Inlägg

Inlägg som Pauls711 har skrivit i forumet
Av Pauls711

En 7900 RX GRE kanske kan konkurera

Skrivet av SpaceAce:

Alltså, Asus 4070 Super Dual med Quiet bios, jag är så imponerad! För 7799:- känns det som att det inte går att få någon bättre pris/prestanda på marknaden.

Med fläkt på 1079rpm - helt knäpptyst - så fortsätter det bara att prestera så otroligt bra. Jag har inte ens pressat kortet för att få dessa siffror, GPU aldrig över 62 grader i stresstest med denna OC (Speedway 20 loopar). Testat ett 10-tal spel, varav Alan Wake 2 på Ultra + RT i ca 3 timmar - rock solid och GPU maxtemp på 64 grader.

Känns som OC på GPU inte varit någon snackis på några år, men tycker det borde bli ändring på det! Finns hur mycket som helst gratisprestanda att hämta här.

<Uppladdad bildlänk>

Som referens:

<Uppladdad bildlänk>

AMD presenterade sin Golden Rabbit Edition (GRE) Radeon RX 7900 GPU förra sommaren - detta Navi 31 XL-baserade kort lanserades först i Kina, med endast en handfull anpassade alternativ och en referensmodell (producerad av XFX) tillgänglig vid startlinjen. Det framkom senare att Team Reds speciella SKU (för att fira kaninens år) skulle vara på väg västerut; Under hösten började systemintegratörer i Europa sälja kompletta PC-system utrustade med Radeon RX 7900 GRE-grafikkort. I slutet av 2023 kom en liten del av kortpartnerversionerna ut på den europeiska marknaden i rätt detaljhandelsform – du behövde inte längre betala ut €1500+ för ett förbyggt system för att få tillgång till en exklusiv modell. Team Reds nästan parallella lansering av sin Radeon RX 7800 XT GPU har överskuggat den något kraftfullare RDNA 3-modellens begränsade utgåva.

VideoCardz har fått tips om prissänkningar som påverkar vissa Radeon RX 7900 GRE-modeller och en ny detaljhandelspost för en ASRock-anpassad design. AMD har börjat justera sin prissättning på den högre mellannivån och flaggskepps-GPU-nivån, som en reaktion på att NVIDIA rullade ut GeForce RTX 40 SUPER-kort den här månaden. Detta initiativ har också påverkat Radeon RX 7900 GRE, trots dess mycket begränsade tillgänglighet på västerländska marknader. Artikeln pekar på ett exempel på referensdesignen där priset sjunker med ~60 euro (under en tvåmånadersperiod) – Italiens PSK Mega Stores erbjudande ligger för närvarande på 542,66 euro. Det lägsta priset på spanska och tyska marknader verkar vara 579 € – CoolMod Espagna har Sapphires Pulse Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16 GB-kort listat till 579,95 €; den kvalificerar sig också för AVATAR: Frontiers of Pandora-kampanjen. Mindfactory DE listar en mystisk ASRock Radeon RX 7900 GRE Challenger 16 GB OC Edition-modell (SKU 90-GA52ZZ-00UANF), redo att köpas och skickas ut omedelbart för 579 €. Bilder av denna anpassade modell med dubbla fläktar kan ses på Skinflint UK.

Av Pauls711
Skrivet av _bagarn_:

Tjena.
Funderar på att slå till på ett kort. Byggde ny dator förra året med en i5 13600k som CPU. Det enda jag ännu inte köpt är gpu. Är det något jag behöver tänka på eller spelar det ingen roll vilket av superkorten jag väljer?

Hej, jag skulle vänta till alla korten från Nvidia släppts och testats om ca två veckor, och AMD justerat sina priser som konkurrensmedel mot de nya korten. Då i början av Februari så borde du kunna se vad som är bäst för dig i prestanda och pris.
Mvh Paul

Av Pauls711

Nu börjar det. Från TechPowerUp
AMD har sänkt det officiella priset för grafikkortet Radeon RX 7900 XT till 749 dollar, vilket är en sänkning från lanseringspriset på 899 dollar. Dess gatupris, som TweakTown fick reda på, är ännu lägre, med vissa specialdesignade RX 7900 XT-kort som säljs för så lite som $710 på Newegg. Till det här priset är RX 7900 XT upplagd för en stor sammandrabbning med vissa överklockade NVIDIA GeForce RTX 4070 SUPER-grafikkort, överblivna lager av det nyligen pensionerade GeForce RTX 4070 Ti och ser förmodligen till och med ut att suga upp lite försäljning innan RTX 4070 Ti SUPER kommer ut på scenen den 24 januari. Den billigaste RX 7900 XT är faktiskt en av de bättre utrustade anpassade designerna där ute, ASRock RX 7900 XT Phantom Gaming och XFX RX 7900 XT Merc 319, som ursprungligen lanserades till priser jämförbara med PowerColor Hellhound. Dessa följs av PowerColor RX 7900 XT Hellhound och Sapphire RX 7900 XT Pulse OC för 720 dollar.

