Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

SL har redan igår konstaterat att dom behöver få ner resandet mer.
Dock blir det ju en paradox med vår linje, ska folk fortsätta arbeta måste dom ju ta sig till jobben..

Om 2/3 (tror det var så många SL sa behövde falla bort) på ett enkelt sätt kunde ta sig till jobbet på andra sätt, så hade dom nog redan gjort det till vardags innan krisen.

Jag förstår bara inte hur SL tänker. Vi vill få ner resandet och trängsel för att minska smittspridningen. Så går SL ut och säger att vi kommer inte att genomföra några kontroller av biljetter? Är inte det precis samma sak som att säga, fritt fram att resa gratis??

Varför har inte biltullarna sänkts till 0kr, detta skulle motverka viss trängsel i kollektivtrafiken?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dredd:

Tar Kurvan hänsyn till antal invånare? vi är ju ett väldigt litet land gentemot de länder som diagrammet jämnför med.

Tror han anser att det inte har med saken att göra. Vilket man kan säga att det inte heller har. Ett virus bryr sig inte om hur många som bor i ett land eller vilka landgränser vi har. Om en smittad person smittar 2 andra på en viss tid så kvittar det om det bor 10 eller 500 miljoner i ett land. Så länge det finns personer att smitta så smittar det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dockland:

Per miljoner invånare, hur ser det ut då?

Skrivet av Dredd:

Tar Kurvan hänsyn till antal invånare? vi är ju ett väldigt litet land gentemot de länder som diagrammet jämnför med.

Fast förutsätter man att man har samma reproduktionsnummer så kommer en smitta spridas i princip samma takt oberoende befolkning, har man exempelvis 3 i reproduktionsnummer och börjar med en smittad så utvecklas det ju till 3 nya smittade i nästa generation, 27 efter det osv.

Det är först när smittan är spridd som populationsstorleken kommer in med dessa förutsättningar, att varje smittad i sin tur smittar 3 förutsätter att alla är mottagliga, har halva befolkningen smittats så är ju bara hälften mottagliga och då smittar varje sjuk i snitt 1,5 person. Förutsätter man hela befolkningen som en homogen massa inträffar detta redan vid 5 miljoner smittade i Sverige med Italien skulle kräva 30 miljoner smittade. Alltså, inledningsvis sprids det lika snabbt men bromsas in snabbare i ett land med mindre befolkning.

Sen bygger allt detta på en massa förenklingar och antagande. I verkligheten så tror jag visserligen att befolkningsmängden inte är en jättefaktor när det gäller takten, däremot har man mer generationsboende och högre befolkningsdensitet i Spanien och Italien kontra Sverige så deras reproduktionsnummer är antagligen högre än vårat.

Permalänk
Medlem

Jag har ett jobb som kräver att jag åker till jobbet emellanåt. Måste ändå säga att uppmaningen att jobba hemifrån gör skillnad även för oss som åker till jobbet. Dels är trafiken lugnare men framför allt så är det väldigt tomt på jobbet när minst hälften jobbar hemifrån. Bästa är att alla chefer jobbar hemifrån

Inga svårigheter alls att hålla social distansering. Utom möjligen på fikarasterna då vi ändå sätter oss tillsammans men kanske med en tom plats emellan varje person. Tvättar också händerna mycket mera än jag gjort förut. Så de som påstår att "Sverige inte gör någonting" har fel enligt mina iakttagelser.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Dom har stängt ner mer, risken är uppenbar att de får sina problem när de måste börja lätta upp, dvs ”delayed gratification”.

Ja, nu var det inte direkt det jag tænkte på - men jag ær enig med dig att det ær riskabelt att lætta på restriktionerna. Verkar dock om att regeringen hær ger intryck om att det ska ske mycket långsamt och steg før steg. Man øppnar också før att Oslo, som ræknas om epicentrum, ska kunna behålla tuffare restriktioner under længre tid. Man poængterar att olika delar av landet ær i olika faser.

Skrivet av Frispel:

Vet du att det är så, eller antar du? Har ställt frågan tidigare hur andra länder har det med rapportering och eftersläpning, men upplever att jag inte fått något svar. Nu kan jag iofs ha missat det, i så fall får man gärna skriva igen

Alltså, jag vet inte. Men jag læser dagligen norska tidningar ser på norska nyheter. Ingenstans sægs det eller har någonsin sagts något om efterslæp på rapportering - det ENDA dom har sagt ær att man inte rapporterar tillfrisknade. Om man læser tidingarna så står det ofta "1 ny død i Stavanger" osv, så det verkar som att man ær ganska uppdaterade.

