Inlägg

Inlägg som Pepsin har skrivit i forumet
Av Pepsin
Skrivet av Wiiga:

Jag har bara hemska minnen av detta chassi.
Om jag inte missminner mig vägde aset 16kg, TOMT! Sen hårdvara på det också...

Tror jag mot slutet hade omkring 6-7 hårddiskar i den också. Det var ju inte kul att släpa den på LAN direkt.

Använder fortfarande ett Fractal Design XL R2 som väger 16,4 kg tomt
6 2.5" SSD och en 3.5" HDD sitter i det.

Av Pepsin
Skrivet av tokar86a:

Fast vem orkar vänta så länge

Nu är ju priserna på väg upp igen, men man kunde fram till nyligen köpa 4 st. 2 TB SSD för kring 4000:-. Inte lika praktiskt som en enda stor SSD men lika mycket lagring.

Av Pepsin
Skrivet av SpaceAce:

Men är inte det här det normala fallet för alla former av hårdvara till datorer? Ett par månader eller något år efter att man köpt något kommer en nyare pryl med bättre prestanda till samma eller lägre peng? Spelar ju ingen roll om du menar CPU, GPU SSD etc.

Nu har du ju använt ditt 4070 Ti under en tid (förmodligen ett flertal månader eftersom Ti Super varit känt ganska länge). Då har du ju fått valuta för pengarna under tiden. Hade du inte köpt det då hade du suttit kvar med ditt gamla grafikkort under den här perioden.

Jag försöker bara förstå tankesättet varför man känner sig blåst när något bättre kommer efter man har köpt något inom hårdvara

Visst du kanske kunde köpt ett 7900 XT istället. Men kom ihåg att det är nu det kostar 10k, då kostade det 12k, 20% dyrare än idag, så hur du än vänder och vrider på det skulle jag säga att du ska inte känna dig blåst.

Håller med men skulle säga att ursprungliga 40-serien haft ovanligt kort livslängd. Ofta brukar man kunna njuta av att ha "det senaste" åtminstone ett par år innan uppföljaren kommer. Sedan handlar det inte direkt om att teknikutvecklingen gått enormt fort framåt sedan ursprungliga 40-serien släpptes, utan snarare att Nvidia höll på de här Super-korten av ren snålhet så de kunde sälja mer nerbantade kort till överpris först. De är vad 40-serien egentligen borde ha varit vid lansering.

Sen bör alla som nu köper ett Super-kort komma ihåg att nästa generation RTX och Radeon inte är så långt borta. Jag kommer sitta kvar med mitt 3060 TI till dess, speciellt nu när man kan få helt OK frame-gen även på det tack vare FSR3.

Av Pepsin
Skrivet av blunden:

Nja, nästan alltid finns det ju andra ISP:er via samma nätägare som inte kör CGNAT.

Jag ringde runt till flera operatörer, men ingen av dem kunde erbjuda publik IP ens som tillval. Det är bara Bahnhof som har kunnat det här, än så länge gratis. Sitter på Open Universe i Uppsala.

Av Pepsin
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Korrekt och det är detta som gör det så tråkigt att vara konsument. Vad som än händer så blir det dyrare.
Pratar vi laptops så borde 500GB ssd +16GB ram vara default på alla laptops runt 10 000kr om utvecklingen hade gått som många trodde den skulle gå.

Lite som kollektivtrafiken här som skrev att de fick höja priserna för det var för få resenärer, något år efter fick de höja för att fler åkte, något år efter detta så fick de höja för inflationen.

Fast sett över längre tidsperspektiv går ju priserna på lagring och minne ner. Annars hade vi fortfarande suttit med 4 MB RAM och 500 MB hårddiskar.

Man har t.ex. ett tag nu kunnat köpa en 2 TB SSD för kring tusenlappen, något som hade varit helt otänkbart för 5 år sedan. Minnespriserna har också halverats sedan 2017-18.

Av Pepsin

Rekommenderar inte en ultrasonisk eftersom den sprider mineraler och bakterier i rummet om man använder vanligt kranvatten. Det blir även små partikar av de finfördelade mineralerna som man andas in vilket för lungorna blir ungefär som att bo vid en tungt trafikerad väg. Detta fina vita damm sätter sig också i textilier och elektronik.

