Inlägg

Inlägg som jessej har skrivit i forumet
Av jessej

Hade underlättat om du beskrivit lite mer om inställningarna du gjort

Några snabba - rätt kabel på rätt portar. Subwoofer1 på stärkaren till subbens LFE.
Kör stärkarens wizard och berätta hur många/vilken setup du har med högtalare (eller gör det manuellt), den kan inte gissa det själv utan behöver få veta av dig. Gärna att du kör Audyssey-mätningen med mic.

Om du inte kör audyssey-mätningen, ställ, fronterna till ”small” även om du tycker dom är stora, vi kan gå in på varför när du fått ljud i subben. Det finns även en inställning kring cx/cross-over, ställ den till 80hz (om inte audyssey säger annorlunda). Kan finnas ratt bak på subben kring crossover oxå, isf kör du samma värde där.

Testa. Kom ihåg att om du får till det bra så kommer du inte speciellt tänka på att subben låter, bara att du har bra bas (du hör inte riktning på dom frekvenserna om du inte är nära). Vrid på lite och håll handen framför så kan du nog känna att den jobbar

Av jessej
Skrivet av Hakinger:

Om nu OVPN inte sparar något (eftersom allt körs i RAM) hur tänker ni skeptiska då att amerikanska myndigheter (eller spionorganisationer om du vill) ska kunna åt data som inte finns?
Tänker ni att OVPN, eller Pango, kommer att i lönndom byta ut det till hårddiskar så att de kan spara data åt USAs regering när de frågar? Eller att den lilla användardata som finns (kreditkort och emailadress om man valt att betala så) förs över till USA?

USAs lagar gäller inte i Sverige eller servrar utanför USA, eftersom de befinner sig under svensk juridistriktion men i teorin kan ju husse begära att svenska polisen gör en raid mot OVPN för att komma åt datan, vi kommer alla ihåg hur det gick för Piratebay. Men som sagt så är det inte samma sak idag eftersom allt körs i RAM. Så i praktiken så skulle de få samma svar som Mullvad gav häromsistens.

Problemet ligger i att det ändrade ägarskapet landar in under CloudAct-lagstiftningen.
CloudAct kom till för då Amerikanska myndigheter försökte få ut information Microsoft lagrade i Irland, men som Microsoft vägrade lämna från sig. CloudAct gör att Amerikanska myndigheter kan kräva att få ta del av information från Amerikanska bolag, oavsett var informationen lagras. Utöver detta kan bolaget förbjudas berätta att informationen delats. Det är detta som gör att (framför allt) myndigheter i Europa inte använder Amerikanska molntjänster.
https://www.gdprsummary.com/sv/schrems-ii-en-sammanfattning-a...

Av jessej
Skrivet av Shakermaker:

Jag har en befintlig sub (JBL Northridge ES250P) som strular så det är dags att skaffa en ny:
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1659889-brummande-subw...

Befintliga högtalare är:
JBL Northridge ES100
JBL Northridge ES20
JBL Northridge ES10
JBL Northridge ES25C
Som drivs av en Onkyo 686. Ser en del film/serier och lyssnar på musik.

Tittar på en ersättare, gärna under 6000 kr och har lite funderingar:
Bör man satsa på 15" eller räcker 12"?
Basreflex eller sluten?

Kan Dynavoice Thunder T-12 vara något?

Kanske inte svar på vilken subb du ska kika på, men förhoppningsvis en del information som kan hjälpa dig att välja rätt utifrån dina förutsättningar och preferenser.

  • Du behöver inte klangmatcha mot subben utan sikta istället på en (eller två) bra subbar.

  • Du behöver inte tänka på effekten på stärkaren då du ska titta på aktiv sub, då förstärker den själv. Din AVR ser ut att ha två separata portar för subbar vilket är bra i de fall du vill köra två i framtiden (du kan ställa level, distance osv i stärkaren separat. Mindre pill och krav på subb).

  • Om du har snålt med plats mellan högtalarna så ska du nog inte satsa på en 15". en 12" är vara mer än tillräckligt. Du ska ha ett stort rum och spela riktigt hög nivå för att behöva mer element än så, och som Schluug påpekade gör dubbla fantastiskt resultat för frekvenskurvan och bra ljud på fler platser i rummet.

