Inlägg

Inlägg som PerWigren har skrivit i forumet
Av PerWigren

Hoppas på en riktigt fin APU med Zen 4 och RDNA3.

Av PerWigren

Spotify och iBroadcast för det som inte finns på Spotify.
https://www.ibroadcast.com

Av PerWigren
Av PerWigren
Skrivet av brakjoller:

Vilken approach (program) kör du för compose på Windows?

https://github.com/samhocevar/wincompose

Av PerWigren

Jag kör QWERTY ISO med US-layout och tangenten till höger om mellanslag som compose-key för å, ä, ö och andra spexiga tecken på alla mina datorer oavsett OS (Linux, macOS, Windows). Lite bökigt initialt med 4 tangenttryckningar för att få fram ett ö (compose, shift+', o) men nu går det av bara farten, och det är värt att ha alla kortkommandon på den plats de var tänkta för. Speciellt i macOS är det skönt att slippa vricka fingrarna för att få fram vissa tecken som man använder hela tiden, som | och { }.

Av PerWigren

Den ska kunna styras via Home Assistant så att jag kan programmera den att bara dammsuga när huset är larmat. Är OK med moln så länge Home Assistant kan kommunicera med den lokalt när den väl är installerad. Den ska kunna ta sig över trösklar och mattor och inte fastna i eventuella klädesplagg som har hamnat på golvet.

Av PerWigren

Har 4x16GB i datorn jag byggde för några år sedan men skulle stoppa i 4x8GB om jag byggde idag eftersom det iallafall med DDR4 är otroligt stor prisskillnad per GB på 8GB-moduler och 16GB-moduler med samma latens, och de lägsta latenserna går inte ens att få i 16GB-moduler. Inte som är officiellt supportade av consumer/gaming-moderkort iallafall. Om man accepterar höga latenser så finns det gott om billiga 16GB-moduler. Jag kommer hur som helst inte att bygga en ny dator de närmaste åren och då är det DDR5 som gäller. Får se vad som är mest prisvärt då.

Av PerWigren

Jag har länge fantiserat om en bra kompakt/system-kamera som integreras så bra med mobiltelefonen att den blir som en förlängning av mobilens inbyggda. Klicka på "ladda upp foto" i Facebook-appen, bläddra bland bilderna i kameran som om de vore telefonens, välj, ladda upp.

Tyvärr så verkar mjukvaran i alla kameror ha fastnat för 20 år sedan, iallafall när det kommer till gränssnittet. Eventuella tillhörande mobilappar känns som något appkodning-högstadie-skolprojekt från 2012. En så simpel sak som att dela en nytagen bild på Facebook innebär 10 klick på kameran och 15 klick på telefonen, utspridda på fyra appar (Facebook, kamerans synk-app, telefonens bildgalleri, systeminställningarna för wifi). VARJE GÅNG. Det blir inte av. Orkar inte. Mobilkamerans digitalt överprocessade bilder får duga, man ser ju iallafall vad det ska föreställa (oftast).

Av PerWigren

Linux var mitt enda OS hemma från 1996 (då jag bytte från Amiga) till ca 2005 då jag kompletterade med en PowerMac G5. Växlade länge mellan MacOS och Linux men sedan 2017 har mitt primära skrivbord hemma varit Windows 10. Har kört Mac för allt arbete sedan 2007 och gör det fortfarande.

Dualbootar fortfarande till Linux ibland för att testa nyheter som kommer men även om jag gillar det bättre i grunden så känner jag mig snart utbränd av alla opolerade smådetaljer överallt. Windows är tvärtom, jag tycker att det är ett mycket sämre OS i grunden men det är iallafall relativt polerat så man kan fokusera på det man vill uträtta istället för på operativsystemet.

Av PerWigren

Copy-pejstar mig själv angånde NZXT-kylare:

Det spelar egentligen ingen roll hur bra denna kyler när programvaran är så dålig.

Det finns inget supportat sätt att installera drivrutiner för NZXT-kylare som inte poppar upp fönster i tid och otid och tjatar om än det ena, än det andra. Den poppar upp meddelanden med nyheter när den har uppdaterat sig, tjatar om att logga in, ger meningslösa "tips". Även när allt funkar som det ska så visar den en splash-screen i ett par sekunder vid uppstart. Om nätet inte fungerade vid boot av någon anledning så misslyckas den med att logga in och visar en inloggningsruta utan "försök igen med det sparade lösenordet"-knapp så jag måste upp med LastPass...

När jag byter dator brukar jag låta någon mindre teknisk släkting ärva den gamla. Jag skulle aldrig kunna göra detta med en NZXT-kylare. Jag skulle få support-samtal var fjärde vecka av typen "Nu har det kommit upp en sån där konstig ruta igen. Är det virus? Vad ska jag klicka?".

Hallå, det är en jäkla CPU-kylare. En sådan måste man liksom kunna konfa så att den aldrig syns, aldrig märks, tills man aktivt startar konfigurationsprogrammet.

Av PerWigren

Använder en Nvidia Shield TV med Steam Link och VirtualHere nästan varje kväll sedan ett par år tillbaka för att streama spel från datorn till TV-soffan.

Av PerWigren
Skrivet av ehsnils:

Är jag konstig som installerar vim istället?

