Inlägg

Inlägg som KAD har skrivit i forumet
Av KAD

Du vill veta hur ett muntligt avtal om svartarbete fungerar när svartarbetaren kanske eller kanske inte har lov att använda arbetsgivarens verktyg för svartarbetet? Ok.

Av KAD

Om fibern kunde komma in så går det antagligen att komma ut igen, som alternativ till att dra kabel inne i huset genom väggar och genom golv/tak. Dörrfoder, trösklar och fönsterkarmar som alternativ för att komma in igen, eller in på vinden och ner om det är enklare. Det finns speciell utomhuskabel som är fukt- och UV-beständig men ger ifrån sig otrevliga gaser när den brinner och därmed är olämplig för allt utom mindre sträckor inomhus.

Ska man dra inomhus så är det ju rätt tråkigt i ett sådant hus om det inte är i samband med renovering, när man kan byta trösklar, golv- tak- och dörrlister till sådana som har plats för kabel, eller dra i nygjord tilläggsisolering. Kabelkanaler kan bli rätt ok, men det är ett jäkla meck och tråkigt nästa gång man ska tapetsera.

Hur som helst är det ju helt beroende på hur huset ser ut i detalj och personlig smak på hur mycket åverkan man vill göra, samt vilket behov av uttag man anser sig ha.

Av KAD

Gissningen på sky2 verkar bra. Exakt din modell listas i och för sig inte.

lspci -k

Visar vilka PCIe-enheter du har i din burk och listar vilken driver som används. Om du kan verifiera på Ubuntu vilken driver som används så kan du kanske lösa problemet varför den inte finns i Mint.

Så här ser det ut på burken jag sitter på nu:

00:1f.6 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection (2) I219-LM (rev 31) Subsystem: Lenovo Ethernet Connection (2) I219-LM Kernel driver in use: e1000e Kernel modules: e1000e

Drivrutinen för nätverkskortet finns alltså, i mitt fall, i en kernel-modul som heter e1000e.

Jag kan verifiera att drivrutinen har laddats från en modul, dvs den är inte inkompilerad i kerneln genom att köra kommandot:

find /lib/modules/$(uname -r) -type f -name *.ko* |grep e1000e

som tittar i mappen för drivrutiner/kernel-moduler som beror på den körande kernel-versionen (uname -r), letar efter filer som har .ko (kernel object) i namnet och som även matchar e1000e i namnet. Resultatet:

/lib/modules/6.5.0-27-generic/kernel/drivers/net/ethernet/intel/e1000e/e1000e.ko.zst

Där har vi alltså min drivrutin för ethernet. sky2 finns också där om jag söker på det i stället.

Normalt, på Linux på x86, så skickas alla drivrutiner med i distributionen och hamnar i mappen som nämns ovan. Linux kommer vid boot scanna hårdvaran och ladda den drivrutin som behövs. Det är dock upp till distributionen om de vill kompilera drivrutinen som modul (som visas ovan) för sin kernel.

Dessutom behövs ibland firmware, dvs mjukvara som behöver laddas över på ethernet-hårdvaran för att den ska fungera. Sådan firmware ligger i

/lib/firmware

Det är drivrutinens jobb att fundera ut vilken firmware-fil som behövs och ladda den. Om ingen firmware-fil finns tillgänglig så kommer drivrutinen misslyckas och hårdvaran kommer inte fungera. I så fall bör det finnas något form av felmeddelande i bootloggen.

sudo dmesg |less

Kan användas för att scrolla i bootloggen.

Edit: På Ubuntu är det typ:

cat /boot/config-$(uname -r) |grep CONFIG_SKY2

som letar efter strängen "CONFIG_SKY2" i den körande kärnans kompileringskonfiguration. Med resultatet

CONFIG_SKY2=m # CONFIG_SKY2_DEBUG is not set

vilket inte är förvånande i och med att vi redan hittat modulen på disk, enligt ovan.

Av KAD
Skrivet av MsaSii:

I en av PC:ena finns en app som behöver nätverkskoppling till en annan PC, som inte är med i det lokala nätverket. Den yttre PC:en har och måste ha Internetkoppling.

Omöjligt att ge ett bra svar om du inte ger motiveringar och detaljer. Det finns massor av alternativ. I slutändan måste du själv förstå exakt vad du vill åstadkomma och hur du gör det och inget annat.

Ett bra svar utgår från vad du har för prylar tillgängliga och budget för att köpa nytt och du säger inte något om det.

