Inlägg

Inlägg som Laffe har skrivit i forumet
Av Laffe
Skrivet av Sinery:

Att disciplinera dig själv att inte konsumera dåliga saker är fördelaktigt överlag.
Sedan är joggning är "dåligt" för att tappa fett, förbränner dåligt i jämförelse med muskelnedbrytning så jag skulle börja där - tar mindre tid också.

Ursäkta om jag missförstår vad du skriver helt, men vad menar du med muskelnedbrytning här? Påstår du att viktträning skulle vara bättre för viktminskning än cardio? Jag har aldrig sett något som talar för det, enbart raka motsatsen.

Det krävs väldigt intensiv viktträning för att närma sig samma förbränning som vid måttligt intensiv cardio. Ovanpå det är det betydligt svårare att orka viktträna, speciellt med sådan hög intensitet, regelbundet och under sådana förlängda tidsperioder som krävs för att ens få till en vettig förbränning. Din återhämtningsperiod kommer troligtvis förstöra ditt driv och bygga upp en hunger som riskerar att förstöra din kosthållning.

Viktträning kan absolut kombineras med annan träning och en kaloribegränsad diet för att nå bättre slutresultat än om du inte vikttränade. Dvs. du har en hälsosammare kropp i slutändan med bättre förutsättningar att hålla vikten. Men det kan komma på bekostnad av en långsammare resultat. Jag har aldrig förut hört någon påstå att det skulle vara bättre eller ens ett godtagbart supplement till cardio för snabb viktnedgång.

Av Laffe

ordlig.se WEEKEND nr 143, 3/6

⬜🟨⬜⬜🟩⬜
🟩⬜⬜🟩⬜🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

Enda gången någonsin jag tagit med samma bokstav på två ställen i en gissning och så bara råkar just den landa perfekt på båda placeringarna

Av Laffe

Jag tog paus i min drastiska kaloribegränsning vid påsk. Var klar med viktstudien och åkte skidor sista veckan på säsongen så det fick bli lite våffelstuga och dylikt. Som vanligt tog sockersuget över ordentligt och jag började svulla onyttigheter de följande veckorna. Men jag hade ätit väldigt lite innan, så även om jag åt mycket mer och mest onyttigt så hamnade jag under min förbrukning och höll vikten. Hade hellre sett att jag åt nyttiga saker, men det var bra att ta en paus i bantandet. Hade blivit jätteuttorkad och utvecklat stora eksem över hela nacken vilket troligtvis berodde på nån typ av näringsbrist. Har ny energi nu också, vilket gör att jag kan uppskatta en kropp fri från extravikten.

Blir fortfarande en hel del onyttigt just nu, men har trappat ner kalorierna igen fast på en sundare nivå nu. Vägde in på 77.6 idag vilket är det lägsta jag vägt i vuxen ålder. Tror dock att det har en hel del att göra med tungt bärande dagen innan och att jag inte fyllt på med vätska ordentligt. Väger upp mot ett kilo mer egentligen. Målet är 75 för tillfället och jag har inte bråttom, men räknar med att vara där inom två månader om jag inte ändrar något. 17 kilo sen oktober har det blivit.

Av Laffe
Skrivet av TANDEMCYKELN:

Ja, fysikens lagar gäller även för människor. Energi kan aldrig förstöras, den kan bara omvandlas. Det finns ännu inte någon som har bevisat att Einstein hade fel, även om många ger sken av det.

Många av dessa metoder som förordar en kost som är låg på kolhydrater gör enbart att man tappar vätska, då kolhydrater binder vätska. Samtidigt kan det givetvis vara så att om man skippar ett mål mat om dagen, så kommer man inte få i sig lika mycket energi totalt som om man åt det där extra målet mat. Däggdjur blir mätta när de äter.

Jag skulle också vilja säga att man kan gå ner i vikt genom att äta socker eller smör hela dagen, så länge man intar mindre energi än vad man gör av med. Det enda som spelar roll är energi in och energi ut, då fysikens lagar gäller.

Det vore extremt intressant om någon kan presentera bevis för att Einstein hade fel! Det skulle förmodligen leda till ett Nobelpris.

