Inlägg

Inlägg som Fantgrenen har skrivit i forumet
Av Fantgrenen

Det är väldigt svårt att identifiera AI texter. Alla olika AI detectors på nätet är egentligen skräp som inte fungerar, jag och många andra har testat flera av de mer välkända, och de flesta av dessa så kallade "detectors" har identifierat några av mina egna originella texter som ca 60% AI medan riktiga AI skrivna texter bara haft ca 50%.

Sålänge man inte inkluderar typiska fraser som b.la. ChatGPT och Gemini brukar använda så är det nästintill omöjligt att skilja på text skriven av en AI och en människa.

Av Fantgrenen
Skrivet av walkir:

Synd bara att den videon innehåller grova fel i bland annat Adobe Premiere Rush-testet

Edit: Även imponerande att hon lyckats få så lågt resultat i Geekbench 6 för iPhone 15 Pro Max. Undrar om telefonen mår bra? Har svårt att förstå varför just min iPhone presterar så långt mycket bättre än för "professionella" YouTubers.

Fråga: Vad kör du för någon mobil själv?

Vad är det för "grova fel" du syftar på? Gällande Geekbench 6 och IPhone 15 PM så är hennes resultat i linje med vad andra källor också rapporterat, även min 15 Pro presterar likjämt i Geekbench. Detta var bara en slumpmässig video jag valde, du kan kolla på någon annan ifall du inte litar på henne, men resultatet är de samma oavsett.

Jag kör två telefoner just nu, Pixel 8 Pro samt en iPhone 15 Pro som andra telefon.

Av Fantgrenen

Ni som länkar Geekbench resultat från era iPhones vill jag bara påpeka att det är ganska meningslöst. iPhone's dagar ädär de varit överlägsna konkurrenterna är tyävrr över för länge sedan. Det enda som de har just nu är bättre singelkärnig prestanda enligt Geekbench. Men kör man något annat benchmark som faktiskt har betydelse för vardaglig prestanda (antutu, 3dmark, GFXbench) så är det inte ens nära, A17 Pro får verkligen stryk av SD8G3. Även förra generationens Snapdragon (gen 2) presterar bättre än A17 Pro i de flesta tester. Och detta är för vanliga premium Android telefoner (Samsung, Oppo, Xiaomi mm). Jämför vi med specifika gaming telefoner (Redmagic, Zenfone mm.) som har betydligt bättre kylning, är skillnaden enorma.

En video med som jämför flera tester med SD8G3, A17 Pro och Mediateks senaste Dimensity 9300 (används i flera telefoner från kina) https://www.youtube.com/watch?v=RC2hquqNOL4

Av Fantgrenen

Personligen kör jag numera en "mikroriskokare". Extremt smidigt måste jag säga, särskilt om man bor ensam och litet med begränsat utrymme. Och ja, jag var också skeptisk till en början, men gav det ett försök då min andra riskokare var stor och omständig att ha o göra med. Resultatet är förvånansvärt bra och snabbare än en riskokare (ca 15-20 min beroende på mikro). Det är inget ris i världsklass, men ändå fullt godkänt. Efter några försök med ris och vatten förhållandet samt effekt på sin mikro kan man faktiskt uppnå ganska perfekt ris.

Jag kan tillägga att denna ersatt min Yumasia Sakura (som egentligen funkar bra men numera står i källaren), då jag upplevde att den var ganska stor och slö.

Det är en väldigt basic produkt, jag tror jag betalade 180kr för min, men den verkar inte längre säljas, det finns dock flera andra som ser ganska identiska ut för 200kr-300kr. T.ex.:
https://www.amazon.se/Joseph-M-Cuisine-Mikrov%C3%A5gsugn-span...

Av Fantgrenen

Värt att nämna att Gemini Pro som nu alltså ska vara inbyggt i Bard är tillgängligt i 170 länder just nu. Men att Sverige, andra EU länder och UK inte finns med bland dessa länder och därmed lär få vänta ett tag för att få prova på detta.

