Inlägg

Inlägg som PerWigren har skrivit i forumet
Av PerWigren
Skrivet av Dashio:

Jag har Win11 22H2, och installerade Explorer Patcher. Tolkar jag det korrekt att det inte ska fungera eller är jag lost?

Det verkar fungera för mig och menyn dyker upp iaf. Vad har jag missat?

Att det här gäller 24H2, inte 22H2.

Av PerWigren

Windows 11 har inte stöd för vertikal taskbar utan StartAllBack. Om alla hacks för att ha vertikal taskbar slutar funka slutar jag köra Windows 11 på studiodatorn (den enda datorn jag har Windows på).
Enshittification i ett nötskal.

Av PerWigren
Skrivet av Ario_Nuke:

Införskaffade en 13" MacBook Pro 2013 som jag då tyckte var hutlöst dyr för sina 12.000 kr. Men med tanke på att när den nu är inne på sitt 11:e år och fortfarande fungerar så kan jag inte annat än säga att den faktiskt var ganska så prisvärd trots allt.

Synd bara att den slutade att få säkerhetsuppdateringar efter den 30:e november 2023. Men ja, hyfsad livslängd för en dator.

Av PerWigren

Jag har testat de flesta och det är bara Dropbox som funkar riktigt bra på nyare macOS med fileproviderd. Jag har ~40000 foton i Dropbox, flera gånger större än det lediga diskutrymmet på Mac:en. Jag pekar Digikam och DxO PhotoLab direkt mot Dropbox. Importerar, redigerar, sorterar, döper om och flyttar runt hela katalogträd och prestandan är likvärdig den lokala disken.

Andra tjänster, som OneDrive, Google Drive, pCloud, Mountain Duck och Expandrive/Strongsync/S3Pro mot S3-kompatibelt storage, mm, funkar helt uselt i jämförelse. Även gamla Dropbox innan de bytte till fileproviderd (typ 2022). De med klassisk volymmontering (Mountain Duck, pCloud, mm) har usel prestanda och program (inkl Finder) som ständigt fryser. OneDrive och Google Drive blir titt som tätt förvirrade och slutar att synka. I Google Drive har jag till och med varit med om att filer försvinner spårlöst. Dropbox funkar alltid klockrent.

(Jag lagrar mina viktiga filer i molnet först och har lokala backupper, istället för tvärtom)

Av PerWigren
Skrivet av wowtip:

Om man bara kan få in all data, så skulle man kunna föreställa sig någon lösning där ett gäng nördar (typ vi) får mod-status och kan ta bort felaktigheter, rätta etc. Sedan kunde stora massan engagerade användare rapportera felaktigheter som modteamet då kan korrigera.

Kollektiv sajt, ett problem med prisjakt var ju att även om man rapporterade felaktigheter så hände inget, eller tog väldigt lång tid.

Skulle det funka, eller för stort arbete att moderera på fritid? Ingen aning.

Jag har rättat och fyllt i data på säkert hundra produkter på Prisjakt genom åren. Fick t.o.m. en T-shirt som tack För några år sedan gick det så segt att det inte längre kändes som någon ide och jag gav upp.

Jag skulle gärna engagera mig i att underhålla metadata i en communitydriven Prisjakt-klon. Den behöver för min del inte ens ha med priser eller butikslänkar. Det viktigaste är en riktigt bra specifikations-screener för att hitta de produkter jag vill ha, sen kan jag googla mig till någon säljare när jag vet exakt vad jag vill ha.

Av PerWigren

IK Multimedia iLoud MTM. Svårslaget ljud för så pass kompakta skrivbordshögtalare. Kan uttyda subbastoner och tydligt höra instrumentens och sångens placering, även vid mycket låg volym. Högtalare jag har haft tidigare har jag behövt kräma upp volymen mycket mer på för att uppnå samma subjektiva njutning. Ljudkortet är ett Yamaha AG06.

Av PerWigren

Var är alla AM5 ITX/mATX-moderkort med Thunderbolt och WiFi 6E/7? Det finns ju på varenda liten NUC och laptop numera, men inte på vanliga moderkort som inte kostar en förmögenhet och är jättestora (ATX).

Bristen på vettiga, rimligt prissatta ITX-moderkort gör 7940HS-baserade Minisforum UM790 och Beelink GTR7 Pro mer intressanta än ett 8700G-bygge för mig. Prestandan är snarlik.

Av PerWigren

Jag och min fru spelade Zelda: Tears of the Kingdom 1-2h per kväll i sju månader. Annars brukar vi beta av spel på ca 2-3 månader. Har inte bråttom, njuter av äventyret istället.

Av PerWigren
Skrivet av Campaigner:

I kategorin "folk jag absolut INTE vill vara idag" så ligger VD för tietoevry skyhögt 😄

Ett par timmars förlust är lika med konkurs? Ge mig exempel.