Jag tycker dock att det ær lite speciellt att Sverige verkar ha såna problem med rapportering, nær det uppenbarligen inte ær ett tema i de øvriga nordiska lænderna? Ja, nu kan jag inte uttala mig mer specifikt æn om Norge kanske.

Skrivet av Spicebeast:

Tegnell sa idag att Norge bl.a. är bättre på att hålla smittan borta från äldreboenden samt att det främst drabbat den yngre delen av befolkningen.

Det blir ju spekulationer, det Tegnell påstår. Sanningen ær ju att man tidigt førbjød besøk på ældreboenden, så folk inte kunde dra dit. Går inte att missførstå eller tolka. Kanske ær det det som funkar? Jag har ingen aning.

Skrivet av Hurtigbullen:

Vet vi att dom inte har det?

Se svar ovanfør; jag VET inte, men av min samlade observation så ær det absolut ingenting som ger mig intrycket av att så ær fallet - man uppdaterar dagligen och oftare om eventuella dødsfall; varenda stor nyhetssida har egna tal øverst på sidan som alla ær uppdaterade. Dær ingår kommun, ålder, køn. VG.no sæger sig æven ha direktrapportering från hælsoføretagen (som regionerna kallas hær), och uppdaterar oftare æn FHI (norska FHM) som rapporterar 1 gång om dagen uppsamlat.

Jag tyckte den hær artikeln var intressant om æmnet: Kvartal - Skillda værldar i SVT och NRK

En annan grej jag reagerar på ær resonemanget om personnummer; det har vi ju i Norge också. Inte jætteunikt før Sverige.

Visa signatur

Speldator: Intel i5-7600K @4,95Ghz - BeQuiet PureRock - MSI Z170A SLI Plus - Corsair RM550x - Asus RTX 2070 ROG Strix Advanced 8GB - MSI Optix MAG271CQR 27” 1440p 144hz - 8Gb Corsair Vengeance 2400Mhz DDR4 - Samsung 850 Evo + WD Black M.2 SSD - NZXT S340

Jobbdator: HP Elitebook X360 2018 - 16Gb DDR4 - 256Gb PCI-e SSD - Intel i7-8650U

Konsol: Xbox Series X

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Jag har ett jobb som kräver att jag åker till jobbet emellanåt. Måste ändå säga att uppmaningen att jobba hemifrån gör skillnad även för oss som åker till jobbet. Dels är trafiken lugnare men framför allt så är det väldigt tomt på jobbet när minst hälften jobbar hemifrån. Bästa är att alla chefer jobbar hemifrån

Inga svårigheter alls att hålla social distansering. Utom möjligen på fikarasterna då vi ändå sätter oss tillsammans men kanske med en tom plats emellan varje person. Tvättar också händerna mycket mera än jag gjort förut. Så de som påstår att "Sverige inte gör någonting" har fel enligt mina iakttagelser.

Precis som jag. Kan, men får inte, jobba hemifrån då jag sitter i en central funktion men övriga avdelningen jobbar på distans, utom en handfull. Det är bra.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dredd:

Eventuellt kommer yttrandefriheten stå på spel, tex i Danmark så kan man nu få fängelse om man inte följer "Regeringens linje" när det gäller Corona.

De kan göra det olagligt att sprida "desinformation" dvs information som är "avvikande" ifrån det Regeringen tycker och tänker.

De kan införa tex spårning av mobiltelefoner "för att hålla koll på folks rörelsemönster" under Corona krisen.

* // mod bort - tänk på tonen *

Den nya lagen ger regeringen varken mer eller mindre möjligheter att införa något sådant. Den nya lagen flyttar lite beslutsrätt från riksdagen till regeringen, men besluten kommer då att omgående, inom dagar, att godkännas eller rivas upp av riksdagen. Den nya lagen ger inte regeringen mer makt än vad riksdagen redan har.

