Inlägg

Inlägg som 9inety9ine har skrivit i forumet
Av 9inety9ine
Skrivet av stefanjson:

Åh fasen, det hade jag inte koll på. Nu känner jag mig lite dum men jag trodde att grafikkorten fick den mesta strömmen från PCIe kontakten (8 pin) på grafikkortet. Jag har alltså ström från PSU till grafikkortet kopplad med 8 pin PCIe kontakt på grafikkortet sedan matar jag risern med SATA. Är detta fel och inte bra? Känner mig smått förvirrad just nu.

Det är korrekt att majoriteten av strömmen kommer genom PCIe-strömkabeln.

Många, inklusive mig själv, skulle tycka att använda SATA är "fel" och lite risky business, speciellt om de används för mer än en riser. Inte alla SATA-kablar är lika, dvs vissa tål konstant värme sämre vilket kan leda till att kablarna smälter och sedan kortslutning.

Jag använder mig av molex till några av mina risers till undervoltade 5700 XT och 3060 ti. Då kör jag två risers på två av fyra molex-kontakter så att säga. Detta eller PCIe 6pin hade jag rekommenderat, men om du verkligen måste måste använda SATA så är det bara på att hoppas att det håller.

Av 9inety9ine
Skrivet av Mindboggle:

Antar att du kontaktade banken om dom skickade tillbaka pengarna, vad svarade dom?

Det har inte hänt mig (än) då jag skickar relativt små summor från Coinbase -> Revolut -> Swedbank. Ifall de skickar tillbaka pengarna hamnar de bara på Revolut-kontot.

Av 9inety9ine
Skrivet av stefanjson:

En nyfiken fråga. Varför ska man undvika att använda SATA för att driva risers? Jag har själv ett Corsair RM750 och där fick jag med en väldig massa kablar, både PCIe, SATA och en med fyra Molexkontakter (4 pin). Jag kör i dagsläget tre risers som jag matar med SATA och det fungerar utmärkt. I dessa risers sitter GTX 1660 Super grafikkort. Dessa kör jag på 66% power så de drar 88W per styck.

Totalt kan SATA förse max 54 watt medan GPUn kan, i värsta fall, dra ända upp till 75 watt dock oftast lägre. Nedklockar man korten drar det såklart mindre från risern. I ditt fall kan det fungera om kortet inte drar mer än 54 watt från risern men tumregeln är att inte använda SATA. Om tex nedklockningen återställs utan att man märker något kan det sluta illa.

Av 9inety9ine

Hade rekommenderat att skaffa Revolut-konto och överfört dit istället och från Revolut till Swedbank. Det kan hända att Swedbank skickar tillbaka pengarna. De har iaf gjort så när man tar skickar pengar från Coinbase. Då står man där tomhänt.

Av 9inety9ine

Om vi säger att du köper 20st 3080 för 10 00kr/st vars hash rate är 100 MH/s styck och med din elkostnad och block reward på 3.0 blir det enl. whattomine ca $4,540.04 per månad. När/om EIP 1559 körs igång försvinner nog runt en tredjedel av dina mining rewards. Även om en tredjedel skulle försvinna får du ändå $2,943.95 i månaden vilket ger en break even point på ungefär 244 dagar. Såklart blir break even point kortare än 244 dagar om du börjar mine:a innan EIP 1559 körs igång. Sen om du tänker skatta försvinner lite till.

Skulle personligen avråda från att köpa ASICs då de är mycket mer svårsålda än grafikkort, speciellt när PoS drar igång.

Förresten har Eth 2.0 fas 2 sagts att starta 2022, inte 2023. När detta händer kommer nästan all hash rate från Eth-nätverket (347 TH/s, i skrivande stund) byta till andra mynt vilket antagligen kommer sänka lönsamheten för dessa mynt.

Av 9inety9ine

Nätagget bör fungera men det är dock inte säkert att det följer med tillräckligt många PCIE-kablar. Med mina Corsair RM750X kunde jag endast köra tre 5700 XT (som kräver 2x8pin) per PSU. På bilderna på Inet ser det ut som det, precis som RM750X, endast följer med tre PCIE-kablar, exklusive CPU-kabeln. Om du ska ha fyra grafikkort måste du antingen köra två av dessa nätagg, köpa en server PSU eller köpa mining-specifik PSU.

Förutsatt att du undervoltar korten bör du kunna köra två Molex (4 pin) per riser. Använd inte SATA om du absolut inte måste.

Du skulle nog komma undan billigare med en RM750X istället för en 850.

Side note: om du nån gång ska använda PCIE splitters, tänk då på att en 6pin har max watt på 75 watt, 8pin 150 watt och att rapporterad power draw (wattage) i software inte alltid stämmer.

