Inlägg

Inlägg som Dredd har skrivit i forumet
Av Dredd
Skrivet av anon76929:

Eller varit på tex Operation och sedan vårdats på en uppvaks/eftervårdsavdelning innan åter till IVA.

Ok, bör nog inte falla in på Covid fallen generellt? inte helt uteslutet i enstaka fall kanske.

Av Dredd
Skrivet av sKRUVARN:

Vad menar du med det? 144 är precis det, så många som fått intinsivvård hittils, den siffran är inte hur många som är inlagda för tillfället.

Vårdtillfällen är t ex att samma patientent kanske åkt hem men vart tvungen att komma tillbaka, eller att den skickats till ett annat sjukhus osv, därav ett högre antal.

144 personer som fått intensivvård, samt 180 vårdtillfällen, det visar att vissa personer lagts in mer än en gång?

Av Dredd
Skrivet av Frispel:

Jag försöker inte misskreditera, jag försöker presentera siffror som är relevanta för det som jag hoppas att du vill visa, dvs den aktuella belastningen på vården? Det är väl ändå det som är intressant i dagsläget?
Totala antalet vårdtillfällen =/= antalet som för tillfället är inlagda för vård samt att intensivvårdsregistret(?) själva säger att det är viss eftersläpning på personer som är utskrivna/döda.

Jo, jag skrev att det var antalet personer som har fått intensivvård hittils, ifrån imorse är det 144 personer totalt och 180 vårdtillfällen, vilket visar på att en del personer även åker in/ut på intensiven löpande.

Jag tycker ändå att det är många personer på kort tid om man tittar ifrån 18e mars och frammåt.

https://www.icuregswe.org/data--resultat/covid-19-i-svensk-in...

Av Dredd
Skrivet av Dimetikon:

På svenska respirator/ventilator

Snurrigt, men respirator/ventilator var ju samma sak på Svenska? Syrgasmask intuberas inte?

Av Dredd
Skrivet av Dimetikon:

"Respirator" kallas syrgasmask/ansiktsmask i sverige

Vad kallas den som intuberas? är det ECMO?

Av Dredd
Skrivet av Wiinis:

Misskreditera är lite väl magstarkt. Det är snarare en reaktion av att du skriver en massa saker som om det vore fakta men inte hänvisar till källor. Lite vargen kommer över dina inlägg och vi blir irriterade. Hänvisa korrekt och för andas emellan så blir det bra.

Jo precis, jag är den enda personen i tråden som måste hänvisa till källor i varje inlägg jag gör hela tiden, Jag gör mer än ofta just detta.

Av Dredd
Skrivet av Dimetikon:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Respirator

Du kan inte ta en engelsk förklaring och direktöversätta till svenska.................

Konstigt, då Ventilator & Respirator har nämnts som två helt olika saker i utländsk media under hela denna kris. Så Sverige har då inte motsvarigheten till då "Ventilator" (eller tvärtom) som andra länder har?

Av Dredd
Skrivet av sKRUVARN:

” Vi planerar publicera dagliga uppdateringar av tabellen och diagrammet - Antal patienter i olika åldersspann. Uppdaterad: 2020-03-24 kl. 20:15

Övriga diagram på denna sida är länkade från vår Utdataportal och uppdateras därmed kontinuerligt.”

Så ja, det gör den.

Titta på stapeln ifrån 24e, idag, så ser du att den inte uppdaterar i Raltid, 28st vs 13 igår.

Av Dredd

Hej.

För den som skrev att Ventilator & Respirator är samma sak, kan läsa om skillnaderna här :

https://www.dictionary.com/e/respirator-vs-ventilator/

Verkar som om man går över ån för att försöka bevisa att jag har fel i mina inlägg, men det är inte så. Man försöker tom miskreditera mina siffror över antalet människor som vårdats på intensiven via DNs siffror och inte då via de siffror som är tagna direkt ifrån det organ som är tillsatt att hålla reda på detta....

