Inlägg

Inlägg som Dredd har skrivit i forumet
Av Dredd
Skrivet av Kedom900:

Hur vet man att det beror på eftersläpning? är inte det bara något FHM skyller på för att inte väcka panik. Har inte isf andra länder då också eftersläpning. Jag har svårt att förstår hur ett välfugnerande land som Sverige inte skulle få inrapporterat alla siffror korrekt

Självklart gäller samma sak för andra länder. Om Italien rapporterar 800 dödsfall på ett dygn så är det döda över ett antal dagar, dock om man ligger på runt 800 i en veckas tid så kan man nog lugnt påstå att siffran återspeglar den dagliga siffran dödsfall.

Finns dock sidor som håller reda på hur det ser ut i verkligheten dock.

https://i.imgur.com/0CB27NJ.jpg

Diagrammet kommer att se helt annorlunda ut efter kl 14:00 idag när FMH avlägger ny rapport. Kommer förmodligen se helt annorlunda ut om en vecka även när diagrammet har kommit ikapp för det "laggar" ju som sagt ganska rejält.

Säg vad man vill om AB, men deras statestiksida är iaf en av dem bättre : https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3rdeA/coronaviruset-har....

Jag tycker att FMH är väldigt tidiga med att proklamera att "det har nu planat ut" baserat på detta. Man tar varje chans man får verkligen att sticka ut hakan, sen får man gång på gång en "snyting" tillbaka. Tycker att det är synd verkligen, eftersom det är det som får en att tappa förtroendet för dom.

FMH om några vet att denna kurva inte är att lita på när man tittar på de senaste dagarna. Det är lite "smoke and mirrors" ifrån FMHs sida för att lugna massan som man då tror inte kan ta raka nyheter som en Vuxen människa. Alternativt så slåss FMH med naglarna för att till varje pris försöka försvara sitt vägval.

Av Dredd

https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/ingen-intensiv...

Citat:

Coronapatienter med en biologisk ålder på över 80 ska inte få intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset.

Inte heller multisjuka över 60 år, enligt ett dokument som Aftonbladet fått ta del av.

Dokumentet visar vilka patienter som bortprioriteras i covid-krisens Stockholm.

Lite förvånad över "multisjuka över 60 år" kan tyckas väldigt lågt ålderspann? Sen biologisk ålder är då inte samma sak som verkliga åldern, så jag antar att det sker ganska mycket undantag här?

Av Dredd
Skrivet av plunn:

Sen gapar du om en anonymiserad kontroll för att se hur man sköter det här frivilligt.

Vad ger denna anonymiserade kontroll över påsk helgen/lovet, resultatet av det kommer ju ändå vara "för lite för sent" om man nu skulle använda resultatet till något reellt. Nä det är mer som om FMH vill ha möjlighet att sitta där och låtsas spela Plague Inc och äta kanelbullar.

Av Dredd
Skrivet av Söderbäck:

Det här låter lite som en konspirationsteori.

FHM jobbar inte med att markera eller straffa individer för deras beteende.
Nähä - vad är FHMs jobb då? I det här sammanhanget handlar det om att utreda smittspridning. Såklart. Det är deras uppdrag.

Du skulle ha hört Anders på Presskonferansen.

Av Dredd
Skrivet av ronnylov:

Ja det har ju varit tal om detta. Även appar men dessa verkar vara mera frivilliga.
Har börjat sätta på flygplansläge så fort jag rör mig, vet inte hur mycket det hjälper.

Ja det är ju synd att datat ska användas för att se hur folk rör sig under påsk (Tegnells ord), och man i efterhand ska säga "aja baja" Svenska folket! Istället för att helt enkelt förbjuda resor utanför Stockholm direkt då.

Av Dredd

Nu blir det verklighet, nu ska man tracka/spåra Sveriges befolknings rörelsemönster via dess mobiltelefoner, begärt av FMH, uttalat av Anders Tegnell på presskonferansen just nu.

Sverige har nu klivit in i övervakningssamhället på allvar. Även om uppgifterna "bara ska användas till att kunna lägga starkare rekommendationer samt avrådan till resor".

Ganska galet och absurt, man bör kunna lägga dessa rekommendationer utan att mass övervaka befolkningen.

Ännu ett exempel på "Lyssna inte på vad de säger, titta istället på vad de gör".

Av Dredd

Jag pratar inte spridningstakt, även om den givetvis är högre i ett land med högre mängd befolkning också. Det är ju inte så att i 60 miljonerslandet så står folk i en kö/på rad för att bli smittade.

