Inlägg

Inlägg som Björn Endre har skrivit i forumet
Av Björn Endre

Då jag nu har haft vår Enyaq iV80 i nästan exakt 8 månader så tänkte jag ge lite återkoppling hur det gått. Det är INTE en jämförelse med alla andra elbilar då jag inte testat dom.

Mycket nöjd
----
- Så tyst och skön att köra. Jag kommer från en Peugeot 5007 senast och det är en stor skillnad. Att kunna prata med folk i baksätet i vanlig samtalston under körning är trevligt och jag tycker den är så mjuk och skön att köra.

- Rapp. Återigen så var ju en diesel min förra bil (och en större bil) så självklart ska en elbil kännas pigg i jämförelse men jag gillar verkligen att kunna köra ut på vägen och trycka gasen i botten och få svar direkt och nästan tryckas bak i sätet.

- Mer traditionell insida. Jag tycker personligen tesla's väg är för avskalad utan jag gillar en blandning mellan riktiga reglage och skärm. Den lilla skärmen bakom ratten är perfekt för det viktigaste (inkl turn-by-turn navigering).

- Bra storlek. Jag behövde ju en stor bil och även om den är mindre än min gamla Peugeot 5007 så är det lagom för oss. plus att man kan använda utrymmet under bagageutrymmet för lite extra plats.

- Trådlöst Apple CarPlay (även om jag faktiskt inte använder den speciellt ofta)

Nöjd
--
- Jag tycker faktiskt att infotainment funkar bra och gör det jag behöver. Den kan vara lite seg vid uppstart, typ 1 av 5 ggr tar det 5-6 sekunder att starta upp, men annars tycker jag den normalt är responsiv. Nu sitter jag inte och petar runt där hela tiden utan det jag behöver finns snabbt tillgängligt: radiokanaler, navigering, möjlighet att byta till Wireless CarPlay etc.

- Navigering: har blivit mkt bättre. I början växlade jag ofta till CarPlay för Apple Maps (visas även i lilla skärmen) eller Google Maps men nuförtiden till 95% använder jag den inbyggda navigeringen. Den är inte perfekt (främst verkar den inte uppdaterat POI's) men annars tar den mig fram dit jag vill på ett bra sätt.

- Appen funkar helt ok. Har använt den flera gånger för att ställa in avgång i vinter så att bilen var varm när sena träningar var klara. Däremot skulle jag gärna se lite mer funktionalitet, som t ex att kunna låsa bilen om man glömt låsa den. Lite irriterande få en ping att "bilen är olåst" men inte kunna hantera det. Skulle också vilja ha stöd för multipla användare så både jag och min fru kunde ha eget konto i appen.

Neutral
---
- Räckvidden är helt ok för mig. Vi har kört några längre sträcker ner i landet utan större problem (förutom när frugan glömde stanna för att ladda och åkte vidare) men det märks på vintern att den går ner.
- Laddhastigheten. Jag har svårt att riktigt kommentera då vi sällan laddar på nabbladdare men även teoretiskt är det en bit från de bästa.

Kunde vara bättre
--
- Min fru är inte helt såld på helljusen. Hon är van vid att det lyser upp mkt mer men det känns som Enyaqens ljus fokuserar på sidorna och din vägbana = jag tycker är bra, men hon känner hon skulle vilja se längre.
- Autobromsningen vid backning slår till på vår uppfart. Det innebär vi måste stänga av den varje gång vi ska backa upp där. Har inte åkt på det någon annanstans men lite småirriterande. Antagligen är det lutningen och buskar etc på sidorna som lurar sensorerna.
- Skoda skulle behöva pusha ut en uppdatering som tar bort problemet med att den vill att du ska logga in igen i tid och otid i bilen. Jag har visserligen noterat att det egentligen inte gör något om du struntar i den men fortfarande lite irriterande att se notifieringarna.

