Inlägg

Inlägg som Ford Prefect har skrivit i forumet
Av Ford Prefect

När det gäller AMD och XMP-inställningarna så är det ganska stor skillnad jämfört med att använda optimerade inställningarna från Ryzen DRAM calculator. För vissa applikationer så kan korrekt inställda sub-timings öka prestandan med 10+ %. Iaf för mina Galaxy/KFA2 4133 MHz stickor (B-die).

Av Ford Prefect

I källaren, arbetsrummet är knäpptyst

Av Ford Prefect
Skrivet av Cloudstone:

Det tankesättet är väldigt vanligt och förekommer även hos ekonomer som studerat makro och nationalekonomi, så med andra ord, du är inte ensam av att tro detta. Det kallas för the broken window fallacy. Istället för att förklara så finns en kort video som förklarar varför det är ett vanligt tankefel hos många, inkl. mig själv innan jag lärde mig den.

https://www.youtube.com/watch?v=hXC9FI1nAqs

Med andra ord, ingen tjänar på att en industri inte kan möta efterfrågan. En brand skadar bara produktionen och därmed vinsten för företaget och leder till brist på varor för konsumenten. Alla förlorar, inte bara konsumenterna.

Poängen i videon är tydlig, men vad hindrar företaget från att höja sina priser för att betala för det förstörda fönstret? Vad förhindrar företaget från att ha fortsatt höga priser när skadan väl är reparerad? Jag tror inte videon behandlar en bagare som är del av ett oligopol. Den totala världsekonomin kanske inte vinner, men jag tror att de som är konspiratoriskt lagda snarare menar att företagen själva vill generera mer intäkter.

Inte för att jag tror att företag frivilligt förstör produktionskapacitet, det verkar smartare att bara höja priserna utan att förstöra sin egen utrustning.

Av Ford Prefect

AMD-dödare?

Plånboksdödare?

Planetdödare?

Av Ford Prefect
Skrivet av Maximo:

En majoritet av steams toppspel funkar _inte_ borde det väl stå i rubriken eller?

Varför?

7 av 10 fungerar inte (topp 10, som jag antar du menar)

elller

2 av 3 fungerar (topp 3)

eller

80 av 100 fungerar (topp 100 som rubriken antyder)

Av Ford Prefect

Många kommentarer här bevisar hur svårt det är att lära en gammal hund sitta.

Och, nej, det kanske inte är nödvändigt att lära en gammal hund sitta.

... men tänk om den gamla hunden släpps fri om den lär sig att sitta?

Av Ford Prefect

Mer substans och spelmekanik, mindre bling-bling i samarbete med grafikkortstillverkare som vill sälja nästa generation. Tack.

Av Ford Prefect
Skrivet av DavidtheDoom:

Varken med mobil eller kameran jag fotat med kan jag detekterar något flimmer!
Med det sagt vill jag inte gå ut och basunera att den är 100% flimmerfri om nu min mobil är kass.

Det förstår jag, men jag tror inte du behöver säga det heller. Att du testat det enkla testet är gott nog för dem flesta som är intresserade av flimmer. Om du har led-lampor hemma så lär du hitta någon som flimrar. Vi kan säga att det testet är något mer tillförlitligt än känslan att bli torr i ögonen även om det inte är 100-procentigt

Av Ford Prefect
Skrivet av DavidtheDoom:

Det står enligt spec:arna att det är en flimmerfri men jag har ingen möjlighet att verifiera.
Däremot brukar jag blir torr och trött i ögonen av skärmar som flimrar, det är inget jag har upplevt med denna skärmen varför jag skulle tro att det stämmer bra att det är en flimmerfri skärm.

Vidare kan jag intyga att "Monitorian" fungerar för att styra ljuststyrkan över displayport-kabel och att lägsta ljusstyrka är tillräckligt "lågt" för att jag ska vara nöjd.

Ett enkelt test för flimmer är att använda mobilkameran mot skärmen. Funkar bra för att upptäcka flimmer från LED och annat i hemmet.

Av Ford Prefect

Skulle vara intressant att få reda på om skärmen är flimmerfri i denna typ av skärmtest. Det är information som är förvånande svårt att få tag på hos många märken.

Av Ford Prefect

Tar + gzip

Av Ford Prefect

Kör Computational Fluid Dynamics simuleringar på en begagnad 2 x 2673v3 i källaren som håller ganska väl än idag. Sannolikt bäst pris/prestanda för CFD. Får se om DDR5 förändrar detta under 2022. Hade varit kul med fler än 8 minneskanaler per CPU också.

Av Ford Prefect
Skrivet av Exxovion:

Jag är uppvuxen med Windows-miljön och trots att jag gett diverse Linux-distributioner flertalet chanser så slutar det bara i frustration... för än denna dag är man inte HELT fri ifrån att behöva skriva in något kommando i terminalen (eller vad det nu heter i Linux). Men jag är ju inte tvungen att lära mig det heller, Windows och mac OS erbjuder det som behövs.

Främst var det ju kvalitén på konstruktionen, batteritiden samt displayen som gjorde att man valde en laptop med äpplet på. Hade någon annan dator kunnat erbjuda detta så hade jag inte tvekat.

