Inlägg

Inlägg som loevet har skrivit i forumet
Av loevet
Skrivet av Trihxeem:

...när vi får spelnyheter via bloomberg

Förklaringen ligger i att Kotaku-kända Jason Shreier gick till Bloomberg, för att göra just den grävande speljournalistik han gjorde hos Kotaku (Shreier är artikelförfattaren för den här Bloomberg-rapporten).

Av loevet
Skrivet av jreklund:

Ser förträffligt ut, blev precis uppringd av Telenor om att de kommer att släcka min "dåliga" kopparnät (60/9) och koppla upp mig på 4G istället (kan inte ha fiber). Kan man få riktig hastighet snart™.

Hemstaden står med på listan över 5G. Strålande Sickan!

Strålande, var det en dold foliehattskommentar där?

Av loevet
Skrivet av Sunix:

Hmm, använder Telenor sig av Huawei-teknik i sina nät ?

Telenor och Tele2 bygger gemensam infrastruktur för 5G i det gemensamma bolaget Net4Mobility, och där används teknik från Nokia i kärnnätet (core) och Ericsson i radiodelen (RA).
Källa: https://press.telenor.se/pressreleases/telenor-och-tele2-vinn...

Av loevet
Skrivet av Red Onion:

Någon som kan förklara varför det inte går att använda mer än 100 MHz?

Varför skulle PTS ens tillåta en och samma aktör att köpa mer än 100 MHz om konsensus är att allt över 100 bara vaskas?

Skrivet av HappySatan:

Är nyfiken på @Red Onions frågor jag med.

Undrar också varför man auktionerar ut frekvenser som uppenbarligen inte kan användas? Dvs de 20 lägsta av Tres 100. Verkar dumt?

Vi ska prata med Telia i morgon, då ska vi passa på att fråga om de kan prata om varför de köpt på sig 120 MHz och huruvida de kan använda allt till 5G-nätet, eller om tanken är att använda det till annat.

Av loevet
Skrivet av Herr Kantarell:

Dum fråga varför köper Terracom frekvensutrymme?

Utöver det @Dr.Mabuse korrekt noterar kommer det troligtvis också användas för olika delar av det uppkopplade samhället framöver. Det är en investering för framtida behov där publika tjänster kan behöva de höga hastigheter som 5G NR ger över 2,3 GHz.

Av loevet
Skrivet av 14ccKemiskt:

Läste nästan hela artikeln innan jag såg att den är betald reklam från Samsung. Dåligt av SweClockers att detta inte markeras mycket tydligare.

Den här nyheten är ordinarie bevakning som vi skulle gjort även utan samarbetet med Samsung. Samsung har inte fått säga till om innehållet i nyheten, och boxen i slutet på artikeln är det enda som skiljer den från nyheten vi ändå hade skrivit i vanliga fall. Sponsormärkningen finns både på framsidan, i toppen i artikeln och i kampanjboxen i slutet på artikeln. Hur tycker du att vi skulle gjort det tydligare?

Av loevet
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag vet inte hur länge jag har haft smart tags och jag vägrar idag att köra utan.

Dock tycker jag mina har sugit, de är tröga på att få connections och man får ibland trycka flera gånger för att de ska ringa. Att både Samsung och Apple skulle lansera sina i år visste jag och jag har gått att väntat på detta.
Den ena smartbickan Tile som jag har så kan man också samarbeta, men jag har struntat i det. Då det ärligen kostar pengar vilket leder till att få har funktionen för att samarbeta och då försvinner lite poängen.

Just detta är jag rädd för med Samsungs bricka, den blir säkert superbra, men om få är med och deltar så blir den hjälpen ej så mycket värd.

*edit*
Trots att jag tycker mina smartbrickor från Tile och Chipolo inte är de bästa så skulle jag absolut inte köra utan. Där jag idag enbart kör med Tile för jag tycker deras är bättre, smart kanske det blir en samsung. Apples, såvida den inte suger på en androidtelefon så kan det också bli en sådan.

Jag använder ungefär mina smarttags lika ofta för att hitta nycklar som mobilen och jag har även en i väskan även om den väldigt sällan används. -Fjolårets modell och någonstans ska man ha den, det kostar inget mer än att byta batteri ibland.

