Inlägg

Inlägg som nyllet83 har skrivit i forumet
Av nyllet83

Min syster är på jakt efter en ny router. I hennes familj har de ca 10-12 enheter anslutna via Wifi och 3 enheter anslutna via kabel. Tre enheter via Wifi är Chromecast varav två ofta används samtidigt. Vad tror ni om TP-Link C2300? Eller är trotjänaren AC68U ett bättre val? Maxpris 1500kr.

Av nyllet83
Skrivet av pannkakaa:

900n låter bättre och kostar 1500 kronor istället för 2300 kronor, men Noise cancelling är bättre på x1000

Skickades från m.sweclockers.com

Hur ofta kommer du använda brusreduseringen? Om det bara är ibland skulle jag köpa 900N eftersom du tycker de låter bättre. Om det är dagligen kanske du i längden kommer föredra XM2?

Av nyllet83

@pannkakaa: Inställningarna påverkar ljudet en del så det beror lite på hur de är inställda. Kortfattat så bör du ju köpa de lurar du tycker låter bäst.

Av nyllet83
Skrivet av KlyfftPotatis:

inget farligt med ANC. Ville bara ha bäst ljud för runt ungefär 3000-3500kr priset och läste att ANC hörlurar inte var det men ändå är det dom som har LDAC. Har själv aldrig testat skillnaden mellan de olika BT codecs:en. Det är därför det är svårt att bestämma sig för t.ex. B&W P7 vs säg Sony MX3 / QC 35 II

Jag var faktiskt till Hifiklubben idag och jämförde B&W PX mot Sony 1000MX3. Jag hade dock inte möjlighet att testa LDAC utan det blev AAC med musik från Apple Music. Mitt val föll på Sony. Dock kostar MX3 4000kr idag. Kanske för högt för din budget? PX har nedsatt pris just nu från 4300kr till 3800kr.

Av nyllet83
Skrivet av KlyfftPotatis:

Skulle du kunna vara snäll och länka dom du tänker på?

De jag tänker på har dock alla ANC men det torde gå att stänga av.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?j=4912200,4462410,3889377,4936134

Av nyllet83
Skrivet av KlyfftPotatis:

Jo precis. Har du en BT hörlur som klarar att skicka max typ 340 kbits så kvittar ju Tidal HIFIs dyraste versions som stödjer 1400 kbits stream eftersom din enhet ändå inte kan nyttja allt.

Eller tänker jag fel nu? Det var därför jag tänkte mig ifall det fanns lurar som stödjer LDAC också sen kanske man skaffar Tidal HIFIs dyraste premie på det :

Du tänker helt rätt. Om du kommer skaffa Tidal HiFi skulle jag rekommendera att titta runt bland de som stöder LDAC. I ditt prisintervall ser det ut som om att det bara finns Sony och Panasonic här i Sverige enligt prisjakt.

Av nyllet83

@KlyfftPotatis: Nej jag har själv inte haft förmånen att jämföra skillnaden mellan tex LDAC, AptX, SBC och AAC. Jag har dock läst på andra forum där vissa inte hör någon skillnad och andra hör skillnad men väldigt lite. Många verkar dock tycka att SBC skall undvikas.
Jag har dock jämfört Tidal HiFi mot Spotify i högsta kvalitet skickat via LDAC och där hört skillnad i ljudkvalitet.

Av nyllet83
Skrivet av KlyfftPotatis:

Vet inte hehe. Har bara sett på ett diagram att LDAC ger 3x så bättre ljud över BT men x3 på papper är nog inte x3 bättre ljud i verkligheten antar jag? Har inte hört skilnaden. Har mobil som stödjer det

LDAC låter bättre om ljudet du spelar upp är i bra kvalitet tex från Tidal HiFi eller lokalt lagrade musikfiler på telefonen i CD-kvalitet. Lyssnar du enbart på tex Spotify eller Apple Music tror jag inte du kommer höra någon skillnad.

Av nyllet83
Skrivet av KlyfftPotatis:

Hmm kanske måste beställa hem ett par och prova. Hur är de till spel?
Har de BT LDAC codec?

