Inlägg

Inlägg som Ricerunner har skrivit i forumet
Av Ricerunner
Skrivet av nojt:

Det viktigaste är väl vilken spelupplevelse man vill ha. Självklart vill man ha det bästa för så lite pengar möjligt. Jag var den som uppgraderade varje generation när man kunde köpa ett 80 kort för 5000-6000kr men det jag tror många glömmer är också vad får man idag för spelupplevelse för 5000kr jämfört med några år tillbaka när dom korten kostade det. Tittar man på 580 680 780 980 speciellt dom tidigare nämnda korten så orkade dom knappt köra 60fps 1080P och i vissa fall en bra bit under i dom tyngre titlarna som fanns då. Jag försvarar inte dagens priser men en tanke bara. RTX 3060 idag duger alldeles utmärkt till 1080P den generella spelupplevelsen är bättre än vad det var på ett 80 kort för några år sedan.

Amen på detta.

Därtill så har spelen i mitt tycke nått en punkt i grafik då det inte behöver vara 100 gånger så många polygoner längre, utom möjligen i hårstrån om man verkligen nagelfar det hela.

4K är också en grafiknivå som gott och väl duger för vanliga icke-VR-skärmar.
För folk som spelar på 32" och lägre får nästintill retinaupplösning med det.
Sitter man på en armlängds avstånd från en 60", ja då kan jag förstå att 8K ligger på önskehorisonten för en del. Men väldigt få som sitter med sådana skärmar på det avståndet kommer ha större problem med att betala för grafikkorten som orkar med det.
Jag tycker iallafall att 4K 50" är perfekt för skrivbordet, och jag har inga som helst behov av högre upplösning.
Möjligen 240Hz och OLED skulle jag vilja ha, men det är bra många år kvar innan jag vill betala för en sådan skärm.

Jag tror att det som främst krävs för högre realism i spelen idag är bättre texturer. Ljussättning, visst, men texturer är en så oerhört viktig grej för det.
DirectStorage och AI-understött grafikskapande kommer sannolikt att lösa den punkten ganska snart.

Av Ricerunner
Skrivet av Otori:

Grabben sitter med 10gen i5 och 1070, spelar en hel del varje dag.

Han vill ha nytt grafikkort, mest för att ha något nytt, men finns inte en chans att jag betalar dagens priser.

Ett 4070 hade jag köpt om det legat på 5-6.000kr.

Kanske ett begagnat 3070 för typ 4000 kan vara något? Eller nytt 3060 för drygt den summan?
Eller ett 2080 för 3000?

Alla de korten är ju avsevärt bättre än 1070.

Av Ricerunner

Åh najs, såg att BTH har en kurs i Artificiell Intelligens på deltid och distans. Grundkurs dessutom, så den inte är så blodigt mattetung.
Den blev det!

Ska ta och ögna genom mer efter middagen, ifall jag hittar något intressant.

Edit: Nä, den blev det förresten inte.
Efter vidare läsning såg jag att det var saltenta på den.
Jag vill verkligen inte resa 13 timmar enkelväg med tåg bara för att göra en tenta.
Bara biljetten skulle väl kosta mer än studiemedlet för kursen.

Fick bli den i Luleå istället.
Det är dessutom mycket närmare om jag mot förmodan skulle ha salstenta.

Av Ricerunner

Hade varit rätt intressant om de hade haft något som liknar knappuppsättningen på Roccat Kone XP.

Av Ricerunner

Skulle "egentligen" läst vidare programmering som jag började förra hösten, men jag har redan hittat ett deltidsjobb på distans som jag är rätt nöjd med bredvid mitt ordinarie jobb som personlig assistent.
Visst, lönen är lite sådär (150:- timmen, vilket går peta upp med 25% om jag tar ut det i form av vissa förmåner), men det är ett schysst kneg första månaderna att få upp kodtänket lite på, och skrapa ihop en slant till nya datordelar med.

Dessutom är det sådan konsensus på att programmering gott och väl kan vara ett av de första jobben som till stor del blir bortautomatiserade, så med det i åtanke känns det verkligen inte värt att lägga två år till på det.
Kan jag inte hålla mig lite relevant inom området med lite egen drivkraft, då tvivlar jag på att en utbildning som inte alls förhåller sig till hur man kan innefatta AI i sitt arbetsflöde hjälper mig mycket heller.

