Inlägg

Inlägg som Trunk har skrivit i forumet
Av Trunk
Skrivet av CubaCola:

@Tdoll: Frigolit rekommenderas inte utav hårddisktillverkarna då det kan ge statisk elektricitet.

Fast det ska väl antistatpåsen skydda mot, eller fungerar de bara till en viss gräns?

Jag kör visserligen aldrig själv med frigolit men när de skickas i bulk vet jag att de ibland kommer i frigolitförpackningar, se t.ex. den bilden jag lade upp.

Av Trunk
Skrivet av Snigeln Bert:

Varför kör du inte fler pooler/använder raid 10? Jag har en pool med blandat 4 och 8 TB-diskar där varje vdev är en 2-way mirror med en hårddisk i samma storlek. Totalt blir det 50 % av kapaciteten som kan användas men det är väldigt smidigt vid resilver och byten av hårddiskar.

Raid (eller freenas överlag) är inte min starka men efter lite googlande tyckte jag att min lösning blev bäst med hänsyn till redundans och kapacitet. Eftersom nasen nästan uteslutande är förvaring, torrents och mediaserver så bryr jag mig inte nämnvärt om ökad prestanda.

Av Trunk
Skrivet av SanTeoX:

Jo givetvis, men du tror inte kartongen de befinner sig i hoppar och studsar som alla andra paket? Det lär garantetat inte var vibratonsfritt oavsett kartong.

Stöt- och vibrationsfritt blir det förstås aldrig men även om du bara skyddar med lite frigolit och kartong så blir stötarna ganska så mycket snällare.

Nä, jag skulle som sagt i alla fall inte sova gott om jag skickade hårddiskar lösa i kuvert oavsett om de har ett lager bubbelplast eller ej.

Av Trunk
Skrivet av RosaGosse:

@Tdoll:
Ja alltså fraktsedel fixar posten, du behöver inte skriva ut och det kan räcka med lite tidning och skokartong.

I teorin ja, tyvärr stämmer det inte i min lilla håla

Skickade nyligen ett halv dussin paket under loppet av en vecka, mina två närmsta postombud kunde inte skriva ut fraktsedel. Den som låg närmst (tio minuter med bil) kunde inte ens ta emot postnords "skicka direkt"-paket.

Vid tredje stället gick det däremot bra, bortsett från att ett paket som skulle skickas med Schenker registrerades som ett postnordpaket först, blev lite fundersam när jag fick ett kvitto med Postnords logga Men men, alla är vi nya på jobbet någon gång och det blev rätt tillslut.

Av Trunk
Skrivet av scienta:

Hej!

I förra veckan fick jag hem en ny TV ifrån komplett.se. Efter några dagars användning så har jag börjat se tydliga spår av clouding. Då det är en budget-modell så hade jag väntat mig vissa effekter, men en av fläckarna är dessvärre rätt tydlig och syns t.o.m. i relativt ljusa scener.

Vad finns för policy kring detta?

Jag kan inte svara på om det finns garantier för sånt. Men om du beställt den över nätet så kan du lämna tillbaka den inom två veckor efter mottagen vara oavsett om det finns fel eller inte. (Distansköplagen)

Av Trunk
Skrivet av RosaGosse:

Kan man inte ha som krav att priser skall anges inklusive frakt? ...det ... underlättar för säljaren.

Njä... Bor man i en storstad är det ganska hög sannolikhet att någon kan hämta varan och då har säljaren kollat fraktpriset i onödan.
Visst... ibland är det enkelt att kolla vad frakten går på men ibland innebär det att man måste leta rätt på emballage och ibland till och med lägga ner allt i en kartong.

Jag håller dock med om att det är bra för köparen att veta fraktpriset men samtidigt ingenting jag saknar. Ungefärligt fraktpris kan man lista ut ganska enkelt och om man har en budget som inte tillåter att frakten kostar ett par tior mer än tänkt så kan man alltid fråga i diskussionstråden eller i PM.

Skrivet av RosaGosse:

@Tdoll: Man ska inte kunna prioritera avhämtning. Tänk om du gick till IKEA och de sa "nej men du, vi prioriterade en kund som kunde ta varan här och nu. Vi ville bli av med det" Det skulle inte kännas kul. Nu är folk inte "butiker" men principen är densamma.

Ska och ska... Så länge reglerna säger annorlunda så finns det inget som säger att det är fel.

Sen tycker jag din jämförelse haltar rejält. Butikerna har all rätt i världen att välja vilka de säljer till och hur det ska gå till. Så länge vi inte pratar om diskriminering p.g.a. hudfärg eller dyl.

