Inlägg

Inlägg som Björn Endre har skrivit i forumet
Av Björn Endre
Skrivet av megaman01:

Tittade lite närmare innan och jag tror Ica sätter sina dekaler på dessa: https://www.eon.se/foeretag/laddloesningar/vi-laddar-ultrasna...

Alltså 150kw. Förmodligen 1x150 2x75
Det är ju riktigt bra. Förstår inte hur dom får plats med all ström i dessa lådorna men tekniken går ju framåt. Ganska snygga. ( förutom icas gröna dekaler då..)

Intressant. De jag såg var inte dessa. Ska förbi idag och kolla. Men kul att de nu börjar ställa upp mer snabbladdare även vid t ex Ica.

Av Björn Endre
Skrivet av megaman01:

Väldigt nöjd med att lokala Ica håller på att installera riktiga laddstationer istället för stolpar. Undra va det är för hadtighet på dessa. Ska bli spännande att se. Just nu står det bara ICA ladda på dom och ej inkopplade. Nån som sett sånna och kan säga vad dom laddar med? Hoppas på 1x150 / 2x75 men dom är inte så stora så förmodar 50-100kw.

Jag såg att de bygger en park bredvid Ica Kvantum ute i Kungens Kurva (stockholm) och det såg ut att vara stora laddare (minns inte märket, ska förbi i morgon så kan kolla). Såg även att ica Maxi i Borlänge hade och hade tänkt ladda där igår morse då jag skulle hem från en cup där men då hade de stängt parkeringen (det var vid 6.30) så kunde inte komma in till dom. Men jag tyckte det såg ut som stora fina laddare och inte så små? Det verkar dock väldigt nytt för de i Borlänge fanns inte med i Chargefinder etc.

Av Björn Endre
Skrivet av ajn:

<Uppladdad bildlänk>
Kändes nästan tvunget när man var på lego house

Va avis jag är .... nästan värt att åka till Lego Land bara för den :).
Själv var jag inne i legos butik i London och skulle gärna köpt med mig typ massor men ekonomin plus brist på väskplats stoppade mig. Blev bara en liten röd Londonbuss.

Av Björn Endre

Det var en diskussion tidigare i tråden ang att använda lyktstolpar för laddning. Är i London just nu och på gatorna här runt om hotellet (Kengsinton) finns det en hel del laddare direkt i lyktstolparna. Ser ut att vara 11/22kW men säkert nog för de som parkerar här över natten. Verkar smidigt. Ser också en hel del som utnyttjar det.

Av Björn Endre

Va snygg den va! Grattis!

Av Björn Endre
Skrivet av kaput:

Du har redan fått väldigt bra svar av föregående skribent, men vill flika in med några smågrejer.

Mjukt och mjukt. Skrivaren du länkar har till en början med Bowden drive, vilket inte är optimalt om du ska printa flexmaterial. Det finns dock gott om direct drive-mods till Ender. Även de mjukaste filamenten är rätt hårda, tänk bildäck eller så, och är rätt svåra att printa med bra resultat oavsett skrivare.

Nja, Ender 3 S1 Pro är faktiskt en Direct Drive-skrivare ("Extrudertyp:Direct Drive Extruder") så det är bättre än en med Bowden Drive (en sån sak jag bytte ganska snabbt på min Ender 3 Pro).

Av Björn Endre
Skrivet av Muppety:

Medan jag läser igenom tråden, så skriver jag ner mina funderingar...

Jag håller på att göra i ordning ett hobbyrum, där jag framförallt kommer att pyssla med elektronik o kemi, men jag gillar även att bygga o bygga om grejer. Jag har aldrig varit särskilt intresserad av en 3D-skrivare, men inser nu fördelarna att man kan skriva ut t.ex. reservdelar till saker, eller varför inte ett "case" till elektroniska prylar?

Jag får inom kort ca 5-6 000 kr som jag tänkte lägga på en 3D-skrivare, men kan ingenting om dem, förutom lite jag läste igår o tittade på lite klipp.

