Inlägg

Inlägg som Albanach har skrivit i forumet
Av Albanach

https://www.samsung.com/se/monitors/gaming/odyssey-g5-g50a-27...

Vad tycker folk om den här skärmen då? Är den något att ha?

Av Albanach

Samsung eller... Samsung?

Hej kära Sweclockare,

Kan ni hjälpa mig att välja min nästa skärm? Har väldigt svårt att skilja på dessa skärmar:

1. https://www.inet.se/produkt/2222862/samsung-27-odyssey-g5-ips...

2. https://www.inet.se/produkt/2222509/samsung-27-odyssey-g5-ips...

3. https://www.samsung.com/se/monitors/gaming/odyssey-g5-g50a-27...

Det jag ser som skiljer dem åt är HDR10 och HDR400, vilket jag förstått det som att det egentligen är olika grejor?
Men är HDR10 inkluderat i HDR400 eller hur skall jag tänka?

Jag är också lite sugen på en 4k skärm men jag kommer ju att spela på 1440p (eftersom mitt 3070) nog inte klarar mer och då förstår jag det som att det är bättre att gå på en 1440p skärm? Eller vad säger ni, är det ändå värt att köpa en 4k skärm och framtidssäkra lite?

Hur skall man tänka, hörni?

Hälsningar,
Albanach

Av Albanach

Philips 5000 series tycker jag är riktigt bra och prisvärd!

https://www.elgiganten.se/product/personvard-halsa-skonhet/ha...

Av Albanach

Det bästa du kan göra nu är att, även om det inte din favoritsyssla, lära dig laga lite mat. Du kommer snabbt att kunna bli riktigt bra och när du får äta god hemlagad mat varje kväll, kommer du inte ångra dig! Det krävs inte mycket för att lära sig principen bakom grytor, pajer och liknande recept och kan man principen/tekniken behöver du inga recept utan kan bara köra.
Så läs lite recept, kolla några YT-videos och du är i hamn! Att laga mat är en "skill" man behöver genom livet och ett plus är att det alltid brukar kunna imponera på framtida partners.

Matmässigt skulle jag kolla in "One-pot-grejor" - recept som tillagas utifrån principen att man bara behöver
en kastrull för att göra allt. Enkelt och oftast supergott!

Kolla gärna in den här killen - han gör (oftast) enkla och roliga recept: https://www.youtube.com/watch?v=cs8OYby6RrA

Av Albanach
Skrivet av HickeHiskelig:

jag har ett pyttelitet frysfack bara. jag får in typ 2 matlådor och en påse pyttipanna

Det lilla frysfacket skulle jag fylla med frysta grönsaker: Broccoli, blomkål, ärtor, spenat, osv.
När du sedan kokar potatis/pasta/ris lägger du ett durkslag fylld av sagda grönsaker ovanpå
så att de ångas färdiga! Något av de passar till allt du kan tänkas laga.
På så sätt bibehåller du max vitaminer/antioxidanter samtidigt som du inte kokar sönder
grönsakerna!

Det är ett enkelt sätt att öka mängden grönsaker... vilket vi alla nog behöver göra
om vi är ärliga.

Av Albanach

Äsch, helt ärligt tycker jag att julgrejerna är lite roliga. Så länge det inte är typ Pokemon-skins eller Greta Gris, kan jag leva med lite "fantasifulla outfits."

Det är ju trots allt ett krig mellan "no-pats", inte reguljära arméer där likformiga uniformer är standard.

Av Albanach
Skrivet av Swennis:

"Scoreboard tog dom väl bort för att ingen ska känna sig dålig/kränkt"

Alltså... du skämtar..? Är det verkligen så? Finns det källa på det? Isf good bye 2042

Jag har för mig att jag läst att man tog bort det för att försöka styra spelarna mot att titta mindre på sin egen K/D-ratio och istället fokusera på teamplay och inse att det inte bara är rena kills som ger poäng.