En evaporativ är bättre, men då får man istället byta ut filtren då och då eftersom de blir mindre effektiva när det fastnar kalk och annat i dem. Det funkar även att lägga dem i blöt med t.ex. ättika och en droppe diskmedel, detta kan man göra några gånger innan de behöver bytas ut. Har en Stylies Orion som ska klara 50 m² och 8 liter per dygn enligt tillverkaren. Den fungerar bra i sovrummet på ca. 10 kvadrat, höjer luftfuktigheten vid sängen från ca. 20% till 35-40% när det är minusgrader ute om man stänger dörren eller har den på glänt. Men några 50 kvadrat kommer den inte i närheten av om man har fungerande ventilation som de flesta svenska hem har.

Av Pepsin

Daglig image-backup av primära disken (C:, UEFI-partitionen) både till en intern 3.5" HDD och NAS.

Kontinuerlig backup av Documents, AppData o.s.v. till NAS via Synology Drive med versioning.

NAS:en i sin tur backas dels till en 2.5" extern HDD på 5 TB samt att det viktigaste backas till Backblaze B2 via Synology Hyper Backup och S3-API:et.

Av Pepsin
Skrivet av wibbe44:

Fast samtidigt motiverat eftersom 4080 är så pass mycket bättre än 3080. Du får räkna in DLSS 3.0 med FG i priset också vilket är nya standarden liksom att ha RT i spelen så är 4080's pris inte så farligt. Nya 4080 Super blir rena kapet skulle jag säga.

DLSS FG är ett mycket svagt säljargument nu när det finns FSR FG, speciellt som det finns en mod som gör det möjligt att kombinera FSR FG med DLSS uppskalning i alla spel som har stöd för DLSS FG, så man slipper tumma på uppskalningskvalitén för att få FG på 30 och 20-serien.

Vad som blir "nya standarden" är idag svårt att säga. Det kan mycket väl bli FSR 3 FG eftersom det är en öppen standard med mycket bredare hårvarustöd (inklusive konsoler).

Av Pepsin

Tyvärr är Webhallen något jag mest går till när man behöver något litet akut, typ en kabel, adapter o.s.v. Inget man gör några större eller regelbundna köp på utom någon enstaka gång när de haft kampanj.
Måste man beställa till butiken försvinner liksom hela vitsen. Beställer man istället från t.ex. Inet har man varan i ett paketskåp 200 meter bort nästa dag, svårt att konkurrera med det.

Av Pepsin
Skrivet av ibland:

Youtube och Spotify.

Youtube premium är nog den bästa prenumerationen i världen sett till vad man får. Så mycket kreativa små själar där ute som gör bättre material än de stora pampbolagen.

Samma här. Med tanke på hur många timmar per dag jag använder dessa tjänster är det väldigt bra valuta för pengarna.

Av Pepsin
Skrivet av saigon:

Jag håller ändå med dig i åsikten att det är onödigt struligt jämför med ett annat onämnt OS.

Det var extremt enkelt och fungerade helt felfritt när jag synkade från en Asus Zenfone 6 till Pixel 7a så det är inte alltid struligt. Kanske lagrar Sony SMS, kontakter o.s.v. på något icke-standard sätt som inte fungerar så bra vid synkning? Man får komma ihåg att det finns många dussintals tillverkade av Android-mobiler som alla kör lite olika standardappar och modifikationer av OS, medan Apple har fullständig kontroll över hela ekosystemet.

Av Pepsin

För mig funkar det fortfarande bra. Kör DLDSR i mindre krävande spel så spelet skalas ner från 2560x1440 eller 2880x1620. Tycker inte det är pixlarna storlek som är det egentliga problemet utan hur kass anti-aliasing vissa spel har, så DSR gör väldigt mycket för kvalitén. I nyare spel får jag dock nöja mig med 1080p native oftast.

Då saknar jag mer högre upplösning vid vanligt skrivbordsarbete eftersom man får plats med mer på skärmen vid högre upplösning.

Av Pepsin

Mina första datorer var färdigbyggda, C64 och Amiga 1200. När jag började med datorer fanns knappt möjligheten att montera ihop datorn själv. Det började väl komma en del "IBM-kloner" men de flesta av dessa köptes som hela datorer. Det här med att köpa datorn i delar och montera själv kom mycket senare för mig. Första "PC:n" köpte vi begagnad och färdigbyggd, senare lämnade vi in den datorn för uppgradering (moderkort, RAM, CPU) till någon liten lokal datorfirma. Efter det satte jag dock in ett Voodoo-kort själv... Datorn efter det var den första jag monterade helt själv, någon gång i slutet av 90-talet/början av 00. Det var en Socket A, så inte direkt nybörjarvänligt bygge eftersom dessa processorer tenderade att spricka om man gjorde minsta lilla misstag när man monterade kylaren.

