Inlägg

Inlägg som Björn Endre har skrivit i forumet
Av Björn Endre
Skrivet av Yatagarasu:

@Björn Endre

Fanns det ingen inställning att göra genom mjukvara eller BIOS som kringgick Intel Graphics?
Vet att den egna Lenovo Legion-maskinen har en MUX-switch som kopplar på dGPU direkt mot den inbyggda skärmen, och utöver att G-sync då fungerar på inbyggda skärmen får jag ett märkbart uppsving i prestanda, något som även är mätbart i prestandaslingor.

Dels kan man i deras mjukvara ställa om så Nvidia-grafiekn används. hela tiden men sen fanns det i bios också att dGPU alltid används och då får man lite mer inställningar i Nvidia kontrolpanelen för skärmen, dock fortfarande inget stöd för G-Sync.

Jag packade precis ner den för att skicka tillbaka den i morgon men ska köra några testslingor snabbt för att se om jag får bättre prestanda med dGPU i bios. Får erkänna det var inte något jag tänkt på.

Av Björn Endre

hej, jag tänkte stänga annonsen senare ikväll (runt 23) och återkommer då till den som har högsta bud.

Av Björn Endre

ASUS ROG Zephyrus G15 med AMD Ryzen 9 5900HS och GeForce RTX 3080

Dags för mig att sälja min ASUS ROG Zephyrus G15 då jag inte spelar på den så mkt mer.

Specifikationer (https://www.komplett.se/product/1177371?noredirect=true#produ...):

  • AMD Ryzen 9 5900HS

  • GeForce RTX 3080, 8 GB GDDR6 SDRAM

  • 15.6" Pantone-validerad 1440p-skärm med 165Hz, 3ms responstid och 100% DCI-P3 färgrymd

  • 32 GB (1 x 16 GB + 16 GB (lödd)), 3200 MHz DDR4

  • 2 st Samsung 970 Evo Plus 1 TB

  • Högtalare, två diskanthögtalare, arraymikrofon, Dolby Atmos

  • 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.1

  • Gigabit Ethernet

  • 2 x USB 3.2 Gen 2, 2 x USB-C 3.2 Gen 2 (supports DisplayPort Alt Mode) (Power Delivery)

  • 90W batteri. Kan laddas via USB-C eller medföljande PSU

  • Fingeravtrycksläsare

  • 35.5 cm x 24.3 cm x 1.99 cm, 1.9 Kg

  • Kom med Windows 10 Home men har nu Windows 11 på sig.

Datorn har ingen webkamera så skickar med en Asus C3-webcam.

Datorn är i utmärkt skick. Lite damm men inga repor som jag kan se.

Jag har varit väldigt nöjd med datorn. Den är tunn och har klarat av alla spel utmärkt. Självklart låter den om man vill få ut den absolut bästa prestandan då fläktarna ser till att blåsa ut den varma luften men det får man leva med. Det finns olika profiler för CPU/GPU/fläkt så att man kan hålla den tyst och kall vid vanligt arbete och sen via en knapptryckning slå på prestanda-profilen.

Datorn är köpt på Komplett 22/3-2021 och jag skickar med ett utskrivet kvitto från dom.
Orginalkartong finns kvar. inköpspris var 31990 Kr.

Kan skickas men då betalar köparen frakt. Säg 150 kr i frakt.
Annars kan den hämtas i Huddinge.

Läs hela annonsen här

Av Björn Endre

Hur får man egentligen bonus? Jag förstår att man behöver vänta 6 månader efter den ställts i trafik men blev lite osäker på om jag måste skicka in något nu eller om det sker automatiskt.

Tittade på Beräkna din bonus och blev lite osäker där. Vi hämtade vår bil i början av augusti så jag antar att för oss gäller "Är din bil tagen i trafik första gången den 12 juli 2022 eller senare?". Där står det:

Vid tidpunkten för utbetalningen, tidigast sex månader efter bilen tagit i trafik första gången, ska följande villkor vara uppfyllda:

Bilen får inte ha bytt ägare i vägtrafikregistret.
Bilen ska vara registrerad i Sverige, det vill säga den får inte ha avregistrerats på grund av till exempel export eller skrotning.
Bilen får inte ha ändrats så att den inte längre är en klimatbonusbil

men för bilar som tagits i trafik före 12 juli står det

För att en bonus ska kunna betalas ut måste du som fordonsägare skicka in en försäkran till Transportstyrelsen inom sex månader från köpet av klimatbonusbilen. När en klimatbonusbil ställs på första gången kommer Transportstyrelsen att skicka information till dig, och en blankett där du ska lämna din försäkran.