Det finns däremot flera anledningar till varför företag nästintill aldrig prioriterar upphämtning, det mest uppenbara är förstås att de vill tjäna så mycket som möjligt. En annan anledning är att de har sådana rutiner och material att det är enkelt för dom att skicka varor.

Jämför det med mig till exempel. Jag har inget drivkraft att tjäna så mycket jag bara kan, dessutom är det inte smidigt för mig att skicka varor. Jag måste på något sätt skaffa emballage, skriva ut fraktsedel (jag har ingen skrivare), köra till affären, stå i kö och hoppas det går smidigt att lämna in paketet m.m.

Skrivet av scienta:

Har aldrig pratat om strikta regler om att högsta bud måste antas!

När jag läser dina inlägg får jag intrycket att du menar något i stil med ≈"du får inte välja näst högsta budgivare med anledning av att han kan hämta varan".

Tolkar jag dig fel?

Visst, det kanske var klumpigt av mig att skriva just "strikta regler" men jag tror du förstår vad jag menar.

Skrivet av scienta:

Om någon som bara accepterar avhämtning inte får in ett bud som är högt nog att motivera försäljning så får densamme ändra taktik och erbjuda sig att skicka. Enkelt.

Låter som motsatsen till enkelt...

Onödigt krångligt oavsett om du är köpare eller säljare.

Skrivet av scienta:

Eller sluta med auktioner, för det är inte en auktionssite.

Hm... då är det lite konstigt att det förekommit budgivningar här så länge jag kan minnas.

Vart har du läst att man inte ska buda på varor som lagts upp på sweclockers? Det står inget om det i reglerna när man lägger upp en annons i alla fall.

En anledning till att jag ibland är mer intresserad av sweclockers marknad istället för andra sidor är att den är mer flexibel för såväl köpare som säljare. Det finns inga krångliga regler utan allt sköts genom kommunikation mellan vuxna parter.
Om det ändras finns det få anledningar att använda sweclockers istället för t.ex. tradera, blocket eller till och med facebook.

Av Trunk
Skrivet av Zipparn:

Varning för Audio Pro T14. De är riktigt usla och jag har haft mycket problem och besvikelse med dem

Du kan inte bara droppa varningar om någonting utan att mer specificera vad som gör de "riktigt usla" och vilka problem du haft.

Din åsikt är ingen naturlag vettu

Nä, men skämt åsido så har jag emellanåt själv sneglat lite på högtalarna så jag har läst lite om dom. Visst är de inte perfekta (visa mig någon högtalare som är det för ett sådant pris) men de flesta verkar ändå tycka att det är sjyssta högtalare för priset.

Man kan förstås läsa recensioner men man kan också titta på användarrecensionerna på prisjakt (20 röster, 9/10) för att förstå att man inte ska lägga alltför stor vikt på någon enstaka användare som inte berättar varför han är missnöjd.

Av Trunk
Skrivet av VonSadist:

Men för att hålla sig till tråden, några förslag på en laptop som klara uppgiften? Helst med en SSD.

En laptop har ju trots allt fler användningsområden som det kan vara värt att lägga lite extra på.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag kan inte ge några bra tips på specifika modeller men eftersom den mest kommer ha ett användningsområde hade i alla fall jag kollat på sweclockers marknad eller någon annan sida för begagnade prylar. Det mindre utbudet gör det enklare att välja modell, priset är förstås trevligare också.

(Sen vill jag bara flika in att de enheter som radats upp här även de har andra användningsområden även om de är betydligt färre än en dators.)

Av Trunk
Skrivet av Elghinnarisa:

flesta diskar jag har köpt från butiker levereras i antistatpåse i ett vanligt kuvert. Eventuellt med en liten plastförpackning runt.

Alla de diskar jag köpt har kommit i lagom stora kartonger. Antingen omlindade med skumgummi eller dyl. eller så sitter de i någon specialgjord hårddiskhållare av plast som gör att den ska tåla lite stötar. Det senare är så jag fick mina WD Red levererade när jag nyligen beställde dom direkt från WD.

Jag kan inte tillräckligt för att säga om det räcker med ett vadderat kuvert eller inte men jag hade i alla fall aldrig skickat det så med samvetet i behåll.

Skrivet av SanTeoX:

Hur tror du diskarna når butikerna?

Jag antar att det skiljer. De som är "retail" skickas väl oftast i kartong och om det är "bulk" gissar jag att det är i stil med detta:
http://www.aquaphoenix.com/application/sales/index.cgi?item=1...

http://www.aquaphoenix.com/application/sales/products/hdd_box_1_...

