Inlägg

Inlägg som danielwerner har skrivit i forumet
Av danielwerner
Skrivet av haijen:

Du skriver att det är samma säkring till båda era rum, men finns det uttag som ligger på en annan säkring kanske ACn kan kopplas in där? Då känns det som är risken för problem är minimal...

Njaaa, beror på hur du menar. Jag utgår från att alla uttag i respektive rum sitter på en och samma säkring; det är just dessa två rum där alla uttag i bägge rum sitter på en och samma. Men du tänkte att köra en skarvsladd med en grendosa från ett annat rums uttag till just ACn, eftersom den drar så mycket? Det hade inte varit en dum idé, men behöver kunna stänga dörren till mitt "kontor" då det finns en katt som gärna kommer in och har sönder exakt allt annars.

Av danielwerner
Skrivet av Scarabeo:

Typisk strömförbrukning för dina skärmar är 65 W, så jag vet inte vart 280 W kommer ifrån.

https://www.lg.com/se/monitor/lg-27gn950-b

Jag bara kikade på denna:
https://www.inet.se/produkt/2220773/acer-32-predator-x32fp-4k...

Och den ska dra 280w. Låter sjukt att det är ca 3x mer än liknande, men det kanske är Mini-LED som drar så mycket?

Av danielwerner
Skrivet av Roughack:

Sen så drar dina LG 27GN950 inte 280W, enligt spec ska de dra max 95W/st.

Sant, men jag är mycket sugen på att uppgradera till två 32-tummare framöver (tittar på flera olika men t.ex X32FP är intressant och den drar tydligen 280w). Absolut inget spikat men vill bara safea upp OM jag skulle vilja ha två såna (om vi för tillfället ignorerar det faktum att det blir svindyrt).

Skrivet av jreklund:

2. Om ni vill återanvända uttagen i väggen går det att dra en ny fas från elcentralen invändigt. Alternativet är att dra en ny utvändig kabel direkt från centralen. En elektriker brukar kosta upp till ungefär 1000 kr/timmen i arbetskostnad. En timme kan kännas snålt beroende på lösning så 2 max 3. Aldrig hört om att styrelsen ska godkänna fler säkringar, ni ändrar inte huvudnäringarna, de kommer fortsatt att lösa ut vid 25A.

Tack för info! Yes, jag kommer ju givetvis inte ändra nåt i elcentralen/proppskåpet utan det är 25A in som är den totala budgeten och så länge man inte ändrar det så tänker jag att styrelsen tycker det är helt ok.

Blir bara lite fundersam eftersom det blir en ändring i lägenhetens... öh... "topologi" i brist på ett bättre ord. Tänker nog dubbelkolla med dem ändå, men det låter ju lovande om det inte ska vara någon fara. Enligt stadgarna så är det invändiga elnätet BRF-innehavarens ansvar så då bör jag i teorin kunna göra vad jag vill gällande elnätet (via elektriker då, tänker inte röra något själv).

Och inga nya uttag eller något sånt, endast dela upp säkringen/gruppen i två till vardera rum med befintliga uttag. Vet inte riktigt hur det funkar så har svårt att avgöra hur stor ändring det är. Är det egentligen bara två faser som ska in i två plintar i elskåpet istället för en, eller måste de dra nytt kablage i väggen?

Av danielwerner

Går det inte att ha två feta gamingdatorer i en lägenhet längre?

Jag vet inte riktigt var jag ska lägga den här tråden; vänligen flytta om det är fel.

Så! Jag har övertalat sambon att skaffa gamingdator, vilken troligen kommer köpas innan året är slut. Men så slog det mig plötsligt - kommer lägenheten ens att palla? För några år sedan var det ju knappast ett problem, men nu när gamingdatorerna börjar nosa på 1000w vid max last så blir man ju lite nojig.

Jag kommer kanske snart att uppgradera min dator och då är det inte alls omöjligt att det blir ett 1000w-agg (kör 850w idag så det är ju nära nog). Sambon får nog ett 650w. Skulle vi maxa dessa, med mina två skärmar som drar 280w var, hennes OLED, och lite andra bäckar små som drar - så lär vi ju nå 2300w och då går säkringen? Jag har dessutom en rätt stor AC i mitt rum och den drar väl som ett mindre datacenter gissar jag så då är det garanterat godnatt.

Vi bor i en lägenhet (byggår 2002 om det spelar roll) med, om jag fattar rätt, 25A in. 10A till rummen, dock (SÅKLART!) så går en och samma säkring till båda våra rum som datorerna ska finnas i. Så där delar vi på 10A.

Så mina frågor är:

1. Har jag rätt i att det inte kommer funka så bra med dessa två datorer på max samtidigt? Jag förstår att saker sällan kommer nyttja det fulla wattantalet samtidigt men det känns rätt olustigt, och jag vill inte chansa och så smäller det helt plötsligt.

