Inlägg

Inlägg som LaoLao har skrivit i forumet
Av LaoLao
Skrivet av DasIch:

Är för gammal för att ha hår på huvudet - för ung för att ha en skullet.

Vad ska jag bära för huvudbonad?

Jag skulle säga att du redan har fått bra tips... Men utan att veta något om din övriga stil är det svårt att ge seriösa tips.

En armékeps tror jag kan passa relativt många åldrar.

https://myhat.se/wp-content/uploads/2023/02/IMG_0007-PhotoRoom-2...

*
*
*
*
Nästa steg är väl en form av guppkeps.

https://stetson.eu/media/catalog/product/cache/2e966fedaf7b72817...

https://stetson.eu/media/catalog/product/cache/2e966fedaf7b72817...

https://stetson.eu/media/catalog/product/cache/66551ece0d51f0bde...

*
*
*
*
Vill du bära hatt är Trilbyn ofta relativt lättburen (sålänge du inte ser ut som en neckbeardnörd i övrigt).

https://img.hutshopping.de/Classic-Herringbone-Trilby-Hatt-by-Li...

*
*
*
*
Vill du ha en lite större utmaning kan du kolla på pork pie-hattar.

https://cdn.shoplightspeed.com/shops/632556/files/24814271/image...

*
*
*
*
Med rätt stil i övrigt kan jag även uppskatta en fiskarhatt.

https://statics-cdn.fashionette.net/d/7/e/4/d7e41377a5cb351f77f1...

Av LaoLao

@mrqaffe För att förtydliga har jag inte provat olika sadelstolpar. Jag har bara grovt flyttat runt sadeln på den ursprungliga stolpen, men alltid blivit förbannad över hur svårt det är att prova olika positioner på ett systematiskt sätt. Jag förväntar mig knappast magi, bara ett första steg att börja utesluta olika felkällor.

Av LaoLao
Skrivet av mrqaffe:

Jag känner i vart fall tydlig skillnad på sultjocklek på skorna.
Men vad förväntar du dig egentligen från sadelstolpen, det finns ju inte så många justeringar du kan göra med den så vad är egentligen problemet med dem du provat som du tror att en annan sadelstolpe kan lösa ?

Och bara för att veta så syftar du på sadelstolpe till den White XC 275 Pro Ane 21 som du tidigare nämnt och var cyklar du med den, hur används den ?

Jo, det är klart att jag känner skillnad på sultjockhet, men inte så att det har haft någon märkbar skillnad på mina problem.

Det jag hoppas på med en ny sadelstolpe är att enklare kunna justera hur långt bak/fram sadeln sitter, utan att påverka dess vinkel och vice versa. Den möjligheten gör i sin tur att jag förhoppningsvis kan hitta bästa möjliga sadelposition utan att kasta hela cykeln från balkongen i ren frustration över att aldrig riktigt få fast sadeln där jag faktiskt vill ha den. Med ett enklare sätt att justera sadelpositionen är det också enklare att se om det räcker för att lösa mina problem (knä och mellangård), eller om jag behöver kika på andra lösningar. Det kan vara ett komplext problem men någonstans måste jag börja och att justera sadelposition och testa en annan sadel torde vara de två enklaste sakerna att börja med.

Ja, det är rätt cykel. Den används till daglig pendling på 95-98% asfalt. Jag vill dock kunna cykla traktorvägar och liknande i sommar, men jag drar mig för nöjescykling så länge cykeln inte känns helt hundra.

Av LaoLao
Skrivet av mrqaffe:

Då kanske du ska placera sadeln så du sitter bra och i stället ändra längden på pedalerna tills det blir bra för knät, det kanske även påverkas av dina fötter/skor, inget underligt där ?

Ja… vilket för mig tillbaka till en bra sadelstolpe, som gör att jag kan placera sadeln så att jag sitter bra. 🤓

Vad det gäller skor växlar jag mellan vanliga vandrarkängor på vintern och gamla löparskor övriga årstider, men jag kommer inte på att något skulle kännas fel där. Skorna är inte snedslitna heller.

Av LaoLao
Skrivet av BergEr:

Tänker främst hur kommer det sig att du tror sadeln position är felet? Bortsett från väldigt breda sadlar och sadlar utan en urgröpning i mitten så är sadeln sällan ett stort problem.

