Inlägg

Inlägg som Albanach har skrivit i forumet
Av Albanach
Skrivet av frong:

Cherry picking.

Inte alls - det handlar bara om att förstå att bibeln måste tolkas och förstås och att det kan komma att förändras i och med att vi lär oss mer och förstår den bättre.

Skrivet av Mindfighter:

Varför har vi fortfarande kyrkoval? Kyrkan avskiljdes från staten för över 20 år sen, varför vill kyrkan fortfarande ha politiserad styrning? Det är som om Investor vill ha val och tillsätta representanter för politiska partier i sin styrelse…

Anledningen till att Svenska Kyrkan fortfarande har val är eftersom vi är en demokratiskt styrd kyrka och har inget med vår gamla koppling till staten att göra.

Skrivet av gisburne:

Tack för den förklaringen, var mycket intressant att ta del av den!

När jag 2012 skulle begrava min mamma så framförde jag till prästen att jag jättegärna skulle vilja att det utdelades
Nattvard under begravningscermonin.
För mig har ta emot Nattvard alltid varit något som betytt något alldeles extra för mig, något som ger mig extra
glädje/energi (känns som jag verkligen fylls med Jesus blod och kropp) och tänkte det kunde vara något för att även som en hyllning till min mamma vid denna cermoni.
Prästen i fråga visste att Nattvarden betyder väldigt mycket för mig när jag är i kyrkan men sa bestämt ifrån
att han inte kunde tänka sig ha Nattvard under en begravningscermonin. Var blankt nej.

Det var tråkigt, för jag förstår absolut att man skulle vilja ha nattvard under en begraving. Det är till och med så att det finns en särskild ordning för just begravning med mässa, så jag förstår inte riktigt varför prästen skulle ha sagt nej...

Av Albanach
Skrivet av gisburne:

Om närmaste familjen/anhöriga önskade att även ett barn döptes i samband med begravningscermonin.
Skulle du som präst gått med på det?

I denna Expressen artikel berättas det om en 35-årig kvinna som dog i Corona 2 veckor efter hon fött sin dotter
och att dottern döptes i samband med begravningscermonin.

https://www.expressen.se/nyheter/samantha-dog-dottern-doptes-...

Tveksamt, ärligt talat. Jag kan förstå om man tänker att dopets glädje över ett nytt liv förmildrar sorgen
över en begravning men jag tror inte att vi människor fungerar så. Känslorna kommer bara att blandas
och sitt barns dop skulle nog alltid att förknippas med sorgen över den anhöriga.
Därför skulle jag å det starkaste försöka att avråda från att ha de samtidigt, så att man kan få
sörja i lugn och ro samt glädjas i lugn och ro.

Skrivet av thom.g:

Sätter en femkrona på att han kör D2 - LOD sen release. Det går aldrig få nog av att dräpa djävulen

Jag har faktiskt aldrig kört ett Diablo - men du säger något! Kanske får ta och kolla upp det!

Skrivet av frong:

Tycker du om kristliga värderingar? Är det hur man ser på kvinnor du tänker på då till exempel?

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ephesians%205:22...
https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Timothy%202%...
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Colossians%203%3...
Personligen tycker jag det är hemska värderingar och tankar.

Nu är ju det värderingar som en majoritet av den kristna kyrkorna inte ställer sig bakom. Svenska Kyrkan ser ju män och kvinnor som jämlika i både arbetsliv, hem/hushåll och inom den kristna kyrkan och tron. Där det också är fullt naturligt och teologiskt korrekt att kvinnor kan vara både präster, biskopar, diakoner eller inneha ledande ställningar inom kyrka och församling.

Pauli brev måste alltid förstås i ljuset av den tid de var skrivna i, d.v.s. en tid då kvinnor var förtryckta och tillbakahållna. Samt att det är viktigt att tänka på att Paulus inte är Gud, varpå hans ord inte är lag. Dessutom är Paulus också positiv till kvinnor och det går att hitta flera exempel där Paulus talar om jämställdhet. Bland annat så berömmer han Junia, en ledare för en av de tidiga kristna församlingarna, så han ser också mycket gott i kvinnor.

Men går vi till Jesus, så är han för jämställdhet bland alla människor. Till exempel i berättelsen om den kanaaneiska kvinnans tro, så är det enda gången som någon lyckas övertyga Jesus i en "ordduell" och då är det en kvinna som gör det. Jesus blir inte arg, eller säger åt henne att vara tyst, utan argumenterar med henne och blir övertygad i att det hon säger är rätt.

Skrivet av lanbonden:

@Albanach Nu med kyrkvalet runt hörnet är jag lite nyfiken på vad du som präst anser om att det är så politiserat och att de flesta (alla?) kandidater är partipolitiskt bundna istället för att låta kyrkan vara kyrkan så att säga?

Det är en svår fråga, för det finns många partipolitiskt aktiva som gör ett utomordentligt bra jobb och som agerar för kyrkans bästa. Jag tycker också att det är viktigt att kyrkan är demokratisk och att lekmän/kvinnor har inflytande över församlingslivet och kyrkans väg framåt. Men jag kan tycka att det nog, på sikt, vore det bästa om det blev personval där kandidaterna är partipolitiskt obundna.

Dock vill jag verkligen framhålla hur viktigt (!) det är att alla som kan röstar i Kyrkovalet, även om man inte är troende eller särskilt intresserad. Röstar man inte tillåter man passivt att krafter som inte vill kyrkans bästa får större inflytande.
Så jag uppmanar er att ta lite tid under hösten att läsa igenom de kyrkovalsbroschyrer som skickas ut och att ta er demokratiska möjlighet på allvar den 19 september!

Skrivet av kelthar:

Vad krävs det för att man skall bli "utslängd" som präst i svenska kyrkan?

För att bli avkragad, som det kallas, krävs det att man bryter mot sina prästlöften. Under vigningen till präst lovar man högtidligt att rätt förvalta sakramenten (dopet/nattvarden) och att förkunna ordet rätt (att tala sant i sina predikningar) samt att leva på ett trovärdigt sätt så att vi blir vittnen om "Guds kärlek och försoningens hemlighet".

I praktiken innebär detta att om jag, till exempel, döper någon flera gånger, predikar något som Svenska Kyrkan inte står bakom, bryter mot tystnadsplikten eller missköter mig i största allmänhet på ett sådan sätt att det skadar kyrkan eller min trovärdighet som präst, kan jag bli anmäld för detta. En anmälan sker i så fall till domkapitlet i det stift som prästen tjänstgör i. Domkapitlet är kyrkans rättsinstans och består av stiftets biskop (ordf.), representanter för vigningstjänsten (präst/diakon), förtroendevalda (politiker) samt lagkunniga (jurist/domare) och de har i uppdrag att utöva tillsyn över stiftets präster och diakoner.
Kommer det då in en anmälan, granskar de den och tar ställning till om det skall frikännas eller tilldömas en varning eller utökad tillsyn. Bedömer de att det är en så grov överträdelse att prästen inte längre är lämplig att utöva sitt ämbete som präst i Svenska Kyrkan, förklaras prästen obehörig och kan inte längre kan få anställning som präst.

Av Albanach
Skrivet av Chromatic:

Men inte föräldrarna kanske? Bara nyfiken!
Släktingar var ett alldeles för brett begrepp xD

Just föräldrarna är troende - men även de på en "Svensson-nivå." Alltså gick till kyrkan på jul eller påsk och ber kanske kvällsbön.

Skrivet av Herr Kantarell:

Vilka datorspel spelar en präst?

Allt möjligt! Till exempel Witcher 3, COD, BF, Valorant, Overwatch, Banished.