OBS ifall fler kommer länka, de måste vara BT lurar

Nej de har inte LDAC. Är LDAC ett krav eller bara ett önskemål?

Av nyllet83

@Laxpudding: Tack för svar. Då skall jag titta runt bland de välkända märkena.

Av nyllet83

Budget-TV på 39-43 tum. Max 4000kr.

Hej

Min mor funderar på att skaffa en ny TV då hon idag har en över tolv år gammal tv på 32 tum. Hon vill ha en aningen större och har inga krav på HDR eller smart funktioner. Kraven är att den inte får vara större än 43 tum, den skall ha minst två HDMI-ingångar, kosta max 4000kr och ha så bra bild det bara går att få för priset.
I TV:n kommer det att anslutas en box för tv via fiber från Boxer och en Chromecast, därav kravet på minst två HDMI.

Vad har ni för förslag? Är det några större skillnader eller skulle hon bli nöjd med en Andersson LED43UHD620 från Netonnet för 3800kr? I budgetsegmentet finns det så oerhört många modeller att välja på.

Tack på förhand

Av nyllet83
Skrivet av blue eyed devil:

Jag har en LG OLED55C7V https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=4095124 verkar stödja massa olika format bland annat dolby digital 5.1
Betyder det att tvn kan ta hand om 5.1 då eller? Nej min R-N301 har inte sub ut då det är en 2.1 förstärkare. Börjar alltmer tro det är en dålig ide att köpa spa20, men många säger/skriver att det ska vara ett magisk ljud i Stereo att den även är bättre på det än 5.1.

Att din tv stödjer många olika ljudformat betyder ju inte att den kan skicka ut dem via toslink. En del av de där ljudformatet fungerar inte via toslink/spdif pga av kopieringsskydd.
Hur ansluter du din sub idag? .1 i 2.1 antyder ju att det finns en sub ut. R-N301 är väl en stereoreciever?

Av nyllet83
Skrivet av blue eyed devil:

Grejen är ju den att SPA20 har kostat runt 26 000 kr som ny, tänkte att den borde sopa banan med min R-N301 även i stereo.

Nu kommer det lite idiot frågor; SPA20 verkar ju inte stödja något format typ 1080p och 4k, men det är väl bara till hjälp när man kopplar allt till receivern och sedan till tvn, så den sköter allt? Jag tänkte koppla tos-link från tv till förstärkaren, är det tvn som sköter all avkodning då? Och blir det försämrat ljud när man gör så? Om man som jag, kopplar toslink och inte hdmi arc, kan jag koppla in en center då med spa20?

Hur funkar det om man vill ha en sub, hittar ingen utgång på spa20. Och varför ser dom optiska utgångarna så konstiga ut när man kollar på https://www.rehifi.se/forstarkare/primare-spa20-23194 är det något skydd som sitter i vägen?

SPA20 har inga ingångar för HDMI så du kommer inte kunna köra video i 1080p eller 2160p via den. Om du kopplar toslink från tv till förstärkare måste tv:n sköta all form av avkodning vad gäller ljud och skicka det till förstärkaren. Du måste kolla upp vad TVn kan avkoda och vad den skickar ut via toslink. Jag tror dock inte moderna kopieringsskydd tillåter den avkodning till något annat än stereo. Det måste du kolla upp. Sedan måste du kolla vad för signal som din tv skickar ut via toslink. Det finns en stor chans att den samplar om signalen vilket kan påverka kvaliten.
En center kan du ansluta men troligen behöver du använda Dolby Pro Logic i förstärkaren för att få det att fungera om det är så att din tv bara skickar ut stereosignal. Då hittar förstärkaren intelligent på flerkanalsljud från stereoljud. Det kommer bli många konverteringar och annat som kommer påverka ljudkvalitén negativt.
SPA20 ser inte ut att ha sub ut så du får koppla med högtalarkabel från vänster och höger kanal till subben och sedan vidare till högtalarna. Subben sköter då delningsfrekvensen. Alternativt använda högnivåkabel. Dessa två metoder kräver då att din sub stödjer det och har kontakterna för det. Hur kopplar du idag? Din R-N301 har väl inte sub ut?

Angående toslink är det skydd som du drar ut vid användning.