Jag tänker likadant, använder själv inte Tile men har varit intresserad av att investera i ett gäng. Problemet är ju att de förlorar sitt syfte lite när det inte är så många där ute som har Tiles och kan hjälpa till med registreringen. Samsungs koncept med att alla Galaxy-användare kan registrera din Smart Tag är ju riktigt vettigt, det finns ändå väldigt många Galaxy-enheter där ute. Tyvärr är jag rädd att ganska få kommer välja att aktivera Smart Tag-registreringen på sina enheter, och då går den goda idén tyvärr i stöpet.

Av loevet
Skrivet av Abbs:

Har Samsung köpt upp Sweclockers eller? Fan vad mycket reklam..

Det här en nyhet om Smart Tag, precis som att nyheterna under det är vanlig nyhetsbevakning om Buds Pro och Galaxy S21-telefonerna. I och med att vi har ett kommersiellt samarbete med Samsung om Unpacked 2021 ska nyheterna sponsormärkas och innehålla kampanjboxen i slutet på artiklarna, men i övrigt är det helt vanlig nyhetsbevakning utan påverkan från Samsung.

Av loevet
Skrivet av Nudel:

Den är väl fortfarande lite sämre än Snapdragon 888?
Rätta mig om jag har fel, men skulle vi inte få snapdragon även i Europa?

Du kanske tänker på Galaxy S20 FE? Den lanserades i en 5G-version med Snapdragon och en 4G-version med Exynos i Europa. För S21-telefonerna är det däremot Exynos 2100 som gäller i EU.

Både Snapdragon 888 och Exynos 2100 använder en snabb Cortex-X1 med tre snabba Cortex-A78 och tillverkas på 5nm. Hur bra prestanda och energieffektivitet blir beror på hur bra Samsung och Qualcomm implementerat dessa kärnor, NPU-enheter, 5G-modem, mm. Det vet vi inget om i dagsläget, det återstår att se när recensenter börjar sätta tänderna i S21-telefonerna.

Av loevet
Skrivet av dagas:

Toppmodeller för 400 dollar? Godlike och liknande brukar lika på runt 700 eller närmare 10k i sverige.

I de prisuppgifter som har framkommit har det handlat om 400 till 450 USD, men flera av aktörerna presenterar inte priser under CES. Asus, MSI och Gigabyte lär säkerligen ha toppmodeller som kostar betydligt mer än 450 USD, men det är den genomsnittliga nivå toppmodeller ser ut att lägga sig runt. Sen kommer säkerligen något billigare och nedskruvade modeller sällskapas av uppskruvade och dyrare varianter.

Av loevet
Skrivet av huxflux:

Det där påminner väldigt mycket den klassiska "du gör ju aldrig nånting hemma, jag tar hand om dina X varje dag" som en del förhållanden lider av. Frågan är hur intelligenta vi ska tillåta robotarna bli för att inte hamna i samma diskussioner med dom.

Den som har spelat spelet Detroit: Become Human får också ett annat perspektiv på det du tar upp där

Av loevet

Oavsett om det blir samma Tegra-X1+ och vilken upplösning det blir på skärmen hoppas jag att de satsar på att nå samma eller bättre batteritid som Switch (2019). Batteritiden, framförallt standbytid, med Switch Lite är under all kritik, vilket gör att jag sällan spelar på den. Något bättre batteritid skulle göra en uppgradering till Switch Pro given för mig. Min Switch (2017) duger alldeles utmärkt, men en OLED-historia med uppskalningsmöjlighet hade varit mumma.

Av loevet
Skrivet av johan4:

@loevet

Var anger ni källorna till denna artikel? Känns tveksamt att ni inte har använt någon källa för en 'djupdykning'. Att ange källor är något jag saknar överlag på Sweclockers. Det borde vara ett obligatoriskt fält i ert CMS att ange minst två källor innan ni kan publicera något.

