Inlägg

Inlägg som FierceBrosnan har skrivit i forumet
Av FierceBrosnan

Tja!

Testa kolla temperaturer på cpu o gpu medan du spelar om det går! Hwmonitor brukar jag själv använda för det ändamålet.

Skickades från m.sweclockers.com

Av FierceBrosnan
Skrivet av HitGirls:

Kanske för att 2000 serien var rent sagt skräp? Inte så svårt. Och igen: Jämför inte med gamla CPUer som varit urkassa rent prestandamässigt.

Hur många år tog det AMD att ens komma ikapp intels 4 serie? Om man bortser från extra kärnor så är ju inte en 3700X särskilt imponerande jämfört med en 4790K.

En sak jag undrar, hur kommer Ryzen 3xxx serien hålla sig med nästan generation av Grafikkort då folk avråder Ryzen 3 köpare att para CPU med t.ex 2080Ti pga flaskhals?

Folk får väl köpa vad de vill?

Ryzen 7 3700X duger gått och väl ihop med ett 2080ti. Samma person som avråder någon att köpa Ryzen 3 med 2080ti kommer väl avråda dem från att para ihop en sådan gpu med i3 också. Eller menar du ryzen 3 som i hela ryzen 3k serien?

Av FierceBrosnan

Hej!

Undrar 2 saker:

Ingår moderkort?

Har du möjlighet att aktivera windows eller måste du köpa en licens?

Oavsett skulle jag ogärna lägga mer än 2000 på det där, helst 1500:-

Av FierceBrosnan
Skrivet av sarlucic:

Hade varit roligt om ni testade 1080ti också, det var kungen i förra generationen och ger en ganska bra överblick vad 10xx serien klarar. Antar liknande 2070

Det brukar ofta hamna mellan 2070 super och 2080 i prestanda faktiskt. Du kan använda det som guesstimate om du inte pallar googla upp tester från andra sidor. Trots sin saftiga prislapp när det kom måste jag hålla med om att det var ett bra köp!

Skickades från m.sweclockers.com

Av FierceBrosnan
Skrivet av hakd:

Köpte ROG STRIX X470-I moderkort till min dator, pröjsade lite extra för att få "premium känsla".

Resultatet:

  • Hänger Comhem routrar (jag skämtar inte) med sitt inbyggt ethernet, måste köra USB -> Lan eller wifi. Testat allt

  • Vägrar låta mig ha LEDs avstängda utan slår på dom lite då och då trots avstängt i bios.

  • Saknar helt stöd för SED, som är typ standard på alla SSDs.

  • Medföljande mjukvara för ljud "krockar med Discord" och tar konstant över mic vilket gör att discord tappar den.

Polaren som köpte ett mITX moderkort för hälften har inga problem alls och hans dator hänger inte min router.
Utöver moderkortet så har vi exakt samma hårdvara och nästan identiska clock och temperaturer.

Så vad lärde man sig? Dyrare är inte alltid bättre.

Huh låter ju som snudd på garantiärende eller? Har inte haft några av de problemen alls (alltså discord och LED) med rog strix 470-f. Sedan har ju inte f varianten wifi så den biten kan jag inte tala för.

Av FierceBrosnan

Har för tillfället ett fractal design C. Ett mycket kompakt chassi som stödjer atx format, samt ljuddämpat. Jag trodde jag skulle få det bästa av två världar, mindre burk o tyst med alla fördelar atx ger men särskilt tyst är det inte när en väl slänger in fler fläktar. Så blir nog till att byta till ett större djudämpat med plats för större fläktar (tenderar göra bättre jobb till lägre db) eller mindre chassi och ett matx mobo som en kan stoppa undan lite bättre.

Av FierceBrosnan
Skrivet av Vash:

@Ani_ma: Vad är det för fel med å släppa nya kort? Blir dom äldre korten sämre eller vad. Varför är alla så arga på de här forumet 😅 ny hårdvara är ju kul! Ska man bli sur varje gång det kommer nytt så får man nog byta hobby.