Radeon RX 7900 XT är en mycket kapabel high-end GPU som AMD kategoriserar som kapabel till 4K Ultra HD-spel med maxade inställningar. Den är utmejslad från "Navi 31" chiplet GPU och konfigurerad med 84 RDNA3-beräkningsenheter, värda 5 376 streamprocessorer, 168 AI-acceleratorer, 84 Ray-acceleratorer, 336 TMU:er och 192 ROP:er. Det bästa med det här kortet är dess minnesundersystem, med 80 MB Infinity Cache och 20 GB 20 Gbps GDDR6-minne över en 320-bitars bred minnesbuss med 800 GB/s bandbredd på kranen, vilket borde vara praktiskt vid 4K, eller när du använder skapare eller AI-applikationer.

Av Pauls711

Dyra prylar som inte presterat för aktuell prisnivå. Man får hoppas att 2024 inte blir likadant.
Mvh Paul

Av Pauls711

Skall det sluta med att den som har den mest avancerade AI:n till sitt förfogande och som antagligen är den dyraste, skall ha stora fördelar mot den stora massan av spelare?
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av hejsann:

Tänkte direkt.. intregera deras "form med funktion" lite till.
https://cdn11.bigcommerce.com/s-9t4wk8/images/stencil/2000x2000/products/8659/30986/7622125-2__13480__26038.1461691383.jpg?c=2
Var ju inte final så kanske ändras.

Det kan vara problematiskt att ta bort en diagonal avstyvare då det kan ge oönskade vibrationer.
Mvh Paul

Av Pauls711

Jag ser fram emot ett nytt grafikkort och möjligen en 30" 4K skärm till hösten.
Mvh Paul

Av Pauls711

För de flesta av oss kanske den största händelsen är att Dollarn äntligen är nere under tio kronor 9.82 idag och ser ut till att falla neråt ytterligare under 2024 och då kanske det blir läge för uppgraderingar som har fått vänta.
Gott nytt år
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av marcusOCZ:

Får ju mer prestanda för 5000 mindre. Men jag hade nog lagt några hundra extra på moderkortet beroende på features man vill åt.

https://i.imgur.com/AJdLRZh.png

Tycker Marcus bygge ser bra ut med pengar till ett 6900XT som GPU vid samma summa.
Ex XFX Speedster MerC310 AMD Radeon™ RX 7900XT svart gaming grafikkort 20 GB GDDR6 10332kr
Mvh Paul

Av Pauls711

Jag har en Samsung 65" 2022 QD-OLED och är väldigt nöjd, inga inbränningar fantastisk bild och hyfsat ljud.
Mvh Paul

Av Pauls711

Jag har ett njurformigt ca 105-60 djup och 160 brett som jag är nöjd med. Den heter Ikea bekant och kan även höjas och sänkas efter behov. https://www.ikea.com/se/sv/p/bekant-hoernskrivbord-hoeger-sit...
Mvh Paul

Av Pauls711

Det kanske ger de M2or som ligger lite lägre i hastighet ett fördelaktigare pris och ger oss en möjlighet att köpa större SSD:er och en eller två 8TB hade varit drömmen.
Mvh Paul

Av Pauls711

Har du fått ordning på mjukvaran och fungerar den tillfredställande?
Mvh Paul

Av Pauls711

Jag har använt ThermalGrizzly Kryonaut till kylpasta vid de senaste byten av processor och är nöjd med resultatet men en lika bra eller bättre pad som är betydligt lättare att montera skulle nog favoriseras nästa gång. Ser fram emot ett test.
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av swecop:

Någon som kan förklara hur det fungerar med OLED som skrivbordskärm, syftarpå inbränning?

Hej, jag har en 65" QD-OLED och har aldrig sett någon inbränning överhuvudtaget.
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av sweisdapro:

har du tid/möjlighet så ser jag gärna en analys av Härskarringen i UHD, vet att det pratades mycket om hur mycket extrajobb de lade ner på den versionen när den skulle släppas. Den är enda anledningen att jag har en BR-spelare i dagsläget, även om det efteråt skapats ett sug efter fler filmer med samma kvalitet som den

Här har du en som jag hittade.
Mvh Paul

https://www.senses.se/recension-the-lord-of-the-rings-trilogy...
Bild – Sagan om Ringen 4K
Sagan om Ringen-trilogin filmades alla tre i ett svep, i huvudsak från oktober 1999 till december 2000, med så kallade pick-ups mellan 2001-2004. Filmerna är fotade på 35mm (Super 35mm, vilket ger lite större korn), sedan digitalt scannade och efterbehandlade för alla specialeffekter, renderade i 2K för att åter föras över till 35mm för biovisningarna. Denna process har haft sina fördelar, då master-35:an är väldigt hög kvalitet och ganska ”ren” från slitage, repor och smuts. Perfekt att scanna och blåsa upp till 4K alltså.

