Inlägg

Inlägg som anon301768 har skrivit i forumet
Av anon301768
Skrivet av Benkaboy:

Sitter och håller på avtryckarknappen för inköp av nya datordelar. Funderar på att återinföra en separat SSD med Windows för de mer "obskyra" speltitlarna som verkligen inte fungerar under Linux. Dock har jag en bismak från dryga året tillbaka då jag hade just så och efter en uppdatering av Windows inte längre kunde boota in i Linux. Jag kan inte förklara hur men på något vis hade Windows gjort något med linux-ssdn. Då jag ville ha en fräsch installation(efter diverse dumheter) så blåste jag ur windows och använde den ssdn för virtuella maskiner, installerade om linux och har inte låtit Windows röra min huvudstation sedan dess.

Nu funderar jag på att vid uppstart alltid ha linuxdisken som huvudsaklig uppstart men OM jag behöver Windows för ett specifikt spel så väljer jag den disken i bios och inaktiverar linuxdisken/sataporten. Vise versa när jag ska återgå till linux igen.

Är detta en fungerande modell för ändamålet för att undvika att Windows går idiot-mode igen?

Är enkelt att fixa, jag installerade Linux på en egen SSD och under installationen så såg Linux att jag hade Windows på en annan disk och jag behövde inte göra nånting annat en välja min SSD som jag ville ha linux på och efter installationen så startar datorn alltid med en Linux boot skärm och om jag inte gör nånting så botar den in i Linux, för att köra Windows så måste jag välja detta under boot inom 10 sec, funkar perfekt.
De var Linux Zorin Ultimate som jag installerade.
Och när jag blev less på Linux så raderade jag bara den disk som jag hade Linux på och min dator bootade in i Windows som vanligt.

Av anon301768

Som sagt, skrota Google helt till att börja med, använd Firefox där du kan stänga av all typ av spårning helt och hållet och kör med en VPN hela tiden så fort du använder datorn.
Mail använder jag Tutanota som har kryptering och lösenords skydd på all e-post.

Men de är nog omöjligt att helt hålla sig anonym idag, man måste nog börja om från noll och aldrig nyttja Google eller alla andra stora tjänster och sociala plattformar.

Köra Linux till exempel men helt anonym är nog svårt att vara.

Av anon301768
Skrivet av Meathim:

Jag finner att det beror lite på hur kallt det är och hur de är gjorda, och förstås hur man själv är. Jag har en Dressman-dunjacka som måste vara nästan 20 år gammal vid det här laget som jag bara har på mig när det är kallare än -25, och då bara för långpromenader. Jag har på mig en t-shirt under, och då är den perfekt och jag blir inte alls sådär svettig och fuktig som med t ex trelagersjackan från Ahkka jag har.

Men annars är det svårt med jackor, i a f om man tänkt lägga ut en del pengar. Man vet liksom inte hur man trivs med den förrän man använt den ordentligt under en längre tid. Av den anledningen är det kanske mest värt med typ tunnare skaljackor som är lite för stora och sedan klär man sig under i stället. Mer flexibelt än om man köper en jacka för fyra tusen och det visar sig att den bara är lämplig fyra dagar om året.

Jag har en Peak Performance dunjacka och den funkar bäst om de är minst 15 minus eller mer men oavsett temp så blir den för varm då jag är ute och går, brukar promenera ca 1 mil och de brukar ta ca 1 tim och 30 minuter och problemet är att jackan inte andas och man blir ordentligt svettig under, går jag med skaljacka så blir jag också svettig med inte lika mycket eftersom man håller sig lite svalare och är de -10 eller mer brukar jag inte svettas alls eftersom man hela tiden är lagom varm.
Går alltid i ett raskt tempo och den enda gång som jag inte svettas är på sommaren då man kan gå i shorts och T-shirt.

Dunjacka för mig är då de är -10 eller mer och man inte ska göra något ansträngde utan bara vara stilla.

Av anon301768
Skrivet av Triffid:

Skatten är en obetydlig summa i förhållande till priset som TS kollar efter. Dessutom har en is300h också 360kr skatt, och en golf gti 2018 runt 1000kr så knappt någon skillnad. Service är något billigare på en elbil i regel, men även om servicen vore gratis hade det inte räckt på långa vägar för att täcka upp prisskillnaden i inköp av en elbil i samma klass.

