Inlägg

Inlägg som Albanach har skrivit i forumet
Av Albanach
Skrivet av orginallinus:

Tror inte du har, eller vill förstå vad jag skrivit. Och det beror antagligen på att du tycker det är ok att föräldrar låter utsätta sina spädbarn för ritualer de inte förstår, eftersom du nog anser att de har den rätten i rakt nedstigande led från något som du kallar för Gud?

Men det anser inte jag, eftersom jag är en liberal humanist och ateist som tror på människans okränkbara och unika värde gentemot stat, religion och andra kulturella strukturer som på olika sätt vill inskränka på dessa rättigheter.

Till stöd i min uppfattning kring dop av spädbarn hävdar jag modern vetenskap (nerovetenskap), snarare än långsökta tolkningar av en textmassa, som består till stora delar av hörsägen, myter och just tolkningar för att passa olika syften i olika tider.

Varför kan inte kyrkan ändra sig? Tja, det är ju en mekanism som kallas för kulturell tröghet. Väldigt få troende idag skulle jag ponera, anser nog att jorden är universums mitt, även om det säkert finns ett fåtal som hävdar detta då de funnit "bevis" i något kapitel av skrifterna.

Om du nu är liberal, borde du inte tycka att det är helt i sin rätt att föräldrar får göra vad de vill med sina barn? Är det inte något av en liberal paradox att vara för frihet men samtidigt vilja inskränka människors rättighet att välja att utöva sin religion? Eller vill du förbjuda vaccination också, eftersom det ju också är ett ingrepp som barn inte kan förstå eller bestämma själva över? Det kan ju också få konsekvenser.

Ingenting, förutom Gud, är perfekt men detta är det system vi har skapat för att vara det bästa möjliga: Att föräldrar bestämmer över sina barn, eftersom vi anser att föräldrarna i 18 år vet bättre än sina barn.
Om nu föräldrarna då anser att det ligger i barnets intresse att bli döpt - varför kan du inte bara acceptera det?
Den argumentation du lägger fram blir ju dessutom egentligen väldigt orättvis. Barnen kan inte förstå dopet, därför får de inte döpas. Men föräldrarna, som förstår, får inte fatta beslut över barnets huvud. Alltså blir ju situationen väldigt handlingsförlamande.

Vem får egentligen fatta beslut om barn? För du kan inte heller "cherry pick" och bara låta detta handla om religion: Antingen förbjuder vi barndop eftersom det är ett integritetskränkande ingrepp på oförstående barn men då måste detta också gälla vaccinationer eller andra saker. Vet egentligen "Lisa, 8 år" vad det innebär att prenumerera på Kalle Anka och att associeras med Disney? Gamle gubben Walt hade ju faktiskt både semi-nazistiska och rasistiska tendenser! Inga prenumerationer åt minderåriga, det får hon göra när hon blir myndig!

Av Albanach
Skrivet av Iskra:

Dopets "inneboende kraft" är att det ger barnet högre skatt 18 år senare.

Det är som sagt din åsikt, jag tror att det är något större.

Varför går inte ni i Svenska kyrkan vidare och kastar ut alla homofobpräster? På alla andra arbetsplatser får man sparken om man vägrar göra sitt jobb varje gång kunderna är homosexuella. Men i kyrkan så går det bra.

Får man inte tycka olika på en arbetsplats? Måste alla på Volvo tycka att Volvo är det bästa bilmärket? Eller måste alla som arbetar på Coop uteslutande handla på Coop?
Jag är inte överens med att vissa präster kan neka men jag kan förstå beslutet. Kyrkan rymmer fler än en åsikt.

Med levande så menar du att ni i Svenska kyrkan slår knut på er själva för att försöka rättfärdiga allt möjligt utifrån en två tusen år gammal bok. Självklarheter som att inte stjäla var självklara långt innan kyrkan eller bibeln fanns, och kommer fortsätta att vara det om 30-40 år när Svenska kyrkan är helt nedlagd.

