Inlägg

Inlägg som Leif Hagelsmak har skrivit i forumet
Av Leif Hagelsmak
Av Leif Hagelsmak
Skrivet av SleepstreameR:

Om de nu hade möjligheten att använda alla dessa välkända konton, varför ödsla den resursen med en helt uppenbar scam?

Come on guys

Såvidare det inte var en ren distraktion för att göra något helt annat.

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av Exxovion:

Är dagens mekaniska diskar så mycket mer ömtåliga eller?

Har några bärbara datorer som varit med om en del hårda tag och där är det inget fel på hårddiskarna. Andra komponenter som ger upp långt före.

Har inget svar på den frågan men jag fick uppgiften att optimera ett par gamla laptops till min bror som han använder i jobbet.

På en av dem hade Windows 10 inaktiverat HP 3D DriveGuard i enhetshanteraren, det var "ett känt kompabilitetsproblem". Rådet var att kontakta tillverkaren för uppdaterad version.

Jag såg det som ett ganska allvarligt problem då 3D DriveGuard har som funktion att faktiskt skydda disken mot stötar och liknande. Speciellt med tanke på att min bror arbetar i en stökig och bullrig miljö.

Givetvis fanns ingen senare version som var kompatibel denna modell, men jag lyckades till slut installera en version som var släppt till nyare laptops. Fick iofs installera drivern manuellt och tvinga Windows att godta den för installern funkade självklart inte.

Jag misstänker att det funkar i praktiken eftersom HP använder 3D DriveGuard till alla sina modeller och problemet enbart berodde på att de nyare versionerna är inte signade till äldre modeller som inte supportas längre....så jag antar att samma jobb görs oavsett, enhetshanteraren klagar i allafall inte längre och laptopen rullar på fint.

Din fråga fick mig att reflektera på det här lite. Man kan ju undra hur många äldre laptops som har uppgraderats till Windows 10 där användarna inte vet att de längre inte har en aktiv DriveGuard eller enbart ignorerat det för HP har ingen officiell uppdatering, samt hur många diskar som blivit skadade till följd av det.

Av Leif Hagelsmak

@Smekis1:

Det är stor chans att det räcker med att koppla in skivspelaren på baksidan PHONO och sedan koppla någon av de två TAPE REC till ditt högtalarsystemet AUX (input).

(Edit: sorry, missade att mrqaffe 1:a svar redan påpekade det)

Av Leif Hagelsmak

Half-Life 1 & 2 är gratis att spela inför Half-Life: Alyx

...så fixade rubriken åt er.

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av Olle P:

Samma lista direkt på hemsidan.
Hans "Entry Level" är verkligen minsta acceptabla vid måttlig upplösning, men det ligger även i en prisklass som för de allra flesta är överkomlig. Så fort man går uppåt bör det läggas mer pengar inte bara på grafikkortet, utan även på CPU, bildskärm och eventuellt PSU. Då får ensamstående föräldrar med låg inkomst svårt att finansiera datorn...

Sant, just det som är mitt problem med det hela. 2019 borde inte de korten klassas som det, speciellt inte om det främsta argumentet är på grund av att nästa nivå kostar för mycket. Jag kan knappast vara den enda som tycker att man i dagsläget betalar priset för en nivå över den prestandan man får...och menar minst en nivå.

Tycker NVidia och AMD borde fokusera sig på att fixa latensen på sina priser istället för latensen på korten, för priserna har ju typ 1-3 år i latens nu. Det är ju inte så att teknologin inte existerar.

Tack för linken till hemsidan, uppskattas.

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av aholman:

Fast mellanklass verkar gå från 2000-8000 kronor typ . Kanske inte finns någon klass under mellanklass?

Skickades från m.sweclockers.com

Finns ingen mellanklass utan en över och en under

Mest sansade definitioner av de olika klasserna jag stött på än så länge är
https://www.youtube.com/watch?v=yisDF_eN5EA
även om jag inte är helt överens vart Entry Level borde vara idag.

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av aholman:

Har alltid undrat. Vad gör kortet längst ned i prestandasegmentet till ett mellanklasskort?

Skickades från m.sweclockers.com

Priset?

Av Leif Hagelsmak
Av Leif Hagelsmak
Skrivet av Fenrisulvfan:

Ja, jag tänkte skriva nåt med gå vagn men då för bäbissar, kanske med VR-brillor inkopplade i USB-C.

