Inlägg

Inlägg som Ford Prefect har skrivit i forumet
Av Ford Prefect

Annonsen är avslutad

Av Ford Prefect
Skrivet av qube:

400 kr + upphämtning

Varan är såld.

Tack alla för visat intresse!

Av Ford Prefect

2.1 Datorhögtalare Logitech Z623

Fullt fungerande, inköpt i augusti 2020. Det klagades för mycket när jag körde med subwoofern så nu är det hörlurar som gäller

Kvitto finns, men inte originalkartong. Skickas inte, endast upphämtning i Västerort, Stockholm.

Läs hela annonsen här

Av Ford Prefect
Skrivet av SuperSverker:

Ja..det är ju just detta det kommer tillbaka till tyvärr. Det är aldrig fel på operativsystemet eller upplägget "man alltid kört med", det är bara jag som har otur för det fungerar så bra för alla andra.
Man kanske blir hemmablind, jag föredrar Linux alla dagar i veckan men det är totalt oanvändbart till en 2in1 till exempel och jag verkar uppenbarligen råka ut för problem som ingen annan gör. Vilket är en del av problemet jag försöker peka på, oavsett dator eller distro så är Linux schrödingers OS - det är samtidigt mycket stabilare och snabbare, och samtidigt trögare, buggigt och fungerar sämre, och du får aldrig reda på vilket det är förrän du öppnar locket.

Menmen, vem är jag att peka på att förändring krävs, det verkar ju fungera som det ska för alla andra, annars hade det ju inte varit fast runt 2% av enheter sedan...ja, 2009.

2% på Desktop gissar jag? Inom IoT och server så är det knappast 2%...

Men jag gissar att det är Desktop du menar och då är väl frågan vad som är önskvärt. Så länge Valve fortsätter sin resa och så länge övrig utveckling inte stagnerar så är jag nöjd. Jag vill inte att RedHat eller Canonical får 90% av marknaden, det skulle sannolikt driva dem i Microsofts riktning. Du behöver nog något annat och det fina är att du kan välja Windows eller MacOS om det passar dig bättre och om du inte bryr dig om personlig integritet. Hade inte Windows samlat någon användardata så hade jag sannolikt aldrig kört Linux på desktop annat än kanske via WSL eller VirtualBox. Jag tycker inte övriga problem med Windows är stora nog att motivera ett byte, det är ett ok OS (som snart blir en service som du får prenumerera på).

Av Ford Prefect
Skrivet av SuperSverker:

Allt jag säger är att om man hade koncentrerat resurserna till ett mindre antal (ex. 4st) distros istället för att spreta så hade de kunnat bli bättre. Det betyder inte mindre kontroll eller blind tillit till ett stort företag, utan bara att fokusera resurserna som finns.

Jag skulle säga att resurserna är koncentrerade till 2 distros i huvudsak. RedHat (inkl. Fedora) och Ubuntu. Båda kör Gnome som förvald skrivbordsmiljö så där har du också plockat bort problemen med att välja det. Gnome är ju som MacOS på steroider så det är inte så illa om man nu orkar lära sig att använda det. Sedan finns Linux Mint Cinnamon för personer som vill ha en Windowskopia i funktionalitet. Arch/Gentoo/Slackware etc. är kul om man vill leka, men om man vill ha en install-and-forget så är ovanstående det bästa.

Skrivet av SuperSverker:

Jag vill ha ett riktigt alternativ till Windows, och trots att jag kör Linux dagligen så når det verkligen inte upp, för det är alltid något litet som ger problem, oavsett om det är applikationer som inte fungerar eller OSet som krånglar.

Jag har helt omvänd uppfattning. Det som fungerar dåligt är appar som Teams och MSOffice, samt 10% av spelbiblioteket. Om man håller sig till en stabil kernel och skiter i att installera en massa extensions till Gnome så är det absurt stabilt. Startar i princip aldrig om de desktopdatorer som jag har med Linux Mint och AlmaLinux. Jag tror du har haft otur med hårdvaran.

//Skrivet på MacOS Ventura - något som motvilligt tvingat mig att ta det lugnt i jämförelse med Gnome.

Av Ford Prefect
Skrivet av theBoosing:

1. Lustigt hur alla är så rädda för att logga in i windows, men steam och alla 400 alla tjänster är man inloggad på.

Ett operativsystem är ett måste, windows är installerat på betydligt fler datorer än Steam och "alla 400 tjänster". Det går att aktivt välja bort tjänster som man inte litar på när det gäller hantering av sin personliga data.

En till sak som kanske irriterar folk med lite förmåga att spå framtiden är att detta är steget innan "Windows as a service" där användaren måste prenumerera på tjänsten.

Det kanske är ett gammalmodigt sätt att tänka, men om jag betalar för något så vill jag inte fastna i en dold prenumeration där jag betalar med mina personuppgifter, utan möjlighet att säga upp prenumerationen annat än att byta ut produkten. Kanske skulle vi kräva en ny typ av märkning/konsumentupplysning där företagen får specificera inköpspris samt hur mycket personliga uppgifter som inhämtas per år i medel?