Av Albanach

Är det någon som har någon aning om varför min esc-knapp i spelet är detsamma som consolle-command?
Går liksom inte att gå tillbaka i menyerna eftersom jag bara får upp den lilla rutan i vänstra hörnet...

Tror att det har med min dators inställningar att göra men jag undrar om någon har en lösning!

Av Albanach

Det finns buggar och potential men jag tycker att det är ett roligt spel och jag känner faktiskt igen BF-serien.

Jag tycker däremot att mycket av allt gnäll.... är tråkigt och oreflekterat. BF2042 är inte BF4 och kommer aldrig vara det. Men vill vi egentligen det? Det är ju inte en re-release vi väntat på, utan ett nytt spel. Och sedan BF4 har spelvärlden, DICE och även vi spelare gått vidare och blivit äldre - varpå vi kommer uppfatta saker annorlunda och förväntar oss nya saker. Därför måste DICE förändras och pröva nya grejor i spelet. Gjorde de inte det, skulle vi gnälla på det också.
Vem vill betala 600-900 kr för ett omslipat BF4 á la Skyrims femtielva re-releaser?

Mycket av gnället kring spelet (Nota bene, inte allt, det finns befogat gnäll) påminner mig om sorgen över att julen "inte är som förr." Vi blev äldre och uppfattar saker annorlunda - klart det inte är "som förr." Men är det egentligen sämre?

Av Albanach

Jag påminner än en gång om att den här tråden INTE är till för religiösa eller teologiska diskussioner.
Vill ni fortsätta detta, skapa er egen tråd eller håll det via PM.

Den här tråden är tänkt för de som är nyfikna på vad en präst gör eller enklare frågor om kyrkan,
kristen tro eller om man behöver tips/hjälp inför ett samtal med en präst eller inför ett möte med kyrkan.

Av Albanach
Skrivet av cyklonen:

Det var en präst i Danmark för ett antal år sen som var öppen med att han inte var troende (minns inte längre om han gått in i det som troende, eller om han hela tiden varit icketroende). När han gick ut med det blev det ett väldigt liv.

Jag är nog själv av den åsikten att man ska kunna vara präst lika mycket som lärare, undersköterska, lastbilsförare eller jurist, utan att ha en tro. Det är ett yrke bland alla andra. Utför man det korrekt så förstår inte jag vad problemet är. Om det inte går att skilja på en troende och en icketroende präst i deras yrkesutövning, vad gör det då?

Minns också någon sådan artikel och det var väldigt bra att det blev ett väldigt liv - för det borde det. Nu kan jag inte tala för danska kyrkan men hade detta skett inom svenska kyrkan, hade prästen ställts inför ett domkapitel och med väldigt stor sannolikhet avkragats omgående. Vilket hade varit helt korrekt. Att hyckla som präst och predika tro på Gud utan att själv ha, är skadligt för dig själv, din församling och för kyrkan.

Jag håller dessutom inte med dig - att vara präst är inte ett vanligt yrke, det är något annorlunda. Man "jobbar" inte som präst, utan man "är" präst och det är inte heller någon rättighet att få vara präst, utan det är något som bara vissa är kallade till att vara. Och det till stor del eftersom det kräver så mycket av en och är något som skall uppfylla hela ditt liv och inte något man är mellan kl. 08.00-17.00. Vilket, om man bara behandlar det som ett vanligt jobb, skulle kunna vara fallet.
Och det handlar, som sagt, om trovärdighet. På samma sätt som det skulle vara mycket konstigt att bli rekommenderad en behandling av läkare som senare på kvällen säger att han inte tror på det, utan tycker det är påhitt, skulle det vara falskt om en präst sa en sak dagtid och gjorde annorlunda när jobbdagen är slut.
(Såklart händer det även nu, vi präster är också människor, men vi strävar efter att bli bättre och att låta tro och liv bli ett.)

Av Albanach
Skrivet av cyklonen:

Jag har en fråga som kanske är lite knivig.