Jag tänkte köpa någon ganska vanlig 3D-skrivare o hittade denna; Creality Ender-3 S1 Pro på Kjell & Company. Googlade lite på den o hittade ett bättre pris på 123-3D.

Creality har helt ok skrivare. Jag har 2 st (CR6-SE och Ender 3 pro). En fördel med dom är att det finns mkt man kan göra för att förbättra dom elelr bygga ut dom och att många har dessa skrivare. AnyCubic har också bra nybörjarskrivare.
Jag har inte alls koll på den där hemsidan men skulle t ex titta på https://www.3djake.se/creality-3d-skrivare-och-reservdelar eller https://www.3dprima.com/se som jag har handlat mkt från och har bra erfarenhet av.

Lite frågor...

Skrivet av Muppety:

Kan man skriva ut både hårda o mjuka grejer med den? Använder man olika filament? Vilka typer av filament kan man ha i den? Det finns ju en hel djungel av dom; https://www.123-3d.se/3D-filament-p20.html

Japp, det finns mkt olika typer av filament. PLA/PETG är väl de vanligaste och är hårda. De duger till massor. Sen finns det mjukare filament (TPU etc) som kräver lite mer pill för att skriva ut bra. Sen finns det filament som man helst behöver en inbyggd skrivare för (ASA/ABS), dels för att du behöver ha en högre temperatur i skrivaren men också för att de luktar en del och inte är nyttiga att andas in.

Sen finns det ännu mer hållbara material med kolfiber i och de kräver munstycken av hårdare material eftersom de sliter på munstycket. Som tur var kostar munstycken inte så mkt så man kommer snabbt ha en bunt olika typer av munstycken (mindre/större diameter etc) i reserv.

Skrivet av Muppety:

Hur går det till rent praktiskt när man skriver ut? De flesta (lite billigare) 3D-skrivare har ju inget nätverk. Lägger man bara filerna på ett USB-minne eller SD-kort o sen trycker igång skrivaren? Eller kan man använda en hederlig kabel?

Finns många sätt beroende på skrivare. I många fall sparar du ner filen till ett sd-kort och går över till skrivaren och stoppar i och startar därifrån. Andra kan man ansluta direkt via kabel. Det häftigaste är dock om du skaffar en billig Raspeberry pi och t ex installerar Octoprint på den. Då får du så mkt mer möjligheter vid din utskrift.

Om du väljer creality-skrivaren finns ju också https://www.3djake.se/creality-3d-skrivare-och-reservdelar/so... som är en ny grej från dom som ger dig Klipper (tar tid att förklara men är en annan mjukvara som gör det möjligt att få mkt snabbare utskrift (exempelvis)). har hört lite bu och bä om den.

Skrivet av Muppety:

Jag använder nu programmet "Blender" o i det kan man spara stl-filer, men som jag förstått måste man även ha en "gcode-fil"? Jag läste att man kan använda programmet "Cura", men måste man själv kunna göra alla inställningar så som temperatur o annat?

STL är själva modellen. Du kan även väl spara ut som step-fil vilket ska vara ännu bättre för runda saker.
Sen behöver du använda en så kallad "Slicer", t ex Cura eller PrusaSlicer, som gör om modellen till ett antal kommandon (GCode) till skrivaren. Normalt väljer du vilket filament du har och sen så plockar den fram temperatur etc själkv. Men du får mkt möjligheter att bestämma hur ifylld den ska vara (du vill normalt inte skriva ut för mkt filament utan sätta t ex 15% ifyllnad) och massor annat.

Om du använder Blender låter det som du redan är en smart kille som lätt kommer förstå hur slicern funkar. Önskar jag kunde bli duktig i Fusiuon360 eller Blender :/.

Skrivet av Muppety:

Jag vill ha en 3D-skrivare som använder tillbehör som är vanliga, för att undvika höga kostnader, o vad jag förstått så bör jag skaffa en med filament, o inte resin.