Tog bort en onödigt provocerande kommentar - Dinoman Moderator
Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Medlem
Skrivet av emilakered:

Det är dock en viktig poäng, just att vi har inte haft 100 "per dag" nu heller. Ökningen kommer av att en hel del släpande fall från senaste veckan rapporterades in i en klump. Det har snarast varit ett ganska jämnt flöde ett par dagar, i alla fall sett till datan som finns nu.

Som jag skrev, vi har inte sett en sådan förändring tidigare, så någon skillnad är det. Och kollar man antalet dödsfall de senaste dagarna ser man att det är en förändring:

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vesh:

Fast förutsätter man att man har samma reproduktionsnummer så kommer en smitta spridas i princip samma takt oberoende befolkning, har man exempelvis 3 i reproduktionsnummer och börjar med en smittad så utvecklas det ju till 3 nya smittade i nästa generation, 27 efter det osv. Det är först när smittan är spridd som populationsstorleken kommer in med dessa förutsättningar, att varje smittad i sin tur smittar 3 förutsätter att alla är mottagliga, har halva befolkningen smittats så är ju bara hälften mottagliga och då smittar varje sjuk i snitt 1,5 person. Förutsätter man hela befolkningen som en homogen massa inträffar detta redan vid 5 miljoner smittade i Sverige med Italien skulle kräva 30 miljoner smittade. Alltså, inledningsvis sprids det lika snabbt men bromsas in snabbare i ett land med mindre befolkning. Sen bygger allt detta på en massa förenklingar och antagande. I verkligheten så tror jag visserligen att befolkningsmängden inte är en jättefaktor när det gäller takten, däremot har man mer generationsboende och högre befolkningsdensitet i Spanien och Italien kontra Sverige så deras reproduktionsnummer är antagligen högre än vårat.

Här jämför jag befolkningstätheten med antal döda per capita. Men jag har här valt att beskriva "befolkningstätheten" som graden av urbanisering, vilket jag inte sett någon göra tidigare. Jag har hämtat siffror från Världsbanken (World Bank, https://data.worldbank.org/indicator/sp.urb.totl.in.zs?name_d... och worldometer.info (https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries). Det fanns 146 länder som fanns i båda tabellerna. Världsbankens siffror är från 2018 så de är tillräckligt nya.

Resultatet är förvånande. Framförallt fick jag lära mig att Italien och Spanien är mindre urbaniserade än vad Sverige, Finland, Danmark och Norge är. Så, urbaniseringen i sig är inte den enda förklaringen här. Den övergripande trenden beror sannolikt delvis på att länderna med låg urbanisering inte har hunnit få det, än.

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Vesh:

Fast förutsätter man att man har samma reproduktionsnummer så kommer en smitta spridas i princip samma takt oberoende befolkning, har man exempelvis 3 i reproduktionsnummer och börjar med en smittad så utvecklas det ju till 3 nya smittade i nästa generation, 27 efter det osv.

Det är först när smittan är spridd som populationsstorleken kommer in med dessa förutsättningar, att varje smittad i sin tur smittar 3 förutsätter att alla är mottagliga, har halva befolkningen smittats så är ju bara hälften mottagliga och då smittar varje sjuk i snitt 1,5 person. Förutsätter man hela befolkningen som en homogen massa inträffar detta redan vid 5 miljoner smittade i Sverige med Italien skulle kräva 30 miljoner smittade. Alltså, inledningsvis sprids det lika snabbt men bromsas in snabbare i ett land med mindre befolkning.

Sen bygger allt detta på en massa förenklingar och antagande. I verkligheten så tror jag visserligen att befolkningsmängden inte är en jättefaktor när det gäller takten, däremot har man mer generationsboende och högre befolkningsdensitet i Spanien och Italien kontra Sverige så deras reproduktionsnummer är antagligen högre än vårat.

Givetvis så har befolkningsmängd betydelse, att påstå något annat är ren desinformation.

Ju fler personer det finns i ett land som kan föra smittan vidare i landet som har det större antalet befolkning, ju större blir även totalen av dödsfall i det mer befolkade landet än i det mindre befolkade landet.

Det är givet. Mer folk, mer spridning i konkreta siffror samt fler dödsfall.

Permalänk
Medlem
Visa signatur

10700K | NVIDIA RTX 3080

Permalänk
Medlem
Skrivet av kwame:

"medium.com"?

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dredd:

Givetvis så har befolkningsmängd betydelse, att påstå något annat är ren desinformation.

