Inlägg

Inlägg som Laffe har skrivit i forumet
Av Laffe

Vad använder du för stekpanna? Är det där överhuvudtaget gjord för induktion? Ser mer ut som att det bara råkar finnas något smått i botten som lyckas magnetisera och att resten är helt okompatibel.

Av Laffe
Skrivet av FX9:

Priset är vad ni kommer överens om, inte vad han räknar ut att värdeminskningen ska vara.
Om ni inte kommit överens om ett pris utan bara gett den till honom utan att han betalade så blir det svårt. Då har ni gett bort den helt enkelt.

Om han ännu inte betalat för den så kan ni ju ta tillbaka den och sälja till nån annan istället - tvivlar dock att en sån person skulle lämna tillbaka den utan att ta strid...

Det här stämmer inte alls. Bara för att ett köpeavtal saknar en angiven köpeskilling betyder det inte på något sätt att det helt plötsligt är en gåva. Båda parterna har haft för avsikt att ingå ett avtal med prestation och monetär motprestation, men den senare har inte förhandlats färdigt. Partsavsikten är alltid det viktigaste i ett avtal. Det är långt ifrån ovanligt att ett avtal inte är helt färdigförhandlat när ena parten redan uppfyllt sin del. Det är dumt och bökigt att göra så, men köparen som är motparten i det här fallet är absolut fortfarande skyldig att betala. Frågan är beloppets storlek som det kan bli tvist om. Men att ett belopp som parterna är överens om ska betalas är en självklarhet. Ett annat alternativ är att häva och återställa köpet om parterna kan komma överens om det.

Det låter som att båda parterna här skulle må bäst av att häva köpet och att säljaren hittat någon annan att sälja till. För köparen har inte nödvändigtvis fel i sitt resonemang även om beloppet helt klart är orimligt. Men skulle det bli tvist är det precis såna bökiga beräkningar av värde som kommer bli avgörande om det helt saknas ett avtalat belopp. Och det är definitivt dyrare att lösa rättsligt än vad någon part kan vinna.

Av Laffe

Användare: @iEightyNine
Typ av affär: Köp
Tillvägagångssätt: Frakt
Produkt: Sennheiser RS 175

Positivt:

  • Utomordentligt välpackad vara

  • Jättesnabb kommunikation och avsändning

  • Varan var i jättefint skick

Negativt:

  • Inget

Starkt rekommenderad som säljare. Solklart högsta betyg med plus i kanten.

Slutbetyg: 5/5

Av Laffe
Nytt bud: 350 kr behöver skickas
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Laffe

Vad skulle frakten gå på om du skickade?

Och hur är skicket på kuddarna?

Av Laffe
Skrivet av Aktsu:

Skall du komma med sådana påståenden om människor så får du visa källa på det du påstår. För övrigt omsätts inte "kalorier" till muskelmassa så jag förstår inte riktigt vad du menar med det.

Really?

Det är väl visserligen sant att bevisbördan ligger på mig om jag gör ett påståenden, men ska du vara så här obstinat bara för sakens skull så är jag inte intresserad av samtalet. Jag gissar att du vet så väl som jag både vad jag menar och hur rimligt det är att påstå att Dwayne Johnsson kanske inte är helt "natty". Hade jag trott att det gav nåt hade vi kunnat diskutera hur omöjlig hans utveckling dem senaste 20 åren är med stöd i vetenskap och utifrån bildbevis och dylikt, men jag tror ärligt talat inte att du bryr dig om det.

Jag deltar bara i tråden för att den ha ett trevligt samtalsklimat i normala fall och verkar följas av folk med ett genuint intresse av att må bättre. Jag vet inte om du faktiskt tror på det du säger eller trollar, men ska du köra nån drive här inne med broscience-propaganda och resonemang kring fullständigt anekdotiska och overifierbara påståenden om dig själv och andra individer som inte kan hitta stöd i några aktuella forskningsrön finns det inte mycket att hämta här och i värsta fall hjälper jag dig bara att störa tråden.

Av Laffe
Skrivet av Aktsu:

Tror han skulle behöva kolla på hur folk som tränar mycket äter så hade han sett att det inte håller, om hans teori hade varit korrekt så hade varenda elitidrottare varit smällfeta. Finns gott om skådisar som tränar en del och äter massvis också, Dwayne Johnson är ju i rätt bra form och han säger att han äter minst 6000 kcal per dag.