Har funderat lite på brandman istället, eller väldigt kanske hoppa på sjuksköterska igen.
Där är dock praktiken ett aber som ställer till det.
Har inte råd att försörja familjen på bara studiemedel, och kan inte vara borta i flera månader på annan ort om jag ska behålla mitt ordinarie jobb som assistent.

Har redan läst två år på yrkeshögskola (som vart i sjön då ingen anställer en nyexad sådan om man inte blev bundis på praktiken), och ett år på högskola, så jag är lite skolless.
Hoppas på att företaget jag jobbar på nu växer lite, så jag kan förhandla upp lönen och successivt gå upp i arbetstid.
Håller på med ett system som just tillåter oss att anställa fler säljare som kan jobba mot samma databas, så det hänger lite på att jag gör ett bra jobb med det.

Av Ricerunner

Jag gör en vild gissning på att jämte optiska kretsar så kommer vi se en ökande utveckling av även analoga kretsar.

Tycker jag läst lite teorier om att just analoga kretsar kan vara intressant att använda för framtida AI-modeller, för att simulera de analoga signaler som hjärnan arbetar med.
Neuromorfa beräkningar och memristorer är begrepp som dyker upp i minnet.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

AI, VR, AR, smarta glasögon och diverse annat är helt beroende av betydligt snabbare datorer som gärna drar mindre ström. Jag påstår det behövs brutalt mycket snabbare datakretsar för att detta ska slå igenom för den stora skaran.

Andra områden som spel, laptops, desktops, mobiltelefoner, kameror etc överlever om utvecklingen skulle stagnera. Serverområdet är lite speciellt, då det ofta är superlätt att parallellisera lasterna. Detta leder dock att antalet kretsar ökar. Antal kretsar kommer kräva mer naturresurser, ofta högre strömförbrukning, ökade kostnader etc. Så serverutvecklingen har också problem med stagnationen.

På sweclockers så förväntar jag mig det vanliga att hela världen kretsar kring spel, enda undantaget är Apples datorer.

Jag tror att det är bättre batteriteknik som är viktigast för bra VR/AR.
Det finns redan nu tekniken för att göra riktigt schyssta fristående VR-headset (även om det kostar) men batterierna är en klar begränsning än idag, om de inte ska väga flera kilo bara för att köra dem någon timme.

Av Ricerunner
Skrivet av evil penguin:

Ställa verifierande följdfrågor funkar ju inte, den spinner lätt bara vidare på samma story (om du fortsätter i samma konversation).

Du får göra verifikationen utanför GPT-världen, om du inte redan vet vad som är rätt.

Precis, men det måste man ju med vilken lärobok som helst.

Matte är väl ett skolämne där man kan verifiera ganska rakt av att någonting fungerar, men i många andra domäner får man helt enkelt lita på att bokens författare har både sanning och goda motiv på sin sida.
Jag menar, hur många människor har verkligen verifierat att mitokondrien är cellens kraftverk?
Och hur ska vi någonsin kunna verifiera att Sokrates faktiskt fanns, och var så som det påstås?

Av Ricerunner
Skrivet av evil penguin:

Ja, om ChatGPT var kapabelt att identifiera när den "inte vet" och svarade "jag vet inte" istället för att generera välformulerat hittepå så skulle den genast bli användbar i långt många fler områden.

Många fler, absolut.
Men redan nu är den väldigt användbar inom många fler områden än inga alls.
Framförallt inom utbildning och fortbildning om man har vett att ställa rätt frågor, med verifierande följdfrågor.

Google har ju blivit ett otyg också, så GPT är ett utmärkt komplement till "jag läste något om att teveapparater skärs ut från stora ark, vad heter det?"
Jaja det hette substrat, eller moderglas. Då kan jag googla om det iallafall.

Av Ricerunner
Skrivet av evil penguin:

Det där påståendet om att "GPT-4 kan detta här och nu" beror nog väldigt på vad man avser med "intellektuellt produktiva arbeten än 50% av alla människor, när det gäller just att framställa ett svar i textformat" om det öht har verklighetsförankring.

Om det strikt avser att jobba med tjänsten som ett språkverktyg för att hjälpa till att (om)formulera text, så kanske ja.
MEN om det handlar om en kunskapsbaserad text där det faktiskt spelar roll vad det står så är förmodligen GPT mindre avgörande, där krävs det ju att användaren fixar själva kunskapsbiten och eventuellt då kan få sitt arbete att formulera en text accelererat i någon mån.