Ja den vanliga expansionen heter Apple Go Cart Mini och den dyra toppmodellen heter Apple Pro Cart.

VR-brillorna ExtendedEyes kommer samtidigt då Apple inviger nya standarden USB-S, och alla reklamkampanjer kommer innehålla mängder av cringey ordvitsar.

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av Fenrisulvfan:

Om handtagen är så robusta, varför behöver man 2 handtag?

Det är för Apple kommer sälja ett expansionpaket som gör den till en mobil enhet i form av ett par hjul för 999 USD och samtidigt så kan den användas som en rollator. Som det ser ut nu så kommer det presenteras om ett par år som Apple Go Cart.

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av sniglom:

Jag kanske borde varit tydligare med att jag inte söker rådgivning utanför vad jag frågat om.
...

För att summera, jag vill inte kompromissa med en kontroller som presterar sämre under last, även om sata-interfacet inte är kapabelt att ta del av topphastigheterna vid sekventiell läsning/skrivning.

....

https://youtu.be/lmaK4p-vmPc?t=514

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av SanTeoX:

Enligt denna tråd;
https://m.sweclockers.com/forum/trad/1515267-vettigaste-ssdn-...
bör man ju absolut inte satsa på MX500 p.g.a. att den tappar prestanda väldigt fort. @Paddanx och @Glaring_Mistake har ju gjort massiva tester på en del diskar och MX500 verkar där absolut inte vara ett bra val vad jag kan se..

Intressant tråd, problemet här som jag ser det är att det är bara en disk som testas om jag förstår rätt. Det är inte tillräckligt att bedöma en modell som massproduceras, det behövs en större "sample size". Jag säger absolut inte att Paddanx& Glaring_Mistake tester är inkorrekta, snarare tvärtom. De har uppenbarligen mycket mer kunskap om ämnet än vad jag har.

Med det sagt, även om jag kanske inte har den rena tekniska kunskapen så måste jag oavsett försöka tolka den information jag har just nu.

Om MX500 nu är en dålig disk så tycker jag man borde se feedback på det på tex forum, konsument kommentarer på tex Mindfactory och andra ställen som säljer stora volymer. Än så länge har har jag inte sett tecken på det.

Det ska ju iofs påpekas att det är inte många användare som gör sådana tester som Paddanx & Glaring_Mistake gör men de problemen som testet visar ska ju förr eller senare börja skapa verkliga problem för vanliga användare. Nu har ju MX500 varit ute på marknaden i typ 1.5 år och testet som jag förstog det skulle varit likvärdigt vanlig anvädning. Jag antar även att testet inte kunde varit mycket mer än 6 månader för MX500 släpptes väl i december 2017 om jag minns rätt och inlägget var från början av juni 2018. Därmed är det väl rimligt att anta att man skulle höra mer väsen om det vid det här laget.

Kanske det handlar om produktionsfel/kvalitetskontroll på cellerna i det här fallet eller kanske dålig firmware som blivit fixad (tex så kom första firmware uppdateringen till Crucial MX500 21 juni 2018 - sista inlägget i tråden var 6 juni) och därav så är fortfarande konsument feedbacken positiv.
M3CR02 firmware
Improved ready time from DEVSLP low-power state.
Improved TRIM and Wear Leveling performance.
Improved SATA error handing.
Improved compatibility with some TCG Opal 2.0 third-party encryption utilities (this change does not affect MS BitLocker).

Jag kommer naturligtvis ha ögon öppna eftersom jag själv ska snart införskaffa 1TB till 2TB lagring, men tänker nog avakta lite till för att se hur QLC enheterna visar sig vara och ifall prisutveckligen kan sjunka ytterligare på dem, vilket dom borde göra. Ser dock ingen anledning till att avråda någon till att köpa en MX500 och om priserna är som sniglom listade så skulle jag själv valt en MX500 i det här fallet. Skulle däremot priserna ändra sig så kanske bedömningen leder till annat resultat.

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av Fenrisulvfan:

@Leif Hagelsmak: OK, men Intel är väl bra som M.2, men som SATA alternativ finns ju dock WD Blue 3D NAND SSD 2.5" SATA III 500GB för en selma extra. Annars bör samsungen vara bra också.