För små saker som kräver mkt stor detaljrikedom (t ex mini-figurer) så kommer resin alltid bara bättre. Men Resin är klurigt. Jag valde att packa ner min anyCubix Mono X 6K för jag gillade inte att hantera med giftig resin som luktade.

Skrivet av Muppety:

Och till sist, vilken av dessa skrivare skulle ni säga är mest prisvärd; Helst inte mer än 5 000 kr, då jag tänkte köpa ett kilo filament också för runt tusenlappen; https://www.123-3d.se/3D-skrivare-p1603.html

EDIT: Läste att man får mecka lite för att få ihop en Creality Ender-3 S1 Pro. Men det kan väl inte vara megasvårt?

AnyCubic har som sagt också bra skrivare, t ex https://www.3djake.se/anycubic-3d-skrivare-tillbehoer/kobra-2. Men för en nybörjare tycker jag inte heller att Creality's skrivare är något fel. Den du skrev om ovan ser bra ut.

och 1 Kg filament ska du absolut inte betala 1000 kr för :). Då måste det vara något väääääldigt speciellt. Jag köper från Claes Olsson och gillar deras PLA och PETG. Men eSun etc är också bra. Vad för filament hade du tänkt?

En sak - om du köper en skrivare, köpt till en bunt med filament direkt. Lite olika färger etc. Det finns inget tristare att plötslgit få slut när man kommit igång. Köpte precis 15 Kg filament från Bambu Labs för mina Bambu labs skrivare 'äter' filament.

När det gäller att mecka med skrivaren .... tyvärr tror jag du får vara beredd att lära dig att skriva ut oavsett skrivare. Creality är normalt enkal att sätta ihop men du behöver lära dig lite om vad du kan behöva göra för att få ett perfekt första lager, vad du behöver göra om du får stopp etc etc. Så var beredd att det kan behöva petas lite. Även en dyr skrivare som bambu labs eller Prusa MK3/MK4 kan ibland behövas pillas på även om dessa är mkt mer självgående.

Av Björn Endre

Skoda släppte en ny "infotainment" produkt igår som man "köper" gratis. Den kallas Powerpass Map och ska integrera deras Power pass i kartan om jag fattat det helt rätt. Så man enklare kan navigera till stödda laddstationer. Deras "vanliga" karta har ju också laddstationer så lite osäker vad som är nytt men kanske är det just att den vet vilka laddstationer som du kan betala med Powerpass. Aktiverade den igår kväll så ska kolla mer idag vad som är nytt. Blir till att testa i sommar när jag ska till Dale Carlia med dottern på fotbollscup.

Edit: när jag läser mer låter det som en separat "app" ..... ("Simplify your electric driving experience with the Powerpass Map. This app will bring you the most up-to-date information about public charging stations"). Beskrivningen nedan säger dock att man ska kunna navigera så jag antar den ändå jobbar ihop med vanliga kartan.

"*Online charging station detail*
Avoid waiting for occupied chargers. Powerpass Map allows you to check the availability of charging points in advance.

*Money saving*
Navigation to the nearest charging station
Display and navigate yourself to the nearest or the best reviewed charging station straight from your car navigation.

*One App*
Live feedback
Access or provide online rating and feedback about charging stations in the Powerpass Map."

Av Björn Endre

Bambu Labs fortsätter att göra reservdelar tillgängliga. För de osm varit oroliga att kolfiber-stängerna ska slitas ut och skapa mönster i utskriften och att man inte kan byta ut dom finns det nu en hel assembly att köpa från dom.

https://eu.store.bambulab.com/collections/accessories/product...

Helt ok pris runt 100Euro och då får man även a XY-remmar.
Har inte haft något problem än med mina kolfiber-stänger på min X1C och P1P men köpte mig ändå en för att ha i reserv.