Av Fantgrenen

Har haft att göra med alla dessa bolag, och de flesta funkar bra i min erfarenhet. Får mest levererat av Postnord och oftast går det bra, men kan bli lite strul ibland men brukar lösa sig fort. UPS har mest problem, även Airmee är osmidiga. Aldrig haft problem med Earlybird, Budbee eller Instabox.

Av Fantgrenen
Skrivet av MacAllan:

Det är Samsung som tillverkar den SD som kommer användas i S24 serien, det var samma i S23 serien.

Nej, vart har du fått denna informationen från?

Samtliga flaggskeppsprocessorer av Qualcomm har varit tillverkade av TSMC de senaste två åren (sedan 8 gen 1+) inklusive alla processorer i S23 serien. Och uppgifter säger att även Gen 3 som ska användas i S24 serien också är tillverkad på TSMC 4nm nod.

Av Fantgrenen

Läckor säger att S24U enbart kommer få Snapdragon oavsett region, och Exynos 2400 enbart kommer till S24/S24+ beroende på region. Det skulle ju kunna betyda att Exynos ännu inte nått samma nivå som motsvarande Snapdragon. Största fördelen med Snapdragon är just att de är mer energieffektiva och tillverkade av TSMC, istället för Samsung foundry som tenderar att prestera sämre.

Av Fantgrenen
Skrivet av Keneay:

"Knappt någon bloatware" säger du?

Samsung's 25GB Android package is still bigger than ever and four times the size of Google's 6GB Android install.
https://arstechnica.com/gadgets/2023/02/the-samsung-galaxy-s2...

Vet inte hur trovärdig denna artikel är eller vart de fått informationen från, men jag minns att det var en väldigt livlig diskussion om just detta på r/Android för några månader sedan efter artiklar som dessa skrivits vid release av One UI 5.1. Visade sig handla om desinformation samt okunniga författare. Dessutom säger inte utrymmet direkt något om andelen bloatware, som också skiljer sig mellan marknader. Operatörslåsta telefoner i USA tenderar t.ex. att ha betydligt mer bloatware än en olåst telefon i Sverige. Vill minnas att de enda som kom förinstallerat på min senaste telefon var Samsung/Google relaterade appar, Facebook och någon Microsoft relaterad app. Där det mesta går att ta bort eller avaktivera. Jag hade gärna sett alternativ att dessa togs bort också, men det är betydligt mindre än förrut.

Av Fantgrenen
Skrivet av Rebben:

Synd bara att det är Samsungs hopplöst bloatade mjukvara på dem. De gör fantastiskt fin hårdvara men mjukvara har de ingen som helst aning om vad de håller på med. Ge mig ren android så kanske jag kan börja fundera på köp.

Själv tycker jag att det är synd med människor som du, som skriver saker som de uppenbarligen inte vet något om. Samsungs mjukvara och bloatware må ha varit riktigt illa för sisådär 10 år sedan men det är numera gamla nyheter. Mjukvaran är det som har getts mest fokus de senaste åren och anledningen till att många köper deras telefoner när man tydligt kan få "mer telefon" för samma pengar.

Det finns knappt längre någon "bloatware" och det som finns är oftast Google/Samsung relaterat eller saker som går att avaktivera. Men trots detta kommer Samsungs One UI med väldigt mycket extra användbara funktioner som inte finns hos de flesta andra Android tillverkare och gör det till den överlägset bästa Android mjukvaran i min mening. Den enda nackdelen jämfört med stock Android hade varit ifall man inte gillar att ha flera alternativ och extra funktioner som kommer med mjukvaran. Då är väl stock Android att föredra.

Av Fantgrenen

Blivit lite som USA, ska man köpa en telefon här så är det iPhone som gäller för ungdomarna. De handlar väl om någon slags "status" och att man inte vill uppleva något utanförskap. De tar hellre än billig iPhone än en dyr Android alla dagar i veckan. Jag minns själv hur folk i skolan "skämtade" och nästan hängde ut folk som hade en "Android". Det fanns till och med människor som inte vill vara med folk som inte hade iPhone (jag driver inte, jag har själv sett det). Det mest tragiska jag sett är ju att många av dem sitter på typ 4 år gamla iPhones med sprucken skärm och sedan skrattar åt folk som kommer med typ en Samsung.