Vi behöver få in försäkran från både privatpersoner och företag för att kunna räkna ut vilken bonus som är aktuell för klimatbonusbilen.

Förstår jag rätt att jag inte ska behöva skicka in något då den togs i trafik senare?

Av Björn Endre
Skrivet av Ebmaister:

Nu vet jag inte om detta stämmer för Skoda, men i Volkswagen beror det på vilken app du använder för navigation med Carplay. Kör man Waze får man inget på varken HUD eller lillskärmen, men med Apples egna "maps" (eller vad den nu heter) så fungerar det i båda, och även "AR" navigationen i HUD'en.

Edit: Stavning

Exakt så verkar det vara. Jag slog på Apple CarPlay och valde först Google map och där visas inget i lilla skärmen men när jag istället valde att använda Apple Map så dyker det upp. Jag antar att med Android så kan man få det även via Google map.

Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

Ja mycket möjligt det är en apple-grej. Samtidigt tittar man väl inte på lilla skärmen om man har HUD så du kanske bara missade att det fanns där 🙂

Såg för övrigt att det nu är bekräftat att ME3 innehåller Plug and Charge, dock bara med Ionity än så länge (de enda som anslutit sig hittills). Det går då via Powerpass.

Jag har inte HUD men ska jag vara ärlig tycker jag inte att den lilla skärmen är så super-användbar ändå för navigering då jag inte tycker den visar så tydligt. Men det är nog en vanesak.

Jag har ju ME3 så tog en titt i Powerpass-appen och du har rätt, det ser ut som den nu visar Plug&Charge-stöd för Ionity-stationer. Ska faktiskt ta en tur till närmaste Ionity (Södertälje) för att testa.

Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

Enyaqen jag testade visade pilarna på instrumenteringen precis som bilens navigation när jag körde Google maps via Android Auto, men den visade inte pilarna på HUD. Förmodligen för att huden vill visa pilen där korsningen är fysiskt så att säga, och den får väl inte till den AR-känslan när någon annan sköter navigeringen. Samma gällde ID4 (vet ej om hud där då den saknade det, men pilen syntes på lilla skärmen).

Huh, det måste jag testa igen då. Jag noterade inte det men måste missat det. Nu har jag dock inte Android utan IOS och kör Google Maps via den så kanske det kan vara därför? En sak jag kom tänka på att om en app som Pulse kan ansluta till Skoda MyConnect och få batteriinfo, finns det någon anledning att det inte skulle funka via Apple Map/Google Map ..... någon måste bara skriva en brygg-app

Av Björn Endre
Skrivet av Felixark:

Våran Passat kan vissa navigation "pillarna" i en digital huvudinstrumentet då borde väll id4 och skoda enyaq också kunna göra det ? Sen så kan man undra varför inte nya bilar kan få in google maps direkt i huvudinstrumentet en så länge så har bara bmw och audi tt och r8 stöd för det via Android auto eller Apple carplay.

Det fungerar tillsammans med inbyggda navigationen men inte via CarPlay. Kan din Passat visa dessa när du använder dig av google Maps eller Apple Map via CarPlay/Android Auto?

Av Björn Endre
Skrivet av EwlSpirit:

En fundering angående navigation. Menar ni alltså inbyggd nav? Varför inte använda Apple / Googles navigation? Jag väntar fortfarande på beställd bil men har kört lånad och hyrd Enyaq, ID4, ID3 några gånger.. Varje gång vill jag ju ändå ladda telefon och ha spotify via Carplay - det är väl ändå enklare att ange destination i telefonen? Och de gånger jag försökt jämföra så funkar Apples nav mycket bättre.

Det är urenkelt att använda Google eller Apple navigering via trådlös CarPlay (och telefonen laddas via trådlös laddning). Problemet just nu är att de inte har något koppling till bilen så de "vet" inte hur det står till med laddningen. På korta sträckor kommer jag definitivt att börja använda Google mer då jag inte behöver fudnera på laddning men på en långresa där du behöver få ett antal laddstopp inplanerade så tycker jag det är smidigt om navigeringen har koll på bilens laddning och kan uppdatera sig om den märker att det planerade stoppet kommer för sent.

A Better Route Planner tillsammans med OBD2-dosa kan visas på huvudskärmen via CarPlay och då också ha koll på batteriställningen men varken den eller Google/Apple navigering kan visas på den lilla skärmen vid ratten eller heads-up display om du har det.