Bambu Lab har också släppt ett CMYK-kit med 4 färger för att användas för färg-litografi. Tror man fortfarande även får med en ljusbox. Kul och se de snygga färglitografierna som folk gjort. Har beställt ett kit och kommer testa.

Av Björn Endre

Vi har också Vattenfall och ett fast avtal som gick ut sista februari. Vi fick både brev och mail om detta. Den 30 november fick vi mail med info om att vi kunde binda upp oss på 3 år om vi svarade innan 14 december (låg dock runt 4 kr/kWh!) och att det annars gick över till 1 års fast pris den 30 december.

Är du säker mailet inte hamnade i spam? Jag vet att jag fick en påminnelse också innan tiden gick ut. Nu bytte vi sen till Tibber så det gick aldrig över till ett nytt abbonemang.

Men det känns som eventuellt att ni helt enkelt missat vilket avtal ni är och ha koll på det. Det är tyvärr lätt. Själv missade jag att ett av våra bolån (vi har det delat upp i flera delar) låg på 3-månader istället för längre tid vilket gjort det onödigt dyrt. Ren miss av mig då det när vi tog det var mer fördelaktigt.

Av Björn Endre

Undrar om Skoda börjar leverera Enyaqs med lite högre frekvens. Lite anekdotiskt så har jag främst sett ID4:or runt där jag bor (huddinge, Stockholm) och lite Teslor (och självklart enstaka av andra märken) men på sistone har jag börjat se fler och fler Enyaqs. I torsdags kändes det lite som Inception för på en typ 15 minuters resväg mellan Huddinge Centrum och Visätra IP dit jag körde sonen för fotboll mötte vi 6-7 Enyaqs. Värsta var i en korsning där jag svängde vänster och mitt emot mig svängde en exakt likadan Enyaq åt sin vänster och i nästa rondell mötte jag en tredje i samma färg.

Väldigt anekdotiskt men kanske tyder ändå att det börjar levereras mer och mer bilar nu som beställdes förra året.
Generellt tycker jag det är kul att se så mycket elbilar på vägen. Det är långt ifrån den tiden när en Tesla eller annan elbil var något speciellt att se på vägen.

Såg förresten att Tesla tagit över ett stort bussgarage/verkstad ute hos oss vid Sörskogen (strax utanför Huddinge Centrum). Massor Teslor som står där. Kollade upp och det verkar vara deras "Tesla Delivery Center". Fullt med bilar utanför som väl väntar på att levereras.

Av Björn Endre

Annonsen är avslutad

Av Björn Endre
Skrivet av Pirum:

Har tyvärr ingen 3D-skrivare, men i takt med att jag leker med retro-grejor allt mer börjar jag fundera på saken.

Hur som, behöver en monteringsbracket/något för en micro sd-card-extender till min Pistorm i min Amiga500, typ den här:
https://www.printables.com/model/250146-microsd-extender-pane...

Innehåller länken all information som krävs för att skriva ut en sådan mojäng? Hur blir hållbarheten, måste det vara speciell typ av "plast" eller funkar "vad som helst"?

Är som sagt helt okunnig på 3D-skrivare, min spontana lösning skulle annars bli en träbit och en tillböjd metallbit...

https://media.printables.com/media/prints/250146/images/2248517_15aedd3c-fc57-4596-b35c-8be100ecc702/thumbs/inside/1600x1200/jpg/pxl_20220729_000658001.webp

Länken är vad som behövs för att skriva ut den där delen. Jag tror PETG duger bra. Vill du ha en utskriven?

Av Björn Endre

@TheMuffinMan Jag hoppas du inte blir sur på mig men jag föredrar faktiskt ändå någon som kan komma direkt och hämta då det gör det enklare för mig att visa att allt finnsmed och att inte hålla på packa allt.

@AquaRelliux Vi kör på 5000 kr. Skickar PM.