Där har ju ChatGPT (med eller utan GPT-4) sin kanske största svaghet utifrån vad väldigt många verkar önska sig av tjänsten (och delvis hur den marknadsförs); folk vill tydligt ställa kunskapsbaserade frågor och få dessa besvarade med fakta.
Och ja, "svar" (typiskt språkmässigt välformulerade dito dessutom) får de ju förstås men om det blir fakta eller fiktion varierar ju väldigt från gång till gång och ChatGPT gör ju ingen skillnad mellan det ena och det andra, tjänsten vet ju inte vad som är sant, bara hur man skriver en text.

Det t.ex. ett ChatGPT gör är att generera en text utifrån det tema som konversationen innehåller och spackla i alla tomrummen baserat på "hur man brukar skriva". Om frågeställaren inte själv redan vet vad som är rätt, eller gör jobbet att ta reda på det, och i konversationen styr om och rättar felen så att de får texten dit de behöver den så blir det ju fullkomlig pannkaka *ofta*.
Det innebär också att alla frågor i någon mån blir ledande för ChatGPT, så om din fråga i något avseende är felaktig eller antyder något felaktigt så är tendensen tydlig att så fort du är utanför ett område där det finns en *stark* norm om hur man skriver just angående detta fel så spinner ChatGPT bara vidare på dina fel i den nya texten.

"BingGPT" uppvisar samma sak, vilket är ännu mer anmärkningsvärt med tanke på hur den tjänsten så tydligt positioneras som ett verktyg för att hitta faktamässig information, inte som ett språkverktyg.
Man hamnar *lätt* i en situation där man ställt en rent faktamässig fråga till BingGPT och får ett 100% hittepåsvar som är skräddarsytt för att passa din fråga, inklusive påhittade källhänvisningar.

Vi tar bara något ur luften, som nätverksteknik.
GPT 3.5 kunde få 62% på en tenta jag testade mata in runt jul, där även det var en del bilder och tabeller som inte gick att mata in i ChatGPT.
Det var tillräckligt för godkänt, och GPT 4 är odiskutabelt en bättre modell på att producera svar inom den domänen.

Över 50% av alla människor kan absolut inte få ens nära 60% rätt på den tentan om man bara sätter tentan i näven på dem på stående fot.
Högst tveksamt om ens många som är rätt tekniska men inte har studerat just nätverksteknik får godkänt på den, för det var en asbökig kurs med många interna uttryck. Det sades vara den kursen som sållade ut de som inte orkade med tekniken.

Desamma gäller om du slänger in historia, biologi, juridik (åtminstone amerikansk sådan) med flera ämnen.
GPT kan svara på frågor med mycket högre precision än 50% av människor kan göra.
Den behöver inte förstå, den behöver bara producera en korrekt output.

"Men GPT har ju fel ibland" utbrister någon.
Ja?
Det har människor också, och i snitt dessutom mycket, mycket oftare när man talar om hela den bredd av ämnen som är tillämpar att fråga GPT om.
Märk väl att ett uppriktigt "jag vet inte" väger lika mycket som ett felaktigt svar i många fall, eftersom det kort och gott helt enkelt inte har producerat en användbar output.

Så visst, ChatGPT gör inte precis hela programmeringsjobbet åt mig.
Men jag kan har alltid hittills lyckats med att slänga astrist regex på den, som jag ändå kan verifiera på en gång att det blivit rätt. För jag har inte lust att bläddra i någon regextabell bara för att känna mig duktig.

Av Ricerunner
Skrivet av F.Ultra:

Det främsta hindret är att dagens AI inkl ChatGPT4 är dummare än tåget och har ingen som helst intelligens, den saknar helt förståelse för den information som den samlar in och hur det hänger ihop. I grunden är det bara en språkmodell som har lärt sig att om den får in text enligt X så borde matematiskt sätt nästa text vara Y.

Dock är den väldigt duktig på att gissa vad Y är när det gäller att kommunicera i språk så den lurar lätt oss människor att den är smart när den inte är det.

Som programmerare i 41 år nu så är jag allt annat än imponerad av den kod som ChatGPT spottar ur sig och då tycket man ändå att det är något som en dator borde vara bra på, men alla de fel och konstigheter som den generera visar bara på att den helt saknar förståelse för programmeringsspråket utan enbart gissar enligt sin språkmodell utifrån vad nästa stycke text borde bara.