Du blandar ihop att inte lägga på sig (fett)vikt med att bränna av fettdepåer. Kalorier som går till muskler och ren energianvändning blir inte fett på kroppen, därför kan du ha ett kaloriöverskott när du är aktiv. Men att ta energi från sparade fettdepåer är inte lika effektivt som ny ren energi in och du har inte orken att hålla den höga nivån av aktivitet på den energin. Du kommer att kompensera med extra kalorier i form av föda.

Utöver det så är Dwayne Johnson ett uruselt exempel att mäta sig mot. Dels deltar han i en onlinekultur kring träning där man ska ljuga om sitt energiintag och sina vanor för att passa in, vilket han behöver för att sälja både sin image och sina produkter och dels har mannen spenderat minst halva sitt vuxna liv på olika preparat och verkar bara gå mer och mer åt det hållet ju äldre han blir. Hela poängen med att steroider är att kunna omsätta mer kalorier till muskelmassa. Någon som tränar naturligt kan inte ha ett kostintag på 6000 kalorier utan att lägga på massor med fett, det är helt enkelt inte fysiologiskt möjligt (Undantaget kanske vissa strong men och andra extremfall, men de är också inte "lean").

Av Laffe
Skrivet av grejarlite:

🤣 förstår. Det var jag själv som var ute efter just samboavtal som var gratis o letat men hittade bara som kostade förutom på den sidan. Vad jag förstår så behöver ett samboavtal inte vara svårare än att man frånskriver sig de bitarna man vill och är överens om det så jag tyckte det var ett bra avtal som jag och min sambo nu använder ☺️
De finns här...

Skitskumm story...
Samtidigt promotar du en hittepåtjänst som ljuger om formaliakrav för att vara existensberättigad och som tydligt är en plattform för att få klick att sälja reklam med.

Majoriteten av infon på sidan är ingående och helt korrekt om än ganska klart stulen och omskriven, vilket man märker på konstiga språkval. Så varför öppnar sidan med att ha fel om att avtalet måste vara skriftligt? Ingen som har gjort övriga researchen på sidan kunde fått den delen fel av misstag. Oseriöst och oetiskt.

Edit
Ska tilläggas att gratis mallar för samboavtal är lika enkelt som en googling att hitta och då från pålitliga källor med juridisk bakgrund. Personen som driver sidan har ansträngt sig för att hitta och lista enbart sidor som tar betalt.

Av Laffe
Nytt bud: 1 000 kr Kör startbud på 1000 och kan hämta i Stockholm
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Laffe
Skrivet av twit:

@Laffe tråden är tre år gammal och blev bumpad av en bot.

Ajdå, ibland läser man bara innehållet och tänker inte på att kolla sånt. Tack för att du påpeka det.

Av Laffe
Skrivet av Trigger:

@Mats76:

Utryckte mig kanske lite slarvigt

Ta det inte för givet då det finns undantag
https://avtal24.se/faq/samboavtal/vem-far-bostaden-om-man-fly...

Exemplet med vårdnadstvist är inte helt ovanligt

Tänkvärt är ju också att som sambo ärver man inte varandra.

Det där svaret förutsätter att bostaden är en form av äganderätt och inte en hyresrätt. Tänk på att att hyresrätter anses ha noll ekonomiskt värde vid en bodelning. Jag minns inte så mycket om hyresrätter och samboavtal så jag kan ha helt fel, men min uppfattning är att om det finns barn i bilden så kommer den nästan per automatik tillfalla den part där barnet tjänas bäst av det.

EDIT

Förutsätter så klart förekomsten av en tvist. Ni får bodela hur ni vill om ni är överens.

Av Laffe

Väldigt mycket grova felaktigheter här inne, vänd dig till en vettig källa istället. Lawline har om inte annat massor av frågor besvarade och brukar ha hög kvalité på sin information. Samboavtal är inte svåra, men lyssna för guds skull inte på massa gissande på ett forum.

Nu har jag precis förklarat varför du inte ska ta något här som sanning så vänd dig hellre till någon annan källa än lyssna på mig, men vill ändå påpeka att du inte behöver "kopiera" eller köpa någon tjänst för samboavtal. Samboavtal har inga formaliakrav och är giltiga även om de bara är muntliga. Enda anledningen att skriva ner ett samboavtal eller få ett vittne (helt onödigt egentligen) är eventuella bevisningssvårigheter som skulle uppstå annars vid tvist. Man är ofta överens när man ingår avtal och väldigt mycket inte överens när man separerar.