Av Björn Endre

Ber om ursäkt. Jag fastnade på fotboll hela eftermiddagen så jag har inte hunnit kolla. återkommer ASAP.

Av Björn Endre

Självklart är det ok med bud :). Det är ju ni köpare som bestämmer vad ni tror ni vill betala.

@Bozzeta Låt mig fundera till typ efter lunch så återkommer jag. Ska iväg nu på fotbollsträning men det vore samtidigt skönt bli av med den redan idag.

Av Björn Endre

Playstation VR2 till PS5

Jag har alltid gillat VR och bokade därför tidigt Playstation VR2 till min PS5. Däremot inser jag nu att jag nog var lite för optimistisk för min tid vilket inneburit att PS5:an inte spelats på sen typ ett halvår och min Playstation VR2 ligger oöppnad.

Så det känns lika bra att se om någon är intresserad av den.
Hämtades ut 23 februari från Webhallen och jag har självklart digitalt kvitto på den.
https://www.webhallen.com/se/product/355436-PlayStation-VR2

Den kostar ny 7300 Kr men även om min är oöppnad så är den ju "begangnad" så jag tänkte mig att se om någon är intresserad av den för 5000 kr.

Finns i Huddinge och kan hämtas eller jag kan mötas upp i centrala stockholm (jobbar vid högtorget). Annars kan de självklart skickas. Frakt blir då 100 kr.

Läs hela annonsen här

Av Björn Endre
Skrivet av danielsilver:

Någon som kör med en Bambu Lab X1 Carbon?
Beställde precis en.
Har använt mig av en Ender 3 V2 Neo senaste månaderna.
Slog även till på AMS'en

Jag har en X1C och även en P1P.

Av Björn Endre

Utan AMS så spelar det egentligen ingen roll vilket filament du kör. Med AMS så behöver man ha lite koll på om spolen passar (finns sätt att lösa). Jag har AMS till min X1C och det har varit fåtal som intme passat direkt. Min P1P har ännu ingen AMS så den kör jag via spolhållaren.

Man blir lätt beroende med en snabb skrivare. Jag prenumererar nu på Hex3D, FlexiFactory och några till Patreons och får så mycket roligt att skriva ut.

Senaste var StageTop (https://www.kickstarter.com/projects/gutshotgames/stagetop-th...) där jag i söndags insåg att jag ju ville ta med mig delar till ett bord idag när vi åkte till Gotland. En X1C, en P1P och en AnkerMake M5 fick äran att skriva ut nästa dygnet runt sen i söndags kväll och det gick bra. Fick med men en stor väska med delar för att stort bord.

men damn vad det går åt filament. Jag köpte på mig en bunt med Bambu-filament för någon månad sen men nu börjar allt ta slut. Som tur var funkar Claes Ohlssons filament utmärkt för mig.

Tips för slicer: https://github.com/SoftFever/OrcaSlicer. - det är en Fork av Bambus slicer (samma grund som prusaSlicer) och den är riktigt trevlig. Mkt kalibreringsgrejer inbyggda vilket behövs för P1P då den saknar Lidar.

Av Björn Endre
Skrivet av Krillec:

Har beställt en P1P nu, stod ETA i början på april, så förhoppningsvis skickas den redan nästa vecka

Det här med att torka filament verkar ju vara superviktigt, och jag känner mig inte jättesugen på att torka dem i ugnen. Ser att det finns torkar för ändamålet som kostar kring 500-1000kr. Någon som kan rekommendera någon tork?

Grattis! Var bara beredd att det kommer gå åt filament :). Ett tips, fixa ett nytt SD-kort direkt. (micro-SD). Det som följer med är långsamt och påverkar hur snabbt du kan komma igång att skriva. Jag fixade ett 64 GB snabbt men billigt kort och upplevde en stor skillnad.

Du har tur då de nu skickar med både kamera och LED-list med P1P. Däremot är kameran väl inte den bästa. Bryr mig personligen inte så mkt men den är bättre än inget kanske.