Kör man lite finns det ingen mening med en elbil utöver personlig preferens. Du räddar knappast klimatet heller eftersom du som sagt ändå kör så lite. Du får nackdelarna med el men ingen av fördelarna.

Kör man 1500 mil eller mer är en el bil billigare att äga i längden, finns statistik om detta om man googlar lite.

Citat från forskning.....

Forskningen visar att det kan vara billigare att köra elbil om man tittar över tre år och om man kör minst 1 500 mil per år, säger Jens Hagman, doktor i maskinkonstruktion med fokus på elbilar.
I det fallet såg vi att en elbil faktiskt kan vara billigare att ha under tre år än en bensin-, diesel- eller hybridbil. Det trots att inköpspriset var betydligt högre, säger han till Ekot.

https://sverigesradio.se/artikel/7565868

Av anon301768

En omstart brukar lösa ljudproblemen för mig, ljudet brukar försvinna helt ibland och då räcker de med att starta om Shielden.

Av anon301768
Skrivet av cyklonen:

Det där är ju ren fantasi! Alla regioner i landet får vaccin efter samma mönster, dvs utifrån hur många som finns i varje grupp/fas, så en region kommer inte att kunna genomföra det i snabbare takt än nån annan.

Just nu, nationellt, är det sannolikt att fas 2 kommer att börja vaccineras i månadsskiftet feb/mar som tidigast, och man börjar inte med fas 3 förrän fas 2 är klar, så då är man förmodligen under maj. Sen kommer fas tre, och den tar nog 1-2 månader. Därefter alla 5-6 miljoner i fas 4, som kommer att ta säkert 3-5 månader innan det är helt klart. Lagom för att nästa vaccinvariant är aktuell som booster för de som vaccinerades tidigt under året och tappat skyddseffekten.

Citat från lokala tidningen av vaccinsamordnare i Region Västerbotten.
Vi får ganska mycket vaccin i maj, juni och juli så förhoppningsvis håller tidsplanen.

Av anon301768
Skrivet av cyklonen:

Vad får dig att tro att ni skulle få det 3-5 månader tidigare i Västerbotten än i resten av Sverige?

Finns en tidsplan för Västerbotten som man kan ta del av i den lokala tidningen där de framgår när varje fas kommer att ske.

Fas 1 - Januari - Mars.
Fas 2 - Februari - Maj
Fas 3 - Mars - Juni.
Fas 4 - April - Juni.

Jag kan ta i fas 3 om de är så att jag kommer börja jobba och inte kan stanna hemma.

Av anon301768

Har använt en gångs munskydd i drygt 2 månader nu, tycker inte de är speciellt jobbigt, varje gång jag går och handlar så är de munskydd på, kan nog säga att vi som använder är i minoritet, för 2 månader sen var jag i stort sett ensam med munskydd på min lokala Coop butik men nu senaste veckorna har de ökat och man ser alltid 6-7 st till som har munskydd men de är fortfarande fler som är utan, jag har hållit mig i karantän i minst 4 månader nu, går endast på Coop och på apoteket, träffar bekanta och familj utomhus, har varit arbetslös i drygt 3 år så jag är van att vara hemma på dagarna så de är inget problem för mig, tycker de är ganska skönt faktiskt.
Kommer ta sprutan så fort de blir min tur, tillhör grupp 4, här i Umeå så kommer våran tur redan i mars-april.

Har haft min Mamma inlagd på ett hem för cancer sjuka och man fick besöka men endast 2 åt gången och mun skydd var de krav på och man fick inte ta av sig de så länge man var inne i lokalen.
Mamma gick bort idag för exakt 2 veckor sedan och dom var så snälla att hela familjen fick komma dit och ta farväl, dom gjorde ett undantag vilket vi uppskattade.

Av anon301768

En dunjacka funkar dåligt om man är ute och går, blir extremt svettigt under, jag har till och med gått med T-shirt under men de hjälper inte för den andas för dåligt, ska man vara stilla och inte anstränga sig så mycket så är de perfekt.
Jag brukar ha på mig en gore-tex vindtät skaljacka istället och under har jag en varm fleecetröja, funkar perfekt då man är ute och rör på sig mycket.