Fast just diskussionen kring fastande har varit mer åt hållet att uppnå ökad förbränning. Det är alltså ingen som försökt påstå att energin bara försvunnit, utan att vissa kostvanor och levnadsmönster leder till en högre förbränning (alt. lägre energiupptag) i kroppen än om man åt samma mängd kalorier och hade samma aktivitetsnivå under andra omständigheter.

Nu verkar dock studier och metaanalyser peka åt att något sådant fenomen inte föreligger till följd av fastande. Vilket är viktigt att belysa med en trenddiet där många delar med sig av anekdotiska resultat. Inte för att dieten är farlig och man inte ska prova den. Utan för att det kanske får vissa som provar att känna sig onödigt tvingade att fortsätta en kosthållning och matvanor som inte passar dem och deras livsstil helt i onödan, när de egentligen kan ägna sig åt vilken typ av kaloribegränsning som helst som skulle passa dem bättre.

Vissa blir pigga och glada av att äta sällan och vissa blir trötta och nedstämda, vi vill undvika det senare eftersom det troligtvis kommer leda till ett misslyckande i att skapa långsiktiga goda vanor.

Av Laffe
Skrivet av stgr:

Lyssnar på podcasten "Adam & Compani", runt 2016 som det avsnittet jag hörde på idag.
Så tog Adam upp någon forskning, där det visade sig, de som åt de mesta av dagens kalorier till frukost gick ner mer i vikt, än de som åt de mesta kalorierna till middag.
Enligt den forskningen han tog upp, så åt deltagarna samma mängd kcal, men en del mest till frukost, de andra mer till middagen.

Jag har inte läst den själv, men det finns ny aktuell metaanalys som visar, precis som alla vettiga studier innan, att fasta eller andra typer av restriktioner i när du äter inte har någon förbättring gentemot helt vanlig kaloribegränsning.

Fasta är dock ofta en bra metod för flera att uppnå den kalloribegränsning som behövs och om du lyckas bättre med fastande än andra metoder så finns det inget negativt med det. Men det är viktigt att man förstår att det inte är något mer än att man bara äter mindre totalt som resultat av sitt fastande.

Av Laffe

Skulle kunna vara en okej sida för kids och oinsatta föräldrar tror jag, även om jag inte vet hur man når ut till målgruppen på rätt sätt. Men hittar du den publiken kan det nog bli liv i sidan.

Av Laffe

Vad skulle frakten gå på?

Av Laffe

Annonsen är avslutad

Av Laffe
Skrivet av Donhoz:

Jag ska förbi Bromsten när som och kan passa på att hämta det om det passar dig

Det går jättebra. PMar telefonnummer och adress så kan du dyka upp när det passar.

Av Laffe

Fractal Design Define R5 Svart

Skänker bort ett Fractal Design Define R5-chassi från 2017 om någon skulle vara intresserad. Annars åker det till tippen.

https://www.komplett.se/product/824390?noredirect=true#

Chassit är så vitt jag vet komplett med alla extraskruvar och gummikuddar, bortsett från två slädar som jag inte vet var jag lagt, men skicket är dammigt och välanvänt med repor och dylikt på utsidan.

De två originalfläktarna finns med och fungerar, men behöver göras rent.

Stand off-skruvarna är ordentligt skavda på utsidan då jag fick ta loss dem med tång från moderkortet. Måste ha dragit för hårt en gång i tiden eller nåt.

Enbart upphämtning i Bromsten - Spånga

Läs hela annonsen här

Av Laffe
Skrivet av Abbs:

Fast det du säger är att resultatet kan ha en stor spridning och du propagerar för färre datapunkter, det är fel och ger större fel.

Det råder rätt skilda åsikter inom träning och hälsa om hur ofta som är bra att väga sig och de olika perspektiven utgår i princip från olika personligheter. Om du inte kan vara analytisk och långsiktig utan istället reagerar väldigt emotionellt och på så sätt riskerar att må psykiskt dåligt den dagen av att se att du gick upp i vikt i stället för ner även fast du gjorde allt rätt igår, ja då kanske du ska köra på veckovis vägning istället. Visst kan du råka väga dig på fel dag och inte se så stor sänkning som du hoppats på, men har du inte avvikit från din plan så ser du iaf en minskning och känner inte att allt är förjäves under 24 timmar.