Då skriver jag det här för tredje gången: Vi rättfärdigar inget från en gammal bok och vi behöver inte slå knut på oss själva heller. Vi lyssnar med glädje till bibelns ord som vi nytolkar varje vecka, utifrån den senaste forskningen, så att vi kan förstå bibeln och Gud bättre.
Kan vi åtminstone "agree to disagree" vid det här laget? Jag är trött på att skriva samma sak om och om igen eftersom du inte verkar vilja förstå vad jag menar.

The gift that keeps on giving, varje gång det är dags att betala skatt. Jag hade sett det som mer trovärdigt om "skaparen" inte alltid hade varit så intresserad av pengar.

Gud är inte intresserad av pengar, vilket du kan läsa i Matteus 22:21, där Jesus säger: "Ge då Kejsaren det som tillhör Kejsaren och till Gud det som tillhör Gud." Gud har inte sagt åt kyrkan att samla in pengar via en avgift men kyrkan lever och agerar i världen och kommer därför att behöva pengar, för att upprätthålla byggnader, bedriva verksamhet, hjälpa fattiga, osv.
Ganska logiskt egentligen.

Det är just ett snyggt sätt att välkomna någon in i familjer, att direkt när de föds skriva upp dem på det dyraste abonnemanget de någonsin kommer att ha, utan att de får en chans att själva ta ställning.

De får en chans att ta ställning, varje dag genom resten av sitt liv. Gud tvingar ingen!

Av Albanach
Skrivet av Anders9110:

Tack för svar, Ander9110!

Men utöver prisskillnaderna ser det ut att vara en bra set-up?

Jag är bara så osäker själv, då intresset finns men inte kunskaperna!

Av Albanach
Skrivet av Aeqvist:

Eftersom vi omöjligt kan veta om personen (barnet som döps) tror på det du just skrev.

Jag ville inte bli döpt, hade inte mycket att säga till om dock.

Dopkandidaten kan ju också tro på det, det vet vi inte heller.

Detta är egentligen ett samtal att ta med sina föräldrar, inte kyrkan. Kyrkan ger möjligheten
till de som vill, eftersom dopet är en kärleksgåva och kyrkan har uppdraget från Gud att
dela med sig av den gåvan till alla.

Men det är föräldrarna som väljer det i slutändan.

Av Albanach
Skrivet av Iskra:

Några sanningar då.

- För att bli präst i Svenska kyrkan så krävs 255 hp samt några interna kurser. Heltidsstudier på högskola ger 60 hp per år. Så ungefär 4.5 års studier om man räknar med internutbildningen. (Källa Svenska kyrkan)

- Att medianlönen för en komminister är 40 000 stämmer. Men en fjärdedel av prästerna är kyrkoherdar, och deras medianlön är 59700 kr per månad. (Källa https://svara.statisticon.se/Lonesok/Home/Statistics

- Präster behöver inte viga homosexuella om de inte vill. (Källa Svenska kyrkan). Och det är många som vägrar göra det. Se till exempel artiklar iDN och Gp.

- Kyrkoherdar är inte VD:ar och de har inte jour dygnet runt (möjligen blandar du ihop förtroendearbetstid, som många tjänstemän har, med jour). En VD är högsta chefen i ett företag medan det i Svenska kyrkan finns det 546 kyrkoherdar och det finns flera chefsled över dem. (Källa https://svara.statisticon.se/Lonesok/Home/Statistics

- Präster som predikar på söndagar har en arbetstid på 38,25 timmar per vecka. (Källa Fackförbundet Vision)

Några korrigerade sanningar:

- Innan universitet är det (i princip) obligatoriskt att läsa "Svenska Kyrkans grundkurs" som är på ett 6 månader/ett år. Efter det följer 4,5 år på universitet och efter det kommer ett på Svenska Kyrkans internutbildning. Totalt är detta 6-6,5 år. Då har jag inte heller räknat med praktiker, kurser och annat.

- Präster behöver inte viga någon överhuvudtaget. Fattar en präst misstanke om oegentligheter inom relationen eller liknande kan de neka att viga. Gällande samkönade äktenskap är det också så att en präst inte behöver viga men att säga att det är många som nekar, stämmer inte. Dock måste varje församling/pastorat tillhandahålla någon som viger samkönade, så ingen riskerar att bli utan vigsel.