Av Albanach
Skrivet av Chrisism8:

Jag tror jag besitter lite av en ovanlig åsikt om kyrkan. Religiös har jag aldrig varit, utan den närmsta kategorin jag hittat är nog agnostiker, samtidigt som den inte stämmer helt den heller. Samtidigt tycker jag kyrkan på många sätt är toppen. Det vi saknar i dagens samhälle är gemenskap, alla spelar sitt eget solo äventyr och bryr sig väldigt lite om någon annan. Kyrkan är duktig på att skapa en gemenskap, en plats att träffas. Jag åser även att alla större religioner har en vettig grundstruktur för hur man bör bete sig som människa. Det jag undrar är ifall du som präst skulle kunna tänka dig anställa en människa inom kyrkan, som lever upp till kristna värderingar och ideal för hur man bör bete sig som människa, samtidigt som personen inte är troende?

Note: Jag skriver ovan för att ge en grund för min fråga att stå på, inte för att diskutera det vidare. Vänligen respektera detta.

Jag tycker att det är en väldigt svår fråga, som jag ofta brottas med. Det jag landar i är att generellt tycker jag att anställda inom kyrkan bör vara troende, helt enkelt eftersom det är en fråga om trovärdighet. Om någon kommer på en gudstjänst eller församlingsafton och frågar en musiker, vaktmästare eller värdinna "tror du på Gud" och får svaret "Nej", hur skulle det se ut?
Det skulle också kunna slita mycket på den anställde, som skulle kunna känna sig utanför/annorlunda, så det är inte säkert att det är hälsosamt för någon inblandad.

Om en person däremot är osäker men kan tänka sig att fördjupa sig i vad det betyder/innebär och vara öppen för möjligheten att osäkerheten kan bli ett ja, då kan jag se möjligheter att det skulle fungera men det är verkligen från person till person.

Som du säkert förstår är det en svår fråga som jag inte klurar helt färdigt på!

Av Albanach
Skrivet av Betty (Kung Pow):

Ett väldigt intressant koncept - tack så jättemycket för detta! Kan säkerligen använda detta i tjänsten också!
(Låter det gå i bakgrund medan jag svarar på denna bunt frågor!)

Skrivet av Betty (Kung Pow):

Märker du av nån speciell ålder när folk återvänder till svenska kyrkan?
Täbkte på såna som lämnat och sen bestämmer sig för att återgå i samfundet?

Kan ju tillägga att jag verkligen inte är troende
Men, jag är ändock fortsatt med i kyrkan, för jag vet genom mina föräldrar och egen erfarenhet vilken samlande effekt och positiv verkan den har ute på landsbygden, framförallt för de äldre

Tack för att du fortsätter vara medlem! Det hjälper oss att fortsätta kunna vara den samlande kraften du pratar om och att finnas där för människor både i stad och landsbygd.

Det finns säkerligen statistik på när människor återvänder men det är inget jag vet exakt. Skulle dock tippa på att många går ur i ungdomen för att tjäna några hundralappar men återvänder senare, antingen för att man lär sig uppskatta kyrkans verksamhet eller för att man kommer till(baka) till tro.

Skrivet av Dumbullen:

Har läst igenom ett par sidor så kanske missar om detta frågats:

Jag är inte troende öht men har väldigt stor respekt för svenska kyrkan och tycker den är enormt samhällsviktig. Ni gör otroligt mycket bra och är för många med och firar eller ger stöd vid stora milstolpar i livet (dop, konfirmation, vigsel, begravning exempelvis). Utöver det all välgörenhet och stöd till lokalsamhällen och utsatta.

Men här kommer frågan:
Eftersom jag starkt uppskattar svenska kyrkan och vad den står för så firar jag gärna tillsammans med den. Men nu inför min sons dop så är jag inte intresserad av att höra predikande om gud och hur han frälser min grabb för det skulle bara kännas falskt.
Hur hade du reagerat om jag kom till dig och bad dig hålla predikandet till kristendomens värderingar och försökte undvika det gudomliga? Att prata om Jesus, Bibeln osv är helt fine, det är bara det här med "fader i himmelen" och Guds son jag har svårt för - eftersom jag inte tror på det.

Jag hade öppnat upp för ett samtal om vad det är med just "Fader i himmelen/Guds son" du har svårt för och vad exakt det inte är du tror på. Det händer emellanåt och brukar kunna leda till intressant och djupa samtal där båda kan förstå varandra.

Dock skulle jag inte förändra vad jag skulle säga under dop/vigsel/begravning/predikan, eftersom det vore både tjänstefel och kontraproduktivt. I det doptal som präster håller vill man ju förklara varför vi är här och vad dopet innebär, att då inte nämna Gud överhuvudtaget skulle nog kännas konstigt för alla inblandade.
I psalm 743 står det i en vers: "Vi tillber inga läror och ingen from idé, vi är ett folk på vandring i tro på livets Gud." Att därför bara prata om värderingar eller fromma idéer gör ju det kristna budskapet halvt. Lite som att gå på en föreläsning om kostcirkeln men bara höra någon prata om protein och utlämna grönsaker - man fattar grejen men man gör det inte rättvisa!

Om man kommer till Svenska Kyrkan och önskar dop/vigsel/begravning så är det vi som tillhandahåller ramen för gudstjänsten. Självklart får anhöriga komma med önskemål och det finns stora möjligheter att påverka innehållet men det är ändå vi som har slutordet i hur det utformas. Anledningen till det är självklart eftersom att vi skall främja kunskapen om Gud och sprida evangeliets glada budskap men eftersom kyrkan med vår erfarenhet har en bra fingertoppskänsla för att det skall bli värdigt och fint för alla inblandade.

Skrivet av gisburne:

Hur hanterar du som präst, om du får höra något under ett själavårdssamtal som berör dig/tar dig hårt och
som du känner efteråt att du skulle behöva ventilera med någon annan? Är det möjligt med tanke på den absoluta tystnadsplikten
som gäller för ett själavårdssamtal?

Om något har sagts inom ramen för den absoluta tystnadsplikten får jag som präst aldrig berätta vad som sagt, inte ens om personen ber mig berätta eller avlider, så det är något jag får bära och bearbeta själv. Även i samtal som har den lägre graden av tystnadsplikt så avslöjar man ändå såklart ALDRIG vad som sagts eller av vem.

Vi som präster kan få vägledande handledning och där finns det utrymme att bearbeta vad som upplevts som svårt men vi berättar aldrig något så att det finns minsta chans att avslöja någon. Tystnadsplikten är verkligen något som vi respekterar, värdesätter och håller som heligt.

Skrivet av anon39592:

Återgå till trådens ämne?
Att fråga en präst om varför vår religion samarbetar med andra religioner när det bara finns en gud enligt bibeln är väl rätt spot on?

Eftersom det är Guds och kyrkans längtan att få se en värld där människor kan leva i fred, arbetar vi och ber för det ständigt. Genom alla århundradens som vi existerat har vi lärt oss att den enda vägen till fred går genom samtal - därför tycker vi att det är viktigt med ekumeniska dialoger med olika kyrkor och interreligiösa dialoger med andra religioner.

Skrivet av Izenoz:

@Albanach

Fantastisk tråd och frågor/svar, har läst hela tråden och blir fascinerad över mycket, speciellt fördomar som lever kvar långt inpå -20 talet.

Har inte hittat den fråga jag kommer ställa så ber om ursäkt ifall den redan är besvarad och bristen på glasögon just nu MEN, en kanske lite kontroversiell fråga, som av förklarliga skäl inte kanske besvaras med total sanning men jag måste bara få svar för att stilla min nyfikenhet.

Jag älskar film, jag gillar även ”tanken” på att -någonting- finns bland oss, det ser oss och få av oss kanske ser det, ibland tar det över en kropp/människa och vi har läst i nyheter samt sett på andra social plattformar om Exorcister/Exorcism.

Min fråga är således: Är detta på riktigt? Har vi ett ”sällskap” inom kyrkan som är specialister på detta? Får alla lära sig att utföra en Exorcism? Är det vanligt att familjer ber om hjälp för detta eller är det rent nonsens helt enkelt?

Känner mig smått dum som ställer denna fråga men vill verkligen ha ett svar 👀

Den romersk-katolska kyrkan har ritualer för att, i extremt sällsynta fall, genomföra exorcismer. För sådana tillfällen finns det särskilt utbildade präster som endast genomför ritualen som ett sista försök, efter att läkare och psykologer uteslutit alla möjligheter till sjukdomar och eventuellt prövat medicinering och behandling.

