Inlägg

Inlägg som Dredd har skrivit i forumet
Av Dredd
Skrivet av CubaCola:

Det är nog ett lite ogenomtänkt beslut, eftersom man fortfarande på de ställen som har dansgolv får dansa tätt intill varandra, och de tillåter även att ha buffe som gästerna kan stå och hosta över.

Ja det är ju lite halvmessyr över det hela men det kommer nog garanterat minska antal folk som är ute och festar? Inte helt dock... Många kommer nog kringå det här också...

Av Dredd

Då förbjöd man barservering på restauranger/krogar/klubbar nu. Bara bordsservering, smittar man mindre om man sitter ned?

Skämt o sido, jag tycker ändå att det är ett relativt bra beslut för minska spridningen av viruset, men ett dålig beslut när det gäller krogarnas ekonomi.

Av Dredd
Skrivet av NordhNet:

Det med mobilnätet har jag inte hört.
Man får inte resa till sitt fritidsboende om det inte ligger i ens hemkommun.
https://mobil.ekuriren.se/nyheter/varlden/norge-fangelse-elle...

Hej.

Hittar inte ursprungsartikeln jag läste men den här nämner det : https://www.nrk.no/norge/xl/mobilsporingen-de-haper-skal-hjel...

Citat:

Forrige tirsdag gjennomførte byrådet i Bergen en hasteanskaffelse av et teknologisk verktøy som kartlegger og teller simkort i mobiltelefoner i Bergen kommune, som et coronavirus-tiltak. Verktøyet har to funksjoner:

•Dersom verktøyet oppdager at mange simkort, og dermed personer, er samlet på et sted, vil kommunen varsle alle som befinner seg på stedet og be dem bryte opp forsamlingen via SMS. Hensikten er å fjerne store folkansamlinger som et smitteverntiltak.

•Når man krysser kommunegrensen til Bergen med et simkort får man en velkomst-SMS med informasjon om de gjeldende smittevernanbefalingene for kommunen.

Byrådet i Bergen mener verktøyet ivaretar personvernet, skriver Bergens Tidende. Det eneste de får vite er et omtrentlig antall mennesker som befinner seg på samme sted, og antall simkort fordelt etter nasjonalitet. De får ikke noe informasjon på individ-nivå.

Byrådet har tidligere brukt samme system i forbindelse med sykkel-VM i byen.

https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/teknologi/2020/03...

Av Dredd
Skrivet av Dimetikon:

"Statliga institutioner får använda information från teleoperatörer för att kontrollera att människor som sitter i karantän på grund av coronaviruset fortsatt håller sig isolerade.

Det kommer Slovakiens regering att godkänna, enligt premiärminister Igor Matovic som säger att lagförslaget snabbt ska tas upp i parlamentet, rapporterar TT."

Där kom ett kraftigt slag mot personlig integritet som orsakats av den samhällsövervakning som folket fortsätter att tyst acceptera, jag har inget att dölja osv......

Jag tror att det är en liknande situation i Norge där de använder mobilnätet för att hålla koll på folksamlingar, vad jag läst så går det även ut SMS till folk som befinner sig en för stor ansamling människor.

Läste även att ingen i Norge får vistas i deras sommarstugor/semesterboenden under Corona krisen, alla måste hålla sig på det boendet som man är skriven på.

Av Dredd

Har varit fruktansvärt nöjd med min Markus över åren, och är fortfarande fruktansvärt nöjd med den, dock ser den väldigt sliten ut nu, första gången jag började fundera på gamingstol som alternativ ens var när jag såg Secret Labs - Batman Version.

https://pbs.twimg.com/media/EM5bQDfXYAc4h3q?format=jpg

https://i0.wp.com/batman-news.com/wp-content/uploads/2019/07/dar...

Kaaanske blir en sån ändå. Onödiga pengar men batman licksom...

Av Dredd

Läser ofta i tråden att Svenskar är mer distanserade och osociala mm i tråden än andra länder, varje gång jag läst det har jag inte riktigt tyckt att jag kännt igen mig då jag bor i Stockholm.

Samt att vi inte är fysiskt närgågna med kramar/kindpussar mm, jag tror folk generellt har missat att vår demografi har ändrats drastiskt i Sverige, och man kan inte längre ange Ursvenskens beteenden som en sorts standard i Sverige längre.