Har du svårt att nå styret? Kan lösas med kortare styrstam om cykeln inte rent av är för stor. För flyttar man fram sadeln för mycket kan det påverka knäna istället.

Vaggar du som sida till sida? Troligen för hög sadel eller för bred. Kan även vara så att din q-faktor är fel om du är större än snittet.

På en MTB får man dock inte perfekt position för många mil. De är inte skapta för det, de är gjorda för att man ska kunna svänga i skogen
T.ex en vägcykel har man som man oftast kring 40cm brett styre, kvinnor närmare 36cm. En MTB kommer ofta med 70cm+
Man mäter helt enkelt avståndet mellan axlarna

Jag tar mig friheten att citera mig själv för att besvara din första fråga:

Skrivet av LaoLao:

Jag är inte 100% säker på att det är sadelpositionen men egna försök visar att den åtminstone tycks vara en stor faktor. Fel sadel tror jag också kan vara en faktor, liksom för liten cykel. Möjligen är även styret för brett… men sånt får jag isåfall göra en bikefit för att lösa. 😝

Jag har alltså ändå provat att justera sadeln en del och är också medveten om att det finns många andra faktorer som kan spela in. Tidigare sadeljuseringar har varit högst skissartade men jag har ändå upptäckt att en låg position påverkar främst ena knät, medan en högre position (som inte belastar knät) istället trycker på mellangården. Jag har även provat att flytta sadeln framåt och bakåt för att se hur det påverkar knät/knäna. Vissa försök att ändra vinkeln tyder på att det kan avlasta trycket mot mellangården. Det kan också vara så att en sadel med kanal kan hjälpa, vilket jag är helt öppen för, men för att jag ska tycka att det är värt att prova en annan sadel vill jag samtidigt kunna ställa in den på ett optimalt sätt. Det jag planerar nu är att prova mer systematiskt, med delar som är enklare att justera.

Jag har inte svårt att nå styret, då är risken högre att det är för nära. Jag valde den mindre storleken när det kändes som att jag var mellan två cyklar, just för att det är enklare att göra cockpiten större än mindre. Däremot kan styret vara för brett (och kanske sitta för lågt).

Jag är inte större än snittet. Däremot kan det vara så att jag har haft svårt att hitta balansen mellan knävänlig och mellangårdsvänlig sadelhöjd. 🙂

Min cykling består av knappt 6,5 km två gånger om dagen, när jag pendlar till jobbet.

För närvarande är min plan att först söka reda på bästa möjliga sadelposition. Nästa steg (som troligen är nödvändigt hursomhelst) är att prova med en sadel som har en hyfsat djup kanal. Hjälper inte det kommer jag att gå till cykelhandlaren för att få hjälp att hitta andra felkällor, gärna genom att göra en bikefit.

Av LaoLao
Skrivet av willienelpson:

Testa en med 2 bult så att du kan finlira med vinkeln. Kom bara ihåg att korsdra lite när du ska dra det sista.
https://www.bikester.se/funn-crossfire-sadelstolpe-o316mm-M1107005.html?vgid=G1635956#cgid=300851
Här finns en prisvärd. Finns olika färger, kom även ihåg att det är jätteviktigt att du får samma(/rätt) storlek. oftast står det stansat i godset långt ner på stolpen.

Superförenklat ska sadeln ligga vågrätt, eller rättare sagt, den delen du sitter på ska vara vågrätt gentemot underlaget du cyklar på; ex. kör du bara downhill är lite bakåtlutning att föredra. vädigt många kör runt med fel lutning med ont i handleder, rygg mm.

Tack!

Jo, jag har googlat en hel del vad det gäller bra sittställningar, inte bara sadelposition. Men man kan googla hur mycket som helst, till slut handlar det ändå om möjligheterna att prova de olika inställningarna för att få en bra sittställning.

Tack vare ditt tips om sadelstolpe har jag kikat runt lite mer på Bikster och hittat följande alternativ, som ser ut att vara ännu enklare att justera:

https://www.bikester.se/cube-rfr-prolight-sadelstolpe-316x400...

https://www.bikester.se/xlc-all-ride-sp-o02-sadelstolpe-316mm...

https://www.bikester.se/pro-lt-sadelstolpe-o316-mm-M421553.ht...