Ju fler personer det finns i ett land som kan föra smittan vidare i landet som har det större antalet befolkning, ju större blir även totalen av dödsfall i det mer befolkade landet än i det mindre befolkade landet.

Det är givet. Mer folk, mer spridning i konkreta siffror samt fler dödsfall.

Nej, du tänker lite fel där. Om en person smittar 2 andra på 1 dygn så kommer det inte spridas snabbare i ett land med 100 miljoner invånare än i ett land med 10 miljoner invånare. Så länge det finns tillräckligt med invånare att smitta självklart. Men att vi skulle börja oss 50% av en befolkning som blivit smittade tror jag inte något land är i närheten av ännu.
Spridning i ett land med 100 miljoner invånare: 2->4->8->16->32->64->128
Spridning i ett land med 10 miljoner invånare: 2->4->8->16->32->64->128

Permalänk
Medlem
Skrivet av emilakered:

Det är dock en viktig poäng, just att vi har inte haft 100 "per dag" nu heller. Ökningen kommer av att en hel del släpande fall från senaste veckan rapporterades in i en klump. Det har snarast varit ett ganska jämnt flöde ett par dagar, i alla fall sett till datan som finns nu.

Skrivet av kanskedet:

Som jag skrev, vi har inte sett en sådan förändring tidigare, så någon skillnad är det. Och kollar man antalet dödsfall de senaste dagarna ser man att det är en förändring:
https://i.imgur.com/mbzOrVS.png

Data från Folkhälsomyndigheten har förändrats successivt hela tiden. Jag tror på Anders Tegnell när han sade igår eller förrgår att vi har sannolikt bland de bästa möjligheterna i världen att ange dödsorsak, bl.a. tack vare perssonnummer. Det innebär att vi korrigera bakåt i tiden på ett sätt som andra länder kanske inte kan, och därför inte gör. Ser man på hur rapporterna har förändrats för Sverige under några dagar så är det betydande justeringar. Det gör att uppgifter och slutsatser som drogs för några dagar sedan kanske inte stämmer alls. Det här gäller såväl hobbyepidemiologer som de professionella. Har du missvisande underlag så har du.

Här redovisar Sverige det. Jag har sett att några andra länder uppdaterat siffror, men bara ur minnet. Danmark och USA har gjort det vad jag kommer ihåg.

EDIT: En del av siffrorna nedan är för- andra från eftermiddagen. Men, jag har försökt ta eftermiddagar.

Datum

2 april

4 april

5 april

6 april

7 april

8 april

11 mars 2020

1

1

1

1

1

12 mars 2020

0

0

0

0

13 mars 2020

1

1

1

1

1

1

14 mars 2020

1

1

1

1

1

1

15 mars 2020

2

2

2

2

2

2

16 mars 2020

2

2

2

2

2

2

17 mars 2020

1

1

1

1

1

1

18 mars 2020

6

6

6

6

6

6

19 mars 2020

7

7

7

7

7

7

20 mars 2020

9

9

9

9

9

9

21 mars 2020

8

8

8

8

8

8

22 mars 2020

11

11

11

11

11

11

23 mars 2020

8

9

9

10

11

11

24 mars 2020

16

16

16

16

17

17

25 mars 2020

22

22

24

24

24

24

26 mars 2020

27

27

27

28

30

30

27 mars 2020

31

31

32

33

33

33

28 mars 2020

26

29

29

29

31

31

29 mars 2020

25

27

29

31

32

32

30 mars 2020

26

30

30

32

38

38

31 mars 2020

26

33

36

36

37

37

1 april 2020

13

23

31

35

40

40

2 april 2020

5

22

43

47

55

55

3 april 2020

2

22

34

49

49

4 april 2020

6

17

40

40

5 april 2020

1

23

49

49

6 april 2020

13

37

37

7 april 2020

2

2

Uppgift saknas

9

12

17

20

17

17

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Avstängd
Skrivet av ToddTheOdd:

Nej, du tänker lite fel där. Om en person smittar 2 andra på 1 dygn så kommer det inte spridas snabbare i ett land med 100 miljoner invånare än i ett land med 10 miljoner invånare. Så länge det finns tillräckligt med invånare att smitta självklart. Men att vi skulle börja oss 50% av en befolkning som blivit smittade tror jag inte något land är i närheten av ännu.
Spridning i ett land med 100 miljoner invånare: 2->4->8->16->32->64->128
Spridning i ett land med 10 miljoner invånare: 2->4->8->16->32->64->128

Du tänker fel, mer folk i omlopp, mer folk har risk att bli smittade, likamed fler smittade, fler allvarligt sjuka, fler antal döda.