  • Du behöver inte placera subben efter främre väggen. Vid de lägre frekvenserna (som subbar spelar på) tappar du förmågan att riktningsbestämma ljudet (förutsatt att du inte placerat den "för nära"). Bäst placering (om du har friheten att placera var du vill) är ytterst individuellt utifrån rummets karaktäristik. Mät in om du har utrustning eller lyssna in genom att sätta subben i lyssningsposition (även höjdmässigt) och kryp runt på eventuella ställen du kan tänka dig placera subben för att hitta "där det låter bäst". När du hittat bästa platsen sätter du subben där (googla sub crawl).

  • Portad eller sluten är preferensfråga. Du får bättre effekt och mindre distorsion med en portad, men samtidigt tar dom mer plats och kostar oftast mer. Det finns även viss rädsla att få visselljud från portarna men jag skulle säga att det är en icke-fråga med dagens subbar (och att du inte ställer något direkt blockerande för portarna).

Kör själv SVS'subbar. Riktigt bra men då går dom upp lite i pris oxå.
Värt att tänka på är att, även om sub motsvarar en liten del av frekvenskurvan, motsvarar den generellt 40% av den totala ljudupplevelsen i tester. En bra subb kan alltså göra att man "hör renare ljud" på frekvenser där subben inte arbetar. Dels då subben tar över en del av jobbet från andra högtalare så dom kan arbeta mer effektivt, men i synnerhet då lyssnaren upplever att "hela ljudet" blev bättre och då, något felaktigt, även de högre tonerna. Det kan alltså vara värt att lägga nån krona extra på just subben då den spelar så stor roll i helheten.

Sist men inte minst - Stirra dig inte blind på "faktarutor" utan välj fokusera på DIN ljudupplevelse.
Du ska ha en tillräckligt bra subb med tillräckligt bra placering. Rummet påverkar lika mycket som "bra högtalare".

Av jessej

Börja med att städa partitionen.
Även om du inte lagrar mer än vad som skall få plats så har du garanterat en partition och filsystem som fyller ut hela disken. Städa så du inte lagrar mer än 500GB.
När du gjort det behöver du klona innehållet med mjukvara som förstår och hanterar skillnaden i sektorstorlek.

Vad jag hade gjort (kräver viss linux-kunskap):
Kör GParted för att hantera partitionen. Finns för Windows men jag hade valt bootbar sticka (iom nästa steg).
Klona innehållet med dump & restore från live-stickan.
Peta om bootdevice i bios och... enjoy

PS. kan hända att gParted oxå fixar sektorhanteringen (diskens geometri), värt att kolla närmare på iaf.

gParted: https://gparted.org/
sektorhanteringen: https://serverfault.com/questions/562971/using-dd-on-disks-wi...

Av jessej

Jag får ont i ögonen av din oformaterade text, vänligen gör avgränsningar där lämpligt.

Värmen/fläkt kan vara ett problem, men inte nödvändigtvis vad som ställer till det för dig.
En fläkt kan snurra 0-90000000000000000000000* varv per minut. Hur mycket den snurrar spelar ingen roll.Snurren kostar energi och avger antagligen ljudnivå, men påverkar inte útöver den eventuella kyleffekt som den avger. Detta är individuelt.

Om det är en laptop du har som du inte modifierat så tror jag inte det spelar någn roll hur mycket du "lyfter hörnet" eller ett annat. En laptop (eoler annat förbyggd enhet) är byggd för att tåla riktigt risiga förhållanden som "minimum" just för att slippa klagomål. Dvs, man föredrar att säga att en CPU klara 3Ghz istf 5Ghz just för att man inte vet omständigheterna.

Min gissning är att burken fungerar som den skall, men att det är något annat som triggar att den bråkar. Strömspik, drivrutin, annan enhet, osv... event log är antagligen bästa vägen för tillfället. Hittar du någon indikation där?

Av jessej

Oj vad jobbigt att läsa utan radbryt eller annan segmentering av texten.Risk att folk inte läser (och därmed svarar) utifrån detta.