2. Är det en enkel sak för en elektriker att sätta in en ny säkring och "splitta" dessa rum så de får 10A var? Vad kostar det ungefär skulle ni tippa? Får man göra det hur som helst i en bostadsrätt eller är det något styrelsen måste godkänna generellt (kan givetvis kolla med dem oavsett)?

Uppskattar er input här. Tack!

Av danielwerner
Skrivet av padinni:

Normalt sätt beställer jag alltid på Inet eller Komplett men med rådande (över)priser på komponenter skulle jag råda dig att kika på Elgiganten också. Du får grymt mycket dator för pengarna.

Kolla här för 14 K får du 3060 ti, i7 och 1 TB SSD

https://www.elgiganten.se/product/gaming/gaming-pc/stationar-...

Hmm jag kikade på just den där modellen; den finns också på inet och webhallen (med ganska hög rabatt, åtminstone nyligen). Men enligt lite recensioner är kylningen totalt undermålig.

Sen vet man ju också att det nästan alltid är skitkomponenter. Då ber jag hellre Inet bygga där jag får välja prima grejer själv.

Av danielwerner

Inte meningen att skamlöst bumpa detta, men vill verkligen höra er input på den senaste setupen jag lade in.

1. Jag har förstått att chassit inte är det med bäst luftflöde i världen, men sen är det inte heller något highend-grafikkort. Kommer det funka hyfsat med detta chassi och den inbyggda AIO:n?
2. Kommer jag behöva chassifläktar OCKSÅ eller är AIO:n allt som behövs?

Jag vet att jag kan komma lägre prismässigt men jag har försökt balansera priset med så bra komponenter som möjligt.

Av danielwerner

Tack för alla tips!

Har kikat runt lite själv och det kommer nog bli ett par tusenlappar över 15000, men jag får väl sponsra.

Vad tror ni om detta? Är det ett OK chassi för en första speldator? Hyfsat tyst och svalt med NZXTs medföljande AIO? Och en allmän fråga (jag är själv ingen van datorbyggare, har byggt en gång och aldrig mer - det var 8 timmars ångest ): Behövs chassifläktar också eller räcker det med AIOn? Hur är det generellt, behöver man bara en AIO eller ska man också ha 2-3 chassifläktar?

(NZXT-chassit har medföljande AIO-kylare och 650w-PSU för den som inte visste, så med det i åtanke är det ju ett väldigt bra pris.)

https://www.inet.se/datorbygge/b1308230/m2022

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1308230/m2022

Av danielwerner

Sambons första speldator, max 15 000

Hej!

Har äntligen lyckats övertyga sambon att ge upp konsolspelande och hoppa över till PC Master Race™. Så jag/vi är ute efter en stabil dator som åtminstone motsvarar PS5:ans prestanda. Om jag förstår rätt så pratar vi då minst GTX 3060. Gärna lite till, så bra vi kan få för pengarna. Men jag tänker att för den budgeten pratar vi MAX 3070. Datorn kommer i princip bara att användas till spelande.

Grejen är att varken hon eller jag pallar hålla på och meka - så det är färdigbyggd som gäller. Två frågor till att börja med:

1. Är det jättedumt att köpa nu, innan nya generationer släpps i höst?

2. Vad tycker ni - köpa en färdig från tredjepart eller i delar via Inet?

Och om det sistnämnda, någon som har lust att fixa ihop något vettigt för ungefär den budgeten?

Några "förhållningsregler":

- Intel och Nvidia (en preferens bara; uppskattar om tråden inte blir en diskussion om Intel VS AMD).
- Litet chassi är ett plus. Går det att hitta något vettigt, som är svalt och tyst, som är mATX eller liknande så är det att föredra.
- Wifi på moderkortet.
- 16 GB RAM, typ 512 gb SSD räcker bra.
- Allt i Geforce 3000-serien stödjer väl HDMI 2.1 antar jag, men hon kommer spela på en 4K-OLED så . Fattar att 4K i 120 fps inte kommer hända med denna budget, men 4K@60 eller 1440p/120 kanske är mer realistiskt.

Säg till om jag missat något relevant. Tack på förhand för alla tips!

Av danielwerner

Välkommen Anders!

Av danielwerner
Skrivet av Trevlig:

https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/avanza-markets/h...

Eller handla kort/neråt. fonden gick 18k minus idag medans kort OMX gick 14k plus så slutade på 4k rött idag.

Men om jag skulle börja blanka så kan du ge dig fasen på att börsen vänder uppåt. Så jag fortsätter på inslagen väg och köper mer varje månad.

Av danielwerner
Skrivet av anon910:

Det är just därför du ska köpa kontunerligt över tid för ingen kan förutspå börsen, ingen, men köper du tex månadsvis i 10+år blir du garanterad en vinnare. Du kan fortfarande gå in med en klumpsumma i straten om du vill, men du ska fortsätta köpa kontunerligt.,.........

Yep, det är planen! Sätter över en bra slant varje månad. Bara surt att det direkt ska bli kaos i världen så fort jag går in.