Sluta nu.

Permalänk
Relik 📜
Skrivet av sAAb:

Data från Folkhälsomyndigheten har förändrats successivt hela tiden. Jag tror på Anders Tegnell när han sade igår eller förrgår att vi har sannolikt bland de bästa möjligheterna i världen att ange dödsorsak, bl.a. tack vare perssonnummer. Det innebär att vi korrigera bakåt i tiden på ett sätt som andra länder kanske inte kan, och därför inte gör. Ser man på hur rapporterna har förändrats för Sverige under några dagar så är det betydande justeringar. Det gör att uppgifter och slutsatser som drogs för några dagar sedan kanske inte stämmer alls. Det här gäller såväl hobbyepidemiologer som de professionella. Har du missvisande underlag så har du.

Här redovisar Sverige det. Jag har sett att några andra länder uppdaterat siffror, men bara ur minnet. Danmark och USA har gjort det vad jag kommer ihåg.

EDIT: En del av siffrorna nedan är för- andra från eftermiddagen. Men, jag har försökt ta eftermiddagar.

Datum

2 april

4 april

5 april

6 april

7 april

8 april

11 mars 2020

1

1

1

1

1

12 mars 2020

0

0

0

0

13 mars 2020

1

1

1

1

1

1

14 mars 2020

1

1

1

1

1

1

15 mars 2020

2

2

2

2

2

2

16 mars 2020

2

2

2

2

2

2

17 mars 2020

1

1

1

1

1

1

18 mars 2020

6

6

6

6

6

6

19 mars 2020

7

7

7

7

7

7

20 mars 2020

9

9

9

9

9

9

21 mars 2020

8

8

8

8

8

8

22 mars 2020

11

11

11

11

11

11

23 mars 2020

8

9

9

10

11

11

24 mars 2020

16

16

16

16

17

17

25 mars 2020

22

22

24

24

24

24

26 mars 2020

27

27

27

28

30

30

27 mars 2020

31

31

32

33

33

33

28 mars 2020

26

29

29

29

31

31

29 mars 2020

25

27

29

31

32

32

30 mars 2020

26

30

30

32

38

38

31 mars 2020

26

33

36

36

37

37

1 april 2020

13

23

31

35

40

40

2 april 2020

5

22

43

47

55

55

3 april 2020

2

22

34

49

49

4 april 2020

6

17

40

40

5 april 2020

1

23

49

49

6 april 2020

13

37

37

7 april 2020

2

2

Uppgift saknas

9

12

17

20

17

17

Jag kanske är otydlig, men jag tror vi menar samma sak. Jag förnekar inte på något sätt att det är en förändring, däremot är "100+ döda på en dag" ett knepigt sätt att formulera det på. Handlar om en justering av släpande fall, inte att det tillkommit såpass många nya under senaste dygnet.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Vesh:

Fast förutsätter man att man har samma reproduktionsnummer så kommer en smitta spridas i princip samma takt oberoende befolkning, har man exempelvis 3 i reproduktionsnummer och börjar med en smittad så utvecklas det ju till 3 nya smittade i nästa generation, 27 efter det osv.

Det är först när smittan är spridd som populationsstorleken kommer in med dessa förutsättningar, att varje smittad i sin tur smittar 3 förutsätter att alla är mottagliga, har halva befolkningen smittats så är ju bara hälften mottagliga och då smittar varje sjuk i snitt 1,5 person. Förutsätter man hela befolkningen som en homogen massa inträffar detta redan vid 5 miljoner smittade i Sverige med Italien skulle kräva 30 miljoner smittade. Alltså, inledningsvis sprids det lika snabbt men bromsas in snabbare i ett land med mindre befolkning.

Sen bygger allt detta på en massa förenklingar och antagande. I verkligheten så tror jag visserligen att befolkningsmängden inte är en jättefaktor när det gäller takten, däremot har man mer generationsboende och högre befolkningsdensitet i Spanien och Italien kontra Sverige så deras reproduktionsnummer är antagligen högre än vårat.