Visst är man lite sugen när man ser nya bilar dyka upp men jag får nog säga vi är väldigt nöjda. Min fru har inte svurit åt bilen så ofta som hon gjort andra bilar :). Senast var när vi hade problem backa upp på vår väldigt isiga uppfart men det beror mer på att vi har friktionsdäck än dubbade däck.

Av Björn Endre

Personligen har jag inte haft några problem med Clas Ohlssons PLA, tvärtom. Ser alltid till att ha några rullar svart och vitt i PLA och PETG från dom. Har för mig jag också använde någon av deras genomskinliga grön för några julgranar jag skrev ut i julas utan problem. Så antar det kan variera.

Av Björn Endre
Skrivet av Krillec:

Hej, har några frågor som du kanske kan besvara!

Som förstagångsköpare så förstår jag inte riktigt skillnaden mellan bambu labs olika modeller. Blir det någon skillnad i utskriftskvaliten eller ligger skillnaden i sidpaneler osv som kanske inte har någon direkt betydelse för resultatet?

Antar att du köpte direkt från deras sida, kan inte hitta någon återförsäljare i alla fall?

Upplever du problem att få tag i filament? Det mesta verkar vara slutsålt och som jag förstår det behöver man använda deras egna filament om man vill använda sig av deras ams osv

Kollar man kostnaden för p1p + ams är ju inte skillnaden så stor (relativt sett) längre jämfört med x1-carbon combo. Är prisskillnaden motiverad i ditt tycke, eller är det bättre att börja p1p och uppgradera eftersom?

P1P: Enklaste modellen. En svartvit liten skärm. Ingen Lidar för att hjälpa till för att kolla första lagret. Kommer med "vanlig" munstycke. Inte inbyggd.

X1C: redan inbyggd så passar från start för fler typer av filament. Kommer med kamera, lidar, extra fläkt etc. Även härdat munstycke.

Du kan skriva ut delar för att bygga in P1P också och du kan även byta munstyckte till härdad. Man kan även köpa till en (ganska dålig) kamera och köpa en extra fläkt.

Tänker du skriva ut främst i PLA/PETG så funkar P1P absolut utmärkt. Inbyggnad ger lite bättre möjligheter till temperaturkontroll (man kan t om nu använda X1C som filamenttorkare) och om du t ex skriver ut ASA/ABS vill du även minimera att det läcker ut ångor.

Har man råd skulle jag nog köpa X1C men P1P är också bra. Jag har båda och skriver ut mkt på båda.

Och AMS är något jag skulle köpa ASAP. Även om du inte skriver ut i flera färger så är det så jäkla skönt att ladda upp med flera filament och snabbt kunna byta.

Som hetp0st skrev så behöver du inte köpa deras filament. Jag har köpt på mig en bunt då jag tycker det är trevligt med att AMS känner av vilken färg/filament som är laddat men också att jag får lite bättre access till snabbare profiler då de generella profilerna är lite långsammare. Men jag skriver ut med många andra också (t ex Claes Olhssons PLA/PETG som funkar bra). Fåtal rullar jag haft har haft lite problem i AMS. Det finns nu en uppdatering till AMS som heter Hydra som någon lagt upp på Printables som låter dig skriva ut en AMS som klarar större och mindre rullar. Inte vågat bygga om min AMS än för den.

Den bambufilament jag gillar är deras Support-W som man kan använda med PLA/PETG som är vattenlöslig support-material.

Av Björn Endre
Skrivet av bjrkis:

Jaw dropped! En sån hade jag när jag var liten för 30 år sen! Den finns så klart kvar i bitar i de stora legolådan. Wow!

Bar att plocka fram och bygga :). De kom lite för sent för mig (jag byggde typ 920, 918 och 928-skeppen) men jag gillar verkligen den där. Fick också bli ett köp förut när de gav ut den där som GWP.

Av Björn Endre
Skrivet av Flutters:

Passade på att beställa 2 nya Speed Champions modeller när man fick en 100 kr rabattkod från Amazon.
Blev Nissan Skyline R34 och Pagani Utopia
370 kr för bägge är rätt prisvärt ändå!
Gillar verkligen denna serien ifrån Lego. Snygga, billiga och gör sig bra i hyllan!

