Inlägg

Inlägg som PerWigren har skrivit i forumet
Av PerWigren

Släpp ett ITX-kort med inbyggt 10GbE så blir det sannolikt min nästa skrivbordsdator.

Av PerWigren
Skrivet av Söderbäck:

Det här kan jag ingenting om. Menar du att man nekas köpa en bil i polen av återförsäljarna/tillverkarna?

Enligt egen research när jag köpte ny bil för 7 år sedan så säger tillverkarna ifrån om du vill beställa den ny enligt egen konfiguration. De vill förstås att du köper den i Sverige för 50% högre pris istället. Att åka dit och köpa en färdig från bilhallen går bra. Dessutom måste du betala svensk moms på nya (mindre än 6 mån) fordon oavsett inköpsland.

Av PerWigren
Skrivet av N4kame0:

Så regional prissättning är inte tillåtet inom EU? Tråkigt för fattiga nationer.

Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Japp, för det kommer ju inte bli tvärt om. Alla kommer få betala 60 euro istället för de 10-15 euro det är i typ vissa länder.

Det är inte landsgränserna som avgör hur fattig eller rik man är. 60 euro är lika mycket för en svensk som tjänar motsvarande 1200 euro/mån efter skatt som för en litauer eller bulgar som tjänar 1200 euro/mån efter skatt. Att inte förhindra EU-medborgare att handla med andra EU-länder är ju själva grundidén med EU.

Hoppas att de ger sig på bilmarknaden sedan. En exakt likadant konfigurerad fabriksny bil kan kosta dubbelt så mycket i ett EU-land som i ett annat. Jag som svensk får till exempel inte beställa en fabriksny Honda från Polen ens om jag hämtar upp den där själv, jag måste köpa den i Sverige.

Av PerWigren
Skrivet av pi:

Nyfiken! Vad använder du denna enorma hastighet till?!

Man skulle ju kunna ha bootdisken på iSCSI över internet utan nämnvärd prestandaförlust, till exempel. Bara-för-att-det-går. Endast fantasin sätter gränser!

Av PerWigren
Skrivet av Purrfected:

@Anaii: Räknar du antal portar så kommer du ändå aldrig maxa den.
Sett till anslutningar är routern bestyckad med fyra 1 Gigabit Ethernet och en 10 Gigabit Ethernet.
Du kommer max komma upp i 8 Gbit throughput på 10 gig länken, (4 in och 4 ut).
Om den ens klarar det är ju också en fråga, men brukar vara mer eller mindre standard hos konsument routrar iaf Ubiquiti och ASUS tex, att man klarar throughput på hälften, alltså maxa in eller out samtidigt. Dock så klarar få av dessa de hastigheterna om det bara hade varit små paket, tex voip trafik eller liknande.

Den verkar ha en fiberport (SFP+?) för WAN, en 10GBase-T och 4 st vanliga gigabit-portar för LAN.

Av PerWigren
Skrivet av LPG:

Har PCIe eller m2 baserade SSDer någon verklig fördel över SATA? Hastigheter i benchmarks åt sidan alltså.

I disk-intensiv servermiljö som t.ex. databaser, jätte-ja. Stor skillnad!

På skrivbordsdatorn beror det helt och hållet på vad du gör. Du lär märka något snabbare uppstartstid och något snabbare installationer av program och systemuppdateringar och liknande som använder mycket random io (utspridda små läsningar och skrivningar). De flesta användare kommer nog inte att märka stor skillnad, om ens någon alls.

Av PerWigren

RiME och Primordia.

Av PerWigren

Man behöver minst 12-key rollover. En tangent per finger, en för näsan och en för tungan.

Av PerWigren

Snyggt! Jag har Enthoo Evolv mATX idag, som i mitt tycke är snyggare än gamla Evolv ATX, men nu blir jag ju nästan sugen på att bygga en ATX-dator!

Av PerWigren

Bara de behåller något som motsvarar det nuvarande kompakt-läget så är jag nöjd. Avskyr whitespace-sjukan som nästan alla moderna sajter lider av. Slösa inte på min värdefulla skärmyta!

Av PerWigren

Alltid Zoegas Blue Java hela bönor med en bean-to-cup-maskin. Har testat jättemånga sorter men kommer alltid tillbaka till Blue Java. Gäster brukar alltid reagera på vilket gott kaffe det är.

Av PerWigren
Skrivet av napahlm:

Det förklaras lite dåligt vad microkoden innebär för något. Är det ett mjukvarufel eller ett hårdvarufel? Dvs. befintliga processorer kommer inte kunna bli immuna/åtgärdas?

"Konkret hoppas AMD kunna åtgärda Spectre variant 1 med en operativsystemsuppdatering, medan variant 2 kommer kräva en uppdatering av processorernas mikrokod."

