Inlägg

Inlägg som Ford Prefect har skrivit i forumet
Av Ford Prefect
Skrivet av evil penguin:

Det som sticker i ögonen är väl just att mining i grund och botten går ut på att kunna påvisa att man vaskat någon resurs, i det här fallet GPU-tid.

"Proof of work" med arbete som ingen ville ha utfört eller har någon nytta av.

Och när detta belöningsupplägg då inte bara är ett enormt slöseri i sig utan även kraftigt bidrar till brist på grafikkort i det här fallet (eller lagringsenheter, eller vad det nu må vara) så är det inte så konstigt att folk tröttnar på galenskapen som pågår.

Jag köper argumentet om det är där skon klämmer för dig. Tror inte att det är så för de flesta med tanke på att andelen arga inlägg verkar vara en direkt funktion av komponentbrist. Så länge det går att få tag på en GPU så verkar alla som drivs av ett politiskt motstånd mot mining försvinna. Märkligt.

Sedan håller jag inte med om ditt argument trots att jag inte minar själv. Allt är ändliga resurser och nästan allt som vi fördriver våra sjukt priviligerade liv med är att vaska resurser. För mig låter det snarare som att du försöker motivera för dig själv varför du har större rätt till att köpa grafikkort än någon annan.

Av Ford Prefect
Skrivet av Elektron:

Hade man inte kunnat tjäna pengar på krypto så hade förespråkarna av krypto sjunkit med 95%.

Ja och?

Förespråkare av krypto skriker inte ljudligt på detta forum att gamers och kreatörer borde bannlysas från att köpa grafikkort. Det finns dock några på forumet som förespråkar frihet att göra vad man vill med det man köper.

Jag tycker att hela diskussionen är absurd. Många på detta forum verkar anse att de har en medfödd rätt att köpa grafikkort så fort det släpps något nytt. Om det inte går att köpa så måste en syndabock utses. Visst, några har säkert ädlare motiv som att minska energiförbrukningen i världen, men de flesta är helt enkelt egoistiska. Och ja, de flesta som bryter krypto gör det också av egoistiska anledningar - men de klagar inte på att gamers köper korten iaf.

Det här verkar vara en del av den allt mer växande polariseringen i samhället. Vi mot dem! Jag gillar sten, sax är ok men papper borde bannlysas!

Av Ford Prefect
Skrivet av Peter77:

Ja jag tror väl det också. Kreativiteten och kunskapen är stor när det gäller att komma runt hinder. Tror inte det har jättestor effekt, men gesten är god och man signalerar väl lite var man står.

Sen tror jag inte att miningen enbart är det som har skuld till att bristen ser ut som den gör. Jag har heller inget problem med mining som så. Jag bara stör mig på att miningfolket verkar tycka att gamingfolket inte har någon rätt att få tag på grafikkort.

Sen har man ju hela den här biten med folk som bunkrar upp och säljer dyrt, det är också ett problem. Svårt att komma åt också.

Du tolkar lite godtyckligt vad "mingingfolket" verkar tycka. Nu vet jag inte vilka som minar på SweC men om vi antar att THB som du själv citerade tidigare gör det så skriver han:

Skrivet av THB:

Helt åt väggarna vidrigt.

Inget annat än virtue signaling för att glädja den väldigt vokala lilla massan som tror sig ha större rättighet till ett grafikkort.

Att denna vokala minoritet sedan använder genomskinliga påståenden om miljö är inget annat än kräkframkallande.

Vad jag som köpt ett grafikkort använder det till har ingen med att göra, om jag väljer att minea eth, spela eller rendera är min ensak.

Så det verkar som att han förespråkar att det du gör med ditt grafikkort är din ensak oavsett vad det är.

Det här är en klassisk politisk diskussion mellan höger och vänster, fast med en stor gnutta av egoism inblandad - från båda lägren.

Nvidia skiter i vilket. Krypto är på väg ned (för denna gång?) så då kan det passa med signalpolitik av denna typ.