Gandalf FOTR 4K
(klicka för större version) Bilden känns mer ”modern” men också tydligt uppmjukad och befriad från naturliga korn från 35mm-originalet.
Foton: THE LORD OF THE RINGS, THE FELLOWSHIP OF THE RING, THE TWO TOWERS, THE RETURN OF THE KING and the names of the characters, items, events and places therein are trademarks of The Saul Zaentz Company d/b/a Middle-earth Enterprises under license to New Line Productions, Inc.

Och resultatet är, som väntat, smått episkt. Sagan om Ringen-trilogin är alla otroligt visuella filmer och de har – ärligt talat – aldrig sett i närheten av så här bra ut – faktiskt inte ens på bio. Svärtan i alla nattscener blir avgrundsdjup, helt utan artefakter eller grådaskig posterisering i gränslandet till ljusa områden från naturliga ljuskällor. Färgerna i det Nya Zeeländska landskapet är sprudlande i Dolby Vision och drar verkligen in tittaren, utan att skapa onaturliga överdrifter eller pastelltoner. Skärpan är överlag också mycket bra och får vissa scener att kännas nästan som 3D (vi har sett filmen på Panasonics nya topp-OLED HZ2000 och deras flaggskepps UHD-spelare UB9000). Sen kommer ett val som skaparna av 4K-utgåvan gjort: den naturliga kornigheten, som alltid finns på 35-original, är som bortblåst – man har helt enkelt digitalt jämnat ut alltihop. Hade vi inte vetat att filmerna är fotade på celluloid hade vi kunnat gissa från bilden att detta är filmat på digital teknik (vilket också är meningen för att Ringen-trilogin ska likna Hobbit-trilogin, som filmades helt digitalt nästan tio år senare). Fördelen är såklart att filmen kan se ”renare” och mer modern ut; nackdelen är att då man tar bort korn tar man tyvärr också bort en del naturliga detaljer, vilket kanske inte märks så mycket i närbilder utan mer anas i vida landskapsbilder som inte är riktigt så knivskarpa som man kanske kunde förväntat sig.

Finns det andra smolk i mjöd-bägaren då? Ett par. Kanske på grund av den lite väl ambitiösa ”digitaliseringen”, som eliminerat brus och gryn, så har något hänt i transfern till 24 frames – något som gör att man tidvis får en viss ryckighet, ”judder”, i vissa panoreringar. Det är inte jättestörande, men de märks ändå av då och då, särskilt i lugna kamerarörelser i dagsljus. Effekterna håller väl för en 20 år gammal filmserie, men såklart ser vissa – som var halvbra redan från början, till exempel när Isildur tar på sig ringen i striden, eller Smeagols vän dras under vattnet efter fisken – ännu sämre ut här, i kristallklar högupplösning. Man har även digitalt målat över och ”smetat ut” vissa detaljer som förmodligen såg jättebra ut på film och lågupplöst media, men som här nästan påminner om lokal censurering av enskilda detaljer.

Dock, med tanke på hur illa den digitala brusreduceringen påverkade bilden i trilogin på Blu-ray (201) är detta oceaner av förbättring. Egentligen är det lite att med lupp leta fel på en filmklassiker som här överförts i strålande version av Jackson och gänget på New Line och Warner; en bildnivå av i princip genomgående högsta klass och modern HDR i absolut världsklass tack vare Dolby Vision.

Av Pauls711

Mvh Paul

Av Pauls711

Som Jonas skrev, den mest intressanta processorn Intel Core i7-14700K var inte med idag. Förutom klockfrekvenser och ytterligare kärnor i fallet med Core i7, sägs 14:e generationens processorer också komma med uppdateringar av minneskontrollern som stöder ännu högre DDR5-hastigheter, särskilt när du använder 12 GB och 24 GB DIMM-moduler.

Mvh Paul

Av Pauls711

Jag har en QD-OLED och där har jag aldrig sett någon "inbränning" överhuvudtaget och bilden är suverän.
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av Nissling:

Public Service-avgiften går endast till Public Service (SVT, SR och UR). TV4 finansieras med reklam och prenumeration.

Ja det har du rätt i, jag skulle naturligtvis skrivit att de klumpades ihop i samma sändningssystem, "betalfria" som här med avgift eller reklam och från en svunnen tid då det bara fanns dessa kanaler. Tanken bakom detta är att inte en mediamogul eller land med mycket pengar skall styra vad som sägs i nyheter och ge oss en ensidig bild av världen som passar hen bäst.
Mvh Paul