Inlägg

Inlägg som BiggieLiten har skrivit i forumet
Av BiggieLiten

@smd: Ja den lyser även grönt när jag startar datorn men de är väl normalt antar jag.

Av BiggieLiten

@smd: CPU lampan lyser grönt hela tiden så de är väl lugnt eller? Ja de får vi hoppas.

Av BiggieLiten

@marcusOCZ: De ska jag göra!

Av BiggieLiten

@marcusOCZ: Är på väg hem nu så kan ordna det sen.

Av BiggieLiten

@smd: q code 40 är när jag är inne i Windows och då lyser även dram led grönt men när den inte vill boota då lyser den rött/orange.

Av BiggieLiten

@smd: Den fastnar nog på 40 när jag är inne i Windows. Hmm va kan de vara nu då?

Av BiggieLiten

@smd: Kör senaste bios versionen, dock verkar allt funka som de ska även med den q koden.

Av BiggieLiten

@marcusOCZ: Det är dessa minnen https://www.inet.se/produkt/5300309/g-skill-16gb-2x8gb-ddr4-3...

De var så en som rekommendera dom för de va Samsung bdie, och Ryzen funka tydligen bäst med dom.

Det är tydligen många som har samma problem med samma moderkort och det verkar vara minnes relaterat.

Av BiggieLiten

@marcusOCZ: Får höra med Inet, vilka minnen rekommenderar du? Dom jag har nu kostade runt 2100kr så något i den prisklassen

Av BiggieLiten

@smd: Moderkortet visar även q code 40 när datorn är igång, vet du va de kan vara?

Av BiggieLiten
Skrivet av smd:

@BiggieLiten: Ok. Ja även min krånglar vissa uppstarter fortfarande och jag själv orkar inte pilla med inställningar längre.. Krånglar den för mig räcker det oftast med att bara bryta psu strömmen och slå på igen så kan den boota och ibland hjälper det med att bara trycka på reset knappen.

Finns en del som bara har problem när dom stängt av nätagget har jag sett. För mig uppstår det när jag har haft den avstängd utan att bryta strömmen till nätagg.

Det verkar vara relaterat till ram hastighet. För mig har det då aldrig krånglat innan nya bios tillät högre ram hastigheter. Innan det första agesa 1.0.0.6 beta bioset kom hade jag kört över en månad med 2666 och även lyckats få 2933 att fungera utan att ha sånna här problem.

Förhoppningsvis så eliminerar framtida bios detta helt då jag får det i 3200 med xmp(docp) profil, egna inställningar med lägre timings och subtimings samt även om jag bara kör standard 3200 profilen med super slappa timings.

Ja de är ju skönt att de inte bara är jag som har problem med det och vi får ju hoppas att de löser sig med bios update som du säger. Tack för infon!

Av BiggieLiten
Skrivet av smd:

@BiggieLiten: Ja om auto inte räcker så kan du börja med att ta 1.3750 till att börja med och sen öka upp till 1.4 på vboot för att se om det hjälper vid boot.
Är inte heller så insatt i allt vad bios är så går lite efter vad andra testat och så är det helt ok att prova pilla lite själv också, blir nått galet så går det alltid att reseta cmos
Ingen av dessa inställningar bör leda till att något tar skada vad jag förstått.

Ändrade Dram vboot volt till 1.38 och det hjälpte inte för när jag kom hem och starta datorn så fastna den i boot så fick starta om den och då starta den. Så ändrade jag nu till 1.39 vboot och även Dram volt till 1.375 så vi får se om detta hjälper. Alltså det med att den inte bootar första gången är ingen livsfara men det är ju allt lite störande men bara den fungerar som den ska när jag sitter vid den så är de lugnt.

Läste även lite om coldboot och det verkar vara mest om man har stängt av nätagget som folk får detta problemet, jag får det dock i vanliga fall. Men antar att allt detta hänger ihop med att jag kör minnena i överklock för innan jag gjorde det vilket bara var 2 dagar så funkade det bra.

Men som sagt så om jag inte har fattat fel så är det väl när man överklockar ram minnena som de oftast blir cooldboot va?