Hade det inte varit kretsbrist hade andelen på detta forum som motsätter sig mining sannolikt sjunkit med 95%...

Av Ford Prefect
Skrivet av pv2b:

Man kan utgå från att sånt här missbrukas på ett eller annat sätt av någon någonstans, men om en spelutvecklare ville samla in data på ett otillbörligt sätt så får du komma ihåg att spelutveklarna kan köra vilken kod de själva vill på din dator, för att inte tala om de invasiva antifusksystem som finns. De har dessutom möjligheten att spela in samtalen redan idag utan att ens berätta om det, så att de berättar det är ju bara bra.

Att utgå från att motsvarande redan missbrukas så till den grad att det inte spelar någon roll om detta skulle missbrukas låter väldigt cyniskt.

Skrivet av pv2b:

Rimligt att ha den inställningen, men också därför man kanske inte säger saker på en voicechatt som man inte skulle vara bekväm med skulle kunna vara offentligt, om inte annat för att vem som helst som är med i spelet också kan spela in vad du säger.

Låter helt rimligt!

Skrivet av pv2b:

Det är en jätteskillnad mellan att logga alla privata telefonsamtal, och att logga samtal i en offentlig kanal.

Bra att du tycker det. Jag talar om en ideologisk glidning i detta. Offentlig kanal är OK idag, vad är OK imorgon?

Skrivet av pv2b:

It takes a village to raise a child. Det är inte bara föräldrarnas ansvar att uppfostra ett barn, hur ett barn växer upp beror till minst lika stor del på hur andra i samhället agerar. Om du inte uppfostrar ditt barn i en bubbla, alltså.

Som förälder försöker jag påverka mina barn positivt, det finns mycket skit i samhället som jag inte håller med om. I slutändan så sätter de ihop sina egna åsikter, men förhoppningsvis så faller inte äpplet långt från trädet, när det gäller att skilja på rätt och fel. Om jag inte blir en bitter gammal gringubbe d.v.s.

Skrivet av pv2b:

En lärdom jag lärt mig av WoW är att matchmaking med randoms förstörde hela communityn i spelet. Det var mycket bättre på den tiden då man var tvungen att lära känna folk, fixa vänlistor, etc. Det gick inte att göra någon framgång i spelet om man var ett totalt as. Numera är det bara att klicka så hittar man en grupp randoms för vilken aktivitet som helst, som man aldrig någonsin kommer träffa igen. Och sen när man ska leta folk för endgame-content så börjar man där helt från ruta noll.

Votekick skulle nog inte heller funka i den typen av spel som Valorant, ska man stanna upp spelet tills en ersättare kommer? Och vad hindrar folk från att bli votekickade bara för att de har fel kön etc?

Gällande WoW så verkar båda lösningarna funka hyfsat. Den gamla metoden krävde ju att man faktiskt betedde sig väl på en server, vilket nog är det bästa. Hur man skapade grupper verkade inte vara bäst tekniskt dock även om jag också har mycket nostalgi kring den tiden.

Tekniken går nog att lösa. Har ingen aning hur Valorant funkar, men det känns som att det borde vara ett litet hinder att fixa om spelutvecklarna nu skulle vilja det.

Av Ford Prefect
Skrivet av UndaC:

Låter som samma system som Sony kör på Playstation, inspelningen sparas ett tag och analyseras först om någon anmäler.

Vem kontrollerar att det bara analyseras om någon anmäler? Finns det en global myndighet för det?

Skrivet av Tachiyon:

Toxicity har ingen ålder.

Man ska inte behöva ha en fast squad bara för att slippa detta. Att jag råkar ha svårt med det sociala är faktiskt ytterligare en anledning till att jag har svårt att hitta fler att spela med (men ibland måste man säga snabb info via voicechat där det går snabbare än att skriva). Min squad (närmaste vänner) är inte alltid tillgänglig när man kommer hem efter ett nattskift...jag vill då bara leka runt och slappna av utan att riskera att höra skit från någon. Om folk kan vara en decent human från första början, så hade jag och miljoner andra gamers (oavsett kön) haft en roligare gamingmiljö.

