Inlägg

Inlägg som OllO har skrivit i forumet
Av OllO

Drygt 7 000. Hm, lockande! Tänk om de släpper en variant med ett litet grafikkort också...

Av OllO

Tack!

Ja, Li-jon.

Så det är m.a.o. temperaturen som skadar batteriet när man använder datorn, och antalet laddningar (300) är egentligen oviktigt?

Och: Sätt i sladden när det går, lite då och då. Om man orkar kan man även ta ur batteriet, men enda vinsten är att man skonar det från en varm miljö. Har jag fattat rätt?

Av OllO

Batterikultur

Acidophilus?

Nämen allvarligt talat, har funderingar på hur jag ska bete mig vad gäller batteriet i min nya bärbara. Så här säger Acer i manualen: Ladda upp och dränera batteriet tre gånger för att ge det full kapacitet. Om datorn inte ska användas på två veckor eller mer, ta ur batteriet. Batteriet laddas så fort sladden är inkopplad oavsett om datorn används eller inte (laddar bara långsammare om den används). Normal livslängd: 300 laddningar.

Ok.

Eftersom batteriet laddas långsammare när datorn är i gång än om den är avslagen med sladd i, drar jag slutsatsen att datorn använder sig av batteriström även om sladden är i. Stämmer detta?

I så fall vill man ju ta ur batteriet så fort man har sladden i (om batteriet inte behöver laddas alltså) för att inte tulla på de 300 laddningarna. Det blir ju skitjobbigt. Jag kommer att bli värsta nervvraket eftersom jag inte kommer orka ta ur batteriet stup i kvarten, men hela tiden gräma mig för att jag sabbar batteriet.

Ska man vänta med att koppla i sladden tills batteriet är helt tömt, eller kan man hålla på och dutta lite fram och tillbaka med sladd?

Snälla, säg att jag har fel. Säg att batteridriften kopplas ur när sladden är i...=/

Av OllO

Jag hade också tagit tabletten (red pil) utan att tveka! Men då skulle den fått tjänstgöra som surfdator hemma.

Har varit sugen på den men den var för dyr. För 6 000 är den nog ett kap. Kolla upp om den finns på noteboockcheck.net, där har de bra reviews och testar batteritiderna grundligt. Känns ju avgörande att den ska klara att gå på batteri hyfsat länge om du ska ha den dagligen i skolan (vad hände med räknesticka och fx180? nähä?).

Har inte den modellen fått förbättrad skärm/touch-funktion förresten?

Mycket stor skillnad på 10 och 12 tum. 13 är dock idealet för 1280x800 enligt mig.

Av OllO

Hade skrivit ett långt fint svar som bara försvann pga att jag kom åt touchpaden med båda händerna. Finessen multitouch och "Flicks" på touchpaden är kopplad till olika funktioner i olika program. I Google Chrome var det uppenbarligen kopplat till "förstör meddelandet och förvirra användaren".

Touchpaden har många finesser som det gäller att stänga av eller lära sig. Allt som har med flera fingrar och gester har jag nu stängt av, men har lärt mig hur man tilldelar en zon på plattan som nu funkar som högerklick. Smidigt!

Touchpaden var annars det enda som jag hade lite svårt för när jag testade datorn i butiken - musknappen är på tok för hård för att enkelt kunna användas med samma hand som pekar på plattan. Att använda två händer för att kontrollera muspekaren är oaccepteabelt. Men nu har jag lärt mig hantera själva plattans funktion för klickning, dvs man knackar lätt med fingret på plattans yta för att klicka. Funkar hur bra som helst! Fick aldrig till det på min gamla bärbara, men på den här funkar det riktigt bra.

Har dock lite kvar att lära: kom nyss åt scroll-området på plattan av misstag när jag satt och skrev. Man blir förvirrad och irriterad innan man fattar vad som hänt...

Hur som helst, har ingen HDMI-skärm eller tv att testa mot, så vad gäller det kan jag inte säga något.

Värme - finns det nåt bra program som kollar av sensorerna som jag kan installera? Måste klara att läsa av Turion, g750/g780 och 4570.