Nu må Adam Conover vara en komiker men han har IMHO verkligen satt huvudet på spiken när han pratar om dagens AI:

https://youtu.be/ro130m-f_yk

Visst, du är ett äss inom din domän, vi kan gå med på det.
Men väldigt många människor är inte ett äss inom någon domän.

Har du ens funderat på vad det innebär när en AI är bättre på det mesta relaterat till intellektuellt produktiva arbeten än 50% av alla människor, när det gäller just att framställa ett svar i textformat?
För det är exakt det GPT-4 kan, här och nu.

Av Ricerunner
Skrivet av Enviro:

Du har ju fortfarande problemet med att du måste sträcka dig till Print Screen. Men bra tips ändå! Mer makt till Print Screen-knappen osv.

Mjae, kommandon som kan köras med vänsterhand är ändå rätt sköna då man kan behålla vänster hand på musen.
Så jag gillar Ctrl + Shift + S.
Det är ju ändå en ganska smart funktion redan i Win 10 så man kan markera enskilda element i webbläsaren också.

Av Ricerunner
Skrivet av Camper7:

Men lägg av. Jag har redan framfört varför AI bör stoppas, men du babblar på om vilka "fördelar" det har. Jo, nu kan det vara till hjälp, men se vart det leder om AI utvecklas, vill du leva i den framtiden där AI styr människan?
Att du sen tror på Gud och liknande trams säger ju allt, så jag slösar ingen mer tid här.

Nä jag tänker fortsätta babbla i det här inlägget, vare sig du vill eller inte.
Att jag tror på Gud, det är min grej. Men jag sade också att det var arbiträrt, så jag ligger redan före på ämnet om vi ska vara sådan.

AI och robotisering har markanta fördelar i människans tillvaro.
I teorin kan vi automatisera allt det som folk inte vill göra.
När jag föreställer mig hur framtiden är, i allra bästa fall, då finns det nanorobotar som producerar saker på molekylär nivå (precis som i Star Trek) och AI som låter oss kommunicera med dessa massor av nanorobotar, samt utföra intellektuellt arbete precis som GPT kan göra på en ganska basal nivå redan nu.
Ingen kommer att behöva att arbeta med att skölja avlopp, torka röven på handikappade och flytta text från punkt A till punkt B, om de inte vill det. Men de som vill göra det av olika skäl (vare sig det är av kreativa och meningsfulla skäl, eller för att tjäna lite extra pengar och visa sig duktig) kommer kunna göra det ändå.

Visst, det ligger i så fall en bra bit fram i tiden.
Om det är 20 år eller 200 år, det kan jag inte sia om.
Men om 20 år, då tror jag säkerligen att det finns AI som får dagens AI att framstå som legoklossar mot ett fusionskraftferk.
Jämför med hur text-till-bild var i början av 2022 så tror jag bilden klarnar lite. Det fungerade på ett extremt basalt sätt, man såg att det var en stol på bilden, men det såg helt fruktansvärt ut.
Dagens Stable Diffusion och Midjourney gör bilder som får över 90% av mänskliga grafiska designers att framstå som dagisbarn, och det har bara gått drygt ett år från dess att det var så katastrofalt fult att man skämdes lite, även om principen var lite häftig även då.

Språkmodeller kommer att gå samma väg, och de har ändå en mycket större potential att relatera till det vi dagligen upplever och har användning för.
Sedan kommer man att koppla dessa språkmodeller till kontextuella modeller, som gör härledningar mellan logiska modeller istället för enstaka ord och meningar. Och modellernas kraft i att göra logiska härledningar kommer att öka groteskt mycket.
Forskning kommer utan tvekan att bedrivas genom att tugga teorier med AI.
Och då kommer det att gå riktigt fort i samhällsutvecklingen.

Återigen, vi är inte riktigt där nu.
Men man måste kunna sätta saker i sitt sammanhang.
Om det bara nästan är lite möjligt nu, då kommer potentialen att vara helt abnorm bara om några år.
För utvecklingen går så fort nu.

Av Ricerunner
Skrivet av andelf:

Va? Ja? Är koden inte läsbar utan kommentarer ska den skrivas om. Allt handlar om arkitektur, struktur, namngivning och till viss del teamets preferenser.

Det är också relativt mot läsarens förmågor.