Inom de lutherska kyrkorna har vi inte den ritualen, utan vi ser på det annorlunda. Eftersom vi tänker att vi genom dopet tillhör Gud och inte kan förlora den kopplingen, har djävulen inget grepp om oss. Han kan inte "besätta" oss och ta över oss, eftersom Gud beskyddar oss från det. Däremot finns det en liten rest kvar av exorcismen i vad som kallas för "befrielsebön" som sker under dopet där man över dopkandidaten ber att Gud skall "befria oss från mörkrets makt." Vad som sedan menas med mörkrets makt kan man diskutera - är det bara djävulen eller kan egoism, individualism, fördomar, rasism och hat också räknas som en mörk makt?

Skrivet av Kladdpapper:

Vad är den största synd du gjort i ett spel?

Eftersom ett spel är ett just ett spel, skulle jag säga att man inte kan synda. Men jag är väl inte särskilt stolt, och skulle nog ha svårt att se Gud i ögonen om han frågade mig om de gånger jag "tea-bagat" folk i vredesmod i COD/BF.

Skrivet av Chromatic:

Har du religiösa släktingar/föräldrar?

Jag har både religiös och icke-religiösa släktingar, så jag är nog en ganska vanlig Svensson.

Av Albanach
Skrivet av Mangee75:

Att du lyssnar på Rammstein är grymma pluspoäng i min bok
Håller med dig om gregoriansk musik, det kan vara riktigt mysigt och mystiskt. Vilken är din favorit grupp inom gregoriansk musik?
Mvh Mange

Rammstein det är bra grejor!

Det finns oerhört mycket gregorianskt på Spotify faktiskt. Där lyssnar jag gärna på "Monks of Pluscarden Abbey", "The Monks of Glenstal Abbey". Allmänt är kompositören Palestrina annars någon man skall hålla koll på, eftersom han var lite av ett geni när det kom till gregoriansk sång och skrev väldigt många fina stycken!

Av Albanach
Skrivet av Olegh:

Vilka kontemporära offentliga figurer (jag tänker på typ youtube och i podcasts) som diskuterar filosofi och teologi lyssnar du på? Kan du nämna några särskilda böcker (utöver bibeln) som lämnat särskilt djupa avtryck i ditt tänkande?

Det jag nog lyssnar mest på just nu är en podcast som heter "Ask N.T Wright Anything". N.T Wright är professor i exegetik (Bibelkunskap) och har varit biskop i Church of England. Han är mycket kunnig, rolig och framförallt enkel! (Varför komplicera saker i onödan?) Har också börjat lyssna på en liknande podd om C.S Lewis (Han som skrev Narnia-böckerna.)

Gällande böcker så är N.T Wright också en favoritförfattare men jag gillar också Wilfred Stinnisen och Timothy Wengert, till exempel.

Skrivet av PeoplesMC:

Jag håller med, tycker att tråden passar in helt okej under "livstid". Lika mycket som alla andra trådar på detta forumet som inte handlar om Hårdvara etc. Är själv inte religös, men från utsidan ser jag inte mycket skillnad på fundamentalistiska ateister och fundamentalistiska religösa. Verkar som båda lagen vill tvinga på sitt synsätt på andra, och har inget att göra med den tron de håller på, samt båda blir lika känsliga när det kommer till att deras verklighetsupfattning blir ifrågasatt alternativt att andra tänker annorlunda.

Om en tråd som denna framkallar så mycket negativa känslor för en person är det väl bara att sluta följa tråden, andra kanske tycker det är intressant, eller ännu bättre fortsätta följa tråden, för stör man sig så mycket kanske det är en indikation på ett tankesätt som inte är gynsamt, och vyerna kanske vidgas^^

Edit: Glömde frågan till TS^^

Har du studerat någon av de andra större världsreligionerna? Och isåfall en följdfråga; Har du funnit abstrakta likheter mellan dem och din tro?

Och en sista fråga, ingår det någon form av "Comparative Religion" kurs i prästutbildningen?

Alla präster läser en grundkurs på universitetet, tillsammans med lärare b.la., och där ingår det att läsa om världsreligionerna och då också med ett jämförande perspektiv. Och visst finns det likheter! Jag tycker dock att kristendomen är unik på många sätt i jämförelse med de stora religionerna.

Skrivet av Nissling:

Vilka filmer med kristna/religiösa teman rekommenderar du? Tycker personligen mycket om t.ex. The Mission, Nattvardsgästerna och Den yttersta domen. Just sistnämnda har lagt grunden för många funderingar jag haft på senare år kring religionens inflytande i samhället och konsten, men det är ju i sak inte nödvändigtvis bundet till just kristendomen förstås.

Skulle även säga att Ordet har tilltalat mig mycket, fast jag föredrar faktiskt Molanders filmatisering framför Dreyer. Och The Tree of Life kanske platsar in även om den mer skildrar svårigheterna att leva utanför tron i en kristen familj (bland mycket annat förstås).

Åh, det finns många bra religiösa filmer! Några jag rekommenderar är:

"Luther" - https://www.imdb.com/title/tt0309820/ (Inte helt historiskt korrekt men intressant ändå!)
"Silence" - https://www.imdb.com/title/tt0490215/?ref_=fn_al_tt_1
"Gudar och människor" - https://www.imdb.com/title/tt1588337/
"Bruce allsmäktig" - https://www.imdb.com/title/tt0315327/ (Konfa-klassikern som väcker intressanta tankar!)

Tack för dina tips - jag skall kolla upp dem!

Skrivet av flashen:

Någon jag kan vara lite avundsjuk på när det kommer till folk som är religiösa är att dom verkar så till frids med tillvaron, är det vanligt med ångest/oro eller liknande problem inom prästerskapet eller det är mindre utspritt? Kanske är en helt förutfattad mening jag har.

Det är nog lika vanligt hos oss också - framförallt kanske orsakat av stress och psykisk press. Kanske är vi dock bra på att fånga upp varandra och se hur vi mår eller så finns det ett stigma hos oss att vi alltid måste försöka vara glada och positiva och därför dölja vårt mående... Vi är alla människor och vi behöver varandra, helt enkelt. <3

Skrivet av Zadazi:

Kul läsning i tråden en så länge. Försökte komma på några intressanta frågor men tror några blev lite för teologiska, men låter er avgöra om de är det eller inte. Barra att hoppa över dom om ni tycker de är det.
Ha en bra dag.

Frågor:

  1. Vart tycker du att man ska börja om man vill veta mer om kristendomen? (Förutom bibeln då ; )

  2. Vad tycker du är mest intressanta läsningen om man vill fördjupa sig inom kristendomens historia?

  3. Vilket ämne tyckte du var mest intressant inom utbildningen och varför?

  4. Hur kan en vanlig dag se ut som präst?

  5. Vad är det roligast samt tråkigaste momenten?

  6. Är det något ni brukar vilja ha hjälp med/saknar personal till?

  7. Vad är det som är "viktigast" inom kristendomen och när är man enligt dig troende?

  8. Ser du något som kristendomen saknar i några andra religioner? Och hur har du som präst möjlighet att påverka en förändring inom (svenska) kyrkan?

  9. Bonus fråga som du definitivt inte behöver besvara om du inte vill, vi bor ju en då i Sverige och skulle ev. bryta mot §8 hos SweC. ;P
    Men vad tycker du/kyrkan om psykedeliska substanser för att "möta/uppleva högre väsen"? (Om vi bortser från att det är olagligt i Sverige)

1. Engagerad dig i en församling du trivs i! Fira gudstjänst under ett år och följ med i kyrkoåret - då får du mycket kunskap gratis.
Prata med en präst, vän i församlingen, delta i kyrkkaffen, filmkvällar och så vidare! Gå en alfa-kurs eller liknande.
Jag tror att det är lika viktigt att "uppleva" kristendomen fysiskt och inte bara göra det till något intellektuellt där man bara
läser böcker eller så.