Jag har blivit lite sugen att börja samla på Speed Champions för som du säger det är faktiskt riktigt trevliga.
Personligen har jag pausat lite med Classic Lego Space och växlat till Lego Architecture. Man kan få dom ganska billigt via Tradera nu förtiden.

Av Björn Endre
Skrivet av Shimonu:

Sambon har blivit väldigt intresserad av utskrivna modeller och att måla dem. Nu går det mycket tid åt att skriva ut modeller och jag känner att mina egna projekt jag vill göra bara växer. Det börjar alltså bli dags för en andra skrivare.

Idag har jag en Ender3 S1, tycker den fungerar väldigt bra och har egentligen inga klagomål förutom möjligen byggvolymen. Jag har skrivit ut en bättre hållare för rullen, bytt bädden till glas och fixat ett annat munstycke. Inga stora grejer. Jag funderar nu på om jag ska köpa en till eller kolla på något annat. Jag har sneglat lite på Artillery Sidewinder X2. Finns det några andra alternativ jag borde titta på? Vore kul att testa IDEX men vet inte om jag sett någon som känns riktigt bra. Kan tänka mig upp mot 10k i budget.

Vad är din budget? (DUH - sorry, läser som en kråka. 10000 Kr ser jag nu).

Det har väl inte gått att undgå att jag är lite såld på Bambu labs just nu. t ex en Bambu labs P1P skulle kunna vara ett alternativ om det inte är just den stora byggytan som är det som du är ute efter. Det jag gillar med mina två Bambu Labs (X1C och P1P) är snabbheten. Jag har inte haft några större problem med kvalité utan lite anpassningar för att sakta ner lite på utsidan för att behålla glansen på vissa filament har räckt. Jag har aldrig skrivit ut så mkt sen jag skaffade dessa just för att saker som tog 7-8 timmar nu kan göras på mindre ä hälften av tiden => mer tid att skriva ut mer saker. Och jag har behövt peta mkt mindre på dessa för att få bra utskrifter än mina andra skrivare (prusa MKS3+, Ender CR6-SE, Ender 3 pro, AnkerMake MK5).

Sen är jag också "kär" i deras AMS för multi-filament. Har en till min X1C och kommer nog skaffa minst en till. Det är inte bara smidigt för multi-färgade utskrifter utan att kunna ha 3-4 filament redo att skriva ut så du kan byta direkt när du ska skriva istället för att behöva mate ut/mata in nytt filament. Jag är lite av en latmask ;). Det finns nu stöd för att fortsätta på en ny rulle om en rulle tar slut under utskrift.

Har tyvärr inte så mkt erfarenhet av större. Jag har AnyCubic Resin-skrivare men inga FDM men har för mig jag hört bra saker om dom. Det viktiga tycker jag att en skrivare har bra autoleveling så man inte behöver peta på det hela tiden för att få ett bra första-lager. Och DirectDrive.

Av Björn Endre
Skrivet av draanexle:

Riktigt dåligt insatt gällande hur mycket det skulle kunna kosta i laddning.

Vad kan en nissan leaf 39kwh kosta i el per månad om man kanske kör 50-100 mil i månaden?

Vet att det kan variera mycket beroende på var och tid på dygn men..

Jag lagar mat just nu och är lite trött så ni andra får väldigt gärna rätta mig om jag har räknat komplett fel.

Låt oss säga att den drar 2 kWh/mil (har för mig att den har WLTP på ca 1.7 kWh/mil) => 100 kWh - 200 kWh per månad att ladda om du åker 50 - 100 mil. Om du laddar hemma så säg att du har timpris och kan ladda när det är billigare så låt oss på skoj räkna med 75 öre/kWh. tillsammans med övriga avgifter så kanske du hamnar på runt 1 Kr/kWh. Så 150 - 300 Kr. Sen som du säger kan det också beror på när du laddar.

