Inlägg

Inlägg som KAD har skrivit i forumet
Av KAD
Skrivet av Frazeur:

Kan någon tipsa mig om något?

Rica Hotel i gamla stan har varit mysigt och haft bra frukost när jag varit där, men det är några år sedan nu. Inte billigt, antagligen samma prisklass som de övriga tipsen hittills. Det ligger relativt bra till, framför allt är ju gamla stan pittoreskt.

Oavsett vilket boende du väljer så rekommenderar ändå att skaffa tvådagarskort eller liknande för kollektivtrafiken, då blir det möjligt att se fler saker på din begränsade tid.

Edit: Gångavstånd från Finlandsbåten om man inte är alltför begränsad i rörlighet, dock inte lika nära som Scandic Malmen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av KAD
Skrivet av totte1015:

Jag förstår inte vad det du menar med sista meningen?

Han menar att du ska testa lösningarna som MGVguy länkade till för sex timmar sedan. Funkar de lösningsförslagen?

När du får felet, vilken felkod får du i slutet av URL:en? fileuploadsuccess=X, vad är X? Samma som i någon av lösningarna MGVGuy länkade till? Om inte, googla på den felkod du får.

Av KAD

@Dockland: Inbspirerad av tråden läste jag Phoronix olika artiklar om prestandajämförelser mellan olika distributioner på samma hårdvara.

Mina slutsatser:

  • Jag blev extremt överraskad över hur stora skillnaderna kunde vara mellan olika distributioner

  • Olika distributioner är bra (och dåliga) på olika saker, ingen klar vinnare. Man måste alltså titta på vilken sorts prestanda man bryr sig om

  • Distributionen jag kör, Ubuntu 16.04 LTS (och motsvarande Debian) klarar sig bra, medan senare versioner verkar vara sämre

  • Generellt är dock modernare distributioner mycket bättre än äldre

  • Intels Clear Linux är en klar vinnare i många tester, på Intel-hårdvara

Phoronix har sin egen test-svit som är Open Source. Du skulle med andra ord kunna använda den för att testa hur väl dina favorit-distributioner fungerar på just din hårdvara.

Av KAD

@heretic16:
/var/lib/dpkg/lock på mitt system är en noll byte stor fil (när inget lås finns, antar jag). Den kan du återställa med:

sudo touch /var/lib/dpkg/lock sudo chown /var/lib/dpkg/lock root:root

man-sidan för dpkg säger följande om /var/lib/dpkg/status:

Statuses of available packages. This file contains information about whether a package is marked for removing or not, whether it is installed or not, etc. [...] The status file is backed up daily in /var/backups. It can be useful if it's lost or corrupted due to filesystems troubles.

Så du kan kolla om du har en backup. Jag har en som heter dpkg.status.0 som är en vecka gammal, så man-sidan är inte korrekt när den säger att den backupas dagligen (på mitt system i alla fall).

Listning av hela /var/lib/dpkg på min fullt fungerande Ubuntu 16.04-installation:

total 4688 drwxr-xr-x 1 root root 258 apr 12 10:03 . drwxr-xr-x 1 root root 1372 mar 26 20:10 .. drwxr-xr-x 1 root root 1474 apr 13 08:17 alternatives -rw-r--r-- 1 root root 11 dec 30 14:29 arch -rw-r--r-- 1 root root 170080 jul 19 2016 available -rw-r--r-- 1 root root 8 jul 19 2016 cmethopt -rw-r--r-- 1 root root 1044 dec 30 14:30 diversions -rw-r--r-- 1 root root 1079 dec 30 14:30 diversions-old drwxr-xr-x 1 root root 425302 apr 12 09:59 info -rw-r----- 1 root root 0 apr 12 10:03 lock drwxr-xr-x 1 root root 0 jan 12 2016 parts -rw-r--r-- 1 root root 295 jan 6 16:19 statoverride -rw-r--r-- 1 root root 228 jul 19 2016 statoverride-old -rw-r--r-- 1 root root 2300654 apr 12 10:03 status -rw-r--r-- 1 root root 2300654 apr 12 10:03 status-old drwxr-xr-x 1 root root 484 mar 26 21:04 triggers drwxr-xr-x 1 root root 0 apr 12 10:03 updates

Av KAD

rdesktop fungerar för att logga in på Windows-VM:n via RDP, men du kommer inte få någon hårdvaruacceleration av till exempel videouppspelning (även om du mot förmodan skulle ha det i din VM). Sådant körs bäst native direkt på Pi:n.

Ungarna lär ju lära sig Linux ganska snabbt så vanlig RDP-inloggning till Windows för sådant som eventuellt inte går att göra på PI:n bör väl räcka?