I övrigt:
Vänd er till en jurist om det rör sig om väldigt stora summor eller komplexa ekonomiska tillgångar, men annars kan ni lösa det själva med enkel hjälp från onlinekällor.

Var noggranna med specifika saker som ska vara enskild egendom om inte hela bohaget ska förbli enskilt. Ge inte utrymme för tolkning eller missförstånd. Skriv alltid ett nytt uppdaterat avtal vid (dvs, precis innan) införskaffandet av ny bostad där aktuell fastighet eller bostadsrätt anges. Ett gammalt avtal förs inte automatiskt över till en ny bostad bara för att ni angett att den gamla bostaden ska vara enskild egendom, spelar ingen roll om samma person stått för alla utgifter vid bostadsbytet.

Hitta INTE på egna lösningar och låna inte snarlik terminologi för att det ska "låta bättre". Håll det enkelt och stelt med punktade upprepningar av termer ni vet stämmer. Slänger ni er med juridiska termer som inte är de rätta så kan ni råka ge avtalet fel innebörd vilket kan leda till problem vid tvist.

Blir det fel och ni upptäcker det så kommer ni bara snabbt överens om ett nytt muntligt avtal som är "rätt". Skriv ner det så fort ni kan.

Av Laffe
Skrivet av BasseBaba:

Nej, jag försvarar inte butikerna beteende.

Däremot så förstår jag inte att folk fortfarande gör köp baserat på butikernas priser?

Jag kan ta ett exempel:
Jag gjorde förra veckan ett inköp av en produkt som jag har -noll- koll på.

Tror ni att jag:
1) går till första bästa butik som säljer produkten och betalar vad dom vill ha?
2) letar runt, försöker bilda mig en uppfattning om produktsegmentet och tar reda på vad ett rimligt ”standardpris” för denna produkt är?

Källkritik. Man får väl för fasen ha nån sorts eget ansvar och förstå att butikerna givetvis kommer skylta på det sätt som gynnar dom bäst.

Jag skulle gärna handla på ”rea” hos butiker som ger mig 30-50% rabatt gentemot det lägsta priset på prisjakt, men märkligt nog har jag aldrig stött på ett sånt deal….

Ha så kul med researchen på t.ex vitvaror som kyl och frys. Den modell vi ville ha från LG var inte bara en modell, utan en modell för varje återförsäljare med 700 småvariationer i funktioner så att jämförelser av prishistorik blev ett heldagsarbete. Prisgapet kunde ibland vara närmare 10000kr utan att du riktigt kunde förstå vad du betalade extra för eller vad du eventuellt blev utan.

Ju dyrare köp du gör ju mer har tillverkaren och återförsäljaren jobbat för att du absolut inte ska få en fullständig bild av vad du borde betala. Den här lagen får dock ingen bukt på det problemet.

Av Laffe

Det är en jäkla skillnad på att använda microfts egna policys för att få billigaste pris och att snudda på bedrägeri för att kringgå skatt och lokal prissättning

Av Laffe
Skrivet av BergEr:

Ni lär redan jobba på det högre upp.

Nya GDPR från Schrems II är redan igång vad jag vet så ni lär åka på att byta ut alla såna laptops och allt som länkas till molnet hos Amerikanska bolag. Så inge moln hos Microsoft, Amazon, Google, Apple osv.

https://www.nyteknik.se/digitalisering/beskedet-stockholms-st...

Jag förstår inte vad du menar med "nya GDPR" eller att GDPR skulle komma från Schrems II. Schrems II är en dom, inte en författning. Schrems II är heller inte särskilt ny längre då domen är två år gammal och ändrade egentigen inte något med tolkningen av GDPR. Jag skulle väldigt förenklat säga att målet slog bara fast i praxis att man inte kunde smita runt bestämmelserna genom andra avtalsbestämmelser.

Sen förstår jag inte varför alla envisas med att bete sig som att GDPR täcker all form av data. GDPR rör personuppgifter, vilket visserligen är bredare än många tror, men om du redan har en personuppgiftshantering i verksamheten som är exklusiv till ett stängt och anpassat system så kan du använda precis vilka tjänster du vill i hanteringen av all annan data utanför det systemet. Lösningen på t.ex. skolor har till synes varit att hålla alla personuppgifter inom en avskild helhetstjänst för allt känsligt så som föräldrakontakt, närvaro, klasslistor, osv.