Det ska även finnas en app, Pump, som ska fungera med Skoda MyConnect, och därigenom får batterinfo (så OBD2 inte behövs) och de ska också fås töd att visa på stora skärmen.

Av Björn Endre

Så har man haft vår Skoda Enyaq iV sportline i över 1 Vecka . Vi har kört runt 40 mil så inte oändligt än men vi tog t ex en runt 1 timme tur till Vaxholm och hem för en 50-års-fest.

Vad jag gillar
-----
- Så tyst och skön. Visst hör man däcken mot vägen och vissa underlag är mer högljudda än andra men så skönt att ändå kunna samtala utan att höja rösterna.
- Sköna stolar. har de kupade SportLine-stolarna och gillar dom skarpt
- Visserligen tog det lite tid att sätta upp Skoda MyConnect med ett konto i bilen men nu funkar t ex Wireless CarPlay helt sömnlöst så jag inte behöver tänka på det utan har access till det sekunden jag sätter mig i bilen.
- Generellt skön att köra.
- Gillar LED-strålkastarna som kan ha helljus på en del av körbanan och blända av för mötande bilar samtidigt. Testade på väg från Vaxholm mitt i natten och såg ut att funka bra.
- Bra utrymme i bakluckan.
- Insåg inte att jag skulle gilla 1-pedalkörning så mkt.

Det jag gillar mindre
----
- Infotaiment kan vara segt några sekunder vid start. Det är som den startar upp allt. Så när jag ska trycka in min kod (eller nu OK då jag valt att spara kod) så kan den lagga lite. Det försvinner normalt inom 5-10 sekunder och under körning tycker jag infotainment har varit laggfritt
- Emergency Brake när jag backade drev mig till vansinne. Jag trodde allvarlig jag kört på något på vår uppfart de 2-3 första gångerna det hände. Kunde inte fatta varför bilen tvärstoppade. Gick så långt att jag kröp upp för körvägen för att minimera whiplash.

Jag insåg ganska snabbt att problemet var att vår uppfart har mkt gräs etc på sidorna OCH är smal. Så sensorerna såg massor av grejer runt bilen och trodde vi var på väg att krocka in i något (gräs ...). Bra tillfälle att klippa ner och trimma men samtidigt kommer det hända igen mot vintern när det är snö runt om. Som tur var hittade jag trådar för andra Skoda-bilar om denna och listade till slut ut att man kan när man börjar backa gå in under settings på sidan som syns på tillfälligt slå av auto-bromsen. Det håller bara tills bilen startar nästa gång vilket jag gillar då funktionen i sig är viktig. Men puh, trodde jag höll på bli galen då det endast hände i vårt uppfart.

En annan sak som jag inte är super-impad av är navigationen. Jag vet att med ME3.0 ska den ha blivit bättre och den ser ut att ge ungefär samma förslag för fruns resa till ängelholm som andra appar men den har stora problem med tunnlar.

När vi åkte till Vaxholm så tappade den helt signalen borsta vid Karolinska där man åker ner i tunnel och behöver byta filer flera gånger. När det händer i Google Maps så stannar navigeringen så man fortfarande ser var man ska och kommer igång sen direkt men i Skdoas Navi så börjar den flippa ut och försöka hitta vägar ovanför tunneln och beräkna om igen och igen och igen. T ex när vi åkte hem och åkte under Karolinska vid Norrtull så fick den plötsligt för sig vi var på Vallhallavägen och skulle svänga höger ... Med tanke på att bilen har full koll på hur hjulen rullar borde den kunna approximera position när gps tappas.

På essingeleden så flippade den ur med hastighetsbegränsningen och under en relativt kort bit så visade den 50, 110, 80, 50, 110 etc. Har också noterat att den har helt fel hastigheter här i Huddinge (50) trots att dessa ändrades många många år sedan till 40. Jag tror helt enkelt att kartdatan som de använder är urgamla? Mina föräldrars väg i Stuvsta har den fått för sig är avstängd och får pippi när jag åker in på den.

Med tanke på att de nu jobbar med ABRP (I MySkoda så kan man nu planera rutt och den använder sig av ABRP) så hoppas jag de kan ändra kartdatan till den som ABRp använder (Apple?). För just nu är det lite fånigt.

Jag har fått min ODB2-dosa dock och ABRP har nu visst stöd för Apple Car Play så tror eventuellt jag kommer ändå testa att använda den. Hur får man frugan att fatta hur hon ska använda den är dock frågan :).