Det här är lösningen. Däremot tror jag inte att ändamålen alltid helgar medlen. Det är möjligt att detta tilltag fungerar och att företagen som loggar data har rent mjöl i påsen. All erfarenhet från stora bolag idag verkar tyvärr peka i motsatt riktning.

Skrivet av Kenneth:

Folk som bara säger "men du kan stänga av voice chat" vill bara blunda för problemet, istället för att förbättra sig själva eller hela tonsättningen i spelcommunitys. Får hoppas att röstinspelningen gör någon skillnad.

Och om den inte gör det? Kommer röstinspelningen ändå finnas kvar då? Kommer det bli det nya normala i samhället? Är det OK att logga alla telefonsamtal också eftersom det trots allt sägs en hel del otrevliga saker sett till alla samtal som görs?

Näe, uppfostra alla skitungar istället så slipper vi både övervakning och otrevligt beteende. Uppfostring bör ligga på föräldrar, inte samhället.

Eller varför inte lägga till ett röstsystem i spelet som medger att rösta ut spelare som inte beter sig? Nu var det många år sedan jag spelade WoW, men om någon betedde sig som en rövhatt i en instans så blev denne kickad ganska fort vill jag minnas. Med lång väntetid för att få komma tillbaka så blir det en form av "uppfostran av communityn".

Av Ford Prefect
Skrivet av Vaneriuz:

Hahaha. Visst, om man vill lira i 720p. 😅
Tyvärr knappast någon lösning. Inga gamers köper flaggskeppskort med 4GB VRam heller.

Sure, alla är olika så det passar nog inte dig.

Sedan överdriver du nog en del med 720p. Det går nog bra att spela de flesta moderna spelen i 1080p med 4 GB VRAM. Cyberpunk kräver endast 3 GB i 1080p. Du kan alltid motivera för dig själv att det bli bättre med de högsta inställningarna, och du är säkert en som njuter av det. Inget fel med det. Allt måste dock ställas mot priset. Är det värt att betala 15 000+ kr för att kunna maxa inställningarna i spelet du vill spela? Eller kan du minska dina krav något och kanske inte behöva betala mer än vad som var vanligt för några år sedan för en GPU? Säg 2500 kr för ett 3060 ti med 4 GB VRAM? Jag kan tycka att det borde vara rimligt för många som sitter med en 1080p skärm. Kollar vi på STEAMs användarstatistik så är ju 1060 överlägsen etta fortfarande.

Detta är inte direkt en realistisk lösning i verkligheten eftersom NVIDIA aldrig skulle göra det. De tjänar duktiga pengar nu och alla arga gamers kommer ändå köpa deras produkter när de väl finns tillgängliga oavsett vad som skrivs på diverse forum. Det är så oligopol funkar.

Av Ford Prefect

En enkel lösning på problemet om det är miners som är orsaken (vilket inte är fastställt) är att leverera kort med 4GB vram fast med senaste gpu. Fine, det finns spel som kommer bli lidande, men många funkar bra. Miners köper inte <4GB kort.

Av Ford Prefect
Skrivet av Sveklockarn:

Hela världen befinner sig i medeltiden, och är i krig med varandra när någon plötsligt uppfinner handgranater med defekta säkringar. Alla tar till sig av den nya teknologin för att kunna försvara sig effektivare -- förutom EU som invänder att "men teknik vi inte känner till kan vara livsfarlig, vi måste utreda detta först", samtidigt som kriget rasar och icke-EU-medborgare faller som käglor för den livsfarliga teknologin.

Drog ett annat alternativ på ditt exempel.

När det gäller AI så tror jag tåget redan gått. Det finns ingen regering som kan reglera det som kommer. Här är min dystopiska bild av vad som kommer ske.