Ett alternativ är att sätta ett extra nätverkskort i bägge burkarna och tilldela statisk IPv4 i bägge ändar där IP-subnätet inte tillhör något av de andra nätverken. Den varianten bör vara i princip omöjlig att klanta till så länge man inte aktiverar routing i den yttre burken. Man behöver förstås testa så att den inre inte kommer åt internet genom den yttre. Här uppkommmer frågan om ”appen” ansluter till en viss domän (uppslag med port 53 DNS) eller IP, eller om den använder mDNS, eller någon annan variant för att hitta sin server. Är servern helt passiv eller broadcastar den något?

En annan variant är att sätta en router med lämpliga brandväggsregler mellan näten. Här uppstår direkt frågan vad det är för typ av trafik som egentligen ska kunna skickas. Behöver appen vara i samma broadcast-domän som sin server?

Om det redan finns en DHCP-server i det icke internetanslutna nätet så kanske det är den burken som även ska agera router/brandvägg mot det yttre nätet? Man får se upp med IPv6 så att det inte slipper igenom.

Annars kanske det är din normala brandvägg som ska agera brandvägg i alla riktningar mellan internet och de två lokala näten (tre brandväggszoner). I så fall gäller det att du har något som inte är för nerdummat för vanliga konsumenter och att du verkligen förstår vad du ska göra och hur. Den varianten plus några dumswitchar är det jag skulle säga är snyggast och flexiblast, men det är som sagt inget man gör med en generisk konsumentrouter och det är lätt att göra bort sig.

Av KAD

Jag tror du får svårt att hitta något som är speciellt bra om du söker en vanlig billig konsumentrouter med Wi-Fi.

Sådana burkar har lite och billigt NAND som duger till att skriva uppdaterad firmware till ett antal gånger per livstid och eventuellt till att skriva lite inställningar, om man inte har EEPROM/FRAM till det. Men om man försöker logga kontinuerligt så skrivs det fort sönder. Alternativet är att hålla statistiken i RAM och skriva den ytterst sporadiskt, men RAM är begränsat, förloras vid plötsliga omstarter och kostar pengar för en funktion få efterfrågar.

Jag kör luci-app-nlbwmon på OpenWrt, men det är inte speciellt sexigt, eftersom det är byggt för förutsättningarna som nämns ovan. Finns skärmdumpar att googla efter.

Om du vill ha något som inte är rundimentärt får du nog titta på någon produkt som är mer semiprofessionell och då får du antagligen inte WiFi i lådan. Jag gissar att OPNSense/pfSense/IPFire som går att köra på mindre x86-burkar har OK funktionalitet, men det är inget jag har testat. Teklager säljer sådana burkar med ditt val av OS förinstallerat.

Av KAD

Jag tippar på att du har en glädjesiffra på nerladdningen, baserad på mätning med något protokoll som inte nödvändigtvis är representativt för verklig användning. Om du verkligen har så låg uppladdningshastighet kommer TCP antagligen inte fungera särskilt bra och mycket av trafiken du använder går antagligen över TCP (eller QUIC som har liknande mekanismer). Testa att ladda ner en stor fil över passiv FTP (typ ftp.sunet.se). Se RFC3449 för teorin.

Av KAD
Skrivet av bennyfax:

Mejlen funkar efter att jag uppdaterat iOS. Dock skumt att mejlen funkade med annan wi-fi

Den där routern är så omodern att tillverkaren har hunnit ta ner webbsidan om dess säkerhetsbrister. Och då var den ändå uppe i tre år.

D-Link har historiskt varit så usla på säkerhet att de lyckats bli stämda av FCC.

Om du vill ha en router som håller länge, titta om du hittar något som stöds av OpenWrt och har minst 64 MB flash och 256 MB RAM, gärna mer av båda och ju mer destå bättre. OpenWrt verkar vara den idag överlägset mest livskraftiga tredjepartsmjukvaran, alltså oberoende av tillverkarens välvilja, med ~40 utvecklare med commit-rättigheter och ytterligare en mängd andra som bidrar. OpenWrt dödar inte stödet så länge det går att klämma in i flash och RAM och det finns någon kvar som underhåller respektive "target" (familj av liknande enheter).

Av KAD
Skrivet av GLaDER:

Men som nämnts tidigare. Jag har aldrig varit med om en robotgräsklippare som inte kör fast åtminstone en gång i veckan.

Jag har erfarenhet av exakt en robot och den kördes in förra sommaren. Den körde fast två gånger, men efter justering av linan på de två platserna så löste det sig. Så jag tror att har man en tillräckligt okomplicerad tomt och är närvarande för att lösa de initiala problemen så kan det funka. Reservplanen kan ju vara att en granne tittar till klipparen då och då.