Av Trunk
Skrivet av Aka_The_Barf:

funkar fortfarande för mig

Allting fungerar tills det inte gör det längre...

Du gör förstås som du vill med din data men du bör inte insinuera för andra att det räcker med raid för oersättlig data. För det gör det inte, och det är så självklart att det inte ens ska behöva diskuteras.

Några fall där raid inte hjälper men där en backup skulle hjälpt:

  • Tillräckligt många hårddiskar går sönder samtidigt. Inte en omöjlighet ifall du har stora diskar eftersom de belastas tungt då de kopierar data till den nya disken.

  • Diskarna får av någon anledning korrupt data.

  • Någon gör inbrott och tar din server

  • Servern blir skadad, t.ex. brand eller blixtnedslag.

  • Du är klantig och raderar fel filer

  • Någon annan är klantig och raderar fel filer

  • Säkert någon annan anledning också

Men som sagt. Om du är nöjd med hur du hanterar din data så är det uppenbart rätt metod för dig (tills något händer) men raid är under inga omständigheter en ersättare till backup.

Av Trunk
Skrivet av scienta:

Nu är det inte direkta problem som diskuteras, utan generella förbättringar.

Fast i mina ögon är det ingen förbättring ifall det införs en strikt regel som säger att jag måste sälja till högstbjudande. Med tanke på hur många annonser som skriver ≈"jag prioriterar avhämtning" så törs jag påstå att jag är långt ifrån ensam.

Jag skriver inte i syfte att käfta emot utan mer att visa hur vissa (många?) av oss vill behålla en viss flexibilitet i bugivningen.

Av Trunk
Skrivet av scienta:

Ska du ge dig in sent i diskussionen så kan du ju ta och läsa allt som skrivits.

Sweclockers marknad har tidigare varit en plats för smidiga och seriösa affärer. Att hålla oreglerade auktioner där bud är olika värda är oseriöst. Som du sa, detta är ingen auktionssida, så ett alternativ är ju då att förbjuda sådana. Vill du hålla auktion för att maximera vinst, använd tradera som alla andra snålsäljare.

Fast du får det att låta som ett stort problem.

Jag är visserligen inte superaktiv i marknaden men jag tittar ganska så regelbundet på olika annonser och följer budgivningen. Har aldrig stött på att vare sig säljare eller köpare tycker att det är ett problem när upphämtning prioriteras framför varenda krona.

Av Trunk

Kommer eventuellt inte kunna se avsnittet förrän på tisdag. Det blir till att ha öronproppar i nästan två dygn...

För att inte tala om att rycka kabeln till routern.

Av Trunk

Många har redan nämnt bra funktion och de flesta är nog ganska uppenbara (omdömmen, bank-id m.m.).

En som jag däremot vill slå lite extra för är att i sin annons tydligt kunna dela upp vad som säljs i "miniannonser". Som det är nu måste man uppdatera i diskussionstråden vad som finns kvar att köpa/sälja.
Jag har t.ex. en köpesannons där rubrik + annonstext tyder på att jag vill köpa ganska så många olika varor. Det är inte förrän man läser i diskussionstråden man ser att jag bara är intresserad av en Nvidia Shield TV ( )

Skrivet av scienta:

Däremot ska det vara klart innan budgivning så att inga bud kan vara olika värda. Om säljaren inte vill skicka varan så anger denne det.

Som säljare tycker jag det här är en dålig ide.

Säg att jag har två bud; ett på 1.000 kr + frakt och ett på 950 kr med avhämtning. För min egen del är det självklart att jag hellre tar 950 kr med avhämtning. Då vet man att personen får varan och denne kan även testa varan om möjligt.

Säg att jag däremot får två bud där den ena är 1.000 kr + frakt och den andra på 500 kr med avhämtning. Ja, då vill jag ju hellre skicka varan.

Skrivet av Hugashaka:

Man borde ha någon funktion som påminner folk om att flytta sina avklarade annonser till ''avslutad'', för folk är verkligen dåliga på att rensa upp efter sig på marknaden...

Samt en funktion som berättar för trögon som mig att man kan sätta den som "avslutad". Till mit försvar är det ganska ologiskt att den funktionen finns under "radera annonsen"...

Skrivet av hakro807:

Kan det vara en idé med gratisannonser för prylar under säg 100 kronor? På det sättet skulle vi kunna skapa en smidig lösning för att bli av med saker som tar upp plats, saknar större värde men som samtidigt någon annan kan ha nytta av.

Skänkesannonser är gratis. Tyvärr tror jag att det kommer missbrukas om annonser med pris under 100 kronor blir gratis.