Av BiggieLiten

@smd: Ja så är de ju, är inte så i satt i alla bios-inställningar bara. Men antar att jag får testa överklocka minnena manuellt. Så det är Vboot voltage jag ska ändra för boot då?

Av BiggieLiten

@smd: Har helt ärligt har jag ingen aning om vad dom inställningarna du skrev är men får kolla lite, det är väl inget som kan skada komponenterna om jag inte fixar det eller?

Av BiggieLiten
Skrivet av smd:

@BiggieLiten: Ah låter likt problemen jag haft att den fastnar i boot processen istället för att göra ett omförsök eller reset till safe mode.
Du kan ju kika om den fastnar på någon q-code på den lilla lcdn som sitter på moderkortet och om dram lampan lyser orange/gul eller vad det nu är för färg.

Om det fortsätter hända så kan du prova höja spänning som är på minnen vid boot och om procodt är auto prova sätta den till 53 eller 60.

I denna tråden på overclock.net finns det mycket tips om vad man kan prova om det är problem vid boot. Tråden är dock enorm så kan vara lite svårt att hitta men prova sök cold boot så brukar det dyka upp massa inlägg med inställningar som folk kör för att få ordning på start problem.

Japp ska kolla om det händer igen, så du tror det är minnena som krånglar lite då vid boot? Hur löste du de själv?

Av BiggieLiten

@smd: Nu när jag startade datorn visades ingen bild på någon av skärmarna, då stängde jag av och satte på nätagget och då funka de.. vet inte vad som försiggår nu

Av BiggieLiten
Skrivet av smd:

@BiggieLiten: Dom där snabba omstarterna direkt låter som om den startar om några ggr för att den inte kan få till dina inställningar på första försöket. Tror crosshair som standard dessa dagar försöker 3 gånger innan den bootar upp i safe mode om det är något den inte gillar med minnet.

Har varit med om det mycket själv sen release av ryzen och kan krävas att du pillar en del med manuella inställningar för att bli av med det men om den aldrig restetar din ram hastighet till 2133 så behöver du inte göra något om du inte stör dig på att den inte alltid lyckas på första försöket förståss

Ska komma ett nytt bios till crosshair VI snart som ska en "cold boot fix" så kanske blir vi av med dessa retrain omstarter då om vi har tur.

Så du har också haft detta problemet? Om du menar bios inställningarna så kan det mycket möjligt varit min överklockning den inte fick till då. Men ni har jag stängt överklocken och nu finns de inga fel om det i loggen heller.

Av BiggieLiten
Skrivet av Unknown:

Firmware fel, om jag ska tro googlingen. Hittade den här sidan.
http://www.solvusoft.com/en/errors/device-manager-errors/micr...

Pröva att boota in i felsäkert läge med nätverk och dra ner drivrutinerna till allt. Är lite osäker på om UEFI kan orsaka felet, men en UEFI uppdatering kan också försökas (Men i sista hand efter övriga drivrutiner).

Dock försvann felen i loggboken när jag tog bort överklockning. Det med att datorn restartas när jag startar datorn har bara hänt 2 gånger och då har jag haft överklock på.

Av BiggieLiten

Har senaste BIOS, det var de första jag gjorde att uppdatera. De kan vara min överklock som var problemet. Lade in klocken i en profil och satte bios till default och då visades inget i loggen sen testade jag med klocken igen och då visades det. Så kör utan klock nu.

Tror ni de kan varit för låg vcore?

Av BiggieLiten
Skrivet av Unknown:

Släng ett öga i loggboken, och kontrollera så att du har senaste drivrutinerna. Vad har du för PSU (Exakt modell och ålder)?
Hinner du så dra också ner ett program som kan kolla CPU tempen, för att utesluta att den blir för varm (Felaktigt monterad kylare?).

Har ett EVGA 750B2 Bronze som jag köpte förra sommaren, sen har jag även Ryzen master vilket säger att den ligger på 45 grader ish. Och sen har jag kollat loggboken och får massa Kernel Processor power Fel (händelse id: 35) vilket jag inte förstår vad som menas. Har överklockat processorn till 3.9 ghz på 1.37v. Och dessa fel verkar endast komma när jag startar datorn. Har även mina ramminnen på 3200mhz D.o.c.p profil.