Måste en präst tro på gud? Om inte, varför ska just prästyrket vara förenat med en tro, när t ex en lärare inte nödvändigtvis behöver tro på det hen lär ut, så länge hen lär ut det korrekt och utan egna värderingar? Om man utför sitt jobb helt korrekt och inte låter avsaknaden av personlig tro påverka, är det då ett problem?
Dessutom kan man knappast bevisa vad en människa egentligen tror eller inte tror på, så egentligen handlar det väl bara om att utgå från att personen talar sanning om hen säger sig tro på gud.

En relaterad fråga: hur vanligt kan det vara att präster inte är troende? Jag är själv övertygad om att de finns. Man har säkert haft en tro inledningsvis, men sen förlorat den av olika anledningar, men vill ändå inte mista det jobb man har och den gemenskap man är en del i.

Det mycket enkla svaret på den här frågan är att: Ja, en präst MÅSTE tro på Gud. Annars fungerar det inte.
Anledningen till detta är trovärdighet - varför skall jag tro på vad prästen säger om Gud om inte ens prästen gör det?
En lärare berättar ju om objektiv kunskap medan vårt uppdrag berör själslivet och tron, varpå avsändaren (prästen) egen inställning till detta är otroligt viktig.

Sedan kan jag säga att jag inte tror att en präst klarar av sitt uppdrag särskilt länge utan sin tro. Det är, åtminstone för mig, det som motiverar och det som bär när jag inte orkar. Hade jag inte haft min tro hade jag inte klarat av att vara präst.
Med det sagt finns det säkerligen någon som tappat tron - men det brukar synas ganska fort. Därför skulle jag tro att det inte är särskilt många som inte är troende.

Detta är dock inte att förväxlas med att tvivla eller ifrågasätta sin tro, vilket är något som alla, präster inkluderade, gör ibland. Det är dock fullt naturligt och hälsosamt!

Av Albanach
Skrivet av gisburne:

@Albanach

Tycker du Kyrkoplikt ska återinföras?

Kyrkoplikt var ett slags straff som användes i Sverige och Finland fram till mitten av 1800-talet. Det innebar att den dömde skulle offentligt bekänna sitt brott och uttrycka sin ångerfullhet inför församlingen. Straffet utdömdes av världslig domstol men verkställdes i kyrkan som en del av kyrkotukten

Absolut inte! Staten och kyrkan sitter inte längre ihop, vilket är något positivt, och därför bör vi inte heller blandas ihop med statens rättssystem. Vill någon komma till Kyrkan och bekänna sina synder är de varmt välkomna men det måste ske med ett ärligt hjärta och inte på grund av ett tvång från staten. (Då är bekännelsen dessutom värdelös.)

Av Albanach

Köpte Sushi från en av stadens nyöppnade sushiställen där ägaren i lokaltidningen sagt att han sushi var så bra att alla som åt den skulle vilja komma tillbaka. Fick därför upp en liten hype.

Det var rostad lök på makirullarna.

Besviken och lite förolämpad.

Av Albanach
Skrivet av anon134512:

Hur känner du med att präster har absolut tystnadsplikt? Jag kan i mitt samt mitt kommande jobb bryta tystnadsplikten i vissa fall vilket jag är tacksam över.

Har du någonsin känt dig obekväm med tystnadsplikten?

Jag har personligen inte känt mig obekväm men jag kan förstå hur situationer där jag skulle känna så kan uppstå.
Trots det är jag positiv till den absoluta tystnadsplikten som jag tycker är en förutsättning för prästyrket, eftersom
det måste finnas någon man kan prata helt öppet med utan risk för repressalier.