Kan du istället hantera varje dag som en datapunkt som du säger och förstå att kurvan måste utläsas över tid så är det toppen att väga sig varje dag. Då får du också bättre insikt i hur kroppen kan fluktuera inom ett nästan 2-kilos-spann över 48 timmar utan att se det som ett nederlag när det råkar gå uppåt. Och mäter du kalorier noggrant kan du göra tydliga kopplingar vecka till vecka.

Av Laffe
Skrivet av anon257891:

Nja, låter inte "farligt lite" imo (kryper du under 1200-800 kcal/dag börjar det nog närma sig imo, beroende på din aktivitetsnivå såklart)!

15% kroppsfett är ett fint mål: Sex-pack FTW
Lita inte för mycket på din våg däremot: Fettmassemätning har (på konsumentsidan) en tämligen hög onnoggrannhet (åtminstonne +-1.5 procentenheter). Personligen tycker jag den mest är hjälpsam för att se en långsiktig trend (och de dagliga värdena är tämligen irrelevanta: enligt min åsikt)

Nu valde jag att lägga spännet lite högre än det egentligen är för att jag inte ville uppmuntra till dåliga vanor. Jag har sänkt mitt intag på ett säkert sätt och vill inte uppmuntra andra att sikta på orealistiska siffror.

Angående kalorier. Man kan så klart ligga under rekommenderade nivåer kortare perioder, kalorier är alltid en totalsumma över tid. Men att som man ligga under 1500 en längre period ska generellt undvikas och gör man det ändå ska man se till att suplementera med multivitaminer och dylikt. Framförallt ska man se till att den kosten man äter är så nyttig som möjligt. Kvinnor klarar sig generellt med 1200 om dagen vid låg aktivitet. Allt anpassas så klart en del av din längd och liknande faktorer.

Men sen underräknar också de flesta sitt kaloriintag rätt drastiskt. Speciellt för dryck, sås och oljor. Eller räknar inte varje dag och tänker inte på hur lätt det är att ta igen underskottet med bara lite extra här och där.

I övrigt har jag aldrig kroppsfettsmätningar igång från någon våg jag använder. Den enda gången jag använt en riktigt dyr som skulle vara pålitlig och mäta på riktigt påstod den att jag hade 8% när jag egentligen låg närmare 20. Använder bmi-kalkyler och enbart som ungefärliga målvikter. Den faktiska siffran är ointressant, det handlar mer om vid vilken vikt jag kan förvänta mig vilka resultat och bieffekter.

Av Laffe

Deltar i en studie om probiotika och viktnedgång som fick igång mig att gå ner och jag har legat i och tappa vikt senaste 5 månaderna. Massa coronakilon jag la på mig över två år som jag nu officiellt bränt bort alla av. Tror inte studien i sig haft någon större påverkan, men jag vet heller inte vad de tittar efter.

Äter väldigt lite för tillfället. En stegvis och medveten nedtrappning gick över till att bli stadig vana för ungefär en och en halv månad sen och nu äter jag 1-2 små mål om dagen och hamnar på kanske 1300-1700 kalorier. Farligt lite om jag inte hade kilon att plocka ifrån och jag märker vissa bieffekter av att äta så lite, men inget allvarligt än så länge och jag känner mig inte hungrig alls. Verkar ha extremt låg metabolism just nu för jag borde gå ner mycket mer än jag gör. Rekommenderar inte att andra siktar så lågt, använd kalkyler som finns på nätet för vettiga nivåer, men jag rekommenderar att minska gradvis och hålla ut för kroppen vänjer sig vid mindre mat och man slutar känna sig hungrig.

Siktar på att gå ner några kilon till och hamna på kanske 15% kroppsfett enligt BMI-kalkyl, men räknar med att kanske behöva äta lite mer och dra ut på processen ju lägre jag hamnar för att inte börja lida men. Efter det ska jag hitta tillbaka till ett stadigt dagligt intag och börja bygga muskler igen. Men det kommer eventuellt behöva ske progressivt också, för magsäcken tar stopp väldigt snabbt just nu. Ätit ett mål mat idag på ca 700 kalorier och är fortfarande för mätt för att äta mer. Men jag ska göra en sallad innan jag lägger mig.