I alla fall - att datorn hänger sig kan bero på ungefär vad som helst.
Det kan vara minne, värme, buggar, registervärden osv.

I och med att det är en ny bärbar och det har inträffat på båda maskinerna (trots ominstallation av OS) så skulle jag gissa att det är något annat som ställer till det, exempelvis USB-enheter som inte riktigt lirar, buggar i drivrutiner eller liknande.

Enkla åtgärder: Ominstallation med RENT OS (ingen Acer-image. Tillverkarna brukar skicka med egen mjukvara som kan stöka).
Kör Windows Update hela vägen och lägg sedan på speciella drivrutiner/fw som kan behövas (exempelvis uppgradera bios).
Kör burken med enbart ström inkopplad, ingen mus eller liknande. Se om problemet återkommer (eller om den bara gör det om någon speciell enhet är inkopplad).

Bästa vägen:
Förhoppnigsvis har systemet hunnit logga något som kan hjälpa dig ringa in problemet, och då ligger det sannolikt i Event Viewern.
Använd Youtube-videos (och google) till hjälp för att förstå och tolka felkoder. Ser man exempelvis att något flaggar rött och ger ifrån sig en felkod så är det ofta fler på internet som råkat ut för samma utmaning.
https://www.youtube.com/watch?v=rqB9HrmoiRI

Av jessej

Användare: @hagge
Typ av affär: Köp
Tillvägagångssätt: Frakt
Produkt: nätagg

Positivt:
Föredömligt hanterat. Snabb respons och snabbt inlämnad för leverans. fick omgående kollinummer.
Bra packat. Trots att nätagget var använt syntes inte detta. Allt var i nyskick och packat därefter.
Klart rekommenderad säljare!

Negativt:
inget.

Slutbetyg: 5/5

Av jessej

900:- +frakt för nätagget

Av jessej

Men om du köpt fel och förpackningen fortfarande är obruten borde det väl inte vara något problem att lämna tillbaka?

Av jessej
Skrivet av minefrost:

Bra att du frågar då jag glömde skriva det. Har testat med USB och upplever i mitt fall statiska störningar. Pillade lite med det ungefär 2 år sedan kring problemet och tror att jag kom fram till att jag använder för många USB-portar.

Ok, låter konstigt. Det är en digital signal och med bra komponenter skall det inte orsaka störningar eller liknande. Men har du en negativ erfarenhet så kan det vara värt att gå toslink-hållet bara för att "slippa tänka på det".
Kör hårt

Av jessej

Lite nyfiken på varför du kravställer på toslink om du skall ha den till datorn? Det snävar av utbuet en del....
När jag köpte min DAC & AMP hade jag digital anslutning som krav och är riktigt nöjd över USB-kopplingen istället.

Av jessej
Skrivet av improwise:

@mik311: Lär väl inte vara inkopplat men tänk på att fiber har för oss människor osynlig strålning som kan var farligt för ögonen. Exakt i vilken omfattning är dock mer än vad jag vet.

https://www.av.se/globalassets/filer/halsa-och-sakerhet/laser...

Det finns ingen "strålning" såsom radio eller liknande. Det som hänvisas till är ljusstrålen som studsar genom fibern (den faktiska kommunikationen). Det är laser, den kan vara skadlig om man tittar rakt in i den och detta skall undvikas. För att lasern skall vara där krävs det att porten fibern är ansluten till i andra sidan är aktiverad (vilket den antagligen inte är om fibern inte är ansluten med avtal).

Vill man ändå kika i kabeln så är ett trick att använda mobiltelefonens kamera. Då ser man lätt om ljuset är där eller inte, och allt man tittar på är ofarliga pixlar på en skärm istället.

Av jessej

Det ser ut att vara förberett för fiber.
När fiber rullades ut i olika områden behövdes ett antal intresserade för att området skulle få fiber. På så vis kunde alla få en lägre installationsavgift och det var värt för stadsnätet att gå in i området. Alla var dock inte redo att hoppa på fibern, men ville inte missa fördelen med att det "vara en i mängden" för installationskostnaden snarare än att behöva dra all kostnad själv. Därför fanns en mellanvariant där fick en fiber framdragen till huset, men man kopplade aldrig in utrustningen i huset eller aktiverade fibern med tillhörande månadskostnad. Många äldre som var ointresserad av Internet såg detta som en investering för att höja värdet på huset och göra det mer lättsålt i framtiden, med all rätt.