Personligen är jag mest lite småirriterad för jag missade en bra deal a la köpa 1070 när det kom. Jag köpte 2060 för det fanns för första gången, när jag valt grafikkort, bara det alternativet i den prisklassen för 6 mån sedan. Nu snart kommer en dock kunna välja 2060 6gb, 8gb och 5700 med/utan xt. 4 alternativ i lower high end vilket är där jag brukar lägga mig vid gpu köp.

Så kul o köpa gpu snart när väl alla korten finns ute men för 6 mån för sådana i min sits var det rätt trist.

Av FierceBrosnan
Skrivet av mangemongen:

En bundle som är relevant för mig? Now that’s a first!

Största anledningen till varför jag går i uppgraderingstankar är Doom Eternal

Om du inte har ett supergammalt system så kan det nog funka bra ändå. Id software är riktigt duktiga på att optimera deras spel/motorer, speciellt om du kör med vulkan! Men det är ju kul med nytt också!

Av FierceBrosnan
Skrivet av Thomas:

@Ozzed Bör man verkligen undvika IPA? Ren IPA avdunstar väl till 100% och lämnar därmed inga rester?

Har ej hört den termen utanför ölsammanhang. Vad är ipa?

Skickades från m.sweclockers.com

Av FierceBrosnan
Skrivet av Ozzed:

Ja absolut är det det. Det som hänt nu är att istället för att kylpastan fyller i de små små glappen mellan processorn och kylaren, så har du mikroskopiska små luftbubblor som ligger där och isolerar som mikroskopisk bubbelplast, så det är helt naturligt och förväntat att det blir väldigt varmt.

Det som man skall göra är att göra rent ordentligt, varje gång. Gärna med produkter som är gjorda för att inte lämna mikroskopiska beläggningar som isolerar och värmer upp. (undvik aceton, bensin, isopropyl och dylikt) utan kör på t. ex dessa. https://cdon.se/hemelektronik/articlean-rengoringskit-for-cpu...

Och när du sedan torkar av så använd absolut inte sådant som lämnar mikroskopiskt isolerande ludd som värmer upp processorn. Toapapper, bommul och dylikt är en mycket dålig ide. Ta då hellre luddfria melittafilter, eller luddfritt hushållspapper. Observera dock att de billigare hushållspappren brukar ludda så välj ett lite mindre mögigt märke om man säger.

Sedan när det är dags att applicera kylpastan så är det bäst att lägga en klick i mitten stor som en halv ärta ungefär, och sedan trycka ner väldigt jämt och fint och absolut inte lyfta processorn igen efteråt. Lyfter du igen så blir där mikroskopiska luftbubblor som stänger in värmen.

Har man stadig hand och många års erfarenhet så kan det funka bättre att sprida pastan manuellt men halv ärta-metoden fungerar helt säkert bäst om man vill garantera att det blir fritt från luftbubblor.

Hoppas det kan vara till någon hjälp. Lycka till!

Har gjort allt som du skriver en inte ska göra här (använt bensin med bomull visserligen kompakt but still )så ska testa göra om det ordentligt o se vart det bär!

Skickades från m.sweclockers.com

Av FierceBrosnan
Skrivet av SCORPIUS:

@FierceBrosnan:

1. Du är helt 100% säker att du har satt fläktarna rätt? D v s push/pull.

2. Du borde hitta på nätet hur du ställer in din cpu på bästa sätt både för temp och överklock. Inte sällan hittar du information om båda på samma ställe.

3. Din kylpasta är okey, men det är inte the issue, utan om det kommit damm eller annat i den när kylaren var av.
Det har potential att göra stor skillnad.

4. Och som vanligt, hur blir din temp med öppet chassi?

Bra punktlista och punkt 4 ändrar saker föga. Blir nog att följa Ozzeds tips om att göra om kylpastan och sedan försöka hitta någon bra undervolt ainställning för min setup.

Jag brukar ju rendera en del och vore nice o kunna hålla sig under 80c då även fast upp till 85c verkar vara ok för ryzen 2700 men en har ju gärna lite marginal.

Skickades från m.sweclockers.com

Av FierceBrosnan
Skrivet av JBerger:

https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
Där har du en snabb lista. Plats 1-14 har Intel bättre score än AMD.

Din tur, alternativt om du ej kan visa någon som presterar bättre så inse fakta att Intel presterar bäst.