Av Ford Prefect
Skrivet av Ozzed:

De som inte vill ha filtret behöver ju inte slå på det. Gillar idén skarpt. Det är väldigt bra att det är mottagaren inn inte avsändaren som får välja vad som hörs och inte. Då kan folk ha vilja avsikter de vill men det är mottagaren som bestämmer om denne vill lyssna eller ej. Ingen säger att man inte får säga vad man vill. Det handlar bara om att du som sändare inte längre sitter med den tvingande makten för hur budskapet tas emot. Det är klart det är något bra i detta.

Det jag hör är inte "filter". Utan snarare så är det "övervakning av användarna". Som alltid med övervakning så lindar man in det i något som är enkelt för massan att godta.

"De som inte vill ha filtret behöver inte slå på det." Kan man även välja bort att allt man säger analyseras av en AI?

Av Ford Prefect

För att få bättre svar så borde du ange, vad du har för skärm (upplösning, frekvens).

Om du har en 1080p @ 60 Hz så skulle jag säga att all uppgradering är att kasta pengar i sjön. Kör du 1080 p @ 244 Hz så finns det en del att hämta med bättre processor (och GPU). Kör du en 4k skärm så är det nog bättre att investera alla pengar i en ny GPU (lycka till att hitta en ).

Imho, alla speltester som jämför olika CPU:er visar hur lite det egentligen spelar roll att ha det senaste. Om du når 180 fps eller om du "bara" landar på 120 fps så är det väldigt få spel där skillnaden faktiskt märks om du inte har fps-räknaren framme hela tiden. Det enda som är ordentligt märkbart är om du byter skärm från 60 Hz till 120+ Hz. Det kan vara svårt att gå tillbaka till 60 Hz efter det.

Det finns gott om DDR3-minne till salu om det är där skon klämmer. Det plus lite överklockning.

Edit: Upptäckte att OP kanske inte har någon dator, det var fler som verkar vara i samma tankar i tråden som jag läste sign. hos. Om OP inte har någon dator så gäller givetvis inte ovanstående resonemang.

Av Ford Prefect
Skrivet av FreddeY2K:

Jag har världens tråkigaste liv, om någon orkar spionera på mig är dem fan värda årets uthållighetspris.

Detta är ju ett av klassiska felen med "jag har rent mjöl i påsen" argumentet.

Ta Kina som exempel där du får ett medborgarbetyg beroende på hur duktig du är. Om du har ett "tråkigt liv" så kanske du motionerar för lite enligt den som massövervakar (staten i detta fall) och då får du ett lägre betyg. Köper du för mycket alkohol och konsumerar själv? Då kanske det blir rejäla avdrag i ditt medborgarbetyg. Med ett allt för lågt betyg kommer det bli svårt att få ta lån eller ens boka vettiga flygbiljetter.

I detta fall är det ingen specifik person som sitter och övervakar just dig. Du är bara en i mängden som massövervakas av AI som letar efter vissa mönster.

https://en.wikipedia.org/wiki/Social_Credit_System

Att implementera denna typ av system bygger på en gradvis förskjutning av vad som är OK. På 80-talet hade ingen i Sverige accepterat att all post levererades uppsprättad och igenklistrad med statlig tejp (med godtycklig KGB/Stasi märkning). Men med teknikexplosionen som internet medförde så är det svårare att hänga med vad som sker och lathet tar hela tiden små segrar över förnuft. Förhoppningsvis landar vi inte i Kina och samtidigt som ett parti med totalitära ambitioner tar makten.

Min foliehatt är inte tillräckligt stor att jag ska sluta använda min iPhone. Google är ofta bättre än Duck-duck-go och gmail får fortfarande fundera på allt skit jag köper från olika företag. Vanan är svår att bryta.