Jag tror även att vi har fler fall av "generations boenden" än man vill tro på vissa håll i landet, dvs det som man har angivet som orsak att Italien har så stor spridning av Viruset.

Många första generations invandrarfamiljer lever kanske i större grad längre tillsammans än vad en Ursvensk familj gör. Samt många unga ursvenskar kan ju inte helt enkelt inte flytta hemmifrån i tex Storstäder pga av de höga bostadspriserna.

Såg även denna undersökning ifrån helgen:

https://www.di.se/nyheter/stockholmare-samst-i-vastvarlden-pa...

Citat:

Stockholmare sämst i västvärlden på social distansering

Trots uppmaning om försiktighet med sociala kontakter tog många Stockholmare tillfället i akt på söndagen att gå ut i det fina men kalla

Invånarna i Stockholm är sämst i västvärlden på att hålla social distans, enigt en ny studie. Det kan leda till ökad spridning av coronaviruset.

Jämte att höja sin personliga hygien är social distans till andra människor ­– att hålla sig hemma och undvika folksamlingar – bland de viktigaste åtgärderna som enskilda individer kan vidta för att hjälpa till att stoppa spridningen av det dödliga coronaviruset och att själva inte bli smittade, något som både lokala hälsomyndigheter och Världshälsoorganisationen WHO försöker få folk världen över att uppmärksamma.

En ny studie publicerad under helgen visar att folk i olika städer runt om i världen är olika duktiga på att följa dessa råd – och Stockholmarna sämst.

Citymapper, en app för att planera resor, har tagit fram ett så kallat mobilitetsindex som mäter hur mycket folk förflyttar sig i 40 olika städer världen över under en typisk dag, baserat på data från cirka 20 miljoner användare.

I och med att städer världen över har stängts ner och invånare har satts i karantän har mobiliteten drastiskt fallit, framför allt i de regioner som är värst drabbade av virusutbrottet. I Milano och Venedig låg mobiliteten på endast 3-5 procent under de senaste dagarna i jämförelse till en normal dag, visar studien.

Stockholm är tillsammans med Birmingham de städer där folk minskat sitt resande och promenerande minst. I lördags, den 21 mars, låg mobiliteten på 31 procent av en vanlig dag. Det är högre än någon annan stad i Västeuropa och Nordamerika.

New York, till exempel, låg på 10 procent och Köpenhamn på 9 procent.

Studien säger ingenting om en stads densitet, hur nära en person är andra personer när de rör sig runt i staden, eller hur eller om folk interagerar med varandra. Men den är en indikation på att folk i Stockholm – och möjligen svenska generellt – anser det mindre viktigt att hålla på den sociala distansen än personer i andra städer.

Folkhälsomyndigheten har höjt risken för spridning i Sverige till mycket hög och gått ut med rekommendationer till personer som är äldre än 70 år, samt personer med lättare symptom som hosta, att hålla sig hemma och ha få sociala kontakter. Andra länder har betydligt mer strikta uppmaningar.

Enligt nöjestidningen Allt om Stockholm är stadens klubbar opåverkade av virusutbrottet, åtminstone för två veckor sedan. ”Det festas i Stockholm trots coronaviruset”, skriver de i en artikel daterad 10 mars. Krögare i Stockholm har beskrivit läget som ”nattsvart” även om det fortfarande är folk på restauranger och uteserveringarna runt om i stan, enligt ögonuppgifter.

”Är du frisk och symptomfri – gå ut och ät! Men vidta försiktighetsåtgärder”, sa stjärnkrögaren Pontus Frithiof till Aftonbladet häromdagen.

Över 330.000 människor har nu bekräftats smittade av coronaviruset, varav över 14.500 människor dött, enligt siffror på måndagsmorgonen. Strax över 96.000 personer har tillfrisknat.

Sverige har nästan 2.000 fall varav 21 personer avlidit.

Den stad i världen med högst mobilitet var Singapore, med 72 procent av en vanlig dag. Till skillnad mot Sverige så har Singapore lyfts fram som ett av de länderna som var snabbast på att vidta kraftfulla åtgärder för att stoppa spridning, både av regeringen av befolkningen. Singapore har i dag färre än en fjärdedel så många fall som Sverige – och nästan alla nya fall är importerade från regioner som Europa och Nordamerika.

