Inlägg

Inlägg som talonmas har skrivit i forumet
Av talonmas
Skrivet av Curik:

Det är ju väldigt anekdotisk och betyder inte så mycket egentligen. Jag växte upp i en mindre stad (15 000 invånare) i början av 90-talet, min mor var långtidssjukskriven och min far var metallarbetare. Vi hade "Hem PC" (d.v.s. sprillans nya datorer man betalar med bruttolöneavdrag) samt NES. De flesta hade åtminstone en konsol och väldigt många hade en ny PC.

Och det är ju det som är problemet med att utgå från att alla andra hade det som man själv hade. Att det sällan stämmer.

Om du vill ha fakta så är det enkelt att googla. Den mest populära enheten, c64, sålde i 100k ex. Hur många hushåll fanns det i Sverige då? Miljontals.

Och Hem PC kom efter 95 va?

Nä, håller med personen du citerade. Första hälften av 90-talet så var både dator o TV-sprel ovanligt. Sen blev det vanligare o vanligare för varje år som gick.

Av talonmas
Skrivet av Sidde:

Ersatte min Windows-installation på speldatorn med Ubuntu och Steam med Proton för ett bra tag sedan och har inget intresse att öht köra Windows igen någonsin för något. (Alla andra datorer (för andra syften) kör andra OS såklart sedan flera årtioenden).
Wine nuförtiden fungerar så oerhört mycket bättre än på sent 90tal men det är som om folk tror att det fortfarande är 90tal när de försöker hitta ursäkter för att de inte kan lämna windows.

Sedan ett halvår tillbaka bytt grafikkort till ett 7800xt istället för att köra Nvidia för att kunna köra opensource-drivrutiner etc. och det fungerar kalasbra. Raytracing etc. fungerar out of the box också även genom Proton.

Kör alltid Proton Experimental och så 9an är rätt beprövad sedan ett tag tillbaka.

"...folk försöker hitta på ursäkter att inte byta..."
För att sen förklara att du bytt till ett sämre grafikkort pga strul

Men vissa ser världen i svart/vitt. Själv kör jag en partition av båda

Av talonmas
Skrivet av Trihxeem:

Aktiverade det och började få räkningar dit som pdf istället för som efaktura till banken. Vem fan vill ha det?!?
Stängde av skiten och kommer aldrig att aktivera det igen.

Känns mer att du har en kass bank alternativt fipplat med inställningar du inte förstått.

Digital post ersätter bara papperspost. Du bör nog ringa din fakturautställare istället för att klaga på teknologin.

Av talonmas
Skrivet av ELF:

Den kommer ju på papper vare sig man deklarerar digitalt eller ej.

Inte om du har en digital brevlåda för myndighetspost. Vilket alla jag känner har

Av talonmas

Nästa nyhet: rekordmånga har idag HD kapacitet på sina nya TV-apparater

Av talonmas

Men det kräver att webbplatsen först haft ett intrång där hackarna kommit över databasen med hashade lösenord.

Av talonmas

Bara mer fine tuning som krävs, inget konstigt. Sen att man inte går live med det innan det är gjort, det är en annan sak

Av talonmas

Inte alla rätt, men de 8 jag fick var för en gångs skull pga kunskap, inte bara tur. Så nöjd

Av talonmas
Skrivet av Nr42:

AI företagen brukar väl vara väldigt hemliga med vad deras dataset innehåller då det kan räknas som företagshemligheter samt att det är, låt oss kalla det, problematiskt rent upphovsmässigt. Detta gör ju att det är svårt för folk utanför Open AI att göra bedömningar om hur vida datasetet är vettigt över huvud taget.

Hur gör man manuell modifiering av data så att det faktiskt har en statistik signifikans i ett så stort datasetet? Måste gå oändligt många arbetstimmar åt det.

Tackar för länken ska bli intressant läsning i helgen.

Ja, nu för tiden är open AI ganska nedlåst tyvärr. Men i början var de öppna och levde upp till sitt namn (fram till o med gpt-2). Så där vet man exakt vilka dataset de haft.

Här hittar du lite statistik på vad gpt-3 är tränat på: https://www.sigmoid.com/blogs/gpt-3-all-you-need-to-know-abou...

Av talonmas
Skrivet av dlq84:

2012 ringde 🤣

Vad är det för fel på Flask? Det är super simpelt. Det är flexibelt och skalbart. Det är snabbt.

Vad anser du är bättre? Vad är 2024?

Av talonmas
Skrivet av Nr42:

Var kan man få reda på vad Open Ai har för dataset och hur träningen utförs, låter riktigt intressant.

Open AI gör samma sak som forskare har gjort länge. De har bara mycket mer data. Men träningen går till på samma sätt.