Skrivet av snajk:

Det är en väldig skillnad på att matcha en specifik inspelning som ett TV-program eller en låt mot att tolka någon som talar. Det är lite samma grej som Google Image Search, väldigt bra på att exempelvis se vilken film ett screenshot kommer från men man får nog ha väldig tur och vara väldigt skicklig på att måla om tjänsten ska identifiera en film från en målning av en scen liksom.

Det sagt så går ju utvecklingen framåt, snart lär det finnas inbyggd rösttolkning i telefonen som inte är beroende av nätet. Men se till att inte låta en suspekt app, eller någon app alls egentligen, ha tillgång till mikrofonen när appen inte används så är det inget problem.

Håller med. Det är lite det som är poängen. Att vara rimligt försiktig är bättre än att blunda och hoppas på det bästa. Sedan får man hoppas att en avstängning verkligen stänger av funktionen, men man har iaf gjort det enkla man kan göra i det fallet.

Av Ford Prefect
Skrivet av FattarNiInte:

Men om ljudet från micke avlyssnas måste apparaten hålla en nätverksanslutning öppen för att skicka det oanalyserade ljudet till "molnet" eller behandla microfondatan lokalt.
Jag betvivlar skarpt på att en mobiltelefonapp har kapaciteten att lokalt analysera bakgrundsljud för att filtrera ut generella ord på flera språk och dialekter.
Och hade apparaten hållit en nätverksanslutning öppen för ljuddata hade vi upptäckt det.

Låter rimligt, även om röstigenkänningsutvecklingen går ordenligt fort nu med hjälp av AI. Jag gissar att engelska är enkelt nog och det räcker nog med att den klarar av att plocka upp någon procent av nyckelorden om den får lyssna tillräckligt länge.

I artikeln jag länkade så framgår det att det inte var konversationer som var målet med avlyssningen. Det var snarare att lyssna på bakgrundsljud från TV och radio, för att öka förståelsen för personens intressen.

Edit: en till sak, hur mycket data skickar appar som Shazam etc.? Den kan ju upptäcka låtar på någon sekund.

Av Ford Prefect
Skrivet av FattarNiInte:

Det har inget med din kamera eller mick att göra.
Dina föräldrar och/eller syster har sökt bebissaker på Google/Facebook/whatever som vet att ni är vänner.
Kanske dina föräldrar använde ditt wifi eller så är ni kompisar på Facebook.

Det låter sannolikt. Samtidigt som det låter naivt att avskriva möjligheten att din mic kan användas i samma syfte som all annan information som vissa företag samlar in om dig.

Här är en artikel som förvisso inte är särskilt djupgående, men en säkerhetsexpert uppmanar till försiktighet i den:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/apr/06/phone-c...

Här är en artikel som påstår att 250 appar från 2018 använde ljudupptagning från telefonen, där man lyssnar till bakgrundsljud för att profilera användaren så att bättre marknadsföring kan användas:

https://www.popularmechanics.com/technology/apps/a33448364/ho...

För att balansera de två negativa artiklarna så är här en artikel där Facebook själva (...) hävdar att de inte använder ljudupptagning för att profilera användare:

https://www.thesun.co.uk/tech/8764791/facebook-spying-microph...

Ok, inga av dessa är vetenskapliga artiklar. Det är inte random inlägg på SweC heller iofs

Av Ford Prefect
Skrivet av DooL3Y:

Fy satan va mycket material -och energiförstöring som sker via mining... tänk alla komponenter som skapas, tänk alla kw/h som av kolkraft pumpas in i miningriggar världen över... hela industrier hängivna till att skapa antalsdelar i en speculativ valuta utan något egentligt värde.

Jag är värken hippie eller miljöpartist, men detta är lite oroande....

Du är inte för att åka på semester då också antar jag? Eller anser du att resan till Thailand genererar mer "värde" än kryptovaluta? Tar du bilen till ICA eller cyklar du?

Det är en ganska liten del av världens tillgängliga energi som används till matproduktion och tak över huvudet. Allt annat är mer eller mindre onödigt, eller?