Låter det rätt eller tänker jag fel ......?

Av Björn Endre

Som gammal modelbyggare så brukar jag använda olika typer av Primers innan jag målar (och även ibland väldigt fint sandpapper först). Typ vallejos olika primers (https://www.amazon.se/s?k=vallejo+primer&crid=1KFSBSOHM4SDP&s...). Det finns både sådana man sprejar på med airbrush och de i skakflaskor.

Och som sags ovan, finns säkert bra på biltema etc.
Sen kam man avsluta med olika klarlack (även här har vallejo olika). Finns matt, blank etc.

Av Björn Endre
Skrivet av TotalF:

Kanske hade kunnat googla fram svaret lika enkelt men alltid fint att fråga på forumet pga tillförlitligheten.

Inom 2-3 måmader blir det mest troligt elbil. Körmönstret med 95+ % av korta resor i närområdet med några få längre turer om året på kanske 100ish mil verkar ge en väldigt tydlig kalkyl.

Velar fram och tillbaka på om man borde gå för en model 3 eller kanske en kia eniro, hyundai kona. Känns som för och nackdelar med allt

Hur är det med laddning. Kan man ladda alla andra bilar även på teslas superchargers eller kan det bli ett problem de ggr man ska ta sig ner och runt i mellan/södra sverige?

Jag vet inte om alla Superchargers nu är öppna men många/de flesta har jag för mig är det. Men jag skulle inte vara speciellt orolig om du åker i mellan-Sveriga/södra-Sverige. Min erfarenhet är att det finns relativt bra med laddmöjligheter nu även utanför Superchargers. Och med Superchargers så går det ganska enkelt att planera även en liten längre tur.

När det gäller bil så är väl det viktigaste först att fundera på vad behovet är. Storlek? Hur många är ni? Och sen skulle jag rekommendera att provköra. tesla är lite väl avskalad för mig (d v s allt sköts via mittskärmen) men det är en smaksak.

Låter som ditt körmönster passar bra med elbil. Kan du ladda hemma så är det ännu bättre.

Av Björn Endre
Skrivet av Gainsgoblin:

Fick min utbetalning 18e november och bilen registrerades på mig den 4e maj så exakt två veckor efter 6 månader för mig.
Har du fått bekräftat att dom mottagit er anmälan?

Mon registrerades på mig de första dagarna i augusti så ingen blankett behövdes.

Av Björn Endre

Ars Technica har testat Lucid Air Grand Touring och damn, den ser jäkligt snygg ut och vilket batteri och räckvidd. Tyvärr till ett högt pris. https://arstechnica.com/cars/2023/02/the-lucid-air-grand-tour...

Av Björn Endre

Ni som tidigare fått klimatbonusen för era bilar, hur lång tid tog det efter de obligatoriska 6 månader innan de betalade ut pengarna? Såg någonstans de skrev det kunde ta 1-2 veckor men lite nyfiken hur det funkat tidigare. Lite över 2 veckor sen det var 6 månader sedan vi fick bilen så man hoppas lite att de kommer kunna betala ut om inte allt för lång tid ...

Av Björn Endre
Skrivet av troglodyt:

När i processen öppnade / stängde du fönstren? Jag tycker jag har provat alla kombinationer.

Jag tvivlar på att det är fönstersensorerna. Skoda-appen säger att fönstren är stängda.

Det är också märkligt att uppdateringen bara dyker upp ibland när jag stänger av. Imorse tex fanns den inte där.

Skoda-appen sa till mig också att de var stängda. Jag gjorde det när jag klickad för att starta uppdateringen och den gnällde över fönstrerna. öppnade alla och stängde igen och då ändrade den sig och lät mig starta uppdateringen.