Vi skriver på sveriges främsta nörd/teknikforum, där vi alla är nördar. Vi har alla top 10% bästa datorerna bland privatpersoner i Sverige. Jag tog för givet att vi ej diskuterade vilken GPU som presterade bäst av Intel och AMDs integrerade varianter, utan vi har alla (minst) ett dedikerat grafikkort i våra datorer; ofta fler. Och om vi köper en laptop för att game:a så köper vi ett med ett dedikerat grafikkort även där.
Men vist, AMDs integererade GPU är säkert bättre än Intel. Jag bryr mig inte och jag tvivlar på att någon bryr sig om det; Det är inte det man pratar om när man jämför CPU vs CPU utan det är hur CPU delen presterar, inte GPU delen.

Jag tog för givet att det är hur väl en CPU presterar i CPU beräkningar som var det vi pratade om, inte hur väl GPU, som är placerad i housing som CPUn, presterar i GPU beräkningar. Sluta spela dum.

Som jag skrev i min ursprungliga kommentar (Som jag stör mig på att jag behöver skriva med i exakt varenda post jag skriver relaterat till det här). OM man skiter i kostnaden så HAR Intel de processorer som presterar bäst. Spelar ingen roll om AMD har en CPU för 1000kr som är rank2 med 1000 i score, och intel har en CPU som är rank1 med 1001 score, men den kostar 9999999999kr. Den är bättre.

Personligen lägger jag utan tvekan 10k på en CPU då de behövs byta ut mycket mer sällan än en GPU, som i sin tur kostar minst lika mycket.

https://www.cpu-monkey.com/en/
Scrolla ner till "Top10 CPUs by benchmark results", först plats9 kommer en AMD. Det är från din egen källa så jag antar du tycker den är tillförlitlig? Sedan att 8180 som du valde som intel CPU är 1 år äldre än 2990WX är ju lite komiskt också.

https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
Där har du en annan källa. Där presterar inte ens 2990WX bäst utav AMDs utbud utan den är typ på plats 30 eller nått. Deras 2950x presterar bättre, men den är ändå först efter 14 intel procesorer som samtliga presterar bättre. 8176 presterar 31,5% bättre med, så det är inte en liten skillnad heller.

Jag har inte en aning om hur mycket närmare Epyc Rome med sina 64 kärnor eventuellt kommer till tronen, men jag tror inte ens den när den är splitter ny kommer prestera bättre än intels CPUer som funnits ute något år eller två-tre.

Bara för att du tycker att price to performance är ointressant behöver det verkligen inte betyda att resten av sweclockers ska tycka samma. Rätt stort antagande du gör där.

Skickades från m.sweclockers.com

Av FierceBrosnan
Skrivet av JBerger:

Galet så översvämmat internet är av AMD fanboys. "Det är annorlunda nu, nu kommer AMD krossa intel!" har sagts sedan Athlon64 tappade tronen waybackwhen. Visst, pris-performance är de oftast bäst. Men bäst performance (om priset inte spelar roll)? Då är det Intel som gäller, som det varit det senaste tio-femton åren.

Sedan har jag personligen alltid haft udda och obskyra problem med AMD system, så betalar gärna ett premium för att slippa det.

Intel tappade väl multithread tronen när ryzen kom, så bäst på allt vet jag inte? Zen+ har varit sjukt stabilt btw och att något är ostabilt när det är en helt ny arkitektur släpps är inget konstigt. Jag kommer ihåg att jag behövda skicka tillbaka mitt mobo när sandybridge kom t ex med flera tusen andra. På den tiden intel höll tick tock. I slutändan var det ett bra köp den gode sandybridge trots obekvämligheter, precis som jag tror många känner med ryzen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av FierceBrosnan
Skrivet av Boredbynoobs:

Mycket sämre effektivitet, mer värmeutveckling, sämre stöd i spel, etc är väl några anledningar till att AMD GPU inte är så hett nuförtiden.

