer nog sänkas.
Mer om EIP 1559 här: Timroughgarden.org

Slutligen
Allt detta kan vara bra att ha i bakhuvudet innan man köper på sig 100 grafikkort efter ha kollat whattomine och blivit hög av FOMO. Whattomine och liknande sidor småljuger som sagt om tiden det tar att tjäna tillbaka sina pengar. Sen måste man komma ihåg att det ska skattas också. Där försvinner lite till och din ROI förlängs. Svårighetsgraden är nog högre om två månader än den är idag. Då blir din ROI ännu längre.

Köp inte grafikkort för 2000kr över MSRP om du verkligen inte måste och spendera inte mer än du har råd att förlora.

Av 9inety9ine
Skrivet av ZoG84:

Om jag kollar på GPU-z så får jag upp bara PCIe x16 3.0 @ x1 1.1 på mitt riser kort, är det fel på korten då? vad får ni upp när ni kollar?

När grafikkorten är inaktiva ändras hastigheten från 3.0 till 1.1, så det är normalt. Att det står x1 är också normalt om du använder riser, om kortet sitter direkt i moderkortet ska det stå x16. Ändras det från 1.1 till 3.0 när du bryter eller benchmarkar?

Har du satt i Molex-kablarna i moderkortet? Vissa risers kräver att man gör detta.
Har du testat en annan miner? Använd inte Claymore. För AMD: TeamRedMiner. För Nvidia: T-Rex.
Sitter grafikkorten i risern som de ska? Går det all "låsa" risern när kortet sitter i?
Använder du Windows? Är det något program i bakgrunden som tar upp alla resurser?
Vilken drivrutinversion använder du? Finns det någon annan som rekommenderas?
I BIOS, byt PCIe gen från auto till gen1.
I BIOS, sätt på "Above 4G Decoding".
I BIOS, stäng av HD Audio.
I BIOS, gå till Chipset Configuration -> ändra Primary Graphics Adapter från PCIE2 till Onboard. Använd integrerad grafik från CPU, inte GPU.

Fungerar inget av detta vet jag inte vad problemet är. Kanske alla risers är felande. Tveksamt, men inget är omöjligt.