Om du vill veta mer om machine learning så är här ett bra community att börja med https://www.kaggle.com/
Finns allt.

Openai.com har själva bra tutorials om allt AI relaterat. Och huggingface såklart (typ GIT för AI).

Av talonmas
Skrivet av Söderbäck:

Det här låter som en alldeles fantastisk affärsmodell ja haha!
Man kan lära AIn hur all känd musik låter. Sen kan den återskapa dessa album lokalt hos varje användare på beställning.

Allt innehåll är AIgenererat. Det blir som en nyinspelning av samma innehåll bara. Det är kunden som skapat det lokalt så företaget säljer inte någon annans verk heller utan det som säljs är en "duktig AIkompositör" som är tränad på musik som redan finns. Så inga royalties från företaget då? 😅

Vilket trassel!

Särskilt som covers är lagligt idag. Bara att vi kan härma rösten perfekt i vårt cover band nu

Av talonmas
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Då hoppas jag på att LLM:s inom EU tvingas att hävda att det är statistiskt beräknat utdata som genererats och kan aldrig likställas som exempelvis att kolla upp en välskriven undersida på Wikipedia eller en granskad vetenskaplig artikel. Jag skulle då bli besviken om LLM-tjänster förbjuds inom EU för att de påstås tillhandahålla "information" på exakt samma sätt som information på statiska webbplatser skötta av organiska människor.

LLM:s är världens mest avancerade automatiska ordkompletteringsverktyg - huruvida något är (in)korrekt är helt och hållet upp till slutanvändaren att bedöma, precis som all "information" erhållen både online och offline. Jag får en känsla att du ogillar chatGPT medan jag gillar det!

Jag är oxå 100 % medveten om att det finns ingen faktagranskning, ingen (emergent) förståelse, ingen intelligens bakom all statistiskt genererade utmatning från LLM:s. Jag använder aldrig "information" som jag inte begriper mig på från chatGPT.

Mvh,
WKL.

Nja, det görs en hel del supervised training och validering på modellerna. Och de dataset som den tränas på genomgår väldigt mycket manuell modifiering.

Sen finns all data om oss i deras dataset. Och när modellen är tränad är det i praktiken en länk till den datan som används (vektordatabasen som byggts upp).

Jag har tränat en del modeller och skapat några LoRAs och använt embedding med RAG. Alla svar är inte "statistiskt påhittade" som du vill få det till. Statistik är grundpelaren, ja, men den är lång ifrån allt idag.

Av talonmas

Beklaglig läsning. Har faktiskt själv reagerat på att sökningarna är ganska dåliga och man får "samma" svar hela tiden.

Men AI kommer väl rädda oss alla?

Av talonmas
Skrivet av Yoshman:

Angående det sista: det finns absolut saker att lära, vad det gäller CPU-design från 70-talet handlar det idag dock mest om exempel på hur man inte bör göra. Frågan är hur värdefullt det är givet att det finns oändligt med sätt att göra saker på dåliga sätt, är bara de bra idéerna som är värda något.

Inbyggda-system är extremt brett. Jobbade själv med detta under ca 20 år, mängden assembler jag skrev var absolut minimal (men var relativt kapabla system, de som under de åren nästan helt gick över till Linux). Blev några rader x86, Arm, MIPS och PowerPC assembler, men skrev totalt sett mer Rust än assembler (och det blev inte speciellt mycket Rust, lite för tidigt men idag används det lite mer).

Gissar att du här refererar till mikrokontrollers, för går man upp lite i storlek domineras idag inbyggda system totalt av Linux där man rätt mycket programmerar med samma verktyg som vilket Linux-system som helst. Även realtids OS som VxWorks används primärt C och C++ (VxWorks är ett exempel där det går att köra C++ i kernel-kontext).

Finns säker någon fortfarande populär MCU där C, C++ eller Rust inte fungerar bra (och enda man bör lära sig då är "varför?"). Just här är ju typexemplet där man kan dra lärdom av tidigare arbete: många tidiga enkla CPUer, framförallt 8-bit, hade en horribel design om man ville skapa en bra C-kompilator.

Men kollar man "moderna" 8-bit CPUer, t.ex. Avr, programmeras de primärt i C även fast de kan ha så lite som 0,5 kB (512 bytes) med RAM. Edit: finns tydligen ned till 128 byte RAM, 512 byte RAM versionen är den minsta jag själv använt (och använde då C).

Senaste embedded-projekten jag jobbat med använder primärt C++ och C# och ett annat (som har väldigt mycket lågnivåkommunikation över flera olika fältbussar) använder främst Go samt lite NodeJS och en skvätt C. Det är språken "on-device", inte vad som används för moltjänsterna ovanför.

