Inlägg

Inlägg som Pepsin har skrivit i forumet
Av Pepsin

Är sämre än hoppet mellan 980 och 1080:
https://www.anandtech.com/bench/product/1940?vs=1945
Där var skillnaden ofta 60 - 70%. Det är väl också därför de var tvungna att komma dragande med DLSS istället för att bara visa rå prestandaskillnad.

Ett annat stort frågetecken är varför de valt att visa skillnaden i 4K. Hur mycket mindre är skillnaden i t.ex. 1080p eller 1440p?

Nvidia har senaste åren fokuserat extremt mycket på AI och deep learning, vilket gjort att deras GPU:er, "graphics processing unit" blivit mindre fokuserade på att faktiskt hantera realtidsgrafik. Det har helt enkelt inte hänt så mycket på grafikfronten utan det är mer specialiserade lösningar som RTX-ops och DLSS som ser stora prestandavinster.

Nåja, RTX 2080 kan nog bli intressant nästa år, om priset börjar gå ner till kring 5000:- där de hör hemma för den mid-range produkt i Turing-generationen det är frågan om.

Av Pepsin
Skrivet av anon159643:

Man kan klaga som tusan på priserna, samtidigt hade prissänkning slagit ut AMD. Samma sak var det på cpu sidan för ett tag sedan.

Förvisso sant. Hade Nvidia satt priset så som det borde vara för en nedskalad och relativt liten mid-range krets (TU104), d.v.s $499 för 2080 och $399 för 2070 hade Vega 64 behövt kosta under $249 - $299 för att det ö.h.t. skulle vara någon mening att köpa det. Detta är alltså en krets som är lika stor som GP102 (1080 Ti), vilket innebär att AMD skulle gå med förlust för varje kort som säljs, alternativt låta bli att sänka priset och sälja ungefär 0 stycken.

Så det är inte bara försäljningen av Pascal-kort som Nvidia räddar genom att hålla uppe priserna, utan också ironiskt nog även Vega och RX 5x0 serien. Förhoppningsvis leder det till att AMD på sikt har råd att utveckla någon form av konkurrent till Turing.

Av Pepsin

Det är den bästa lösningen för Amiga, speciellt de små modellerna (A600, 1200 o.s.v.) som inte har så mycket plats invändigt. Ett 4 GB kort räcker hur långt som helst på en Amiga, då de flesta spel och program levererades på 880 KB floppy disketter....

En adapter för SD-kort kan vara att föredra då de är billigare och lättare att få tag i än CF-kort, men vilket som fungerar bra. Tänk också på att sätta t.ex. isoleringstejp under också ifall det är en adapter där kretskortet är exponerat.

Av Pepsin
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Handlar inte bara om ifall man är rik eller ej. Helt sinnessjukt att folk kan vara okej med att Nvidia mjölkar dem så här. Prishöjningarna är ju helt sanslösa.

Uppenbarligen finns det en marknad för grafikkort i den här prisklassen, annars skulle Nvidia inte ta ut dessa priser... Men när folk fortsätter betala dessa ockerpriser sänder det i sin tur en signal till Nvidia att det är helt OK att ta ut dessa priser. De kommer fortsätta tänja gränserna och öka priserna för varje generation tills smärtgränsen är nådd (om det nu finns någon sådan).

Oavsett hur rik man är kan det väl inte kännas bra att bli utnyttjad för att ett företag ska få ta ut orimliga vinstmarginaler? Det är som om latten du köper varje dag som brukar kosta 29:-, en dag plötsligt kostar 69:-. Visst, du har fortfarande "råd", men det rimliga torde vara att man tar sig en funderare på varför priset gått upp så mycket.

Detta hade inte kunnat hända på en fungerande marknad. Hade inte Nvidia haft monopol på högpresterande GPU:er hade de inte kunnat sätta priserna hur högt som helst, då hade folk bara valt en likvärdig produkt från någon annan tillverkare. Men eftersom inte AMD eller någon annan har något att erbjuda över GTX 1080-prestanda är spelplanen helt fri för Nvidia över över $500-strecket, och de kan därför göra som de vill med prissättningen.