Jag är van vid en Dell med en Core 2 Duo som har ett par år på nacken. Den känns varmare att ha i knät. Båda datorerna har utblås på sidan och jag har dem på en bricka när jag sitter med dem i knät. Brickan blir klart varmare av Dellen.

Vid vanlig surfning går fläkten på lågvarv, fisljummen luft strömmar ut och datorn känns sval och fin. Efter en halvtimmes kutande i Everquest2 strömmar det ut het luft och tangentbordet känns ljummet. Fläkten jobbar då för fullt. Tangentbordet känns dock inte obehagligt varmt, hade nog inte tänkt på det ens om det inte vore en värmetest.

Ska testa värmeupplevelsen när man tittar på DVD härnäst.

EDIT: Bra om trådskaparen kan lägga till "Acer 5536G" eller liknande i trådnamnet, så att folk som är intresserade av datorn hittar hit

Av OllO

Har just köpt en. Bra tangentbord och handlovsstöd! Acer Timeline-datorerna har liknande tangenter fast blankare och halare.

För mig stod det mellan denna dator och nån av HP:s dv6-modeller. Dv6-1224 är synnerligen prisvärd. Grymt grafikkort och mycket bra anslutningar! Jag hade bestämt mig för att köpa en sån trots den enligt mig gräsligt fula designen, den plastiga styrplattan och ytfinishen som verkar vara en fett-magnet. Men de var slutsålda överallt, så det blev en 5536g i stället.

Nu är jag glad för det. Jag är i vanliga fall en gnällig jävel som har svårt att känna mig nöjd - gräset är alltid grönare på andra sidan etc. Men i detta fall har jag faktiskt bara bra after buy-feelings. Den är sober och känns gedigen att hålla i tack vare tangentbordet och handlovvstödet i matt metall. Tror inte jag hade kunnat leva med dv6-ans bubblor och ringar utan att måla om den! Men den har otvivelaktigt bättre spec, men kostar 1 500 mer.

Har installerat Spore och Oblivion men inte testat så mycket. Ville mest se om det var slide show eller om det flöt på något sånär, men det gick ganska bra faktiskt. Återkommer om detta. Spore visar upp artefakter - ska testa att uppgradera drivrutinen till grafikkortet.

För 5 500 tycker jag att det verkar vara en prisvärd och kompetent maskin.

Av OllO

Lyckades boka den sista som Siba hade i butik, men när jag skulle hämta ut den i dag hade det blivit nåt fel - alla var slut. Samma på några andra kedjor jag var inne i och kollade.

På Siba sa de att den inte fanns hos leverantören och heller inte skulle komma tillbaka!! Försäljaren sa att visningsexet var det sista som fanns. Man börjar undra om de var för bra för det priset, och HP nu ändrat sig. Eller om det fanns nåt konstruktionsfel.

Det blev en Acer 5536G istället. Bara 4570-kortet i den, men å andra sidan kostade den bara 5 500 på OnOff.

Av OllO
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Malte74
Well, hellre en sval cpu än max tystnad i min bok...

Oj, en avancerad ordvrängarmening - för visst menar du notebook när du skriver bok?

Hur tycker du att batteriet håller? Min tanke är ha nån form av inställningar för slösurfning där batteritiden maximeras. Man kanske kan se till att fläkten går så lite som möjligt och klocka ner processorn. Om man sen ska spela spel eller göra något krävande ändrar man tillbaka.

Ska förhoppningsvis hämta ut min på Siba i eftermiddag! Det enda som jag har riktigt svårt för är den kromade/plastiga styrplattan... Går den att leva med?

Av OllO
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Malte74
Vad gäller att notebookcheck körde med fläkten konstant på så tror jag inte att de har så mycket val.. Fläkten GÅR konstant...

I inlägget innan skrev ExxoDuzz:

Citat:

Jag har den med amd'n i och jag ändrade i BIOS så fläkten går bara när det behövs.

Därför jag undrade.

Kom igen - ge oss fler av era intryck!

Av OllO

Ös på killar! Mer erfarenheter om dessa två datorer är mycket uppskattat!