Vill du att den ska vara läsbar av någon som läst programmering 1 på komvux och hobbykodat lite halvhjärtat i tre månader, eller ska den vara läsbar av någon som jobbat 80 timmar per vecka med programmering ända sedan COBOL var nytt och spännande?

Av Ricerunner
Skrivet av ronz:

Vet inte om du förstår det jag försöker säga eller inte.

Jag ber dig att tänka/låtsas att det inte finns ChatGPT eller liknande.

Tror Du att Du hade varit en bättre programmerare om 5 år då? Motivera varför du tror som du tror.

Det är en jättebra fråga, även om jag tror att jag inte riktigt förstår den till fullo som du vill mena.

Å ena sidan:
Ja, jag blir ganska lat. Jag använder nästan aldrig dokumentation eller stack overflow längre, för grejerna gör blir riktigt bra gjorda med ChatGPT, plus lite lite handlag från mig när jag behöver ändra små detaljer som missförståtts, för att jag inte skrivit mina krav tillräckligt detaljerat.
Men fördelen är att jag tar mig framåt rätt snabbt, så jag får ändå en viss översikt i hur saker kan göras fortare än om jag hade programmerat helt på egen hand.

Så nackdelen är att jag kanske inte får samma direkta inblick i felsökning av nya funktioner, på relativt låg nivå.
Men fördelen är att jag fräser genom en större mängd ämnen, och får en större mängd högnivåöverblick på en kortare tid. Framförallt för att jag numera inte tappar lusten att koda lika mycket, för att det blir för kämpigt. Det tar aldrig stopp för att jag inte vet hur jag ska gå framåt längre, och bara det gör mig väldigt mycket mer produktiv i praktisk mening.

Skrivet av Camper7:

Med ditt tänk så strävar vi åt fel håll. Automation kan vara bra, men så länge som människan har kontrollen, inte nån AI.
Det finns ingen äkthet i bilder skapade av AI, ingen mänsklig faktor, men du kanske inte ser sånt.
Så som samhället är så måste man jobba för att försörja sig, alla behöver mat på bordet. Därför ska AI inte in och ersätta jobben. Klart som korvspad!

Nä det där argumentet gillar jag inte.

Det att "det finns ingen äkthet i bilder av AI", jag kan hålla med om det under en väldigt specifik premiss, och det är under premissen att vi som människor har en sorts livsgnista förlänt av gud, och att vi förmedlar fragment av denna genom de alster vi skapar.
Så visst, tror man på Gud, samt en viss inriktning av hur vi är skapade, då köper jag det.
Jag tror själv på Gud, att vår anfader Adam är skapt av honom, och att vi än idag har en viss livsgnista genom vilken vi har förmågan att kanalisera en sorts gudomlig vilja. Så i praktiken kan jag köpa argumentet under vissa premisser.
Men det kanske inte är jätterelevant i sammanhanget, kan man tycka.

Men ur produktivitetsperspektivet, då är AI objektivt bättre.
Folk gillar att spela spel, AI kan hjälpa till abnormt mycket med att producera det tråkiga skitgörat när man producerar spel, d.v.s. att sätta textur på stenar och träd, med annat lullull.

För i all välmening, när du spelar ett spel, hur intresserad är du egentligen av att ett träd är helt handmålat av en människa?
Vill du att alla träd är unika och ser riktigt bra ut, men är gjorda av AI, eller vill du att utvecklarna har suttit med Blender och handgjort typ tre olika träd så snabbt som möjligt och kopierat dessa i olika storlekar, och ser lite sådär ut?
Svara ärligt nu.

Av Ricerunner
Skrivet av ronz:

Känns lite som du undvek frågan där genom att direkt gå på "ersättning för ChatGPT" kommer finnas. Jag menade såklart andra liknande tjänster också. Att de helt bara försvinner.
Men aja

Det är så osannilikt att det finns knappt.
Om alla lokalt renderade varianter skulle bli omöjliga att köra så beror det på att vi helt enkelt inte har ström, eller att datorer blivit förbjudna, eller något sådant.
Och i det läget så spelar det ändå ingen roll hur bra det går för mig att programmera, då jag inte kan göra det heller.

Skrivet av Neon:

Behöver man kommentera kod så har man troligen gjort fel, kod ska vara självbeskrivande och tydlig vilket Chat GPT ofta failar på, egentligen främst för att den inte har kontextet. Visst finns det fall där man tvingas skriva ologisk kod och därmed behöver kommentera men det är ovanligt oftast kan man omstrukturera eller namnge på annat vis för att förtydliga.