Spel och annan rörlig bild över nätverket har jag svårt att tro att du kommer få att fungera väl, men jag har gärna fel.

Skickades från m.sweclockers.com

Av KAD

@Inklusive: Du har säkert koll på det, men vanlig okrypterad FTP är ingen bra ide om du ska köra över Internet. Filezilla verkar stödja TLS, så se till att du hat TLS 1.1 eller senare som krav på klienterna om du kör den.

På Linux är det relativt enkelt att sätta upp SFTP, om du sätter upp en SSH-server så får du ju både SFTP-server och fjärradministration över terminal med SSH. WinSCP är en relativt enkel klient, med GPL-licens, som dom allra flesta ska kunna klara av att använda.

Om du vill köra SFTP på Windows så tycker jag att gratisversionen av Bitvise SFTP verkar OK, jag administrerar en betalversion på jobbet och det har fungerat fint efter att vi slog av att den inte ska stänga igen om den inte kan logga längre. Det går även att köra SSH (med SFTP) under Cygwin, men det verkar rätt meckigt.

Av KAD
Skrivet av PaChalski:

höger eller vänster, eller något helt annat?

Båda är OK tycker jag, men mindre är bättre så jag föredrar vänster.

Fundera på om ni inte ska använda samma logga överallt, till exempel den på hemsidan med LOUQE i fetstil över SWEDEN till höger om grafiken. Eller gör en Apple och ha bara grafiken (vad föreställer den egentligen?) väl synligt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av KAD
Skrivet av xp_hilex:

Nu är saken den att jag inte riktigt vill att min laptop ska ligga igång hela tiden pga hårddisken. Rädd att den går åt pipan med eftersom det inte är någon direkt server hårddisk.

Jag har kört min gamla Lenovo T41p med 80 Gb HDD som hemmaserver med Linux+mythtv mm och det har fungerat fantastiskt bra.

Den tjänstgjorde som jobbdator 2008-2010 och sedan som server 2012-2017 då den gått 24/7. Den fungerar fortfarande fint, förutom batteriet som är heldött, men jag har precis bytt den mot en bättre burk.

Backup är så klart nödvändigt, men jag skulle inte oroa mig alltför mycket att disken inte håller.

Skickades från m.sweclockers.com

Av KAD

@st33l: Testa att köra programmet inloggad med grabbarnas konto med runas och din användare (eller en särskild användare med administratörsrättigheter).

Om det fungerar, spara inloggningsuppgifterna i "Credential manager" och skapa en genväg till runas med /savecred som parameter.

Programmet kommer ju då ha rättigheter som administratörskontot man kör under och med lite kreativitet kan man nog ta över systemet, men det kanske inte grabbarna förstår.

Av KAD

@Calby: Jag tror på avrinningshål för eventuell vätska som hamnar i tangentbordet. Min W540 har liknande hål med små vattendroppar som symbol bredvid.

Min docka fästs i hålen som sitter på ömse sidor om kontakten för dockan.

Av KAD
Skrivet av Gremanz:

Är det baserat på Linux eller?

Ja. Det är baserad på Linux/Raspbian/LXDE som är det halvofficiella operativsystemet/Linuxdistributionen för Pi. Pixel i sig självt verkar vara mest visuella anpassningar av det ovanstående.

Den går att köra från USB så att man har en disk att skriva till, eller från DVD. Kör man från DVD försvinner såklart skriven data eftersom man skriver till RAM-disk. Om man inte mountar någon annan skrivbar disk då förstås.

Jag gissar att det är en tidsfråga innan det blir ett valbart alternativ som skrivbordsmiljö på någon av de större Linuxdistributionerna.

Av KAD
Skrivet av heretic16:

Vad har ni för förslag?

man dpkg

Skickades från m.sweclockers.com

Av KAD
Skrivet av Xelnah:

@Screenwalk: Om du vållat olyckan (vilket försäkringsbolaget fastställt) är du skyldig att ersätta handlarens kostnad för skadan.

Det är ju i alla fall vad bilfirman kommer att hävda med hänvisning till Skadeståndslagen 2 kap. 1 par. Paragrafen förutsätter vårdslöshet för att skadestånd ska vara aktuellt, vilket då kommer att behöva diskuteras.

Jag hade konsulterat advokat.

Skickades från m.sweclockers.com

Av KAD
Skrivet av aliassund:

I outlook får jag följande felmeddelande:

"Uppgiften _______@bredband.net - Skickar rapporterade felet (Ox800CCC6F): Servern för utgående

e-post (SMTP) har rapporterat ett internt fel. Kontakta serveradministratören

eller Internet-leverantören (ISP) om problemet kvarstår. Servern svarade: 554

Messages sent to this mail system have been rejected due to the misconduct of the

sending mail server. If you believe that this failure is in error, please contact the intended

recipient via alternate means or contact the administrator of the sending mail server. If

you are the administrator of the sending mail server and have further questions, contact

postmaster@telenor.se via alternate means."