Ja det finns en sanning där.
Men riktigt så enkelt är det inte heller.
Totalt antal invånare påverkar absolut hur många som dör i landet redan nu.
Det här kanske kan tydliggöras med ett enkelt tankeexperiment.

Hade Sverige under 1700talet erövrat hela Europa så hade vi idag inte haft ca 500 döda. Istället hade Sverige haft samma antal döda som alla länder i Europa sammanlagt nu har. Ca 50 tusen döda i Sverige. Bara för att vi då skulle vara ett större land med 500 miljoner invånare istället för nuvarande 10 miljoner.

Om det motsatta hade skett - att Sverige förlorat götaland och svealand till danskarna och idag endast bestått av norrland så hade vi i dagsläget haft under 100 döda.

Det är alltså rimligt att anta att länder med fler invånare redan i nuläget också har fler dödsfall. För de har större andel av den totala globala populationen än vad länder med få invånare har.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dredd:

Du tänker fel, mer folk i omlopp, mer folk har risk att bli smittade, likamed fler smittade, fler allvarligt sjuka, fler antal döda.

Sluta nu.

Om en person smittar 2 andra så blir det inte som du tror. Då är det i så fall att 1 person smittar 4 eller 5 personer.

Bara för att det bor 100 miljoner i ett land så innebär inte det att en person träffar på fler personer på en dag än vad en person gör i ett land med 10 miljoner invånare.

Bor du t.ex i en stad med 3000 personer i ett land med 100 miljoner invånare så skulle du alltså träffa fler personer en vanlig dag än vad en person som bor i en stad med 3000 invånare i ett land med 10 miljoner invånare?

Permalänk

Opopulär åsikt. I med andra länder har lockdown, så vet invånarna om hur det känns. Därför när de börjar släppa på restriktionerna och har tydliga rekommendationer om beteende. Så kan de alltid hota med lockdown igen om folk inte sköter sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ToddTheOdd:

Nej, du tänker lite fel där. Om en person smittar 2 andra på 1 dygn så kommer det inte spridas snabbare i ett land med 100 miljoner invånare än i ett land med 10 miljoner invånare. Så länge det finns tillräckligt med invånare att smitta självklart. Men att vi skulle börja oss 50% av en befolkning som blivit smittade tror jag inte något land är i närheten av ännu.
Spridning i ett land med 100 miljoner invånare: 2->4->8->16->32->64->128
Spridning i ett land med 10 miljoner invånare: 2->4->8->16->32->64->128

Skrivet av Dredd:

Du tänker fel, mer folk i omlopp, mer folk har risk att bli smittade, likamed fler smittade, fler allvarligt sjuka, fler antal döda.

Sluta nu.

Ni tänker båda lite fel.
Spridningstakten kommer inte vara samma i ett tätt befolkat land/område som ett glest befolkat.
Mängden befolkning spelar mindre roll.

T ex senaste siffror jag så hade västra götaland en femtedel av stockholms antal smittade men det är mer än en femtedel antal personer som bor där.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Ni tänker båda lite fel.
Spridningstakten kommer inte vara samma i ett tätt befolkat land/område som ett glest befolkat.
Mängden befolkning spelar mindre roll.

T ex senaste siffror jag så hade västra götaland en femtedel av stockholms antal smittade men det är mer än en femtedel antal personer som bor där.

Nja, nu är det ju landets befolkningsmängd som det handlar om. Självklart har hur tätt folk bor och hur de bor(generationsboende när det gäller dödlighet bland annat) en påverkan. Men åter igen det har inget med ett lands befolkningsmängd utan hur tätt de bor. Du kan bo i ett land med 10 miljoner invånare där varje invånare har 10 mil till närmast granne eller så kan du bo i ett land med 1 miljon invånare och det är 500 meter till närmsta granne. Självklart håller jag med om att befolkningstäthet har med det hela att göra men inte antalet invånare i ett land. Sedan kan det i viss fall ha en viss korrelation mellan hur stort ett land är och hur pass tätbefolkat det är men långt ifrån säkert.

Permalänk
Avstängd

Jag pratar inte spridningstakt, även om den givetvis är högre i ett land med högre mängd befolkning också. Det är ju inte så att i 60 miljonerslandet så står folk i en kö/på rad för att bli smittade.