2. En mycket bra bok: https://www.adlibris.com/se/bok/kristendomen---en-historisk-i...

3. Kyrkohistoria och ren teologi har alltid varit min grej! Kanske för att jag är intresserad av historia rent allmänt också.

4. Våra dagar är väldigt olika varandra men rent generellt börjar jag mellan 08.00-09.00 med att läsa mejl och förbereda dagen. Sedan kan dagen fyllas av planeringsmöten, besök på äldreboende, sopplunch, andakter, predikoskrivande eller andra förberedelser. Det är också vanligt med samtal med människor inför begravningar, vigslar, dop eller liknande. En vanlig dag avslutas då runt 17.00-18.00 men vissa kvällar har vi församlingsaftnar med musik, föreläsningar, filmkvällar eller konfirmandträffar och sådana kvällar avslutas normalt runt 21.00. En sådan dag har jag vanligtvis börjat lite senare för att bara göra 8 h. Men det är inte alltid det går.

5. För mig är det att träffa människor och att fira gudstjänster av alla dess slag: Mässa med nattvard, söndagsgudstjänst, vigslar, dop och begravningar, etc. Det är dock mycket mer administration för en präst än vad man kan tro och det är bland det värsta... Jag är inte förtjust i att vända papper!

6. Vi behöver alltid ideella och till allt möjligt! Kyrkvärdar, hjälpa till med fika, diakonigrupper som planerar aktiviteter, körmedlemmar och "you name it." Vårt mål är att alla som hör av sig och vill ha en uppgift skall få det!

7. Det är hemskt när vi människor börjar döma och försöka tala om vem som tror eller inte, det skapar bara oro och ångest och är irrelevant. Vem som är troende är egentligen bara något som Gud vet och den gode reformatorn Martin Luther sa till och med:
"Att vilja tro är att tro."

Det viktigaste inom kristendomen är, om man skall säga det så enkelt så möjligt: Tro på Gud och Jesus och gör ditt bästa i att följa budorden och att älska dig själv och dina medmänniskor så gott du bara kan. Och lita på att Guds nåd och förlåtelse bär när vi inte orkar med.
Läs gärna Johannesevangeliet 3:16, Matteusevangeliet 22:34 eller min favorit: Johannesev. 13:31.

8. Det finns alltid utrymme för förändring och nytänk. Vill jag förändra småsaker kan jag göra det i samråd med kollegor och församlingsråd. Är det större grejor kan jag resonera med min kyrkoherde eller biskop och riktigt stora grejor behöver tas i Kyrkomötet - ungerfär som vår riksdag som sammanträder varje höst.

9. Jag dömer ingen men personligen är jag inte positivt inställd till droger, inte utifrån min tro, men eftersom det påverkar oss ofta negativt vad gäller hälsa, socialt, och så vidare. Jag tror inte heller att vi behöver droger för att möta Gud - han kommer till oss på andra sätt.

Skrivet av hunden:

Angående giftemål. Jag har hört att brudpar ber prästen att "inte prata så mycket om gud" under vigseln, förekommer det ofta och hur känns det eller hanteras med brudparet? Själv skulle jag nog bli ledsen om det liksom bara känns som att någon är ute efter att låna min fina lokal gratis.

Finns det tillfällen då du helt enkelt avvisat "snyltare" och rekomenderat dom att gifta sig på annat sätt?

Själv gifte jag mig borgerligt i Norrköpings rådhus eftersom jag inte är troende. Att "utnyttja" kyrkan för att få en fin lokal skulle kännas taskigt mot prästen som jag ju då i princip står och ljuger inför.

För övrigt är rådhuset i Norrköping väldigt fint, salen man gifter sig i är väldigt högtidlig och absolut inte något konferensrum

Det händer att man möter den inställningen och visst blir man lite paff, jag menar, ni kommer till en kyrka och en präst - vad hade ni väntar er liksom? Ibland kan det ligga förutfattade meningar eller missförstånd bakom det hela och ofta brukar kunna lösa det om man samtalar lite om det.
Det skulle gå väldigt långt innan jag tackade nej till att viga någon men om vi uppenbart inte skulle kunna förstå varandra eller om deras önskemål var helt uppåt väggarna, skulle jag föreslå att en av mina kollegor får ta över eller peka på andra möjligheter till vigsel. Något som ännu inte har hänt.

Skrivet av Pugilisten:

Jag har en ganska trivial fråga! Använder du någonsin svordomar? Av alla präster jag har träffat (inte jättemånga, men kanske 5-6 stycken) så har jag faktiskt träffat en som använde ord som "helvete" och "fan", men jag tänker mig att detta kan vara sällsynt.

Haha, en mycket vanlig fråga! Och ja, det händer. Jag svär inte under arbetstid och jag försöker att minska det privat, eftersom jag vill lära mig att använda ett bättre språk. Till exempel låter det trevligare när man säger "Underbart goda kakor, Kyrktant Margareta!" än om jag skulle säga "Jävlar vad goda kakor, Margareta!" Sedan tror jag inte att det är en avgörande fråga för vår tro.

Av Albanach
Skrivet av Verdurakh:

Kanske blir för teologiskt men det får du avgöra.

Varför tror du att det finns så många olika kyrkor inom kristendomen där uppfattningen kan skilja sig rätt radikalt i vad man tror men att det i slutändan är samma gud?
Enkelt exempel är ju att vissa är 1000% emot homosexuella och nästan insätter dödsstraff och andra är mer tolleranta.
Har en grupp fel och den andra är rätt?

Det handlar ju i grund och botten om hur man tolkar bibeln och hur bokstavligt du gör det. Vissa vägra inse att bibeln måste tolkas och förstås utifrån flera andra aspekter än vad som bara står på pappret. Den skrevs ju av människor som levde för 2000 år sedan och i ett samhälle som var helt annorlunda och med mycket mindre kunskap än vad vi har idag - alltså måste det rimligtvis också förstås annorlunda idag.

Av Albanach
Skrivet av orginallinus:

Min fråga till TS blir: Hur arbetar kyrkan med dessa mörka arv från historien? Är det något man t.ex. lyfter i och diskuterar som del under prästutbildningen?

Vi diskuterar absolut kyrkans mörka historia, både vad gäller till exempel häxprocesserna och behandlingen av samerna. Sedan har kyrkan som helhet under senare år gjort en så kallad "Vitbok" kring just samerna för att lägga korten på bordet och så gott det går göra upp och be om ursäkt till samerna.

Personligen tycker jag så klart att det är en tragisk del av kyrkans historia och så långt ifrån Jesus man kan komma men jag har svårt för att känna personlig skuld eller ansvar, eftersom det är så långt borta i historien. Mitt ansvar ligger i att se till att det inte händer igen under mitt skift.
Lika lite som Tysklands förbundskansler bör hållas ansvarig för Nazismen eller Stefan Löfven för statens behandling av samerna så kan inte heller dagens kyrka klandras för gårdagens. Självklart kan vi göra upp och be om ursäkt men till syvende och sist är det faktiskt inte vi som tjänstgör i dags fel.

Av Albanach

Jag uppskattar alla frågor och tycker generellt att tråden har fungerat väl men jag vill ändå påminna om att det här inte skall urarta i djupare teologiska frågor och diskussioner!

Tack till moderatorer som rensar!

Av Albanach
Skrivet av Extremaz:

Hej!

Jag undrar vilket bröllop som är din favorit, vilken kommer du ihåg mest? Antar att du har vigt rätt många men det där bröllopet som stod ut.

Mvh Extremaz

Oj, jag har nog inget favoritbröllop egentligen. Men visst var det speciellt när jag fick viga en gammal klasskamrat!
Annars handlar det nog mest om att man "klickar" mer med vissa brudpar och mindre med andra, rent socialt.

Skrivet av Beginner:

Ursäkta att jag klipper ur detta stycke ur ett bra inlägg/svar men....