Skrivet av superegg:

Tror dom kommer sänka priserna så fort GTX10** har taget slut då kommer dom sänka priset.

Nvidia mål är att ha så höga priser på RTX20** så att folket väljer GTX10** så att dom tar slut sen så kan dom börja sänka priset men dom som vill ha det nyaste kommer köpa dom nya.

Min gissningen.

Absolut, vi läste ju för inte länge sedan att ÅF sitter på en massa osålda Pascal-kort som Nvidia vägrade ta tillbaks eller ge prisskydd för. Skulle 2080 kostat som 1080 (vilket är det normala när en generation ersätter en tidigare) skulle det ha blivit totalt omöjligt att få dessa sålda utan att dumpa priserna till typ $249 för ett GTX 1080.

Av Pepsin
Skrivet av Ponen:

Ska bli intressant att se den faktiska prestandaskillnaden. Att Huang bara pratade om prestanda i form av RTX-ops gör i alla fall mig lite oroad, i synnerhet när jämförelsen blir särskilt skev i och med att de nya korten sitter men någonslags hårdvarukrets designad för att utföra RTX-ops och de jämförs med de Pascalkretsarna som inte har något liknande.

Fast känner jag Nvidia rätt kommer de muta samarbete med utvecklare för att se till att så många AAA-spel som möjligt utnyttjar RTX-ops till max och alltså får den gamla Pascal-generationen att se mycket sämre ut.

Av Pepsin

Priserna för RTX-serien är alltså för Founders Edition:
$1199, $799 och $599 för 2080 Ti, 2080 resp. 2070

För icke-FE:
$999, $699 och $499

Enda anledningen att köpa FE är väl för att man vill vara först, annars finns det ingen som helst anledning. Tredjeparts-korten kommer vara billigare och troligen ha bättre kylning.

Av Pepsin

Som upper mid-range borde det egentligen kosta $399, men presterar det märkbart bättre än 1080 Ti och kostar betydligt mindre än det kan det ändå vara värt ett köp.

Dock får man vara beredd på att om AMD mot förmodan släpper något konkurrenskraftigt kommer priset gå ner med flera tusenlappar över en natt. Detta hände t.ex. när Radeon 4800-serien tvingade Nvidia att dumpa priserna på Tesla till mer normala nivåer.

Av Pepsin

Vi har nu kommit till läget där ett kort med "mid-range" kretsen (XX104) kostar $800. The way you're meant to be played, indeed.

Det enda vi kan göra är att be en stilla bön att AMD lyckas komma tillbaks till prestandasegmentet, eller att Intel mot alla odds släpper något intressant om några år. Tills dess är det bara att hålla kvar vid sin nuvarande GPU om man inte absolut måste uppgradera.

Av Pepsin

Det är förstås positivt med prissänkningar, men 25% räcker inte på långa vägar. Priserna skulle åtminstone behöva halveras för att man ska kunna säga att de återgått till någon slags rimlig nivå, och då är det fortfarande ändå dyrt jämfört med 2016.

Av Pepsin
Skrivet av JonkenPonken:

Skrev nyss om ljudprogram till @Yoshman och skrev oxå att det nog mer stämmer överens på den första generationen Ryzen med lite halvtaskiga minnen och moderkort överlag.

Nu har jag bara ögnat igenom lite snabbt din länk, men kan inte se nånstans vilket moderkort och vilka arbetsminnen samt inställningar som används. Det här är inte mitt område för fem öre så jag litar på det du säger. Hade dock varit önskvärt att se test med optimerad 2700X jämte en "köpedator" typ Elgiganten.

Ljudproduktion kan ställa till det mao. Det är väl tur att inte alla datoranvändare pysslar med att skapa ljud

Står på en annan sida att de använder G.Skill Sniper X DDR4-3400 16-16-16-36 1T och Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, så jag utgår ifrån att de också kör minnena i den hastigheten. I så fall borde det vara ganska optimalt för Ryzen eftersom minneshastigheten gör stor skillnad på latens.