- En kyrkoherde är liknande en VD i sin församling/pastorat. Där har de högsta ansvaret för personal, budget och verksamheten. De måste också i praktiken kunna nås 24/7 ifall att något inom församlingen behöver ordnas eller ifall att någon behöver samtal. Självklart kan de temporärt delegera detta men det är kyrkoherdens yttersta ansvar. En kyrkoherde är därför den högst ansvarig i en församling och har ingen, utöver förtroendevalda politiker, över sig. Vilka fler chefsled du talar om vet jag inte?
Du kanske syftar på Biskopen och domprosten men handlar i så fall om prästen som kyrkans ämbetsbärare, där en präst alltid står under tillsyn av sitt stifts biskop. Det räknas dock inte direkt som chefsled, utan benämns tillsynsansvar.

- Ja, officiellt har en präst 38,25 h/vecka i arbetstid. Men även vi har övertid och det är många präster som har många övertidstimmar och utöver det förväntas svara i telefon/mejl/sms/irl-samtal på sin fritid. Det finns ju en anledning varför prästyrket anses vara ett av Sveriges farligaste, ur arbetsmiljösynpunkt.

Prästämbetet går ut på att tjäna församlingen och det är slitsamt och tungt och inte särskilt graciöst.

Av Albanach
Skrivet av Parmenides:

Det tycks för mig uppenbart att detta är ett påhitt men jag förstår hur detta, om man accepterar det, täpper till det uppenbara hålet i teorin. Tack för svaret.

Varsågod och du är fri att tro vad du vill. Men jag tror på dopets inneboende kraft och att det gör något med oss, oavsett om vi är vuxna eller små barn.

Skrivet av Kaleid:

Jo, det är total nonsens. För bara ett par hundra år så var t.ex. kristna i Sverige för dödstraff. Det fanns även ingen våldtäkt inom ett äktenskap förr i tiden. Bara genom att läsa lite förstår man hur zeitgeist har ändrats.
Skulle man gå efter bibeln så mycket som möjligt så skulle dess moraliska synpunkter snabbt avslöjas som föråldrade. Kyrkan förlorade mot upplysningen. Och det är en förbannat bra sak.

Men NU är kyrkan emot dödsstraff och det med rätta, eftersom det inte är förenligt med bibeln. Däremot var staten för 100 år sedan aktivt för rasdiskriminering men med tiden förstod staten att det var dåligt och ändrade sig.
Varför kan vi tillåta staten att gå vidare men inte kyrkan?

Och vilka moraliska synpunkter skulle avslöjas som föråldrade? Att vi inte skall stjäla eller dräpa? Att vi inte borde vara avundsjuka eller att vi borde förlåta och gå vidare? Bibeln är fortfarande lika aktuell och står tidens tand.
Ingen bok i världshistorien har blivit så granskad och ifrågasatt som bibeln - ändå är den kvar och i allra högsta grad levande.

Skrivet av orginallinus:

Kyrkan är lyckligtvis skild från Staten, men du tycker fortfarande att det är rimligt att vi som sen födseln är ateister aktivt måste "välja" att gå ur Kyrkan? Du tycker då att det är ok att sno pengar från någon som är ovetande? Vore det inte shysst att fråga istället - vill du vara med? Eller är det något som man enligt Kristen etik kan bortse ifrån?

Jag betackar mig gärna för bokstavlig tolkning av litterära verk! Det är tyvärr samma otäcka förvirringsprocess och avsaknad av upplysning som historiskt sett lett till bl.a. förtryck av kvinnor, fundamentalism, slaveri, krig i Guds namn och så vidare!

Dopet var om man nu ska vara korrekt i början en judisk tradition som säkert har sina rötter i ännu äldre religiösa traditioner , och handlade om vuxna människor som döpte vuxna människor. Kan inte minnas att jag någonsin hört talas om att Johannes Döparen gick runt och döpte spädbarn? Alltså, det här med barndop är ju i sammanhanget en historiskt sett sentida företeelse. Det finns väl inget skrivet i Bibeln skulle jag tro, som förhindrar att i ljuset av bättre vetande (vetenskap) förändra den traditionen?