Förstår att alla präster är individer och "egna" personer men hur känns det med detta i åsyfte och att som i Uppsala domkyrka ha en souvenirbutik inne i kyrkan som säljer "krimskrams" och böcker?

Fördrev tiden medans farsgubben gråstarropererade sig med att lalla in i domkyrkan, är som bagarbarn. Född och uppväxt i stan men nästan aldrig varit i domkyrkan.

Blev lite snopen att se en butik inne i kyrkan. Eller var nu "gränsen" går för vad som är kyrka och vad som är "för-rum".

Är oerhört kluven till om jag har ett uns av "religiositet" i mig eller ej. Morsan var religiöst sökande som ung. Hennes mor var djupt kristen medans hennes far var kommunist. Match made in heaven.

Morsan sökte både högt och lågt. Läste Bibeln, Toran och Koranen. Var till och med mormon ett tag men mest för det var en amerikan hon blev smått betuttad i.

Hon landade i något hon läste i Bibeln (vet inte om det ska/kan vara stort "B" eller ej, skriver stort i respekt för er) där det enligt henne stod, "gå in på din kammare och bed i det fördolda". Hon menade också att om man verkligen vill se och höra guds skapelse så gör man det i naturen och att man ska leva som en bra människa så visar det sig om det är något efter jordelivet.

Meningen med detta svammel var att det är väl ungefär där jag med har landat. Lev som en hyfsad människa och gör inte andra ont så får man se sen. Antingen är det nattsvart/rullgardin/game over eller så är "det något efter detta".

Berättelsen om Jesus och månglarna i templet handlade om att försäljarna där ockrade och lurade tempelbesökarna,
därför blev Jesus arg. Att en liten souvenirbutik existerar i domkyrkan och säljer lite vykort och liknande, har jag
därför inga problem med. Men jag förstår helt klart hur du tänker och risken finns att det kan gå överstyr!

Skrivet av Goedendag:

Det här kanske är en för korkad, känslig eller teologisk fråga och i så fall får du gärna ignorera den men vilket/vilka operativsystem använder Svenska Kyrkan och varför?

Ingen dum fråga! Olika församlingar/pastorat kan fatta egna inköpsbeslut gällande IT men det arbetas för att alla skall ha samma och då är det windows som gäller.

Skrivet av Jerkanftw:

Vad för musik lyssnar du på? När jag var mindre lyssnade jag mycket på Skillet, Thousand Foot Krutch, Red osv även fast jag inte var/är kristen. Blev ganska nära vän med en i klassen som var kristen tack vare det, och hängde med på några samlingar och en festival (Jesusrock tror jag den hette, i Kramfors). Fastnade inte för religion men måste säga att ALLA var så otroligt trevliga och roliga där. Bra minnen!

Jag lyssnar på ett väldigt brett utbud av musik! Till mina favoritartister hör bland annat Sting och Rammstein men jag gillar också klassisk musik, jazz, pop och spelmusik. Fullkomligt älskar Jeremy Souls musik från Elder Scrolls, vilket jag ofta har på i bakgrunden när jag arbetar hemma eller på kontoret, då det hjälper mig att koncentrera mig och slappna av.
Självklart lyssnar jag också på kristen musik och gärna psalmsång (brittiskt eller svenskt) eller gregoriansk sång från kloster.

Kul att du har fina minnen från Jesusrocken!

Skrivet av Bl4ckIce:

@Albanach
Vill bara säga...
Tack för att du tar dig ann att skapa en superhärlig tråd... 5 av 5 <3
Jag hoppas och ber verkligen att tråden får fortsätta utan att folk förstör den.

Sen vill jag tipsa om detta spel på Steam...

I am Jesus Christ
https://store.steampowered.com/app/1198970/I_Am_Jesus_Christ/

En fråga till er båda @Albanach och @fesoj
Vad tycker ni om att ett sådant spel görs? Kan det vara något ni vill spela?

Spelet planeras att släppas 2022...

Varma hälsningar,
//Bl4ckIce

Tack, vad kul att du gillar tråden!

Jag har inga problem med sådana spel, tvärtom tycker jag att det är bra att hitta nya sätt att kommunicera
vem Jesus är och vad kristen tro handlar om. Så är det välgjort tycker jag bara det är positivt.
Skall absolut kolla upp det!

Skrivet av Oneone:

snälla denna tråd hör inte hemma på Swec...

Varför inte? Kan någon få ge tips utifrån sitt arbete på en bank, borde väl jag kunna få hjälpa dem av er som har frågor kring kyrkan och liknande? Jag ämnar inte missionera utan bara informera!

Av Albanach
Skrivet av Xyborg:

@Albanach , hur fungerar det med "prästbostad"? När jag bodde i utlandet var det vanligt att prästen fick disponera en bostad i anslutning till kyrkan som en form av löneförmån (Tror jag, de kanske betalade för den genom löneavdrag eller något? Men de bodde i alla fall i ett hus ägt av kyrkan så länge de jobbade som präst). Är det något ni även har i Sverige eller bor ni i radhuslängorna med oss andra förtappade själar?

Prästbostäder är nästan borta nuförtiden. Vissa församlingar har behållit dem men de flesta är sålda! I de fall de finns kvar så betalar prästerna hyra för att bo där. Personligen är jag glad för det, för jag väljer hellre mitt eget boende än att pliktskyldigast känna sig tvungen att flytta in i ett stort och gammalt hus. (Även om vissa var fantastiskt vackra.)

Så du kan hitta präster lite överallt. Jag bor i en hyreslägenhet till exempel.

Skrivet av JoOngle:

Väldigt intressant att läsa, tack för att du svarar såpass direkt och ärligt på frågan, ger en viss insikt i hur du tänker som en ganska normal människa (utöver ditt yrke/tro som präst).

Nu säger du ju att Witcher 3 är ditt favoritspel, men har tveksamheter till GTA, båda innehåller ganska stora elementen av båda våld och prostitution (förbjuden kärlek om du vill), man kan kanske säga man spelar ofta dessa sandbox games på det sätt man vill spela själv.

Jag tycker grafiken i Witcher 3 är absolut underbar, och även det åldrande spelet GTA 5 har sin egen charm. Dom har båda en historia bakom sig, jag fick en gång en frågan från en kompis om varför jag spelar GTA så märkligt, jag undvek våld, undvek att köra över folk och försökte att leva ut karaktären så mkt. som möjligt ut ifrån de villkor han har fått i sitt liv. Det är på något sätt ett rollspel, och ofta är det så att man får leva ett liv i spelen som man inte lever i verkligheten, och det kan ge en viss insikt i hur vissa människor kom till att leva såsom dom gör. Finns även polis simulator spel vart du kan spela din roll som polis och uppleva vardagen från den vinkel, även om överdrivit och är bara ett "spel".

Hur ser dina vänner på dig nu du är en präst? Märkte du någon skillnad, hänger du ut mera eller mindre med dom nu?
Är dom mera försiktiga med vad dom säger till dig, eller är dom lika så skämtsamma som förut?

Jag vill börja med att säga att jag inte dömer någon som spelar GTA, något som mina kompisar gör ofta. Det är bara mitt personliga tycke som gjort att jag inte fastnat för det och tyckt att våldet är lite väl mycket, för mig. Min tanke kring att våld påverkar oss gäller främst ungdomar, tänker jag.

Gällande Witcher har jag faktiskt inte tänkt på att det att det finns prostituerade i Witcher men det har du rätt i!
Kommer inte sluta spela det dock. Det är bara för bra.

Vi umgås så ofta vi hinner, det enda som håller ner umgänget är ju att vi blivit vuxna med arbeten och partners. Mina närmaste vänner påverkas inte av att jag blev präst, utan skämtar och driver med mig som förut och jag gör likadant tillbaka. Det är en underbar ventil efter en lång arbetsvecka att få skämta och leka lite med några vänner som känner mig sedan jag var 12.
Tror kanske de förväntade sig att jag skulle bli mer proper när jag blev präst men jag vet när jag behöver vara professionell och när jag kan vara lekfull och slappna av.