Av Dredd
Skrivet av Def_Dog:

Expressen är då en jävla blaska som inte kan uppdatera sina artiklar med relevant info.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lakarforening-larmar-over-...

Mycket verkar bero på taskig kommunikation pga många inte kan det svenska språket. Tradigt.

Så du menar att de inte fick informationen om tvätta händerna då eller? Vilken annan information hade förhindrat detta ifall den informationen regeringen/FMH rekommenderat hade översatts till Somaliska? Jobba hemmifrån?

Av Dredd

Expressen rapporterar :

Citat:

Stockholm rapporterade om 6 nya dödsfall på måndagen, och nu larmar läkarföreningen i SVT att 6 av 15 som dött i Stockholm är svensksomalier.

– Jag vet inte varför just Järvaområdet sticker ut när det gäller avlidna i Covid-19, men många bor trångbott här. Flera generationer kan bo i samma lägenhet och det kan spela in.

https://www.expressen.se/nyheter/giesecke-blir-varre-innan-de...

Låter inte riktigt som den vanliga Italien/Skidresenären imo, hoppas jag inte är fördomsfull nu men det känns som det kan finnas ett så kallat "cluster" runt järva.

Undrar om FMH börjar smittspåra runt det här eller om de tar det med en klackspark?

Av Dredd

Beslutet att dra ner på lokaltrafiken i Stockholm borde man nog dra tillbaka imo, ser inte syftet att dra ner om det nu finns chaufförer tillgängliga. Skulle bara gynna samtliga att bibehålla normal trafik över hela brädet.

Av Dredd
Skrivet av Söderbäck:

Det här är nog lite av ett missförstånd.

Det Tegnell/FHM gått ut med är att det om någon månad kan vara så att peaken nås.
Först och främst är det ett estimat så det är givetvis ingen garanti.

Sedan är det så att antal allvarligt sjuka och döda kommer fortsätta öka de kommande fyra veckorna om det estimatet nu skulle stämma. Det innebär alltså att fallen kommer att bli fler nu än för några dagar sedan. Det kommer vara fler fall om några dagar än det är idag och det kommer vara ännu mer om någon månad med den modellen.

Det du insinuerar är att det skulle vara något fel i att fallen fortsätter öka med ett sådant estimat. Men det är alltså rimligt att utvecklingen ser ut så.

Nä men man kan nog få gemene man att tro att allt är lugnt med sådana rubriker, men det är nog mest medias fel och inte FMHs, ökningen av intensivvårdfall är nästan en dubblering på en dag/natt och gemene man börjar känna att nä det här har nog blåst över om ett par veckor.

Jag tycker jag ser tecken på att man har byggt upp "The perfect Storm" nu iaf i Stockholm, och gemene man i Stockholm beter sig som om faran är över eller aldrig har existerat.

Jag kan nog se rubriker komma om 1-2 veckor där Stockholmare klagar på att FMH sa att de var en old mans dicease, och ställer sig frågande till varför så många under 50 år har gått bort eller blivit intensivvårdade.

Av Dredd

Antalet intensivvårdfall ser ut att gå uppåt med rask takt just nu. Och det är samtidigt som FMH meddelar att "Sveriges kurva håller på att plattas ut" Jag förstår inte riktigt hur man resonerar?

Citat:

Den yngsta som smittats av coronaviruset och som får intensivvård i Sverige är 21 år gammal, enligt ny statistik från Svenska intensivvårdsregistret (SVR).

Över 100 patienter smittade av det nya coronaviruset har eller har fått intensivvård i Sverige, SVR.

Det är en ökning sedan i helgen då antalet låg runt 60.

Av de totalt 103 patienter som får eller har fått intensivvård tillhör en knapp tredjedel, runt 29 procent, inte någon riskgrupp, det vill säga är över 65 år, eller har någon underliggande sjukdom som diabetes eller en kronisk hjärt-lungsjukdom.

(TT)

Av Dredd

Jag hoppas dom har rätt om Maj.

Dock så brukar Maj fortfarande vara relativ sval månad? Om man tittar på Italien & Spanien så har de ju just nu runt 15 grader iaf?