Jag tycker att det är bättre, som det är nu, att medlemskapet kommer genom dopet och inte bara per automatik som det var förr. Däremot kan man inte hävda att man är ovetandes, det är löjligt. Dina föräldrar/släktingar lär ju vid något tillfälle ha nämnt att du är döpt och annars står det i klartext i din skattsedel att du betalar din avgift.

Bra att vi är ense i bokstavliga tolkningar!

Varför skulle vi förändra den traditionen? Dopet är ju en fantastisk gåva där vi människor får känna att vi hör samman med vår skapare som genom dopet sätter sitt märke på oss och välkomnar oss in i sin familj. Det är en konstant påminnelse om att vi duger oavsett vad och att Gud älskar oss oavsett vad. Varför inte ge detta märke så tidigt så möjligt?
Dessutom glömmer du att kyrkan inte tvingar någon till dop - utan föräldrar väljer att döpa sina barn.

Det går inte heller att utesluta att även Johannes döpte barn men framförallt hämtar kyrkan stöd för barndop genom texterna om Jesus och barnen (Markus 10:14) där Jesus säger: "Låt barnen komma hit till mig och hindra dem inte, ty Guds rike tillhör sådana som de." men också ifrån den så kallade "Missionsbefallningen" (Matteus 28:20): "... Gå ut och gör ALLA folk till lärjungar." Vilket alltid har tolkats till att inkludera just alla: vuxna, barn, greker, judar, fattiga, rika, etc.

Av Albanach

Det börjar nästan bli skrattretande hur vissa verkar tro att präster lever i sus och dus och plockar hem orimligt höga löner utan att göra rätt för sig.

Några upplysningar:

-Präster har en utbildning på runt 6 år, med motsvarande CSN-lån. Arbetet är oerhört slitsamt, både fysiskt och psykiskt, och arbetet är ofta på sena kvällar, helger och storhelger. Förväntningar på att vara tillgänglig 24/7, att alltid ställa upp och att ge av sig själv även på fritiden är normalt. Ingen vanlig präst tjänar 70000+ utan som sagt median är runt 40000. Men med tanke på utbildning och ansvar är det inte konstigt.

- Vår lön förhandlas via facket, precis som andra, och det är förtroendevalda politiker som sätter våra löner, inte kyrkoherden.

- Det finns ytterst få, om än några, präster som vägrar vigslar eller begravningar. Även präster kan bli anmälda för arbetsvägran. Däremot finns det vissa tjänster där detta inte ingår, till exempel skolpräster eller liknande.

- Kyrkoherdar är små VDar för varje församling eller pastorat och kan ha allt mellan 20-200 anställda. De har jour dygnet runt och måste alltid vara tillgängliga. En högre lön här är ganska förväntat.

- Prästgårdar har mer eller mindre försvunnit och en klar majoritet av präster bor i eget boende. De få som har tillgång till prästgård får betala för detta; det är alltså inget som är gratis!

- Det finns inget överhuvudtaget glassigt med att vara präst längre och inga egentliga förmåner. Även präster betalar till och med för att använda motorvärmare under vintern och vissa församlingar kräver månadspeng för kaffe.

Skall ni kritisera kyrkan och prästerskapet, bör det åtminstone vara med sanningar och inte lögner.

Av Albanach
Skrivet av Dahle86:

Till skillnad mot medlemskapet i kyrkan så får man faktiskt betala medlemskapet i övriga föreningar genom en faktura, slutar man betala dessa fakturor upphör också medlemskapet.
Så börjar kyrkan skicka ut fakturor istället för att staten ska göra jobbet åt dem så hade jag inte haft något problem med din liknelse.
Men här tvingar föräldrarna på barnet ett medlemskap som barnet själv måste säga upp när den blir myndig vilket inte ens alla vet att man kan eller vet att det kostar pengar att vara medlem då avgiften är dold.

Det är ingen dold avgift att vara med i kyrkan; det syns ju klart och tydligt på din skattsedel att du betalar en avgift till kyrkan. Precis som med mycket annat i samhället är det upp till var och en att vara lite medveten om vad som sker, så man kan inte skylla på att man inget visste gällande avgifter man betalar.

Skrivet av Parmenides:

Menar du att dopet enligt din förståelse inte påverkar livet efter detta för ett barn som är för ungt för att bilda en egen tro?