Ja, på ett bra sätt.

Av PerWigren
Skrivet av Scarabeo:

Fin kollektion! Körs alla via Bluetooth?

Ja, förutom arkadgrejen som har en USB-RF-adapter för superlåg latens men kan köra BT också om man vill.
Wii-kontrollern har en dedikerad Bluetooth-adapter (Orico BTA-403) för Bluetooth Passthrough i Dolphin, de andra kör på datorns inbyggda.

Av PerWigren

Jag använder alla dessa till datorn, trådlöst:

https://i.ibb.co/376Wm8K/image.png

Av PerWigren
Skrivet av anon42512:

Varför betalar jag 65 kr i månaden...?

För att du ska subventionera de andra Prime-medlemmarna de månader du inte nyttjar det fullt ut, och för att det skapar en "lojalitet" hos många kunder av typen "jag betalar ju 65 kr/mån för det, då måste jag ju nyttja det också", vilket får dem att handla mer och oftare från Amazon än de annars skulle ha gjort.

Av PerWigren

Tillbringar sommaren och hösten på altanen och streamar spel (Ocarina of Time, Wind Waker, Twilight Princess, Metroid Prime) från PC:n till altan-TV:n via en Nvidia Shield med Steam Link och VirtualHere, med original-handkontroller för GameCube och N64 med adaptrar.

Av PerWigren
Skrivet av Mono:

Haha, fattar inte många ord av det där. En stor anledning till att jag kör Windows. Orkar verkligen inte att mecka, det ska bara funka.

Jag fattade allt och jag lever på att utveckla och hitta lösningar på bra mycket mer komplicerade saker än så där i Linux-miljö, och har gjort det i 25 år. Jag håller dock med dig. Det är en stor anledning till att jag också primärt kör Windows på skrivbordet numera. Orkar inte mecka när jag inte får betalt för det, vill att allt bara ska funka. Jag kan komma på workarounds till de flesta tänkbara problem som kan uppstå i Linux-miljöer, jag bara... orkar inte.

snajk beskrev det bäst:

Skrivet av snajk:

Man kanske vill göra lite bildbehandling av foton från sin systemkamera, men så stöds inte det specifika raw-formatet och man måste lära sig att använda Gimp istället för Photoshop Elements. Eller så kanske man vill koppla datorn till teven för att se på en film, och så funkar inte HDR som det ska, eller ljudet blir osynkat, eller så får man bara 720p från Netflix, eller så kan man inte casta till sin chromecast. Eller så finns inte DSP-mjukvaran som hör till ens hörlurar. Eller så funkar inte den USB C-docka som man har som den ska. Eller så går fläktarna på max hela tiden. Eller så går datorn inte att väcka efter sleep eller bara efter man har stängt locket utan man är tvungen att force reboota. Eller så finns inte mjukvaran till ens tangentbord så man inte kan stänga av det bländande ljuset.

Av PerWigren

Sist jag byggde dator (2017) använde jag en NZXT Kraken X62 som CPU-kylare, eftersom den skulle vara så bra enligt en massa tester och folk på forum. Herrejäklar vilket skräp det var. Inget fel på kylningen men den obligatoriska mjukvaran till den (CAM) var nog det värsta skit jag har blivit påtvingad att installera sedan RealAudio på 90-talet. I klass med Gigabyte App Center. Den var inte ens speciellt tyst. Fick bättre kylning OCH lägre ljudnivå när jag senare bytte till en Noctua NH-D15.

Det finns inget supportat sätt att installera drivrutiner för NZXT-kylare som inte poppar upp fönster i tid och otid och tjatar om än det ena, än det andra. Den poppar upp meddelanden med nyheter när den har uppdaterat sig, tjatar om att logga in, ger meningslösa "tips". Även när allt funkar som det ska så visar den en splash-screen i ett par sekunder vid uppstart. Om nätet inte fungerade vid boot av någon anledning så misslyckas den med att logga in och visar en inloggningsruta utan "försök igen med det sparade lösenordet"-knapp så jag måste upp med lösenordshanteraren...

När jag byter dator brukar jag låta någon mindre teknisk släkting ärva den gamla. Jag skulle aldrig kunna göra detta med en NZXT-kylare. Jag skulle få support-samtal var fjärde vecka av typen "Nu har det kommit upp en sån där konstig ruta igen. Är det virus? Vad ska jag klicka?".

Hallå, det är en jäkla CPU-kylare. En sådan måste man liksom kunna konfa så att den aldrig syns, aldrig märks, tills man aktivt startar konfigurationsprogrammet.

Av PerWigren

Jag var redo att uppgradera datorn till 6800XT + 5900X till MSRP i höstas. Det sket sig ju rejält och efter några månader hade jag tappat köplusten helt. Nu har jag insett att gamla dator duger något år till och jag blickar framåt mot framtida generationer istället.

Av PerWigren

Alltså, varför ska allt vara så förbannat glest? På flera håll ser det ut som att det bara är var tredje rad text som syns, att de andra har fallit bort pga nån bugg. Hoppas verkligen att det kommer ett kompakt läge för oss som fortfarande använder tangentbord och mus. Den där designen ser ut att vara optimerad för falukorvsfingrar på pekskärmar.