Jag har skrivit en halvlång text om den billiga kina-klipparen i fråga (Worx) på Sweclockers, men jag orkar inte leta upp inlägget.

Av KAD

Matchar de sökta jobben med praktiskt användbar kunskap?

Systemvetenskap är ju lite av en flumutbildning som med rätt person kan producera extremt användbara och flexibla medarbetare.

Systemvetare som faktiskt har lagt energi på att lära sig programmera har inga problem med att jobba som det. De har dessutom med sig en massa annan högnivåkunskap som kan komma till nytta i den allmänna systemutvecklingsprocessen.

Att hitta jobb för att gå in på den högre (abstraktionsmässigt, inte på andra vis) nivån direkt, som projektledare, scrummaster, systemägare, förvaltningsledare, systemarkitekt osv är naturligtvis klurigare.

Om pengar finns kanske det skulle vara läge att ta någon erkänd certifiering inom test? Kraven på att skriva kod är oftast lägre och det är en naturlig fortsättning på test att jobba med kravhantering, vilket matchar mot utbildningen.

På det hela taget är det svårt att ge tips till systemvetare utan att ha läst CV:t. Det beror så mycket på individen.

Av KAD

Nästa gång du är på vårdcentralen, be att få kollat att ämnesomsättningen fungerar normalt. Det finns läkemedel att ta till om den är för låg, vilket leder till frusenhet.

Av KAD

Går du med överskott så ska du betala skatt, hobbyverksamhet eller inte. Vilket är hela poängen med DAC-7, Twitch kommer berätta för Skatteverket hur mycket du tjänar.

Om Twitch tänker betala moms på de tjänster de köper av dig så blir det nog svårt att komma undan att du i din tur betalar in momsen till Skatteverket. Läge för enskild firma och momsregistrering?

Skatt på överskottet och moms är två olika saker du kan vara tvungen att betala, eller inte.

Vill du ha ett vettigt svar får du nog berätta vad det är för formulär du fyller i.

Av KAD

En 15-tumsskärm är rimligen i princip orelevant om man bryr sig om ergonomi. Bryr man sig så kopplar man in något större, i alla fall 95% av tiden.

Av KAD
Skrivet av JonasT:

Då det här är första gången vi gör den här typen av priskoll på grafikkort så skulle jag uppskatta feedback från er. Vill ni se mer av den här typen av artiklar? Ska jag skruva på upplägget eller känns det överskådligt?

En superbra, tillverkar- och återförsäljaroberoende artikel på Sweclockers. Jag slog vad med mig själv: Det måste vara Jonas. Det kan inte vara någon annan än Jonas.

Det var Jonas. Ensam.

TDP, minne och LxBxH saknades i tabellerna, annars perfekt.

Av KAD

Uttaget har en liten ikon på sig som föreställer det vi gamlingar kallade för "telefon". Min gissning är därför att uttaget är avsett för... telefoni.

Kontakten är antagligen en RJ 11. För ethernet används RJ 45. Med andra ord kommer du inte kunna använda den kontakten för datatrafik.

Demonterar du uttaget så kommer du antagligen hitta en sladd med två ledare. För ethernet används normalt en sladd med åtta ledare.

Det som är intressant är röret/slangen som sladden går i. Den kan återanvändas. Du kan dra i en ethernetkabel om du fäster den nya kabeln i den gamla. Sedan kan du sätta ethernetuttag. Det är lite slöjd, men det finns videor som visar hur du gör.

Men först måste du förstås lista ut var andra ändan av slangen/röret är. Det kan ha blivit igensatt och övertapetserat av någon renoveringsidiot som inte fattat värdet av det. Det borde finnas på husets ritningar. Det enklaste kan vara att försöka lista ut var telefonin kom in i huset.

Av KAD

Vad spelar det för roll? Det handlar bara om ännu ett korkat företag som vill segmentera sin produktflora på ett sätt som kunderna garanterat inte förstår och som de antagligen inte själva klarar av att hålla konsekvent och förstå.

I slutändan behöver du ändå läsa recensioner och ha koll på ingående komponenter om du ska göra ett informerat köp. Ljudnivå, Linuxkompabilitet och ungefärlig prestanda kontra pris brukar vara parametrarna jag går på.

Av KAD
Skrivet av Bosse_470:

Jag har använt Firefox i samband med SAS-flygningar i säkert 25 år nu utan något sådant beteende.

20 år möjligen, eftersom det är så länge Firefox funnits under det namnet.

Skrivet av Bosse_470:

Om det beror på cookies så skulle jag vilja veta hur jag kan radera dessa enbart för SAS.

Settings/Privacy & Security/Cookies & Site Data/Manage Data.../Välj sas.se/Klicka Remove Selected.