Det är möjligt att chromebooks på något sätt utgör en risk även om du kör allt inom ett intranät eller hur man valt att lösa det. Jag kan inte uttala mig om det då de tekniska lösningarna inte är mitt kunskapsområde. Men att Stockholm stad väljer bort 365 är nog mer en ekonomisk och anvädarvänlighets-fråga. Varför betala för ett system som inte duger till allt när du ändå måste skaffa ett till och varför strula till det så för användarna. Microsoft 365 i sig är inte inkompatibelt med GDPR, men det är inkompatibelt för vissa användningsområden.

Av Laffe
Skrivet av Hattifnatten:

Att socialen hyr dem betyder inte att någon annan INTE hade hyrt dem om de haft chansen. Jisses.

Han var ju ganska tydlig med att det enbart var socialen som är villig att betala hyrorna om du läser vad han faktiskt sa och inte vad du hittade på att han sa. Lägenheterna stod länge tomma tills de till slut fylldes av kontrakt som subventioneras av socialen. Och anledningen att soc fyller kontrakten är pga. tvingande myndghetsföreskrifter om att tillstå bostad och inte någon marknadseffekt. Nybyggen i Stockholm är dessutom friade från reglerad hyra i tio år just för att bygget ska få täcka utgiften som är nyproduktion och det har haft en helt försumbar effekt på byggandet av hyresrätter just för att det inte är lönsamt.

Av Laffe

Evelyn1337 är polis, tro inte lögnerna. Titta på dokumentärserien "Person of interest"

[the SYstem is watching

Av Laffe
Skrivet av omxz24:

En liten inflik till er som börjar gå promenader i hopp om att förbränna extra på dagarna kan jag rekommendera att läsa denna artikel som sammanfattas av King Grub som säkerligen många av er är bekanta med.

https://www.styrkelabbet.se/traning-forbrukar-farre-kalorier-...

Summa kardimumma, käka mindre och skippa promenaderna om ni behöva lägga disciplinen på något specifikt.

Bra länk, men vill påpeka att slutsatsen i just den artikeln är att träning är bra och önskvärd av andra skäl och just promenader som du nämner tas upp som kanske det enda vettiga alternativet för överviktiga. Med det sagt så stämmer det du säger om prioritering och disciplin fortfarande. Skippa träningen helt om du inte kan fixa kosthållningen annars. Iaf om du genuint har viktminskning som mål.

Av Laffe
Skrivet av Sinery:

Förbränning ökar endast lite under träningens gång medans muskelnedbrytning får man ökad förbränning under hela återhämtningen.
Och jag skrev om fett, inte vikt - rimligen har han inte problem med för mycket muskler.

Hänvisar till det jag precis skrev. Du vill inte ha en återhämtningsperiod om du försöker gå ner i vikt. Det är såklart som med allt annat inom träning olika från individ till individ, men för de flesta är det något att undvika. Din ökade förbränning kommer inte väga upp din minskade aktivitet eller andra kompensatoriska beteenden människor normalt ägnar sig åt under en återhämtning.

EDIT

Dubbelkollade lite siffror nu också.

130-150 extra kalorier på en dag under din recovery för en man. Det är som sagt helt försumbart.
För en kvinna är vi ner på 40-50 kcal. Ett extra äpple och så är den träningen förstörd.

Av Laffe

Vill också igen poängtera att den enda bra träningen för viktnedgång är den du orkar hålla igång regelbundet. Om du ägnar dig åt träning som gör dig extra trött eller hungrig under en längre period efteråt så är det nästan bättre att avstå om du enbart försöker gå ner i vikt. Träningspass om 30-60 minuter förbränner försumbara mängder energi jämfört med om du blir stillasittande eller äter extra mycket nästkommande dag. Träning är bra för massa andra saker och hjälper definitivt till med viktnedgång om du kan göra den utan "kostnad". Men lägg inte ansträngningen högre än precis så mycket du orkar utan att kompensera om målet är att gå ner i vikt.

Långa promenader eller cykelturer är t.ex. mycket bättre vanor än 15 minuter på löpbandet om det är något du har tid och lust med. Det skapar en aktiv livsstil och bidrar till vanemönster som motverkar stillasittande, vilket är mycket bättre för en lyckad viktnedgång än komprimerade ansträngningar.