De två översta tycks ha en ratt fram att vrida på för att ställa in vinkeln, och en bult baktill som klämmer fast sadeln. Med den du länkade till tycks man kunna ställa in vinkeln med båda bultarna (genom att dra åt den ena mer än den andra), men jag kanske inte ser hur den fungerar. Den tredje verkar bara ha en bult men att man klämmer ihop från sidan istället för uppifrån och ner, och med små kuggar för att sätta vinkeln. Spontant ser de två översta mest intressanta ut, men jag vet inte hur smidiga såna rattar är i praktiken.

(Det här är väl forumvarianten av att tänka högt, men jag uppskattar alltid att bolla mina tankar med någon.)

Av LaoLao
Skrivet av mattemaz:

Letar efter en lite mindre rygga runt 20L några tips?

Utan att veta användarscenario är det svårt att ge bra tips... då får du lika bra hjälp som att själv kolla prisjakt.

Av LaoLao
Skrivet av DavidtheDoom:

Oj, det där är en klassisk "can of worms".

Är du verkligen helt hundra på att det är problem med sadelpositionen? Kan lika gärna vara fall till styret, för brett styre, för långa vevarmar, fel sadel, för liten cykel, för stor cykel etc.

Det går säkert att hitta rätt sadel, men vad är det för fel på ditt sadelfäste/sadelstolpe idag? Vad är det för size på sadelstolpen?

Jag vet…

Jag är inte 100% säker på att det är sadelpositionen men egna försök visar att den åtminstone tycks vara en stor faktor. Fel sadel tror jag också kan vara en faktor, liksom för liten cykel. Möjligen är även styret för brett… men sånt får jag isåfall göra en bikefit för att lösa. 😝

Felet med sadelfästet är att sadeln fästs med två bultar som klämmer fast dess skenor och det krävs så lite för att sadeln ska glida eller byta vinkel, när jag skruvar fast den, att det nästan är mig omöjligt att finjustera positionen. Därtill är det nästan alltid så att jag ”tappar” positionen när jag ska byta och därför inte får nån bra referens för den nya positionen. Utöver det är det är det svårt att få sadeln att stanna i vinkel eftersom den gärna glider när jag studsar på sadeln.

Jag är helt öppen för att prova olika sadlar, men jag vill kunna justera dem också så att de får en ärlig chans.

Om jag inte är helt ute och cyklar har jag WHITE ControlPost Comp 31.6mm.

Av LaoLao

Jag kör Youtube på mobilen och står ut med reklamen. Oavsett vad jag tycker om Alphabet bör de få betalt för sin tjänst.

Det är lite svårt att säga vilken reklam jag gillar bäst, men troligen är det den formen som syns under klippet efter att själva reklamfilmen har spelat färdigt.

Det jag önskar av Youtube är att de låter kreatörerna själva bestämma mer var det ska brytas för reklam och hur långa reklamfilmerna får vara. Det är inte jättekul när en 14 minuter lång reklamfilm hoppar igång och händerna är upptagna så att man inte kan klicka bort den.

Av LaoLao

Nästa sak på min lista gällande fix av cykeln är sadeln: Jag har svårt att få till en bra sadelposition och det hela tycks koka ner till ett antal olika faktorer och för att få ordning på dem behöver jag en sadelstolpar eller ett sadelfäste som gör det enkelt att justera sadeln. Gärna ett där fram-bak justeras oberoende av vinkel. Var hittar jag sådana lösningar och vad kallas de?

Jag har försökt att googla lite men jag dränks i en massa skitreklam och länkar till helt vanliga stolpar...

Av LaoLao
Skrivet av rMerll:

Tja!
Är i behov av en ny ryggsäck, för att ha fram o tillbaka till jobbet (med laptop, laddare osv) samt även träningskläder. Den ska alltså ha separat fack för laptopen.

Har ni några bra tips på en schysst ryggsäck?
Känns som en djungel när jag försöker hitta något vettigt som håller länge.