Av nyllet83

Skillnad lär det bli men om du tycker det är värt priset kan jag inte svara på. Du nämnde tidigare Bladelius Tyr MKII vilket är en bra förstärkare som jag tror du blir nöjd med. Den saknar väl DAC vilket är något du i så fall behöver komplettera med.
Mitt generella råd till dig är att provlyssna på utrustning och då gärna med dina egna högtalare eller likadana. Det andra rådet jag kan ge är att om du skall lyssna på något i stereo skaffar du en stereoförstärkare och surrounförstärkare för surround. En stereoförstäkare för ett visst pris låter nästan alltid bättre i stereo än en surroundförstärkare för samma pris.

Av nyllet83
Skrivet av blue eyed devil:

Okey ska kolla runt lite, Quad vena har 2 x 45 Watt RMS i 8 Ohm är det inte dålig kraft?

Du behöver inte stirra dig blind på hur många Watt tillverkaren anger. Olika tillverkare anger effekten på olika sätt. Dessutom är dina högtalare lättdrivna så du skulle kunna använda mindre effektstarka rörförstärkare om du gillar rörljud.

Av nyllet83
Skrivet av blue eyed devil:

Bli nog enklast med spa20, den har väl inbyggd dac? Bara kra in toslink i tv och köra

Eller köper en bättre begagnad stereoförstärkare som har inbyggd DAC och toslink-ingång. Såg att Rehifi har en Quad Vena. Finns mycket annat bra ute om du letar. Du kan kolla vad butiker i din stad säljer. Många säljer begagnade inbytesprodukter och demoexemplar.

Av nyllet83
Skrivet av blue eyed devil:

Går den att koppla till tvn på något på något annat bra sätt än toslink då?

Om du använder dig av toslink behöver du en förstärkare med ingång gör det och inbyggd DAC alternativt en extern DAC om du skaffar en helt analog förstärkare.

Av nyllet83
Skrivet av blue eyed devil:

K kanske borde göra det? Men tror du det blir en stor uppgradering ljudmässigt från Yamaha R-N301? Det är det jag försöker komma fram till, vet att det kan vara svårt att svara på, kommer soundstagen förändras radikalt?

Jag tror att du kommer höra en förändring av ljudet till det bättre. Hur stor du kommer tycka denna förändring blir kan jag inte svara på. Men eftersom du inte verkar skall införskaffa fler högtalare skulle jag råda dig att investera i en stereoförstärkare och inte en surroundförstärkare. Lägg dina pengar på tex Audiolab 8200A som säljs hos Rehifi för 5500kr. Enda nackdelen jag ser med den är att det saknas digitala ingångar om du använder dig av det idag.

Av nyllet83
Skrivet av blue eyed devil:

Har inte för avsikt i dagsläget (vet inte om jag någonsin ska det), men Primare SPA20 ska väl vara en grym stereo förstärkare?

Ja den lär vara bra av vad jag läst mig till. Du har ju möjlighet att bygga ut till 5.1 med den i framtiden om du vill då det är en flerkanalsförstärkare. Jag skulle köpa den hos Rehifi för 4500kr med tanke på skicket, garanti och öppet köp. Annars kan du ju pruta hos din bekant och erbjuda 2500kr.

Av nyllet83
Skrivet av blue eyed devil:

Jo det vore det bästa, men min bekante bor för långt bort tror knappast att han vill att den ska åka med posten två gånger om jag inte ångrar mig...

Och Rehifis finns nog i skåne så det är också uteslutet (bor i Stockholm)

Skulle ni kunna rekommendera en annan bra begagnad integrerad-förstärkare med optiskt in (då jag tänkte koppla den till tvn) för runt 5000 kr?

Hittade en Bladelius Tyr MKII för 7000 kr vad tror ni om den? Jag lyssnar like mycket på musik som kollar film. Vill egentligen inte lägga mer än 5000 kr. Tyr MKII kanske har för lite kraft jämfört med spa20?

Har du för avsikt att bygga ut din anläggning med fler högtalare än de du har i dagsläget? Det kan vara bra att veta ifall vi skall rekommendera en stereoförstärkare eller surroundförstärkare.