Av Ford Prefect

Kör igenom Origins (igen) just nu. Fantastiskt spel. Kör under Linux, med ett 1080 (och "skrattar" åt den rådande GPU-bristen ). Coop är nice men behövs verkligen inte.

BG2 coop var ju iofs riktigt kul, men det var i en tid då det var LAN som gällde, vilket kanske också kan förklara varför det var så kul.

Det viktiga med DA:4 är nog att det inte blir för förutsägbart. Gäller iofs alla spel.

Håller tummarna!

Av Ford Prefect

Jag håller inte på att mina själv. Ser dock inga som helst problem med att miners köper kort. Snacka om att vissa personer på detta forum måste varit uppväxta i en skyddad verkstad där mamma och pappa gett dem att de pekat på. Att få köpa grafikkort till utsatt pris och på utsatt tid är knappast en mänsklig rättighet. Ni kan lika gärna skylla på SweC för att vara en del av hype-tåget som pressar upp era förväntningar så att ni bara-måste-ha-ett-nytt-kort.

Mitt tips är att ni säljer 4k skärmen och tjackar en billig 1080p, då kan ni vänta med uppgradering av grafikkort ett tag till

Av Ford Prefect

Kul! Skulle också vara intressant med lite fler tester med olika minneskonfigurationer.

https://www.youtube.com/watch?v=-UkGu6A-6sQ

Av Ford Prefect
Skrivet av marcusOCZ:

Jag skulle vilja se ett större fokus på idle, alltså effekt vid vila. Kanske också en undersökning på hur många timmar med full belastning på en eller få kärnor man har på en cpu under en normal dag. Kan iofs bli svårt då en del har hibernation på och liknande. Vissa processorer har ett väldigt lågt effektförbruk under belastning, men också ett högt sådant vid vila, jämfört med konkurrenter dvs.

Jag skulle vilja se en jämförelse hur stor tid systemet är i idle eller avstängt normaliserat på årsbasis. Är det någon skillnad mellan AMD-användare och Intel-användare i det avseendet?

Av Ford Prefect

@Yoshman:

Från Phoronix:

"Of the 134 benchmarks ran in total, when just looking between the Ryzen 5 3600XT and Core i5 10600K, the AMD part was 4.6% faster than the Core i5 10600K. The Ryzen 9 3900XT meanwhile came out less than 1% faster than the Core i9 10900K with this mass array of benchmarks but with significantly lower power use. Obviously if breaking it down to just the multi-core results and other areas is where the Ryzen 9 3900XT delivered the biggest blows over the Core i9 10900K while the Intel Comet Lake CPU tended to lead in a number of the single-threaded workloads."

Så det är ganska jämnt skägg mellan Intel och AMD i icke-spel applikationer, med visst övertag till AMD. AMD har bättre prestanda per Watt och prestanda per kr.

Av Ford Prefect
Skrivet av medbor:

Det kommer vara möjlig inom 50 år skulle jag tro, men tyvärr rör det ju sig om en kopia och det medvetandet kommer utvecklas oberoende av dig på grund av andra intryck och bekantskaper, lite som en tvilling som pluggar i en annan stad från sitt syskon. De är inte så lika redan efter relativt liten tid i sär, dessutom kommer inte ’du’ åka in i datorn, utan medvetandet du har är ju kvar i din döendes kropp, det i datorn är helt separat...

Jag tror mer på RED filmen att folk ligger hemma och skickar ut robotar i den farliga världen relativt snart. Det är väl det Facebook håller på med gissar jag

Dennis E. Taylor har en intressant variant av detta i "We are legion".

Det är ju även fullt möjligt att kopian inte förstår att den är en kopia och då blir det meningslöst att tala om "du" - á la Battlestar Galactica.

Du kan också lika gärna tänka att det är "du" som ser din kropp dö eftersom "du" initialt har exakt samma erfarenheter som du i kroppen.

Hur som, så tror jag inte vi klarar oss i 50 år - AI-genombrott får mänskligheten att gå bärsärk innan dess