Överlag är jag supernöjd med bilen. Mkt positiva kommentarer om den från folk som sett den och åkt med.

Av Björn Endre

Ni som kör resin (och inte använder water washable Resin), vad använder ni för att tvätta med? Då jag inte fick min Mono X 6k såld var jag ju "tvungen" att sätta upp den (oh nej, va hemskt ) så håller på förbereda allt. Jag vet att IPA funkar men har läst lite om T-Röd som alternativ. jag har ju deras Wash & Cure så vad jag än väljer behöver jag några liter av för att ha i tvätt-grejen.

Jag har också en mindre ultraljuds-tvättare men visst är det så att man bör ha vatten där och i så fall ha en påse med IPA och grejen som ska tvättas om man vill använda den? Eller har jag förstått fel?

Av Björn Endre

Oavsett drivmedel så är infrastrukturen det absolut viktigaste. Kan man inte tanka/ladda så står man där. Och självklart har bensin/diesel fortfarande en stor fördel i att det finns tankställen typ överallt.

Men jag vet inte om jag tycker att det finns någon större anlending att vänta nu med elbil bara för att infrastrukturen inte är lika utbyggd. En snabb titt i Chargefinder så ser man ett brett nät av laddmöjligheter i södra sverige (mindre norrut förutom längs E4 så där har jag full förståelse att man väntar på en utbyggnad). Känns som det också är mkt som är på gång. T ex på gotland så byggs det ut en hel del nu och även om man var lite tagen på sängen med hur många elbilar som kom i sommar så planerades det ordentligt med laddplatser inför nästa år.

Det jag tror är lite jobbigt för många (inklusive mig) är att tänka om lite hur man reser. Jag är också en sån som utan problem kan köra 4-6 timmar i ett sträck med max ett kort tankstopp och med dricka och godis i bilen. Samtidigt får jag erkänna att på de resor där jag "tvingats" stanna till så har jag egentligen inte haft något emot det. Jag har inte heller med bensin/dielse behövt planera resan. jag har kört och när jag märkt att tanken börjar gå ner mot 20% så har jag stannat och tankat vid nästa bensinstation.

Med elbil behöver man planera mer. Det kan räcka med att mata in i navigationen på bilen så den plockar ut ställen att ladda på men om man som jag vill utnyttja ett laddstopp för att käka något så behöver man fundera på om det finns bättre ställen.

Jag hoppas att fler bensinmackar, större köpcentrum etc sen får laddstolpar så man kan känna sig säker att även om det är fullt/inte funkar på ett ställe så är det inte långt till nästa laddställe.

Min fru funderar på att ta bilen till Ängelholm på en kurs om några veckor och vi har redan nu slagit in resan i ABRP och Skodas Navi för att se hur det ska gå till. Vi har också fått fundera på hur hon ska ladda i Ängelholm (tyvärr verkar inte Lindvallen där hon ska vara ha någon laddningsmöjlighet) under de dagar hon är där och inför resan tillbaka. Med vår gamla Peugeot hade vi inte behövt tänka något. Samtidigt som hon själv säger så vill hon ju ändå stanna på vägen så t ex ett stopp i Gränna för att fika på morgonen och ladda i deras snabbladdare blir perfekt.

Helt ärlig är jag dock lite ängslig över resan och hur hon ska hantera om det är fullt/inte funkar. Det är vår första elbil så vi kommer "öva" lite innan med längre resor och ladda på vägen. Jag är också lite osäker vad för säkerhetsmarginal man ska ha. Ska man ladda vid 20%, 15%, 10% kvar ...? just nu tänkte jag lägga på lite marginal.

Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

Kolla listen i nederkanten av sidorutorna, så är dom inte riktigt i nivå där de möts. Åtminstone inte på den Founders Edition och den Sportline jag fick låna. Men det syns inte så tydligt med svarta lister, blir säkert tydligare med krom. Men det är ju bara en list man typ tryckt dit, inte så att plåtarna ligger snett eller så 😀

BTW snygg färg, har valt samma på vår icke-sportline. Hade gärna haft svarta lister också men krom funkar nog mot ljusa färgen. Gillar inte bilen i mörk lack med krom, är som om fake-grillen blir lite för inramad jämfört med att bara vara ett stort gap.