Så jo, ljudproduktion kan ställa till det, speciellt då med små bufferstorlekar och låg latens. Det är ändå nåt som "vanliga" datoranvändare kan pyssla med även om det kanske inte är jättevanligt.

Sedan kan det kanske skilja mellan olika program. De flesta verkar testa med Reaper, vore intressant att se hur det är i t.ex. FL Studio, Cubase, Ableton Live o.s.v. Man ser ju i andra tester att Ryzen kan ta ledningen i vissa program/spel och halka efter i andra, så det kanske kan vara samma med olika ljudprogram. Men grundproblemet att Ryzen halkar efter med små bufferstorlekar blir man nog inte av med.

Av Pepsin
Skrivet av JonkenPonken:

Jag förstår, men det var ju inte svaret på min fråga.

Jag pratar inte serverklassad dator med massor med klienter inloggade (annars hade jag aldrig nämnt att det inte gäller spel).
Vad finns det för program som jag inte kan köra med min dator men Intel kan? Har en 950 Pro 512 GB (PCI-E adapter monterad) för OS om det har nån betydelse. Om man jämt och ständigt läser om folk som gnäller på AMD´s höga minneslatenser så torde det finnas en uppsjö med exempel där min dator går bet på specifik mjukvara och konsumentbruk.

Är mest nyfiken.

DAW (Digital Audio Workstation) är ett exempel där AMD presterar sämre:
https://techreport.com/review/33531/amd-ryzen-7-2700x-and-ryz...

Man ser också att när man ökar buffertens storlek knappar Ryzen in eftersom latensen då spelar mindre roll. Skulle man dra upp det till t.ex. 48 KHz / 256 samples (eller 96 KHz / 512 samples, vilket motsvarar samma latens i ms), vilket jag oftast jobbar i, blir det en helt annan bild, då trenden med att Ryzen knappar in på Intel fortsätter.

Så det är inget problem att skapa musik på Ryzen med mer "normala" inställningar, men för den som behöver jobba med ljudproduktion i realtid med extremt låg latens (16 - 64 samples i buffert) blir det helt klart ett problem på Ryzen.

Av Pepsin

Härligt att tandkräms-eran når sitt slut. Finns ju många teorier om att det skulle bero på kretsens storlek, temperaturväxlingar o.s.v., men det funkade fint att löda på Sandy Bridge, även dual-core modellerna med väldigt liten krets. AMD har heller inte haft några problem trots XFR och vilda temperaturväxlingar, ej heller Intel på sina HEDT-plattformar. Så jag tror det helt enkelt handlar om kostnad/vinstmarginal. Man behöver bara jämföra Intel:s och AMD:s inkluderade kylare så ser man vem som prioriterar kvalitet och vem som gör allt för att öka vinstmarginalen.

Av Pepsin

Min gissning är att det kommer kosta mer än 1080 Ti trots att det egentligen är ersättaren till GTX 1080. Dels finns det ingen annan produkt som konkurrerar i det segmentet, så Nvidia har fritt fram att leva rövare med prissättningen. Sedan har de fortfarande ett överskott av Pascal som de vill få utsålt, och med ett för lågt pris på 2080 blir detta svårt.

Av Pepsin
Skrivet av Fikabulle:

Alltså, alvarligt talat. Är det här en nyhet att ens skriva om. Intels "Corporate Bullshit"-avdelning visar en hittepå-bild/film och skriver att 2020 smäller det bara för att investerarna ska ge dem högre värdering. De har ju ingenting värt namnet att komma med just nu förutom en grafikkrets som de köpt från... (trumvirvel) ...AMD! ^^

De har ju Raja! Mannen bakom Vega...

Av Pepsin

Grattis till 1-årsjubileumet! Om ett år till kanske man kan köpa dem i butik för MSRP

Av Pepsin
Skrivet av inquam:

100.000... Undra om den har stöd för crossfire

Crossfire? För 100 000:- ska den kunna diska, tvätta, para ihop strumpor och agera privatchaufför. Och ha stöd för Crossfire.

Av Pepsin
Skrivet av DavidtheDoom:

Zeppelin-kretsen består ju av två CCX-kluster som kommunicerar via infinity fabric. Det är ju ungefär samma sak som två CPU:er på samma moderkort men med olika socklar. Så räcker med att säga att Ryzen påminner om multi-CPU-system.