Av anon301768
Skrivet av Triffid:

Snarare tvärtom, det blir mycket svårare att räkna hem en elbil när man kör lite eftersom man inte tjänar något på minskad bensinkostnad då...

De första man sparar in är skatten som typ är några hundra lappar per år för en elbil jämfört med flera tusen för en fossil bil.
Sedan så tjänar man in pengar på billigare och enklare service, man byter typ filter till Ac 1 gång per år.

Jag har kört el bil i mitt jobb och jag hade en och samma bil i fem år, var på service varje år för översyn av Ac och de var de enda jag gjorde under fem år, något annat behövdes inte göras, körde enbart i stad så slitaget blev nog inte så våldsamt men kör man lite så kan en billig el bil bli riktigt billig att äga eftersom den knappt kostar något att äga.
Jag fyllde på spolarvätska på vintern och tankade diesel till värmaren som rymde 6 L och de räckte typ 2 veckor men då körde jag flera timmar varje dag.

För mig så skulle en stads el bil vara perfekt, man kan ladda gratis lite överallt så den kostnaden slipper man, är bara skatten man ska betala samt service och försäkring.

Jag har kollat på en Kangoo som kostar 74 tusen och som gått under 3000 mil, års skatten är 360 kr och den har en räckvidd på 21 mil vilket är perfekt eftersom jag bara kör i stan.
Jag kan ladda på Coop som ligger mindre en 1 km från mig medans jag handlar så hemma kommer jag aldrig behöva ladda.
Och de finns massor med gratis ställen man kan ladda runt stan, man kan åka på Ikea och käka lunch och ladda där under tiden och hemma har jag i och för sig direkt ström i mitt motorvärmare uttag och då laddar men den full över natten.

Av anon301768
Skrivet av Yorg:

För det första hade jag aldrig accepterat ränta på över 1.95, sen låter det som sjukt mycket pengar för en begagnad Golf, men vad vet jag.

Eftersom du kör så pass lite borde du kunna räkna hem en billigare elbil utan några större svårigheter, de är ju utöver ekonomin (i bruk, värde och service) också bra mycket roligare att köra.

Håller med, du kan köpa en sprillans ny bil för mindre pengar, typ Ford eller nån japanare.

För dom pengarna skulle jag köpa en el bil direkt.

Du får en Nissan Leaf som gått 2-3 tusen mil för samma peng och den blir sjukt mycket billigare att äga.

Av anon301768

Skulle jag köpa bil idag så skulle jag köpa en el bil, har noll behov av bil men de skulle vara perfekt med en elbil i stan och då räcker de med en räckvidd på max 10 mil och de gör att de finns gott om billiga el bilar under 100 tusen.

Körde Renault Kango i mitt senaste jobb i flera år och de skulle vara en perfekt statsbil för mig, gott om lastutrymme och billig att köpa, finns flera för 60-70 tusen till salu som bara rullat 3-4 tusen mil.

Av anon301768

Har fast pris i min avgift för min bostad på 58 kvm, betalar totalt 4029 kr i månaden och då ingår....

El. 245 kr
Vatten. 0 Kr
Kabel Tv. 115 Kr
Fiber 1000/1000. 165 Kr
P-Plats inkl motorvärmare. 0 Kr
Eget kallförråd på gården, är som ett halvt garage ungefär. 0 Kr

Av anon301768

Tycker Windows 10 är de bästa som kommit sedan Windows 95 och 98 tiden.

Jag kör med inbyggda i Windows 10 samt Malwarebytes som dödar massor varje dag framförallt då man surfar.

Av anon301768
Skrivet av MrWhizeguy:

Sommaren måste vara lite smått jobbig kan jag tänka mig! Lär köra med nån form av Samsung True Wireless då med memory foam pluggar för att få bort ljudet då åtminstone, dom hamnade på hyllan efter xm3 kom

Jag kör med Huawei Freebuds 3 just nu, dom har brusreducering men de funkar inte så bra eftersom dom inte håller tätt i örat, är dock extremt bra ljud och jag är mycket nöjd med dom och som sagt man svettas inte.