Självklart smittas folk kors och tvärs, ju fler människor vi väger in ju fler vägar/chanser blir det då att bli smittad.

Vore ju fint om eran tes inte tog detta i beräkningen och rent mattematiskt tror att folk står på rad/linje/kö för att bli smittade.

Av Dredd
Skrivet av ToddTheOdd:

Nej, du tänker lite fel där. Om en person smittar 2 andra på 1 dygn så kommer det inte spridas snabbare i ett land med 100 miljoner invånare än i ett land med 10 miljoner invånare. Så länge det finns tillräckligt med invånare att smitta självklart. Men att vi skulle börja oss 50% av en befolkning som blivit smittade tror jag inte något land är i närheten av ännu.
Spridning i ett land med 100 miljoner invånare: 2->4->8->16->32->64->128
Spridning i ett land med 10 miljoner invånare: 2->4->8->16->32->64->128

Du tänker fel, mer folk i omlopp, mer folk har risk att bli smittade, likamed fler smittade, fler allvarligt sjuka, fler antal döda.

Sluta nu.

Av Dredd
Skrivet av Vesh:

Fast förutsätter man att man har samma reproduktionsnummer så kommer en smitta spridas i princip samma takt oberoende befolkning, har man exempelvis 3 i reproduktionsnummer och börjar med en smittad så utvecklas det ju till 3 nya smittade i nästa generation, 27 efter det osv.

Det är först när smittan är spridd som populationsstorleken kommer in med dessa förutsättningar, att varje smittad i sin tur smittar 3 förutsätter att alla är mottagliga, har halva befolkningen smittats så är ju bara hälften mottagliga och då smittar varje sjuk i snitt 1,5 person. Förutsätter man hela befolkningen som en homogen massa inträffar detta redan vid 5 miljoner smittade i Sverige med Italien skulle kräva 30 miljoner smittade. Alltså, inledningsvis sprids det lika snabbt men bromsas in snabbare i ett land med mindre befolkning.

Sen bygger allt detta på en massa förenklingar och antagande. I verkligheten så tror jag visserligen att befolkningsmängden inte är en jättefaktor när det gäller takten, däremot har man mer generationsboende och högre befolkningsdensitet i Spanien och Italien kontra Sverige så deras reproduktionsnummer är antagligen högre än vårat.

Givetvis så har befolkningsmängd betydelse, att påstå något annat är ren desinformation.

Ju fler personer det finns i ett land som kan föra smittan vidare i landet som har det större antalet befolkning, ju större blir även totalen av dödsfall i det mer befolkade landet än i det mindre befolkade landet.

Det är givet. Mer folk, mer spridning i konkreta siffror samt fler dödsfall.

Av Dredd
Skrivet av Shudnawz:

Gällande fängelse om man inte följer "regeringens linje", så kan du redan få böter i Sverige om du bryter mot besöksförbudet på ålderdomshem. Är inte det ungefär samma sak, isåfall?

Jag pratade specifikt om yttrandefrihet här. Nej det är inte samma sak.

Av Dredd
Skrivet av Shudnawz:

Nu antyder du konspirationer igen. Vänligen tala klarspråk: vad är det du tror att regeringen ska hitta på med de nya möjligheterna?
Låta Löfvén bli envåldshärskare på livstid? Förbjuda bananer? Tvinga alla servitörer (manliga) att ha kortkort?

Finns det NÅGOT som tyder på ett annat syfte än att kunna genomföra eventuella åtgärder snabbare än tidigare?

Eventuellt kommer yttrandefriheten stå på spel, tex i Danmark så kan man nu få fängelse om man inte följer "Regeringens linje" när det gäller Corona.

De kan göra det olagligt att sprida "desinformation" dvs information som är "avvikande" ifrån det Regeringen tycker och tänker.

De kan införa tex spårning av mobiltelefoner "för att hålla koll på folks rörelsemönster" under Corona krisen.

Av Dredd
Skrivet av kelthar:

Vår kurva jämfört med de som gått före oss. Inte lika brant som Italien än så länge. Vid denna tidpunkten i utvecklingen hade Italien 1809 döda och Tyskland hade 1107. Vi har 591.

https://i.imgur.com/O8Qq5Yj.png

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1W2rUEFHLLrirR19ETDfa9...

Tar Kurvan hänsyn till antal invånare? vi är ju ett väldigt litet land gentemot de länder som diagrammet jämnför med.