Tack på förhand

Hur tar du dig till jobbet? Jag pendlar främst till jobbet med cykel och då fungerar ryggsäck bra. Haken är dock att jag blir svettig på ryggen. Jag kör med en Osprey Talon, som har lite ventilation på ryggen, vilket gör viss skillnad. När jag tar bussen tycker jag dock att ryggsäck inte är alls särskilt smidigt jämfört med axelremsväska.
Ett helt annat alternativ är också cykelväska som du hänger på cykeln.

Om du cyklar tycker jag att du ska kika på Osprey Stratos, och fundera över rätt storlek för dig: https://www.ospreyeurope.com/shop/se_sv/catalogsearch/result/...
Möjligen kan deras Escapist också vara bra: https://www.ospreyeurope.com/shop/se_sv/running-biking-backpa...

Om du åker buss rekommenderar jag axelremsväska, typ en duffelbag. Samma torde även gälla om du tar bilen.

Ifall du saknar separat fack för bärbar dator kan du alltid skaffa ett sleeve till den.

Av LaoLao

Jag önskar schysst rabatt på en steamer men just nu ligger ni lite högt i pris på de jag tycker kan vara intressanta:

Tefal Access Steam First
Komplett: 499 kr plus frakt
https://www.komplett.se/product/1160351/hem-hushaall/stryknin...
Net on Net 399 kr inklusive frakt
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5345359

Philips 3000-serie handhållen tygångare STH3010/70
Komplett: 590 kr
https://www.komplett.se/product/1183535/hem-hushaall/stryknin...
Power: 499 kr (ej i lager)
Proshop och Webhallen: 499 kr plus frakt
Coolshop: 509 kr inklusive frakt
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5733588

Tefal Access Steam Pocket
Komplett: 749 kr
https://www.komplett.se/product/1160350/hem-hushaall/stryknin...
Power, Tretti.se, Whiteaway, Enemo och Elon: 559 kr
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5345370

Philips Steam&Go Handångare GC362/80
Komplett: 979 kr
https://www.komplett.se/product/1222852/hem-hushaall/stryknin...
Power: 869 kr
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=4504659

Tefal Pure Tex Garment Steamer
Komplett: 1 149 kr
https://www.komplett.se/product/1214696/hem-hushaall/stryknin...
Power: 849 kr inklusive frakt
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5862277

Philips Series 8000 GC800/80
Komplett: 1 289 kr inklusive frakt
https://www.komplett.se/product/1183543/hem-hushaall/stryknin...
Coolshop 1 195 kr inklusive frakt
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5735625

Jag har lagt upp dem i prisordning från lägsta till högsta pris snarare än utifrån vilken jag önskar mest. Hoppas att ni kan göra en schysst deal på nån av dem.

Av LaoLao

Jag tycker att undersökningen var enklare än tidigare år. Frågesportsfrågorna gav ett kul avbrott och testet var inom ramen för en rimlig längd.

Det jag möjligen vill kritisera är att tankar på företag inom en kategori färgade resultaten i en annan kategori.

Av LaoLao
Skrivet av Laffe:

Genuint intresserad av att höra om någon använder den bedrövliga stavningen som dagens ord har istället för den uppenbart korrekta? Aldrig sett förut och tog mig typ tio minuter att ens prova att stava det ordet så. Men den här versionen är tydligen också med i saob.

Jag skulle nog använda den stavningen. 🙂 Men jag skriver sällan det ordet alls…

Av LaoLao
Skrivet av LaoLao:

Nu skulle jag vara tacksam för lite hjälp att resonera. Jag har kollat på fyra olika Marathon-däck som kan vara lämpliga, sett till mina behov:

Marathon Plus - finns i 40-584
Marathon E-Plus - finns i 50-584
Marathon Plus Tour - finns i 55-584 (och 60-584 men jag tror att smalare däck är vettigare för mig)
Marathon Plus MTB - finns i 54-584 (och 57-584 men föredrar nog något smalare däck)

Det jag funderar över när jag kikar på Schwalbes hemsida är deras mått på rullmotstånd och prestation på olika underlag. Såvitt jag kan se är Plus Tour minst lika bra eller bättre på alla punkter än Plus, samtidigt som E-Plus förvisso är något sämre "off-road" men å andra sidan "tydligt" bättre vad det gäller rullmotstånd och väggrepp. Marathon Plus MTB har å sin sida en helt annan skala och jag är inte övertygad om att det passar mig bättre.