Vad är problemet med kommentarer? Det är tidsödande och svårt att hålla i synk! När man kommer till en funktion med kommentarer bjuds man in att börja med att läsa kommentarerna, efter det måste man ändå läsa koden för att verifiera att det verkligen stämmer med kommentaren. Dessutom är oftast koden bättre och enklare att förklara funktionen. Att göra ändringar i kod utan att updatera kommentarer sker förr eller senare i alla projekt.

Vi hade en utvecklare som skrev kommentarer på ALLT under flera år, det var inget kul att jobba i hens kod! Till slut vande man sig att ignorera kommentarer och bara läsa koden. Idag har vi kodstandard att endast ha kommentarer i extrema nödfall.

Nja några kommentarer är ändå schysst att ha för att ha en snabbare överblick på strukturen.
Eftersom det är webscraping jag sysslar mycket med så underlättar det mycket bara för mig själv också att ha kommentarer, i händelse av att jag behöver gå in och leta bland 40 xpaths och ändra en av dem. För xpaths är en grej som oftast är helt onödig att komma ihåg utantill mer än 10 sekunder.
Eller för all del allihop, ifall hemsidan som scrapas blir uppdaterad.
Så därför skriver jag något i stil med // Omsättning eller // Sökruta i samband med den driver.find_element(By.Xpath, xpath)) som används.

Har själv haft förväntningar på mig att rodda i en gigantisk wordpressida på jobbet, som är rätt slö, men då det finns absolut noll dokumentation och han som är ordinarie pulare på den hemsidan är lite... svår att prata med... så sade jag kort och gott att "det där visade sig vara något jag inte kan med och som kommer ta oerhört många timmar innan jag fått rätsida på, så det är bättre att du sätter mig på att göra något annat som jag vet att jag åtminstone har en liten aning om hur det fungerar", och så blev det så. Har de fortfarande inte fått till det om en månad eller två ska jag nog rekommendera chefen att han hellre bör lägga någon tusenlapp på att en riktigt skicklig person får det gjort på några enstaka timmar, istället för att en halvmesyr som jag ska sitta i flera månader och inte få något gjort ändå.
Och då ska jag åtminstone tillgodose med en sådan dokumentation att man på 3 minuter kan få lite översikt på hur strukturen ser ut, och vid noggrannare inblick så har man kommentarer i löpande kod.

Ja, bra kod är i bästa fall självdokumenterade.
Men jag vet att det inte finns några garantier för att nästa person som sitter med det här projektet är en dunderguru på allt.
Framförallt inte på den märkliga skapelsen jag håller på frammana nu, att bygga ett Web-UI med javascript och selenium.
Det är väldigt oortodoxt, och en sådan sak behöver dokumentation.

Men jag menar, min lön är knappt en tia högre per timme än jag har som personlig assistent.
Jag har ingen orsak att klaga, för det är ändå betalt lärotid. Jag är så less på högskolan.

Av Ricerunner
Skrivet av Camper7:

Det är just det som är felet. Ska företagen gå med mer vinst genom att robotisera och arbetsfolket stå utan inkomst? Är det rätt enligt dig? Robotar i industrin kan användas i farliga och precisionskrävande moment som opereras av människan, så som idag. Det räcker. Ingen självtänkande och uppkopplad AI ska igentligen inte driftsättas, du vet vad som händer sen...

Ska och ska, du är som en bekant till mig som inte tolererar att man säger att någon som gjort något dumt har andra bra egenskaper, eller möjligen rätt i en enskild sak.
Hitler värnade om djur, så ska vi därför vara elaka med djur så att vi inte riskerar att bli som Hitler?

Nog om fånigheter:
All automatisering är bra, där det kan leda till ett bra resultat.
Bara för att det finns tusentals busschaufförer i Sverige idag förhindrar det inte att man kanske ser på sådant om några decennier som "haha, tänk vilket grisgöra de fick jobba med förr i tiden, behöva sitta och köra samma rutt dag in och dag ut".

Tanken på att man måste jobba i ett sorts samhällsmaskineri med saker man egentligen inte vill för att bli lycklig, det tycker jag är en av de värsta formerna av stockholmsyndrom.
Visst, en AI kan utan problem göra mycket snyggare bilder än jag kan med papper och penna.
Hindrar det mig från att tycka det är kul ändå att rita?
Visserligen gillar inte just att rita, men du förstår tanken.

