Inlägg

Inlägg som Retro Puter har skrivit i forumet
Av Retro Puter

Uppgraderade datorn åt en kompis nyligen. Valde att skaffa nytt nätagg då det gamla kändes lite, ja, gammalt. Tre månader senare dog det nya nätagget och tog med sig grafikkortet till graven. Det slutade med att vi satte tillbaka det gamla nätagget igen och ett nytt grafikkort för att sedan köra vidare.

Så läxan lärd: funkar det, byt det inte - det är beprövat och att lita på.

Av Retro Puter

De enda processorer som fortfarande duger och passar till det där moderkortet är I7 6700, 6700K, 7700 och 7700K. Tyvärr är dessa inte billiga eller på något sätt prisvärda på begagnatmarknaden, 1800 kr och uppåt. Smartare att byta ut moderkortet mot ett AM4 B450 och köpa en Ryzen 5 3600 i stället, det skulle kosta dig ca 3000 kr extra, men då kan du också sälja det gamla moderkortet för en femhundring.

Av Retro Puter

L12 igen?! Vilken nedgradering. L12S med böjda heatpipes är ju ett mycket bättre alternativ. Trodde verkligen de skulle släppa en officiellt böjd sådan.

Av Retro Puter

Batteriet har redan gjort sitt, det kommer inte bli värre. Men visst, att ta bort det är ju att rekommendera.

Det finns risk att det inte kommer fungera även om du hittar ett passande tangentbord, detta p g a att batteriet tenderar att fräta bort ledningsbanorna till just tangentbordskontakten, då de sitter intill varandra.

En riktigt åtråvärd dator och helt klart värd att fixa till, om inte för dig, så av någon annan.

Av Retro Puter

Jag köpte en 4770K på Tradera för 1500 kr, för ca tre år sedan (detta är vad de normalt gick för då). Jag tycker inte det är alls okej att fortfarande betala så mycket. Då tycker jag du ska uppgradera helt i stället. Kom ihåg att den gamla I7:an motsvarar en I3:a i den kommande 10-serien från Intel.

Av Retro Puter

Jag har ett exakt likadant kort, kollade just - 10 µF, 16 V. Handlar du för över 400 kr på Mouser så blir det fraktfritt. De har snabb leverans också, och inga tullavgifter då de skickar via ett kontor i Stockholm.

Av Retro Puter

Dåligt (och gammalt) nätagg och ett ganska typiskt fel när ett sådant dör. Koppla ur så mycket hårdvara som möjligt (allt utom moderkort, CPU och en minnessticka) och testa med nytt nätagg.

Förresten - Karleby, Finland? Där har jag bott!

Av Retro Puter

Jag fattar att det är ett skämt, men ändå, vad är poängen med att diska diskarna? Bara för ordvitsens skull? Ska man ha dem som underlägg så är det väl bara att ta ur dem och använda direkt.

Av Retro Puter

Asrock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac har stöd för 3000-serien direkt från fabrik. Bara att beställa hem.

Av Retro Puter

Roligt bygge! Extra kul att se den gröna, eftersom den är snyggast. För lite av den varan här på Sweclockers.

Jag har typ samma setup, men med Corsair LPX-minnen så jag behövde inte ta av värmespridarna och heller inte modda L12S-fläkten alls, det räckte med att böja till kylaren.

Jag har ställt fläktkurvan så att den kör 30% tills det blir 75-80 grader någonting, varpå den varvar upp till typ 80%. Då är datorn ohörbar hela tiden i princip. 3700X och semipassivt kylda grafikkort och PSU.

Av Retro Puter

Nethergate heter spelet! Gillar du gamla RPG så rekommenderar jag att du testar, finns gratis demo på hemsidan.

Nästa!

Av Retro Puter

Ett par tusen på Tradera.

Av Retro Puter

Max 600.

Av Retro Puter

Tyvärr, mannen.

En större ledtråd: spelets utvecklare har också gjort en serie som heter Avernum, som från början byggde på det här spelets motor.

Av Retro Puter

Inte rätt, men fel.

Spelet släpptes i slutet av 90-talet, och åter igen för kanske tio år sen. Nyversionen finns på Steam.

Det handlar bl a om romare.

Av Retro Puter
Av Retro Puter

Klart kraven ska vara låga, det handlar ju ändå om ett Xbox 360-spel. Jag minns när Halo 2 släpptes till PC, det var alldeles för krävande för att vara ett gammalt Xbox-spel. Buggigt också.

Av Retro Puter

Vill du slippa BIOS-problem så bör du undvika MSI.

Av Retro Puter

Bild 1 visar att moderkortet är stendött och inget du gjort hade hindrat det. Så fort kaffet kortslöt de där kretsarna så var det god natt. Troligtvis är inget annat trasigt.

Av Retro Puter

Snyggt byggt - fräsig kärra!