T.ex. en bank, finansinstitut, betalningsförmedlare eller onlinecasino som tappar bort ett par timmars insättningar/uttag och vinster/förluster och backar alla kunders saldon i tiden? Skulle du lita på det företaget i framtiden eller skulle du välja en konkurrent istället?

Av PerWigren
Skrivet av CFSsss:

i absolut värsta fall kan man förlora ett par veckors eller ett par månaders data men inte mer än så.

För många system är det samma sak som konkurs att förlora bara ett par timmars data om man inte kan återskapa det. En sådan backup skulle endast vara användbar för forensik i en post-mortem.

Av PerWigren

Det finns många sätt att ha oförstörbara backupper online. T.ex. S3 Object Lock + monitorering av oväntade versioner och realtids-arkivering av databastransaktioner.
Man måste inte ha offsite band-backupper. Dessa är för många system ganska värdelösa ändå eftersom det ändå är tack-och-adjö för företaget om man inte kan återställa det som skapades efter den senaste band-backuppen.
Uppenbarligen använde inte Tietoevry någon som helst form av ransomwareskydd/WORM för sina backupper. Sannolikt satte de upp något backupsystem för länge sedan och har sedan inte hängt med i utvecklingen av vare sig hotbilden eller vilka moderna tekniska möjligheter som finns.

Av PerWigren

Jag var intresserad av att lära mig hur datorn fungerade och programmerade ett glosinlärningsprogram i BASIC på min Commodore 64 när jag var 10 år, med rastereffekter programmerade i maskinkod. Implementerade om det på Amigan 2 år senare. Först i AmigaBASIC, sedan AMOS.

Av PerWigren

Svarade Stationär, men i praktiken så använder jag numera till 90% en MacBook Pro som om den vore stationär, med extern bildkärm, tangentbord och mus.

Av PerWigren

Min personliga dator har Dropbox och nätverksmount till filservern.
Filservern backas upp med Duplicacy till Backblaze B2.
Frun använder Dropbox + en "data-partition" som backas upp i sin helhet varje natt med Duplicacy till Backblaze B2.
Hemstudio-datorn synkar allt relevant i (nästan) realtid med GoodSync till Backblaze B2 i bakgrunden samt varje natt tas en inkrementell bootbar full-disk-backup till filservern med Macrium Reflect.

Jag backar inte upp stora filer som enkelt kan återskapas, men allt egetskapat som foton, dokument, musik, kod, inställningar/presets, osv. Även andra diverse samlingar som vi har lagt mycket tid på att sortera och organisera.

Av PerWigren

Önskar att det kunde komma en vettig 4K-skärm på 36-38". 32" är för litet och 42" är alldeles för stort på skrivbordet. Behöver inte mer än 120 Hz, bara färgåtergivningen är bra.

Av PerWigren

Windows: StartAllBack, Firefox, Dropbox, Directory Opus, DxO PhotoLab, DigiKam, Spotify, scoop, mpv, VS Code, Sumatra PDF, Winamp 5, Steam, WSL, Arq Backup
macOS: Firefox, Dropbox, DxO PhotoLab, DigiKam, Spotify, iTerm2, Homebrew, mpv, VS Code, Arq Backup
Linux: Flatpak, Firefox, Dropbox, Spotify, DigiKam, mpv, VS Code, Steam. Om det är en "stabil" dist (t.ex. Debian Stable eller Ubuntu LTS) så installerar jag Homebrew även i Linux för att få tillgång till de senaste versionerna av diverse verktyg.

Av PerWigren

Har bra och dåliga erfarenheter av alla bolag. Postnord brukade vara sämst men de senaste ca 3 åren har de blivit betydligt bättre samtidigt som de andra har blivit sämre, så idag skulle jag säga att Postnord är de som funkar bäst. Om jag skulle ranka dem så rankar jag nog:
Hemleverans: Postnord, DHL, Airmee, UPS, Budbee, Best, Bring.
Ombud: Postnord, DHL, Schenker, UPS, Bring.

Av PerWigren
Skrivet av slusk:

Kanske kan vara något till servern och sälja vildare min 5600x.
Skulle vara skönt att slippa att ha grafikkort i servern som bara drar massa onödig energi.

De flesta moderna CPU:er har redan inbyggd GPU som är fullt tillräcklig för servrar och enklare desktoparbete.
Den här är till för de som vill ha hyfsad spelprestanda utan grafikkort.

Av PerWigren

Det borde finnas en öppen, användargenererad specifikations-databas i stil med MusicBrainz för alla produkter i alla kategorier, så att det går att implementera gränssnitt för alla smaker ovanpå.

Av PerWigren
Skrivet av fiskebulle:

Man skulle ju vilja veta användarmönstret på de som sitter på gigabit-abonnemang... Tror det är väldigt vanligt bland entusiaster att slänga pengarna i sjön på internetabonnemanget.

Inte så mycket dyrare än 500Mbit-abonnemanget och vi har några TB data backuppat i molnet. Oftast skulle det räcka med 100Mbit men det är skönt med sprutt i linan de gånger man väl behöver det.