Jag kommer nog att låta butiken sätta ihop min nästa dator när det väl är dags för ny. Har byggt minst ett tiotal datorer genom åren så det skulle vara skönt att slippa det och bara få hem datorn och koppla in den utan att pilla med kabeldragning, kylpasta, kylarmontering o.s.v.. Känner inte att man får ut något särskilt av att montera komponenterna själv, då är det viktigare att veta vilka komponenter man ska välja, hur man får bäst pris/prestanda för just det man själv planerar använda datorn till, och framtidssäkrar den för att möjliggöra uppgraderingar.

Av Pepsin

Mitt har default-namnet från någon TP-Link router jag hade för typ 8 år sedan. Kör alltid med samma även om jag byter router/AP's så jag slipper ändra i alla enheter...

Av Pepsin

Håller med om att det verkar extremt. Som sagt, alla SSD:s blir lite långsammare med tiden, men att den blir långsammare än en HDD och dessutom orsakar korrupta filer känns som ett solklart garantiärende.

Tycker inte man ska acceptera att behöva skriva om hela SSD:n då och då för att behålla prestandan heller. Dels tar det en massa tid och jobb, dels sliter det ut flashminnet (kanske inget jätteproblem när diskarna oftast har flera hundra TBW, men allt bidrar till slitage). Kontrollern borde vara smart nog att känna av när vissa block går för långsamt att läsa och då automatiskt skriva om bara de blocken. Det vore intressant med fler artiklar som följer upp prestandan hos olika SSD över tid. Problemet är att det kommer nya modeller hela tiden så när man väl har all data om en disk har den troligen redan ersatts av en nyare modell i butik.

Av Pepsin

IT Dusters CompuCleaner Xpert 550W från Inet

Blev så less när jag skulle rengöra datorn och så var det som vanligt bara en smygfis kvar i tryckluftsburken. Med tanke på att en burk numera kostar ca. en hundring (utan rabatt) borde man tjäna in det ganska fort förutsatt att den håller några år. Riktigt bra drag i den men den blir snabbt varm och låter väldigt illa, hörselskydd rekommenderas.

Av Pepsin

Min S7 MaxV Ultra gillar också att åka runt med mattorna... Halkskydd under mattorna löste det för mig.

Av Pepsin

Väldigt coolt under de 2 minuterna man ser kortet innan man har stoppat in det i datorlådan och stängt sidopanelen.

Av Pepsin

Om nätagget fungerar som det ska känner det av ifall moderkortet kortsluts mot någon del av chassit och matar inte någon ström så det är tveksamt att det är problemet. Men skadar ju inte att dubbelkolla för att utesluta.

Av Pepsin
Skrivet av RaidSoft:

Kan säga att AMD är jobbigt att få till bra fan curves på med bios curve. Jag tror det har och göra med att temperaturer verkar rapporteras väldigt snabbt så även små temp spikes som försvinner efter nån sekund kommer påverka kurvan. Intel verkar hantera det lite annorlunda från min erfarenhet där små temp spikes inte dyker upp direkt på samma vis.

Många moderkort har alternativ för att utjämna kurvan, heter ofta fan smoothing eller liknande. Det gör att små tempspikar inte får fläktarna att plötsligt öka för att gå ner direkt igen.

Det jag brukar göra är att manuellt sätta alla fläktar på 100% och köra Cinebench, Prime95 o.s.v. och läsa av temp. Då får jag en uppfattning av vad max temperatur bör vara. Sedan sätter jag "Max Temp" kring det värdet. Sedan sätter jag fläktarna manuellt till så tyst jag vill ha dem vid idle och kollar vad idle-temperaturen är och sätter den som Min Temp i BIOS. "Middle Temp" sätter jag någonstans mittemellan, här kan man behöva skruva lite så man får en bra balans mellan luftflöde och ljudnivå när man kör spel som inte är alltför krävande. En helt linjär kurva mellan min och max brukar dock oftast funka bra.