Ska titta lite närmare.
Min fick förresten redan v3.0-uppdateringen installerad. Min säljare sa de hade fått info i slutet av förra veckan om att v3.0 nu ska börja rullas ut. När jag träffade honom på torsdagen hade han ingen aning :). Ska bli intressant att testa deras egen Navigering. Enligt Speicher electrified så ska Navigeringen ha blivit enormt mkt bättre och föreslår nu bra laddstopp. Visserligen har jag ju trådlös Apple CarPlay (jag äääälskar trådlös laddning i bilen samt trådlös CarPlay) men föredrar att kunna använda den inbyggda då den har koll på behov av laddning. Har även beställt en ADB2-box för att koppla ihop med ABRP. Ska kunna få den på stora skärmen nu istället för telefon vilket låter bra.

Man märker att man är mer uppdaterad genom att hänga i denna tråd. Säljaren ringde idag för att prata om en sak (vårt reg-bevis var visst för gammalt så får beställa nytt för att de ska kunna ta över vår inbytesbil, klantigt av mig) men då tipsade han också om Bonnet (förutom deras egen Powerpass) då det var så mkt billigare utan abb. Berättade för honom att de nu höjd priset rejält så det inte längre är värt det.

Av Björn Endre
Skrivet av reverend benny:

Färgen är snygg men ännu snyggare är att du hoppade över kromlisterna runt rutorna som aldrig verkar sitta korrekt monterade på några bilar. Trodde Tesla var dåliga på att montera men har sett minst lika många Skoda där bakdörrens kromlist inte är i linje med framdörrens. Ser dåligt ut på en ny bil.

Sports Line har de svarta detaljerna medan vanliga Enyaq har silver/chrome och tycker det passar väldigt bra med Artic Silver Metallic. Har inte tänkt på att listen kan sitta fel så nu måste jag börja titta efter det när jag ser andra Enyaqs :).

Av Björn Endre

Så har jag äntligen hämtat vår Skoda Enyaq iV80 Sports Line. Får nog säga vi hade tur då vi bokade i slutet av maj och den redan kunde hämtas i mitten av juli. P g a semester blev det hämtning idag.

Måste säga jag verkligen gillar färgen (Artic SilverMetallic). Ser ännu bättre ut än på bild.
Under närmaste veckan får det bli en del långkörningar så båda jag och frugan lär oss bilen.
Valde direkt att köra 1-pedal och tycker det var enklare att vänja sig än jag trodde.

Av Björn Endre

Annonsen är avslutad

Av Björn Endre
Skrivet av Xabba55:

Missade tyvärr kickstarter tåget med en vecka efter stängning men ser fram mot att preorder öppnar inom en vecka eller så.
Har du hört något om när du får din Bamboo Lab X1-Carbon? (läste som att du hade en på väg?)

Japp, har stöttat både denna och Anker M5. om jag förstod Bamboo Lab's senaste uppdatering ang leverans så kommer vi i EU få dom i början av September då de skickas via båt. De bygger runt 600 i veckan och hade mot slutet av juli skeppat över 2100 st och räknar med att ha byggt och skickat alla Kickstarter-skrivare i augusti så förhoppningsvis ska ytterligare preorder sen inte ta hur lång tid som helst att få.

Av Björn Endre

Lidodido har väl en iV 80(x?) sen ett tag. Om du kollar bakåt kan du se lite av hans upplevelser. Jag hämtar ut min iV 80 på tisdag (ÄNTLIGEN). Beställde en i slutet av Maj och kunde välja en iV Sportline som skulle komma nu i augusti. Hade t om kunnat få den i mitten av Juli till slut men då var vi inte hemma.

Om du kan Tyska eller accepterar youtubes auto-textning så kan jag rekommendera https://www.youtube.com/c/Speicherelektrisiert. Han har Enyaw och har gjort många filmer runt hur det är att ha en Enyaq iV80x plus varit hos Skoda och fått info om 3.0-uppdateringen etc. Som halv-tysk så är språket inget problem för mig och jag har fått mkt intressant info från hans videos. T ex har jag beställt en ODB2-grej som jag kommer koppla ihop med ABRP. Såg en video där han visade hur man gjorde (även för mjukvaran Pulse) och det såg jäkligt smidigt ut.

Av Björn Endre

Annonsen är avslutad

Av Björn Endre

Ja, tyvärr väldigt svårt (och dyrt) att försöka skicka runt. vill inte ens försöka lista ut ett pris :).
Får jag den inte såld får jag helt enkelt sätta upp allt och även börja med Resin-utskrifter. Frågan är bara var i arbetsrummet den får plats :). Med två stora FDM-skrivare på gång så börjar jag behöva planera om allt.