Av Björn Endre
Skrivet av troglodyt:

Min Enyaq beter sig konstigt. Den säger att det finns en uppdatering, men när jag försöker installera den säger den att jag först måste stänga fönstren fast de är stängda (som det också visas i appen). Och inget kan få den på andra tankar. Jag öppnar och stänger fönstren, och har startat om alltihop, men den återkommer alltid med ett meddelande om att det finns en uppdatering. Dessutom så tror jag faktiskt att jag har uppdaterad programvara: ID.Software 3.0.0, Programvara 0333, Programvara för visning och kontrollenhet 109. Ni som har Enyaq, är det vad ni har, och har ni haft något liknande problem?

Jag fick precis samma problem. Först gnällde den över att jag hade parkeringsljus påslaget så stängde av dom (man stänger av auto via ljusknapen) men sen gnällde den över fönstret. Efter ett par gånger då jag inte fattat vad problemet kan vara och jag struntade in att försöka uppdatera så valde jag att öppna alla fönster och stänga dom igen ordentligt och då funkade det. vet inte om den av någon anledning missar att alla är stängda första gången när man inte öppnat dom.

Av Björn Endre

Jag är lite kluven. Som halvtysk så gillade jag att MM kom hit då jag alltid gillat gå och handla där nere i tyskland. Där har de förövrigt delat upp så att Mediamarkt är butikerna utanför städerna och Saturn inne i städerna.

Min närmaste MM var/är i Kungens Kurva (stockholm) och jag tycker den var riktigt bra i flera år. Stor, stort utbud av det mesta. Köpt massor av import-filmer där, många spel som släpptes tidig, hårdvara etc etc. Jag gillade deras sätt att ställa upp produkter i prisordning så du snabbt kunde kolla på produkter i den pris-range du var ute efter. Hade aldrig problem med säljarna då jag bara ignorerar dom.

Jag anser också att de är en av anledningarna att Elgiganten förbättrade sig. Min åsikt är att Elgiganten var ganska crappy innan MM kom och att konkurrensen mellan dom gjorde att Elgiganten skärpte till sig. Idag går jag hellre till Elgiganten än MM.

Problemet för MM för mig personligen var den absolut usla hemsidan. Alldeles för många år sen gick det inte att handla från webben och fortfarande idag tycker jag den suger. Det går fortare för mig att se om webhallen eller elgiganten har en vara inne än samma hos MM. Och de har sällan något inne på lager nuförtiden. Det sagt, bara några veckor sen köpte jag ett par AirPods Pro från butiken i gallerian för elgiganten/webhallen inte hade inne så någon nytta har jag haft.

Butiken ute i Kungens kurva är en skugga av sitt gamla jag nu. Ofta tycker jag det är väldigt tomt där och de har dragit ner på antalet produkter och ytan. Så det har länge märkts att de inte går bra. Ska jag "browsa" varor nu så åker jag troligare till Elgiganten är MM.

När det gäller online/butik så är jag en gammal gubbe som gillar båda. Jag kollar gärna om en produkt finns i en butik via nätet och bokar och sen hämtar upp. Tycker inget slår att kunna åka och hämta/köpa en produkt direkt istället för att behöva vänta 1-2-fler dagar på posten.

Av Björn Endre

Mitt största problem är utrymme ..... jag har alldeles för mkt lego köpt som nog aldrig komemr byggas p g a jag inte vet var jag ska ställa det ... I vårt hus på gotland har jag norpat åt mig ett par hyllor där främst bilar placerats men funderar nu på att packa ihop dom och byta till att bygga alla Lego Architect där (har redan pyramiderna uppställd där).

Jag blandar lite med att samla (sånt jag nog inte kommer bygga) och köpa sånt jag vill bygga. Just nu är Lego Space mitt fokus eftersom jag är född 1970 och alltså växte upp med första Lego Space. Har börjat köpa in gamla kit, samlingar med gamla bitar etc för att försöka kunna bygga det mesta igen och ställa upp på mitt begränsade hyll-utrymme hemma :). Behöver också krypa upp på föräldrarnas vind för att se om det verkligen inte finns en gammal stor kartong där med mitt gamla lego. De påstår de inte har slängt men också att de inte sett det.