Av Albanach
Skrivet av BadNewsBrod:

Lite offtopic kanske, men helt klart värt att yttras:
Jag älskar prästost, gör ni?

Förövrigt tycker jag att det verkar vara ett fascinerande yrke! Är det sant att ni inte hänger i kyrkan lika mycket som folk tror? Jag antar ni inte har kontor eller utför pappersarbetet i kyrkan?

Ja, jag gillar prästost. Skrockar också lite töntigt varje gång jag köpar den.

Absolut, vi är mycket mindre på plats i kyrkorna än vad folk tror. Däremot har vi absolut kontor, som ofta är i nära anslutning till kyrkorna. Mitt är i församlingshemmet, cirka 100 meter från kyrkan. Där sker mitt vardagliga arbete, som att svara på mejl och planera saker. Sedan händer det ibland att jag under sommaren sätter mig i den svala kyrkan och jobbar lite.

Skrivet av jockos:

Nu när vi har två prällar här så kan jag passa på att fråga båda: har ni någonsin utnyttjat er maktposition på ett oetiskt sätt, och i så fall hur?

Tänk på att ni inte får ljuga och gud läser SWEC.

Kul tanke att Gud läser SWEC, Undrar om han också är besviken på bristen på grafikkort?

Nej, jag har aldrig utnyttjat min maktposition. Ärligt talat vet jag inte att jag ens känt av att jag har en...
Det enda jag gjort är att jag tryckte lite extra på att jag var präststuderande när jag sökte hyra en lägenhet i andra hand,
för att övertyga om att jag var en lugn och sansad hyresgäst.

Skrivet av JoOngle:

Hur kommer det sig att du postar på Sweclockers?

Är det för att du generellt intresserar dig för datorer?
Jag läser att du gillar datorspel, vilka spel spelar du helst, och spelar du multiplayer med primärt kristna vänner eller alla typar människor?

Finns det datorspel som du undviker pga. din kristna tro, eller som präst?

Jag hittade till SweC när jag skulle köpa min första speldator 2017, innan dess körde jag bara konsol. Det som chockade mig lite var hur vänligt och hjälpsamt forumet var och hur mysigt Sweclockers är med all internhumor och testningar av olika läsk osv, vilket har fått mig att stanna kvar.

Utöver det är jag mycket intresserad av datorer och teknik och håller precis nu på att beställa en ny speldator så att jag är redo för BF 2042! Annars spelar jag lite olika spel: Witcher 3 (Favorit), Assassins Creed Valhalla, Valorant, Overwatch, Skyrim, Banished, mfl. Jag spelar med mina barndomskompisar som inte är särskilt kristna av sig.

Det finns inga spel jag undviker utifrån min tro men jag kan ha mina egna tveksamheter till spel som GTA där man betalar prostituerade, misshandlar och mördar civila hejvilt. Jag tror inte spel leder till våld men det vi tittar på och gör påverkar oss ändå.

Skrivet av Viceroy:

Det här begreppet "tills döden skiljer oss åt" hur ska man tolka det egentligen? Om man som kristen tror på ett liv efter döden innebär det att man inte tror att man fortsätter vara tillsammans efter döden, att alla relationer i jordelivet inte har någon betydelse på andra sidan?

Här är för övrigt en intressant länk som man kanske egentligen borde ha en egen diskussion om:

https://awarenessact.com/quantu-theory-suggests-that-death-do...

PS. Du borde för övrigt spela Xenogears till PlayStation om du inte redan gjort det.

Vi börjar närma oss de teologiska diskussioner denna tråd skall undvika men kortfattat kan jag säga att eftersom vi inte vet exakt hur livet efter detta kommer att se ut är det svårt att svara på. Tanken med uttrycket är nog att vi nöjer oss med att tänka på hur relationer fungerar i livet här på jorden och då är det ju så att när någon dör, upplöses äktenskapet.
Däremot kommer de kunskaper vi förvärvar här på jorden och de relationer vi har absolut ha betydelse.

Skrivet av Elektron:

Det låter som det kan bli väldigt tungt att arbeta som präst, tänker på samtal med självmordsbenägna, begravningar, mycket sorg osv. Hur gör ni för att hantera det, och är det vanligt att man som präst kan dras med ner och bli deprimerad?

Det är absolut ett tungt arbete och det händer ofta att jag funderar på människor jag mött eller saker jag hört på "fritiden."
För att överleva gäller det att hitta strategier, alltså sätt att inte överväldigas av andra människors sorg eller problem och påminna sig om att "Jag kan finnas här för dem men deras problem/sorg är inte min."

Jag tror att det är lika vanligt bland präster som för andra med psykisk ohälsa. Kanske lever vi i en sådan miljö att vi är bra på att fånga upp varandra och fråga "hur mår du egentligen?" och faktiskt vara beredd på svaret? Vi har dock också skyddsnät som att vi uppmuntras gå i handledning och att alltid ha en egen själavårdare.

Av Albanach
Skrivet av Molotov:

Mitt inlägg var ett svar till en annat inlägg.

Då missförstod jag dig! Ber om ursäkt!

Av Albanach
Skrivet av anon5930:

Du missar poängen, nu öppnar man upp för religiösa trådar. Jag kan köpa att man har representanter från de tre stora religionerna i forumet men då det ändå handlar om religion blir ämnet ändå på gränsen till förbjudet och svårnavigerat.

Vart går gränsen för att representanter från exempelvis Jehovas Vittnen och Scientologerna ser en öppning och gör samma sak?

Lämna tråden var mestadels bra, folk fick vägledning för att lämna och även berättade varför. Sen kom de som inte vill att fler lämnar och skiter ner tråden.

Forumledarens åsikt rättar jag mig efter.

Edit: Och innan någon mer kommenterar, jag är gammal mod från när ÖÄ fanns.

Såklart jag inte vill att fler lämnar Svenska Kyrkan men anledningen till varför jag la mig i "Lämna SvK-tråden" var bara för att det fanns så mycket osanningar och fördomar som cirkulerade. Skall man lämna, vilket är helt okej, skall man göra det på rätt grunder, inte för att man läst osanningar i ett forum.

Skrivet av Aeig:

Fantastisk trådstart, tack TS!

Jag har två frågor: Är det vanligt att människor söker sig till dig för vägledning i livsfrågor? Har detta hänt med icke-troende också?

Mvh

Absolut, det händer. Människor som vill bolla en tanke eller fundering och kanske ha en utomståendes kristna eller medmänskliga
perspektiv. Detta gäller också icke-troende. Alla är välkomna!

Skrivet av anon214822:

Helt bortsett från religiösa budskap, som präst och själasörjare tror jag du ser mycket om hur vi är som människor.

Vad lärde du dig om människor under prästutbildningen som du inte riktigt väntade dig?

Efter att ha varit präst i några år, vad lärde du dig om männsikor som du inte riktigt väntade dig?

Små enkla frågor som är enkla att svara på ...

Åh, absolut en svår fråga... Under utbildningen fick vi lära oss om sorgebearbetning och hur det ibland kan ta sig uttryck i starka känslor som ibland blir felriktade. (Aggressioner, missunsamhet, osv.) Det var väl kanske oväntat.

Efter utbildningen tror jag mest att jag upptäckt hur låg kunskapen om kristendomen är. Jag tänker här på att det är väldigt få som vet vad kristendomen egentligen är, då många tror att det är "följ de här reglerna, så får du tillbringa evigheten på ett moln och sjunga psalmer." Jag förväntar mig inte att alla skall vara bibelsprängda men det är så många som inte ens vet varför vi firar jul eller påsk.

Skrivet av Molotov:

Som alltid när det gäller religion så ska kritik tystas.
Man får nog inte kritisera nån religion utan att nån blir kränkt.
Folk kritiserar svenskar dagligen, inte blir jag kränkt för det.

Med det sagt jag har jag inget emot personer som är religiösa eller präster, det är bara det stora hela som är fel.

Jag vill inte att kritik skall tystas och jag blir inte kränkt om kritiken är befogad. Däremot finns det ett korrekt "time and place" och det är inte det här forumet, utan vill man kritisera mig eller kyrkan finns det andra kanaler för det.