Av Fantgrenen

Snabb koll på butikens sida så ser man direkt att allt är antingen bluffsaker eller typiskt billigt skräp från Kina. De äger förmodligen inga produkter heller, utan gör en individuell beställning från deras leverantör i Kina (för en bråkdel av priset) när någon köper något, som sedan skickar produkten till kunden i Sverige (vilket förklarar den långa leveranstiden).

Jag har sett många liknande produkter på både CDON och Amazon för mycket låga priser där de marknadsförs som något det uppenbarligen inte är. Tyvärr vet ju inte alla detta vilket är anledningen till att dessa bedrägerier ibland funkar.

Och ja, även om CDON inte är de som säljer dessa saker, så ligger ju felet fortfarande hos dem eftersom de är dem som marknadsför dessa blufferier på deras webbsida.

Av Fantgrenen
Skrivet av star-affinity:

Såg du min post längre ned med statistiken?
#20013021

Varifrån får du att det är mångmiljardbelopp?
Jag kanske har fel, men vill gärna ha lite data istället för åsikter.

Vill minnas att jag läste något om 20 miljarder någonstans men kan inte hitta det nu.

Apple omsatte närmare $400B eller 4 biljoner kronor förra året, enl. deras revenue breakdown stod wearables och tillbehör för ca 10% av detta. 400 miljarder omsattes alltså förra året enbart från klockor och tillbehör. Vet inte exakt hur mycket av detta som är från lightning tillbehör (kablar, adaptrar, batteryfodral mm.), men det krävs behöver bara vara liten andel för att det ska vara miljardbelopp. Och tittar man historiskt sett då lightning kabeln var mer populär, så sålde de förmodligen betydligt mer lightning relaterade saker.

De har ju också spekulerats om att de ska begränsa USB C porten som ska komma till nästa iPhone, så länge man inte använder en MFI certifierad kabel. En fullt kompatibel kabel kommer alltså begränsas till USB 2.0 standard. Ännu ett exempel på hur långt Apple kan gå för att få folk att köpa deras produkter.

Av Fantgrenen
Skrivet av star-affinity:

Håller med om att det är dags för övergång till USB-C på iPhone liksom gjorts för iPad. Men förstår inte riktigt varför Apple skulle tjäna en massa pengar på att behålla Lightning-kontakten. För det första finns det redan en massa Lightning-kablar där ute, så det argumentet gäller väl bara användare som måste köpa ny kabel. Dessutom är det knappast bara Apple som tillverkar Lightning-kablar och tillbehör.

Eller ni menar att alla redan har USB-C-kablar liggandes och när Apple kommer gå över till USB-C för iPhone kommer ingen att köpa kablar och tillbehör från dem?
Tror inte det är en inkomst de bryr sig om så mycket.

Det är väldigt stora marginaler på kablar och tillbehör, mycket större än på elektronik. Jag vet inte om du vet hur stort Apple är, men det är extremt många tillbehör de säljer. Vi snackar mångmiljardbelopp. Det är absolut en inkomst de bryr sig om.

Apple tjänar även mycket pengar genom deras MFI certifikation på tredepartstillbehör, det är ett program där produkter från tredjepartstillverkare måste gå igenom ett test och godkännas för de ska kunna säljas som kompatibla med Apple eller "made for iPhone". Apple tar alltså ut en avgift på alla tillbehör från alla tredjeparstillverkare som vill sälja iPhone tillbehör. Så givetvis kommer Apple förlora på att inte kunna använda sin egna proprietära kabel.

Varför tror du annars de envisats med denna stenålderstekniken när de konstant får kritik för det? De kommer definitivt inte att kunna tjäna lika mycket pengar på tillbehör som använder USB C, men känner jag Apple rätt kommer de troligen göra någon annan form av begränsning eller liknande för tvinga folk att köpa deras tillbehör och tjäna dessa pengar.

Av Fantgrenen
Skrivet av BasseBaba:

Jag har aldrig förstått detta med ”endast iPhone som använder”.

Sitter jag på jobbet och har glömt min kabel hemma och utbrister ”Har någon en iPhone kabel?” Så svarar 92% ”ja!”….