Av danielwerner
Skrivet av SanTeoX:

Skulle kunna varit jag som skrev den här texten. 🙈 Känner exakt likadant. Känns som jag snart kan få betalt av bolagen för att INTE köpa deras altier, för dom faller så fort jag köper 🙈

Men vad händer om vi tar den idén, startar företag tillsammans och sen introducerar det på börsen? Tidernas paradox; universum kommer att tillbakabildas.

Av danielwerner
Skrivet av Nioreh83:

Var glad att det bara är 250k 🙈

Haha ja kunde varit värre. Gissar, eftersom du uttrycker dig så, att du inte heller jublar just nu.

Tycker bara att det är skrattretande att jag (nästan) ständigt misslyckas med min tajming. Daniel ligger likvid = Rekord i börsuppgångar, år efter år. Daniel går in med 90% av sitt kapital vid årsskiftet = den största nedgången på 15 år. Har sagt det förut men det är så man får lite Truman syndrome över det hela.

Och det handlar inte om att gå in med pengarna i en klumpsumma VS över tid (det har bevisats flera gånger att det i 99% av fallen är bättre att gå all-in), så det ångrar jag inte direkt. Mest otur, som sagt. Sen fanns det såklart tecken på att det skulle bli såhär, men det kunde lika gärna ha fortsatt upp i några år till.

Av danielwerner

Riktigt härlig dag på börsen må jag säga. Imorgon lär jag väl ligga -250k back sedan årsskiftet.

Jag ska inte ha pengarna på ett antal år, och jag intalar mig att jag inte är orolig. Men för var dag som går av denna satans björnmarknad känns det mindre och mindre bra i magen.

Av danielwerner

Såhär ser det ut hemma hos mig:

Är inte supernöjd med vinkeln på skärmarna; får ont i nacken efter intensivt användande av den vänstra skärmen. Men svårt att komma runt när det är ett hörnskrivbord (och jag vill inte sitta och jobba mot hörnet).

Nästa projekt är att uppgradera till 32"-skärmar (när det finns vettiga), flytta datorn till hörnet och flytta skärmarna mer till höger samt närmare väggen. Så blir det kanske bättre, samt mer yta för colaburkar vilket jag idag stör mig på att jag inte har.

Av danielwerner

Har söndagsångest utav guds nåde; en depressionskänsla som jag inte känt på många år.

I början av året fick jag en ny tjänst som senior nätverkstekniker, men den tjänsten drogs med mycket kort varsel in så det sket sig. Det tog två veckor, sen hade jag skrivit på för en tjänst på ett annat bolag (så kan ju inte klaga på så sätt). "Problemet" är att det nya jobbet är på en MSP medan jag i alla år jobbat på ISPer - så det är extremt annorlunda. Och det har fått mig att totalt börja tvivla på vem jag är och vad jag kan - jag skulle officiellt bli senior men nu känner jag mig knappt som junior ens.

Seriöst inte haft den här sortens impostor syndrome på typ 15 år.

Av danielwerner
Skrivet av alex20hz:

Haha verkligen! Fick gå ner till 27” för jag orkade inte vänta. Blev en Eve Spectrum gör det fanns inget vettigt runt 32”.

Ja jag har idag två stycken LG 27GN950 så jag sitter inte i sjön, men jag skulle verkligen vilja uppgradera till 32-tummare om det finns några som kan matcha dem jag har. Fattar inte varför det ska vara ett sånt gap mellan 27 tum och 40+ tum.

Av danielwerner

Snälla, ge mig bara en vettig 32” 4K-skärm med 144+ hz.

Av danielwerner
Skrivet av Mindfighter:

De som hade/har Terra/Luna skulle nog kanske inte hålla med dig om att vi är förbi det stadiet...
https://www.binance.com/en/price/terra-luna

Bitcoin är nog det däremot, det kan jag hålla med om.

Haha, ouch! Ja, dum formulering från min sida. Syftar på de stora etablerade kryptovalutorna, Bitcoin och Ethereum.

Av danielwerner
Skrivet av Mindfighter:

Jag undrar lite var alla kryptofantaster är? Skrevs en himla massa förut, men väldigt tyst nu.

Jag har ca 5% krypto; ser det som jämförbart med att investera i ett hyfsat nytt tech-bolag. Jag tror definitivt på tekniken, men den kommer behöva mogna en del så det kanske dröjer flera år innan man får avkastning på det hela efter årets nedgångar. Men allt som allt ligger jag ca +70% i Ethereum (bara det jag har) så jag kan inte klaga.

Men som sagt, det är mycket hög risk, jag hade aldrig vågat satsa 80% i krypto som personen här ovan.

Sen fattar jag egentligen inte varför många är så anti-krypto. Jag anser att vi är förbi stadiet där man kan kalla det ett pyramidspel eller vad folk brukar säga. Eller beror alla negativa åsikter på att krypto snor folks GPUer + miljöpåverkan, mer än själva tekniken?