Jag tror du har förberett för fiber. Innebär att investeringen för att koppla in fiber är betydligt lägre än att behöva göra en nyinstallation. Isf behöver du en mediaomvandlare (gör om fibern till vanligt nätverksuttag samt möjlighet att köpa IP-tv och telefoni och annat lull-lull), att få in kabeln genom väggen och ingå avtal med nätleverantör och ISP.
Dock oroväckande att kabeln verkar avklippt? Lite svårt att se på bilden men den är mörk, kan vara skit. Men det skall vara en genomskinlig plast/glas-kärna i den och inte något metall-aktigt. Kan behöva blåsa om ny fiber i så fall. (bara fiberkabeln i kanalen, du slipper all grävning mm som ofta är kostnadsdrivande).

Min gissning är att det inte är Telenor eller liknande som har gjort förberedelsen. Oftast är det något stadsnät (ofta kommunägt) eller IPOnly eller Telia. Kolla med dem om hushållet är förberett och kostnad för att slutföra installationen av fibern.

Lycka till!

Av jessej

Tror det är fördelaktigt om du indikerar vilken "typ" av grafikkort du är intresserad av. Är det nyare för spel eller äldre som skall sitta i en hemmabyggd NAS-server?
Jag har ett gammalt Radeon x600 som ligger

Av jessej

@nobbens:

Jodå, valde bara att svara begränsat för att hjälpa dig spara några hundralappar...
Men lite mer utförligt då.

Det är korrekt att en router ofta är flaskhals när det kommer till bandbredd. Även om nätverksportarna är av Gbit-hastighet så är det CPU'n som inte orkar med. Denna behövde du sannolikt byta oavsett för att få ut lovad bandbredd.

Om du köpt laptops under detta år (eller under de 3-5 senaste åren) så ska du inte ha sådana problem som du beskriver med den ena laptopen. Det är helt fel att det är ett undermåligt wifi-kort. Du måste tillbaka ca 10-15 år i tiden för att flaskhalsa på 54mbit, 12 och dessutom avbrott är något annat.

Jag gissar på drivrutin mjukvarumässigt. Denna uppdateras automagiskt med windows. Har du fortfarande problem så kollar du tillverkaren av chippet och drar hem nya drivare direkt från dem istället och ser om det är problem. Om det inte är det, och du har burken 1-2m från routern så (alltså inte avstånd eller annat som stör) så kan det vara hårdvarurelaterat. Ett dåligt chipp eller att den inbyggda antennen hoppat ur eller liknande (ofta är det en liten "sladd" invändigt som sitter med en "klick-kontakt", så den kan ha ramlat loss.
Oavsett så är det fel och du ska reklamera. Det du beskriver är inte ok.
Ser man på vad du tvingats till så är det extra arbete, extra utgifter (dongel) samt en sämre lösning (du ska kunna köra trådlöst, inte krävas köra med kabel och dongel inkopplat).

Utöver PC'n så förstår jag att du haft problem med streamingen, att det klippt osv. Det var egentligen det jag kommenterade eftersom du var "igenom" övrigt. Jag gissar att du tagit beslutet rörande bandbredd på felaktiga grunder. Du har haft problem som inte varit bandbreddsrelaterade, och i dagens samhälle där det marknadsförs att man "måste ha 250Mbit om man har barn" så är det lätt att ta det för sanning. I de flesta fallen betalar man bara mer pengar för att stora nedladdningar skall gå snabbare, inte för att det påverkar kvalitet på streaming eller liknande. Gissningsvis klarar sig 95% på 100/100.