Mikrokod är mjukvara och befintliga processorer kan enkelt uppgraderas. AMD och Intel tillhandahåller mikrokoden som krypterade binära blobbar som BIOS/UEFI och/eller operativsystemet kan byta ut mot en nyare version. För Linux är det bara att installera paketet amd64-microcode (eller motsvarande) när det kommer en ny version av paketet, eller så väntar du på en BIOS-uppdatering som innehåller den nya mikrokoden från din moderkortstillverkare. Antar att Windows-kärnan injecerar mikrokod på liknande sätt som Linux och då kommer fixen som en vanlig operativsystemsuppdatering.

Av PerWigren
Skrivet av Jearom:

Är en uppdatering av microkoden samma sak som en bios-uppdatering?

Nej, inte nödvändigtvis. Mikrokoden kan laddas av OS-kärnan vid boot också.

Av PerWigren
Skrivet av VadSaDu:

Vadå? Blev du en sur gammal fis som endast vill leva i ''50 shades of grey?''

Jag är 31 år gammal, älskar RGB..kreativiteten är oändligt med denna penselfria konst!

Jag är 40 och gillar också RGB, fast främst för att kunna ställa in ett snyggt och diskret ljus i exakt den nyans jag vill ha. Avskyr när det blinkar eller lyser distraherande.

Av PerWigren
Skrivet av Noob I am:

Nu saknas bara en bra m-atx bräda till ryzen.

Vad är det för fel på de som finns?

Av PerWigren
Skrivet av Heggrik:

Fast nu vet vi ju inte om det gäller AMD också, ARM har ju t.ex gått ut och sagt att det drabbar även dom. Och man har lyckats utföra attacken mot AMD's FX serie. Så helt säkert är det ju alltså inte, även om man kör AMD.

Det är flera delar av attacken. AMD drabbas inte av den del som läcker kernel-minne till userspace och kräver prestandaförlust-patchen för att fixa. De drabbas däremot av den del som kan få t.ex. JIT-kompilerad JavaScript-kod att läcka hela browserns minne, eller iallafall hela den process som JavaScript-koden körs i.

Av PerWigren

Jag har försvarat Mozilla med näbbar och klor för de förändringar som har möjliggjort den enorma prestandaförbättringen i Firefox 57 trots att de har fått många äldre tillägg att sluta fungera. Mozilla tog en stor risk som gav bra resultat och gav dem många nya och återvändande användare, men fick också många gamla användare emot sig. Nu behöver de tassa på tå ett tag medan känslorna lägger sig och tilläggen ges tid att stabiliseras.

Att i det läget genomföra ett sådant här idiotdrag är helt j-a... idiotiskt. Hur i h tänkte de? Jag har svårt att tro att de fick betalning som motsvarar skadan på varumärket som detta orsakar. Rent tekniskt så är det kanske inte just det här så mycket att bråka om, men det handlar om tillit. Vad blir nästa drag? Vågar man lita på Mozilla? Hur många företag kommer att lägga Firefox på "disallowed software"-listan pga detta?

Av PerWigren

Jag har aldrig förstått charmen med multiplayer. Jag spelar för att SLIPPA behöva vara social en stund.

Av PerWigren
Skrivet av myusername:

Så länge man bara har en klient man backar upp blir det inte så farligt att uppgradera till small business.
Har man däremot haft 4-5 klienter under Home licensen skenar priset iväg rejält med small business.

Det blir till att backa upp allt till sin server och sedan istället backa upp den enbart.

Har kört med familjelicensen i över 5 år och backar upp två egna datorer, en NAS, sambons dator, mina föräldrars båda datorer samt syrrans dator. Det bästa har varit att jag har kunnat installera den åt dem en gång för länge sedan, sedan har det bara fungerat av sig självt i bakgrunden utan att de ens har märkt av det, förutom en liten ikon i traybaren. Tysta automatiska uppdateringar utan några som helst notifieringar som skulle skrämma slag på dem. Funkat helt problemfritt i flera år.

Jag skulle gärna byta ut Crashplan mot något som backar upp till min egen server. Finns det någon prisvärd lösning som funkar till Mac och Windows och är HELT TYST för klienten även vid eventuella problem (men notifierar mig så att jag kan passa på att fixa det vid nästa besök)? Den ska backa upp hela hemkatalogen, men gärna automatiskt skippa cache/temp-kataloger och liknande.

Funderar på Syncthing men det kanske finns något bättre? Har inte gjort mycket research än eftersom Crashplan har funkat så bra.

Av PerWigren

GTX1080-prestanda till GTX1080ti-pris låter ju inte så lockande. Annars brukar det ju vara just pris/prestanda som är AMDs styrka, både på CPU- och GPU-sidan.