Självklart smittas folk kors och tvärs, ju fler människor vi väger in ju fler vägar/chanser blir det då att bli smittad.

Vore ju fint om eran tes inte tog detta i beräkningen och rent mattematiskt tror att folk står på rad/linje/kö för att bli smittade.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dockland:

"medium.com"?

Väldigt stor och välkänd site för skribenter att posta artiklar på.

Skrivet av Punnisher:

Själv klickar jag aldrig på länkar som inte känns betrodda.

I det här fallet behöver du alltså inte vara orolig. Det är en välkänd och populär site för folk som skriver noveller, poesi och artiklar om alla möjliga ämnen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlytPojken:

Opopulär åsikt. I med andra länder har lockdown, så vet invånarna om hur det känns. Därför när de börjar släppa på restriktionerna och har tydliga rekommendationer om beteende. Så kan de alltid hota med lockdown igen om folk inte sköter sig.

Frågan är väl hur pass väl en lockdown efterlevs. Det spelar väl ingen roll om folk frivilligt håller sig undan, eller om dom tvingas till det av myndigheter, så länge som dom håller sig undan? Givet att vi inte med våld, eller hot om våld, kan tvinga folk, så är det ju upp till hur väl folk håller sig till de direktiv som myndigheterna ger, oavsett om det är råd, uppmaningar, vädjan eller lockdown.

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Medlem
Skrivet av kwame:

Ja han kan ha rätt men kan också ha fel. Jag tänker att hittills verkar utbrotten varit ganska begränsade till vissa större städer. Som i Sverige är det några regioner med mycket högre siffror än andra. T.ex. Göteborg har ännu ganska låga siffror jämfört med befolkningsmängd. Så när det börjar avta i de värst drabbade områdena kan det ta fart på andra ställen senare. Känns som det fortfarande finns många som kan bli smittade framöver. Så även om varje stad och region får hyfsat snabbt förlopp när det väl tar fart så kan ändå det totala förloppet i hela landet bli mera utplattat.

Kanske hinner vi lära oss saker från de tidigare utbrotten som minskar effekterna av efterkommande utbrott? Tänker på hur man arbetar i vården, behandlingsmetoder och sätt att minska smittspridning. Tror att folk börjar tänka till. Hur kom smittan egentligen in på detta äldreboende? Hur ska vi jobba för att hindra detta? Besöksförbud är bara en grej. Man kan sätta nya vårdtagare i karantän innan de släpps in på boendet. Se till att personalen inte cirkulerar mellan olika vårdtagare, speciellt inte de som vårdar de som smittats. Kanske får vi större möjligheter att testa personalen. Från att varit överraskade och handfallna blir vi metodiska och effektiva.

Samtidigt finns ju andra änden, folk som tröttnar på att sitta instängda (särskilt i länder med total lockdown). Lättningar i restriktionerna då det kostar för mycket. Brist på skyddsutrustning och mediciner.

Angående medium.com så är det en plattform där i princip vem som helst kan lägga upp artiklar om vad som helst. Sidan är inte suspekt men man ska tänka att det är mer som en bloggplattform där man får ha stor källkritik. Trodde de flesta kände till denna sidan men det kanske mer är jag som ofta läst artiklar där från diverse hobbyprojekt. Vi har ingen aning om personen som skriver där är en expert eller har någon bakomliggande agenda. Artiklarna kan se väldigt proffsiga ut men ändå vara rent svammel

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dredd:

Givetvis så har befolkningsmängd betydelse, att påstå något annat är ren desinformation.

Ju fler personer det finns i ett land som kan föra smittan vidare i landet som har det större antalet befolkning, ju större blir även totalen av dödsfall i det mer befolkade landet än i det mindre befolkade landet.

Det är givet. Mer folk, mer spridning i konkreta siffror samt fler dödsfall.

Nej, inte om reproduktionsnumret är detsamma i två länder, om du har en hink på 10 liter och en på 20, tar det olika lång tid att fylla respektive hink med 5 liter?

Det är klart att en större population kan ha påverkan genom att flera individer tar med sig smittan hem parallellt, men då handlar det inte om att smittan ökar med en annan takt utan att man har ett annat startvärde.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dredd:

Jag pratar inte spridningstakt, även om den givetvis är högre i ett land med högre mängd befolkning också. Det är ju inte så att i 60 miljonerslandet så står folk i en kö/på rad för att bli smittade.