Det engelska felmeddelandet, från servern, säger ju att du har blivit blockerad på grund av "misconduct". Du har antagligen hamnat på en lista med avsändare som skickar spam. Det är ju fullt möjligt att alla kunder i ett visst område drabbas eftersom någon enstaka kund skickat spam, men det verkar lite konstigt.

Jag föreslår att du lär dig köra SMTP manuellt med netcat eller telnet, mailar dig själv och när du ser i vilket läge du får felet så mailar du postmaster precis som felmeddelandet föreslår. Från en annan mailaddress då.

Skickades från m.sweclockers.com

Av KAD

@xxargs: Problemet varför disken inte kan mountas syns i TS första inlägg. Han försöker mounta sdb1 i sin hemkatalog. Devicen sdb1 ligger inte där utan under /dev

Av KAD
Skrivet av Pelegrino:

Pelegrino:~$ sudo mount sdb1 /media/storage/ mount: special device sdb1 does not exist

Går jag in i /media/external finns filerna för sdc där men jag vill ha bort sdc och kunna köra utan den. Filerna jag vill ha ligger på sdb och sdb1 har tidigare varit monterad på /media/storage/ men kan inte montera det där igen. Hjälp tack, börjar få lite panik.

Den relevanta frågan är varför du inte kan mounta sdb1. Jag ser ingen anledning till att du skulle misstänka att disken är korrupt så som andra i tråden antyder.

Har du testat att mounta /dev/sdb1 i stället för ~/sdb1 ? Det är större chans att det är en device som faktiskt finns.

Edit: Tvåa påbollen

Av KAD
Skrivet av quattromaniac:

Nope har ingen proxy.....
Är ingen jobbdator utan min egen laptop jag testat.
Mina stationära är helt nyinstallerade å laptopen för nån månad sedan. har aldrig lagt till nån proxy, å det finns ingen i inställningarna. Inställt på automatisk identifiering av inställningar.

Ställ Windows på att inte använda någon proxy, dvs att inte försöka identifiera proxy automatiskt.

Det är en säkerhetsrisk att använda proxy som du inte har koll på om du är på främmande nätverk och hemma har du ju ingen proxy.

Skickades från m.sweclockers.com

Av KAD
Skrivet av sniglom:

Har du inte en väldigt god anledning att dual/triple boota skulle jag låta bli. Paritionering är en av de stora nackdelarna.
Om du inte behöver köra native är virtualisering så mycket smidigare.

Medhåll om att virtualisering är den bättre lösningen. Framför allt är det skönt att kunna ha flera miljöer igång parallellt och kunna jobba i båda utan att behöva boota. Det underlättar ju också fildelning mellan miljöerna.

För maximal flexibilitet skulle jag rekommendera Mac. Eftersom MacOS/OSX är svårt/olagligt att virtualisera så krävs det nästan en Mac för att ha tillgång till Apples utvecklingsverktyg. På Macen virtualiserar man sedan Linux och Windows.

I andra hand skulle jag ha Linux i botten och virtualisera Windows. Den personliga erfarenheten säger att det är i Linux man vill vara den mesta av tiden när man pluggar civ.ing inom IT.

När jag virtualiserar Windows för utveckling lägger jag numera aldrig mindre än 100 GB disk till det, det slutar alltid att disken blir full efter ett antal uppdateringar på grund av Windows hantering av side-by-side-dll:er. 50 GB räcker långt för Linux.

En nackdel med virtualisering är att vissa utvecklingsverktyg, ofta simulatorer för mobiltelefoner, bygger på virtualisering och virtualisering inuti virtuella maskiner fungerar inte alltid.

Jag hade satsat på minst 512 GB SSD, minst 4 trådar och minst 16 GB RAM.

Av KAD

Du har ingen formatsträng i anropet till String.format() så Java vet inte hur eller var arean och omkretsen ska skrivas ut. Du behöver en formatsträng för vardera arean och omkretsen. Titta på koden du postade igår så ser du hur det fungerar. Eller googla på "Java String.format examples".

Du vill antagligen anropa räkna-konstruktion med argument från inmatningen, x och y, i stället för nollor. Du kan med andra ord inte skapa räkna-objektet före inmatningen.

/Har inte kodat Java på ett par år

Av KAD

Jag köpte från coolstuff.se, men det var 5+ år sedan och de verkar inte finnas kvar på sidan. Ring och fråga, de borde veta varför de inte går att få tag på längre. 040-30 20 90.