Med barn är det annorlunda, de har vad man skulle kunna kalla för en "barnatro" eller fides infantium om du så vill.
Barn har en egen förmåga att tro, trots att de inte förstår, varpå dopet har affekt. När vi sedan växer upp och blir medvetna, får vi välja själva. På samma sätt är det egentligen med att spädbarn automatiskt håller andan när de hamnar under vatten, en förmåga vi sedan förlorar.

Skrivet av KingCobra:

Kaleid menar nog specifika saker som att bibeln säger att man skall stena otrogna (fast budorden säger att man inte får döda) osv.
Konstigt nog har Koranen mildare straff för otrohet, "bara" spöstraff.
Bibeln innehåller mycket motsägelser, exemplet jag skrev som exempel.
Vi vet idag att jorden med alla varelser inte skapades på 7 dagar.

Vi vet idag att kung Herodes inte levde när Jesus föddes så han kan inte ha dödat alla gossebarn upp till två års ålder för att döda Jesus.

Det är nog sådana här detaljer hen menar.

Idag landsförvisas ingen som äter blodig biff, eller har sex när man har mens (religioner älskar att lägga sig i sovrumsvanor) T.ex, även om det står så i Bibeln. Man väljer alltså att inte följa vissa saker som det står bokstavligt.

Det här T.ex "Bibeln säger i 1 Korinthierbrevet 7:10-11 De gifta ger jag denna föreskrift som inte är min utan Herrens: en hustru får inte lämna sin man – men gör hon det ändå, skall hon förbli ogift eller försona sig med mannen – och en man får inte skilja sig från sin hustru."
Däremot är det tillåtet att skilja sig med en partner som inte är troende och om partnern varit otrogen och/eller haft ej acceptabelt sexuellt beteende. Sängkammarpolitik från Herren igen

Kyrkan måste ändå berömmas för att den moderniseras och anpassas efter dagens moral och rättigheter. Dessa har INTE uppstått ur religioner utan sunt förnuft och empati från oss, människorna.

De flesta religioner har en väldigt blodig och grym historia....men det är historia.

Lite för mycket att gå in på här, men kortfattat måste man också skilja på Gamla- och Nya testamentet. Efter Jesus står vi inte längre under "lagen" som finns i Gamla Testamentet och behöver därför inte följa dessa lagar.

Vad gäller de historiebeskrivningar som finns i GT (Skapelsen tog 7 dagar, etc.) bör dessa inte tolkas bokstavligt, utan mer i tankarna som "Vad är en dag för Gud som lever utanför tid och rum?".

Också viktigt att komma ihåg att Paulus inte är Gud och därför inte sätter reglerna. Paulus brev måste förstår utifrån den samtid han levde i och hur det judiska samhället såg ut. Hur vi tolkar/förstår kommer därför att vara annorlunda.

Skrivet av orginallinus:

Mycket små barn har bevisligen ingen uppfattning om tro, desto mindre en "egen tro". Därför är det ju ett tvång, eftersom vi har religionsfrihet & skydd mot kroppsligt ingrepp i grundlagen. Barnaga alltså. Övergrepp.

Barn är dessutom mottagliga för indoktrinering vilket ju konfirmationen handlar om om man ska se det krasst. Det man lär sig är alltså det som står skrivet och traderats genom generationer, vilket ju är kärnan i själva tron - inte "sin egen tro".

PS. Har inget mot utövande av religion så länge det inte inkräktar på grundlag, mänskliga rättigheter eller vår miljö. Har heller inget emot att vuxna människor själva väljer att döpa sig, om det är det de önskar. DS

Små barn kan absolut tro men gör det på ett mycket grundläggande sätt. Se bara i början på Lukasevangeliet 1:41-44 om hur Johannes döparen i sin mammas mage sparkade till av glädje när han mötte Jesus.

Skrivet av Kaleid:

Nonsens. För 200 år sedan så var svenska folket mer bokstavstroende. Det skulle inte gå att marknadsföra religionen på samma sätt idag. Säg att vi tar det på allvar att man inte får ha andra gudar vid sidan av den kristna guden, ska vi förbjuda dem?
Enda anledningen till att kristendomen går att leva med är för att vi ignorerar det mesta av boken.