Jag har kört iPhone sedan iPhone 4 och har aldrig hamnat i en situation där det har varit problematiskt med kabeln.

Jag snarare vänder på det, jag har 1 (en!) enhet hemma som använder USB-c. Varenda gång den ska laddas får jag leta efter den enda usb-c kabel jag äger…

Då är du är i minoritet, USB C används på mer eller mindre varje modern enhet nuförtiden. Lightning kabeln är verkligen stenåldern i förhållande till USB C och något som Apple envisats med att fortsätta köra på deras iPhones, enbart för att de tjänar mycket pengar på alla tillbehör som använder lightning porten.

Av Fantgrenen
Skrivet av SuperSverker:

Bra, se till att göra det då .
Konstigt nog är det bra mycket billigare....

Den börjar ju på 799$, vilket är samma som för S22. Sedan hur 799$ blir 11500kr låter jag dig lista ut

Jo tack, du får gärna förklara det för mig ifall du nu är expert på det, för jag kan inte lista ut det.

Pixel 7 Pro har ju retail på 899USD och kostar 10 000 SEK. Baserat på MSRP ska den ju kosta minst 11600 SEK med moms här i Sverige. På samma sätt ska ju Apples iPhone 14 Pro Max kosta ca 14 000 kr inkl moms enligt nuvarande kurs (som dessutom är bättre än vad den var vid release) men kostar i själva verket 16 500 kr.

Det är ju tyvärr inte så enkelt som att lägga på 25% på priset och kolla växelkursen när det gäller mobilpriser. Det handlar ju om att tillverkaren själv får sätta ett pris som dem anser vara rimligt och konkurrenskraftigt i den specifika marknaden. Och tittar man historiskt sett så har Samsung haft ganska bra priser på svenska marknaden i förhållande till det amerkanska MSRP. Det brukar ligga ungefär i linje med vad det "ska" göra eller till och med lite under (dvs. 1,25*MSRP med moms inräknat). I år däremot, ligger det närmare 40% över MSRP i Sverige. Detta med den svaga kronans värde i förhållande till dollarn inräknat. Vi betalar inte bara ungefär 10% högre pris pga svag krona, utan även ca 15% högre pris utöver momsen. Det hade varit som att Samsung anser dollarn vara värd närmare 12 SEK, vilket enligt mig är orimlig prisättning

Av Fantgrenen
Skrivet av 3Dfx Rampage:

lol lol lol @ priset. Varfor i hela h-e ska man köpa dessa när man kan få pro max 14 billigare... Aprilskämt är lite väl tidigt...

Kanske jag som är vilse, men vad har 14 Pro Max som denna inte har?

Dessutom så verkar de kosta lika mycket (båda är trots allt alldeles för dyra), fast 14 Pro Max kommer då med mindre lagringsutrymme, och blir dyrare om man väljer samma storlek lagring.

Av Fantgrenen

Dessa svenska priser är ju sjuka. Basversionen av S23 med 128GB kostar alltså 11500kr. Det är 1500kr över Pixel 7 Pro, och mer än 4000kr över Pixel 7. S23 Ultra börjar på 17 000 kr (!). Nu är jag inget fan av Pixel, men hur tänkte Samsung här med prissättningen? Det här kan knappast vara lockande för någon?

Av Fantgrenen

Kanske mer intressant att nämna övergången till TSMCs foundry från Samsungs egna. Denna nya Snapdragon 8 Gen 2 kommer med stora prestanda ökningar i både CPU och GPU och ska dessutom vara det mest energi effektiva flagskepp chippet någonsin i en Android. Ska bli intressant och se hur det presterar i verkligheten.

Av Fantgrenen

Beställt en hel del, och nästan alla brukar gå igenom utan några extra avgifter. Som nämnt handlar det om att säljaren (eller där det skickas ifrån) deklarerar IOSS korrekt. Görs inte detta så lär man fortfarande åka på moms + hanteringsavgiften. Detta hände med mitt senaste paket jag beställt, men för mina tidigare beställningar så har nästan alla gått igenom utan extra avgifter.