Och om man resonerar för att det är fel att automatisera jobb som folk gillar:
När blev det en mänsklig rättighet att kunna försörja sig med något man tycker är kul?
Varför skulle man ens behöva försörja sig med något som inte är kul i ett samhälle där det i praktiken finns nog med resurser till att de flesta ska kunna sitta på arslet, äta och göra vad de vill resten av tiden, så länge de har resurserna till det?

Av Ricerunner
Skrivet av Neon:

Att köra wild western som ensam kodare fungerar hur bra som helst, iallafall de första åren. Värre blir det när mjukvaran man skriver blir en kritisk komponent i verksamheten samtidigt som man stöter på märkliga problem i produktionsmiljö. Än värre blir det när någon annan utvecklare ska försöka ta sig in i massan. Vi hade ett par sådana fall i början, som tur var fick vi fria händer att skriva om det mesta. Visst tog det tid men i förlängningen skulle det ta mer tid, frustration och pengar att försöka lappa och bygga ut det som någon spagetti kodare hade klippt och klistrat från nätet utan någon som helst tanke på kodstandard, arkitektur, best practices eller policies.

Har man hyfsat stora system som flera utvecklare jobbar med så betyder de där orden en hel del för att ge en bra arbetsmiljö.

Jag byggde en websida i början av karriären helt på egen kammare som drevs och byggdes ut under säkert 7 år, den nådda runt 10 000 unika besökare i månade vilket var helt okay med tanke på hur nishad den var. Men oj vilken röra koden var, tittar man tillbaka nu skäms man, men så är det nog alltid skulle jag tro.

Är du nöjd med din arbetsmiljö, du känner att du lär dig rätt saker inför framtiden så kör på.

Ja, jag har åtminstone hyfs att lägga in kommentarer i koden då och då.
Backend är så gott som färdigt för just projektet jag sysslar med nu, det är bara att klippa in det i segment för att jobba mot nya UI:t som är kvar, plus någon liten felhantering jag glömde lägga in, som får ske i samma veva jag bakar om det för nytt UI.
Sen när det är färdigt så tar jag och skriver ett A4 om den övergripande strukturen, bara utifall det blir något större som fler personer hamnar på sen.

I teorin är det ett program som skulle kunna användas av ett säljteam på 100 pers samtidigt, men det är klart, lite mer handlag behövs innan dess om det inte ska strula med att folk får upp adresser någon ringde till för 3 minuter sedan.

Skrivet av warp64:

Skulle det vara rimligt att säga att databasen innehåller personuppgifter?
Ett intrång kan kosta företaget en hel del, inte minst viten med anledning av GDPR.

Det vore förstås förargligt.
Jag får kolla på det, men då det ligger hos seriöst webbhotell och access är låst till vissa IP-adresser så känns det som att det ändå räcker en bit på vägen tills vidare.

Av Ricerunner
Skrivet av Camper7:

Då får du gå och frysa. Väveri är ett hederligt yrke som kräver kunskap, inte nån fjant som håller på med Chat-GPT och kan inget själv. Medge att det är stor skillnad.

Det verkar inte riktigt klicka att det han åsyftade var ludditerna under industriella revolutionen.
Vävande var något som kvinnor sysslade med ute i stugorna.
Sedan kom det mekaniska vävstolar och spinnrockar som kunde massproducera tråd och tyg, och då kvinnorna inte lika väl kunde försörja sig på vävande så var det ytterligare en orsak till att många flyttade in till städerna där jobben fanns.
Vävandet sköttes då av maskiner, och många som jobbade med detta behövde bara veta hur man trär tråden på rätt ställe och smörjer på lite lämpliga punkter.

Vissa motsatte sig detta, utan ville att folk skulle vara tvungna att göra monotont grisgöra hela dagarna, som att väva tyg.
Detta med hänvisning till att "man måste ju försörja sig", bland andra argument.

Just det argumentet stämmer, men bara man faktiskt beskattar industrierna som automatiserar en hög grad arbeten i tillräcklig omfattning så behöver de flesta människorna i samhället faktiskt inte jobba för mat på bordet.
Detta är något som historiskt sett inte har gått sådär jättebra, utan vinsterna för automatiska industrier landar till stor del i ägarnas fickor istället.
Det är därför Elon Musk är så rik att han har mer pengar än du hade haft om du tjänade 10.000 dollar per timme och jobbade dygnet runt ända sedan Jesus levde.