Är ej helt övertygad. nVidia är ju herren på täppan i toppsegmentet men tycker ändå Vega 56, r9 390/290 var mycket prisvärda kort. Just i prisklassen mellan 2000-3500 brukar AMD ha alternativ som nästan alltid gett mer fps för pengarna än nvidias kort i samma prisklass. Däremot drar ju AMD kort generellt mer ström så om det är en viktig aspekt vid valet av GPU ser jag mer varför man väljer bort ett AMD Vega 56 till fördel för ett rtx 2060 eller 1660ti t.ex. trots att den tidigare ger mer fps/kr.

Av FierceBrosnan

Varma temperaturer 2700x

Hej!

Nyligen bytte jag ut min cpu kylare (till en 2700X) för att få bättre eller likvärdig kylning med lägre temp än wratih prism som följer med. Min nya cpu kylare är en Arctic Freezer 33 Esports edition (lökigt namn jag vet).

Nu till temperaturerna:
Vid idle 36-45g
Vid Full load all cores @ 4Ghz går den upp till 82.5 grader. Detta känns inte helt rätt. Trodde den skulle kunna hålla sig till 75 grader iaf vid full load eller?

Nu har jag inga exakta jämförelser i temps mot gamla wraith prismen men de var likvärdiga.

Jag har för övrigt ett Asus Strix x470-f Gaming moderkort som i princip kör default settings förutom för RAM då såklart. Jag har läst att Asus gärna matar CPUn med extra ström så kanske det som ligger bakom?

Min andra teori är att jag var tvungen att ta bort kylaren en gång efter att jag monterat den. Istället för att ta bort all kylpasta och göra om den processen använda jag ett kredikort för att smeta ut det jämnt innan jag monterade dit kylaren igen. Kan det vara boven?

Tacksam för alla svar!

Av FierceBrosnan
Skrivet av Ducky:

Hej!

Har tänkt att skaffa mig ett nytt grafikkort men jag vet inte vilka som passar mitt moderkort.
Mina komponenter:
Processor Intel(R) Core(TM) i5-4440 CPU @ 3.10GHz (4 CPUs), ~3.1GHz
Grafikkort Amd Radeon R7 200 series
Moderkort iekt20aus

Tack på förhand!

Ta gärna reda på hur många watt nätaggregatet ligger på. Vanliga märkesdatorer kan vara lite snåla med sådant och det kan i sin tur begränsa vilka grafikkort du kan/bör välja. Oftast när du kollar upp grafikkort (på de flesta datorsidor) står det hur mkt watt som rekommenderas att nätagget klarar av för att kunna driva grafikkortet utan problem.

Edit - Loefet var snabbare. Nvm mitt inlägg!

Av FierceBrosnan
Skrivet av Nivity:

Copy Pasta.
Nej tack, jag håller mig till Intel som jag är bekväm med.

Byter inte system ofta så allt det du pratade om spelar inte så stor roll för mig, inte heller en cpu fläkt då jag använder bättre 3e parts ändå.

Så även om AMD erbjuder samma prestanda för mindre peng än intels dito kör du ändå på intel?

Av FierceBrosnan
Skrivet av twk:

Beställde nyligen ny mobiltelefon från utlandet, ingen moms eller kemikalieskatt till staten!

Så din protest är att göra en miljöovänligare beställning från utlandet trots att mobiler inte drabbas så värst mkt av skatten vilket artikeln påvisade. Låter ganska meningslöst. Samtidigt tiger alla när svenska folket får betala multum för nya karolinska och gör det fortfarande. Det är där de stora kostnaderna händer som påverkar oss på riktigt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av FierceBrosnan
Skrivet av Ratatosk:

Den har inte kommit, vi vet inte om och när den kommer.
Allt som finns är rykten från WccTech och en fet tysk.

Fattar din skepsis men jag tror det kommer snart. Det gick ändå ganska fort frpn att 1070ti gick från rykte till faktum. Att nvidia tar varje chans de kan få att knäppa amd på näsan dessutom gör att jag ser dessa super som högst sannolika.

Skickades från m.sweclockers.com

Av FierceBrosnan

Synd att 2060 8gb kom nu. Det hade varit den perfekta uppgraderingen för mig och många andra tror jag som inte vill att gpu ska kosta lika mkt eller mer än den sammanlagda kostnaden för övriga delar i datorn.

Skickades från m.sweclockers.com