Av Dredd
Skrivet av anon134512:

Tanten hade kol, de är inte prioriterade för vård i respirator. Med eller utan corona. Det var ju kol som tog henne lika mycket som corona.

Min sambos mormor fick lunginflammation förra året, och hade kol. Vi fick exakt samma budskap då. Det är inget konstigt tycker jag. Om ens chanser är minimala prioriteras man bort. Dessutom säger artikeln ingenting om att hon inte fick respiratorvård, bara att hon inte var prioriterad för den.

Andra kan ta lärdom av sånt här - rökning är för skorstenar, inte lungor.

Det betyder ändå att respiratorn ifråga var upptagen, respiratorn är som en ansiktsmask man sätter på utan någon form av intubering såsom en ventilator, det låter helt osannolikt att de inte skulle låta henne använda den ifall det fanns en ledig.

Av Dredd
Skrivet av Hurtigbullen:

Det var riktigt ledsamt att läsa det. Jag trodde inte vi hade nått dithän att vi måste prioritera bort vård med ventilator för någon. Jag undrar om det var ventilatorbrist eller en kostnadsfråga.

Ja, och det handlade nu om respirator, dvs den snällare av de båda som sätts på patienten som en vanlig N95 ansiktsmask.

Ventilator används när patienten inte kan andas själv längre av det jag förstått. Ventilator är den som måste intuberas.

Av Dredd
Skrivet av sKRUVARN:

Det håller jag med om! Antagligen den bästa indikatorn vi har!

Man kan ju använda vårdtillfällen grafen, även om vårdtillfällen kan vara missvisande så kan man iaf se som i detta fallet att av dessa 40 så var det alltså Max 13 patienter som lades in idag.

Förutsatt att grafen i sig uppdateras i "realtid". Vi får se framöver, mycket intressant dock.

Av Dredd
Skrivet av DaBone:

Läste på något annat ställe att det är totala antalet vårdtillfällen, inte vad som är just nu. En del har dött eller tillfrisknat av dessa.

Hej.

Totala vårdtillfällen är 177, totala antal patienter 143, det står ju på sidan.. Ingen har påstått att det är det antal personer som ligger inne just nu. ALLA som har dött har förmodligen inte vårdats på intensiven, även om man vill tro detta.

https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/maj-britt-77-f...

Citat:

Maj-Britt avled efter mindre än en vecka
Dagen därpå pratade Maj-Britt och sonen i telefon igen. Sen slutade hon svara. På fredagen ringde en läkare från infektionskliniken och förklarade att det var illa, och att Maj-Britts andning var dålig. Läkaren förklarade också att Maj-Britt tillhörde den kategori av patienter som inte prioriteras för att vårdas i respirator.

Dvs redan prioriteringar i vården.

Av Dredd
Skrivet av DaBone:

Vet inte vad du får dina siffror ifrån, men läste nyss på Expressen och där stog det att det var 143st nya som konstaterats smittade i Stockholm.
INTE intensivvårdsfall. Antalet personer som vårdas på intensivvårdsavdelningar i Sverige ligger 115st personer, enligt dem.

https://www.icuregswe.org/data--resultat/covid-19-i-svensk-in...

Citat:

Som sagt, när du ser totalen öka så är det inte nödvändigtvis dagsfärska patienter.

Det är sant, detta är dock en otroligt bra indikator över läget, även om vi inte fullt ut kan mäta ökningen dag till dag då, för att inrapporteringen är släpande över flera dagar, det kan även innebära att läget i realiteten är värre än det vi ser på sidan just nu.

Av Dredd
Skrivet av sKRUVARN:

Jag håller med att hans kritik av ditt inlägg inte var direkt bra, för jag förstod faktiskt inte vad invändningen handlade (förutom källa, vilket iof spelar mindre roll då din siffra är korrekt).