Även om man kommunicerar över L3 istället för L2 så får man stora prestandatapp, titta på Core 2 Quad som i grund och botten är två två-kärniga CPU:er sammanbundna via en gemensam L3 cache.

Epic har stora prestandatapp om man går från åtta kanaler till 4 minneskanaler. Beror på last men upp till 70% snabbare med alla kanaler istoppade.

Med enbart en Zeppelin-krets är det dock inte fråga om NUMA. Både CCX-klustren har samma åtkomsttid till RAM. Varje CCX-kluster har visserligen lägre åtkomsttid till "sin" halva av L3 cache, men detta är inte tillräckligt för att klassa det som NUMA. Att jämföra med C2Q känns heller inte riktigt logiskt, där fanns inget Infinity Fabric utan kärnorna kommunicerade över den extremt mycket långsammare Front Side Bus (dessutom fanns inte ens någon L3 cache).

Oavsett arkitektur brukar man vilja undvika kommunikation mellan kärnorna eftersom det alltid försämras prestandan (bl.a. då L1 och L2 cache ofta är privata per kärna), så det är endast i specialfall detta kan bli ett problem. Även med Intels Mesh topologi är det varierande åtkomsttid till L3 beroende på hur nära kärnan det är (i värsta fall 13 klockcykler, jämförbart med Ryzen, även om det är lägre i genomsnitt): https://www.anandtech.com/show/11544/intel-skylake-ep-vs-amd-...

Med 2-kretsars Threadripper kan man säga att det handlar om NUMA, eftersom hälften av kärnorna har dubbel åtkomsttid till den andra halvan av RAM. Alla kärnor har dock samma åtkomsttid till "sin" del av RAM. Detta är som sagt inget ovanligt, och seriösa applikationer borde vara skrivna för att kunna hantera det.

Det är främst med 4-kretsar Threadripper som det inte känns som någon elegant lösning, eftersom hälften av kretsarna är avskurna från RAM och måste konkurrera med de återstående två om RAM access. Samtidigt förstår man ju att AMD inte vill dubblera antalet RAM-kanaler då detta skulle driva upp kostnaden och kannibalisera på Epyc. Behöver man verkligen 32 kärnor och inte är beroende av låg åtkomsttid till RAM är det kanske vettigt, men annars känns TR 2950X som den bättre produkten.

Av Pepsin

Gjorde ytterligare ett försök att få detta att fungera på min Pi 3 med DietPi men som vanligt sabbades allting så fort man installerat Pi-Hole. dnsmasq-servicen vägrar starta, klagar på en massa fel i olika config filer.

cannot open or create lease file /var/lib/misc/dnsmasq.leases: Permission denied
Aug 13 18:14:58 DietPi dnsmasq[445]: FAILED to start up

Ändrade owner på den filen till pihole:pihole istället för root:root, då kom man så långt att namnuppslag börjar fungera igen. Men någon blockering ser man inte skymten av. Helt meningslöst när man måste lägga dagar på att konfigurera det bara för att slippa reklam som tar 0,1 sekunder att ladda... Måste gå många millennier innan man tjänar in den förlorade tiden.

Av Pepsin
Skrivet av AppleMuffin:

Kommer keyloggern på köpet?

Det är en feature. Man behöver aldrig riskera att förlora lösenord, uppsatser eller annat man har skrivit med detta tangentbord. Allt finns tryggt lagrat på Xiaomis servrar

Skrivet av PlogarN97:

Usch för röda brytare. Sitter mkt hellre med rubber dome då.

Skickades från m.sweclockers.com

Förstår inte heller vitsen med röda brytare. Ska man ändå ha ett mekaniskt tangentbord vill man väl ha något som "känns" mekaniskt också, som blå eller åtminstone bruna brytare.

Av Pepsin

Inte värt det för den lilla prestandaökningen man eventuellt får. Windows brukar dock cachelagra miniatyrer, så om du inte kör diskrensning stup i kvarten kommer det gå snabbare efter första gången.