Min originalciteting var som svar på kommentaren "finns absolut noll att lära". Det triggade mig nåt enormt eftersom det är så fel. Och du har redan själv gett ett bra exempel på saker att lära, t.ex. hur man inte ska göra

Av talonmas
Skrivet av Yoshman:

Maskinnära kod kommer alltid behövs, men mängden assembler som behövs (eller ens är önskvärd) i ett modernt OS är försvinnande liten.

Finns överhuvudtaget inget anledning alls att ett kommando som MORE ska ha en enda rad assembler, i DOS var detta tydligen helt skrivet i assembler.

Den stora lärdomen man kan dra av detta är: detta är ett väldigt bra exempel på varför det historiskt var sådan brutal barriär att byta CPU-arkitektur för ett OS. Även de saker som är skriva i C, t.ex. ATTRIB gör ju direkta referens till CPU-register (vilket man kan göra i C, men ytterst sällan en vettig idé utanför mycket specifika fall).

Det som hänt sedan 80-talet fram till nu är att dels har CPUs mikroarkitektur blivit långt mer komplicerade, ihop med att kompilatorer blivit långt bättre. Även de som fortfarande kan assembler kommer i väldigt få fall kunna skriva kod som presterar bättre än vad en kompilator spottar ur sig på bråkdelen av tiden. Framförallt inte om man vill ha lite bredare stöd över många CPU-modeller.

Idag är inte ens assembler vettigt för det som länge var den sista utposten där det krävdes: SIMD. Problemet med SIMD är att man trodde / hoppas att även det skulle gå att knäcka med "smarta kompilatorer", men efter många mer eller mindre fruktlösa försök har man kommit till insikt att de traditionella programspråken (C, C++, Java, C# etc) inte har den fundamentala design som krävs.

Nvidia knäckte den nöten först med CUDA och GPUer, andra har nu följt efter med liknande tekniker för CPU. Exempel är Intels ISPC kompilator (likt CUDA är det i praktiken ett språk som påminner om C, men med semantik som fungerar för SIMD) och Khronos SyCL (utökning av C++ samt tillhörande hjälpbibliotek, fungerar på allt från CPU, GPU till FPGA).

Allt detta gör assembler till rätt meningslöst utanför extremt specifika fall. Är nära nog hopplöst för en människa att för hand skapa bättre resultat än CUDA, ISPC och SyCL kan göra på en fraktion av tiden.

Till och med det flera av oss drog lite på smilbanden på 90-talet har ju hänt (det lät lite för bra för att kännas realistiskt), även om det fortfarande är mer undantag än regel: JIT-kompilerad kod (från t.e.x Java) kan idag ibland bli snabbare än motsvarande skrivet i C eller C++ och kompilerat direkt till maskinkod. Detta då de mest avancerade runtimes idag "lär sig" hur koden körs och JIT:ar om den under körning för att få en mer optimal maskinkod för den specifika data man råkar använda!

Ändå kul att kunna kika på DOS, det ger rejält med perspektiv på vilken enorm utveckling det varit sedan den tiden!

Nu skrivs ju oftast inte maskinnära kod på en modern cpu iof utan på nåt som skapades för 30 år sedan och kostar 5 kr per chip. Jag syftar alltså på inbyggda system, inte mjukvara till gemene man.
Det finns alltid saker att lära av andras arbete. Alltid.

Av talonmas
Skrivet av KroesusSork:

kod skriven för 386 känns ju inte superkul att titta på, eftersom det går att dra noll lärdomar. inte ens samma mnemonics idag.

Instruktionsuppsättningen för 386 tillsammans med deras kod är ju extremt givande. Finns hur många lärdomar som helst att få. Maskinnära kod kommer alltid behövas.

Av talonmas
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hur ofta använder man capslock egentligen? Ja, jag har hur många excelfiler som helst där viss data ska vara med stora bokstäver, men inte tusan skriver man in data så ofta i dessa manuellt utan genererar det på något sätt.

Så jag har inget emot symbol de få gångerna jag använder capslock.

Skrivet av Sysop:

Fler gånger än scroll lock.

Och fler ggr än § som har en av de bästa positionerna på tangentbordet

Av talonmas

Hur mäts marknadsandel? Står i artikeln att endast nyförsäljning minskat, men att användat är lika högt. Bara att folk använder sina saker längre tid/köper begagnat.

Men har andelen verkligen minskat? Eller bara nyförsäljningen?

Av talonmas

Har samma för att blåsa upp luftmadrasser vid havet samt rensa damm. Grym liten sak som räcker huuuuuur länge som helst per laddning. Och så billig