Inlägg

Inlägg som Leif Hagelsmak har skrivit i forumet
Av Leif Hagelsmak
Skrivet av infocus:

vilket som är bäst är osagt! men 130:- mer för att få 500gb, imot priserna under 700:- för att få en 250gb. vad det jag vill påvisa.

Helt korrekt, men finns ingen anledning att totalt ingorera pris vs prestanda, vilket var det jag ville tillägga.

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av infocus:

spara en månad och lägg till 130:- för en samsung 860 500gb alt denna https://www.komplett.se/product/975816/datorutrustning/lagrin...

Typ This

Crucial MX500 500 GB såvidare inte Samsung 860 500 GB är billigare.
Har en MX500 och en 850 EVO (stort sett samma sak som en 860 EVO) och ärligt talat så tycker jag inte den normala priskillnaden man får betala för en 860 är värt det.

Av Leif Hagelsmak

Av egen erfarenhet så kan det vara skönt att spela något mer relaxed och trevlig när man är ute och reser.
Absolut mycket bra spel och välgjorda spel som jag rekommenderar varmt....
Yokus Island Express
Adventure Pals

Riktigt snyggt och bra shmups som kostar 0.99€ just nu på steam är kanske heller så dumt att ha.
Sky Force Anniversary/

Spel jag måste rekommendera även fast de redan är nämda

Trine & Trine 2
Steamworld Dig & Heist
Giana Sisters Twisted Dreams
Broforce

EDIT:

Ooops, vet inte hur jag kunde missa att nämna dom utmärkta stealth spelen
Mark of The Ninja
Shadow Tactics: Blades of the Shogun

...shame on me, bad Leif, bad bad Leif

Av Leif Hagelsmak

Ljud är väldigt svårt att kontrollera, varje konstruktion ger unika specifika problem som varierar bereoende på mått och material.

Det är standard med Trial & Error för att komma till rätta med akustik problem så generellt är det ingen som kan med säkerhet ge en korrekt lösning, men överlag så är det stor risk att dörren läcker mest om det är klassisk ihålig innerdörr osv men det är även stor risk att att väggarna bär resonansen av din röst, i värsta fall även förstärka den...tom golvet kan ha den tendensen om det vill sig illa.

Desto högre frekvens desto lättare att dämpa, så tex djup bas är extremt resurskrävande att lösa, så om du kan höja gainen på din mikrofon och börja prata i låg volym och/eller gå upp i falsett så behöver du nog inte köpa något alls...

Skämt å sido, om du går med lösningen att hänga upp tyg så kan detta vara något att kolla upp

http://www.jam.se/ljudljus/akustikmaterial/A37957-JJlabs_Stag...
(obs, jag har hört att den vita varianten lätt kan bli solblekt så valde att länka grå)

Om du har litet rum och kanske kan hänga två lager så borde det dämpa en del, men det är som regel bra att testa lite olika varianter, som tex framför dörren och på väggen framför dig eller vid sidan om det tex gränsar till sovrummet osv.

Dock om du har oturen att bo i ett papphus och har en basröst och låter som Redman och Busta Rhymes har party så är risken stor att det inte räcker till oavsett, då är nog billigaste lösningen att be frugan att tälta i trädgården...om nu öronproppar iär helt uteslutet.

...eller kanske en

https://i.postimg.cc/0QLBTqkk/headbox-tmp.jpg

Av Leif Hagelsmak
Av Leif Hagelsmak

SUPER SAD You Don't Upgrade Your Old Cards

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av Fearnox:

Mest prisvärt för vem?
Ifall han är okey med att spela på mediuminställningar i 1080p med 60hz skärm så skulle inte jag kalla RX 570 prisvärdast, så nej, jag tycker fortfarande att man måste skriva mer än vad som är mest prisvärt idag.

Om du tycker jan-banan måste skriva mer så får du väl ta upp det med honom, det betyder dock inte att frågan är irrelevant.

Jag svarade vad jag ansåg vara mest prestanda per krona sedan jag sist kollade och gav ett exempel för att visa hur man kan objektivt kan gå till väga för att få relativ bra uppskattning av hur mycket prestanda man får per krona.

Finns inget som hindrar någon för att göra samma sak för att se om det stämmer med dagens priser. Det grundar sig på samma tillvägagångssätt som sweclockers och alla andra använder för att göra sina prestanda index över grafikkort.

Många gör även ett pris vs prestanda index men eftersom det är oftast amerikanska priser och att de kan variera kraftigt så fyller det inte sin funktion för den svenska marknaden. Har jag inte fel rent matematiskt så kan jag inte se vad problemet är såvidare jan-banan inte menade mest prestanda/FPS per krona, men det är hans sak att klargöra om det nu är så.

Skrivet av Fearnox:

Vad som är mest prisvärt kan ju fortfarande betyda vad som är mest användbart för ändamålet, som i det här fallet är ett frågetecken.

Fast det var inte det han frågade. Som jag sa tidigare så antar jag att han undrar vilket kort som ger mest prestanda/fps per krona eftersom vi är på sweclockers och inget annat var inkluderat i frågan. Visst jag kan ha fel men anser det är mer logiskt att tolka frågan på det sättet än att anta att så inte är fallet.

Skrivet av Fearnox:

Om han ska lira CS:Go så skulle väl du knappast kalla RX570 det mest prisvärda kortet på marknaden?

Var jag otydlig när jag bokstavligen skrev?:
"Det klart det skadar inte heller att kolla hur ens eventuella favoritspel presterar på olika kort också om man nu har några/något sådant för det kan variera en del."

Formeln går att använda för att räkna ut vilket kort som ger mest prestanda per krona för att spela oavsett vilka modeller det handlar om, formeln är den samma och bryr du dig endast om att spela ett visst eller ett fåtal spel så tar man enbart de uppgifterna.