Innehållet här baseras dels på Apples officiella uppgifter om M1, dels egen kunskap om historiken runt processorer och dels egna tester av prestanda, värmenivåer, ljudnivåer och allmän användarupplevelse. Sidorna om historiken och förklaringen av x86 vs RISC skulle kunna peppras med länkar, men då jag baserat innehållet på egen kunskap som verifierats med källor och den mästerlige @yoshman kändes det inte nödvändigt att länka till källor jag inte använt under författandets gång. Om något av innehållet jag författat inte stämmer uppskattas nyttjande av rättelsefunktionen, som t.ex. med minnesfrågan ovan

Av loevet
Skrivet av ajp_anton:

Men åtta 16-bitars minneskanaler ger fortfarande just 128 bitar, vilket är samma som 10900K du jämför med. M1 har då högre maximala bandbredd bara för att LPDDR4X är högre klockat än vanliga DDR4 som används i desktop. Om Apple nu faktiskt har 128 bitar som ni nu bekräftar, så är ju det som står i artikeln fel. Om x86 nu skulle ha högre klockat minne, som i exemplet ni drog, så har ju den isåfall högre (maximala, teoretiska) minnesbandbredd, inte lägre.

Nu jämför du bara maximal sekventiell dataöverföringshastighet. Finns annat där RAM är bättre än SSD, så länge det är flash/NAND vi menar.

När jag skrev på artikeln i december var jag under intrycket att Apple körde på ett annat upplägg med det enhetliga minnet, baserade det på en granskning Anandtech gjort, men precis som @yoshman inser jag efter en närmare granskning att så inte verkar vara fallet. Precis som du är inne på har M1 högre minnesbandbredd på grund av den högre minneshastigheten, vilket Tiger Lake-processorer också kan nå om de kör LPDDR4X-4266. Det är dock fortfarande vanligt att de använder lägre klockade minnen, men jag har reviderat den sektionen för att mer korrekt återge minnesfrågan. Tack för att du påpekade detta!

Av loevet
Skrivet av Yoshman:

Jag hade länge fått för mig att M1 hade högre teoretisk kapacitet mot RAM än andra PC. Nu när fler detaljer börjar komma fram (då folk själv kan testa/analysera M1) har det framkommit ät det "bara" handlar om dual-channel LPDDR4X-4266 MT/s. Det är som du korrekt påpekar totalt 128-bitars minnesbuss (x2 64-bitar per kanal).

Men finns ändå unika delar i M1. Dels har du det @loevet nämner ovan, M1 består av flera xPU-kretsar som alla delar samma minnespool. Att dela minne på detta sätt har naturligtvis uppenbara nackdelar i att alla delar bandbredden, dual-channel LPDDR4X-4266 MT/s ger ändå mer bandbredd än de flesta PC-system (finns ett par Tiger Lake U och Zen2 baserade bärbara som också använder sådant RAM).

Den stora vinsten är att delat minne mellan flera xPU-kretsar betyder att ingen I/O behövs för att flytta data mellan dessa, det sparar ström och framförallt minskar det kraftigt latensen att accelerera specifika jobb på den krets mest lämpad för uppgiften. MacOS har nu både ramverken och kislet för att utnyttja homogena system, något som gör att de flesta traditionella benchmarks underskattar prestanda hos M1 för benchmarks är typiskt designade för Windows som saknar både ramverken och HW.

Fast även om man enbart zoomar in på CPU-delen finns unika delar runt bandbredd mot RAM, något som bl.a. Anandtech nämnt

One aspect we’ve never really had the opportunity to test is exactly how good Apple’s cores are in terms of memory bandwidth. Inside of the M1, the results are ground-breaking: A single Firestorm achieves memory reads up to around 58GB/s, with memory writes coming in at 33-36GB/s. Most importantly, memory copies land in at 60 to 62GB/s depending if you’re using scalar or vector instructions. The fact that a single Firestorm core can almost saturate the memory controllers is astounding and something we’ve never seen in a design before.

Testade min 3900X lite snabbt, den kan också utnyttja hela RAM-bandbredden från CPU-delen. Skillnaden är att det krävs 6-7 kärnor för att man riktigt ska kunna maxa, en kärnan utnyttjar i fallet jag testade (minnestestet i Sysbench, där handlar det också om rå minneskopiering) mindre än 10 GB/s och det skalade i princip linjärt till två kärnor (efter det faller ökningen av allt mer per kärna till man når maxkapacitet).