Tänkte bara säga att jag slutligen bestämde mig för E-Plus. Tog min första tur idag. Det är helt klart annorlunda att cykla med de nya däcken. Väldigt skönt att vara igång igen!

Tittar vi på datta ser det ut såhär:
Schwalbe Marathon E-Plus 50-584, 1170 gram
Maxxxis Rekon Race Exo 57-584, 770 gram

Trots att det känns trögare (den högre vikten tycks påverka mer än det lägre luftmotståndet) och verkar glida lättare på gruset är jag mycket nöjd med dem. Skillnaderna i "prestanda" må vara märkbara om man fokuserar på dem men är i praktiken försumbara. Maximalt punkteringsskydd för cirka 400 kronor däcket gör däcken till ett utmärkt pendlarval. Jag är också nöjd med bredden. De smalare Marathon Plus (40 mm) hade varit ett för stort steg från 57 mm.

Av LaoLao

ordlig.se nr 390, 4/6

🟨⬜🟨⬜⬜
🟪⬜🟨⬜🟨
🟪⬜🟪⬜🟪
🟪🟪🟪🟪🟪

Nytt ord för mig…

Av LaoLao
Skrivet av Pulver:

ordlig.se nr 385, 5/6

⬜🟨⬜⬜⬜
⬜🟩⬜🟨⬜
⬜⬜⬜⬜⬜
🟩🟩⬜⬜🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

För mig var dagens ord svårt.
Det var uteslutning och chansning som gjorde att jag lyckades.

För min del var det tur och ”yrkesskada” som löste det. 🙂

ordlig.se nr 385, 2/6

🟪🟨⬜🟪⬜
🟪🟪🟪🟪🟪

Det hör knappast till vanligheterna att det går såhär bra…

Av LaoLao
Skrivet av mrqaffe:

Åker man på snö tycker jag att det nästan bara är mönster och bredd som påverkar och man kan kanske säga att lufttrycket är en del av det för lågt tryck ger ju bättre kontakt med underlaget.

[---]

Det viktiga med brukscyklar tycker jag är att de är driftsäkra och tokoptimeringar kan man hålla på med på lekcyklarna men bruksfordon ska bara fungera och då blir de tyngre och rullar lite sämre för att de ska hålla bättre.
Ska du ha bra grepp på snön behöver du alltså ett öppnare däckmönster.
Du får acceptera att det går tyngre på vintern och tyngre av punkteringssäkrare däck, slanglöst är nog egentligen det du vill ha men då får man kladdrisken vid hanteringen på köpet.

Jag håller med om att driftsäkerhet trumfar tokoptimeringar, alla pendlardagar i veckan. Och slanglöst har jag redan räknat bort. Försöker mest bolla med någon för att sortera mina tankar. Så tack för svaren! Det lutar år att E-Plus är den bättre kompromissen. Lite mer mönster, så något bättre på snö (om än långt ifrån optimerade för det), samtidigt som de inte blir en chock att gå mot smala däck direkt.

Av LaoLao
Skrivet av mrqaffe:

Jag har inte provat alla däck men ett slätare mönster roterar lättare men ger samtidigt lite sämre grepp på annat än slät väg men ska du köra på vanlig väg behöver du nog inte oroa dig särskilt mycket för greppet [...] På snö och is cykeln har jag däremot dubb eller mtbdäck och [...] i snö är [...] det mönster och bredd som spelar mest roll.

Jag tror däremot att du lugnt kan välja ett däck runt 40 mm för det är ändå ganska brett på väg och 35-40 mm är de som generellt cyklas lättast.

Just detta med slätare mönster gör att Schwalbes egen bedömning tycks mig kontraintuitiv. Särskilt om man också lägger till vikt.
Just funderingar gällande grepp gäller främst de dagar det är snö (och möjligen där det är extra grus på bar asfalt). Is och dubbdäck kan vi räkna bort.

Återigen var mitt förra inlägg ofullständigt... jag skulle ha lagt in bilder eller åtminstone länkar. Sett till Schwalbes egna data ser jag inga skäl att välja Plus över E-plus, annat än möjligen vikt (920 gram för Plus kontra 1170 gram för E-Plus). Just nu lutar det åt E-Plus.

https://www.schwalbe.com/files/schwalbe/userupload/Images/Produk...

https://www.schwalbe.com/files/schwalbe/userupload/Images/Produk...