Ett av de problemen för kort som RX550/560 och GT 1030/GTX 1050/Ti är att hitta pålitliga benchmarks som är gjorda i samma förhållanden som dom nyare modellerna som tex GTX 1660 ect. Men även om du kan spela vissa titlar på tex ett GT 1030 är det inte självklart att du får mer FPS per krona.

Jag kan inte rekomendera någon att köpa ett GT 1030/GTX 1050 för jag hittar inga bevis för att det skulle vara en bra investering i dagens läge när det kommer till pris/prestanda. Möjlitvis ett GTX 1050 Ti om priserna ändrar på sig ordentligt och om personen ifråga specifikt tänker spela esports, dock så var inte det frågan.

Som det ser ut just nu enligt vad jag kan se på prisjakt.nu så kostar det billigaste 1050Ti 1809:- och ett RX 570 4GB (+ 2 spel) 1790:- och du får leta efter spel där ett GTX 1050Ti presterar bättre.

https://www.techspot.com/review/1777-geforce-1050ti-vs-radeon...

https://static.techspot.com/articles-info/1777/bench/Table.png

Skrivet av Fearnox:

Det är helt enkelt för många variabler i hans fråga.

Nej det är det inte, det är du som lägger till en massa variabler.
Har du något att tillägga om hur man bättre går till väga för att bedöma hur mycket prestanda/fps man får per krona så får du gärna upplysa mig och andra om det men vill du diskutera något mer om vad du subjektivt anser vara en bra fråga eller inte får du ta det med jan-banan.

Skrivet av Fearnox:

Kul att du gjorde en bra affär, själv så är jag deprimerad för att utvecklingen går så långsamt framåt.
Jag misstänker att nästa hopp i systemkrav kommer när nästa PS/Xbox släpps, eftersom att det är typ en billigare PC nu för tiden så är det dessa maskiner som håller tillbaka minimum kraven, vilket resulterar i mindre avancerade spel.

Kul och kul vet jag inte, men man får väl se det lilla positiva i det när DOOM 2016 börjar lagga när man har som roligast. Jag hoppas precis som du att saker kommer förändras till det bättre när nästa spelkonsolsteknik börjar dyka upp vilket var anledningen att jag skrev mitt 1050 får duga det här året...även om det kanske är lite överdrivet tidsoptimistiskt.

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av Fearnox:

Det är förstås många variabler som spelar in, det där är ju väldigt mycket overkill ifall han sitter på 60hz skärm, eller kanske för dåligt ifall han kör 1440p.

Har han låga krav på grafikinställningar men ändå vill ha hög fps, då kan ju ett betydligt billigare kort vara intressant med.

Det jag vill säga är helt enkelt att det går inte att bara fråga vilket kort som är mest prisvärt, det finns för många variabler för det, det är nästan som att fråga vilken som är världens bästa bil.

Att bara fråga vad som är bäst är enbart subjektivt och utan att definiera några kriterier hur det ska mätas är inte samma sak som att fråga vad som är mest prisvärt. Han frågade vilket kort som ger mest för pengarna, jag tolkade det som en pris vs prestanda fråga och gav honom exempel på hur man kan kan gå till väga för att räkna ut det. Sättet är det samma oavsett vilken nivå han siktar på.

Ett RX 570 4GB skulle jag dessutom inte på något vis klassa som overkill för någon som har en 60hz skärm. Sitter själv på ett MSI GTX1050 Gaming X med en 60hz skärm och kan lungt säga att det räcker inte långt. (Det var enbart ett nödköp förra året pga av helt störda priser men det får duga tills årets slut. Jag kan dock vara hyffsat glad att kortet har inte rört sig nämnvärt i pris sedan jag köpte det till skillnad från andra modeller så ur den synvinkeln gjorde jag en bra affär.)

Av Leif Hagelsmak
Skrivet av jan-banan:

Vilket kort ger mest för sitt pris idag?

Skickades från m.sweclockers.com

Med tanke på hur mycket priserna kan variera från vecka till vecka så är det svårt att säga. Generellt skulle jag säga RX 570 4GB sedan RX 580 8GB eller GTX 1660 beroende på vilka krav man har på kylning och funktioner. Sedan är ju frågan om det räcker med RX 570 eller om man är behov av något kraftigare. Jag personligen tar benchmarks data från Hardware Unboxed och delar priset med fps'en. Senast jag kollade (vilket var för någon vecka sedan tror jag) så var det följande för 1080p:

RX 570 4GB - 67 fps
RX 580 8GB - 81 fps
GTX 1660 - 90 fps
GTX 1660TI - 105 fps
VEGA 56 - 114 fps
RTX 2060 - 121 fps

Det klart det skadar inte heller att kolla hur ens eventuella favoritspel presterar på olika kort också om man nu har några/något sådant för det kan variera en del.

Av Leif Hagelsmak

Ryzen 5 2600
MSI B450 GAMING PRO CARBON AC
Corsair Vengeance LPX 16 GB DDR4-3000 CL15

@ 4.1 GHz
Multi: 3151
Single: -

@ 3.4 GHz
Multi: 2842
Single: -

* kanske orkar göra singel nån dag....kanske

Av Leif Hagelsmak

hm...så eftersom ingen verkar klaga på virket så kanske man kan få föreslå att göra en täcklock/knapp i trä typ som https://www.clasohlson.com/se/T%C3%A4cklock-f%C3%B6r-skruv/40... Du har uppenbarligen färdigheten med att forma trä så göra matchande fäste som går att plugga i skruvens nyckelhål borde väl inte vara omöjligt... om man orkar och har tid givetvis

Av Leif Hagelsmak

Jäklar vilken stor Banana....