Alla produkter är bra, det är bara fråga om priserna är bra. Om du funderar på att köpa någon av dom så rekommenderar jag att försöka leta upp bra benchmarks och reviews, vilket iofs är sådär lätt, men kolla tex om TechDeals eller Linus Tech Tips på youtube har någon video om det. Det finns säkert fler respektabla ställen, men det var den mitt trötta huvud kunde komma på nu

Kan ju börja här med Linus som tar tex upp hur designen har ändrats på SSDs dvs deras olika NAND Flash och hur det förhåller sig. Vilket jag kanske borde linkat i min tidigare inlägg...

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av SanTeoX:

Enligt denna tråd;
https://m.sweclockers.com/forum/trad/1515267-vettigaste-ssdn-...
bör man ju absolut inte satsa på MX500 p.g.a. att den tappar prestanda väldigt fort. @Paddanx och @Glaring_Mistake har ju gjort massiva tester på en del diskar och MX500 verkar där absolut inte vara ett bra val vad jag kan se..

Tackar, jag får titta på det när jag får lite mer tid över. Men om det gäller just TBW så är problemet idag att det flesta nya diskar har annan design på flashminnet. Så generellt har många av dom gamla modellerna längre livslängd (mer antal skrivningar) än dom nya.

Om tråden handlar om MLC vs TLC eller rent utav QLC (och deras livslängd) så är dom flesta av konsument SSD diskarna i samma båt som MX500. Ska man ha lagring som kommer ha mycket skrivingar tex server eller om man är torrentkung så gör man bäst i att köpa MLC, men det är såvitt jag vet är det dyrare. För den vanliga användaren så kommer det mest sannolikt ta bra med tid innan det kommer märkas och förhoppningsvis så kostar lagring mycket mindre den dagen man behöver ersätta sin SSD.

Men som sagt, det är sent och jag är väldigt trött och borde inte skriva något då för jag skriver lätt fel eller uttrycker mig dåligt. Tackar dock för trådtipset, ska läsa igenom det energin finns tillgänglig, för jag ska snart köpa en till SSD så jag behöver se till att jag inte missat något.

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av sniglom:

Jag tänker något som är ungefär lika bra som Samsung evo 860 men markant billigare, möjligtvis något som är bättre utan att vara dyrare. Varken bx500 eller a400 har dram-cache, det ser jag som ett grundkrav.

Den enda hjälpen jag kan ge under dom här omständigheterna är endast att påpeka att en MX500 250GB motsvarar en 860 EVO 250GB och är oftast betydligt billigare.

Något som skulle vara bättre än en 860 EVO kan jag inte komma på. Såvitt jag vet görs inga av de modellerna i 120GB eller har någon motsvarighet i den klassen. Så MsSmith förslag bör väl anses som rimliga om vi pratar 120GB för jag vet ärligt inte talat om det finns 120GB SSD på marknaden idag som har DRAM-Cache för jag har helt ignorerat den storleken senaste åren.

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av MsSmith:

...Att skriva stora filer till en disk på 120GB minus operativsystem och andra program säger också att ett nätverk i sådana fall kommer att behövas, var av gigabit-hastigheten kommer vara den begränsande faktorn även för en mekanisk disk.

Jag förstår vad du menar men delar inte din åsikt för jag tänker inte så kortsiktigt. Nu listades 250GB diskar och man vet inte hur framtida bruk av disken kommer att se ut. Kanske kommer den användas till Steam Library med GTA 6 framtiden och då är man kanske inte så glad längre att man köpte en SSD med subpar prestanda som i värsta fall kostade mer än va bättre alternativ gjorde vid den tiden.

Skrivet av MsSmith:

...samt att priset är av större betydelse än prestanda.

Om priset hade varit större faktor än prestandan hade frågan kanske varit mer som "vilken är billigast av dessa diskar".

Rubriken är "Bästa SSDn för under 700kr" och frågan var

Skrivet av sniglom:

Nu försöker jag lista ut vilket som är det billigaste valet utan att bli dumsnålt.
Alltså, en hyggligt presterande och pålitlig budget-SSD.

Jag ser det som en klassik pris vs prestanda fråga, vem som kommer använda produkten ändrar inte frågan och det är den jag jag svarar på. Observera även att sniglom skrev "...samtliga har dram-cache, vilket absolut får ses som ett grundkrav" så uppenbarligen är pris vs prestanda av intresse.