Det beror antagligen inte på cookies, snarare tvärtom. Bottar är dåliga på att sätta cookies och köra Javascript, så jag tippar på att du har något tillägg som hindrar detta.

Jag kunde precis söka på flyg Stockholm-London med uBlock origin och Privacy Badger. Jag kommer i alla fall fram till någon sida där jag kan fylla i namn i oinloggat läge, efter att ha valt resor. 124.0.1 på Linux.

Av KAD
Skrivet av Forser:

Pysslar med Self-Hosting och vill dela på nätverket för hemmet och self-hosting.
Plus för att lära mig mer om diverse IT är kul, särskilt då jag är utvecklare men gillar även att pyssla med administration och vill bara förbättra mig personlig på det.

Skrivet av Discharged:

vilket behov är det du vill tillgodose genom att segmentera nätverket?

Jag håller med om att det där är nyckelfrågan.

Netgear-mojängen tycks inte ha en aning om vad VLAN är, så kraven behöver klargöra om WiFi är i spel vad gäller segmentering. WiFi stödjer som bekant inte VLAN, så man behöver göra ett hopp från VLAN till SSID och tillbaka på ett sätt som garanterat segmenterar trafiken. Asusen verkar ha funktion för gäst-nätverk, men jag ser inget i manualen för att mappa ett sådant SSID till ett VLAN, så det är antagligen mest en fälla säkerhetsmässigt om man använder den som AP.

Jag förutsätter att en mojäng man fått från sin ISP är totalt handikappad, men jag kan naturligtvis ha fel -- jag hittar dock ingen manual för ZyXELn.

Jag hade börjat tänka i termer av brandväggszoner och vilken pryl man ska ha för att se till att de olika brandvägsszonerna får access till varandra på det sätt jag vill. I min värld är det en layer 3-grej man ska ha för det ("brandvägg"), inte en managerad switch. Om man sedan ser sig tvungen att skicka två eller fler virtuellt åtskilda nätverk i samma kabel så kan man börja fundera på VLAN och managerade switchar, men det är en senare fråga.

Om det bara är den själv-hostade servern som ska vara i en egen zon så hade jag funderat på att skaffa en icke-handikappad router/brandvägg och sedan flyttat servern så att det blir lätt att koppla in den direkt i brandväggen vid edge. Resten kan man då fixa med befintlig utrustning. Men det är ju svårt att veta utan att se den fysiska miljön och veta att kraven faktiskt är begränsade till detta.

Av KAD

Det finns appar för Android som kan mäta upp signalstyrka i dBm (dvs Watt, men med färre nollor efter kommatecknet eftersom det är en logaritmisk skala). Om du ska sätta upp det som populärt kallas ”mesh med trådlös backhaul” (tekniskt oftast proprietärt WDS) så kan en sådan app vara till hjälp för att hitta det ”mittimellan” som inlägget ovan beskriver.

Om huset är nytt borde nätverkskablar redan funnits draget, så eftersom det inte finns är huset antagligen gammalt och beroende på ålder kanske det finns rör/slang för telefoni/TV att återanvända.

I övrigt får du nog bifoga planlösning och vara tydlig med om det faktiskt finns kabel mellan hall och gamingrum om du vill ha några åsikter.

Av KAD
Skrivet av Pirum:

Kanske ska kolla Debian; tidigare har jag (på andra datorer) haft lite mer krångel med ren Debian då den saknat drivrutiner för Wifi, och en del annat, men Atheros-kortet i min Eee verkar ligga i kärnan sedan länge så det borde väl funka. Den lilla erfarenhet jag har av Linux har jag från olika Debian-derivat (Ubuntu, Mint, Raspberry etc), nästa utmaning blir väl att få igång en bra password manager.

Det är firmware-filerna som tidigare varit komplicerade i Debian. De kör på själva WiFi-kortet, inte i kärnan.

Vad jag vet har det alltid gått att få att fungera med Debian genom att lägga till ett repo (non-free?) Debian gjorde dock en policy-förändring för ett tag sedan, så att även default-installationer ska kunna innehålla firmware. Jag orkar inte kolla hur långt den förändringen har tagit sig, men den bör i minsta fall finnas i testing/sid.

En så gammal atheros borde dock nästan kört de på sista på riktigt öppna WiFi-drivrutinerna. Om inte jag minns fel är det ath8 (802.11n) som kan köras helt i kärnan utan firmware.

Av KAD

Hela grejen med inbränning är placebo. Laga mat med tillräckligt med fett varje gång så löser det sig. Tillräckligt är så att maten inte bränner fast. Det går bra att diska med lite diskmedel också.