Av Albanach
Skrivet av M89:

Tycker ni gör ett fantastiskt jobb! Bra att ni finns och hjälper alla dessa stackare som har det tufft i livet. Även om jag själv inte är troende så finner jag att den gemenskap och budskap som omfattas Svenska kyrkan är något väldigt fint.

Till min fråga: Hur kommer det sig att du just ville bli präst?

Tack så mycket, vad snällt av dig!

Varför jag är präst handlar i grund och botten om att jag känner mig "kallad" att vara det. Någonting inom kallade (Gud) kallade på mig och jag svarade ja, efter mycket funderingar. I min tonårstid när jag utforskade den kristna tron fann jag ett sådant lugn av att be och för mig är det kristna budskapet fantastiskt och vackert: Att Gud älskar oss och kallar oss att älska och ta hand om varandra. Att få jobba med detta och försöka förverkliga det kändes rätt för mig.
Sedan handlar det ju såklart också, rent krasst, att arbetssuppgifterna lockar på mig: Att möta människor i olika stadier av livet, fira gudstjänster och predika, osv.

Svar till fullebulle: Mina föräldrar är troende men mer på en "Svensson-nivå" alltså att man kanske ber en kvällsbön och gick till kyrkan på jul eller påsk. Så jag är inte uppväxt i prästfamilj eller liknande. (Om du inte räknar en präst i släkten från 1600-talet som tydligen blev dödad av ryssen.)

Det bästa med att vara präst är mötet med människorna, helt klart! Att dela glädjen i en vigsel, att få vara stöd i en tid av sorg eller att få upptäcka Guds ord och gemenskap i en gudstjänst eller bara dela lite liv över en kopp kyrkkaffe. Det är det bästa!

Skrivet av Navicula:

Tack för en intressant tråd! (= Jag undrar om du och andra präster håller er mest till sverige eller förekommer det att någon reser iväg och startar upp församlingar eller hjälpprojekt i andra länder? Ekonomiska medel går alltid att skicka men nu är jag mest intresserad av hur mycket personal som tar sig an uppdraget.

Svenska Kyrkan finns också i utlandet och vi har församlingar i bland annat England, Tyskland, USA och Asien. Det är en plats för gemenskap för utlandssvenskar men också för att kunna hjälpa till. Sedan har vi såklart också präster/lekmän som åker som faktiska missionärer till olika platser men de startar inte riktigt upp "Svensk-kyrkliga församlingar" i Afrika, utan det är kanske mer att man hjälper till i en existerande församling eller skola.

Vi har dock ett stort nätverk för hjälpprojekt i andra länder som heter "ACT - Svenska Kyrkan." Lite kortfattat handlar det om att vi samlar in pengar och skickar det till kyrkor i andra länder som kan bedriva hjälpverksamhet. Fördelen är att de finns på plats före, under och efter en eventuell katastrof, så de vet var pengarna behövs!

Skrivet av ronnylov:

Hade en granne som sa till mig när jag var barn:
"Du ska bli präst pöjk. De behöver bara jobba på söndagar!"

Stämmer detta? Jag ville inte bli präst men undrar om det fanns en poäng i påståendet.
(Detta var mitten på 1970-talet i en liten by med få kyrkobesökare)

Haha, jag önskar att det stämde, så jag hade mer tid till att spela! Arbetet innebär ofta mer än 38,25 h i veckan och oftare än inte har jag inte ledigt två dagar i veckan heller. Utöver det är det arbete på kvällar, nätter och helger och ibland är det också konfirmationsläger osv. Så arbetet är slitigt, även om det kan se ut som att vi bara arbetar söndagar.

Skrivet av RPGWiZaRD:

Skulle fråga hur synen på kvinnopräster/herdar är idagsläget i den svenska kyrkan, om det finns något visst motstånd från vissa rörelser och om det skett nån förändring i den aspekten?

Vet här i Finland är det fortfarande ett motstånd bland de mera konservativa, själv tycker jag det ska ses som en jämställdsfråga att den mera konservativa synen inte längre passar in i dagens samhälle, sen är ju det lite av en tolkningsfråga också. I en grannförsamling här så blev nyss en kvinna vald som ny kyrkoherde med god marginal vald då det stod mellan en mera konservativ kandidat samt en kvinnlig kandidat. Här tycks stödet för kvinnopräster och herdar överlag ökat på de senaste 10-20 åren upplever jag.

Det finns kvar hos några av våra mest konservativa ämbetssyskon men det är, tacksamt, på väg bort. I dagsläget får du inte heller vigas till präst om du inte kan tänka dig att samarbeta med kvinnor eller har en avvikande "ämbetssyn". Vilket är helt förståeligt eftersom det är fullt naturligt med kvinnliga präster och då det finns fler kvinnor än män som är präster inom Svenska Kyrkan sedan några år!

Av Albanach

Vad kul med alla frågor och tack för all positiv respons!
Jag skall försöka svara på alla frågor så fort så möjligt men det blir på raster och fritid, så ibland tar det kanske lite tid.

Skrivet av Zeedarn:

Har du under någon tid haft minskad, eller ingen tro under anställningen och hur har du isåfall under den tiden resonerat kring jobbet och framtiden inom jobbet?

Jag har inte "förlorat" min tro men självklart kan jag ha stunder av tvivel eller ifrågasättande. Det tror jag att alla kristna har och är i grunden naturligt och hälsosamt - frågan är bara hur man hanterar det. Personligen brukar jag då fundera igenom vad jag tänker/tvivlar på för att förstå mig själv och min tro djupare. Skulle inte det hjälpa, söker jag stöd hos en kollega eller vän.

Skrivet av Selmalagerlöf:

Av ren nyfikenhet... som en renodlad ateist så förstår jag verkligen inte på mig folk som tror på ett högre väsen. Jag undrar.. har du alltid varit troende eller hände det något som ifrågasatte världsuppfattning även med den informationen vi har om vårat universum och hur vi fungerar på ett (någorlunda) fundamental nivå??. Eller är det en community grej att vara präst?

Även om jag sedan barndomen haft någon uppfattning om Gud och bad aftonbön vid något tillfälle, så skulle jag nog säga att det var i tonåren som min tro växte och blev till. Konfirmationen väckte tankar och frågor som jag hanterade genom att läsa på om religion och tro och prövade på att be och fira gudstjänst och jag fann att det, för mig, var något. Jag fann en sanning i ordet, svar i bönen och en känsla av att vilja höra till Gud.
Detta har dock aldrig påverkat mitt intresse för naturvetenskap eller fått mig att ifrågasätta/motsätta mig forskning och dess resultat. (Utöver etiska betänkligheter som att testa smink på djur, osv.) För mig är det helt kompatibelt att tro på Gud och samtidigt "tro" på forskningen. Gud gav oss en hjärna av en anledning - att vi skall använda den!

Skrivet av AllMessedUp:

Stämmer statistiken att ni har 40k +i lön? Inte illa i så fall

Det varierar över landet men snittet ligger nog därikring. Det är absolut en bra lön men man får också tänka på att en präst har ungerfär 6-6,5 års utbildning bakom sig men studielån.

Skrivet av SydpoleN:

Som antiteist och övertygad om att religion är en samhällsfara och inte bör existera år 2020+ så får min fråga bli hur du ser på ateister/antiteister?

Tvärtemot vad många tror har jag inget problem med ateister. Vi måste alla bestämma vad vi tror/inte tro på och vi måste respektera varandras beslut. Jag kan bli lika trött på rabiata ateister och kristna som inte verkar förstå det.

Skrivet av Daz:

Är man alltid ”i tjänst” som präst? Tycker att alla präster jag träffat verkar vara ständigt redo att utföra sitt uppdrag och det stämmer helt klart in på vår lokala.

Har hört om prästgårdar, bor präster fortfarande i sådana eller är det bara ett gammalt namn som lever kvar? Härikring är prästgårdarna liggandes precis bredvid kyrkorna.