Av 9inety9ine

Vill börja med att påminna dig om att Eth 2.0 möjligtvis startar 2022 vilket betyder att Ethereum övergår till Post of Stake istället för Proof of Work. Detta kommer att eliminera mining. Utöver det finns det en risk att EIP-1559 kan gå igenom nån gång detta år. EIP-1559 innebär att block rewards (BR) sätts permanent på 2 Eth per löst block. Nu varierar BR allt från 2 och uppåt som kan ses här: https://etherscan.io/blocks?p=1 . Högre BR = högre mining fee = större belöning för miners.

Men det sagt skulle jag rekommendera följande komponenter:

MSI Z390-A PRO (6x pcie om du väljer att fortsätta)
Intel Celeron G4930 (det behövs ingen stark CPU för mining så en Celeron eller Pentium funkar fint)
Valfri DDR4 RAM
Valfri billigaste SSD:n du kan hitta
Corsair RM750 750W (2019) Om du fortsätter kan du med med en ATX-adapter kan du synka två av dessa så de starta och stänger av samtidigt.

RX 580 8GB som du valde blir fint. Skulle dock rekommendera att försöka hitta en beg. eller billigare.

Du kan starta datorn med en skruvmejsel om du kortsluter Power Switchen på moderkortet. Vart Power Switch sitter står i manualen.

(Alternativ moderkort och cpu: Asrock H110 Pro BTC+(om du hittar nån) parad med en Intel Pentium G4560)

Tankesättet bakom de komponenter jag rekommenderade var att jag antar om du expanderar, så bygger du om din test bench till själva mining riggen (för att spara pengar).

Om du ändå vill ha en separat test bench så blir ditt redan valda moderkort och CPU bra. Däremot skulle jag då rek. att välja en 650w
eller lägre PSU istället för 1000w då 1000w för en test bench är overkill. Men hur många watt PSU din test bench ska ha beror såklart också på hur många GPU:er du vill testa samtidigt.

Av 9inety9ine
Skrivet av Dragnet:

Ny version av FW - 1008.1 - hos svenska Samsung.

Skall testa nu.

EDIT: 240 Hz med G-Sync och RTX 3090!

https://i.imgur.com/AEF8BEb.jpg

Härligt! Blir dock omdirigerad till koreanska sidan men 1008.1 funkar finfint! 240hz, G-sync och HDR fungerar samtidigt!

Av 9inety9ine

Finns grejorna kvar? Hur mycket för allt?

Av 9inety9ine
Skrivet av Blub:

Säg att den här skärmen dyker upp någonstans på black friday för en 11-12000:-. Ni som har den, hade det varit värt att köpa den för ett sådant pris med tanke på allt strul som verkar komma med den?

Nej. Köp en skärm som fungerar istället. T.ex. en LG 38'' UltraGear 38GL950G. Hade skickat tillbaka min men är lite nojjig då senast jag skickade min CRG90 sprack panelen under transporten..

Av 9inety9ine

Drivrutin 457.09 gör att det ej ens går att köra 240hz längre. Snart åker satskärmen ut genom fönstret.

Av 9inety9ine

Det står att 3080/3090 med G9 fortfarande inte är fixat i change log för 456.71.
Testade bara för att och kom fram till att det ännu inte går att köra 240hz.

Av 9inety9ine

Jag kör en 3080 med denna skärm. 240hz fungerar INTE. 1005.4 programvara på skärmen. Väntar på att 1006.2 ska bli översatt till engelska. Hoppas det löser problemet.

Av 9inety9ine
Skrivet av Blub:

jag skickade en fråga till inet om dom kan se om dom nya skärmarna dom fått in är av en ny batch eller av den första med alla felaktigheter. Inväntar svar.

Snackade i tfn med deras kundtjänst förra veckan som sa att nästa skärmarna som kommer in är en förbättrade.

Av 9inety9ine

Funkar HDR för er? När jag försöker köra Horizon Zero Dawn med HDR (10 bpc i Nvidia kontrollpanelen) på @5120x1440 och 240hz blir bildkvaliten dålig. Antar att bandbredden är maxad. Det går inte att sänka från 240hz till 120hz i Nvidia kontrollpanel heller konstigt nog.

När jag byter till 120hz i OSD går det inte att välja 10 bpc. Då är det högsta 8 bpc.

Jag måste ha missat något. Frågan är vad..

Har dock inte uppdaterat skärmens programvara. Sitter kvar på 1004.0. Drivs av en 2080 Super samt har senaste drivrutinerna från Nvidia.

Edit: Löste problemet genom att starta om datorn... Förresten, någon som har patch notes från den senaste firmwaren till skärmen?