Av Björn Endre
Skrivet av Sando:

Har nån av er andra MEB-ägare (Enyaq, ID.3/4/5, Q4) haft problem med att laddningskabeln fastnar i bilen? Jag hade rätt stora problem med det förra helgen, och tog kontakt med Audi. Kabeln hade alltså fastnat efter att ha laddar utomhus över natten i runt -7c, och den kom inte loss trots att jag öppnade centrallåset, drog i kabeln i bakluckan och försökte öppna via MMI-systemet.

Svaret kom från Audi-återförsäljaren, som meddelade att kablar som fastnar är ett problem som Audi är medvetna om, och som de försöker åtgärda. Har nån annan upplevt liknande?

Vi hann faktiskt ringa bärgningsbil, men medan den var på väg öppnade bilen plötsligt låsningen, av någon outgrundlig anledning...

Enyaq-ägare här. Jag kan inte säga jag har haft det problemet än. Nu laddar jag inte konstant utan till och från så kanske har haft tur men än så länge har jag kunnat ta ur kabeln utan några större problem (förutom glömma låsa upp först ). Man kan undra om det är ett mjukvaruproblem eller hårdvaruproblem.

Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

https://www.enyaqforums.co.uk/viewtopic.php?p=17623

Googlade snabbt eftersom jag blev nyfiken över vad dom uppdaterat, som blivande ägare. Verkar som att man måste själva leta fram uppdateringen och trycka att installera den, man kunde ju tycka att OK-knappen skulle ta en dit. Man måste ju applådera deras UX...

Spännande att höra vad skillnaden blir.

Tack! Jag började Googla på vad jag trodde var en engelsk översättning men fick inte upp något bra men din Google Fu var bättre :). Jag har ingen oläst notifiering så jag antog också att den redan laddat ner den. men då ska jag gå ner till bilen, ladda ner och sen låta den installera. Jag antar man inte direkt kommer märka något men lite intressant med en uppdatering till motorn

Edit: Hmm, gick ner till bilen och gick in under Inställningar > Systeminformation -> uppdateringar men den sa att det inte fanns några uppdateringar. Antar jag får vänta tills nästa gång den rutan dyker upp.

Av Björn Endre

Den stora frågan. Vad är detta .... har fått det ett par gånger den senaste veckan. har inte märkt något konstigt när jag kör så antog den "kalibrerade" nästa gång jag körde men dyker som sagt upp igen ... och igen ... (Enyaq Iv80)

Av Björn Endre
Skrivet av Segafreakone:

Japp läste lite och någon skrev att han var tvungen att försegla rummet med skrivaren i för att slippa spridande lukt.
Skippar denna.

Någon annan skrivare som är bra och passande för en nybörjare?
Vill ha en skrivare som inte är öppen så jag slipper damma massa smådelar. Vill ha en+ skrivare som ser ut som en låda med lucka!

Vad är din budget? Prusa har som sagt bra skrivare och det går dels att bygga egen "låda" via lackbord och lite extra eller så kan man köpa deras egen enclosure eller en PrusaBox (som har jag för min MK3s+). Men Prusa kostar å andra sidan mkt.

Har redan sagt hur mkt jag gillar Bambulabs skrivare så jag upprepar mig inte.

Är din budgert lite lägre så tycker jag fortfarande Creality-skrivare är bra nybörjarskrivare. Jag började själv på en Ender 3 pro och nu finns Ender 3 S1, Ender 3 V2 neo. En fördel med Creality är ju det finns massor uppdateringar som man kan skriva ut/köpa till. Man lär sig också mkt om 3D-skrivare eftersom man får pula en del för att får bra utskrifter.

Jag har sett många som tar vanliga Ikea-möbler och bygger om till lådor (inte bara lack) så är du lite händig går det att fixa till det mesta. Jag har själv köpt ett "tält" från Creality som passar både min Ender 3 pro och en CR6-SE (https://www.3dprima.com/se/parts/spare-parts/creality-3d/crea...). De är ganska stora men inte så dyra.

Men som sagt, din budget styr lite vad man kan rekommendera.