Det är även sjukt att se hur folk i allmänhet helt skiter i att deras data samlas in. Det har skett en enorm glidning senaste decenniet i den frågan. Ingen på 80-, 90-talet hade accepterat att staten sätter upp mikrofoner i hemmen, eller att brev skickade på posten var uppsprättade vid ankomst.

Av Ford Prefect

Mac Studio 2022 med 24-kärnig grafikprocessor.

Av Ford Prefect
Skrivet av the squonk:

I produktivitet gör X3D i princip ingen skillnad alls, det är en ren spelgadget, så för prosumer workstation är det ingen mening. 7950X är bra som den är, och 7800X3D kommer att bli bra som den blir. För i grunden två olika användningsområden, även om båda kan göra allt - men inte lika bra.

X3D gör en grym skillnad i viss typ av produktion. Beräkningar som är begränsade av minnesbandbredd (CFD eller FEM t.ex.) tjänar rejält på att ha en större cache för att begränsa cache-missar. Däremot så blir ditt resonemang ändå korrekt eftersom fler kärnor än 8 är helt meningslöst om man endast har två minneskanaler, när man är begränsad av minnesbandbredd.

Som exempel så är en 5800X3D ca 40% snabbare än 3700X med samma minnen när det gäller CFD beräkningar i OpenFOAM.

Antagligen en ganska liten skara som detta berör, men ändå

Av Ford Prefect

Att ha en premiumtjänst och därmed logga in hos det största Tech-bolag som har som affärsmodell att profilera sina användare känns lite sisådär..

Av Ford Prefect
Skrivet av Omega5509:

skulle va intressant med nån modell med bara e-cores. kanske finns?
vissa projekt vill man gärna ha lite kärnor till, utan att det behövs så mycket prestanda per kärna. men att perf/w / tco ändå är intressant.

Xeon v3 och v4 är riktigt billiga om du köper på eBay

Av Ford Prefect

Väljer alltid ASUS som moderkort. Det är endast baserat på egna erfarenheter. Har haft tveklöst lägst felfrekvens för mig.

I övrigt så får pris/prestanda avgöra, samt att inte vara dumsnål på vissa komponenter (nätagg).

Av Ford Prefect
Skrivet av Karaff:

Nu pratar vi effekt och inte energi över tid alltså.

Fast energi över tid är ju effekt...

Däremot är ju effekt gånger tid lika med energi.

Av Ford Prefect
Skrivet av Nautilus011:

Det är ofta prat om timings etc.
Men när märker Ni av det?

Exempel
DDR4, 4600Mhz cl 18 VS DDR5 6000Mhz cl 40

Skalar ni av sekunder/minuter i någon rending?`
Får ni lägre FPS spel
Startar era programm snabbare?

Beror på vad du gör med datorn. Ett extremt exempel är OpenFOAM som är nästan helt beroende av minnets prestanda. Min gamla 3700X fick runt 30% högre prestanda vid samma klockfrekvens men med tighta timings (3600cl18-allt på auto vs 3600cl14-alla timings så tight det går). Det är en absurd skillnad om du kör simuleringar 24/7. Nu är det väl inte jättevanligt att köra simuleringar 24/7 på vanliga desktop PC så detta exempel är inte jätterelevant, men men.

5800X3D som jag sitter på nu är extremt mycket bättre än 3700X tack vare ökat L3. I övrigt samma inställningar. Den är även snabbare med sämre timings på minnet jämfört med 3700X, vilket tyder på att färre cache misses gör att minnets timings spelar mindre roll.

Spel? Ingen aning, antagligen försumbart trots att jag spelar i 1080p/144Hz - de spel jag kör får lätt 500+ fps om jag inte kör med freesync och jag är ganska säker på att jag inte skulle märka en försämring/förbättring med 50%

Av Ford Prefect

Stjärna eller inte är ganska ointressant tycker jag, men jag kan se hur systemet kan öka antalet inlägg, vilket i sig är positivt.

Hur som helst, en bra lösning på "problemet" är att anväda h-index. Forskarvärlden drevs av att skaffa likes långt innan sociala medier gjorde det mainstream. Vettig lösning som dessutom är lätt att implementera utan massa dolda viktningar.

https://en.wikipedia.org/wiki/H-index

Av Ford Prefect
Skrivet av jreklund:

Vi uppskattar dina inputs och har man idéer om hur det bör definieras idag (som ovan) är man alltid välkommen att skriva nya.

/ Johan

Vad jag kan se så har OP inte fått en enda tumme upp i denna tråd. Om ni uppskattar OPs input så föreslår jag att ni ger honom en tumme upp, speciellt med tanke på att denna tumme upp kommer från en med korrekt Tier

Av Ford Prefect

Malt i 25 kg säck. Räknas väl knappt till bulk, men en tre säckar har jag alltid hemma.

Sedan är väl vin/sprit/öl saker som man kan bulka hemma. Till skillnad från toapapper så ökar tyvärr dock lätt konsumtionen om det finns ett stort lager av dessa varor.

Av Ford Prefect

Varan såld, tack för visat intresse!

Av Ford Prefect

Annonsen är avslutad

Av Ford Prefect

GTX 1080

Grafikkort söker ny ägare!

Palit GTX 1080 8 GB.

Betalning med Swish.

Avhämtning i Västerort, Stockholm.

Läs hela annonsen här

Av Ford Prefect

Annonsen är avslutad