Nej, inte nonsens. Kyrkan har samma tro och samma bibel idag som för 2000 år sedan; kyrkan bara förstår den djupare och annorlunda.

Av Albanach

Pingar denna, med hopp om respons.

Av Albanach
Skrivet av Chromatic:

Bra poäng, min syster jobbar med barn genom kyrkan, och jag sjunger i kyrkokör på vintrarna. Kyrkan har många aktiviteter speciellt för äldre och jobbar med att hjälpa fattiga.

Enda som jag själv kanske tycker är omoraliskt är att döpa barn innan den själv får välja. Men det börjar minska med dop.

Jag kan också förstå många tycker om kyrkan på grund utav några utav dom ovannämnda anledningarna (kanske inte dopet xD)
Men trots det är det lite föråldrat. Jag tror till sist att medlemmarna kommer bli så låga att det enbart kommer bli en kulturell grej och att aktiviteter och liknande kommer växlas över till någon annan instans. Jag tror knappast vi behöver religion för att vara snälla.

En sak som är viktigt att komma ihåg gällande barndop, är ju att vi inte tvingar barn att döpas, utan att det är föräldrarna själva som väljer att döpa sina barn. På samma sätt som föräldrar kan välja att låta sina barn vara med i nykterhetsförbund, scouter, fotboll eller liknande, alla med sina egna regler och moralkoder som förs vidare.

Dessutom bör man kanske fundera på vad dopet är: Ett välkomnande in i Guds familj, ett tecken på att redan från det att vi var småbarn själv har hållit oss i sin hand och sagt: "(Ditt namn), jag älskar dig för den du är och jag kommer alltid finnas för dig."
Dopet är en gåva till oss människor, en påminnelse om att vi alltid duger, oavsett var i livet vi befinner oss.

Och för er som inte tror; dopet "fungerar" inte utan en egen tro. Om man inte tror är dopet bara som en dusch. Det är först med sin egen tro på Gud, som dopet blir vad det är tänkt att vara. Så när man växer upp, får man lära sig mer om sin egen tro för att kunna "växa in i dopet." Ett första steg i det är det vi kallar för konfirmation.

Av Albanach
Skrivet av Kaleid:

Och hur gör man det? Man ignorerar mer och mer av bibeln så att den kan säljas i modern tid. Det är bättre för samhället förstås, men det är inte direkt så att man får känslan av att de tror så mycket själv egentligen.

Inte alls. Kyrkan ignorerar ingenting utan förstår bibeln annorlunda, eftersom vi har djupare kunskap om dess språkbruk, hur samhället såg ut när det skrevs och hur vi därför bör tolka det. Detta innebär egentligen en djupare tro på bibeln, inte tvärtom.

Av Albanach
Skrivet av Iskra:

Jag håller med dig om att folk får vara medlemmar i Svenska kyrkan oavsett om de är troende eller inte. Precis som att jag får betala medlemskap i min lokala schackklubb oavsett om jag älskar eller hatar schack.

Men även om jag tycker att det är trevligt att gamlingarna i mitt närområde kan sitta och spela schack, så är jag inte beredd att ge 6000 kr per år för att förse dem med schakpjäser (och händelsevis för att ett schackprästerskap ska kunna leva ett liv i lyx utan krav på motprestation).

Utveckla gärna hur "shackprästerskapet" lever ett liv i lyx utan krav på motprestation. XD

Av Albanach
Skrivet av Chromatic:

Gick ur kyrkan för länge sedan!

Personligen inget emot religion men jag gillar inte om man utsätter barn för det när dom växer upp, dom vet ju inget bättre och i vissa religioner / länder blir man ju nästan utfryst eller rent och slätt avkapad från sin familj om man väljer något annat. Dessutom är ju oddsen att man vill lämna sin religion väldigt liten dock, för man har ju "alltid haft den" liksom.

Man vet ju inte att man är förtryckt om man växer upp med det så att säga :/ Utan man sitter där glad och stolt och säger "Jag väljer helt på egen hand detta!"

Samma med att prata om barn om att man kan hamna i helvetet... tycker det känns grymt mot barn!!

Känns så omoraliskt, barn borde inte bli utsatta!