Både jag och nej. Självklart har vi en formell arbetstid men det ligger i vårt kall till präster att alltid vara beredda att tjäna våra medmänniskor, så skulle någon behöva hjälp utanför min arbetstid skulle jag ställa upp.
Gränsen går dock när ett vigselpar ringde kl. 22 för att diskutera psalmer.

Skrivet av MaxieTheHatter:

Hur ser karriärmöjligheterna ut för en präst?
Finns det något "end game" så att säga?

Du har valt ett bra yrke!
Meningsfullt för de som behöver dig

Jag tror få av oss ser det som karriärmöjligheter men man kan ju bli kyrkoherde, högste ledare inom en församling,
och biskop, högste ledare inom ett stift. (Stift = nationellt geografiskt territorium som ofta spänner över hela landskap.)
Högre lön, absolut men också enormt mycket mer ansvar och hemska arbetstider.

Skrivet av NisseG91:

Påve!

Jag har även en snabb fråga:

Känns det verkligen okej att stå och säga att "Hen har det bättre nu" eller "hen är en del i guds stora plan" när man står på en tioårings begravning och pratar?
Ingen kritik mot dig, utan mot den svenska kyrkan. Var nyligen med om detta själv och blev mest bara irriterad över hur man kan säga en sån sak.

Precis som min kollega sa, vill jag inte heller kommentera ett griftetal utan att ha läst det i sin helhet. Att förlora ett barn är den största tragedin och är nästintill omöjligt att förklara eller förstå, även för oss präster. Därför är det lätt att hemfalla åt klassiska fraser för att försöka att på något sätt förklara och lindra sorgen.

Skrivet av Mordekai:

Jag tycker inte det hör hemma här per definition. Man kan inte kräva att inte bli ifrågasatt om man i skapandet av tråden skriver om "Gudsmötet". Detta är ju helt i linje med annan desinformation som finns i sociala medier, bara att religionerna var först med desinformationskampanjer i organiserad form. Precis som andra villfarna vill du sprida ditt budskap. Jag tycker inte det är okej.

Det finns ju liknande trådar där någon som jobbade på bank sa att vi fick ställa frågor till hen. Då tänkte jag att eftersom det verkar finnas så mycket fördomar som cirkulerar och för att hjälpa till om någon här behöver tips inför begravning eller liknande, gör jag också en tråd.

Med det sagt, tänker jag inte missionera här, utan endast svara på frågor. Att jag skrev om Gudsmöte var bara för att berätta något om mig själv och vad som är sant för mig.

Skrivet av Ostbullen:

Hur fungerar det med stora gåvor till en församling? Hörde om en som testamenterade ett miljonbelopp till den lokala kyrkan när han gick bort, men tydligen så kunde kyrkan inte bruka pengarna hur den ville? Är det hårt reglerat?

Det beror på hur gåvan är formulerad i testamentet! Har den som testamenterat pengarna sagt att det endast får gå till nya mattor i församlingshemmet, då måste vi ju förhålla oss till det.

Skrivet av anon134512:

Vilka fördomar tycker du är vanligast om präster?

Intressant fråga och en av anledningarna till varför jag startade tråden!

De vanligaste som jag mött är:

- Du måste väl hata homosexuella. (Vilket jag verkligen inte gör, de är lika älskade av Gud som någon annan.)
- Tror du inte på naturvetenskap eller dinosaurier? (Jag är mycket intresserad av forskning och dinos!)
- Du läser väl bara bibeln och bor 24/7 i kyrkan = D.v.s. Ingen rolig fritid! (Nej, jag läser alla sorters böcker, spelar datorspel och älskar filmer/serier. Däremot tycker jag att det är roligt att också läsa bibeln och vara i kyrkan!)
- Du var ju en ganska rolig och avslappnad präst! (Varför skulle jag vara tråkig och stel? XD)
- Som kristen får man väl inte bli arg! (Läs gärna om när Jesus körde ut månglarna ur templet!)
- Präster jobbar väl bara söndagar och får en (oförtjänt fet lön). (Jag jobbar ofta mer än 38,25 h i veckan och är sällan ledig på helger eller storhelger + att jag har 6,5 års utbildning med fullt studielån.)
- Präst blir man väl för status och lön! (Det finns ingen speciell status för präster längre och var jag intresserad av att tjäna så mycket pengar så möjligt skulle jag valt något annat yrke.

Dessa är det vanligaste. Återkommer om jag kommer på fler!

Av Albanach

Fråga en präst (Svenska Kyrkan)

Hej SweClockers-vänner,

Jag tänkte starta en tråd där ni, vid behov eller intresse, kan få ställa frågor till en präst inom Svenska Kyrkan.
Om det är något ni undrar över kring arbetet, utbildningen, livet som präst eller ifall att ni behöver hjälp/tips inför
att ni själva skall möta kyrkan och/eller vara med om en vigsel, dop, konfirmation eller begravning - fråga på bara!

Dock tänker jag att vi kan undvika teologiska frågor som leder till långa diskussioner, då detta inte riktigt är syftet
med tråden. Vill ni diskutera sådant kan ni skriva ett PM till mig.

Något om mig: Jag är i 30-års åldern och prästvigdes för 5 år sedan och har sedan dess arbetat i två mindre landsförsamlingar, varpå jag inte har någon specialiserad prästtjänst utan arbetar med alla möjliga uppgifter. Även om det ibland kan vara slitigt, så älskar jag mitt ämbete och skulle inte välja annorlunda om jag fick chansen. Det jag tycker bäst om är att fira gudstjänst tillsammans med "min" församling och få dela ordet, nattvarden och musiken med varandra. Gudsmötet och gemenskapen som uppstår där tycker jag är fantastisk.

Allt gott!

Hälsningar,

Albanach, VDM

Av Albanach
Skrivet av teanox:

Har man windows idag behöver du inte köpa en ny licens, bara adda nuvarande licens till ditt Outlook konto, sen logga in och klart.

Oj, det skulle ju vara riktigt bra! Men får jag en till licens eller flyttas licensen över? Tanken är att frugan skall ta över min nuvarande dator.

Av Albanach
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Svenska kyrkan är god för runt 74,3 miljarder kronor. Mycket av egendomen är avverkningsbar skog och de kan även sälja skogsmarkerna. När de har så mycket pengar där bara avkastning av kapitalet hade rätt till kyrkoverksamheterna, så är det en bra fråga varför de också ska ha pengar ifrån mig? Hur vore det tvärt om att kyrkan sålde av lite skogsfastigheter, värdigpapper och annat för några miljarder och skänkte till statens statsskuld?

Man kan ha åsikter om vad kyrkan gör. De gör dock väldigt mycket som jag inte vill de ska göra och det bästa sätt att visa ens missnöje är att sluta ge dem pengar.

Matteusevangeliet 19:21 SFB98
Jesus svarade: "Vill du vara fullkomlig, gå och sälj vad du äger och ge åt de fattiga. Då ska du få en skatt i himlen. Och kom sedan och följ mig."
Fast svenska kyrkan som är god för 74,3 miljarder kronor tror väl ej på Jesus så..

Hur många resonerar så kring sin privata ekonomi, att de säljer huset, bilen och sommarstugan för att finansiera sina utgifter? Då kommer man märka att pengarna tar slut väldigt fort. Kyrkan är troende men inte naiva eller idioter.
Kyrkans skogsinnehav avverkas kontinuerligt men varför sälja marken, det är ju en investering?
Och varför betala av statsskulden; vad har den med oss att göra?

Att dessutom säga att vi är god för 74 miljarder är en sanning med modifikation. Där räknas fastigheternas värde in men i slutändan kan de aldrig säljas till det priset. En kyrka kan vara gammal och värdefull men den är så K-märkt att du inte får byta en duk utan att ringa länsstyrelsen och be om lov. Vem vill betala för det?

Svenska Kyrkan tror på Jesus men även vi måste se om vårt hus(/kyrka) eftersom kyrkan planerar att finnas kvar i oöverskådlig framtid.