Ovan är vanliga Plus.
*
*
*

https://www.schwalbe.com/files/schwalbe/userupload/Images/Produk...

https://www.schwalbe.com/files/schwalbe/userupload/Images/Produk...

Ovan är E-Plus.
*
*
*

https://www.schwalbe.com/files/schwalbe/userupload/Images/Produk...

https://www.schwalbe.com/files/schwalbe/userupload/Images/Produk...

Ovan är Plus Tour.
*
*
*

https://www.schwalbe.com/files/schwalbe/userupload/Images/Produk...

https://www.schwalbe.com/files/schwalbe/userupload/Images/Produk...

Ovan är Plus MTB

Av LaoLao
Skrivet av mrqaffe:

[...] Marathondäcken är väldigt starka och tål mycket stryk i åtminstone 700-800 mil för att sedan ge lite lägre skydd om man ska tro på de som touringcyklar med dem.
Nackdelen är att de är tyngre än tunna däck men det kommer man inte ifrån om an ska bygga dem superstarka för allt är tjockare på dem och när vägarna är sopade så byter du till tunnare och lättare sommardäck så tycker du att cykeln flyger fram kombinerat med kortbyxor så att det går lätt att böja benen .

Skrivet av BergEr:

Ah, förövrigt tar det max 5min att byta en slang hemma så länge du äger en pump och har normalt fungerande händer. Någon med artros eller annars svaga nypor kan dock få kämpa.

Spontant låter det ju som att antingen pumpas däcken hårt som fan (däckverkstaden har kanske inte hängt med i utvecklingen senaste tio åren) eller så finns det skit i fälgen. Låter också skumt att säga så om 27,5", hela XC kategorin är fylld med däck som ärligt passar dig. 650b är ganska stort och är samma som 27,5" https://www.bikeradar.com/features/what-is-650b/

[...]

Jag har över 1000mil på min XC cykel utan punktering. Och det är även i skog, på grusvägar osv. På första däcken t.om.
Även då en hel del grus på vägen här i Göteborg.

Nja, skit i fälgen tror jag inte. Såg själv vid senaste punkteringen att det rörde sig om en sten som krupit in genom en dubb. Möjligen har däcken varit för hårt pumpade. Dock har mönsterdjupet krympt något sedan förra säsongen.

Jag kan ha varit något hård mot cykelhandlaren. De sa att det kan vara svårare att hitta däck till 27,5" och att man möjligen kan bli tvungen att titta på tubless men att det blir krångligare. De hörde av sig igår och hade hittat ett mtb-däck som skulle ha något bättre skydd än Maxxix Rekon Race men då nämnde jag Schwalbes Marathon vilka han inte var säker på hade rätt storlek. Det har vi kollat upp och det finns ju till 584 också.

Nu skulle jag vara tacksam för lite hjälp att resonera. Jag har kollat på fyra olika Marathon-däck som kan vara lämpliga, sett till mina behov:

Marathon Plus - finns i 40-584
Marathon E-Plus - finns i 50-584
Marathon Plus Tour - finns i 55-584 (och 60-584 men jag tror att smalare däck är vettigare för mig)
Marathon Plus MTB - finns i 54-584 (och 57-584 men föredrar nog något smalare däck)

Det jag funderar över när jag kikar på Schwalbes hemsida är deras mått på rullmotstånd och prestation på olika underlag. Såvitt jag kan se är Plus Tour minst lika bra eller bättre på alla punkter än Plus, samtidigt som E-Plus förvisso är något sämre "off-road" men å andra sidan "tydligt" bättre vad det gäller rullmotstånd och väggrepp. Marathon Plus MTB har å sin sida en helt annan skala och jag är inte övertygad om att det passar mig bättre.

Vad kan sägas om hur däcken kommer att prestera under pendlingen? Det jag blir lite tveksam till gällande Plus är att det ser ut att ha mycket lite grepp de få dagar det är snö och även att det kommer rulla på gruset istället för att greppa asfalten. Däremot ser ju mönstret ut att ge mindre luftmotstånd än övriga...