Skrivet av Hugashaka:

Det känns som att skambud mest är ett problem för folk som sätter utropspriset för nära varans faktiska värde och sedan propsar på att det ska vara budgivning istället för ett fast pris.

Och även om säljaren avskyr skambud så är de riktigt enkla att ignorera. Dessutom kan skambud faktiskt vara av godo eftersom de kan få nästa person att lägga sig på en vettig nivå istället för att även den lägga sig för lågt.

Av Trunk

Och nu var allting sålt

Av Trunk

Uppdatering:
Efter lite inköp är jag numera bara intresserad av en Nvidia Shield TV och en växelspak.

Av Trunk

Förra året kollade jag runt lite vilka jag skulle köpa till min bil. Läste ett par testar, kollade på klassificeringarna och självklart priset, även om priset låg lite längre ner på prioriteringslistan.

Det slutade med Nokian Hakka Green 2. Bästa klassificeringen plus en bra garanti (däckbyte/bärgning m.m. vid punktering). Visserligen inget som borde behöva användas men det skadar ju inte att den finns.

Jag vet inte vad de kostar hos mekonomen, själv köpte jag från vianor och betalade ganska precis 5.000 kronor för att få det "monterat och klart", vet inte vad det kostar om man bara vill köpa däcken.

Skrivet av Bärrich:

sen står det 91V om det betyder något.

91V berättar vilken vikt och hastighet däcket ska klara av. Just 91V betyder max 615 kg/däck (="91") och max 240 km/h (="V")

https://www.abswheels.se/blog/belastningsindex-dack-tabell/

Av Trunk
Skrivet av Garmzon:

Vill du att en iOS enhet ska spela musik så måste förstärkaren tala AirPlay eller bluetooth. Du kan köpa andra mottagare som går över wi-fi oxå, men då fungerar det bara i vissa appar, så som chromecast.

Det är inte riktigt vad jag vill. Jag vill kunna styra vilka låtar som spelas m.m. från en iOS-enhet men själva ska gå från NAS -> Förstärkare utan att passera telefonen. Den ska med andra ord agera medlare mellan nas och förstärkare.

Airplay är ett alternativ (förstärkaren stödjer det) men av olika skäl är det inte riktigt passande. T.ex. vill sambon, som inte har så mycket musik på sin telefon, kunna nyttja hela musikbiblioteket när hon är hemma.

Skrivet av Garmzon:

Vill du använda förstärkarens inbyggda DLNA client måste du såklart använda förstärkarens DLNA client..

Det kanske stämmer, men jag hade hoppats på att det finns en app eller dyl. som kan agera något sorts grafiskt gränssnitt åt förstärkarens DLNA-klient. Med tanke på att förstärkarens egna app tillåter mig att göra det så tycker jag det borde vara möjligt.

Problemet med Marantz egna app är att den int epå något sätt är gjord för att faktiskt användas... Ful som stryk, långt ifrån användarvänlig och långt ifrån stabil.

Av Trunk

Hur spela musik från NAS med iPad som fjärrkontroll?

Hej

TL;DR
Kan jag utnyttja min förstärkares DLNA-funktion till att spela music (flac) som finns lagrad på en nas? Musiken måste enkelt kunna styras m.h.a. en iOS-enhet.

Om inte det är möjligt, kan ni rekommendera en lösning som innefattar en Raspberry Pi eller Nvidia Shield TV (helst den senare)

Jag har mitt stora musikbibliotek på en NAS (Freenas) och letar efter bästa sätt att spela musik på förstärkaren från nasen med en iPhone/iPad som fjärrkontroll.

Det bästa vore om det gick att lösa utan någon tredje hårdvara. Min förstärkare (Marantz SR6009) kan använda sig utan DNLA vilket jag hoppas kan utnyttjas. Jag vet att man med deras egna app kan spela musik som delas ut på t.ex. Plex men gränssnittet är ingenting jag vill använda mig utav.

Andra alternativ är att använda sig utav en Raspberry Pi eller ännu bättre, Nvidia Shield TV. I dagsläget har jag visserligen ingen Nvidia Shield men jag hoppas få köpa en begagnad inom kort (*hint* )

Problemet med Raspberryn är att den i dagsläget används till plex så att installera nya program är av praktiska skäl ganska så uteslutet (eftersom man inte kan välja vad den ska boota till utan skärm + tangentbord eller mus).

Att spela musiken som finns lagrad på telefonen är förstås enkelt m.h.a. airplay men det är inte alltid önskvärt av ett par anledningar.

Av Trunk

Uppdatering:

Det enda som finns kvar är chassit, Fractal Design Node 304. Allting annat är sålt