Sedan är det viktigt att komma ihåg att allt som sägs till en präst inte automatiskt faller under den absoluta tystnadsplikten. Den uppstår bara om man uppfyller vissa kriterier, till exempel att prästen och konfidenten är ensamma
och att det är uttalat att detta skall vara ett sådant samtal.
Man kan alltså inte bara springa förbi mig på ICA och säga att man tänker mörda någon och förvänta sig att jag skall
vara tyst.
Men med det sagt brukar det också innebära att de som kommer för att berätta hemska saker för en präst ofta har en inneboende längtan efter att få berätta det. Är det då något som bör bli offentligt (mord, pedofili, etc.) bör vi uppmuntra personen att berätta.

Skulle någon berätta detta för mig skulle det självklart vara fruktansvärt att bära. Men det är aldrig någon som sa att
det är enkelt att vara präst heller. Precis som med andra jobb för det med sig risker och vi är medvetna om dem.

Skrivet av serafim:

Är detta en allmän regel eller skiljer det sig mellan församlingar? Jag brukar titta in i kyrkor för att se på målningar och dekorationer när jag reser omkring, både i Sverige och utomlands och, jag minns inte var, tror men bara tror att det var någonstans i Värmland, så höll man på att gräva upp en grav och de lade de gamla benen i en "bengrav", i o f s försiktigt och varsamt, lyfte de ur benen ur graven och flyttade dem till "bengraven". När jag frågade svarade de att graven var klar för återanvändning.
Jag har sett i andra länder, Frankrike och Spanien bl a, att de lyfter ut benen och flyttar dem till speciella ben-depåer. T.ex. är ju katakomberna i Paris en sån depå. Men som sagt har jag för mig att jag upplevt det i Sverige också. Minns jag fel, var det en annan situation?

Det är en allmän regel, då vår begravningsverksamhet styrs av begravningslagen. Men som med alla regler finns det undantag och möjligheter att söka dispens:

1 § Stoft eller aska som har gravsatts på en begravningsplats får inte flyttas från en gravplats för att gravsättas någon annanstans.
Tillstånd får dock ges till en sådan flyttning, om det finns särskilda skäl för det och om det är klarlagt var stoftet eller askan skall gravsättas på nytt.

Kan det vara så att det var en särskilt gammal grav till exempel? Jag vet också att man där jag arbetar oväntat hittade ben när man grävde upp en bit gräsmatta. Då var det ju en så gammal grav att den inte fanns i några system eller böcker och som vi inte visste fanns. Då kan det ju finnas skäl att flytta benen till en mer vilsam och ihågkommen plats.

Skrivet av Gurrrra:

Möjligt att detta är frågat redan, men vem är gud enligt en kristen präst? Hur skulle ni definiera gud? Är det en skäggig gubbe i himlen? O var kommer denna gud ifrån o var höll han till innan han skapade jorden där för 6000 år sen?

Haha, jag skulle säga att det finns lika många "Gudsbilder" som det finns kristna och ingen är den andre lik.
(Den skäggiga gubben på ett moln är ju en klassiker men jag tror inte det är många som skulle säga att de
tänker så.)

Att definiera Gud är svårt eftersom Gud är så oerhört mycket. Men om vi bara håller oss till vad Gud själv säger i bibeln,
så är han: "Alfa och Omega - början och slutet." Eller som han säger när han möter Mose: "Jag är den jag är."
Gud är alltings början, den som fanns före all tid och som har skapat allt. Gud existerar inte i tiden på samma sätt som vi, utan han är evig, bortom tid och rum. Helt enkelt: Han är så mycket större än vi någonsin kan tänka oss.

Ibland försöker jag tänka mig hur det skulle vara att träffa Gud. Hur skulle han vara? Det jag tror är att Gud skulle vara den mest intresserade och nyfikna du någonsin skulle möta. Som genuint är intresserad av hur du tänker och vad du gillar att göra. Som fascinerat skulle lyssna på dig berätta om din barndom eller hur mycket du gillar att överklocka din gamla processor.
Gud, för mig, är ingen arrogant härskare som ser oss som undersåtar eller som vi skall vara rädda för. Att möta Gud vore att möta en gammal vän: tryggt, roligt och skönt.
Jag tänker ofta på när Jesus (som är Gud) i Johannesevangeliet säger: Jag kallar er inte tjänare, utan vänner.
Det säger en hel del för mig.