EDIT: Med "fungerar hyffsat bra" menar jag att jag kan utföra mina arbetsuppgifter på datorn utan några större hinder.

I ärlighetens namn så är Windows och MacOS skitbra för mycket. Jag hade sannolikt fortfarande kört Windows (och betalat för det) på stationära hemma om det inte var för all jvla spårning.

Jag har blåst liv i många gamla Windows-laptops med Linux. Inte ens de äldsta i släkten har problem att hantera Linux Mint med Cinnamon desktop. Det går ju t.o.m. att köra Windows 10 theme för att få en nästan identisk upplevelse (om man nu vill det). Alla inställningar och installationer kan skötas utan terminalen om man absolut inte kan lära sig något nytt.

För portabelt arbete så är iPad Pro överlägsen, och jag kör en iPhone, så jag är inte (helt) ansluten till Linux-kyrkan utan använder det som passar bäst beroende på situation.

Av Ford Prefect
Skrivet av Exxovion:

När det gäller laptops så finns det fortfarande inget som kommer ens i närheten av Apples modeller... tyvärr.

Macbook-pro-modellen jag köpte 2013 fungerar ännu hyffsat bra, så den blev inget dyrt köp om man ser på användningstiden.

Vad är dina krav för "fungerar ännu hyfsat bra"?

Du kan ta vilken laptop som helst med 2+ GB RAM och installera en godtycklig Linux distro med Xfce/MATE så kommer allt fungera hyfsat bra. Kan du tänka dig att surfa utan att ha 80 flikar öppna samtidigt så kan du kanske t.o.m. gå ned till 1+ GB RAM.

Dessa nya med M1 PRO/MAX är betydligt mer intressanta än när Apple levererade Intel-baserade laptops. Fortfarande absurt mycket pengar dock. Gissar att skryträtt ingår i det man betalar för

Av Ford Prefect
Skrivet av Lagers:

Vad är det som pallar ur? Om du menar att texten flyttar på sig så har med inställningarna hur bilden ska förhålla sig till texten och kan ställas in på olika sätt. Vilket för mig brukar gå att lösa på ett okej sätt.

Det han menar är nog att det inte är ovanligt att hela dokumentet ballar ur ibland när man infogar bilder (ganska ofta känns det som, men så är det nog inte). Har inget med inställningar att göra. Ofta är det enda sättet att återställa är att återgå till tidigare sparat dokument.

Det säkraste när det gäller formatering av dokument är nog LateX, men jag tycker att det är en hel del overhead att arbete med (trots att det finns Overleaf och annat som underlättar).

Av Ford Prefect

För mig är inte det viktiga att något är gratis. Jag betalar gärna för mjukvara. Men då vill jag också kunna använda mjukvaran fritt och jag vill inte att användardata skickas till något företag.

LibreOffice fungerar skitbra i nästan alla fall.

Om du inte märker om jag använt MSPaint eller Photoshop för en .jpg fil så spelar det väl ingen roll antar jag? Samma sak med ODF formatet

Av Ford Prefect

Fint att ODF stöd kommer. Det kanske kommer gå att övertyga resten av organisationen att .odp är bättre än .docx så att LibreOffice fungerar 100% med MSOffice istället för 90% som det är nu.

Eller, nej det tror jag inte. Det kommer fortfarande vara för jobbigt för de flesta att aktivt välja något annat format när de sparar sina dokument.

Av Ford Prefect
Skrivet av Blobster:

Min första dator var en 386. Är 100% redo gå tillbaka till TV för det blir inte roligt i längden med samma samma.

Haha. Obegripligt eller genialiskt.

Jag röstar på det senare och kommer numera alltid dra någon random referens till gamla datorer när jag tycker att ämnet är för långt från hårdvara

Av Ford Prefect
Skrivet av CubaCola:

Det är lättare att tvätta kontanter med bitcoin.

Nu är jag kanske fördomsfull här men El salvador är väl känd knarkleverantör och har hög kriminalitet.
Så det påvisar väl mer att bitcoin faktiskt är bra för kriminella.

Vänta, jag vill också försöka!

I Sverige används svenska kronan.

Nu är jag kanske fördomsfull här men Sverige är väl mest känt för IKEA och surströmming. Så det påvisar väl att svenska kronan bara används av en medelklass som luktar illa?

Av Ford Prefect
Skrivet av Ozzed:

Min logik borde vara vida känd vid det här laget.

"Min logik borde vara vida känd vid det här laget." - Narcissisten.

Skrivet av klotim:

2 av 10 kanske inte låter som mycket men om vi lägger på ett par nollor till så är 200k av 1000k jäkla mycket.
Sen förövrigt när man tittar på tex människor som har chassin med 10st 3080s och alla gamers som inte kan köpa något 3080, väntar på att kunna spela de senaste spelen i 4K då blir allt lite deppigt.

Du förstod uppenbart inte exemplet. Det var för att illustrera hur meningslöst det är att lägga in variabeln "om kortet används för att spela med" och påstå att den påverkar marknaden. Och nej, det är ingen skillnad på 20% oavsett hur många nollor du lägger till. Jag vill också tillägga att mitt exempel inte är kopplat till några verkliga tal (om det inte var uppenbart) så du behöver inte skala upp detta och deppa över påhittade siffror.