Åtminstone inom Svenska Kyrkan är det nog ingen/inte många som skulle tala så till barn och om någon mot förmodan gör det, bör den personen bli anmäld till kyrkans högre instanser, för det är ingen officiell hållning, och inte lämpligt inför barn.

En tråkig sak som genomlyser denna tråd är den okunskap som finns om kristendomen och om kyrkan. Tyvärr är det alltför många som tror att kyrkan lever kvar i 50-talet men som heller inte besökt kyrkan sedan dess och därför inte sett att kyrkan hängt med och i mångt och mycket är mer modern än de flesta tror.

Av Albanach

https://www.inet.se/kundvagn/visa/RUPtAC8lMuy27klMgjT4yduFPRE/albanachs-dator-2-0

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/RUPtAC8lMuy27klMgjT4yduFPRE/al...

]Albanachs dator, 2.0[/url]

Hej vänner,

Efter att ha lyssnat till era råd, funderat lite extra och försökt lära mig mer, är detta vad jag nu funderar på att köpa till min nya gamingdator. Skulle vara tacksam för er slutgiltiga feedback!

Tankar:

- Jag har gått med en 5800x för att ha snäppet bättre processor, som kan bära mig några år in i framtiden.
- Jag satsar lite extra på kylningen och valde därför en modell större fläkt.
- Jag skulle vilja att RAM-minnena kan ligga på mellan 3200-3600 mhz, är detta bra då?
- Till detta har jag köpt ett Asus 3070, via kampanjen förra veckan.
- Ignorera skärmen - den skall frugan ha.

Allt gott!
Albanach

Av Albanach
Skrivet av Azureye:

Är det där ens tänk/drömbart? Skulle också öppna plånboken fortare än kvickt...

Av Albanach

Kommer det vara bättre priser under ett begränsat tidsutrymme, eller allmänt?
Och vet någon om de har lagt undan några kort så att det kommer finnas?

Av Albanach

Vad tror du/ni om PSUn då? Räcker det med 850w eller är det bättre att köpa 1000w för framtiden?

Av Albanach
Skrivet av teanox:

Hm... Då ska vi fixa lite mer lagring. 6TB lagring, öppen layout för ett positivt lufttryck. Vill du lägga lite mer pengar på CPU så är det en 5900x som du ska ta direkt, men 5800x är extremt bra för det där priset.

Duger detta för dig måhända?

Vad motiverar 5800x istället för 5600x? Är det "framtidssäkring"? Trodde annars att 5600x var "sweetspot" för gaming?
Det skulle duga men jag är ganska nöjd med 4gb, för vad jag kan se är ju 6gb dyrare. Har tyvärr inte en obegränsad
budget.

Skrivet av teanox:

Asså så "kort" är det inte haha, nästa release är sista på AM4 och det är en förfining på Zen3. Efter det har vi runt 6 - 8 månader tills att Zen 4 kommer med DDR5 etc etc. Dvs kommer vara dyrt och scalpers som köper upp... En Zen3 kommer hålla dig iallafall 5 år till.

Det låter mycket bra! 5 år är tillräckligt för att jag skall kunna öppna plånboken igen.

Av Albanach

Tusen tack för era svar hittills. Jag uppskattar det mycket!

- Jag tror inte att jag vill "slippa" en HDD då jag behöver mycket lagringsutrymme.

- Jag är en tekniknörd, så varje ny generation CPU/GPU lockar men jag är ingen som uppgraderar varje år,
det är jag alldeles för bekväm för. Så min tanke är att denna dator skall hålla 3-5 år.
Helst att jag nästa gång kanske kan byta ut delar (CPU/GPU) och inte behöver byta hela kittet?

Det stör mig att jag är precis i skiftet AM4/AM5 och jag hade tänkt vänta. Men jag märker att datorn
börjar bli lite bortsprungen.

Av Albanach
Skrivet av teanox:

Vi byter lite delar: Varför behöver du en HDD?. Moderkortet är bra. Ska posta in en lite ändrad build åt dig.

Jag har mycket att lagra! Vill ha plats med en del spel (har vänner som hoppar spel från dag till dag) samt att
jag redigerar film och behöver plats att lagra. Därav HDDn.