Av Dredd
Skrivet av e-mad:

Dessutom fick jag den uppfattningen att du ville att man skulle ta i med hårdhandskarna från regeringens sida. Nu verkar du klaga på det verktyget som ger dem möjlighet att göra det.

Jo men det är ju just det här jag pekar på i mitt föregående inlägg, regeringen tar inte i med hårdhanskarna, utan man väljer att lita på att folk följer rekommendationer och vädjan ifrån myndigheter/regering, vi Svenskar är ju ändå annorlunda, varför behöver de då i detta läge föra igenom en förändring där regeringen själva får denna makt som de nu har fått?

Nej, de berättar inte hela historien, om de tar ifrån oss folkets makt så står det nog väldigt illa till. Man bör bevaka vad de gör, och inte vad de säger.

Av Dredd
Skrivet av sAAb:

Här kommer två uppdaterade diagram. Den första visar hur det ser ut jämfört med andra länder och vi kan väl säga att vi inte skiljer oss nämnvärt från likstora länder. Nederländerna har fler människor än vi, men högre täthet, så de följer Italiens väg, precis som Frankrike, sakta. Vi lär nå 100 dödade per miljon om drygt en vecka enligt det här.

Ljusningen, kanske kommer i det andra diagrammet där vi ser, tack vare en massiv uppdatering av data av FHM bakåt in i förra veckan att det har planat ut! Takten på ökningen har sjunkit! Se på Nederländerna som ligger lite före oss. Det är alltid en ljusglimt, så jag döljer inte den.

Det ser ut att ha planat ut för att det alltid är de senaste dagarna/veckan som är släpande på rapporteringen... Har du dagens siffror med där ens? 100+ dödsfall?

Dra ut samma diagram om ett par dagar så kommer du se att det ändrats.

Av Dredd

Mycket dåliga nyheter idag då, fortsatt mycket högt antal nya inrapporterade dödsfall, samt så har vi nu även gett upp en del av vår frihet iom att Regeringen nu inte behöver godkännde ifrån Riksdagen för införande av nya lagar.

Det sistnämnda är ju då mycket motstridigt iom Sveriges Corona taktik som man har i ett mantra informerat både oss Svenskar samt utländska medier bygger på frivilighet och respekt mot gemeneman, i Sverige är vi annorlunda och respekterar både rekommendationer samt vädjan ifrån myndigheter, inga lagar eller bestämmelser behövs därmed.

Och nu detta "från ingenstans", tyvärr tyder det här på premissen "lyssna inte på vad de säger, titta på vad de gör istället". Sitiuationen måste vara allt annat än under kontroll tyvärr.

Av Dredd

För den som är intresserad av att se hur viruset muterat hittils kan följa det på :

https://nextstrain.org/ncov

https://i.imgur.com/nSL3bzR.jpg

Av Dredd
Skrivet av Shudnawz:

Jag har inte grävt djupare i siffrorna, men vet vi hur Sveriges "growth rate" ser ut just nu?

https://i.imgur.com/kbNPVi0.jpg

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3rdeA/coronaviruset-har...

Av Dredd
Skrivet av kanskedet:

Absolut, men ser du något mönster i grafen nedan?

https://i.imgur.com/0yTLlcD.png

Grafen är fråm Worldometers istället, men du ser så klart liknande mönster på andra ställen.

Man måste titta på antalet döda inrapporterade dag för dag, alla länder rapporterar så, inget land har någon sorts direktrapportering in i systemen direkt när en person dör, eftersläpningen bör man i detta skede fundera mindre på, vi får se hur det ser ut i veckan som kommer, men jag förmodar att vi kommer ligga iaf runt 50 fall om dagen.

Sättet du resonerar på innebär att det är ännu mer döda än vad vi har inrapporterat hittils, vilket förmodligen också stämmer. FMH har rapporterat att det nu ska vara mindre eftersläpning rent generellt.

Av Dredd
Skrivet av kanskedet:

Jo, siffrorna från helgen släpar efter och alla dödsfall hinner inte att rapporteras, vilket medför att de rapporteras på måndagen istället, eller på tisdagen. Det är uppenbart om du kollar på grafen över antal nya dödsfall per dag.

4 april - 40
5 april - 28
6 april - 76

FMH rapporterar siffror även på helger.

https://i.imgur.com/kYiGQHi.jpg

Av Dredd
Skrivet av jempa:

Utan att gå in på resten, var får du siffran 76 avlidna ifrån?

Dagens inrapporterade nya dödsfall.