Självklart smittas folk kors och tvärs, ju fler människor vi väger in ju fler vägar/chanser blir det då att bli smittad.

Vore ju fint om eran tes inte tog detta i beräkningen och rent mattematiskt tror att folk står på rad/linje/kö för att bli smittade.

Vad pratar ni/vi om då ifall inte spridningstakt är involverad? Ju fler som blir smittade, desto större skillnad gör befolkningsmängden/döda, men i början bör det som sagt inte göra någon skillnad. Däremot lär ju hur många som befinner sig på en begränsad yta påverka, men det varierar ju kraftigt även inom länder vilket gör det problematiskt att ta med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sAAb:

Här är motsvarande, men räknad per capita (dvs per 1 miljon, 1M), och med 1 död/1M som startpunkt.

Nu också med Norge inräknad.

Vi ser att det är Finland som avviker mest, till det bättre.

Alla siffror hämtade i morse, från www.worldometers.info och Folkälsomyndigheten.

https://i.imgur.com/duPc0gz.png

Skrivet av Dockland:

Sådär ja. Det ser bättre (och relevant) ut.

Mitt diagram anger spridningens de facto hastighet inom i ett system.
Det diagrammet anger spridningens hastighet i jämförelse till total spridning.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem

Eftersom man inte kan isolera et helt land i 1-2 år tills ett vaccin kommer så är Sveriges väg den rätta vägen.

"Angående presidentens uttalande om flockimmunitet svarar Anders Tegnell att detta är den enda vägen – om det så sker genom vaccination eller genom att stora delar av befolkningen blir immun.

– Vi som jobbar med infektionssjukdomar vet ju att den här typen av sjukdom fortsätter att spridas tills man uppnår en immunitet i befolkningen. Något annat sätt att få stopp på den finns inte."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/70Oxg8/trump-kritiserar-...

Visa signatur

[Asus P5Q-E] [Q6600 G0 @ 3,6 ghz] [Scythe Yasya] [Gigabyte Gtx 460 1gb] [4x2 Gb Kingston HyperX PC8500] [OCZ ModXstream Pro 700 W ] [Crucial M4 128 gb ]
HTPC - AMD Athlon X2 5050e - M4N78-VM - Kingston HyperX 2 GB - Seagate 7200.12 1 TB - Seagate Green SATA III 2TB

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Vesh:

Nej, inte om reproduktionsnumret är detsamma i två länder, om du har en hink på 10 liter och en på 20, tar det olika lång tid att fylla respektive hink med 5 liter?

Nä för hinkexemplet spelar det såklart ingen roll. Men jag tror att det exemplet är för enkelt och beskriver inte situationen fullt ut.

Skrivet av Vesh:

Det är klart att en större population kan ha påverkan genom att flera individer tar med sig smittan hem parallellt, men då handlar det inte om att smittan ökar med en annan takt utan att man har ett annat startvärde.

Man kan se det på olika sätt. Men om vi tänker oss en modell där viruset sprider sig globalt bland världens invånare.
Varje land har en viss andel av den globala folkmängden. Ju större andel av världspopulationen ett land har, desto fler kommer det landet ha som är smittade och döda redan från ett tidigt stadie. Generellt sett. Givetvis finns det andra faktorer som påverkar också och gör det än mer komplext.
Men säg att vi har ett land som består av hela Europa. Det landet kommer ha väldigt många smittade redan ganska tidigt jämfört med... ja säg Norges utveckling.

Eller såhär kanske. Anta att varje delstat i USA skulle vara ett eget land istället. Skulle antal smittade i Virginia, Ohio eller Texas öka med samma takt som den utvecklingen vi nu sett i hela USA? I så fall skulle den delen av världen nu haft otroligt många fler smittade än vi nu ser. Bara baserat på att man delat om regionen i andra landsgränser.
Men så kan det inte fungera.

Nä, viruset sprider sig över områden oavsett hur man ringar in olika länder/befolkningar i olika stora grupper.
Men ju större andel av totalen man ringar in som en entitet (i det här fallet länder), desto fler smittade och döda kommer omfattas av denna inringning.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled