Inlägg

Inlägg som KAD har skrivit i forumet
Av KAD

Du har en switch, använd den, så elimineras i alla fall WiFi som felkälla. I nyare mainline-Linux-kärnor finns en hel del som tar ner latensen för WiFi, men normala konsumentroutrar kör inte nyare mainline-Linux. Och det vore ändå inte lika bra som ethernet. Situationer där routern behöver startas om beror inte sällan på att WiFi har kraschat.

Nästa grej är att börja fundera på att köra SQM, smart queue management. SQM ser till att olika flöden prioriteras mer rättvist. I flöden med små paket som kommer sällan så får dessa hoppa före i kön jämfört med ett större flöde som redan har hunnit köa upp en stor mängd paket.

Det finns många konsumentroutrar som har det besläktade QoS, som inte är identiskt och som är svårt att veta exakt vad det innebär eftersom det inte beskrivs av tillverkarna. SQM är ovanligare och det minst okända varumärket, IQrouter, har kursat. Det finns säkert på fler ställen (det är en funktion i mainline Linux), men den jag känner till är OpenWrt. ER-X kan köra OpenWrt, men dess CPU begränsar bandbredden till ca 150 Mb/s med SQM på. Länken tycks antyda att funktionen finns i ER-X:ens standardmjukvara och att du alltså inte behöver installera OpenWrt för att testa.

Och ja, att återupprepa ett fel som du inte vet vad det bestod av är rätt omöjligt.

Av KAD

En tydlig bild på kontakteringen som motsvarar det övre i bilden av nätverkstestaren hade varit intressant. Och som påpekas ovan, en kontinuitetsmätning mellan 7 och 8 i uttaget, vilka kanske inte är triviala att identifiera.

Den nätverkstestare jag har behöver man en patchkabel i vardera ände till när man har honor i väggen. De extra patchkablarna blir då så klart extra potentiella felkällor.

Av KAD
Skrivet av jsnneffs:

Nånting jag missar?

Alltså köpte jag en lös "puck" Som jag då vill få att funka med wifi så jag kan ställa den i källaren och sen en internet kabel direkt från den till min stationära

Det finns inget i installationsmanualen som tyder på att du kan ha upplänken till internet över WiFi till en helt annan apparat än en annan Atria.

Om du har en Atria måste den vara kopplad via sladd direkt till internet (helst ingen annan router inblandad).

Om du har två Atria måste den första vara kopplad med sladd direkt till internet (helst ingen annan router inblandad). Den andra Atrian kan koppla till den första via WiFi och sedan kan du ha sladd till datorn från den andra Atrian.

Hade det varit flexibel mjukvara på den enda Atrian så skulle det, under vissa förutsättningar, kunna gått att göra det du vill. Men eftersom det är en nerdummad app-styrd konsumentprodukt så är det sannolikt så att det inte går.

Extrem överkurs: Scenariot du är ute efter kallas "Point-to-point bridges constructed from 802.11 4A mode STAs" och det länkade dokumentet berättar att detta explicit inte var standardiserat förr. Din Atria stödjer enligt marknadsföringen EasyMesh, där jag tror att det du vill göra faktiskt har standardiserats, men det hjälper inte ett skit om inte även Telenorroutern följer den nya standarden.

Av KAD

Folk som hänger här är mest passiva medie- och prylkonsumenter, vilket passar bra eftersom det är vad sidan ägnar sig åt att sälja, i form av reklam, sponsrade undersökningar och "testpiloter" där produkter får uppmärksamhet utan att behöva utsättas för någon jämförelser med konkurrenter. Det kryddas med lite snuttifierade nyheter där man lånat innehållet från engelskspråkiga tekniksajter, och så finns det ett forum där det ibland dyker upp intressanta inlägg som man kan lära sig något av.

Lättsmält underhållning, inget att skämmas för att man tar del av det.

Men så mycket "community" eller teknikintresse ser jag inte och har inte sett förut heller. Det är mest något sajtpersonalen får i uppdrag att inbilla folk för att få dem att känna att de är en del av något och bygga dem en identitet. Att folk ibland träffas och dricker öl är självklart både trevligt och genuint, men inte speciellt tekniskt eller kreativt.

Om "community" och teknikintresse hade funnits på riktigt så tänker jag att det hade uppstått gemensamma kreativa projekt, i stil med:

  • Bygge av vår egna autonoma drönarflashmobb

  • Något enda seriöst projekt för moddning av något populärt datorspel

  • Något open source-projekt som löser ett gemensamt problem, typ en ersättare till userbenchmark, som alla är överens om suger

  • Något hårdvaruprojekt, till exempel öppen design av en cryptowallet

Men det finns väldigt begränsat med möjlighet att sälja prylar på sådant och det finns som sagt ganska liten andel som är mer än konsumenter här, så det händer inte. Jag har inga problem med att bara vara passiv konsument när jag hänger här, det kreativa teknikintresset får jag utlopp för på arbetstid.

Man kan notera att det inte finns någon forumdel för community-projekt. Det finns inget behov heller.

Nej, att plocka bort heatspreadern på en färdigtillverkad CPU är inte att vara teknikentusiast. Att kunna ändra registret i Windows eller att pilla på någon frekvens för CPU:n i BIOS kvalar inte heller in. Det är att vara konsument av färdiga lösningar, måhända en smula mer avancerat än medelsvensson. Att vara intresserad av vad multinationella företag ska prångla ut för produkter härnäst är mest bara patetiskt.

När folk designar sin egen 3D-printer eller fräs, eller restaurerar en flippermaskin där hälften av komponenterna saknas, så kvalar det definitivt in under rubriken teknikentusiast, men det är sällan så mycket "community" över de projekten. Men leta i gallerierna, det finns verkligen guldkorn.

Eftersom Sweclockers aldrig har varit ett "community" eller i högre grad teknik-entusiastforum i mina ögon så har jag heller inga problem med att det inte är det. Sweclockers är mestadels kommersialiserad underhållning och om det slutar vara underhållande så drar jag. När de seriösa jämförande testerna från redaktionen har blivit allt mer sällsynta så har Sweclockers blivit klart mindre underhållande.

Döende? Beror på vad man har för förväntning antar jag. Och vad man själv väljer att göra åt det. Om Sweclockers är tråkigt eller ointressant så gör det inget om det dör.

Av KAD
Skrivet av JanN:

Routern har 192.168.1.1
Mesh 1 har 192.168.1.75
Mesh 2 har 192.168.1.96

Om även datorn och skrivaren har IP-nummer som börjar på 192.168.1., så borde de kunna nå varandra via IP (internetprotokollet). Logga in i routern och se om du kan identifiera IP-nummer och MAC-adress för bägge?

Varken din skrivare eller din nätverksutrustning är tillräckligt nördvänliga för att de ska ha bra manualer som beskriver hur de fungerar. Så det kan vara läge att ta kontakt med supporten på måndag. HP, Telia eller bägge.

Eftersom det inte finns några vettiga manualer på nätet (i alla fall inga jag kan hitta) så kommer du antagligen bara få gissningar som svar. Här är min: Jag tippar på att mDNS-protokollet krävs för att datorn och skrivaren ska hitta varandra och dina Airties jävlas med det.

Det är inte helt omöjligt att det är kompatibilitet med Telias gamla multicast-baserade TV-lösning som ställer till det, mDNS och IGMP tycks vara en tveksam kombination. Telia tycks också historiskt haft en del fuffens för sig som sabbat vissa implementationer av mDNS, men det borde inte vara problemet här om allt funkar om man kopplar upp datorn på samma nod som skrivaren.

Om du vill felsöka själv så går det antagligen utmärkt, men eftersom du behöver ställa frågan får du antagligen lära dig det från grunden, vilket lär ta några dagars jobb. Det bör gå att jämföra det fungerande fallet och det ofungerande och se varför/när det tar stopp. Sökord: Wireshark, printing protocols, mDNS, RFC6762, IGMP snooping, ARP, arping, ping.

Av KAD

mRemoteNG är open source, men använder så vitt jag förstår Microsofts RDP-bibliotek, vilket gör att man får bättre prestanda än vad man får i de helt fria varianterna. Betydligt trevligare användarupplevelse än mstsc.exe och vad nu den andra hemska MS-varianten heter. mRemoteNG funkar även för VNC och SSH, men tyvärr inte för X.

Men som ovanstående säger: RDP har haft väldigt många säkerhetsbuggar under åren. Begränsar man brandväggen bara till kända IP så är det acceptabelt att ha öppet, men att ha det exponerat mot hela internet är idiotiskt och att be om problem.

Av KAD
Skrivet av Sam:

Vad jag förstått så hade de inte riktigt fått fotfäste här alls än (bryåkrati, logistik osv) men jobbade hårt på att få till det.

Ingen av faktorerna logistik, byråkrati och språk är att underskatta. Bland annat ska man registrera sig som producent (även om man bara importerar) både för elektronik och batterier om man säljer en pryl som har bägge. I vart och ett av samtliga EU-länder.

Skrivet av Scuttle:

Well, när man uppgraderar så är det hela moderkakan, inklusive CPU. Man kan inte uppgradera bara CPU.

Poängen är väl att man kan behålla både chassi och skärm, vilket bör minska kostnad och miljöpåverkan avsevärt. Skärmar på laptop är ju i allmänhet kvar på runt 1080p och samma kvalitet som de var för 15 år sedan när man gick till den upplösningen. Högre upplösningar kommer antagligen vara ännu längre (Framework har 2256x1504 på 13" och 2560x1600 på 16").

Tyvärr har ju en viss tillverkare av operativsystem bestämt sig för att göra datorer omoderna i förtid, så uppgradering är mer vettigt än någonsin.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag är av åsikten att saker som i princip aldrig går sönder inte behöver vara utbytbara

Grejen är som sagt att inte behöva byta ut saker som fortfarande fungerar samtidigt som man kan byta det som är omodernt.

Av KAD

Om du får "exakt" 100/100 så är det lite märkligt. Om du får säg 93/93 så har troligen länken blivit förhandlad till 100/100 (resten är overhead i protokollen).

Får du 100/100 så är det troligare en artificiell begränsning för att det är kundens beställda hastighet, men om det blir bättre med laptopen så är det ju nästan uteslutet - olika enheter skulle så klart teoretiskt kunna utsättas för olika begränsningar, men det verkar inte så troligt.

Ja, kabel kan påverka. Om en ledare (kontaktpinne) går sönder så kommer du få 100/100 på länken.

Logga in i routern och hitta ett sätt att ta reda på länkhastigheten. Det borde finnas i webbgränssnittet. Så här ser 1000/1000 full duplex ut hos mig.

root@OpenWrt:~# ethtool eth0 Settings for eth0: Supported ports: [ TP ] Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full 100baseT/Half 100baseT/Full 1000baseT/Full Supported pause frame use: Symmetric Supports auto-negotiation: Yes Supported FEC modes: Not reported Advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full 100baseT/Half 100baseT/Full 1000baseT/Full Advertised pause frame use: Symmetric Advertised auto-negotiation: Yes Advertised FEC modes: Not reported Speed: 1000Mb/s Duplex: Full Auto-negotiation: on Port: Twisted Pair PHYAD: 1 Transceiver: internal MDI-X: on (auto) Supports Wake-on: pumbg Wake-on: g Current message level: 0x00000007 (7) drv probe link Link detected: yes root@OpenWrt:~#

Citat:

en router som prompt säger åt mig att något är fel på signalen in i wan porten

"något" är inte världens tydligaste felmeddelande. En skärmdump eller ett urklipp ur loggen är tydligare.

Av KAD
Citat:

Wifi 7 använder också 6 GHz-bandet, men har stöd för kanaler som är upp till 320 MHz

I Europa har vi väl exakt två sådana kanaler. Och de överlappar varandra...

Citat:

Medan Wifi 6 har stöd för 1 024-QAM och har Wifi 7 stöd för 4K-QAM. Det här innebär 20-procentig ökning av topprestanda

...om man har extremt bra signalstyrka. Vad jag kan hitta källor på så har man inte flyttat kurvorna den här gången, så man måste helt enkelt krypa närmre AP:n för att ha en chans att utnyttja det. -34 dBm eller bättre krävs för högsta MCS-nivån vid 320 MHz kanalbredd. Som jämförelse har min TV-dator som står precis bredvid AP:n (30ish centimeter) -31 dBm och min iPhone som är ca 3,5 m från AP:n -50 dBm.

Fler strömmar är bra, men jag tvivlar på att de AP de flesta kör på hemma kommer utnyttja det. MLO är ju coolt, speciellt om man kör trafik i olika riktning på två radioenheter, men det kommer knappast bli vanligt på konsumentprylar de närmsta åren. Med lite tur dyker det upp andra förbättringar som får ner latensen över WiFi i värsta-fallen.

Citat:

Frågan som vanliga konsumenter dock borde ställa sig är om det inte räcker med en Wifi 6E-router om man nu är sugen på att ta klivet upp från Wifi 5- eller 6-standarderna. En lägre prislapp, samtidigt som man får tillgång till 6 GHz-bandet och den säkrare WPA 3-standarden

WiFi 6E är inte nödvändigt för WPA3. Jag kör det med WiFi 4. Anledningen att folk tror att man behöver köpa ny router för att få det är att tillverkarna inte uppgraderar Linux-kärnan och övriga WiFi-komponenter för att stödja ny funktionalitet. Vill man kunna köra modern och någorlunda säker mjukvara på äldre nätverkshårdvara så får man se till att köra fri mjukvara.

Här får ni tänka er en skärmdump som visar det, men ladda-upp-bild-knappen har tydligen försvunnit från redigera-vyn.

Av KAD
Skrivet av Samieee:

Finns det andra sätt att lösa det på, för att slippa dra flertals meter ethernetkablar från hallen till vardagsrummet där devicerna finns? Men att man ändå använder sig av ethernetkabel? Typ någon slags brygga/homeplug?

Installation i hallen är beklagligt, irriterande beteende av den som gjorde det.

Om det är en fiberpatchkabel mellan fiberuttag och mediaomvandlare så kan man relativt enkelt skaffa en längre patchkabel och flytta mediaomvandlaren, förutsatt att man kan lösa dragningen av fiberpatchen. De flesta mediaomvandlare verkar ha en extra plastbox där man vindar upp fiberpatchen, så du kanske redan har en tillräckligt lång, så att du inte behöver ta riskerna med att koppla ur fiberpatchen. Fibern är något nättare att dra än installationskabel för ethernet.

Det finns platta ethernet-patch-kablar som inte är twisted pair och därmed inte följer standarden, men är lättdragna. Kanske eller kanske inte funkar på ditt avstånd och med din önskade hastighet.

Att köra trådlöst går, i syfte att få ett trådat uttag dit man inte vill dra ethernet. Jag har inga produkttips, men vilket WiFi ”mesh”-system som helst med ethernetuttag på satelliten bör fungera. Det som säljs som ”mesh” kör tydligen nästan alltid en teknik som kallas WDS eller 4-address. Det är inte standardiserat i produkter som finns på marknaden, så bägge ändar måste ha samma tillverkare (eller i alla fall operativsystem). Därmed lite olyckligt att du redan köpt router, det hade antagligen varit billigare att köpa ett paket (men fortfarande onödigt dyrt jämfört med kabeldragning).

Det finns nen del billiga bryggor/repeaters, men de verkar oftast allmänt kassa och det är helt hopplöst att läsa sig till exakt hur de funkar tekniskt. Omöjligt att veta om du skulle vara nöjd med en sådan eller inte. Kjell har typ åtta olika modeller i sitt sortiment.

”Homeplug”, nätverk över elnätet verkar fungera så där. Inget man maxar en 1Gbit/s-anslutning över.

Se till att ha öppet köp eller ångerrätt enligt distansavtalslagen (du betalar returen) oberoende av vad du köper för lösning.

Av KAD

Går det att tracerouta över IPv6?

Det skulle kunna vara så att operatörerna bara har v6 mellan varandra och tunnlar v4 över v6?

Förutom adressrymden så var ett av designmisstagen i v4 att CRC måste räknas om i varje hopp när TTL minskar. Det vore intressant att veta om det finns urtustning som medvetet snålar på det.

Av KAD
Skrivet av Seftec:

3. Vad är en rimlig budget? Tänker initialt nånstans 5 000-10 000, kanske mer?

Noll information om vad du har för krav/förväntningar tekniskt eller administrationsmässigt.

För 1600 kr får du fortfarande ett trepack ZyXEL WSM-20 a.k.a Multy M1 med 2x2 WiFi 6. In med OpenWrt på dem och konfa en som router (standard) och två som ”dumb AP”. Routar/NAT:ar nästan 1 Gbit/s om man slår på hårdvaruacceleration (samma processor som Edgerouter-X). Switch ingår, så du har 1+3+3 lediga ethernetportar efter att ha kopplat in dem.

Av KAD

För webb-projekt? Inte, för då blir man ju tvungen att utveckla webb-projekt.

Det är nog den här sidan du letar efter:
https://learn.microsoft.com/en-us/aspnet/core/security/authen...

Och ja, det verkar lite magiskt att man får en massa sidor gratis. Ser inte vid en snabb genomtitt exakt var de injeceras. Men de går att ersätta med egna:

De kolumner du vill lägga till i databasen verkar finnas direkt från mallen, utan att göra något.

Att det inte finns ett attribut för att göra en kolumn unik beror nog på att det är ett minst lika vanligt användningsfall att göra en kombination av kolumner unika tillsammans. Och då måste man börja klabba med att identifiera vilka kolumner som hör ihop genom parametrar till attributet, och någon har väl tyckt att det inte blir vackert.

Lösningen: https://stackoverflow.com/questions/41246614/entity-framework...

Av KAD

Kan vara bra att länka manualerna till dina enheter. Du kommmer ändå behöva läsa dem.

Det känns som du har krånglat till det i onödan genom att köpa en 4G-router, men det borde inte vara olösbart om det ens är ett problem med nuvarande konf.

Som ovanstående inlägg är inne på så kan du få problem med dubbel (eller trippel) NAT: varje router måste ha olika IP-subnät på de olika sidorna. Det är rätt vanligt att konsumentroutrar har 192.168.1.1/24 som default, om det är så på båda routrarna så har du antagligen ingen internetaccess alls på den inte routern.

Av KAD

Du vill hacka din kattlåda. Sweet.

BLE, bluetooth low energy, funkar så att enheten (GATT-servern/peripheral/kattlådan) annonserar sig själv. Detta kan man se genom att ladda ner en generell BLE-scanner-app på mobilen som visar de enheter som annonserar sig. Man kan se antalet "services" som enheten tillhandahåller. Någonstans i uppkopplingsförfarandet utbyts information om vilka "characteristics" som GATT-klienten/central/mobiltelefonen kan skriva till, läsa ifrån och få notifications/indications för. Även detta går att göra med en generell mobilapp.

Det som är trevligt med BLE är alltså att man dynamiskt får information om vad man kan göra med enheten. Du kan börja med att kolla om kattlådan faktiskt annonserar sig över BLE.

När man sedan ska skriva till en write characteristic så måste man på ett eller annat sätt gissa sig till protokollet. Där tar dynamiken slut och det blir svårt.

Förutsatt att kattlådan kör BLE då. Kanske blir du tvungen att köpa det andra fabrikatet och reverse-engineera protokollet. Det vore episkt.

Jag gissar att de flesta IOT-enheter som man administrerar idag använder BLE för att koppla upp enheten på WiFi, dvs för att överföra WiFi:ts lösenord och SSID till enheten. Detta görs antagligen med "just works"-metoden, dvs man måste inte mata in kattlådans PIN på mobilen för att koppla upp sig till BLE. Kanske eller kanske inte krypteras BLE-trafiken, men av bakåtkompabilitetsskäl används antagligen den gamla, enkelt knäckbara krypteringen, om kryptering alls används.

Sedan går affärslogiken över på WiFi. Mobilappen anropar en server ute på nätet och säger till kattlådan att städa sig. Kattlådan är uppkopplad till servern och får ner ordern. På så vis behöver mobilen och kattlådan inte befinna sig i på samma LAN eller på BLE-avstånd av varandra. När företaget lägger ner kattlådeservern blir produkten värdelös. Jag gissar naturligtvis bara.

Var inte detta svaret du ville ha? Jag är så jävla nyfiken på vad du hade tänkt dig att få för svar när du startade tråden.

Av KAD
Skrivet av mtavander:

Räcker en vanlig, billig laptop?

En vanlig, billig, modern laptop duger antagligen. Om det är en mediaburk så är det praktiskt att kunna byta SSD, så undvik fastlödda grejer.

Jag gillar inte RPi eftersom de har en tendens att skriva sönder minneskorten. Jag föredrar enheter med bättre kvalitet på lagringen än vad man får med minnseskort.

Men det är en jäkla djungel att navigera i vilka codecs som stöds i hårdvara, vilka HDMI- och DisplayPort-funktioner som stöds osv. Om man ska göra ett informerat köp krävs många timmars studier. Man måste så klart kontrollera mot GPU:n/CPU:n vilka codecs som stöds. Här är till exempel Intels matris.

Laptopar (AMD/Intel) och likaledes x86-baserade smådatorer har generellt mycket bättre Linux-stöd än ARM-baserade enkortsdatorer (kinesiska, icke RPI-alternativ alltså). För Windows är ju x86 i stort sett en nödvändighet fortfarande.