182cm
94.5 kg den 19e oktober -21
81.8 kg idag
Går ner ungefär 1 kilo per 10 dagar just nu, men jag tror att det börjar sakta ner lite. Tog 1 kilo veckan för några veckor sen.

Av Laffe
Skrivet av confusedcake:

Finns det någon bra hemsida i eu/sverige där man kan köpa Herman Miller Aeron för ett bra pris? refurb funkar också

https://www.dpj.se/ergonomiska-kontorsstolar/2745-kontorsstol...

Dpj har bästa nypris så vitt jag vet, beggat och refurb verkar vara mer lokalt begränsat

Av Laffe
Skrivet av Icetec:

Ja det är ju sant i och för sig. Men vad menar du med att det kan böka med att använda brytaren? Jag tänkte väl att om man vill släcka lampan helt så kan man ju göra det på strömbrytaren. Det är typ bara E14-lampor med strömbrytare på sladden som jag är intresserad av att ha styrda än så länge men om det blir problem att folk tänder och släcker dem där vet jag inte om jag är så sugen (klåfingriga barn hemma)

Egentligen är problemet mest att slå på från strömbrytare. Det kan ta en sekund för lampan att vakna ibland och ibland vaknar vissa lampor med fel inställningar. Det är småsaker och är väldigt individuellt om man stör sig på det. Det som märks med för mig är om jag slagit av lampor från app eller fjärrkontroll och vill slå på från strömbrytaren av någon anledning. Då måste du generellt slå av strömmen i några sekunder och sen slå på igen. Annars fortsätter lamporna ofta vara släckta eftersom de minns att de ska vara det.

Av Laffe
Skrivet av Icetec:

Måste man ha fjärrkontroll eller klarar man sig lika bra på bara en bridge och några lampor om man inte vill göra mer komplicerade saker än att värma ljuset och dimma lampor på kvällar och nätter?

Det enda som gör att jag vill ha lite fjärrisar i huset är att det kan böka att tända och släcka med brytaren och man inte alltid har telefonen i handen. Det är sjysst för folk som inte hör till hushållet också. Vi har t.ex mina föräldrar som hjälper med hundvakt hemma hos oss när vi inte är där.

Av Laffe

Var just och plockade upp den äldre modellen av en Herman Miller Aeron från återbruksförsäljning av kontorsmöbler. Fick ge 6500 och det känns som en helt okej affär. De hade väldigt billiga HM Mirra också för runt 4200 med moms, men det var en silvergrå färg som såg lite extra plastig ut. Verkade var helt okej skick på dem.

Nu ska jag sitta in den ordentligt och se hur jag känner. Väldigt nöjd med armstöden som var anledningen till bytet av stol. Min gamla stol hade helt fixerade som satt för brett och högt.

Av Laffe
Skrivet av Json_81:

Hur? I appen.
Har inte testat fjärren.

Menade om du hade det som deras default on state om du bryter och slår på strömmen igen eller om du bara hade det som en set up i fjärrkontrollen. Jag har ingen erfarenhet av ändra default så kan tyvärr inte hjälpa till där.

Av Laffe
Skrivet av Json_81:

I gårdagens storm blev det väldigt många korta strömavbrott här (de flesta var max 1 minut).
Mina hue lampor är inställda på att återgå till tidigare läge, trots det började de plötsligt lysa på max-styrka efter några avbrott.
Någon som varit med om det?
Det är ju en sällsynt situation, men går det att lösa?

Hur är de inställda till det? Fjärrkontroll? Min fjärrkontroll tappade all programmering här om dagen, bara att återställa i appen.

Av Laffe

Tänkte bara ge en uppdatering. Löst det hela nu. Insåg att jag inte varit så uttömmande i felsökningen som jag kunde varit och började swappa runt rj45-kontakterna istället. Var den i arbetsrummet som inte fick full kontakt någonstans och kabeln var helt fine, så nu förpassar jag den till nåt rum jag inte använder ändå och så kanske jag byter ut den i framtiden.