Dock har jag följt dom där siffrorna närmsta dagarna, och rapporteringen är lite märklig, det fylls på fall från tidigare dagar i veckan rätt sent i efterhand. Endast 13 av dom 40 är registrerade på dagens datum. Så ja det är allvarligt att 40 nya allvarliga fall har kommit in, men dom behöver inte nödvändigtvis kommit in i vården på en dag (dock så är vi ju nu uppe på 38 för gårdagen!)

Nej, du har fel, grafen du tittar på är för Vårdtillfällen, dvs siffran på 177, inte på antal personer.

Av Dredd
Skrivet av Otori:

Nu får du faktiskt kamma till dig!

Du hänvisar ju aldrig till några källor för dina uttalanden och siffror, men jag misstänker att du plockar siffrorna från Svenska Intensivvårdsregistret?

På deras sida, före de presenterar några som helst dat, finner du denna text:

* OBSERVERA att data och rapporter är ackumulerade data och visar antal som har eller haft intensivvård.
* Det framgår INTE hur många patienter med Covid-19 som för tillfället ligger inlagda på svenska intensivvårdsavdelningar.
* Vi har inte aktuella/fullständiga uppgifter om ev utskrivningar eller ev avlidna då det är fördröjning av dessa uppgifter från vårdgivarna. Om en patient lämnat intensivvården så ingår den fortfarande i siffran.

Så vänligen skriv mer sansat och sluta måla fan på väggen.

Ursäkta? precis igår var det 103st, idag är det 143, det är en ökning på 40 personer på en dag... Kom igen nu. Jag skrev just Intensivvårdsfall, inte hur många som just nu ligger inne på intensiven. Hursom är det en ökning med 40 på EN dag.

Det är även många av dessa personer som åker in och ut på Intensiven, totalt 177 vårdtillfällen för Covid på Intensiven. Dvs folk som åkt in och ut flertalet gånger.

Att vi nu kan se hur många Corona smittade som har vårdats på Intensivvårdsplats är den bästa indikatorn om hur läget är i Sverige.

Av Dredd

I min personliga uppfattning så är det nu hög tid att bromsa rejält innan man kör ur kurvan där framme så att säga, imorse hade vi 103 intensivvårdsfall, nu i skrivande stund 143... Det ökar rejält imo.

Många är nog fartblinda av de stora siffrorna ifrån andra länder men vi är ett litet land och det här är många på kort tid som nu får intensivvård, sen finns det säkerligen fler som får vanlig sjukvård?

Nu går vi in i en riktigt läskig period imo.

Dom kanske skulle ha stängt skidorterna samt krogarna helt istället.

Av Dredd

Hej.

Har två frågor.

1. Vad händer med ett bolån/boende om någon får sparken och inte kan betala räntan & amorteringen?

2. Vad händer med ett bolån/boende om personen som har lånet/boendet dör?

Av Dredd
Skrivet av Frispel:

Kan ju vara värt att notera att de inte säger att dessa dödsfall är kopplade till corona. Gissningsvis så har en majoritet av de som dött (alla?) dött av "vanliga" orsaker, men eftersom man nu har specialregler att döda bara får tas omhand av specialutrustad personal så blir dom liggande då personalen inte hinner med. Det är alltså mer en konsekvens av ändrade regler i kombination med den pressade situationen än att folk dör som flugor av viruset. Nu beror ju den pressade situationen av att många dör av viruset, men just dessa dödsfall ska man nog inte beskylla viruset för.

Ja du svårt att avgöra, de nämner att de påträffade 17 lik på ett ålderdomshem, jag vet inte hur tätt inpå folk dör på ålderdomshem men det låter ju väldigt mycket om man ser på tex 2 senaste veckorna.

Av Dredd

Hej.

Såg precis den här artikeln, tycker den är läsvärd ifrån DN.

https://www.dn.se/nyheter/varlden/personal-flyr-fran-spanska-...