Av anon301768

Här i Umeå kommer dom hålla på med grupp 2 fram till Maj och sedan blir de grupp 3 och de innebär att man lär få vänta ända till hösten som längs innan man får ta sprutan.

Av anon301768
Skrivet av MrWhizeguy:

jag köpte på mig ett par Sony WH-1000XM3 när de var nedsatta till 1900, det bästa köpet jag gjort när det kommer till hörlurar.
Har på dem lite väl ofta kanske, men det sänker mina stressnivåer en hel del!
Kör dem även trådade när jag spelar på datorn då frun använder symaskin 3m bakom mig, samt att det renoveras en hel del i kåken och det tar bort väldigt mycket ljud även där! Så hittar du dessa nedsatta kan jag varmt rekommendera.

Dom har ju varit bäst i test när de gäller att stänga ute ljud och dom nya XM4 blev också bäst i test, jag var på väg att köpa XM3 när dom var nersatta men han inte, nu blir de nog dom nya istället så fort jag har råd.

En nackdel är väl att man fort blir svettig om öronen speciellt på sommaren, har testat XM3 i somras då jag var ute och gick men de funkar inte, svettas ordentligt runt öronen så pass mycket att de blir alldeles blött runt örat.

Av anon301768

Har haft både bra och dåliga chefer och den dåliga sorten verkar de vara gott om, sällan man har en bra chef.
Vissa chefer tror att hot ska öka folks vilja att jobba hårdare när de i själva verket har totala motsatsen och chefer som sitter och ljuger är inte heller bra, ytterst få chefer som vågar ge beröm, betydligt lättare att gnälla och klaga och vara allmänt otrevlig.

I mitt senaste jobb hade jag en kollega som klättrade och till slut blev chef trots att alla kollegor var emot detta.
Första tiden så nyttjade han sin nya makt genom hot om sparken, ja allt illa han kunde komma på.
Ingen tyckte om honom och han var helt klart inte något chefs ämne, tog flera år innan han blev bättre, på våra veckomöten kunde han sitta och ljuga om saker och ting som senare visade sig vara just de ljug och hitta på saker.

Nu har jag slutat på den arbetsplatsen vilket jag inte ångrar, kan nämna att chefen som var innan honom var den bästa jag haft, han var som en kompis men kunde ryta till om de behövdes men så fort han såg att man gjorde rätt för sig och jobbade bra så var de beröm och vi umgicks som om vi vore bästa kompisar, skötte man sig inte ja då var han tvärtom stenhård och inte rädd för att ryta till och säga ifrån.

Av anon301768
Skrivet av Kolsvart Katt:

Jag med, vilket tydligen är efter papperslösa. https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/43a1e203f73...

Blev lite förvånad när jag läste det men är inte tillräckligt insatt i hur vissa grupper av socialt utsatta har det för att ha en egentlig åsikt. Rent spontant känns det lite konstigt när man betalat skatt hela sitt liv men det kan vara både praktiskt och behjärtansvärt.

Hursomhelst nämnde Tegnell för någon vecka sedan att "innan midsommar hoppas vi men då får ingen mer fördröjning ske", ungefär. Så oktober, kanske?

Vi får hoppas att de lugnar ner sig framåt våren som de gjorde i fjol och att man får ta sprutan innan nästa våg kommer framåt hösten.

Av anon301768
Skrivet av tozz:

För film har jag en blu-ray spelare, har också några hundra filmer på skiva, men just optisk läsare i datorn som jag blev förvånad över, då måste man välja chassi efter det samt ha sladdar dragna bara för det, the agony 😉

Har skrotat min hembio, hållit på med de enda sedan 80 talet på VHS tiden, har numera enbart en 2 kanals stereo så enda optiska läsare jag har är i datorn, har fulltower låda, alltid kört med de och att koppla in läsaren i datorn är lika enkelt som att koppla in extra diskar och annat i burken, jag nyttjar alltid max de som går, just nu 5 SSD diskar + optisk läsare, kan nämna att jag även har flera RW-DVD och RW-BD skivor som jag kan återanvända efter behov.