Av OllO

Kom just att tänka på en sak: Borde man inte kunna klocka ner processsorn för att sänka temp och förlänga batteritiden? Oftast använder jag bärbart till att surfa i soffan/sängen, och då krävs inte så mycket kraft. Men när man sen vill spela ett spel kunde man ju klocka upp CPU och GPU.

Eller måsta man även sänka volttalet för att sänka elförbrukningen märkvärt?

Av OllO

ExxoDuzz, berätta mer!

Hur tycker du batteritiden är? På Notebookcheck fick den ganska usla batteritider, men jag tror att de körde med fläkten på konstant.

Skriv gärna stort som smått!

Av OllO

Vill bara tacka Jüri och Dustin för ett lysande jobb vad gäller ett garantiärende på ett över ett år gammalt moderkort. Jag är mycket imponerad av den fina service jag fick - tack! Blir Dustin för hela slanten för min del nu.

Och nej, jag får inte betalt för att skriva detta

Av OllO

Tack! Precis vad jag ville höra

Av OllO

Ja, jag ser det inte direkt som en hobby att pressa systemet till det yttersta längre, men om man med enkla medel kan få ut mer ur en processor och sen lämna den vid det, så gör jag helt klart det. Så har jag gjort sen jag byggde min första dator (Pentium 75 överclockad till 90 mHz, vi pratar extrem datorkraft).

De värsta grafikkorten däremot kostar mer än de smakar och drar för mycket kräm/blir för varma/låter för mycket. Medium-segmentet är mer än nog för mig. Sen kan man alltid uppgradera dem när priser faller och nya modeller kommer ut och med tiden blir billiga.

Finns det inget mer hos P43 som är bättre än P35?

Av OllO

Tack för svaren!

Har funderat lite. Jag kommer nog alltid att överklocka processorn (inget extremt, men så mycket originalkylare och original-volt tillåter - kanske lite mer volt), men däremot kommer jag aldrig mer att köpa de värsta grafikkorten, seciellt inte "crossfire on a stick". Om PCIe 2.0 är ungefär samma sak som AGP 4x vs AGP x8 så kan det kvitta lika för mig. Och AGP 2x dög ungefär lika bra, för den delen. Där handlade det ju mer om att ha tillräckligt med minne på grafikkortet.

Frågan är alltså: Är PCIe 2.0 att jämföra med AGP-analogin?

Och finns det något annat hos P43-kretsen som man bör eftertrakta?

Av OllO

Jo, viss överklockning brukar ha en tendens att smyga sig på en när man minst anar det! Är det till EP43-DS3L:s nackdel? Såg att GA-EP35-DS3 kunde skrämmas upp i 1600 MHz buss.

Vi pratar låg-låg budget. Dessa kort säljs på komplett som demo-ex. Misstänker att det är personalens gamla...

Av OllO

P35 mot P43 - köpråd, Gigabyte

Hej!

Håller på att välja nytt moderkort, eftersom det förra inte vill spela boll längre. Det står mellan Gigabyte GA-EP43-DS3L och Gigabyte GA-EP35-DS3. Korten verkar vara likvärdiga utom på två punkter:

P35-korter ingår i Gigabytes Ultra Durable-serie, vilket jag gärna vill ha (bättre kondensatorer etc).

P43-kortet har stöd för PCI Express 2.0 x16, medan P35 bara stöder PCI Express x16. Har ingen koll på detta - är det viktigt? Planerar att behålla datorn länge och uppgradera grafikkortet om ett par år. Då kanske detta kan få betydelse?

Tack på förhand!

Edit: skrev ihop 'efter som' till 'eftersom' gah!

Av OllO

Tack, Jüri! Jag mejlar

Av OllO

Ok, tack abbe och RzOXz!

Ei:
Jag har resettat enligt konstens alla regler:

1) sladd ur, startknapp intryckt för att tömma kondensatorer, bygel på reset-pinnarna i fem minuter

2) som 1) fast även med batteri ur i över 30 min

3) som 2) fast i 40 timmar (tydligen ett beprövat trick som kan funka)

Men det har inte gett något. Har byggt datorer och mekat sen tidigt 90-tal och tror att jag gjort allt som man ska. Har testat med alla komponenter urdragna, testat alla minnesslottar. Står vid vägs ände.