Citat:

Personalen på flera spanska ålderdomshem har övergivit sina arbetsplatser, där liken tornar upp sig. Soldater som kommer för att desinficera hemmen skakas vid anblicken av levande åldringar som kliver över sina döda och döende grannar.

Uppgifterna kommer från den speciella arméenhet, UME, som står i civilförsvarets första led. Försvarsminister Margarita Robles har varnat åldringsvårdens personal:

– De som lämnar åldringar åt sitt öde kommer att straffas obönhörligen och utan pardon.

Bakgrunden till denna sanitära och moraliska kollaps är de stränga regler som myndigheterna dekreterat: Kvarlevor får inte vidröras och inte föras bort annat än av specialutrustade yrkespersoner. Eftersom dessa specialister inte längre kan hålla jämna steg med dödsfrekvensen så evakueras inte de avlidna och förtvivlade anställda – långt ifrån alla – har på sina ställen flytt fältet.

Försvarsstabens talesperson sade på tisdagen man har sanerat ett sjuttiotal ålderdomshem, de flesta i Madrid. I ett av dem påträffades 17 lik. Bårhusen är för länge sedan fullbelagda och man har satt igång konstisbanor för att där kunna förvara döda i väntan på begravning.

Dessa skräckscener är inte de enda som prövar spanska nerver under pandemins kulmen. Madrid är nu den globala farsotens absoluta brännpunkt, och på flera av stadens sjukhus ligger de drabbade i korridorerna utan madrasser, tätt intill väggarna för att inte blockera vagnar och sängar. En kvinnlig chefsläkare på ett av stadens större sjukhus säger till DN:

– Vi gör vad vi kan, och det är mycket. Tusentals räddas men inte alla, som i ett krig. Ingenting i vår utbildning, utrustning och organisation har förberett oss på detta. Det är förfärligt, men det finns ingen tid för känslor just nu, man måste simma för att inte sjunka.

Flera fältsjukhus är under uppförande i landet. Dels skall de avbörda de ordinarie intensivvårdsklinikerna, dels hålla de smittade borta från sjukhusens andra intagna. På dessa avskilda kliniker skulle det i nödfall gå att låta de många hundra smittade vårdarbetarna arbeta vidare utan risk för spridning.

Den spanska regeringen, som kritiseras allt häftigare för sitt sorglösa agerande under smittans första fas, vägrar fortfarande släppa uppgifter om vice premiärminister Carmen Calvos hälsotillstånd.

Calvo är intagen på ett privat behandlingshem och sägs lida av ”andningssvårigheter”. Hon gick i främsta ledet under den stora och kontroversiella demonstration den 8 mars då stora delar av det politiska etablissemanget smittades.

Regeringen meddelar sedan över ett dygn att Calvo befinner sig ”under provtagning”, men eftersom covid-19 testet ger utslag efter någon timme så tvekar få om hur det är fatt med ministern, socialistpartiets ledande maktspelare efter premiärminister Pedro Sánchez.

Skälet till den uteblivna informationen är lätt att gissa: Om Calvo är smittad så måste resten av regeringen isolera sig, vilket skulle beskära dess handlingsutrymme provocera fram en storm av ”Vad var det vi sa!” – reaktioner från högeroppositionen.

Den spanska smittkurvan pekar fortfarande rätt uppåt, som en raket, medan den italienska långsamt börjat plana ut åt höger. Den väldiga skillnaden mellan länderna, med dubbelt så många döda spanjorer som italienare i samma tidsintervall, skildrades häromdagen i DN. Det gapet har nu vidgats, och det ser nu ut som antalet nya döda spanjorer per dag kommer att sjunka tidigast om tio dagar.

På tisdagsförmiddagen redovisades att Spanien nu har 39.673 bekräftade smittade, en ökning med mer än 6.000 fall på ett dygn, och ytterligare 514 dödsfall. Totalt antal döda är nu 2.696.

Vi har nu 136 intensiv vårdfall gentemot 103 totalt igår i Sverige.