AI och robotisering kan möjliggöra att ingen behöver jobba om de inte vill det, för behovet av att underhålla och administrera saker kommer med råge att täckas av folk som vill ha något att göra, eller tjäna mer än medborgarlönen.
Däremot kommer det bli en tid med ännu mer oerhörda klasskillnader än nu, då politiker och kapitalägare ofta inte är rätt folk för att driva genom sådana förändringar i tillräckligt god tid.

Av Ricerunner
Skrivet av Neon:

Du menar fullösningar? Man har praktiskt taget alltid mer att förlora än att vinna på dem, möjligen om det är temporär kod\mjukvara som skulle varit färdigt igår. Fullösningar har en tendens att bygga på och tillslut skapa komplexa och svårlösta fel som i regel alltid leder till refactoring. Dessutom är risken att man får en stink eye vid code reviewen.

Varför allt i värden gjorde du en sådan här lösning? Den skulle aldrig hålla i långa loppet? Va? Jag är bara junior och det är Chat GPT som kodat så det får ni ta med den

Hehe jag tror vi har väldigt olika syn på hur viktig det är att skriva bra och genomtänkt kod, troligen jobbar vi i olika bruncher. I mitt fall får det inte bli fel, då är risken stor att det hamnar på förstasidan i nyheterna. Och ja, man använder juniorer även här

Det blir ingen code review, det är bara jag på företaget som håller på med backend, så den enda som basar över mig är chefen som inte alls är så tekniskt insatt.
Så jag har i princip betalt för att experimentera efter eget huvud, vilket hittils fungerat okej.
Det är rätt schyssta villkor, då det är heldistans och helt flexibla arbetstider också.

Håller på bygga en databas på några miljoner personer/företag och ett CRM som säljarna ska kunna använda.

Blir det fel så är det värsta som händer att man tappar någon potentiell kund att ringa till, eller möjligen råkar ringa till samma person två gånger.

Av Ricerunner
Skrivet av ronz:

Men om vi säger att du fortsätter jobba så här med ChatGPT några år. Sedan försvinner ChatGPT.
Tror du att har tillräckligt mycket kunskaper då för att fortsätta?
Tror du att du hade blivit en bättre programmerare om du inte haft ChatGPT under de åren?
Försök gärna motivera ditt svar så bra som möjligt om du kan.

Låt oss säga 5 år.

Jag är heligt övertygad om att innan årets slut så finns det en open source-generator man kan köra lokalt som i många avseenden är nästan lika bra som GPT-4, så jag är inte orolig alls för att konceptet som så försvinner helt.
Sen är jag rätt säker på att man inte kommer ta bort kommersiella textgeneratorer heller, eftersom det ligger alldeles för mycket pengar i det.
Möjligen med någon lagändring i många länder, men då blir det proxy som gäller.

Men det är lite tveeggat det där.
Visst, min vana att bläddra runt på stackoverflow minskar markant, men samtidigt så upprätthåller jag med chatgpt ett snabbare flöde av dryftandet än jag hade gjort annars.
Har ändå lärt mig mycket mer senaste månaden när jag använt det här i jobbet än jag gjort på första halvåret på högskola i programmeringskurserna. Vad GIL är, vad asynk är, nackdelarna med flertrådning i pythons standardbibliotek är, alternativ att bygga UI med för.

Appropå ämnet, lite med dryftandet från GPT så fick jag snilleblixten att göra ett väldigt o-ortodoxt UI för C# som är helt OS-agnostiskt.

Eftersom mitt program jobbar mycket med selenium så insåg jag att jag lika gärna kan göra ett web-UI som använder selenium som API mellan webbläsaren och C#.
Alltså, jag använder selenium för att skjuta in JavaScript (som genererar ett UI) i ett tomt webläsarfönster.
Sedan loopar jag C# och läser av events i form av ändrade elementattribut med selenium, så att det blir ungefär precis som windows forms, fast bättre.

Traditionellt känns inte det som en lösning man vanligen rekommenderat, men den fungerar skitbra hittills, även om det är ett rätt manuellt arbete.

Så lite nyskapande kan ChatGPT ändå vara.