Skrivet av Kommenterande 2:

I hur stor utsträckning använder ni den nya översättningen (Carl XVI Gustafs bibel) och i hur stor utsträckning används den gamla översättningen (Gustaf V:s bibel)? Är det skillnad mellan t.ex. vanlig söndagsgudstjänst (då det väl mestadels är gamlingar som är uppväxta med den gamla) och konfirmation (då det är barn som kanske har svårt med ålderdomligt språk)? Vad gäller vid t.ex. bröllop och begravningar?

Behöver dagens präster fortfarande kunna läsa vulgatan?

I ärlighetens namn hade jag aldrig hört talas om Carl XVI Gustafs bibel och googlade därför det, varpå jag såg att det på wikipedia sägs att Bibel2000, som är Svenska Kyrkans officiella översättning, ibland kallas för det. Det är dock något jag är synnerligen tveksam till eftersom jag aldrig hört den kallas för det, utan den kallas bara för Bibel2000.

Den tidigare översättningen kom 1917 och vissa föredrar den versionen - ibland på grund av tradition eller för att man föredrar det lite äldre språket. Användandet av den är dock något vi försöker undvika eftersom det är bättre att alla vänjer sig vid den "nya" och därför är det emot reglerna att i officiella sammanhang (Gudstjänster osv.) läsa ur någon annan översättning än just Bibel2000. Ibland kan man dock, av så kallade "pastorala skäl" tillåta att den äldre översättningen av Herrens bön (Vår Fader/Fader Vår) bes under en begravning eller liknande.

Vulgata är den första bibelöversättningen till latin som blev färdigställd på 400-talet. Jag skulle tro att det inte är allt för många präster som kan läsa och förstå den sortens latin idag. I alla fall gör inte jag det.

Av Albanach

Än en gång vill jag påminna om att detta inte är ett forum för teologiska diskussioner utan mer Fråga/svar. Självklart är följdfrågor okej men det skall inte urarta i otrevligheter eller alltför djupa samtal, då är ni hänvisade till PM.

Av Albanach
Skrivet av MadMantiz:

Hur fungerar det med gravrätt efter 25 år om det inte betalas? Förstått att gravplatsen återgår men hur blir det med kvarlevorna, grävs det bara upp och förstörs på lämpligt sätt eller läggs nya kroppar ner oaktat vad som finns i jorden innan? Inte mycket till vila i frid.

Ber om ursäkt att du fått vänta på svar men jag behövde konsultera mina kyrkvaktmästarkollegor!
När en grav återgår finns det en så kallad "gravfrid" som skall inträda i 15 år innan graven kan användas på nytt. Om förutsättningarna tillåter efter 15 år kan man gravsätta nya men då företrädesvis kremerade urnor och ogärna kistor. Kvarlevor grävs dock aldrig upp, utan de förblir i gravens vila.

Citat:

***Inlägget raderat på begäran /mod***

Kul att du gillar domprosten! Vi präster brukar vara trevliga!

Och nej, jag är medveten om att det finns anställda som inte bekänner sig som troende. Men som jag skrev är det också
väldigt stor skillnad på att vara öppen för tro eller stängd för det.

Skrivet av gisburne:

@Albanach Har du varit med och bemannat Jourhavande Präst någon gång och i sådana fall hur upplevde du det?

Ja, jag har erfarenhet av både telefon- och chattjour. Det är en väldigt meningsfull uppgift och det känns väldigt bra att kunna finnas till som ett samtalsstöd men det har ett högt pris. Många egna tankar som snurrar, oro, frustration över att inte kunna göra mer, osv. Efter ett avslutat pass (midnatt) går jag inte och lägger mig direkt, utan det tar någon timme att komma ner i varv igen.