Själv har jag kört på äldre Thinkpad-laptops som TV-dator de senaste ~10 åren. Jag är inne på min tredje nu, avlagda jobbdatorer. Så det går bra att köra äldre laptops också, om man inte är för känslig mot att inte ha stöd för precis alla codecs i hårdvara. Enklast är att köpa något (nytt eller begagnat) på Ubuntus kompatibilitetslistor om man vill ha något med bra Linux-stöd.

kad@localhost:~$ sudo lshw -C display |grep resolution configuration: depth=32 resolution=3840,2160 kad@localhost:~$ sudo lshw -C display |grep product product: GM107GLM [Quadro M2000M] kad@localhost:~$ lscpu |grep "Model name" Model name: Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1505M v5 @ 2.80GHz

4K @ 60 Hz på nVIDIAs proprietära drivrutiner på Ubuntu 23.10 med en CPU släppt Q3 2015 (6th gen Skylake-H).

Drar jag igång Youtube i Firefox 4K@30Hz/VP9 så går fläktarna igång hörbart men inte irriterande om jag stänger av ljudet. 4K@60 (VP9) är klart irriterande med ljudet avstängt, med ljud på funkar det. På 4K @ 60 Hz är samtliga 8 CPU-trådar på ca 50%, så nVidia-kortet är uppenbarligen för gammalt för att hjälpa till med avkodningen. Hade CPU:n varit en generation nyare så hade jag kunnat köra den inbyggda grafiken och fått hårdvaruacceleration, men med denna CPU går det inte.

Fördelen med en riktig HTPC är att det är enklare med kylningen. Nackdelen är strömförbrukningen och storleken. Bara du kan göra det valet.

Av KAD
Skrivet av blunden:

Man kan säkert köra den mjukvarubaserade offloading-funktionaliteten i nftables i OpenWrt, men är tveksam till att den presterar lika bra. Om man inte behöver särskilt hög prestanda och inte heller lika avancerad funktionalitet så är det dock absolut ett vettigt alternativ.

MT7621, vilken ER-X bygger på, är eller var den enda processorn som har fullt stöd för NAT/routing hårdvaru-offload i vanilla Linux, vilket OpenWrt i stora drag kör. Det är möjligt att det har kommit stöd för ytterligare någon Mediatek-processor nu, jag är inte uppdaterad på det. Det finns inofficiella träd även för någon Qualcomm-processor, men då får man kompilera själv och det är inget som är kvalitetsgranskat.

När jag har kört hårdvaruacceleration på MT7621 (ZyXEL WSM20) i OpenWrt så har jag kommit upp i någonstans 800-900 Mbit/s med ca 0% CPU load. Det man tappar i det läget är annan funktionalitet som SQM, men MT7621 är ändå en smula vek för att köra det.

Så för just ER-X borde det finnas rätt goda chanser att uppgradera kärnan. Om de verkligen vill, man kan ju tänka sig att de hellre säljer ny hårdvara.

Av KAD
Skrivet av clnr:

De lurar offret att skapa ett nytt Bank-ID på bedragarens enhet.

Lösningen på det problemet har funnits så länge bank-id har funnits: hårda certifikat, dvs bank-id på kort. Med den lösningen måste bedragaren vittja en brevlåda och komma förbi en 6-siffrig PIN på tre försök.

Vi får väl se om HD-domen om att bankerna ska ansvara för bedrägerierna (under de flesta förhållandena) till slut får dem att införa den lösningen helt och hållet. Det var den erkända lösningen när jag pluggade IT-säkerhet på andra halvan av nittiotalet, så det vore på tiden.

Av KAD

Kan inget om Sonos.

Men ja, det är inte helt ovanligt att sämre IoT-enheter har så billiga/gamla WiFi-chip att de inte stödjer 802.11n, dvs Wi-Fi 4, som standardiserades någon gång 2008-2009.

Klistrar in en skärmdump från OpenWrt nedan. OpenWrt valde att stänga av stödet för dessa standarder i versionen som kom 2019 om jag minns rätt. Anledningen framgår av skärmdumpen.

Leta under 2.4 GHz-radions inställningar i din router.

Av KAD

Du kan läsa en kort sammanfattning här om i vilka situationer som RST-flaggan skickas. Med tanke på felmeddelandet så kan vi nog sluta oss till att det har hänt, frågan blir då varför.

Jag har inga direkta ideer. Jag kan inte ge någon trovärdig förklaring på det, men eventuellt kan NAT kan vara inblandat. Du kör IPv4 NAT lokalt och inte IPv6? CG-NAT? Går det lika dåligt om du stänger av alla andra enheter och bara kör din (omstartade) dator efter att övriga hushållet gått och lagt sig (och blivit avplockade mobiltelefoner som kan användas för sängsurf)?

Citat:

bytt IP

Det där tyder på någon form av exotisk uppsättning. Om du gör något utöver det vanliga så är det läge att nämna det.