Mät hur mycket du faktiskt använder under normala förhållanden. Högerklicka på windows-listen i botten och välj Task Manager, sedan Performance och kolla Ethernet. Även om det känns bra "att ha mycket mbit" så tror jag att du kan kapa några hundringar per månad genom att anpassa kostymen efter behovet.
Men är du nöjd så är jag nöjd

My five bytes

Av jessej
Skrivet av nobbens:

Jo så många år har jag på nacken men jag är ung i hjärtat - jo jag fick ideliga avbrott när jag t.ex. såg på TV4 play och det var skitjobbigt att sen behöva se reklaminslagen på nytt när jag väl fick igång nätet genom att logga ut och in igen. Det hjälpte en del med en ny router från ComHem men inte helt och så kunde jag ju inte ha det.

Alltid skönt att veta att man inte har problem med bandbredden, men jag gissar att eventuella avbrott snarare låg i uppkoppling eller något annat på vägen snarare än bandbredden. Att streama 4k-material från youtube eller netflix tar inte mer än 50-60Mbit i burstar, dom komprimerar rätt mycket. Kortfattat, även med en 100Mbit pipa klarar du rejält att streaming i hög kvalitet (från vettiga tjänster) om du är själv. Har du en stor familj där alla streamar UHD HDR så drar det självklart lite mer

Drog en teststream nu och högg grafen i routern:

http://www.jesse.se/4k60fps.png

Jag har riktiga grejjer hela vägen igenom så det finns bra med bandbredd över, det där är vad videoströmmen tar helt enkelt. Att den burstar och inte är "kontinuerlig" beror på att den inte behöver mer. Videon jag streamade är dessutom i 60fps och är avsiktligt väldigt varierad i färger och bildförändringar, alltså inte den snällaste videon att teststreama med. Video URL

Summa summarum, om det enbart är för "stabil streaming och surf" för egen hand så kan du nog spara några hundralappar på bandbredden utan att märka någon väsentlig skillnad.

Av jessej

Kul att du intresserar dig. IT-säkerhet är hett ämne och kommer så vara för en bra tid framåt oxå.
Tror du får mest ut av att fokusera på säkerheten istället. Det är egentligen bara andra sidan av samma mynt och man måste förstå det ena för att bemästra det andra.

Oavsett, om du ligger på basic-nivå så kan Hacking for dummies vara en bra ingång.

Alternativt lite tyngre så är Kali erkänt bra dist som fokuserar på ämnet och även har böcker & liknande som stödjer temat;

Av jessej

@Nateer: boota upp på en usb-live sticka med linux. sen kör du "dd" för att kopiera hela disken på blocknivå och skapar en "iso-fil" på så vis. du kan göra detta på en disk i taget men kräver att du har något som kan ta emot diskmängden. Utifrån detta kommer du ha hela disken på en fil och kan vid tillfälle återställa den till den fysiska disken igen vid behov.

ex;
dd if=/dev/sd<dev> of=/mnt/diskdump1.iso

Det här är inte helt trivialt för en novis. snabb googling så hittade jag en video som (utan att ha sett hela) verkar beskriva stegen hyffsat schysst; https://www.youtube.com/watch?v=Zj9H03rVef4

känner du någon med linux/unix-kunskap som kan hjälpa till så är det nog bra.

Sen finns det säkert mer GUI-baserade verktyg som kan göra detta oxå, men "dd" är rakt på och det jag personligen föredrar

Av jessej

Håller med föregående talare. Har en Asus-skärn (rog 34'an) och den har just bluefilter i flera nivåer inbyggt. Riktigt behagligt.
Önskar bara att TV-apparater skulle kunna anamma konceptet oxå så man lättare kan somna till dem

Av jessej

Observera att detta är min kommentar som lekman, redogör med jurist för säkert svar.

iaf;
Stod dom båda på huset och ena ägaren faller bort så finns det en skuld att hantera. Vissa huslån täcker det automatiskt. Tror exempelvis att Handelsbanken har med det som standard.

Oavsett, frågan handar oxå som jag ser det om arv. Skulder är personliga och ärvs ej. Äganderätten i fastigheten är en annan fråga. Jag tror att mycket av svaret ligger i om dom var gift eller ej samt vem som står som ägare till fastigheten är nog det som avgör.

Som dom andra säger, säkra med jurist. Tror faktiskt dom kan svara tämligen rakt av.