Av Albanach

Vi får skicka tre sms till Gud, Sonen och Den helige Ande. De andra två håller vi i reserv ifall vi behöver beställa ett mirakel eller använda oss av någon himmelstjänst: Kolla upp aktuella synder hos någon eller liknande.

Skämt åsido, jag läste artikeln och det är bara tragiskt.

Av Albanach

Vänner! De senaste inläggen här börjar mer likna de diskussioner jag vill att denna tråd skall undvika. Vill ni fortsätta diskutera, får ni gärna skicka ett meddelande.

Av Albanach
Skrivet av AMDDDDD:

Fast tyvärr har du fel, ἐκκλησίαν har översatts till kyrka men det betyder det inte. Pluggar ni inte bibeln på koine grekiska? Många översättningar är fel, I Markus tillexempel kan man anta att gud inte visste när han skulle återuppstå om man läser översättningar men läser man på koine grekiska så vet han.

https://i.imgur.com/ilV8wKP_d.webp?maxwidth=760&fidelity=grand

Vill inte framstå som respektlös utan jag håller själv på och studerar en hel del och använder mig så lite som möjligt av översättningar som tyvärr är väldigt vinklade och svåra att förstå utan historisk context. Vill bara fråga någon kunnig.

Precis som Serafim konstaterade nedan handlar det nog mycket om vad man lägger i begreppet "Kyrka". Kyrkan är ju inte själva byggnaden, utan det är den kristna gemenskapen, alltså församlingen. Kyrkan kan brinna upp och det finns ändå en kyrka, så länge församlingen inte fanns kvar i byggnaden.
Alltså, det Jesus grundar i Petrus är inte själva kyrkobyggnaden utan gemenskapen. Petrus blir ledaren för den första församlingen (kyrkan) och en sådan ledare är vad vi idag omnämner som biskop. Petrus är alltså den förste biskopen, vilket enligt katolsk tradition är den förste påven och som nuvarande påvar hämtar sin auktoritet som kyrkans ledare ifrån.

Och jodå, jag har studerat koine-grekiska. Även om den är lite rostig och jag behöver damma av den en sådan här gång.

Skrivet av Überklass:

Hej!

Skulle du kunna ge exempel på vad du syftar på med "krafter som inte vill kyrkans bästa". Pratar vi om att Hin håle-dyrkare infiltrerar svenska kyrkan eller pratar du om partier på ytterkanterna som demokratiskt röstas in?

Mvh
Überklass

Det jag egentligen menar är nomineringsgrupper som försöker använda Kyrkan som en språngbräda in i riksdagspolitiken och som därför försöker driva kyrkan att spela efter deras pipa. Detta tar sig rent konkret uttryck att man använder en långsökt och teologiskt felaktig argumentering för att försöka få kyrkan att inte lägga sig i vissa frågor eller inte bedriva viss (kristen) verksamhet. Det är det jag syftade på.

Det som anges i artikeln nedan är också ett intressant exempel förståss.

Skrivet av anon134512:

Nu är förvisso inte frågan ställd till mig, men sånt här kanske..

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/V94Jo6/nya-kyrkopolitike...

Ja, det är ett i alla fall intressant exempel. Sedan kanska hans vilja att lära sig är genuin och då är det välkommet.

Skrivet av serafim:

Nja, man menar i det sammanhanget "kyrka" = "församling" = "de som samlas i samma tro" och inte "kyrka" i betydelsen "den svenska kyrkan" eller en specifik kyrkobyggnad. I Karl XII:s översättning står det "församling", vilket väl egentligen är en trognare översättning av "ἐκκλησίαν". Men andemeningen är klar tycker jag. Förresten översätter man "ἐκκλησίαν" till "Church" i den engelska översättningen.
Nu är väl tråden inte för teologiska spörsmål men det finns flera saker i den grekiska texten som är svåröversatta och ju faktiskt utgör några av de stora stötestenarna i dialogen mellan Ortodoxa och Katolska kristna. Just Matteus 16:18-19 innehåller en sådan stötesten.

Mycket väl skrivet!