Av Dredd

Tror fortfarande att detta blir väldigt tufft för Stockholm, att rekommendera att de som kan att jobba hemmifrån att göra det var dock ett bra drag, då det är otroligt tätt med folk på tunnelbana/pendel/buss vanligtvis. Känns som kollektivtrafiken är underdimensionerad för det antal som bor här. Iaf under rusningstid när folk ska till/från jobbet.

Dock när jag besöker mitt förortscentrum c.a 20 minuter utanför centrala Stockholm så har det inte direkt minskat med folk som är ute och rör sig, vi har väll 3 matbutiker, 5-6 restauranger och lite diverse butiker och det är fullt med folk, även äldre 70+ så jag tror inte folk generellt har tagit det här på allvar ännu.

Just nu rör jag inte mig runt så mycket, så jag är osäker på hur det ser ut på andra håll, men man misstänker att det är likadant i andra förorter, är lite intresserad av hur det ser ut i Centrala Stockholm.

Av Dredd
Skrivet av anon173292:

Våra siffror om man tittar på antal döda, även om varje liv är en hemsk förlust, ser fortfarande förvånansvärt bra ut.. Så här sent ligger vi långt efter Italien och Kina.

Hoppas våran demografi hjälpt oss, sedan om man tittar på Scandinavien + Balt staterna ihop, är siffrorna fortfarande låga.

Har man missat något med viruset spridning i kalla klimat? Hoppas det!

Vet inte riktigt om jag håller med, 1400 verifierade smittade och 16 döda? jag tycker ändå det är mycket för ett modärnt land som Sverige? De flesta som blev smittade i starten var ju ändå hurtiga Skidåkare. Frågan är hur de som dött har blivit smittade? lär ju inte vara många 70 plussare som åker till Italien och åker skidor?

Av Dredd
Citat:

Italy reports 5,986 new cases of coronavirus and 627 new deaths, raising total to 47,021 cases and 4,032 dead

Kommer förmodligen vara 1000+ dödsfall om dagen om en vecka om inte deras karantän har fördröjd effekt. Om karantän inte saktar ner det här i Italien så är de väldigt illa ute.

Av Dredd
Skrivet av deltascu:

Det finns ju mycket annan vård de kan hoppa in och avlasta, så friger man fler som kan gå till vård av covid-19-patienter. En del kanske t.o.m. kan avlasta utan att ha patientkontakt över huvud taget, t.ex. labb eller adminsitrativa uppgifter som behöver kvalificerad personal. Man får nog vara lite kreativt om man ska lyckas skala upp antalet vårdplatser.

Nja, jag tycker 64+ borde hålla sig hemma, det blir nog bäst för samtliga. Vi har redan väldig hög rate av dödsfall gentemot verifierade smittade.

Av Dredd
Skrivet av ToddTheOdd:

Hehe, är nog första gången jag håller med dig i den här tråden skulle jag tro
Känns mer som att de ska börja "tjata på" f.d vårdpersonal som har börjat jobba med annat istället att de ska, om inte annat än tillfälligtvis, återkomma och jobba inom vården.

Snart har vi Flygvärdinnor samt folk som har jobbat på Volvo fabriken jobbandes på intensiven efter en 2v "crash course"

Kanske kan vara läge att göra som i Italien istället, ta in vård studenterna?

Av Dredd

Det här om att man ber pensionerad sjukvårdspersonal att nu komma tillbaka och jobba igen, är det verkligen ett smart drag?

Dvs ta in äldre personer i riskgruppen och låta de vistas i en miljö som är högriskområde för smittospridning??

Av Dredd
Skrivet av Dahle86:

Han har inte gett med sig. Förutsättningarna har ändrats då det börjar komma fler nya test. Han har tidigare gjort helt rätt med det han har, testa de med störst risk. Man kan inte testa alla om man vet att man bara har ett begränsat antal test och gissa att det kommer nya test snart är oansvarigt och korkat.

Nej, men man kan iaf titta på saker för att försöka få till en lösning på problemet, det är det dom har meddelat att de börjat göra nu. Inte som innan, avfärdat det helt som om det inte vore intressant över huvudtaget.

Av Dredd

Anders Tegnell öppnar nu upp för åtgärder för att börja kunna testa på en bredare front, han fick frågan just nu på presskonferansen och de tittar nu på att få till en lösning på detta.

Han ger mer sig till slut när det gäller det mesta, bara att han vill ha lite tid på sig Anders.