Enligt mig är att köpa en 120GB att vara dumsnål i dagsläget så det är uteslutet.

Om du kollar listan på diskarna och priserna så ser du att det är tex 200:- skillnad på en Crucial MX 500 och Samsung 860 EVO. Att välja en 860 EVO i det här fallet är bortkastade pengar. All information jag har tyder på att Crucial MX500 är det smarta valet i den här prislistan. Jag får hänvisa till mitt tidigare medelande, finns ingen anledning att upprepa mig.

Det ska ju dock tilläggas att andra priser ger andra bedömningar men står starkt fast vid att en SSD utan cache är dåligt val och med de små priskillnaderna som det brukar vara så är diskar med bra sustain writes är en bra sak att investera i, för som sagt man vet inte vad man kanske har för anvädning av den i framtiden.

Nu har jag inget mer att tillägga och får tacka för mig och får önska sniglom lycka till med köpet oavsett vad det blir.

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av MsSmith:

Att gå till en SSD, oavsett vilken, kommer göra underverk och vara den stora skillnaden. Att välja en SATA-disk på 550MB R/W eller 450/250 R/W som en budgetdisk skulle kunna ha ger absolut ingen skillnad i upplevt användande.

Det må vara subjektivt korrekt, men det finns ingen bra anledning enligt mig att rekommendera någon att inte bry sig om vad man betalar för.

Så som priserna varierar nu för tiden kan man lätt få betala mer för en sämre produkt om man inte passar sig, även om den nu skulle vara bättre än det man hade innan så kvarstår faktumet att man betalat mer för mindre eller rent ut sagt gjort en dålig affär.

Att dessutom säga att "ger absolut ingen skillnad i upplevt användande" är bokstavligen inte korrekt. Beroende på vad du gör så kan det vara påtaglig skillnad, speciellt när det kommer till att skriva stora filer. Om användaren i fråga kan urskilja det eller ens orkar bry sig är en helt annan sak.

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag hade nog siktat på en 500GB beroende på om det finns m.2 anslutning eller ej skulle jag nog välja en av dessa två:
intel 660p/CrucialBX

Nu förmodar jag att frågan gäller SSD diskar och inte NVMe, men oavsett så kan jag absolut inte gå med på att rekommendera en Crucial BX500, Den är utan cache och presterar rent ut av bedrövligt i sustain writes och 4K random mixed IO.

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av sniglom:

Samsung 860 EVO (699kr för 250gb)
WD Blue 3D NAND (590kr för 250gb)
SanDisk Ultra 3D (588kr för 250gb)
Crucial MX500 (499kr för 250gb)
ADATA SU800 (472kr för 250gb)

Om det är just dom här diskarna med dom här priserna som gäller och det måste väljas mellan så är Crucial MX500 utan tvekan det val jag personligen skulle göra. Skillnaden i prestanda på en MX500 och en Samsung 860 EVO är obetydlig vid normal använding. Så betala 200kr eller ens 50kr mer för en 860 EVO är något jag inte kan rekommendera.

Enda anledningen till att säga att 860 EVO är värt att betala mer för som jag kan komma på är att MX500 har hållbarhet listad på 100TB och 860 EVO 150 TB. Men ärligt talat så anser jag att vid normalt bruk så kommer priserna på en ny SSD disk vara (om inget katastrofalt inträffar) så pass låga den dagen den behöver ersättas att jag är skeptisk till att det är ett argument som håller när det kommer till pris vs prestanda.

Men som sagt, jag håller med infocus att spara lite extra och köpa en 500 GB är helt klart värt det, speciellt om du kan tänka dig att betala 699kr för en 860 EVO 250GB. Även i detta fall är min rekommendation samma som för 250GB modellerna. Crucial MX500 500GB eller Samsung 860 EVO 500GB om den är billigare.

SanDisk Ultra 3D och WD Blue 3D skulle jag låta bli för de har typ bara hälften så snabb på sustain writes som MX500 och presterar överlag påtagligt sämmre rent generellt.

ADATA SU800 presterar också överlag sämmre än MX500 & 860 EVO dock bättre än WD Blue 3D och SanDisk Ultra 3D och den lilla priskillnaden från en MX500 till en SU800 måste vara bra mycket mer än tex som i det här fallet som bara är ca 30kr om det ska vara värt det enligt mig.