Just det där om nackdelen i att alla komponenter delar samma bandbredd stämmer ju, men där finns också en potential för utvecklare som tokoptimerar för det upplägget. Det ser vi ju i konsolvärlden där utvecklare lyckas klämma ut imponerande kapacitet ur begränsade komponenter på en SoC, och utvecklare som optimerar sin kod för att utnyttja xPU-komponenternas enhetliga tillgång till minnet kan ge liknande vinster när M1 börjar bli gammal i gemet. Vi kan bara hoppas att liknande ARM-satsningar från Qualcomm och andra på PC-sidan blir lyckade, Mac OS i all ära men utvecklare behöver anamma den utvecklarmodellen på Windows för att utveckling i allmänhet ska optimeras för det upplägget.

Av loevet
Skrivet av ajp_anton:

Är förvirrad.

128 bitar är väl så gott som standard i allt x86 som normala människor nånsin kommer i kontakt med? Bara HEDT som har mer, men allt annat har två kanaler på 64 bitar vardera.

Apple har bara angivit 128-bitars minnesbuss, men granskningar av kretsen tyder på att det handlar om åtta 16-bitars minneskanaler som totalt ger bandbredd om 68,25 GB/s. Jämförelsevis ger en Core i9-10900K med två minneskanaler om 64-bit vardera 45,8 GB/s, och Xeon-processorer med fyra minneskanaler kan ge uppåt 94 GB/s.

Det intressanta med M1 är inte minnesbussens bredd eller den högsta bandbredden det ger, utan den enhetliga minnesmodellen. I och med att RAM-modulerna paketeras i samma kretspaket och att alla komponenter i SoC:n har enhetlig åtkomst till minnet nås betydligt lägre latens och energiförbrukning ställt mot det konventionella upplägget. Att CPU, GPU, NPU och andra komponenter som tillkommer längre fram kan arbeta direkt mot minnet med hög bandbredd gör att användaren får bättre prestanda per gigabyte med M1 ställt mot andra bärbara x86-processorer.

När jag pratade med Apples representanter om M1 i samband med att vi skulle låna in en Macbook Pro M1 pratade de om att de designar processorerna efter produkten. Jag misstänker att det innebär att de kommer öka antalet minneskanaler för Mac Pro-datorer med Apple Silicon, så att de där kan använda exempelvis sexton 16-bitars minneskanaler till snabbare minnestyper än det LPDDR4X-4266 som används i M1.

Av loevet
Skrivet av Sysop:

Mycket bra artikel, jag får mina Air imorgon och är sjukt spänd på vad de har att erbjuda.

Blir lite förvirrad bara, ARM64 och Aarch64 är samma sak, eller? Första stycket på sidan två använder sig av båda namnen?

Tack och bock! Precis som @yoshman skriver är Apple sin vana trogna och kallar den egna varianten något annat än det officiella namnet Jag ändrade dock till genomgående Aarch64 i artikeln och nämner att Apple kallar sin variant ARM64 för tydlighetens skull.

Av loevet

Håller med tidigare talare om att FFVII Remake är så pass mycket ett nytt spel att det inte faller under "uppdatering av gammalt spel". Final Fantasy VII Remake får alltså min röst, tätt följt av Ghost of Tsushima!

Av loevet

Lucka 19 - smart klocka för många telefonmakare

I dagens lucka pratar jag om Samsung Galaxy Watch 3, och varför jag valde den istället för ett Apple Watch-dito.

Av loevet
Skrivet av orginallinus:

Subkultur är också kultur. Har alltid varit. Och om jag t.ex. vill bada finsk bastu är det också kultur, och eftersom jag är svensk blir det svensk kultur. Gärningen och den uttryckta tanken - det är alltid kultur.

Du låter lite som min musiklärare i kommunala musikskolan på 80-talet som menade att det bara fanns en sorts musik - nämligen klassisk musik.

Däremot tycker jag inte att ett vinstdrivande företag ska ha rätt till samma ersättning, som låt säga en fri konstnär eller en artist som lever på att skapa sina egna verk.

Det sista där är ett praktexempel på ett mycket vettigt bidrag till diskussionen. Två tummar upp till den!